Keresés

Részletes keresés

12sárkány Creative Commons License 2014.08.27 0 0 555

Én is az örökbefogadó apára gondoltam. Továbbgondolva, szerintem akkor is eljut a vérszerinti családhoz, ha ezt az anyakönyvet képen megtekintheti, hiszen ezen szerepel az igazi apa neve is.

magdusis Creative Commons License 2014.08.27 0 0 554

Igen,ez rendben is van,ahogy a szabályok mondják.

DE talán érdemes elgondolkodni rajta,hogy a majdani családfakutatóknak ez-e a legjobb.

Hogyan fognak majd innen eljutni a vér szerinti ősökhöz?

JPmiaou Creative Commons License 2014.08.27 0 0 553

Az "alapvető utasítások" (Basic Indexing Guidelines)-nak az indexelő programon belül elérhető verziojában az "Indexing Names" (nevek indexelése) alatt található, hogy

• If there are multiple parents listed, such as a set of birth parents and a set of adoptive parents, index only the current set of adoptive parents.

Vagyis: "Ha több szülő van felsorolva, például örökbeadó és örökbefogadó szülőpárok, akkor csak a jelenlegi, örökbefogadó szülőket indexeljük."

(A BIG jelenleg interneten elérhető verziójában (https://familysearch.org/ask/productSupport#/Basic-Indexing-Guidelines-1381813432182) nincs ilyen utasítás, de benne van, hogy két házastárs esetén csak a jelenlegi vagy legutóbbi házastársat indexeljük.)

Előzmény: 12sárkány (552)
12sárkány Creative Commons License 2014.08.26 0 0 552

Ez egy érdekes örökbefogadás! Az lenne a kérdésem, hogy szerintetek ilyen esetben mi legyen az apa neve?

köteg száma: 418332073

JPmiaou Creative Commons License 2014.08.22 0 0 551

Én is azt hiszem, kezdő magyar anyanyelvű indexelőről van szó -- de nem kezdő családfakutatóról: nyílván már sokszor megakadt a részletek hiányában, és ezért ami adatot lát, mindet indexelni akarja. Nem olvasta (vagy nem fogta fel) az utasításból azt a részt, hogy a kész indexhez kép is fog járulni, tehát aki megtalálta a házasságot, a születési adatokat is láthatja majd.

Előzmény: Ehiztari (547)
Ehiztari Creative Commons License 2014.08.22 0 0 550

Szerintem is kezdő és egyszerűen csak minél több adatot ki akart nyerni. Mivel a házasságiban nincs hova kiírni a születési helyet és az időt, ezért létrehozott a házasulandóknak egy-egy születésit is.

Sajnos úgy néz ki nem mindenkinek egyértelmű, hogy egyáltalán mit is jelent az a szó hogy index.

Előzmény: 12sárkány (548)
Prelleg Creative Commons License 2014.08.21 0 0 549

Én inkább kezdő magyar indexelőnek gondolnám. Nem tehetség nélküli, a harmadik házasságot jobban indexelte, mint az indexelőtársa, bár az övé sem hibátlan. (A János-József félreolvasás viszont eléggé nagy figyelmetlenség volt tőle.)

Előzmény: 12sárkány (548)
12sárkány Creative Commons License 2014.08.21 0 0 548

Én is találkoztam ezzel a megoldással, ez felülmúlja a kétoldalasra indexelt házassági anyakönyveket. Már azt a megoldást sem értettem, de ez teljesen logikátlan számomra, hogyan keveredik bele a születési. Arra tudok, csak gondolni, hogy nem magyar az indexelő.

Előzmény: Ehiztari (547)
Ehiztari Creative Commons License 2014.08.20 0 0 547

Gyakran érzem úgy hogy komolyabb oktatóanyagot kellene mellékelni ehhez a projekthez, hiszen nem véletlenül haladó szintű. Sajnos a kezdő indexelőknek nincs kezdő magyar projekt amin megtanulhatnák az alapokat. Ne értsétek félre értékelem a segítő szándékot és nem bántani akarom az indexelőket, csak sajnálom a fölösleges időt és munkát.

De be kell hogy valljam ezzel a szemlélettel eddig még nem találkoztam: 417356039

toberci98 Creative Commons License 2014.08.20 0 0 546

Ezek a római kat. és a református egyházi keresők a familysearch-ön mennyire pontosak?

