Keresés

Részletes keresés

tuzer Creative Commons License 2008.11.17 0 0 36652
a másik oldalról viszont ne állítsuk már a MN-et úgy be, mintha valami megrendítő erőt felmutatva tudott volna a 3. vh-ba belépni...

A románok, csehszlovákok, jugók már akkor is erősebbek voltak nálunk.

A megrendítő erőnél is felmerül a kérdés, hogy mihez képest. Mellesleg az első kettő szövetséges volt, a jugók semlegesek (tiszteletben is volt tartva, lásd: főcsapás iránya Graz - Klagenfurt).

És ehhez a sorállomány morálja is hozzá tartozott.

 

Próbálj tudakozódni, hogy hogyan viszonyult a sorállomány a ht-hez és a feladatokhoz '68-ban Csehszlovákiában. Ismereteim szerint nemigen volt probléma.

Előzmény: Törölt nick (36644)
tuzer Creative Commons License 2008.11.17 0 0 36651

Azért ne keverjük a kettőt, valami 35 év van köztük! SCUD bácsi egy olyan V-2 másolat volt, ami lefogyott a rossz lágerkoszton. Anno a V-2 annak örült, ha egyáltalán a ködös Albiont eltalálta, nemhogy Londont!

Olvasd el újra. Nem kevertem semmit, én a kategóriáról írtam. Akkor a SCUD-B, most az Iszkander, ettől a kategória ugyan az.

 

SCUD bácsi egy olyan V-2 másolat volt, ami lefogyott a rossz lágerkoszton. Anno a V-2 annak örült, ha egyáltalán a ködös Albiont eltalálta, nemhogy Londont!
Azér néhány apró különbség adódott. Üzemanyag, súly, hatóerő, PONTOSSÁG és KATEGÓRIA. A V-2 -t hadászati célok megoldására szánták (sose sikerült volna), a másikat hadműveleti-harcászati feladatok megoldására (képes volt rá).

 

Arról nem is beszélve, hogy a ferde indítású rakéták irányítottá tételét az oroszok sokáig nem tudták megoldani, pl. FROG, így a tökéletes függőlegesbe állítás a SCUD esetén elég időrabló

 

Ismereteim szerint messze nem ez volt az ok, hanem a hajtómű teljesítménye. A függőleges indítás esetén jóval kisebb teljesítmény is elegendő ugyan ahhoz a távolsághoz (sokkal kevesebb időt tölt a rakéta aktív szakaszán légellenállásban, viszont nagyobb a röpidő, magasabb a röppálya, ksebb a védelem a rakétaelhárítás leküzdésére).

Előzmény: Törölt nick (36643)
Plieur Creative Commons License 2008.11.17 0 0 36650

Tiszteletem harpet!

A románokkal kapcsolatban lenne azért egy megjegyzésem: a legenda szerint :))) a román hadsereg fő tevékenységi iránya dél felé lett volna -pontosabban dél és délkelet...

A román seregnek voltak nagyon is nagy hullámvölgyei, amelyek a Ceausescu-éra következményei voltak.

A 68-as VSZ bevonulás után egy nagyon  eröltetett hadseregfejlesztési program indult, amely anyagi okok miatt 80-ra kifújt.

A román sereg egységei között is nagy szinvonalbeli különbségek voltak, nagyon is észrevehető volt melyk egy ú.n. operativ egység és mélyk egy ágyútöltelék...

Az impozáns összlétszámban ugyanúgy benne voltak az épitő alakulatok mint a deszantosok. És ez az összlétszám is hullámzott: 180-350000 fő között.

A reális számitás a VSZ szintű , feltöltött egységek számát kb. igy hozta volna ki: 1 páncélos, 4 gépesitett hadosztály, 3 légideszant ezred, 3 vadászrep. ezred, 1 vadászbombázó ezred. Ezek 90 utáni adatok, amikor is kezdték kiadni a valós számokat. 

A sorállomány morálja is változó volt...

