Keresés

Részletes keresés

vm.aniko Creative Commons License 2008.01.29 0 0 278
szerintem akkor vegyél amikor már hajt,akkor biztosan nem fagyott el a kertészetben.tényleg ennyire rosz tapasztalataid vannak,hogy nem marad meg?esetleg emeld fel a cserepet és nézd meg,hogy kijött e e gyökér az alján.akkor biztos erős és erőtelses gyökérzete van.és amikor elülteted ne ugy rakd a gödörbe ahogy a cserépben volt összetömörödve,hanem nyomkodd össze a földet szedd egy kicsit szét a feltekeredett gyökereket,nem baj,ha valamennyire a föld is lejön.jól be kell iszapolni,én nem hinném,hogy ne eredne meg.hacsak nincs sok kutyád amik rendszeresen lepisilnék.mert akkor esetleg nem fog megmaradni.
Előzmény: SuetiMueti (277)
SuetiMueti Creative Commons License 2008.01.29 0 0 277

Köszönöm, ez igazán kimerítő válasz volt.... annyira hogy kedvet is kaptam hozzá:)

Van egy két kertészet a közelemben (oázis, fitoland, new garden), érdemes onnan venni? Van esélye hogy megmarad?

Vagy inkább dísznövény kiállításokon???

 

Lehet hogy nem is csak egyet szerzek:)

Előzmény: Taxus (275)
vm.aniko Creative Commons License 2008.01.28 0 0 276
nekem ez a fajtám van,mint kurdilacinak.nagyon szép és ugy 1 métert nőtt tavaly.
Előzmény: kurdilaci (235)
Taxus Creative Commons License 2008.01.28 0 0 275

Szia!

A gránátalma tipikus mediterrán növény. Hosszú forró napos nyár, rövig hűvös esős tél az igaz számára. Tehát minél naposabb melegebb helyre kell ülteni, talajban egyáltalán nem válogat, nincsenek extra igényei, nálam homos talajban van. Egy az igénye: nem szereti a nagyon vizes, kötött talajt. Ültetéskor azért tegyél bele jó földet és trágyát, ezt meghálálja. Én mérsékelten locsolom nyáron, nálam nagyon száraz a talaj ezért kell locsolni, különben a nagyobb növényt nem kell. De az első években minden növént kell locsolni a nyári szárazság idején, mert még kicsi a gyökerük.

Konténerben sosem tartottam, de úgy tudom lehet, de akkor sokkal lassab nő és kevesebbet terem. Télen nem bírja a meleget, lombhullató, pihennie kell.

2 féle gránátalma van. A sima virágú, ettől lehet várni termést, régebben tettem fel képet a bokromról. Telt virágú, ez nagyon szép, de termést ne nagyon várjál tőle. A telt virágúból sok féle változat van, dupla, tripla, rózsaszín, piros stb.

Több felé lehet kapni őket, egyes kertészetekben, kiállításokon, interneten. Én Rappaiéktól vettem, disznövénykiállításra felhozzák a rendelt növényeket Pestre.

 

A növényt tavasszal kell elülteni, védett meleg helyre őszre jól begyökeresedik, elvileg jól bírja a teleinket, de az első években érdemes takarni, de NEM fóliával, a földre vastagon avart kell tenni, majd gyékénnyel, náddal, kukoricaszárral, vagy valami hasonlóval takarni a növényt. Fóliát csak a tetejére érdemes tenni, hogy ne ázzon át. Néhány év után nem szükséges takarni, persze ez függ a helytől ahol laksz. Én 1 télen takartam, ez a 4. tele mikor nem takarom. KB. -15 fokig semmi baja, utána kezd visszafagyni az ág vég, nálam kb. -17 fokos minimumot kapott eddig pár éve, de minimális ágvisszafagyást gyorsan kinőtte. Rengeteg virágot hoz de ehhez képest kevés termés lesz (több 100 virág tizenegynéhány termés) Októberben érik be.

Előzmény: SuetiMueti (273)
vm.aniko Creative Commons License 2008.01.28 0 0 274

nekem csak díszgránátalmáim vannak de nagyon fény és  melegigényes,szóval jó napos helyet kellene keresned neki.nálunk agyagos a talaj nagyon gyorsan nő rajta vizet csak annyit adtam nekik mint a többi növénynek.

 

Előzmény: SuetiMueti (273)
SuetiMueti Creative Commons License 2008.01.28 0 0 273

Sziasztok!

