Majd egy a Dunaújvárost jobban ismerő megcáfol, de sztem butaságokat írtál. A DKKA-ból pont a légiósok tűntek el az elmúlt éveben, és arról volt szó nyár elején, hogy Weisheitel is megy... A "saját" jó játékosai szintén túlzásnak tűnik, mert pl. Farkas Johannáról sejthették, hogy nem ott fog megöregedni, P. Luca meg kölcsönbe volt például, és Kazait nem tudom mennyire akarták megtartani...
Ő tavaly szerintem már csak muszájból utazott az EB-re, Kácsor meg pont az EB alatt játszotta ki magát onnan.
Albek azért fejlődött az elmúlt szezonban, más kérdés, hogy szerintem a Kiss/Planéta kettős teljesítményétől elmarad továbbra is. /De Kiss ugye most Romániában van. Úgy gondolom, hogy normális időpontban szervezett összetartáson már ő lesz jelen./
Az állami pénzek célszerű elköltését nem fogja az állam ellenőrizni. Mi az a célszerű? Legyen jobb a magyar kézilabda? Az eddigi habzsidőzsire is el lehet mondani, hogy megvolt a maga haszna, az UP cimek, az ETO-sikerek... Három BL-csapar? Mi ez ha nem siker? Közben meg tíz év alatt egy normális, edzőnek tűnő edző nem tűnt fel. A szakmában ugyan ki is elegedetlen, az ami van? Nem véletlen, hogy normális + éremesélyes országok állami pénzek nélkül működtetnek fényévekkel jobb kézilabdát.
Amúgy a válogatott bő keret játékosok elvileg megkapják az extra munka előírást a válogatottól, egyénre lebontva. Legalábbis ez volt egy éve a kommunikáció.
Az más kérdés, hogy akik nem csinálják meg és nincs komoly fejlődés, annak van-e bármi következménye. Az nekem pozitív, hogy 2 játékos feltűnően kikerült a keretből. Az nem, hogy még mindig maradtak mások, de az is igaz olyan szűk a merítés, hogy nem lehet egyszerre mindenkit kitenni, mert senki nem marad.
A Fehérvár esetében kicsit reménykedem, hogy H.R.-dal javulnak.
Fél év múlva meglátjuk, valóban így lesz-e.
Szerintem ő egy alulértékelt edző, /bár állítólag nem kedves/, aki most akár villanthat is, mert normálisabb kerete lesz, mint a korábbi csapatainál.
A Vasas is érdekeseb lesz idén.
A Budaörs a magyar NBI elfekvője, a Kisvárda rossz helyen van, az Újváros meg tényleg szegény szerintem, mint a templom egere.
A Vác és az MTK meg puffercsapatok eleve ugye...
Nagy kérdés, hogy valóban elvárt-e az extra munka. Azt én tarzom, hogy az extra munkához is kell olyan erőnléti edző, aki - egyénre lebontva - határozza neg, hogy mennyi az annyi.
De a színvonal csökkenés egyre vészesebb. Jellemző, hogy a pár év lesajnált Bundesligából a hatodik Metzingen pár napja egy magyar tornán megverte az Albát és a Budaörsöt is. Japán válogatott meg agyonverte mindkettőt.
De nálunk az a szép, hogy a fiatal vagy nem fiatal magyarok kevés játéklehetőségére akkor is lehet hivatkozni a válogatott kapcsán, ha amúgy általánosan nincs is ilyen probléma.
Hozzáteszem sztem még mindig a fő probléma, hogy az állam elvárás és ellenőrzés nélkül adja a pénzeket olyan kluboknak is, ahol a tehetségesebb, jobb és valószínűleg jól megfizetett játékosok simán tudnak lógni, de legalábbis extra erőfeszítéseket nem tesznek. Mert nem lenne probléma a kevés légiós, ha lenne mondjuk négy kiemelt csapat ahol nincs esélye senkinek keretbe kerülni extra munka nélkül, viszont a többi csapatban senki nem tudna jól keresni.
Ha az Újváros a saját, jó játékosait SE tudja megtartani, /és emiatt nem tud hosszabb távon építkezni/, a német beállósát ellenben igen, akkor kinek lehet magasabb bérigénye?
Nem, dehogy olcsók a magyar játékosok. Ráadásul az idiótábbnál idiótább ötletekkel csak még drágábbá tennétek őket.
Az exsiófokiak is csak azért lettek olcsóbbak, mert a semmiből kellett hirtelen csapatot találniuk.
"A Vác, az Újváros, a Fehérvár, a Budaörs, az MTK a Kisvárda vért izzadnak, hogy tudjon magyar igazolni."