 

Előzmény: Törölt nick (36644)
Törölt nick Creative Commons License 2008.11.17 0 0 36649
Nem megrendítő erőt állított be. Csak értelmesen, tényeket felvonultatva válaszolt egy értelmetlen, idióta hozzászólásra.
Előzmény: Törölt nick (36644)
Törölt nick Creative Commons License 2008.11.17 0 0 36648
Szomorú... :(
Előzmény: kovacsgyula44 (36639)
Törölt nick Creative Commons License 2008.11.17 0 0 36647
Teljesen egyetértek. Sőt, még a végefelé is sokszor normális volt a katonai élet.
Nemrég találkoztam pár volt sorkatonámmal. Baráti hangnemben beszélgettünk, és megköszönték, hogy ott lehettek.
Előzmény: HG4I (36636)
Törölt nick Creative Commons License 2008.11.17 0 0 36646
Azt gondoltam, hogy itt értelmes emberek írnak értelmes embereknek. Csalódnom kellett... :((
Már meg ne haragudj, de ez egyrészt nagyon szánalmas volt, másrészt pedig nevetséges is. ... Már ha lehet még nevetni az ilyenen. :((
Előzmény: Stylist (36630)
arpapa Creative Commons License 2008.11.17 0 0 36645
Arról nem is beszélve, hogy a ferde indítású rakéták irányítottá tételét az oroszok sokáig nem tudták megoldani, pl. FROG, így a tökéletes függőlegesbe állítás a SCUD esetén elég időrabló.

A rakéta vizszintesből, függőlegesbe emelési normaideje, 3,5 - 4,4 perc volt, ezt valóban nem lehetett gyorsítani, viszont erre találták ki az úgyneveztt egyes készültségi fokozatot, mikor a rakéta célra volt irányozva, ( függőlegesen), kábelek tömlők indításhoz rögzítve, kezelő személyzet váltásban az indítóállvány mellett, mert ennek a készültségnek a fenntarthatósági ideje 7 ( hét ) nap!!!! Úgy is hívták, hogy ügyeletes üteg, de lehetett egy osztály, vagy az egész dandár ügyeletben, a váltást ilyen esetben a VSZ más dandárjaival oldották meg! / Az MN a Vsz tagja volt, faladait ott határozták meg, most sem mi határozzuk meg az alapvető dolgokat, a látszat ellenére /
Már 1986-ban tervbe volt véve az úgynevezett OKA rakéta rendszerbeállítása, aztán igen gyorsan bevonták a SALT tárgyalásokba, mert bizony az a ruszki / általad medvének titulált lenézett / technika megelőzte a korát, három kezelő személyzete volt, és ma úgy mondanánk, "beépitett GPS- e", és gyakorlatilag két percen belül indult.
Szerintem sincs szükség ilyen fegyverekre, nem szabad levinni a döntéshez szükséges időt atomfegyverek esetén másodpercekre, ha belegondolunk ilyen fegyverek percek alatt kirobbanthatnák a háborút, és ezért korlátozták nagyon helyesen!!

Itt látható a rakéta, az első negyven másodperc a scudot ismerteti.

OKA rakéta

árpapa
Előzmény: Törölt nick (36643)
Törölt nick Creative Commons License 2008.11.17 0 0 36644

Egyik oldalról értem az indulatokat, a másik oldalról viszont ne állítsuk már a MN-et úgy be, mintha valami megrendítő erőt felmutatva tudott volna a 3. vh-ba belépni...

A románok, csehszlovákok, jugók már akkor is erősebbek voltak nálunk. És ehhez a sorállomány morálja is hozzá tartozott.