 

Első alkalommal írok ide, ugyhogy üdvözletem:)

Nagyon szeretem a gránátalmát és ha tehetem vásárolok, ám idén szeretnék szert tenni egy növényre, de sehol nem találok olyan útmutatót hogy milyen helyre kell ültetni, konténeresen lehet e tartani, milyen föld kell neki, árnyék-fény igény?

ÉS honnan érdemes cserjét venni? Már nem egyszer volt szerencsém venni cserjét (nem gránátalma) ami nem bírta sokáig pedig én tényleg szeretem a növényeket és nem bíztam a természetre hogy majd ő elintézi:))))

 

 

ELőre is kösz a segítséget.

Előzmény: sjohn (272)
sjohn Creative Commons License 2007.11.24 0 0 272
Miért nem kérdezed azt akitől hallottad?:))
Ő biztosan tutira tudja.
Előzmény: Drapálek (271)
Drapálek Creative Commons License 2007.11.24 0 0 271

Tisztelt GA-rajongók,

 

Azt hallottam, hogy a gyümölcs szemeit nem kell lezúzni, préselni, hogy ivólevet kapjunk. Egy tálba kell morzsolni és citrommal, kristálycukorral leönteni. Így levet enged, ami rögtön iható. Tud erről valaki valamit? Pl. "keverési" arányokat?

 

 

 

 

iroman Creative Commons License 2007.10.12 0 0 270
Tapolcán az egyik patika előtt (nevet kitakartam, nehogy reklámozzak...)van egy szegfűvirágú gránátalma bokor, és idén megkötött néhány termés rajta - persze beérni nem lesz ideje.
Jövőr február-márciusban szeretnék dugványozni róla.



Taxus Creative Commons License 2007.09.30 0 0 269

Igen nálam is beértek, szépen felrepednek sorban 14 db termett, kisebbek, nagyobbak.  Érdekes, hogy 3. éve terem kb. mindig ugyanennyit, pedig a növény nő. A vékony ágait így is úgy lehúzza a termés, hogy ha sok lenne rajta félő, hogy letörne. Idén korábban érett be. Ha felreped akkor már teljesen megérett, de ha nem reped fel akkor is le kell szedni fagyok előtt. Mi gyersen esszük a felsejében levő kis "golyókat".

A magokat szerintem is kora tavasszal kéne elülteni a szobában, azután májusban kitenni a kertbe, de szerintem gyorsabb eredményt lehet elérni dugványozással. A szakkönyvem ezt írja: "fás ágat tavasszal az új levelek megjkelenése előtt vágjuk le. 20-30 cm-es darabját laza homokos földbe dugjuk, úgy hogy a felső rügyek maradjanak szabadon. Nedvesen, párásan árnyékosan kell tartani, letakarni fóliával, üveggel, mikor megjelennek az új hajtások már sok fény kell nekik, de nem tűző nap. Néhány hét alatt meggyökeresednek. Utána el lehet ülteni őket" (Velich-V. Nagy: Egzotikus gyümölcsök csodálatos világa) Kicsit rövidítve írtam le.

A magokról azt írják, hogy úgy is lehet szaporítani őket, de általában rosszabb minőségű növények lesznek belőlük.

A képek ma készültek.

 

Előzmény: nbanna (267)
pianta Creative Commons License 2007.09.30 0 0 268
tavasszal,szerintem
Előzmény: nbanna (267)
nbanna Creative Commons License 2007.09.30 0 0 267

 

Sziasztok, nálatok is kezdődik a gránátalmaszüret?

Nekem idén hozott először termést a szabadban lakó bokron, több különböző nagyságú gyümölcs volt rajta, de azt sem tudtam, mikor tekinthető érettnek? Ma reggel vettem észre, hogy a legnagyobb felrepedt. Ezenkívűl még három kisebb, sárga-piros almácska volt rajta. Így ezt a négyet leszüreteltem, a későbbi kötésből származó, nagyobb dióméretűek már szerintem nem érnek be. A magokból párat elvetnék - mikor lehet?

Island* Creative Commons License 2007.08.07 0 0 266
Tulajdonképpen semmi extra, szokványos módon csináltam.
Az idősebb vesszők nem eredtek meg, ledobálták a leveleiket és kampec.
A kb. egy éves félfás ágacskák viszont nagyon könnyen gyökeresedtek. Szerintem kb. 1 hónap lehetett miután letettem őket cserépbe, hogy megjelentek a gyökerek a cserép alján.
Tőzeg és homok 1:1 arányú keverékébe tettem és egy kis házi fóliasátorban voltak, ahol jó meleg volt és pára. De szerintem a befőttesüveg is megteszi ugyanezt egy félárnyékos helyen.
Nem szedtem le a leveleket, csak azon a részen, ami földbe ment, kb. 5 cm mélyre ment le a dugvány a földbe. A dugványok 10-15 cm-es ágdarabok voltak.
Előzmény: iroman (265)
iroman Creative Commons License 2007.08.06 0 0 265
Megtennéd, hogy megírod, pontosan milyen "technológiát" alkalmaztál?
Milyen mélyre tetted?
Leszedted a leveleit az utolsó pár kivételével?
Mikor dugványoztad el és mikor vetted észre, hogy már megeredt - mennyi idő a gyökeresedése?
A friss ez évi ágakat használtad?

