Keresés

Részletes keresés

ban1978 Creative Commons License 2004.03.16 0 0 264
Na azthiszem ezt eddig senki nem idezte (bocs, lehet kicsit hosszu lesz) a ZBk honlaprol szedtem le a korites TAR JOZSITOL van:

Bünteto törvénykönyv 29.s
(1) Nem büntetheto, akinek a cselekménye a saját, illetoleg a mások személye, javai vagy közérdek ellen intézett, illetoleg ezeket közvetlenül fenyegeto jogtalan támadás elhárításához szükséges.
(2) Nem büntetheto az sem, aki az elhárítás szükséges mértékét azért lépi túl, mert azt ijedtségbol vagy mentheto felindulásból képtelen felismerni.
(3) A büntetés korlátlanul enyhítheto, ha az ijedtség vagy a mentheto felindulás az elkövetot korlátozza az elhárítás szükséges mértékének felismerésében.
(hatályos:1978. Évi IV. törvény)

Magyarázat:
A jogos védelem tehát abból meríti "megengedettségét", hogy a jogosan védekezo támadást hárít el, amit egyébként állam szervek (pl.: Rendorség) lennének kötelesek elhárítani.
A jogos védelem "intézett" vagy "közvetlenül fenyegeto jogtalan támadás" ellen gyakorolható. A fenyegeto támadás, lényegében nem más, mint támadással való fenyegetés vagyis támadásra utaló magatartás kifejezése. A fenyegetettség csak akkor állja meg a helyét, ha a támadó és a védekezo térben egymás közelében vannak és a támadó a támadást azonnalra ígéri, vagy olyan cselekményt hajt végre, amelybol a támadás azonnali megindítására lehet következtetni. Mindezeknek ténylegesen fenn kell állnia, ugyanis nincs jogos védelmi helyzetben az, csak arra következtet, hogy megakarják támadni, a támadásnak vagy a fenyegetésnek tényszeruen kell fennállni. ( PI.: az nem lehet indok, hogy : " Azt hitten, azért kotorászik a zsebében, mert kést akar rántani, hogy leszúrjon.")

A támadásnak szükségképpen nem kell személy ellen irányulnia, irányulhat közérdek (pl.: középületet akar valaki felgyújtani) illetoleg a védekezo vagy más javai ellen is. (pl.: más személy ajtaját feszegeto betöro, zsebtolvaj stb. )
Tehát a jogos védelem nem kizárólagos "önvédelmet" jelent.

Nincs jogos védelmi helyzetben továbbá
o aki tettlegességgel provokálja ki a támadást. A becsületsértés (egymás illetve egymás édesanyjának sértegetése) nem ok a támadásra ez nem provokálás.
o aki maga is a "jogtalanság talaján áll". PI.: kölcsönös dulakodás esetén.
o egyik fél sem kocsmai verekedések alkalmával, még akkor sem, ha az egyik fél a másik fölébe kerekedik. (Kocsmának számít minden olyan hely, ahol szeszes italt szolgálnak fel).
Ellenben nem beszélhetünk kölcsönös verekedésrol, ha a támadó részérol a bántalmazás kezdettol fogva kitartó és a vádlott kizárólag a támadás elhárítása érdekében folyamodott tettlegességhez.

Szükségesség : Ha lehet, ki kell kerülni a konfliktust, ha az elkerülhetetlen a Magyar jogrend elismeri a jogtalan támadás elleni védekezés szükségességét, tehát általában nem terheli menekülési kötelezettség megtámadott felet.
Arányosság : Csak olyan mértéku sérelem okozható, mint amilyennel a támadás fenyegetett. Ha ezt a mértéket a védekezo túllépi a "többletsérelméért" felel. Az arányosság megítélésénél nagyszerephez jutnak az esemény körülményei illetve a védekezésként használt eszköz.

Tehát például a pusztakézzel indított támadást, amely rendszerint "csak testi sértést" okoz, nem lehet élet kioltására alkalmas eszköz (pl.: kés, balta stb.) használatával elhárítani. Amennyiben több támadó van vagy a védekezo jóval gyengébb fizikumú, esetleg idos és nem várható el tole, hogy valamilyen eszköz használata nélkül hárítsa el a támadást, úgy o jogosan jár el. Amennyiben a támadás az életünket veszélyezteti, élet kioltására alkalmas tárggyal támadnak, úgy a védekezés akkor sem aránytalan, ha az a támadó életébe kerül. Továbbá nem minosül aránytalannak eroszakos nemi közösülés elhárítása esetén kifejtett gyilkolási cselekmény sem.

Szükséges mérték túllépése a 29.s (2) illetve (3) alapján nem büntetheto illetve a büntetés korlátlanul enyhítheto. Azonban ezt az összes körülmény beható vizsgálata dönti el, mert ez gyakorlatilag ember ölésnek minosül. Itt a bíróság az élettapasztalatra van tekintettel. Azt elemzi, hogy a megtámadott megijedhet-e annyira, hogy a védekezés mértékét felismerni tudja. De ezen bekezdések nem vonatkoznak arra az esetre, ha a támadó már befejezte a támadást és a "védekezo" utána is folytatja a "védekezést".

