Keresés

Részletes keresés

manhattani Creative Commons License 2005.07.16 0 0 14

>Pl. alapvető különbség a két gyár mozdonyainál: a forgóvázak, hűtőventillátor házak kialakítása között.
Igen, ami legjobban látszik: a hűtőlevegő beszívónyílásának a formája (nagyobb mozdonyoknál, amelyeknél kiáll a mozdonytestből): MINDEN GE-nél szárny formájú (felső és alsó lapja párhuzamos), és MINDEN EMD-nél háromszög keresztmetszetű.
Ez az EMD-nél igaz a turbó beszívójára is, pl. SD35.

 

Nagyon jó a mozdonyfelismeréshez a Gerald Foster féle (A field guide to) Trains, és van benne még  a kocsikról is. Kimondottan az eltéréseket mutatja (rajzokkal), mert sok társaság farigcsálta a gyári mozdonyait (pl. az EMD gépekbe turból először a UP tett, a gyár húzódozott ettől).

 

Tán még jobb a (The official) Locomotive Rosters & News, James W. Kerr-től. Ha látsz egy mozdonyszámot és társasági logótt, ez a könyv megmondja, hogy hány db. van abban a csoportban, a gyártót, a típust, a teljesítményét, és hogy mikor gyártották.

Előzmény: Dash 9 (13)
Dash 9 Creative Commons License 2005.07.16 0 0 13

Jut eszembe!

 

Pl. alapvető különbség a két gyár mozdonyainál: a forgóvázak, hűtőventillátor házak kialakítása között.

Az EMD gépeknél a 6 tengelyes dízelek SD jellel kezdődnek a GP-k a régebbi 4 tengelyesek.

 

A GE 6 tengelyes gépeinél a HI-Ad truck forgóvázak a Dash 9 családtól kezdődően jelentek meg.

A Dash 8 családban még 4 tengelyes gép is van.

Előzmény: epimetheus (11)
Dash 9 Creative Commons License 2005.07.16 0 0 12

Üdv a topicnak!

 

"Például örülnék, ha valaki meg tudná írni, hogy az egyes mozdonyok a GE és az EMD PONTOSAN melyik szériájának tagjai, mert a 80-90-es évek óta készített mozdonyoknál a gyártón túl a típusokat egyelőre nem tudom megkülönböztetni."

 

Így nehéz segíteni. Képek alapján megállapítható. Ha kint élsz, vagy többször jársz kint, akkor be tudsz szerezni ilyen könyvet is. Manhattani a címét is megtudja adni.

Előzmény: epimetheus (11)
epimetheus Creative Commons License 2005.07.16 0 0 11

Képtelen vagyok ellenállni a véletlen egybeesés csábításának, hogy éppen most indul ilyen topic... Muszáj reklamíroznom: parabola fényképgyűjtemény. Pont tegnap készült el...

 

Meg is látszik rajta, hogy még nem az igazi, meg az is, hogy nem valami sokat forgattam eddig kamerát a kezemben, de remélem a téma kárpótol. Egyelőre még magyarázatok sincsenek (folyamatosan írogatom majd őket), és a netikettet sem biztos, hogy tökéletesen tartom, kérem nézzétek el nekem. Legalább lehet találgatni, hogy merrefelé készültek a képek, és mit ábrázolnak.

 

Például örülnék, ha valaki meg tudná írni, hogy az egyes mozdonyok a GE és az EMD PONTOSAN melyik szériájának tagjai, mert a 80-90-es évek óta készített mozdonyoknál a gyártón túl a típusokat egyelőre nem tudom megkülönböztetni.

manhattani Creative Commons License 2005.07.15 0 0 10
Ez még csak az étvágygerjesztő, eddig ezt találtam.
manhattani Creative Commons License 2005.07.15 0 0 9
Az a CPRail az amerikai vasutak csavargója. Én egy chicagoi teherpályaudvaron láttam, hogy több társaság mozdonysorában volt egy-több CP, feltehetőleg bérelt mozdony.
Előzmény: RhB (6)
manhattani Creative Commons License 2005.07.15 0 0 8

Gonodolkodtam a logó dolgon, de nem tudnék olyat, ami kifejezné, hogy egész Amerikáról van szó, és a vasút minden vonatkozásáról.

Esetleg hazai viszonyokra lehetne: egy amerikai mozdony, amit egy magyar vasútbarát összevont szemöldökkel néz :-))

manhattani Creative Commons License 2005.07.15 0 0 7

>egy USA-beli kép, amin 3-4, lehet 5 nagyobb gözös volt, de egymás felett! mert valami bonyolult felüljáró csomópont volt az egyik képen.

Megvan egy TRAINS-emben, egy ismert vasútfényképész éjszakai felvétele. A baj, hogy kb. 100 TRAINS-em van :-)) De megpróbálom megkeresni.

(Nem akarsz segíteni keresni? :-))  )

Előzmény: drdoktor (3)
RhB Creative Commons License 2005.07.15 0 0 6

...és abból az egyik CPRail !!! :-)))

 

Előzmény: Törölt nick (5)
Törölt nick Creative Commons License 2005.07.15 0 0 4
Gőzös legyen? Big Boy?
Előzmény: Törölt nick (0)
drdoktor Creative Commons License 2005.07.15 0 0 3
gyerekkoromban volt a kezemben egy lexikon a 30-as évekből, magyar, talán a Pesti Hírlap kiadása?
nos a vasúthoz volt egy képes melléklet, egy USA-beli kép, amin 3-4, lehet 5 nagyobb gözös volt, de egymás felett! mert valami bonyolult felüljáró csomópont volt az egyik képen.
nincs meg valakinek ez a kép? vagy valahol a neten?
manhattani Creative Commons License 2005.07.15 0 0 2
Te aztán gyors vagy! Kösz! :-))
Előzmény: Törölt nick (0)
manhattani Creative Commons License 2005.07.15 0 0 1
A New York Central (NYC) Syracuse-ban:
Ez a kép a XX. század elején készült, és kézzel színezték.
A New York - Chicago vonal egyik szakaszát a Syracuse & Utica társaság építette, 1839-re kötötte össze a nevében szereplő két várost (később beolvadt a NYC társaságba). A vonal legnagyobb része falvakon vagy kisvárosokon haladt át, de Syracusén a főutcán, a Washington Streeten (ez olyan, mint nálunk a minden faluban meglévő Kossuth utca...) Itt haladt a NYC fővonala majdnem száz évig (ebben implicite benne van, hogy később kitették a városból).
manhattani Creative Commons License 2005.07.15 0 0 topiknyitó
Akit érdekel az amerikai vasút, olvassa ezt vagy írjon ide. Kérdésekre is egyekszünk legjobb tudásunk és anyagaink szerint felelni. Elméleti megalapozásért ( :-))   ) és néhány szép amerikai modell képért érdemes megnézni a www.usavasut.hu honlapunkat is.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!