Keresés

Részletes keresés

yüz karasi Creative Commons License 2019.12.24 0 1 98719

Hideg vízben teszem föl, aztán a többi csak idő kérdése.

Teljesen fölösleges habozgatni. mire megfő mind leül az aljára. Szűrögetni se kell, pláne kétszer, legföljebb az utolsó pár merőkanállal.

Ja, majdnem elfeledtem, a zsírt mikor és hogyan távolítod el?

 

Előzmény: joy (98717)
joy Creative Commons License 2019.12.23 0 0 98718

Én maradok a nájlonmentes sütésnél:
Kotúzott libacombok bűre beirdalva, sózás, húsfele lepirítás, tálban, lefedve előforrósított sütőbe tolás, 1/2 óra múlva takarék, 2 ó múlva födő le, majd lassú forgatás-pirítás tűpróbával, ~0,5-1 ó mérettől függően.
Sem tás, sem liba sütéséhez nem használok són kívül semmiféle fűszert, tisztán kell a zsírjuk!
Max, ha valaki óhajtja, elkészítés után, tiszta tányéron  fűszerezve 3-5 percet kap még a gágogi.

Előzmény: beeex (98715)
joy Creative Commons License 2019.12.23 0 0 98717

Éspediglen?

Előzmény: yüz karasi (98716)
yüz karasi Creative Commons License 2019.12.23 0 1 98716

Én fele ennyi "macerával" is főzök olyant, hogy abban még az ellenségeim se találnak hibát. :-)

Előzmény: joy (98711)
beeex Creative Commons License 2019.12.22 0 0 98715

Nekem is gyanús volt a hőfok, de hozzáértőnek tűnő receptekben mondják ezt a magas hőfokot huszon órákon át.

Nyilván bekeményedik a hús, most már tudom.

Itt a teljesen rossz recept, pedig hozzáértőnek tűnik

 

https://foodandwine.hu/2015/11/08/sous-vide-szuvid-otthon-a-tokeletes-libacomb

Előzmény: öreg_néne_b (98714)
öreg_néne_b Creative Commons License 2019.12.22 0 0 98714

Túltoltad. Túl magas volt a hőfok. Egyébként ugyanazt elveszted a szokásos sütésnél is, csak lassabban és közben elpárolog. S-V után egy pár percig rá kell pirítani.

https://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9213967&la=152110883

Előzmény: beeex (98712)
Boszorka Creative Commons License 2019.12.22 0 0 98713

Ezzel nincs, de sütőben 3-4 óra alatt elkészül a nagyságától függően és a bőre is piros ropogós lesz.:-)

Előzmény: beeex (98712)
beeex Creative Commons License 2019.12.22 0 0 98712

Sous Vide.

 

Pár hete vettem egy vákum fóliázót és egy Sous főzőt. Most próbáltam ki libán, szánalmas eredménnyel.

A combokat 70 fokon 20 órán át, a mellet 65 fokon 3 órán át készítettem. Sok receptet átnéztem. Voltak az egy- két orás verziok, illetve a 20 órások. Egy jónak tűnőt választottam a fenti értékekkel.

Már ott gyanús volt, h brutál sok levet ersztettek, a nedvesség nagy része kijött a húsokból, másfél dl rózaszín lé lötyögött minden zacskó alján.

Mind a combok mind a mellek kemények és gumilabda szerüek voltak. Nem nyersek, hanem összeugrottan kemények.

Van tapasztalat ezzel a technikával?

 

 

 

 

joy Creative Commons License 2019.12.22 0 0 98711

Hámáhogyne.
Abban főzzük a csülköt, kocsonyát - ez utóbbi igazi kollagénbomba.

Nem kell habozni, csak lehabozni!
Megtisztított bőrös-csontos húsokat lobogó forró vízzel fölöntöd, hogy bőven ellepje, újra forralod fölhabzásig, leszeded róla a habot, majd forró vizet leöntöd, a húst hideg vízzel lecsapatod, és szintén hidegvízzel fölöntöd, míg épp ellepi.
Ezután újra fölteszed, Fűszerezed só-bors- és mikor mozgolódni -gyöngyözni kezd, lezárod, vársz 1 percet, és takarékra teszed.
Közben előkészíted a zöldségeket hozzá. Mikor a kuktarecept szerinti idő eltelt -nálunk kocsonyánál 1-1,5 ó. /Kukta 6 literes./
Elzárod hagyod pihenni 1 órányit, (ha lehet a konyhakövön) és használható, de óvatosan ki kell belőle ereszteni a szuszt!!!
Utána hús ki, lé gézes szűrőn leszűr, bele a répa-gyökér puhára főzni 15-20 perc. Addig kiporciózzuk a hús-csontot, mellé teszünk kis zöldséget, és fölöntjük az újfent gézes szűrőn át lével, csipet paprika, és hadd hűljön!