Mármint minden embert kiadnak akik szerepelnek az anyakönyvben?

Pl: ha csak azt adjuk meg hogy rákoscsabai születés és 1808-at adunk meg évkörnek semmi név meg semmi az kiadja az összes gyereket aki rákoscsabán született ekkor?

Mert én nem találom a szépnagyanyámat Partl Teréziát aki rákoscsabán született 1805 és 1810 között de még pestmegyében sem talált ilyen nevű embert. Pedig a férje 1808-ban született. 

zerfer Creative Commons License 2014.08.19 0 0 545

Prelleg: köszönöm a részletes infót! Reménykedjünk, hogy előbb-utóbb elérhetőek lesznek az adatok. 

Előzmény: Prelleg (544)
Prelleg Creative Commons License 2014.08.18 0 0 544

zerfer: Igen, azt írták, hogy 2013 végére, 2014 elejére várható, de valószínűleg, ahogy azt theow is írta korábban a családfakutatás fórumon, jó néhány oldalt újra kell szkennelni, ugyanis ezen a projekten tanulták meg használni az új gépeket. Jó hír, hogy az anyakönyvekkel szemben, ahol az anyag mérete miatt a gyorsaságra koncentrálnak, itt a minőség az elsődleges célpont. Az még nem teljesen világos számomra, hogy a keresője milyen lesz, csak településekre, vagy nevekre is rá lehet-e majd keresni. A Familysearch-ön megtalálható a mikrofilmezett „hadkiegészítő parancsnokságok” jegyzéke, de azokból sokkal kevesebb volt, a járásokból pedig sokkal több. Ha ezek valójában a mikrofilmezett járások lennének, akkor ezeken kívül még léteznek máshonnan is összeírások, például a monori járásból. Az kérdéses számomra, hogy ezeket is szkennelik, vagy csak a mikrofilmeket.

A témával kapcsolatban MNL OL honlapján érdemes elolvasni a Szerényi és Sunkó prezentációkat: http://mnl.gov.hu/rendezvenyek/leveltari_ejszaka_a_csaladtortenetrol.html

ez egyik legjobb magyar vonatkozású családfakutató oldalt: http://www.iabsi.com/gen/public/military_records__muster_lists.htm

és a MNL PML blogjának képeit is meg lehet nézni: https://plus.google.com/photos/114425998181796825037/albums/6044368238660732593/6044374926436278370?pid=6044374926436278370&oid=114425998181796825037

Hoter: Ha jól értem tehát annak ellenére nem találod az ősapát, hogy tudod a szülei nevét. Egyedüli gyerek volt, vagy születtek testvérei is? Lehet, hogy rájuk kéne először keresni, (* és ? használatával) hátha nagyon félre lett indexelve G. József keresztelési bejegyzése. Ha úgy sincs meg sem ő, sem pedig a testvérei, akkor próbáld meg úgy, hogy nem írod be a szülők keresztneveit. A polgári halotti anyakönyvek bejegyzéseinek egyik legjellemzőbb hibája a rosszul bejegyzett szülői keresztnév. Ha ezek után sem találod, vagy a mai határokon kívül született, vagy valamikor fiatalabb korában vallást váltott. Ha egyedüli volt akkor az is lehetséges, hogy nem jegyezték be a keresztelési anyakönyvbe (nekem is van olyan ősöm).

Ehiztari: „Látható lesz a mezősúgó, de nem a teljes. Rá kell majd kattintani, hogy az egészet lásd. Ja és máshol lesz.” Ez a baj. Van egy-két indexelő, aki addig sem hajlandó elolvasni amíg szem előtt van.

MCA-001: Valóban jó lenne, ha lehetne kommunikálni az indexelők és egyeztetők közt, de attól tartok, hogyha nem nyilvánosság előtt történne egy ellenőrzött fórumon, hosszabb távon sértődésekbe (sőt!) torkolna az egész. Pedig tényleg az lehetne a legjobb megoldás, ha ki lehetne tárgyalni az indexelő és arbitrátora között az adott köteg problémáit. Csak ha elkezdünk egymásnak írogatni valószínűleg belassulna az indexelés. (Bár tény, hogy úgy lényeges minőségbeli javulást érnénk el.)