Előzmény: tuzer (36638)
arpapa Creative Commons License 2008.11.17 0 0 36641
Nem idézem ide az illetőt, mert ha moderálni szokták, akkor a válaszok is mennek vele együtt.
Nem tudom mi a baja velem, akármikor írok, mindig ezt teszi! Akartam írni csúnyát az Ő stilusában, nem teszem, nem személyeskedem.
Fogalmam sincs ki vagy, van három gyereked, és mérnöknek mondtad magad. Ha akarod eléd állok, és gyerekeid előtt lőjél le! Ez a te rended, ez a Te stilusod!
árpapa
degenerator Creative Commons License 2008.11.17 0 0 36640
én minden bizonnyal. (azért is vetettem fel, hátha....)
Előzmény: Törölt nick (36633)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2008.11.17 0 0 36639

Próbáltam a linket berakni, biztos én vagyok a béna, nem vette be. Tehát Népszabadság online, vélemény rovat, visszalapozni szeptember 15-ig, "Szekeres Imre most tudta meg" címmel van egy cikk arról, hogy Pápára nem lehet az utcáról behívni 340 főt, Pápa csak más alakulatok rovására tölthető fel eredeti terv szerint 2008 novemberéig, most már bejelentették a csúszást 2009 márciusára. Összegezve érződik, hogy Pápa a zengői radarhoz hasonló Luca-széke lesz, vagy a szállító ezredet Szolnokról sürgősen át kell diszlokálni.

 gyula  

Előzmény: Törölt nick (36589)
tuzer Creative Commons License 2008.11.17 0 0 36638

Szánalmas vagy öreg, a Hazafias Népfront jellegű propaganda fotóiddal együtt. Mert ugye Lenin elvtárs is megmondta, hogy a legfőbb érték az ember, ezért az egyszerű sorkatona is odaülhet a "fehér asztal" mellé. Hát persze, amíg elkészül a fotó, aztán már megy is vissza a fehér abrosz a tiszti étkezdébe, a sorkatonát meg zavarják vissza a gyíkhús konzervét eszegetni, az előző napi kenyérrel.

 

Szánalmas az, aki képtelen elfogadni, hogy vannak olyan tények, melyek nem az ő saját (vélt vagy valós) igazát támogatják. Ha aztán ezért még némi személyeskedés útján próbál fölényeskedni, lekezelni másokat, az már már olyan jelzőt érdemel, amilyeneket te használysz érvek helyett.

 

 Én elhiszem, hogy hiányoznak a "régi szép idők", amikor nem kellett vásározni, és még "elitérzést" is kölcsönöztek az egyébként harcászatilag teljesen használhatatlan és pontatlan terrorfegyverek, amelyek mellesleg a "nagy háború" kb. ötödik percében el lettek volna pusztítva az amerikai légierő által

Talán nézzük:

a., Nem, sügérkém, nem az elitérzés hiányzik, hanem egy jól működő fegyvernem és a jól végzett munka öröme.

 

b., nem harcászati, hanem hadműveleti-harcászati, persze elismerem, hogy a nüansz megértéséhez némi ezirányú ismeret szükséges. Bár valóban volt harcászati is. És valószínűleg éppen e kategória "használhatatlansága" miatt kapnak frászt a lengyelek utódjától, az Iszkandertől.

 

c., a pontatlanságról már írtam, nyilván nem olvastad, vagy mint elméletecskéidbe nem illő tényt nem vetted figyelembe. De megismétlem, mert úgyse keresnéd vissza: az úgynevezett pontatlanság 90%-os megbízhatóságot jelentett, a normális eloszlás olyan feltételei mellett, amikoris a szóráskép féltengelyeit 5 (öt) közepes hibára osztjuk. Jó lenne, ha egy hasonlóan megbízható ballisztikus fegyvert megneveznél más fegyvernemtől. Persze lehet, hogy Karl Friedrich Gauss (1777 - 1855) szintén csak egy ostoba komcsi volt. Itt pontosíthatod ezirányú ismereteidet: http://hu.wikipedia.org/wiki/Carl_Friedrich_Gauss, meg itt: http://www.hik.hu/tankonyvtar/site/books/b163/ch04s02s03.html.

 

d., Néhány csapás tervezésében résztvettem, kivétel nélkül mindig katonai jellegű célok voltak beállítva, harckocsizászlóaljtól felfelé. Persze, gondolom, a Pershingek semmi szín alatt nem voltak terrorfegyverek...

