Komolyan nem értelek, hogy miért kell minden alap nélkül ilyeneket írni. Miért néznék ki a netboardosok a kiállításosokat meg a futtatósokat is???
Ez meg a másik. Coursingen annyiban fontos a fogás, hogy külön pont jár érte. Miért ne lehetne olyan kutyával versenyezni, aki a végén nem fogja meg a nyulat? Ha a távot amúgy rendesen lefutja, nyugodtan lehet vele jönni coursingre.
Geszti pályakutya (a gép bolondja volt = futott tovább a gépre, akkor is, amikor az már ledobta a nyulat), pályán nem kell megfogni a nyulat!! A pályaverseny, ahol csak az idő számít, teljesen más, mint a coursing, ahol több szempont alapján bírók pontozzák a kutyákat.
Coursingen nem dobják le a nyulat, nincs minek ledobnia, ez nem pálya; itt egyszerűen csak lassít, majd megáll a nyúl.
Eddig csak olvastalak Titeket, de most úgy érzem, hogy muszáj írnom.
Hugi-Bugi, ne haragudj, de elképedtem a hozzászólásaidon. Először is az a problémád, hogy az afgánosoknál mindenki fikázza a másikat, miközben Te sajnos ugyanezt teszed az afgánod tenyésztőjével (aki mellesleg jó ismerősöm). :o(
Foghibás lett a kiskutyád, ez sajnálatos, és a tenyésztő korrekt módon utólag vissza is térített Neked ezért a vételárból.
Azt kellene megértened azonban, hogy egy futóafgánnak a kiállításon nem csak az esetleges foghiba miatt nincs esélye, hanem azért, mert náluk a tenyésztésnél csak a sebesség, a teljesítmény a fő szempont ősidők óta; ez megmutatkozik a testalkatban, fejben, szőrzetben (akármennyit kíméled, mosod, fésülöd; soha nem fog egy igazi kiállítási afgán szőrében pompázni), mindenben. A munka osztáyba történő nevezés sem megoldás, mert oda is csupa gyönyörű, hatalmas szőrben díszelgő afgánt neveznek, coursing v. pálya licensszel.
Ha kiállítási afgánt szerettél volna, ráadásul komoly céljaid voltak vele (írtad, hogy nem hobbikutyát akartál), akkor mielőtt vásárolsz, nagyon alaposan utána kellene olvasni a fajtának, típusoknak, vonalaknak; kérdezősködni, elmenni tenyésztőkhöz, kiállításokra stb. és nem utolsósorban pénzt gyűjteni a kölyökre! Hogy van az, hogy a legjobbat akarjuk, de az olcsónál is olcsóbban? Ismerem azt az almot, ahonnan 80 ezerért vehettél volna kutyát, és szerintem bőven megérte volna; és biztos, hogy a lány belement volna akár a részletfizetésbe is, ha tudja, hogy a kutyája jó helyre kerül és járnak majd vele kiállításra. Nem tudom, tudod-e, de külföldön kb. 800 eurónál kezdődik egy minőségi kiállítási afgán ára, a határ meg a csillagos ég.
A kutyád tenyésztője felvilágosított róla, hogy az ő kutyái versenykutyák, de láttad is őket és mégis megvetted tőlük a kiskutyát, most meg keserű a szád íze, mert nem azt kaptad, amire vártál. Ezért ne rá legyél dühös...
A lányról, akit a netboardon szerinted fikáztak (szerintem meg szó sem volt fikázásról, egy adott dologban nem értettünk vele egyet és ennyi); itt az indexen sajnálatos módon sokkal durvábbakat lehetett olvasni; úgyhogy a netboardot sem kellene fikázni... Véleménykülönbségek ott is vannak (ahogy itt is), ez a természetes, nem vagyunk egyformák.
A következő afgánodhoz sok sikert kívánok; tudom, milyen almot tervez a lány, és szintén nagyon ígéretes lesz szerintem, én is hozzá irányítottam egy ismerősömet.
Valami mégiscsak van a szinekben, mert azt már megfigyeltem, hogy sok kiállitáson a fekete afgánt nyeretik és azt is, hogy nekik van a legtöbb szőrük és a leghosszabb. Az a baj, hogy még mindig nem tudom milyen kutyát válasszak, mit kell megnézni egy kutyán.
