Én maradok a nájlonmentes sütésnél: Kotúzott libacombok bűre beirdalva, sózás, húsfele lepirítás, tálban, lefedve előforrósított sütőbe tolás, 1/2 óra múlva takarék, 2 ó múlva födő le, majd lassú forgatás-pirítás tűpróbával, ~0,5-1 ó mérettől függően. Sem tás, sem liba sütéséhez nem használok són kívül semmiféle fűszert, tisztán kell a zsírjuk! Max, ha valaki óhajtja, elkészítés után, tiszta tányéron fűszerezve 3-5 percet kap még a gágogi.
Túltoltad. Túl magas volt a hőfok. Egyébként ugyanazt elveszted a szokásos sütésnél is, csak lassabban és közben elpárolog. S-V után egy pár percig rá kell pirítani.
Pár hete vettem egy vákum fóliázót és egy Sous főzőt. Most próbáltam ki libán, szánalmas eredménnyel.
A combokat 70 fokon 20 órán át, a mellet 65 fokon 3 órán át készítettem. Sok receptet átnéztem. Voltak az egy- két orás verziok, illetve a 20 órások. Egy jónak tűnőt választottam a fenti értékekkel.
Már ott gyanús volt, h brutál sok levet ersztettek, a nedvesség nagy része kijött a húsokból, másfél dl rózaszín lé lötyögött minden zacskó alján.
Mind a combok mind a mellek kemények és gumilabda szerüek voltak. Nem nyersek, hanem összeugrottan kemények.
Hámáhogyne. Abban főzzük a csülköt, kocsonyát - ez utóbbi igazi kollagénbomba.
Nem kell habozni, csak lehabozni! Megtisztított bőrös-csontos húsokat lobogó forró vízzel fölöntöd, hogy bőven ellepje, újra forralod fölhabzásig, leszeded róla a habot, majd forró vizet leöntöd, a húst hideg vízzel lecsapatod, és szintén hidegvízzel fölöntöd, míg épp ellepi. Ezután újra fölteszed, Fűszerezed só-bors- és mikor mozgolódni -gyöngyözni kezd, lezárod, vársz 1 percet, és takarékra teszed. Közben előkészíted a zöldségeket hozzá. Mikor a kuktarecept szerinti idő eltelt -nálunk kocsonyánál 1-1,5 ó. /Kukta 6 literes./ Elzárod hagyod pihenni 1 órányit, (ha lehet a konyhakövön) és használható, de óvatosan ki kell belőle ereszteni a szuszt!!! Utána hús ki, lé gézes szűrőn leszűr, bele a répa-gyökér puhára főzni 15-20 perc. Addig kiporciózzuk a hús-csontot, mellé teszünk kis zöldséget, és fölöntjük az újfent gézes szűrőn át lével, csipet paprika, és hadd hűljön!
A pörkölt (sűrű gulyások pölö ír-ürü...) marhalábszárból is jócskán gyantás, azzal még hab-vacakolni sem kell... :o)
Tegnap kipróbáltam a quinoa nevű, állítólagos csodanövényt. A zacskós, abban főzhető variációt találtam meg, és híven követtem a nem túl bonyolult használati utasítást. Aztán megkóstoltam. Hát, megfőni megfőtt, de olyan ízetlen volt, hogy ehhez képest a sótlan rizs egy ízorgia.
Kipróbáltam, de nem hinném, hogy ez lesz a kedvenc köretem. Viszont ha nem tapasztalom ki, milyen is, akkor ezt sem tudom meg.
Kuktában rossz vagyok, amit ajándékba kaptam, azt is elajándékoztam. Anyám szerette anno, 50 évvel ezelőtt, mert szegény mindig rohant és a kuktában gyorsabban készült el minden, de pl. a húslevest soha nem főzte abban. Nekem meg van időm, ha húslevest főzök felteszem 10 körül, aztán egyre elkészül. Nem habozom, hagyom csendesen gyöngyözni, valamikor féluton bele teszem a zöldséget és kész.
Sok olyan etel lekerult a napirendrol ami jo lenne... nekem is fajosak a terdeim, de ritkan fozok csirkelabat - mert nem kapok... a husok amik a kocsonyahoz jok - azt is jo enni.
Még nagyobb röhögéssel írta vissza, hogy nem mondok hülyeséget, mert az egyik életmód és táplálkozási tanfolyamán többek között erről is volt szó, és átküldte a jegyzetét a 4hetes kúráról ("amugy viccen kivul terapias csontleves+kurkuma fasza -> kepzes anyagunk volt anno, csak k**va büdi mire az a leves kesz lesz, meg tobb oras a fozese")
Na ekkor véglegesedett bennem a kuktavétel gondolata.
ZSuR, köszi, utánanézetek a Lyánnyal.
És akkor most megyek, elkészítem életem első zúzapörköltjét kuktában:)) Kíváncsi leszek
Gyakorlott térdes vagyok. Nekem több ortopéd orvos mondta, hogy a kollagént bevenni megenni tök értelmetlen, mert a gyomor szépen feldolgozza és soha nem jut oda, ahova szánod. Ennek mostmár több mint egy éve, mert akkor megoperáltattam és kész. Előtte 3 évet szenvedtem vele. Sok mindent szedtem és injectiokat is kaptam bőven, de semmi nem használt nekem.
Beszippantott a Black még a múlt héten, és vettem egy kuktát. (már régóta gondolkodtam a vásárláson, de az tette fel az "i"-re a pontot, hogy a lányom térdporc problémái miatt kollagénes kajával próbálnánk kiváltani a gyógyszereket)
Elméletileg húsleves is főzhető benne, de kicsit szkeptikus vagyok.
A kifejezetten kollagénesre hajtó levest kb 10-16 óráig kellene főzni normál tűzhelyen, ha a kuktával kb a felére le tudnám csökkenteni a főzési időt, az nagy előny lenne.
Szóval: főzött már valaki kuktában húslevest? (a hab az, ami izgat, mert nem fogom tudom leszedni) Tapasztalat?
Vagy készíthetem úgy is, hogy az elején a hagyományos módszerrel főzöm, leszedem a habot, és akkor zárom le?
Igen, aprócska pogácsákat szaggatok ki, ezeket egy dobozba teszem, rétegenként letakarom frissen tartó fóliával. Ha ehetnékem támad, előveszek egy tucatot, és kisütöm. Az egyik üzletben láttam "gyárilag" mélyhűtve, gondoltam, kipróbálom, és be is vált.
Így van, a dolog többi része már simán megy. Apám egyik idős rokona pikk-pakk összeütötte, pedig már nyolcvanon felül volt. Mit tesz a gyakorlat!
Egyébként rámjött a töpörtyűs pogácsa mánia. Egy piknikre készítettem, mindenkinek ízlett, nekem is. Aztán rájöttem, hogy ha kiszaggatva berakom a mélyhűtőbe, bármikor elővehetem, ha ehetnékem támad.