 

e., Mielőtt az 5 perces megsemmisítést lefaragnád háromra vagy kettőre, illő lenne tájékozódnod, hogy mennyit és hogy gyakoroltuk az álcázást, hány gyakorlaton ellenőrizték azt légifényképezéssel, valamint elmondanám azt az apró tényt is, hogy az alakulat oltalmazását a keszthelyi KRUG ezred hajtotta végre, nem egy esetben települtek rá gyakorlatokon a rakétadandár harcrendjére. Már persze az igaz, nekik is elnyomott, kiképzetlen, megalázott sorkatonáik voltak a kezelőik között.

 

Ennyit az egy, rövid bekezdésed valóságtartalmáról.

Egyéb véleményemet megtartom magamnak.

 

 

 

Előzmény: Stylist (36630)
HG4I Creative Commons License 2008.11.17 0 0 36637

Jav:

életükben először kerültek állt igazi, embert próbáló feladat elé

 

...életükben először álltak igazi, embert próbáló feladat elé...

 

Előzmény: HG4I (36636)
HG4I Creative Commons License 2008.11.17 0 0 36636
Stylist!

Háááát, jóember, ha tehetném, meghívnálak téged és azt a sok ezer egykori sorkatonámat, akik küzül sok tucatnyian a vezetésem alatt álló alegységeknél szolgálva
- befejezték a 8 osztályt;
- először találkoztak az angol WC-vel és megtanulták használni;
- először jártak könyvtárban, író-olvasó találkozón, ingyen Katona Klári koncerten, stb. - esetleg némi érdeklődés is keletkezett bennük a kultúra iránt;
- életében először volt színházban;
- szakmát kaptak, szakmai gyakorlatot szereztek;
- járhattak esti iskolákba (sokan voltak közép- és felsőoktatási intézmény levelezősei, elengedtük őket);
- életükben először kerültek állt igazi, embert próbáló feladat elé, csöppentek igazi közösségbe - érezhették a bajtársiasságot, vagy azok megvetését;
- stb...


Továbbmegyek.
Igencsak szembesíteni szeretném véleményedet azokéval, akiket "megszívattunk" - no nem úgy, sorkatonásan.....
Véleményem szerint meglepődnél a mai véleményükön:
a legtöbben igazságosnak, eredményesnek tartják (tudom, sokukkal ma is találkozom, 30-35 év után is) a nevelést - a fegyelmezést.
Nem haraggal, rossz érzéssel gondolnak vissza rá, sőt!

Én is állítom: igaz árpapa állítása.
Teljesen más területeken szolgáltam, mint az előttem szólók. Gyakorlatokon nálunk is minden sorkatona együtt étkezett a hivatásosokkal és továbbszolgálókkal. Sőt a hálósátor is azonos volt....
Az is igaz: bármennyire törvénytelen volt, addig nem volt étkezés, pihenő, stb., amíg nem települt minden, nem működött minden rendszer előírás szerint. Ha kellett, másnap estig....

Igen, én, mi is hallottunk az MN klf. területein tapasztalt szívatásokról, rossz bánásmódról katonatársak és elöljárók részéről egyaránt. Nálunk nem ez járta.
Rövid, megtörtént eset:
"Piros telefonon" jött a prikáz - Ló Benőt el kell engedni a hétvégére. Nem lett volna "soros".
Szd. sorakozó!
Bejelentem: Ló Benőt el kell engednem.
Ki marad helyette? Önként jelentkezzen a szdpk-i irodában! Oszolj!
Soha többé nem telefonáltatott a spanjával....

Na, nem úntatlak.
De kérlek, tompítsd a sarkos véleményedet. Legyen árnyaltabb, hisz' az élet dolgai sohasem fekete-fehérek! Bizony a szürke megannyi árnyalata, ráadásul saját színében mintás is! (Csíkos, kockás, pöttyös, stb....)