MCA-001 Creative Commons License 2014.08.18 0 0 543

Az lenne az igai, ha az indexelő megjegyzést fűzhetne a rögzített oldalakhoz.

pl.:

olvasd el a megjegyzést

:)))

Ehiztari Creative Commons License 2014.08.18 0 0 542

Látható lesz a mezősúgó, de nem a teljes. Rá kell majd kattintani, hogy az egészet lásd. Ja és máshol lesz.

Nem csak a kinézetét változtatják meg, teljesen újat csinálnak. Böngésző alapú lesz, nem kell hozzá pl. programot telepíteni.

Ami nekem nagyon tetszik, hogy nem csak egy előző és egy következő képet nézhetünk majd meg, hanem sokkal többet. Ha gondunk van a kézírással, akkor ez nagyon hasznos lehet.

A képet görgetéssel lehet majd nagyítani-kicsinyíteni, így könnyebb az egészet áttekinteni pl.

Előzmény: Prelleg (539)
Hoter Creative Commons License 2014.08.18 0 0 541

A halotti anyakönyv adatait már ismerem. De olyan korban halt meg, amikor a halál idején és okán túl  az életkorán, házastársa nevén és szülei nevén kívül más adat nem szerepel. 

Előzmény: Prelleg (538)
zerfer Creative Commons License 2014.08.17 0 0 540

Hallottál valamit ezekről a katonaállítási lajstromokról, ill. esetleges netre kerülésükről? Csak nehogy úgy legyen mint az első világháborús újságokkal, "csak havi 5000 forintért" megnézhetők. Érdekes, az osztrákok nemzeti könyvtára ingyen (és szövegben kereshetően!) tett fel egy halom újságot 1700-tól... kincsesbánya a magunkfajtának.

Előzmény: Prelleg (538)
Prelleg Creative Commons License 2014.08.17 0 0 539

T. Fórumozók!

Az új indexelői programban már nem lesz automatikusan látható a jobb alsó sarokban az indexelői szabályzat? Amúgy örömteli, hogy végre vannak értelmes változtatások is, nem csak a kinézetét változtatják meg.

http://www.lofsii.com/news/the-new-indexing-program-even-more-features-to-look-forward-to/

Prelleg Creative Commons License 2014.08.17 0 0 538

Szerintem nézd át (ha még nem nézted) a nyírbogdányi halotti anyakönyveket. Egészen 1978-ig fenn vannak. Már csak azt kell remélni, hogy a szülők helyben hunytak el és fel lett jegyezve a szülők szüleinek neve is. Esetleg meg lehet még nézni a katonaállítási lajstromokat, majd ha egyszer is fel fognak kerülni az Internetre (és ha az ősöd születési helyéről készült listák is léteznek). A fő probléma az, hogy a Familysearch-ön található apajelöltek közül is a legközelebbiek Heves megyében születtek. Viszont akkor már azt sem lehet kizárni, hogy a mai országhatárokon kívülről származik.

http://www.szabarchiv.hu/drupal/csaladtorteneti-tajekoztato

Előzmény: Hoter (537)
Hoter Creative Commons License 2014.08.17 0 0 537

Igen... igen. Vannak időnként érdekes anyakönyvezetések. Az életkorok bemondásra mentek, mikor ki mondta be, de hát akkor is...

Előzmény: zerfer (536)
zerfer Creative Commons License 2014.08.17 0 0 536

Hmmm... utólagos engedelmeddel kicsit körülnéztem. 

Két lányt talál a kereső, mindkettő Nyírbogdányban született, 1911 ill. 1913-ban. A vicc ott van, hogy ez elsőnél a mamát 23 évesnek írták, a másodiknál (két év múlva) 27-nek.

Rákerestem a mama nevére Szabolcsban az 1886-1888 periódusban: két lány is született ezzel a névvel Encsencsen (macskaugrásra Nyírbátortól), az egyik 1886-ban, a másik 1888-ban, különböző szülőktől.

Encsencs házassági anyakönyvei fent vannak az FS-en, de sajnos csak 1909-ig, tehát ha Margit volt az első gyerek, akkor jó esély van rá, hogy pont 1910-ben tették (feltéve persze ha Encsencsen keltek egybe), de azt pont nem látjuk... :o(

Előzmény: Hoter (535)
Hoter Creative Commons License 2014.08.17 0 0 535

Köszönöm.

Ezért lenne jó, ha a lakóhelyen lenne valamilyen nyilvántartás. Egyáltalán, régen volt "lakcímnyilvántartás" ? Ha igen, mit tartalmazott? 