A harcmuvészeteket (Zen Bu Kan Kempot) gyakorlók igen szigorú megítélés alá esnek a jogos védelmi
helyzet elbírálásakor. Kiemelten az arányosság és a szükségesség felismerése terén, hiszen a harcmuvész teste maga a fegyver, - neki nincs szüksége késre vagy pisztolyra ahhoz, hogy ember életet oltson ki, valamint elvárják tole a szükséges mérték felismerését, lévén, hogy hosszú évek óta gyakorolja a küzdelmet. Továbbá nehezen hiszik el a harcmuvésznek, hogy azért okozott halálos sérülést, mert megijedt.

Konklúzióként tehát annyi, hogy mindenki komolyan mérlegeljen és gondolkozzon mielott bármilyen konfliktusba keveredik, mert a tét óriási.

ban1978 Creative Commons License 2004.03.16 0 0 263
Close

"Azért Te sem tettél meg mindent azért, hogy elkerüld a szitut" Ezt hogy erted, nem kellett volna bemennem mert sokan vannak? :)))))))
Egyebkent elkerultem nem lett pofozkodas a vege, mondtam, hogy kerdezzen kicsit korbe ki vagyok aztan ha verekedni akar a pultnal megtalal, mondjuk en akkor ugy voltam vele ha erre meg mond valamit ugy szajba verem, hogy... szoval szajba verem. Egyebkent amit csinaltam volna: bal kezzel kicsit megutom alulrol a poharat, hogy arra figyeljen, majd konyokkel telibe verem. :) ha nem megy le egybol akkor meg raverek parat.

nekunk mindig azt mondtak, hogy 1x lazitsd aztan bontsd majd legyel benne biztos hogy nem all fel miutan megfordultal

Előzmény: closecombat (257)
ban1978 Creative Commons License 2004.03.16 0 0 262
Hello Close!

Azt hittem a KM realis onvedelmet tanit!!! NA mar most annak mi a
realitasa, hogy profik tamadnak meg? Es annak, hogy -Bocsanat erte-
ciganyok akarnak megszurni? Egyebkent megkerdeztem az otthoni
edzomet es o hasonlo modon irta le a tipikus utcai keselest. Ja es
megkertdeztem az ittenit is, nagyon hulyen nezett ram :) Ugy latszik
angliaban nem divat a keseles :)).

Előzmény: closecombat (258)
Rigor Creative Commons License 2004.03.16 0 0 261
Az ilyen helyzeteket szvsz végig lehet dumálni, kitérni stb, esetleg elhúzni nyúlként, - ami ha ismeretlen helyen vagy akkor mindegy is, de persze ha tekintélyről van szó, mint ahogy úgy tűnik ebben az esetben, akkor a józanító pofon tűnik a legjobb megoldásnak. A csattanós pofon ugye nem olyan vérremenő fenyítési szándéknak tűnik mintha tökönrúgnád, vagy orrbaverrnéd, főleg ha na ideje józanodni felkiáltással osztod le - ezt még meg is lehet magyarázni hogy, "én csak észre akartam téríteni"

Persze jó nagyot, - tulképp köríves ütés tenyérrel, de hagyod hogy az ujjaid is csattanjanak, - ez sima pofonnak fog látszódni, de persze jóval látványosabb ahogy emberünk egy "egyszerű kis pofontól" borul, ráadásul valószínűleg szándékunk szerint tényleg kijózanodik és eltöpreng hogy ha ez a fazon ekkora pofont tud csattintatni, vajon milyen lehet ha behúz úgy istenigazából..

Ehhez kapcsolódó személyes történet (jó pár éve még Krav Maga tanulmányaim megkezdése előtt): nagyobb rendezvény több koncert, iszogatós leülős részlegnél jó hangos részeg üvölt velem hogy na üssem meg, na üssem meg (az előzmények homályosak, mivel én sem voltam színjózan)! - én leküldtem egy ilyen pofont - aztán felsegítettem, ő pedig egészen megnyugodott).

Előzmény: ban1978 (253)
closecombat Creative Commons License 2004.03.16 0 0 260
deke,

Egyetértek veled, egy korábbi hozzászólásomban pont erre utaltam. Meg kell próbálni, de ha, hát nem...:)

Előzmény: deke (259)
deke Creative Commons License 2004.03.15 0 0 259
és ha bocsánatot kérsz, de tovább hőzöng az illető? ha nem lehet lerázni, sőt, ütőtávon belülre jön, szerintem nem érdemes tovább várni. mert akármilyen részeg is, azért még le tud csapni..

(amúgy persze, ha ki lehet kerülni a balhét, az a legjobb.)

Előzmény: closecombat (257)
closecombat Creative Commons License 2004.03.15 0 0 258
ban,

Amit Te írsz, az jellemző arra a vidékre, ahonnan a támadók származnak. Profikról beszélünk.