Ezek pont azok a klubbok, ahol max. közepszerű légiósokat tudnának kifizetni - amire meg végképp nem lenne célközönség, úgyh a vért izzadnak barokkos túlzás, egyszerűen erre telik...
A gond ezzel az, hogy 5-6 éve rohadtul nem áramlanak már be a külföldiek.
Sorold fel azokat a már felnőtt jáékos magyar zseniket, akik a "légiósáradat" miatt nem kapnak megfelelő játékidőt!
A Vác, az Újváros, a Fehérvár, a Budaörs, az MTK a Kisvárda vért izzadnak, hogy tudjon magyar igazolni.
Hány légiósuk is van összesen?
A NEKÁ-s ötleteid egyébként a disztópiák határát súrolják.
Talán inkább azt kellene elintézni, hogy az NBI/B. és az NBI között legyen kisebb a szakadék. Mondjuk kevesebb NBI/B.-s csapattal, meg a keleti és nyugati csoport megszüntetésével. Mert ami most van, az nem normális.
A dán kézilabda akkor veszítette el domináns helyzetét Európában amikor elözönlötték a dán klubokat a külföldiek. Utána a válogatottat hosszú időbe telt felhozni a padlóról, még az up-sikerek sem értek semmit (bár azokban az években a dán ifi- és junior válogatottak sorban nyerték az Európa- és világbajnokságokat).
Egyébként nem azt mondom h a sok külföldi játékos mindenhol ilyen problémákat okoz. De nálunk valamiért olyan gyenge a felnőtt válogatott h a külföldiek beáramlása öt-hat éve csak még jobban padlóra küldte a csapatot. Most egyszerűen nem engedhetjük meg magunknak h hiányposztokon - hármas védő, átlövő - külföldiek játsszanak mindenhol.
'Lancz ügyben nem tudom mi van. Nem tudok róla, hogy annyira tolakodna a magyar mezért, gondolom úgy van vele hogy a szlovákoknál "all time star" lesz, és ez valószínűleg igaz is.'
Ha ez Lancz Barbin múlna, ő már régen magyar válogatott lenne szerintem. Többször is félreérthetetlenül utalt rá h az ő részéről ennek nincs akadálya. De az MKSz nem tett lépéseket ez ügyben, sajnos.
Nem valószínű, hogy a légiósok miatt lenne nálunk krízishelyzet, tekintve, hogy a dánoknál vagy a franciáknál sokkal több légiós van, mint nálunk, és egyiküknél sincs krízishelyzet, sőt...
Egyébként most nem vagyok híve annak h korlátozzuk az NBI felnőttben a külföldi játékosok számát.
Sokkal jobb ötletnek tartanám:
1) a legjobb junior-korú vagy onnét éppen kilépő fiatal játékosokból minden évben indítani egy csapatot a felnőtt NBI-ben. Ez a csapat épülhetne a NEKÁra, de nem feltétlenül NEKA-edzővel illetve azzal a kitétellel h a felnőtt klubok kölcsönbe adott játékosai közül ez a klub kapna először játékosokat, azaz a többi klubnak először ennek a klubnak kellene felajánlania a kölcsönbe szánt játékosaikat, akik csak akkor mehetnének máshova kölcsönbe ha ez a klub nem tartana rájuk igényt.
2) a felnőtt válogatott keret fiatal játékosai csapatként játsszanak egy évig a felnőtt NBI-ben, a szövetségi kapitány lenne a 'klubedző'. Ez persze lemondással járna a többi klub részéről, legjobb fiatal játékosaikat egy évre át kellene adni ehhez a klubhoz, de ez kivételes alkalom lenne és egy évet kibírnának szerintem. A válogatott érdekében.
Ez alatt az egy év alatt a válogatott kétharmadát össze lehetne kovácsolni, a védekezést felépíteni, a páros kapcsolatot kialakítani etc. etc.
Belenézve a francia szövetség versenykiírásába, a 'Butagaz' Ligában egy bajnoki meccsre 14 játékost lehet nevezni. Közülük 5 illetve 6 légiós lehet (6 abban az esetben ha van egy fiatal játékos aki első profi szerződését az adott klubbal kötötte meg, éppen az adott bajnoki évre).
Amennyiben ezt a szabályt a klub nem teljesíti, az adott meccset az ellenfél javára írják be 20-0 gólkülönbséggel + pénzbüntetés is lesz.
A Francia Kupa meccseire ezek a korlátozások nem érvényesek.
(Én legalábbis ezt olvastam ki a francia szövegből.)