A pörkölt (sűrű gulyások pölö ír-ürü...) marhalábszárból is jócskán gyantás, azzal még hab-vacakolni sem kell...
:o)

Előzmény: jégkirálynő (98700)
Csimpolya Creative Commons License 2019.12.02 0 0 98710

Tegnap kipróbáltam a quinoa nevű, állítólagos csodanövényt. A zacskós, abban főzhető variációt találtam meg, és híven követtem a nem túl bonyolult használati utasítást. Aztán megkóstoltam. Hát, megfőni megfőtt, de olyan ízetlen volt, hogy ehhez képest a sótlan rizs egy ízorgia.

Kipróbáltam, de nem hinném, hogy ez lesz a kedvenc köretem. Viszont ha nem tapasztalom ki, milyen is, akkor ezt sem tudom meg.

Boszorka Creative Commons License 2019.12.02 0 0 98709

Nem  mindegy milyen térd problémája van valakinek. Nálam totál elkopott a porc, az már nem jön vissza. Műtét segített.

Előzmény: yüz karasi (98708)
yüz karasi Creative Commons License 2019.12.02 0 0 98708

Drága Édesanyám mindenféle porcot, "mócsingot" evett anno, látni se bírtam.

Aztán Ő elment, én pedig megöregedtem.

 

Nekem is voltak problémáim a térdeimmel, fiatalabb koromban (úgy 60 körül) gyógyszert se akkor se azóta nem ettem

Viszont ma már én is megeszek mindenféle porcot, "mócsingot", és megszűntek a térdproblémák. (75 elmúltam)

Előzmény: Boszorka (98704)
Boszorka Creative Commons License 2019.11.30 0 0 98707

Kuktában rossz vagyok, amit ajándékba kaptam, azt is elajándékoztam. Anyám szerette anno, 50 évvel ezelőtt, mert szegény mindig rohant és a kuktában gyorsabban készült el minden, de pl. a húslevest soha nem főzte abban. Nekem meg van időm, ha húslevest főzök felteszem 10 körül, aztán egyre elkészül. Nem habozom, hagyom csendesen gyöngyözni, valamikor féluton bele teszem a zöldséget és kész.

Előzmény: jégkirálynő (98705)
ZsuR Creative Commons License 2019.11.30 0 0 98706

Sok olyan etel lekerult a napirendrol ami jo lenne... nekem is fajosak a terdeim, de ritkan fozok csirkelabat - mert nem kapok... a husok amik a kocsonyahoz jok - azt is jo enni. 

Előzmény: jégkirálynő (98705)
jégkirálynő Creative Commons License 2019.11.30 0 0 98705

A qrvadrága lóadagos injekciót a héten megkapta, azon már túl vagyunk, az orvos kerülné az operációt.

Az injekciós cégnek van gyógyszere, de van egy szépséghibája (ár!)

 

A lányom ezt találta (https://www.gal.hu/GAL-UC-II-Porc-komplex), átolvasva az összetevőket röhögve írtam Neki, hogy egyen csirkelábat, az olcsóbb:D

Még nagyobb röhögéssel írta vissza, hogy nem mondok hülyeséget, mert az egyik életmód és táplálkozási tanfolyamán többek között erről is volt szó, és átküldte a jegyzetét a 4hetes kúráról ("amugy viccen kivul terapias csontleves+kurkuma fasza -> kepzes anyagunk volt anno, csak k**va büdi mire az a leves kesz lesz, meg tobb oras a fozese")

 

Na ekkor véglegesedett bennem a kuktavétel gondolata.

 

ZSuR, köszi, utánanézetek a Lyánnyal.

 

És akkor most megyek, elkészítem életem első zúzapörköltjét kuktában:)) Kíváncsi leszek

Előzmény: Boszorka (98704)
Boszorka Creative Commons License 2019.11.29 0 0 98704

Gyakorlott térdes vagyok. Nekem több ortopéd orvos mondta, hogy a kollagént bevenni megenni tök értelmetlen, mert a gyomor szépen feldolgozza és soha nem jut oda, ahova szánod. Ennek mostmár több mint egy éve, mert akkor megoperáltattam és kész. Előtte 3 évet szenvedtem vele. Sok mindent szedtem és injectiokat is kaptam bőven, de semmi nem használt nekem.