Előzmény: ban1978 (252)
closecombat Creative Commons License 2004.03.15 0 0 257
Ban,

Azért Te sem tettél meg mindent azért, hogy elkerüld a szitut. Én ilyen helyzetben egyszer elnézést kértem - le is verhettem volna a palitm, de kinek kell a baj - a manus ott állt üveges szemmel, azt sem tudta mit mondjon. Én így rendezem, ha lehet...

Előzmény: ban1978 (253)
closecombat Creative Commons License 2004.03.15 0 0 256
Azt, hogy a Krav Maga mit csinál kis távolságban a fegyverek ellen, meg lehet nézni a www.krav-maga.hu média szekciójában. Le is írhatnám, de elmagyarázni azért nehezebb.:)
belic Creative Commons License 2004.03.15 0 0 255
Hello!

"Hátbanyomott fegyvert szerintem csak filmekben lehet látni."

Egyetertek, a legelterjedtebb rovid csohatrasiklasu, Browning zarolasu fegyverek - ide tartozik tobbek kozott a CZ75 (Jericho), FEG-P9 is - eseteben feler egy ongyilkossaggal a hatbanyomas: ettol kb 4 mm-t hatra siklik a cso es a szan, es ideiglenesen biztositodik a fegyver, vagyis NEM lehet elsutni.

Azert ha ilyen helyzetbe kerultok, ne bizzatok ebben, vannak masfele fegyverek is, pl. a Walter PPK (PA-63) eseten kb 1 mm-t elore nyulik a fix cso a szanhoz kepest, igy egy hatbanyomas eseten nem moccan a szan (noha kb. 2 mm hatracsuszas eseten mar nem lehet elsutni).

A fentiekbol egybol kovetkezik egy fegyverelveteli technika is, nem tudok, hogy ezt gyakoroljatok-e (revolvereknel nem, de szerintem az osszes ontolto pisztolynal mukodik): a szant eloszor hatra kell tolni, ezutan mar nem lehet loni a fegyverrel.

Bel

Előzmény: Biovadász (245)
deke Creative Commons License 2004.03.15 0 0 254
szerintem elfordulni nem ajánlatos, amíg nincs lerendezve a helyzet. ha nem sikerül lenyugtatni szóval és mindenképpen szeretne megverődni, akkor ezt is lehet tisztázni - nem olyannak tűnik a helyzet, mint ami véresen végződhetne..
valaki (nem túl közeli ismerős és nem is túl kötekedő) a hasonló helyzetet (na, gyere ki! stb) végül egy gyors, határozott, váratlan gyomrossal oldotta meg. utána az illető nem akarta folytatni.

valószínűleg az általad ismertetett szituációban, ha semmiképpen nem akar leállni a gyerek, akkor jobb, ha gyorsan észhez téríted, még mielőtt véletlenül téged csap le.

Előzmény: ban1978 (253)
ban1978 Creative Commons License 2004.03.15 0 0 253
Sziasztok!

Itt a szitu amit mondtam (megprobalom kelloen reszletesen leirni, hogy egyertelmu legyen, bar igy nem az igazi)

Tavaj vegeztem Ovaron az egyetemen, es volt ott egy kocsmam a kolesz alagsoraban. Hosszukas az alaprajza, kb 7x20m. Ketoldalt kersztebn sorpadok, amilyenek a sorsatrakban vannak, kozepen kb 1-1,5m kozlekedo folyoso, ami altalaban boseges, ha a padok normalisan csak az asztalok hosszanti oldalan vannak. Altalaban azomban ha sokan vannak, akkor a rovid oldalra is raknak le padot (direkt volt plussz padunk). Igy mar kicsit szukosebb a hely de siman el lehet ferni, ket ember el tud menni egymas mellett.

A kerdeses idoben mar nem voltam hallgato, csak vissza mentem a haverokhoz. Ev eleje volt a klubb meg tomve emberekkel (lsd fent). Nehany masodeves, akiknek ismerniuk kellett volna (kicsi az egyetem) a padok kozott alltak es beszelgettek, probaltam eloldalazni mellettuk. Az egyik viszont utannam szolt, hogy b**d meg kiontotted a sorom! ami hulyeseg volt mert nem volt annyi a korsojaban, hogy kilotyoghetett volna, szoval egyertelmu volt, hogy kotekszik. Erre en: "Maradjal mar csira hozzad se ertem" es mentem volna tovabb, de nem alt le es fenyegetoen lepett fol, anyazott, stb...

A feladat adott van egy enyhen reszeg, aki eros pistat akar jatszani, ket barat akik mogotte allnak, de szemmel lathatoan nem sok kedvuk lenne bunyozni, plussz eleg nagy a tomeg ami akadalyozhatja oket, 6-7 barat a pultnal kb 10-12 meterre az en oldalamon. A gyerek hibassan merte fel a sajat helyzetet,ezt en tudom is, de a presztizs az presztizs.
+ kerdeses mit fog tenni, ha en hatralok ki a szitubol, felbatorodik, es nem all le esetleg pleknibol leut amint elfordulok, vagy elkonyveli hogy nyert, en meg lenyelem a bekat, hogy egy kis csira elhajtott. tenyleg nem lehet eldonteni mit csinal, mert bar szajkaratesnek tunik, eleget ivott, hogy a barataival a hata mogott, megprobalja begyujteni a skalpom.