üdv.




Előzmény: Stylist (36630)
swordmanus Creative Commons License 2008.11.17 0 0 36635
Ez azért kissé túlzó volt, nem? Tény, hogy az átlagbaka nagy többsége, főleg a végefele hasonló "élményekben" részesült, mint amit említesz, de ez nem jelentheti azt, hogy mindenütt ugyanígy volt! Árpapa egy KIVÉTELES alakulatnál volt. Miért fáj ez neked?
Előzmény: Stylist (36630)
swordmanus Creative Commons License 2008.11.17 0 0 36634
OFF
tetanuszt tudtommal kétévente osztogatnak. Egy oltás kb. addig véd. Továbbá: ha frissiben ki lett tisztítva és le lett fertőtlenítve jóddal, az sokat segít!
Előzmény: Stylist (36631)
Törölt nick Creative Commons License 2008.11.17 0 0 36633
szambora tuti lenne... akár még én is...
Előzmény: degenerator (36621)
Stylist Creative Commons License 2008.11.17 0 0 36631
"Van egy rossz szokása a medvének, mégpedig az hogy dögevő, a karmai kész tetanusz gyárak. Most ez nem vicc. Egy karcolással a macitól lehet szaladni orvoshoz."

Off:
Medvéje válogatja. Az unokabátyámat a Sioux Falls National Park-ban megkarmolta egy medve a karján. Egyszerűen felé csapott, mert túl közel ment hozzá. A barátnője lekezelte jóddal, és leragasztotta a sebet. Semmi baja nem lett belőle. Persze lehet, hogy ez egy higiénikus, vegetáriánus medve volt... :-))
On.
Előzmény: Plieur (36628)
Stylist Creative Commons License 2008.11.17 0 0 36630
"...a 1480 -nál a sorkatona is odaülhetett a "fehér asztalhoz", csapat voltunk"

Szánalmas vagy öreg, a Hazafias Népfront jellegű propaganda fotóiddal együtt. Mert ugye Lenin elvtárs is megmondta, hogy a legfőbb érték az ember, ezért az egyszerű sorkatona is odaülhet a "fehér asztal" mellé. Hát persze, amíg elkészül a fotó, aztán már megy is vissza a fehér abrosz a tiszti étkezdébe, a sorkatonát meg zavarják vissza a gyíkhús konzervét eszegetni, az előző napi kenyérrel. Én elhiszem, hogy hiányoznak a "régi szép idők", amikor nem kellett vásározni, és még "elitérzést" is kölcsönöztek az egyébként harcászatilag teljesen használhatatlan és pontatlan terrorfegyverek, amelyek mellesleg a "nagy háború" kb. ötödik percében el lettek volna pusztítva az amerikai légierő által. De ez most mellékes. A lényeg az, hogy hiába nosztalgiázol, és beszélsz "történelemhamisításról" mert él itt ebben az országban sok százezer férfi, egykori sorkatonák, akinek mind megvan a saját története a "dicsőséges időkről", a szívatásokkal, konyhamunkával, a tiszti lakótelep takarításával, és a másfél év alatt ellőtt 9 lőszerrel, a szinte nulla hasznos kiképzéssel. És akkor még Bokor Imre könyvét meg sem említettem. A mai Honvédség "vegyes" megítélése is a kommunista idők néphadseregében tömegével tapasztalt negatív "élményeknek" tudható be. Az Egyesült Államokban a közvéleménykutatások szerint magasan a legnépszerűbb szövetségi intézmény a Fegyveres Erők! Nálunk meg... úgyhogy ezúton is gratulálok a sikereidhez... :-((
Előzmény: arpapa (36620)
Törölt nick Creative Commons License 2008.11.17 0 0 36629
Megint tanultam valamit... ;)
Előzmény: Plieur (36628)
Plieur Creative Commons License 2008.11.17 0 0 36628

Nem kapsz, mert tényleg nem játék.:)))

Van egy rossz szokása a medvének, mégpedig az hogy dögevő, a karmai kész tetanusz gyárak...most ez nem vicc.

