Ezt a fórumot azzal a céllal hoztam létre,hogy aki kedvet érez kistraktor,csettegő,és egyébb háztáji gépek sajátkezű építéséhez csatlakozzon.De akinek van ilyen gépe az is szóljon hozzá.Itt megoszthatunk az ötleteket,tapasztalatokat.
Nem lennének közös tengelyen a talajegyenetlenségek miatt, minden kocsinak függőlegesen egy keveset mozdulni kell, egymástól függetlenül. A szöghajtás az megoldható. Még egy finomság: az egész szerkezetnek a traktortó függetlenül oldalirányban kormányozhatónak kell lenni. Jobbra-balra 5-5 cm elmozdulás legalább kell a vetési pontatlanság kiküszöbölésére.
Szia! Igen TLT-vel akarom működtetni,csak az egy kis akadály, hogy a sortávolság 25cm (magrólvetett vöröshagyma) és 4 soros, tehát 5 kocsi kell.Ennyi fér a kistraktorom "hasa" alá. Én lánclehajtásra gondoltam, de az egy kicsit dgága, de más ötletem nincs.
Jól gondolod,olyanra gondolok, szeretnék olyat építeni. Vannak már elképzeléseim, de szeretnék tájékozódni, milyen az eredeti felépítése. Használható rajzot, képet még nem találtam. Hátha valaki tud segíteni.
Bocsi, de szántóeke valahová elkeveredett,sehol sem találom, ha nem keresem biztosan előkerül. Volna egy kérésem mindenkihez, aki ezt olvassa: Sorközművelő talajmarót, 4 sorosat akarok építeni a kis traktorom után, ha van valakinek a témához kapcsolódóan rajza, fényképe, műszaki leírása,elképzelése szívesen venném. Üdv a kis traktorépítőknek
Helló! Jó a videó, meg a gép is. Nem gyors egy kicsit? Ahogy néztem, kapart rendesen, még 20-20 kg keréksúlyt a körmöskeréken biztosan elbírna. Oldalirányba nehéz volt tartani? Igaz ha jól látom nem nagy darabot szedtél vele, én annak idején több 1000 m2-t és ezt untam meg. Építettem egy komoly gépet, amin csak ülni kell,és a kormányt forgatni, meg a gázpedált nyomni. igaz belekerült vagy 7évembe, de megérte. Kis területekre viszont, fák alatt ez jobb. Nem tudom merre laksz, mert a szántóekét, és a fogast szívesen neked adnám, nekem feleslegessé vált. mind a kettő nagyon szépen dolgozott.
Heló! Az elég jó tapadósúly. Az enyémben nem volt difi, mégis az iránytartás volt a legnehezebb, igaz nálunk igen kemény, kötött a talaj. Ilyen súlynál jogosak a széles körmök. az enyémen keskenyebbek, volt mikor elkapart pillanatok alatt és felhasalt. akkor lehetett birkózni mire kitudtam emelni. A szántást is meg kell tanulni, főleg az ekét jól beállítani és akkor biztosan és szépen lehet dolgozni a kiskertekben. ha valamit nem tudsz a szántással kapcsolatban kérdezz, ha tudok segítek. Körmös gumikerékkel milyen vonóerőt tud a géped?
Irányontartás az nem volt nehéz,hála istennek a speerdifi jól vizsgázott.
A sebesség is jó lett,pont megfelelő.
Azért csináltam ilyen széles kereket,mert a talajnyomás szántáskor a barázda felőli oldalra megy,és szerintem így a kerekeken átvihető erő megfelelően túl van méretezve.(érted mire gondolok???)
Valamint biztosra akartam menni,hogy bármilyen terepviszonyok közt se legyen a tapadással probléma.
Szia! Ez már nem is körmöskerék, egyenesen mocsárjáró. Ezzel biztosan nagyot tud kapaszkodni, főleg ha a súlya is megvan hozzá. Szerintem a szántáshoz sem kell sokkal nagyobb vonóerő mint a krumplinyitáshoz, főleg ha széraz, kemény a talaja. A gazzal csak azt lehet, hogy rendszeresen kapálsz (én is utálok, de muszáj) vagy szedés előtt lekaszálom és letakarítom. Nem lett gyors ezzel a kerékátmérővel? Odalirányban milyen nehéz volt tartani? Míg én ilyet használtam azzal volt a legnehezebb dolgom. Kb mennyi a súlya? Ha ásóval szeded szerintem sokkal több a veszteség. Ha majd tavasszal ezzel nyitod a sort vetéskor, akkor az őszi szedéskor szinte semmi veszteség nem lesz.