Előzmény: zerfer (534)
zerfer Creative Commons License 2014.08.17 0 0 534

Hát ha ennyit mozogtak (ami egy kovácsnál nem csoda, hol ezen a birtokon dolgohatott, hol meg amazon) akkor nem szűkíteném a kört Szabolcsra. A kereső sok Godó Józsefet dob ki a környékbeli megyékből is, pl. Hajdú vm. csak egy ugrás dél felé.

Nagyon kellene az a fránya házassági anyakönyv, mert az sok kérdést megválaszolna. Addig marad a keresgélés meg a vakszerencsébe vetett bizalom. Sok sikert!

Előzmény: Hoter (533)
Hoter Creative Commons License 2014.08.17 0 0 533

Köszönöm. Ezeket már végigzongoráztam. Az anya is máshol született, sőt a további közös gyerekek is. Ahol tudtommal megfordultak, azokat a házassági anyakönyveket is átnéztem. Az odáig rendben van, hogy az egyházi anyakönyvben kéne keresnem már, de ugye melyik településében? Nincs más hátra, ki kell várni, hogy felkerüljön teljes Szabolcs. Azért köszönöm.

Ehiztari Creative Commons License 2014.08.16 0 0 532

A nyírbogdányi házasságiak pont fent vannak már így valószínűleg nem ott esküdtek. Ha tudod az anya születési helyét, akkor azokat a házasságiakat érdemes végiglapozni 1910-től vissza. Egy kicsit talán esélyesbb, hogy ott esküdtek mint az apánál, mivel római-református vegyesházasságról van szó és mifelénk a reformátusok nem csináltak ebből akkora ügyet, mint a katolikusok.

Előzmény: Hoter (530)
zerfer Creative Commons License 2014.08.16 0 0 531

Godó József, mezőgazdasági kovács, római katolikus, 1911-ben 30 éves volt, de gondolom ezt te is láttad. Az ő születését már az egyházi anyakönyveknél kell keresni, úgy 1881 körül :)

Ha szerencséd van, akkor a polgári házasságkötést megtalálod, valhol 1905 után, sokat segíthet!

Előzmény: Hoter (530)
Hoter Creative Commons License 2014.08.16 0 0 530

Akkor nem sok esély van. Ennyi az összes infóm, ennek az apának az adatait keresem:

https://familysearch.org/search/record/results?count=20&query=%2Bgivenname%3AJ%C3%B3zsef%20%2Bsurname%3AGod%C3%B3%20%2Brecord_country%3AHungary%20%2Brecord_subcountry%3A%22Hungary%2CSzabolcs%22

Előzmény: Ehiztari (529)
Ehiztari Creative Commons License 2014.08.16 0 0 529

Mi ugyanazokhoz a nyilvános adatokhoz férünk hozzá, amikhez te is. Amikor egy indexelt vagy ellenőrzött köteget feltöltünk az törlődik a gépünkről. Ha még így is kell a segítség, akkor mondd a részleteket.

Előzmény: Hoter (528)
Hoter Creative Commons License 2014.08.16 0 0 528

Mivel  itt azt olvastam, hogy Szabolcs már 100%-ban feldolgozott, de még a mormonok oldalára nem  került fel, a feldolgozók esetleg tudnának segíteni egy személyt megtalálni? Köszönettel venném.

Ehiztari Creative Commons License 2014.08.13 0 0 527

A görög katolikusok sajnos nincsennek fenn, őket a levéltárban tudod kutatni.

A Baptisms 1734-1895 többnyire keresztelési (római katolikus) bejegyzések indexeit tartalmazza főként Heves megyéből (én szinte csak detkieket láttam).

Bővebben itt: https://familysearch.org/learn/wiki/en/Hungary_Baptisms_(FamilySearch_Historical_Records)

Előzmény: toberci98 (526)
toberci98 Creative Commons License 2014.08.11 0 0 526

Egy kis segítséget szeretnék kérni nem tudjátok hogy, görög katolikus egyházi kereső nincsen fent a honlapon? Néztem a Katolikus keresőben de ott pl görög katolikus vallású embert nem találtam vagyis a rokonaimat. Van e egyáltalán görög katolikus vagy egyben van a rómaival?

Egyáltalán mi az a Baptisms 1734-1895?

https://familysearch.org/search/collection/list?page=1&countryId=1927145

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!