Egy karcolással a macitól lehet szaladni orvoshoz:)))

Előzmény: Zicherman Istvan (36577)
Törölt nick Creative Commons License 2008.11.17 0 0 36627
Nem csak a töriátírásról van szó. A mai fiatalok sokkal felületesebbek, és sokkal inkább a divatnak élnek (itt nem csak ruhákról beszélek), mint anno.
És ami még szomorúbb: egyre kevesebb bennük a tisztelet...
Előzmény: Plieur (36626)
Plieur Creative Commons License 2008.11.17 0 0 36626

Tiszteletem!

Nem vagy magadban ezzel az érzéssel, mintha átírnák a törit...

Előzmény: arpapa (36620)
Törölt nick Creative Commons License 2008.11.17 0 0 36625
Tök kihalt a párbeszéd fórum. Miért? Nincs miről beszélni, vagy csak mindenki kapott egy-egy személyre szabott körmöst? :S
Törölt nick Creative Commons License 2008.11.17 0 0 36624
Szerencsére a beidézett szöveg pont a legmegfelelőbb méretben jelent meg. Így jól szemlélteti az érdemi mondandóját és értékét.
Előzmény: arpapa (36620)
Törölt nick Creative Commons License 2008.11.17 0 0 36623
:)))
Előzmény: Kuruc71 (36619)
Törölt nick Creative Commons License 2008.11.17 0 0 36622
"az elég nagy blama lesz a seregnek"
Az biztos. De nem ez lenne az első...
Előzmény: Python24 (36617)
degenerator Creative Commons License 2008.11.17 0 0 36621
szerintem egy harcászati/túlélési klubbot, vagy szambos képzést bőven el lehetne adni jelenleg a fővárosban. "igény vóna rá"
Előzmény: Zicherman Istvan (36616)
arpapa Creative Commons License 2008.11.17 0 0 36620

Maz!

 

Tisztelettel köszönöm a rakétások nevében a páratlan dokumentumokat, aki akkor készítette, a szabadságával játszott, viszont pótolhatatlan képekhez jutottunk ezáltal.

18 év telett el a leszerelésünk óta, és döbbenten tudatosúlt bennem, hogy akik akkor születtek, azok már leérettségiztek, hogy mit tudnak és mit tanulnak rólunk, afelől nincsen kétségem:

"Kedves Árpipapa!

Khhm.

SCUD rakéta  (ejcsd szkád) Magyarországon soha nem volt telepítve. (Fúj mecsoda szar mondatilag)

Ez egy rövid hatósugarú nukleáris töltetet is vinni képes bigyó.

Nekünk felesleges lett vóna, a rövid hatótávolság miatt, meg egyébként is minek az   ilyen csúnya fegyver.

Kádár 84-ben megmondta a ruszkiknak, hogy ide ne tegyenek. Nem is tettek. ....

 

merre lőhették kifelé azt az atomtöltetűt?
vagy a nem atomtöltetűt, remélem valahol máshol. mert amilyen a sereg volt ebben az időben, még a határ előtt visszahullott volna, amire persze volt már példa,"

 

Nem akartam ilyen nagy betűkkel iderakni, de nincs kedvem átgépelni, szóval arra gondoltam, hogy akik most vannak kint Afganisztánban, 18 év múlva majd valakik magyarázni fogják, hogy milyen hülyék és balfaszok voltatok, hogy képesek voltatok ott lenni! Kezdem megérteni, hogy a történelem nem az amit megtapasztaltál, hanem amit tanítanak róla.

 

A második képet azért rakom ide, mert a 1480 -nál a sorkatona is odaülhetett a "fehér asztalhoz", csapat voltunk, és tiszteletben tartom, hogy mások, máshol mit tapasztaltak meg, amit én tapasztaltam meg, azt meg mások ne vonják kétségbe.    

  Az idézett forrás itt!

 

 

árpapa

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: arpapa (36607)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!