Szerintem olyat válassz ami neked tetszik! :) AKi tenyészteni akar annak feltétlenül kell legyen kialakult képe a szerinte tökéletes kutyáról, hisz ha nincs mi alapján tenyészt? Nyilván az alapokat a standard adja, de azon belül lehetnek eltérő tipusok a te izlésedet nem határozhatja meg más valaki, ki kell alakítanod. Az, hogy a bíróknak mi tetszik egy dolog, mindegyiknek más, és akkor még szó sem esett arról a részéről, hogy nem feltétlenül az kapja a címet aki a bírónak valóban tetszik.
Ha még nem is alakult ki teljesen előtted a kép, hogy milyen is az igazi afgán, ha sokat folglalkozol a dologgal (kiállítosok látogatása, folyamatos informácigyűjtés, beszélgetés mindenkivel akivel csak lehet, barangolás a neten, szakirodalom olvasása, stb) egy idő után biztos tudni fogod mit akarsz. Ez időbe kerül és energiába, de ha komolyan gondolod biztos megéri...
Nekem öt éve van tibetim, kb 3 éve figyelem a fajtát olyan szemmel, hogy egyszer én is fel tudjak majd valamit mutatni (magamnak és nem másoknak!). Bár már nem viszem a kutyám kiállításra, ahova csak tudok elmegyek (külföldre is), zsákszámra veszem a könyveket (fajtáról, tenyésztésről, tartásról..stb), tartom a kapcsolatot tenyésztőkkel, állandóan figyelek, raktározom és feldolgozom az infokat :)) ...... és még nem tartok sehol, de haladok, ez biztos :)
Nem éreztem erőszakosnak, csak úgy tünt, mintha arra szeretnél rábeszélni, hogy inditsam a kutyámat versenyen, pedig látom, hogy a coursingen is egy zárt kör van és Isaszegen se fogadják szivesen az újakat. Ezért inkább kimaradok az afgánozásbol ezzel a kutyámmal, ha a kiállitás nem jön össze.
Sajnos csak ritkán van lehetőségem számitógép előtt ücsörögni, ezért nem tudom milyen válaszok jönnek majd nekem, de igyekszem mindent elolvasni. Most éppen egy buliban vagyok, de nincs kedven táncolni, se beszélgetni, gondoltam belépek a neten valahova és eltelik az idő. Köszönöm a sok segitséget !!!
Magyarországon nincs olyan sok afgán tenyésztő -hangsúlyozom tenyésztő - hogy annyira nehéz lenne a váalsztás.
Ha most németjuhászokról beszélnénk akkor komoly gondban lennénk ki mit ajánlana.
Spillo, ha benéz biztosan ad jó tanácsot. Ha pedig afgános akkor én is kiváncsian várom mi erről a véleménye ?
Ennek a topiknak nyitója afgános,Vele konzultálj, Nem fogsz Tőle rossz tanácsot kapni Spillo a neve + kiváló kozmetikus. Ő tudja mit beszél. Itthon is meg más országokban is! Ne kapkodd el!!!
Tudom, hogy most nem engem szólítottál meg, de én a magam "tudományos" módján választottam ki az agaramat: rámutattam, hogy az kell. Ez a sok kutyakiválasztással kapcsolatos holtbiztos tipp nekem roppant unalmas! Nem azért mert olyan fantasztikusan okos vagyok, hanem mert annyira sok van belőle. Szerintem egészen egyszerű a dolog: ki kell választani olyan kennelt, ahol kiállítási afgánok vannak, beszélni a tenyésztővel, hogy neked milyen elképzelésed van a leendő kutyádról. Ezek után, ha lelkiismeretes tenyésztővel és emberrel hoz össze a sors, nyilván segíteni fog, melyik kiskutya lenne neked a legmegfelelőbb. Hogy milyen színű legyen, az ízlés dolga, asszem nem ez a legfontosabb szempont.