Előzmény: jégkirálynő (98700)
ZsuR Creative Commons License 2019.11.29 0 0 98703

Valami ilyesmit biztos talalsz:

Előzmény: ZsuR (98702)
ZsuR Creative Commons License 2019.11.29 0 0 98702

Probaltatok zselatint?  Olvass utana.  Lehetoseg.

Előzmény: jégkirálynő (98700)
öreg_néne_b Creative Commons License 2019.11.29 0 0 98701

Remekül lehet húslevest főzni kuktában. És nem kell habozni.

Előzmény: jégkirálynő (98700)
jégkirálynő Creative Commons License 2019.11.29 0 0 98700

Sziasztok,

 

Beszippantott a Black még a múlt héten, és vettem egy kuktát. (már régóta gondolkodtam a vásárláson, de az tette fel az "i"-re a pontot, hogy a lányom térdporc problémái miatt kollagénes kajával próbálnánk kiváltani a gyógyszereket)

Elméletileg húsleves is főzhető benne, de kicsit szkeptikus vagyok.

A kifejezetten kollagénesre hajtó levest kb 10-16 óráig kellene főzni normál tűzhelyen, ha a kuktával kb a felére le tudnám csökkenteni a főzési időt, az nagy előny lenne.

 

Szóval: főzött már valaki kuktában húslevest? (a hab az, ami izgat, mert nem fogom tudom leszedni) Tapasztalat?

Vagy készíthetem úgy is, hogy az elején a hagyományos módszerrel főzöm, leszedem a habot, és akkor zárom le?

 

Egyéb ételeknél lehet valami buktató?

 

(bocs, sok kérdés)

Csimpolya Creative Commons License 2019.11.28 0 0 98699

Nagy elmék (no meg gyakorlatias emberek) ha találkoznak.

Előzmény: öreg_néne_b (98695)
joy Creative Commons License 2019.11.27 0 0 98698

No.
Így kerek a világ!
:o)

joy Creative Commons License 2019.11.27 0 0 98697

Gondoltam, de azt is, hogy nem csak bennefentesek olvassák a topicot -még akkor is, ha az utóbbi hónapokban kissé leült.
:o/

Előzmény: Csimpolya (98694)
nagypapi51 Creative Commons License 2019.11.27 0 0 98696

Egyik módszert sem próbáltam (nem maradt hozzá anyag), de végeredmény szempontjából sztem jobb a félkészen fagyasztás.

 

Előzmény: öreg_néne_b (98695)
öreg_néne_b Creative Commons License 2019.11.27 0 0 98695

Kisütve is fagyasztható, csak melegíteni kell.
Sok volt kettőnknek egy részét betettük a fagyasztóba.

Előzmény: Csimpolya (98694)
Csimpolya Creative Commons License 2019.11.27 0 0 98694

Igen, aprócska pogácsákat szaggatok ki, ezeket egy dobozba teszem, rétegenként letakarom frissen tartó fóliával. Ha ehetnékem támad, előveszek egy tucatot, és kisütöm. Az egyik üzletben láttam "gyárilag" mélyhűtve, gondoltam, kipróbálom, és be is vált.

Előzmény: joy (98692)
nagypapi51 Creative Commons License 2019.11.27 0 0 98693

Gondolom, nyersen vákumozva, különben kiszáradna.

 

Előzmény: joy (98692)
joy Creative Commons License 2019.11.27 0 0 98692

"...ha kiszaggatva berakom a mélyhűtőbe, bármikor elővehetem, ha ehetnékem támad."

Csak úgy kiszaggatva, nyersen?
:o.

Előzmény: Csimpolya (98690)
Csimpolya Creative Commons License 2019.11.26 0 0 98691

Apámnak úgy volt a kedvence, hogy forró hagymás zsírba forgatták az alapanyagot. Biztos, hogy még jó pár változata van.

Előzmény: Bubo.Bubo. (98686)
Csimpolya Creative Commons License 2019.11.26 0 0 98690

Így van, a dolog többi része már simán megy. Apám egyik idős rokona pikk-pakk összeütötte, pedig már nyolcvanon felül volt. Mit tesz a gyakorlat!

Egyébként rámjött a töpörtyűs pogácsa mánia. Egy piknikre készítettem, mindenkinek ízlett, nekem is. Aztán rájöttem, hogy ha kiszaggatva berakom a mélyhűtőbe, bármikor elővehetem, ha ehetnékem támad.

Előzmény: nagypapi51 (98685)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!