Előre is köszönöm a választ! Jövőre szeretnék nagy, virágzó bokorról dugványozni, és szeretném elkerülni a kudarcot.
Előzmény: Island* (264)
Island* Creative Commons License 2007.08.06 0 0 264
Nem igazán jó a kép, mert csak mobilos....
Ma készítettem az egyik gyökeres zölddugványról, lett egyébként kb. 5-6 db.

nozomi99 Creative Commons License 2007.08.04 0 0 263
Nem lehet már semmit bepréselni a kertbe, és sajnos a gránátalmának hely kell. Így is az egész sarkot betölti. Nálam is újra virágzik. Egy nagyon szép szinfoltja a kertnek, nagyon szeretem.
Előzmény: pianta (262)
pianta Creative Commons License 2007.08.04 0 0 262
és dugványról könnyen szaporodik.Én meg termőt szeretnék,de az összes magom ami kikelt egyszer csak elpusztult.
Előzmény: nozomi99 (261)
nozomi99 Creative Commons License 2007.08.03 0 0 261
Nagyon szép, nem láttam még fehéret.
Előzmény: pianta (254)
iroman Creative Commons License 2007.07.31 0 0 260
Ez a magról kelt, eddig két telet töltött kint.


iroman Creative Commons License 2007.07.31 0 0 259
Friss szerzeményeim: két kis törpe gránátalma bokor, teli bimbóval. Kiültettem őket a magról kelt nagy mellé,, majd télen jól bebugyolálom :).



krampuszka1 Creative Commons License 2007.07.31 0 0 258

Köszi :)

 

Én egyébként nem zölddugványról szaporitottam, hanem tősarjakat ástam fel.

Előzmény: Island* (257)
Island* Creative Commons License 2007.07.31 0 0 257
Igen, igen...a szomszédasszony alulról mindig kopaszítja, mert nem fér el már mellette a járdán.

Közben nagy öröm ért, mert meggyökeresedtek fólia alatt a nemrég ledugott gránátalma ágak. Ami érdekesség, hogy az erős több éves ágak nem csinálnak semmit, sőt a leveleiket is ledobálták, viszont a gyengébb, egy éves ágak szépen meggyökeresedtek...:)
Előzmény: krampuszka1 (256)
krampuszka1 Creative Commons License 2007.07.31 0 0 256

Na, ezt a fazont most megpróbálom kialakitani :D

Van egy banyakemence formájú óriási bokrom, és ronda is, meg már mindenre ráterpeszkedett.

Ha jól látom, néhány hosszabb fás szár van meghagyva, a többi tőhajtás feltehetőleg folyamatosan le van metszve...

Előzmény: Island* (202)
TTNora Creative Commons License 2007.07.20 0 0 255
de szép!
Előzmény: pianta (254)
pianta Creative Commons License 2007.07.11 0 0 254

megint hozzá fogott

 

TTNora Creative Commons License 2007.07.11 0 0 253
Megnyugtattál, mert nekem egy egy éves bokrom van (lejjebb a fotói), volt rajta kb 10-12 virág, de egy termést sem látok. :-( Ha már nem dupla rózsaszín, legalább teremjen.
Előzmény: Taxus (252)
Taxus Creative Commons License 2007.07.07 0 0 252

Nálam már ekkorák a termések, viszont az ezer virágból minden évben csak kb 10 db marad termésnek, pedig már ember magasságú a bokor. 3 éve terem.

 

Taxus Creative Commons License 2007.07.07 0 0 251
Nekem is termőnek tűnik, de kicsit távoli a kép. Ezenkívül nincs kiültetve úgy kevésbé fejlődik és hoz termést.
Előzmény: korika8 (249)
Island* Creative Commons License 2007.07.07 0 0 250
Ha jól tudom ezek a szimpla virágúak a termők, a duplák csak elvétve hoznak temést.
Előzmény: korika8 (249)
korika8 Creative Commons License 2007.07.07 0 0 249
Valaki meg tudná mondani, hogy termő vagy sem?

Kormos RóbertÍME

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!