A sztorihoz hozzatartozik, hogy "eleg jo hirem" volt az egyetemen, szoval a gyerek vagy amnezias volt, vagy beprobalt, gondolva hogy most hogy mar nem jarok ide elvesztettem a sulyomat.

ban1978 Creative Commons License 2004.03.15 0 0 252
Szia Close!

"Milyen egy késes támadás? Pontosítsunk. Támadás vagy fenyegetés. Ha támadás, akkor felejtsük el a filmeket. A támadások jelentős része fentről lefelé irányul, nagy erejű,..."

Tamadas, de nem ertek egyet azzal, amit mondasz, persze nekem semmi statisztikam nincs, se magyar, se semmilyen. Mondom en kettot lattam...

Az elsot a tvben. Valami veszekedes volt az utcan, a sertett (akit kesobb megszurtak), vagy a rendorsegrol, vagy az ugyeszsegrol jott ki, a tamado meg kb 5-6x megszurta. A mozdulatok nagyon gyorsak voltak, csipo tajekrol indultak, majdnem vizszintesen, egy kicsit felfele. Annyira gyors es rovid mozdlatok voltak, hogy a tvseknek ke kellett kockazni es emelni (tudod olyan vilagos karika a sotetebb hatter elott), hogy latni lehessen mi tortenik, es hol.

A masik Gyorben volt a Crazy discoban. Vagy 5en utottek egy gyereket, koztuk egy arab srac (ha jol emlekszem arab volt, de nem magyar az tuti), aki vese tajekon utotte a meg joparszor. Csak 1 hettel kesobb tudtam meg, hogy nem utott hanam szurt. Azt hiszem a srac meg belehalt, de ebben most nem vagyok biztos.

Hopp, eszembe jutott meg egy! Az unoka batyam a fosuli alatt a Vaci Utcaban dolgozott valamelyik volkart boltban, ami folott a kaszino van, ejszakas volt a penzvaltoban. Bejott egy gyerek, jo nagydarab, oda ment hozza mondott neki valamit, de nem ertette mit akar. Majd bejott ket arab srac akiket latasbol ismert, a srac moge leptek, majd az egyik 2x gyorsan vesen szurta. Ez is vizszintes mozdulat volt, bar a Laci azt meselte a biztonsagi kamerakon nagyon jol lehetett latni a dolgot,Szoval nem volt valami rovid mozdulat. Ez volt a szerencseje, mert igy nem az o vallomasan mult a dolog.

Mellesleg, amannyire en tudom, fugg a tamadas tipusatol, hogy hogyan fogja a kest a tamado. Vagyis mi a celja. Azt nem tudom, hogy egy rablo mit csinalna, de felteszem megragadna meglepetesbol, hogy lecsokkentse a tavolsagot, es probalna is kozel maradni, legalabbis en igy kepzelem el, vagy igy tennek. Velemeny?
a masik eset, ha meg akar sebesiteni, olni. Akkor ha egy kicsit rutinos az illeto, hatulrol fog szurni, a leheto legrovidebb mozdulattal, hogy minnel kevessebb feltunest keltsen, es lehetoleg jo sokszor.

Csoki

Előzmény: closecombat (242)
ban1978 Creative Commons License 2004.03.15 0 0 251
Hali Rigor!

"Nem tudom hogy jönnek ide az én személyes "élményeim"" Mea culpa!!! Csak azt hittem, hogy te irtad a KMesek kozul, hogy meg nem verekeddtel utcan. Bocs! Tenyleg az en hibam, lusta voltam atnezni a korabbi hozzaszolasokat.

Előzmény: Rigor (241)
closecombat Creative Commons License 2004.03.15 0 0 250
Szia Ede,

A szambós mester most nem volt itt, viszont az instruktori táborban majd 20 napot edzettünk együtt. A manus a földön brutális volt. Pedig közel a hatvanhoz az ember már nem ezt várta volna...:)

Amit írtál, meglepett, nem tudtam.

Előzmény: kis ede (249)
kis ede Creative Commons License 2004.03.15 0 0 249
Hello closecombat!

Nem lengyelül, hanem németül beszéltek és nem drogozva, hanem részegen ügyködtem :-) Az a különbség, hogy nem én voltam az aki megverte a csapatuk egy tagját, összetévesztettek valakivel.

Múltkor írtad valahol, hogy volt nálatok valami szambos mester. Miket oktatott, lábfeszítéseket? Azt tudtad, hogy legfőképp a szambosok miatt kerültek bele a BJJ-be a lábkulcsok és lábfeszítések?