Én nem tudom nálatok hogy megy a kutya kiválasztása, de én azt vettem észre, hogy hiába kérdezek, zárt fülekre találok. Nem mondják meg mit kell nézni, ha rákérdezek, akkor nem tudom a válasz. Ahány emberrel beszélek, mind mást mond az afgánról. Az egyiknek a vörös az igazi afgán, az az eredeti, az összes többi csak a tenyésztők munkája. Ha meg azt mondom, hogy a fekete afgán nem tetszik, akkor mindenki felháborodik, mint Dandera, hogy a legszebb afgán fekete. És ezen kivül még annyi minden van ami rossz vagy jó lehet az afgánban ?!
Láttam az egyik kiállitásról fotókat, egy ismerősöm fotózott egy fehér afgánt, mert én nagyon szeretem a világos szinű kutyákat és a lábfeje kopasz volt, majdnem térdig. Kérdeztem, hogy biztosan a kiállitáson készült ez a kép ? Azt mondta igen és beszélt a gazdival és az a kutya egy elég eredményes kutya itt az országban, bár mostanában nem fogja a gazdi kiállitani a lába miatt, de májusban lesznek tőle elvihető kölykök. Akkor ez most hogy van ?
Ha fekete az afgán, akkor jó sok szőre van és akkor a lábán is van szőr, de ha világos, akkor félig kopasz ? Én világos afgánt szeretnék.
Szoktam futtatni az afgánomat, szereti. Bringa mellett lefutja a 10 km-t lassan és amikor hazaérünk, elkezd örülten rohanni a kertben. Tudom, hogy az afgán is egy agár és kell futtatni, ez meg is van. El is szoktam engedni, de nem megy el, fut a bringa mellett. Én csak a versenyzésben nem látok semmi poént. Egyre jobban az jön le nekem az agaras fórumokról, hogy mindenki futtat mindenféle agarat, nem baj, ha nem futó, ha futó, az sem baj, ha nem szép, csak születnek a kutyák. Például abból a kennelből, ahonnan a kutyám van, elhangzott a netboard fórumon, hogy a kutyám apja nem igazi futó kutya és hiba volt megvenni és éppen az én kutyám foghibás, bár állitólag az összes többi kutya nem hibás, csak nekem volt "szerencsém", mégis alom ismétlés volt. Egy tüzelés sem maradt ki a kutyám anyjának és újra olyan alom lett - bár nem tudom, hogy megszülettek-e, ahol lehet foghibás kutya és ahol az egyik ág kiállitási ág. Közben pedig fikázzák azt az embert, akitől most már biztosan veszek egy afgánt - sikerült rábeszélnetek, mert valami futó kutya belecsöppent a vonalába. Azért ez érdekes nem ?
Hohó!!!! Most esett le melyik afgános lányról beszéltek!!!!!!! Már láttam többször is. Nekem szimpatikusnak tűnt, biztos nem fogja leharapni a fejed, ha odamény hozzá.
A tenyésztéshez nem kiállítási eredmény kell, hanem tenyésztésre alkalmas kutya. Ha harapáshibás akkor nem alkalmas tenyésztésre függetlenül attól, hogy elérsz e eredményt egy vagy több vidéki egyindulós kiállításon vagy sem...
Ha tenyésztésre szeretnél kutyát az nagyon sok előmunkával jár, felderíteni a hazai vagy számodra elérhető külföldi állományt, ellátogatni minél több tenyésztőhöz, és persze tanulni, tanulni, tanulni :))))
Egy jó tenyészkutya ára pedig magas és még így is zsákbamacska, a tenyésztője szerint nagyon ígéretes 7 hetes babáról is kiderülhet, hogy kedvenc kategória...
Remélem azért a kutyidnak szép élete lesz így is, hogy nem pont az amit elképzeltél.
Én azt javasoltam kérdezz és kérdezz. Minden tenyésztőt a saját kutyáiról, és a másik tenyésztő kutyáiról is. A hallottakat vesd össze azzal amit látsz és a Standarból kiolvasol. Hidd el fogsz tudni választani. CSAK NE SIESS!
