Ha jól tudom 1 hónapig, s még akár további egy hónapra meg lehet hosszabbíttatni. Türelem kell. Velem előfordult, hogy félévet is vártam mire hozzájuthattam.
A MOL Lángliliom utcai kutatótermében, ha az általam keresett mikrofilmeket épp valaki más kutatja, akkor mennyi időt kell várnom amíg szabad lesz a keresett mikrofilm? Egyszerre mennyi ideig lehet valakinél?
https://familysearch.org/help/contact : Én ezen az oldalon vettem fel velük chat formájában a kapcsolatot, de akár a Support@familysearch.org e-mail címre is lehet nekik írni.
Már csak a 4. és 5. rész van hátra, s ha azzal is kész vagyunk, végre kész lesz egész Szabolcs megye indexelése. A 4. rész 36%-nál tart. Az 5. rész 22%-nál.
Bátorítanék mindenkit, hogy segítse arbitratorként az indexelést!
A temetői kutatásban temetője válogatja. Hartán például ki van (vagy volt, tavaly) téve egy füzet a ravatalozónál, térképpel és nevekkel (igaz, hogy sírhely szerinti sorrendben, ami a név szerinti kereséshez nem igazán hasznos); Balassagyarmaton viszont semmi ilyen nincs, pedig az sokkal zeg-zugosabb.
Én leggyakrabban ezt és az 1913-ast használom, az egyiket az egyházi anyakönyvezéshez, a másikat az államihoz. Persze előfordult kerület-átrendezés, tehát ha valakit égen-földön nem találsz, érdemes kikeresni az esemény időpontjához legközelebb eső helységnévtárat.
Az 1895-ös helységnévtár szerint (Egyházas-)Ozmánbük Salomváron volt anyakönyvezve. (Az 1913-as szerint viszont Alsóbagodon, tehát a későbbi eseményeket itt (is) kell keresni.) Az 1895 novemberében bejegyzett születések közül egy történt Egyházas Bükön: https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/TH-1951-23397-5511-66?cc=1452460&wc=M9WP-TWW:1457143548 . A helységnévtár szerint ez ugyanaz, mint Ozmánbük.
A megyei levéltárak másolatai vanna az országos levéltárban. Sajnos a Baranyi megyei mikrofilmek eléggé karcosak már, azért olvashatóak. Sajnos itt csak a katolikus a.könyvi bejegyzések mondhatóak jónak (1700-as évek eleje), a más felekezetiek hiányosak és többnyire 1800 utániak. Nem ismerem a Tolna m.-i helyzetet, én egy 1761-es születést keresek (házasságból visszaszámolva). Valószínűleg az első betelepülők leszármazottja v. új jövevény...
Kérdés: aki nem katolikus volt, azt nem is jegyezték be sehol? ismeri valaki a Tolna megyei helyzetet?
Végigolvasva az utolsó többszáz - 1-2 ezer hozzászólást, nagyon sok kérdésemre választ is kaptam, de van pár dolog, amit nálam szakavatottabbak kapásból tudhatnak:
mi a gyakorlata egy temetői névjegyzék kikérésének? Lehet-e egyáltalán ehhez valahogy hozzáférni (Székesfehérvárról van szó) vagy a legegyszerűbb végigjárni őket sírról sírra?
Honnan tudhatom meg, hogy melyik településen anyakönyveztek? Állami anyakönyvről van szó, 1895. nov. a születés, a helység Ozmánbük (Zala megye). Végignéztem a környező településeket, de nem találtam benne, bár lehet, hogy a FS-en nincs is fent...
Találok valahol településjegyzéket ilyen esetben?
A rk. mikrofilmes anyakönyveket lehet fényképezni? Vagy ez levéltáranként változó?
Üdv, Tolna és Barany megyébe települő német bevándorlók között voltak evangelikus felekezetűek is, miként és hol lehet ezen születésűeknek utána nézni, mikortól voltak vezetve, ha egyáltalán vezethették őket?
A problémám: a Family Search- ban nem találom találom Bernardus Fillérius felmenőmet. Előtte és utána is Filler, Füllerként találtam bejegyzéseket. Miért írták őt Fillériusnak, van ennek valami jelentősége a latinban?
Végül is bárhol előfordulhatnak! Igazából Mándok,Székely , Tuzsér. De most találtam egy esküvőt Eszenyben. Tehát bárhol előfordulhatnak. Nekem is gondolkodnom kell néha,hogy most kit is keresek és hol vagyok? Azért előre is köszönöm szépen,hogy egyáltalán megpóbálod.
Ha emlékszem a nevekre, természetesen szólok, de néha a sajátomon is gondolkodnom kell... Melyik településeken fordulhatnak elő? (Vagy talán épp az a baj, hogy nem tudod?) A 4. rész jelenleg Tiszalökön jár, az 5. Tiszabecsen, a 6. pedig Nyirtasson.
pl. itt egy példa https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/TH-1951-23655-21450-65?cc=1452460&wc=M9WP-RLJ:1539535534 arra, hogy az UB tartalmazza az adott települési anyakönyvtől eltérő helyet, ahol az esemény történt (első, 14. folyószámú bejgyezés)
"Persze lehet létezik valahol valamilyen lista (?)."
Nem lehet, biztos, mint ahogy JPmiaou be is mutatta az üdítő kivételt, ami elérhető a mormonoknál.
Minden önkormányzatnál ez rendelkezésre áll az anyakönyvi első példányokkal egyetemben.
A helyet a születési anyakönybe felvitt "UB. szám/évszám" nem tartalmazza. Az UB-jegyzék tartalmazhatja azt, a bejegyzést kiváltó esemény pontos megjelölésével - ez lehet, mint ahogy írtad is, házasság, halál, valamint válás, névváltoztatás, törvényesíttetés, stb. is.
Jobb oldalon,rögtön az első bejegyzés,Waczlaw Matejka esküvőjének a fordítása kellene.Valószínűleg az előző nej meghalt (időben stimmel), de az is lehet,hogy ez teljesen más Matejka.
Az egyik rokonom Debreceni anyakönyvében két "utólagos bejegyzés" van. Két dátum, nincs hely.
Kivételesen tudom, hogy az egyik dátum bejegyzés a Kispesti házasságát takarja a mostani XIX. kerületben. A másik pedig a Bp. Ferencváros István korházi halálozását a IX. kerületben. Szerintem a dátum csak azt jelenti, hogy sokáig élt, és közbe házasodott, esetleg elvált. Ha nem tudnám más forrásból pontosan, talán keresgéléssel soha nem találnám meg.
Persze lehet létezik valahol valamilyen lista (?).