Előzmény: closecombat (244)
closecombat Creative Commons License 2004.03.14 0 0 248
Pistike,

"Szerintem az az igazán májer, aki el tudja kerülni a komolyabb öszetűzéseket, mégpedig azért, mert ismeri az embereket." - Egyetértek, de nem mindig sikerül. és akkor ugye másban kell májernek lenni...:(

Előzmény: Vérpistike (246)
closecombat Creative Commons License 2004.03.14 0 0 247
Biovadász,

Mikor rám fegyvert fogtak, a mellemnek nyomták. Érdekes, az élet lele van meglepetésekkel, igaz...:)Hagyjuk.

Előzmény: Biovadász (245)
Vérpistike Creative Commons License 2004.03.14 0 0 246
Mint teljesen zöldfülű, leírnám ide saját tapasztalataimat verekedés terén.

Szvsz az aikido szemléletmódja a legszimpatikusabb (mármint elkerülni, saját magunk hibáit kijavítani,stb), mivel a konfliktusok elkerülésére ösztönöz(?).
(Sajnos volt összesen kettő olyan viszonylag enyhe, ellenben elég látványos sérülés, amit figyelmetlenségből okoztam.Nem ajánlom senkinek sem a látványt, meg az érzést, hogy esetleg te tetted tönkre szegény szerencsétlent:(....)
Saját tapasztalataim pedig röviden ennyiben:
Baromi sokat számít a véletlen, illetve a mikor hogy.Támadhatnak rád hatan is, ha be tudsz futni egy szűk folyosóra vagy nehezebb terepre, elveheted a kedvüket a kergetődzéstől egy egy felborított székkel,kukával, vagy bármivel, amitől elesnek, lelassulnak.

Alapvetően békés embernek ismerem magam, ezért mindig próbálom(ált. sikerrel) elkerülni a durvább eseteket,kivéve, ha...:)

Korábban írta vki a topicban(mea culpa, nem emlékszem a nevére), hogy "...nem is igazán fontos az a pénztárca...", vagy egyéb.
Ajánlom mindenkinek pl megelőzésként kártyát használjon pénz helyet, egyebek.

ui:
Szerintem az az igazán májer, aki el tudja kerülni a komolyabb öszetűzéseket, mégpedig azért, mert ismeri az embereket.
(nagy vigyor:)...)

Biovadász Creative Commons License 2004.03.14 0 0 245
"A ravasz meghúzása a következőképp történik:
1. te elmozdulsz
2. a támadó látja hogy te megmozdultál
3. a támadó meghúzza a ravaszt - igen ám de te már kifordultál (pl ha a hátadba nyomják akkor simán csak elfodulsz)"

Hmm, szerintem ha valakinek a fegyveres rablás a "szakmája", akkor talán van annyi hozzáértése, hogy ha már távolsági fegyvere van, akkor tartson egy kis távolságot. Hátbanyomott fegyvert szerintem csak filmekben lehet látni. (jahm, meg küzdősport edzéseken) :)

Előzmény: Rigor (236)
closecombat Creative Commons License 2004.03.12 0 0 244
SZia Ede, Veled mindig jó dumálni!!!

"1.) Emin Boztepe vs Gracie család. Boztepének nem nagyon jött be ez az üzleti fogás, de a Gracie iskolák ajtaja nyitva áll bármilyen kihívásos küzdelemre, szóval, ha tényleg harcolni akar, csak be kell jelentkeznie." - Nem ismerem a hátterét az ügynek, de nem sok ember ismerek, akinek esélye lenne bármelyik Gracie ellen vale tudoban.

"2.) Földre kerülni utcai harcban több ellenféllel szemben nem ajánlatos, ezért én a többellenfeles esetre a nyúlcipőt ajánlom." - Van rá technika, mert kerülhetsz ilyen helyzetbe, de nagyon szerencsésnek kell lenned!

3. Egyetértek.

4. Egyetértek, habár az adrenalin dumpnak van más módja is, és még a fejed sem verik le.

"(Ti mit csinálnátok ebben a helyezetben.

"Ti mit csinálnátok ebben a helyezetben.
Megjegyzem én már voltam ilyen helyzetben es csak a barátnőm miatt úsztam meg kisebb monoklikkal" - Mire gondolsz? Drogozva ültél Krakkóban egy kirakat előtt, lengyelül beszélve?:))))))


Előzmény: kis ede (231)
closecombat Creative Commons License 2004.03.12 0 0 243
Goszi,

"Soha ne probalj meg egy pisztolyos tamadot lefegyverezni. Az egesz tested ugyanis nem mozdul gyorsabban, mint a tamadod ujja a ravaszon. O nem az instruktorod, aki egy jatekpisztollyal gyakorol veled." - Akkor sem, ha csak erre van esélyed? Miért kell az egész testnek egyszerre mozdulni? Modnok mást is, nem hitetjük el senkivel, hogy tud pisztoly ellen védekezni, mert csak magas szinten tanulják ezt a technikát nálunk is. Így rendben?:)És ezt a ravaszt hagyjuk, az a róka...:)

