Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Fél háromkor elszállt bent a net, most értem haza. Moderátori közlemény: ifjnagypapi 2 napra kitiltva a Gombázós topikból :-))
Rizikéhez (fenyőalla) : már megint ízlésekről beszélünk, de nem baj...
A örségi Maple recept kiváló, arrafelé csak így eszik, nagyon finom, tanusíthatjuk!
Másik a savanyítás; éppen a roppanóssága miatt alkalmas e célra, kevés egész borssal, néhány friss kakukkfű és rozmaring ággal, pár szem mogyoróhagymával tökéletes saláta lesz.
Kipróbáltuk natúr vegyes pirított gomba alkotórészeként is, itt sem okozott csalódást (többen itt íztelennek mondták, sztem zsenge resztelt borjúmáj emlékét idézi)
Ha már a rizikénél tartunk Az ősz folyamán volt szerencsém több alkalommal is viszonylag jelentős mennyiségű ízletes rizikét szedni, és ebből kifolyólag próbálkoztam több féle elkészítési móddal is. Az első alkalommal sok gombás gombapörkölt egyik összetevője volt. Hát az állagával kapcsolatban nem voltam 100%-osan elégedett vele. Kicsit ropogós maradt. Ami végül is nem baj csak úgy össz hatását tekintve nekem nem jött be. Próbálkoztam gombalevesbe is vegyíteni. Itt már kevésbé zavart a ropogós mivoltja mert a zöldségek állagával vetekedett. A harmadik próbálkozás gombafasírt betét anyaga volt, ahol igazából nem lehetett kielemezni a rizike szerepét (a gombafasírt egyébként nagyon finom lett!) Még savanyított gomba összetevői közé is került rizike, de itt szintén a ropogós állag aratott nálam szerény sikert. De nem is az a bajom a rizikével, hogy ropogós hanem kicsit olyan íztelen, szaft talanak érzem.
Szerintem rizikéből nem szabad pörköltet főzni, az csak rántva vagy salátának jó, mert kemény állagú és nem aromás (meg merem kockáztatni íztelen gomba). Legjobb, ha a megavasodott gombát kidobjuk.
Én úgy tudom, hogy a fagyott gombát kiengedés nélkül, közvetlen a főzőbe kell tenni. Vagyis pl. a dinsztelt hagymára. Szerintem próbáld ki egy jó fűszeres pörköltnek, hátha így ehető.
Sajnálom, hogy nem sikerült a kármentesítési akció, céloztam is rá, hogy a visszamaradó termék csak a bélműködés karbantartására lesz jó, de hát megpróbáltuk. A "tanuló pénz" akkor ezzel letudva. Ismerek olyan gombászt, aki teleszedte a padlását rókagombával, aztán a helytelen szárítás miatt az egész megpenészedett. Én a rókagombát sokkal jobban sajnáltam, mint a begyűjtőjét.
sajnos a LP altal ajanlott _regeneralo_ eljaras nem jart sikerrel az avasodo rizikeknel. a tobbszori forrovizes furdo utan sajnos izetlen-buzetlen valami maradt vissza. igy ki kell dobni azt a nehany kilonyi riziket. mit javasoltok, dobjam ki a kukaba, vagy van ertelme elvinni egy kozeli fenyoerdobe, es ott szetszorni, hatha jut spora a foldbe tavaszra?
Énáltalába szót fogadok de4 most olyan jó topikozni egy kicsit meg hát itt van az egész nap. amúgy z előbbi mégis csak kivánatosabb. mondjuk az ("Iskolapadot meg már amúgy is mindeki megszerette") régebben.
nekem is inkább a február 4 a jó mivel febr 13.án megyek a kórházba de a 11 is jó ha úgy nézzük csak akkor már izgatottabb vagyok meg ha nagypapinak is 4.-e a jó akkor vele mennék én is. de ha 11 akkor is megyek mert ismerkedni akarok veletek.
Szia Maple! Nekünk elvileg mindegy, de Szömi 11-én dolgozik, csak öt körül tudnánk jönni. Ha ezt nézzük, jobb a febr. 4. Kössz a futkosást, úgy látszik, a módszer hagyomány lesz....
Szia Kucsma! Attila nagyon jó fej (Te is, de most a vizsgálóra gondolok) legfeljebb vele balhéznak, meg is lett az eredménye. Rá aztán igaz, hogy "mondd meg az igazat, betörik a fejed"
Sziasztok bocs hogy eddig nem jelentkeztem de most sajnos nem nagyon foglalkoztam a topikkal.
Most viszont nem ezzel kapcsolatosna írok hanem azért hogy valaki nem tudja-e a Manfred Manntől a Mighty Quinn dalszöveget elküldeni az alábbi emailra: huwr1@axelero.hu
A legelőről jutott eszembe. Egyik horgászhelyünk mellett van 1 birkás legelő, ártéren belül, elég nagy. Láttam egyszer öreg csiperkéket a földút mellett. Miket találhatnánk még, ha jobban körülnéznénk?(Alföld közepe)
(fejtágítást kérek) :-)
Esők után hány napot várjak,stb...?
Az állatok mennyire eszik vagy nem eszik a gombákat(úgy általában), mit tudtok erről?
Szia Szeged környékén van egy rakás gombázós hely .A lent írt trágyaülepítő is ott van csak pöfeteg(egy f-fel) nincs mostanában.De van vargányás,tinórus,csiperkés ,őzlábas...
Kedves Bléró, természetesen holnap 13.00-ra fog elkészülni a dolog, ahogyan az illik. (Ha nem sikerül, majd nem adom elő, van még egy-két alternativ előétel a tarsolyban ill. előkészítés alatt). Szóval, azért kértem most segítséget, hogy holnapra el tudjam dönteni, mit és hogyan csinálok. De NP segítségével úgy tűnik, rendben lesz.
Ebből is látszik, hogy lustulok. Az elején összegyűjtöttem minden receptet, meg olyan okosságokat, amiket a gombákról írtatok. Van két szép gyűjteményem ezekről. Mióta hazajöttünk a nyaralásból (telelésből), azóta valahogy nincs igazán időm, így történhetett, hogy láttam ugyan az illető receptet, de csak átfutottam rajta, nem mentettem el.
Műhód helye teljesen jó lesz nyáron. Most egy kicsit zúzós lenne ott főzni, tekintettel a közelgő szibériai fagyokra.
Más:
SEGÍTSÉGET KÉREK!!!!!
Elképzeltem egy ételt. Úgy nézne ki, hogy vannak benne párolt gombák vegyesen, darabosan, azután egy kis pecsenye libamáj, szintén darabosan (természetesen megsütve/főzve), fűszerek, petrezselyem, meg ami kell, és az egészet felfújt formában tálalnám. Na most a gond az, hogy felfújtat nem szoktam csinálni, ezért fogalmam sincs, hogyan kellen kezdenem.