Bocsi, ha eröltetésnek érezted a futtatással kapcs-os gondolatomat. Annyi az egész minössze, hogy az agarak futó-kutyák, imádnak futni és ezért gondoltam, hogy ez kézenfekvő elfoglaltság lenne a tiédnek is. A coursingről nem tudok véleményt mondani, halvány lila gőzön sincs róla, ki utált ki kicsodát.
Ismerem azt a lányt, de nem kellek én oda, sőt az sem biztos, hogy egyhamar összetalákozom vele. Nem terveztem még kiállitást jövőre.
Ne törödj vele mennyien állják körül, nyugodtan menj oda hozzá nem harap, és a kutyái sem. Sőt nagyon normális lesz veled, ha eddig féltél tőle kellemesen fogsz csalódni !
Hajrá !
Sajnálom, hogy te is ezt irod. Senki nem biztat, hogy kiállitásra járjak.
Tudod, a kutya árát még valahogy összerakom, már kezdek beletörődni, hogy mindenki azt irja, mondja nekem, hogy a jó kutyának ára van, de honnan tudjam, hogy melyik a jó afgán ? Mindenki a sajátját dicséri és mindeki fikázza a másikét. Minden kiállitáson nézzem meg ki nyer és attól vegyek kutyát ? Dehát a kiállitáson is sokszor az ismerősök nyernek, vagy néha elfelejt a biró szemüveget venni, mint a championon is. Én nem értek az afgánhoz, nekem 1 afgánom van és még csak 1 éves lesz a napokban, de kivülről azt láttam az afgán birátnál, hogy a szuka alig ment, szinte sétált vele a pasi, és még igy is a hátsó lábát dobálta. A kan viszont csak a gazdájára figyelt és kiemelte a fejét és hosszúakat lépett és szépen rugózott a lépése. Bár nekem szukám van és soha nem szeretnék kant és nem is értek az afgánhoz, de nekem akkor ott a kan tetszett jobban. Néztem a katalógusban, hogy 2 különböző tenyészet. Akkor most melyikből vegyek kutyát ?
Akkor nincs más hátra, mint venni egy olyan afgánt akivel eltudod érni azt, amit szeretnél !
Nem tudom mi volt tavaly a coursingeken, de láttam én is, hogy közel sincs annyi kutya, mint elöző években. Nem ismerem az okot. Az afgánosok eltűnőfélben vannak, de ez vonatkozik jópár magyar agárra ! Voltak ott kiállitási magyarok is. A többiekre nem emlékszem,.
Te ismered azt a lányt ? Összeismertetnél vele ? Én csak láttam a kiállitáson, de nem mertem odamenni hozzá. Kecskeméten nyert egy fekete szukával, 4 kutyát vezetett fel, akkor odaakartam menni hozzá, de aztán úgy gondoltam, hogy túl nagy ember ő hozzám, miért állna szóba velem ?
A championon meg a birálat után elmentek, ott sokan voltak, nem tudom hány ember volt körülötte, de szinte azt sem tudta kihez beszéljen. Van olyan kiállitás ahol lehet vele beszélni ?
Mint kezdő kiállító, azt gondolom, a kutyás világ zárt világ, ahová talán be lehet kerülni, ha kellőképp kitartó az ember és nagyon sok kiáll-on ott van. Hogy mennyire ölik egymást, erről fogalmam sincs, ennyire még nem látok bele a dolgokba, és nagyon kicsi még az ismeretségem. Még csak ott tartok, hogy felismerek néhány embert, hogy jé őt már máskor is láttam. Az hogy valaki kezdő, csak azt jelenti, hogy van még rengeteg éve, hogy tapasztalttá váljon. Ebből a szempontból mindegy itthon-e vagy külföldön vette a kutyáját. Az viszont elég kiábrándító, hogy itt is és a netboardon is leszolják egymást.
Én egyáltalán nem értek az agarakhoz, de kiállítást láttam már egyet-kettőt. Nem akarlak letörni, de a kiállításhoz elsősorban jó kutya kell, és azt többnyire meg kell fizetni. A jó és rossz kutya közötti árkülönbözet egyébként elenyésző a kiállítási költségekhez képest (már ha az ember komolyan csinálja). És ha egy jó kutya vásárlása mellett döntessz, akkor előtte rengeteget kérdezz és kérdezz!