"Ne feledd, vedekezhetsz egy olyan tamado ellen pusztakezzel akinel bot vagy valamilyen nem eles targy van. Azonban ha az ellenfeled egy eles targyal, pl kes, tamad rad, akkor jobb ha egy szekkel vagy valamilyen targyal vedekezel." - Ez tűl általános, minden a körülményektől függ! Kés ellen mit teszel, ha már egyszer megszúrtak? És ez jellemző eset! Időt kérsz, hogy széket keress?:)

NEM MINKET LÁTTÁL!!!:) Javaslom nézd meg a videónkat a www.krav-maga.hu címen. Az általad jelzett filmet én is láttam, nem krav maga technika volt. De nem ám!:)

"nagy "hazugsag" valakinek azt bemagyarazni, hogy ilyen esetben egy par helyzet gyakorlat utan meg tudja magat vedeni ilyen korulmenyek kozott." - Egyetértek, nem is teszünk ilyet, mert nem tanítjuk.


Előzmény: Goszi777 (235)
closecombat Creative Commons License 2004.03.12 0 0 242
Ban1978,

Felvetéseid javát magam is helyeslem, de hadd pontosítsak.

Pisztoly.

A kérdésed, hogy miért használunk edzésen pisztolyt. Válasz: Nem használunk! Amiről Rigor ír, az egy hat napos szemináriumon történt, amlyan ízelítő volt a fegyveres technikákból. A fegyver nálunk csak oktatói szinten kerül elő...Töltött fegyver. Sajnos rám már fogtak is.

Miért volt egyáltalán lehetőség arra, hogy a pisztolyos technikákat egyáltalán oktattuk ebben az órában? A Krav Magában a késes és pisztolyos technikák nagyon közel állnak egymáshoz - úgy értem a fenygetéses szituációban - így ez nem is olyan nehéz. Stressz alatt? Ott minden nehéz...:) Nem hitetük el senkivel, hogy képesek már a technika stressz alatti elvégzésére, csak egyfajta ízelítőt kaptak a magasabb technikából. De! A krav maga a realitást tűzi ki maga elé célul, és ma a pusztakéz, eszköz - kés, bot, üveg, kő, szék stb. - után, ugyan kevés esetben de a pisztoly is bekerült. Ez egy modern kor, ahol moder fegyverek - is - előfordulhatnak.

Milyen egy késes támadás? Pontosítsunk. Támadás vagy fenyegetés.

Ha támadás, akkor felejtsük el a filmeket. A támadások jelentős része fentről lefelé irányul, nagy erejű, és szinte sosem egy szúrásból áll. Izraeli statisztika szerint egy átlagos késes támadásban 7 sebet ejtenek az áldozaton, de ennek a sokszorosa sem ritka!

Mit érzel, mint megtámadott? Ha csak nem láttad már eleve a kést a kézben, a késtámadást sok esetben csak percekkel a támadás után - már ha még élsz, és elmenekültél - érzed, akkor sem fájdalom, hanem vér formájában. Az egyik barátomat egyszer hátulról szúrták meg, a kés a hasán kijött. Reakció? Semmi, azt hitte, hogy meütötték, 5 perc múlva a barátai szóltak neki, hogy csupa vér a kabátja. Tipikusan ütést érzel.

Előzmény: ban1978 (240)
Rigor Creative Commons License 2004.03.12 0 0 241
Nem tudom hogy jönnek ide az én személyes "élményeim" - sajnos azt kell mondamom van azért némi tapasztalatom, ugyanakkor néhány megtanultam azt is hogyan kerüljem el a vészes helyzeteket, illetve hogyan vághatom ki magamat a leggyorsabban (na jó, szerencsére olyan nem volt hogy barátnő/egyéb olyan személy társaságában ért volna atrocitás akire külön ügyelnem kellett volna). Nagyobb létszámú támadóval szemben is törtem már ki/futottam/bújtam már el:)
Gázpisztolyhoz, flóberthez is volt szerencsém szemből, de csak ráijesztés szinten (elég az is nem?).
A Krav Maga-t pedig én nem elsősorban azért kezdtem el tanulni, hogy meg tudjam magamat védeni (balhé elkerülési taktikáim elég jól beváltak), elős körben a mozgásért, no meg a gyakorlása nyújtotta örömért és persze hogy mindennek legyen haszna is, második körben pedig már szerelem:)

A szitu amibe keveredtél midenképpen érdekel.

Előzmény: ban1978 (240)
ban1978 Creative Commons License 2004.03.12 0 0 240
Ez mind szep amit ide leirtal, de ha jol emlekszem, ami egyaltalan nem biztos, meg nem verekedtel utcan. Szoval eles tapasztalatod nulla. Ami nem baj, sot! De! Minek tanultok fegyver elleni onvedelmet, ez nem a vadnyugat? Oke van nemi eselye, hogy valaki pisztolyt fog rad az utcan, de szvsz nem sok.
Tenyleg volt mar a kezedben eles fegyver? Nekem igen. Igaz "csak" vadaszfegyver. De en emlekszem milyen atkozottul rossz erzes volt elosszor a kezembe venni egy toltetlen! fegyvert. Nem ugyan az mint a muanyag pisztoly. Es akkor az en kezemben volt, nem ram fogtak. Raadasul szerintem is felelotlenseg elhitetni valakivel, hogy kepes lehet ilyen dologra. Abban biztos vagyok, hogy a technikak kiprobaltak es mukodnek is. De! Azok akik kitalaltak es hasznaljak oket, pszichesen, es tapasztalatban ossze sem hasonlithatoak velunk, foldi halandokkal.
En szemely szerint ido es penzkidobasnak vennem ha az edzom ilyen technikakat akarna tanitani nekem. Pusztakez, rovidbot, pohar, szek, uveg, stb. az oke. Azzal jo esellyel talalkozhatsz, es ven eselyed ra, hogyha hibazol nem lesz komoly bajod. Szerintem ennek a listanak a vegen a kes van. Azt meg jo esellyel meg lehet uszni.
De hibazz egyszer pisztoly ellen, mondjuk fordulj ki lassabban, vagy nem tom, asszem el tudod kepzelni...
Ja ha krhetnem KMesek irjatok le szerintetek milyen egy keses tamadas? En kettot lattam az egyiket a tv hiradoban kb egy eve, a masikat tul kepp nem is lattam, vagyis nem lattam hogy kes van az embernel. koszi elore is.
ja es erdekelne meg egy szitu megoldasa amibe en keverdtem par honapja, ha titeket is akkor beirom ide.
Előzmény: Rigor (239)
Rigor Creative Commons License 2004.03.12 0 0 239
"Az érme kikapása sokkal egyszerűbb mozdulat egy fegyver elvételénél."
Ezt igazán élőben érdemes megnézni, de bizony egyszerűbb:) - például egy mellkas magasságban tartott fegyver esetében ha rámarkolok a csőre (kifordulással együtt) úgy hogy eltartom magmamtől, akkor már nyugodtan elsülehet a fegyver, én már kontrollálom, utána jön csak az elvétel, ami akár lassabban is történhet. Ha például az ember háta közepének nyomják akkor egy gyors fordulás történik utána a fegyvertató kezet kontrollálva (már nyugodtan lövöldözhet a támadó), közben a torkára verek alkarral, kiosztok egy tököst is,(az egész egy pillanat csak) utána műtöm le az ember kezéről a fegyvert.

Vagyis annak kell a leggyorsabban megtörténnie, hogy úgy kontrolláljam a fegyvert, hogy ne legyek a lövedék útájában (részint kifordulás, részint ráfogás eltartás)

De az Össz-harcművészeti bajnokságon felvett Krav Maga bemutatóban szereplenek fegyver elvételek is, megnézhetitek itt:
http://krav-maga.hu/pres_1.wmv

Sajnos a video nem túl jó minőségű, nekem otthon megvan az mpeg2 változat is, azon lehet igazán jól kockázni, és csemegézni:).

Előzmény: Biovadász (238)
Biovadász Creative Commons License 2004.03.12 0 0 238
"Egyébként egyszerű reflex játékokkal is lehet modellezni a dolgot: feláltok egymással szemben. az egyik ember egy pénzérmét tesz a tenyerébe a másiknak ki kell kapnia, mielőtt becsukná a tenyerét, ami egyszerűbb és gyorsabb mozdulat egy ravasz meghúzásánál, ráadásul nem habozol, csak a kézbecsukásra koncentrálsz..."

Az érme kikapása sokkal egyszerűbb mozdulat egy fegyver elvételénél. Nem hasonlítható össze, ezt a fenti játékot már hetedikes korunkban játszottuk (hüderégvolt) :) és az emberkék nagy részének elsőre sikerült nem csak kivenni az érmét, hanem ki is cserélni egy másikra mielőtt becsukta a másik a kezét.

Előzmény: Rigor (236)
Rigor Creative Commons License 2004.03.11 0 0 237
De úgy látom az előbbi kis élmánybeszámolómat sem olvastad elég figyelmesen, idézek hát belőle:

"Aztán séta az oszlopok közt, ahonnan eléd ugrik egy pisztolyos támadó pénzt követelve - részemről szépen együttműködtem, a cuccot a földre dobtam mellé, aztán amikor nem tűnt úgy hogy megnyugszik, és otthagy, éd elég közel volt, én meg nem a fegyver vonalában, lefegyvereztem"

- azaz nem próbáltam meg lefegyverezni amig láttam más kiutat, és akkor indítottam az akciót amikor a legbiztonságosabb alkalom nyílt a kivitelezésre.

Előzmény: Goszi777 (235)
Rigor Creative Commons License 2004.03.11 0 0 236
Azt hiszem erre inkább closecombatnak tudna igazán okosat reagálni én csak a kedvenc részre reflektálnék: "Az egesz tested ugyanis nem mozdul gyorsabban, mint a tamadod ujja a ravaszon".

Fegyveres támadás esetén az a legcélravezetőbb ha együttműködsz. Nem vagy sem túl készséges, nem hősködsz úgy minél kevésbé hívod ki a támadó gyanakvását, érdkelődését stb. A fegyver elvételét kizárólag akkor kezdeményezed amikor úgy látod, hogy a választásod a következő: lelőnek mint egy birkát (vagy valaki mást), - vagy megpróbálsz életben maradni.

"Az egesz tested ugyanis nem mozdul gyorsabban, mint a tamadod ujja a ravaszon". - márpedig gyorsabban mozdul.. - had magyarázzam el:
Természetesen az elvétel csak megfelelő távolságon belül történhet, úgy hogy nagyobb mozdulat, lépés nélkül elérd a fegyvert.

A támadó nem arra koncentrál minden idegszálával hogy ha látja hogy megmozdulsz, téged mindenképpen tutira ledurrantson, többnyire kényszeríteni akar, azaz habozik. - Ráadásul a fegyverelvételt úgy érdemes időzíteni, ha látod hogy a támadó valami másra koncentrál, azaz nem rád figyel ezerrel.

A ravasz meghúzása a következőképp történik:
1. te elmozdulsz
2. a támadó látja hogy te megmozdultál
3. a támadó meghúzza a ravaszt - igen ám de te már kifordultál (pl ha a hátadba nyomják akkor simán csak elfodulsz) a lövés síkjából és már fogod is a fegyvert (minél rövidebb és gyorsabb mozdulattal, úgy hogy a lehető legkevésbé változzon meg a tested formája, azaz kevésbé legyen érzékelhető a mozgás).

Egyébként egyszerű reflex játékokkal is lehet modellezni a dolgot: feláltok egymással szemben. az egyik ember egy pénzérmét tesz a tenyerébe a másiknak ki kell kapnia, mielőtt becsukná a tenyerét, ami egyszerűbb és gyorsabb mozdulat egy ravasz meghúzásánál, ráadásul nem habozol, csak a kézbecsukásra koncentrálsz...

De egy játékpisztoly (paintball hogy fájjon) még jobb a tesztre:) (és a habozást, osztott figyelmet ebbe ugye nem számítjuk bele).

- Hogy más ne mondjak, ezeket a fegyverelvételeket élesben alkalmazzák, illetve tesztelik, valós tapasztalatok alapján fejlesztve.

"hogy a Krav Magahoz nincs szukseg erore, majd mondja, hogy az edzesen nagyon kemeny es sok erosites illetve eronleti gyakorlat van"

Valamit félreérthettél, inkább arról van szó, hogy többet ésszel mint erővel... de persze jó ha van minnél több erővel, és állóképességgel, gyorsasággal, lazasággal rendelkezik az ember, de pusztán erre építeni botorság.

Előzmény: Goszi777 (235)
Goszi777 Creative Commons License 2004.03.11 0 0 235
Szia,

Azert en ezekkel a fegyveres tamado elleni vedekezesekkel kapcsolatban megjegyeznem, hogy szerintem ilyet az embernek csak es kizarolag tenyleg kozvetlen eletveszelyben szabad kiprobalni elharitani. Szerintem nagyon nagy felelotlenseg es veszelyes is elhitetni valakivel, aki meg csak 1-2 eve gyakorol barmilyen onvedelmet,tehat nem tul tapasztalt, hogy kepes lefegyverezni egy pisztolyos tamadot, foleg eles helyzetben. Erre leginkabb Leung Ting WT nagymester mondasat ideznem, ami nem teljesen pontosan, de igy szol: Soha ne probalj meg egy pisztolyos tamadot lefegyverezni. Az egesz tested ugyanis nem mozdul gyorsabban, mint a tamadod ujja a ravaszon. O nem az instruktorod, aki egy jatekpisztollyal gyakorol veled. A masik ilyen mondasa, ha jol emlekszem: Ne feledd, vedekezhetsz egy olyan tamado ellen pusztakezzel akinel bot vagy valamilyen nem eles targy van. Azonban ha az ellenfeled egy eles targyal, pl kes, tamad rad, akkor jobb ha egy szekkel vagy valamilyen targyal vedekezel.

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy nem lehet ilyen tamadast kivedeni, de szerintem nagy "hazugsag" valakinek azt bemagyarazni, hogy ilyen esetben egy par helyzet gyakorlat utan meg tudja magat vedeni ilyen korulmenyek kozott.
Egyebkent valamikor volt ugy kb Januar vegen az Rtl Klubon egyik delelott egy musor a Krav Magasokrol. Ott pont egy ilyen pisztolyos tamadas elleni vedekezest mutattak. Szerintem nagyon megmosolyogtato volt az egesz, az eletben a pusztakezes embert reg agyonlottek volna. Utana pedig az oktato elkezdi magyarazni, hogy a Krav Magahoz nincs szukseg erore, majd mondja, hogy az edzesen nagyon kemeny es sok erosites illetve eronleti gyakorlat van. Ez meglehetosen ellentmond egymasnak.

Előzmény: Rigor (232)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!