Pl a Mélység titkai? Így neten hirtelen ezt találtam tőle, ami témába vág.
És még annyi, hogy azóta beleolvastam a fórumba, és a lenti jellemzést pontosítanám, hogy ahhoz képest, amilyen viták folynak itt, azt hiszem közelebb áll az igazsághoz, ha azt mondom, hogy nagyon banális könyvet keresek:)
Sziasztok! Egy kicsit földhözragadtabb kérésem/ kérdésem lenne. Karácsony közeledtével jutott eszembe, hogy nagymamám még mondta régebben, hogy nagyon érdekli Atlantisz, és szívesen olvasna róla. Szóval könyvajánlót szeretnék kérni, hogy aki még nem nagyon foglalkozott a témával, annak mi lenne megfelelő, ami azért valamennyire tudományos, de ugyanakkor kellőképp olvasmányos is. Köszönöm előre is.
Egyik sem elképzelhetetlen, ha csak azt vesszük, hogy éves szinten több ezer kilónyit szednek össze csak az USA-ban. Az egyik legjobb lelőhely pedig az Arab félsziget.
Akyra ez nagyon érdekes!
Véleményem szerint a vasoszlopok meteorit felhasználásával készülhettek. Bár erre bizonyíték csak akkor lehetne, ha egy anyagvizsgálatnak alá lehetne vetni. Mire alapozom a hipotézist? 1. Már a kelták is ismerték a meteoritot, és európában ill. Angliában is több vaseszközt találtak, amelyik meteorit felhasználásával készült. Érdekességük, hogy oxidáziós nyom nincs rajtuk! A másik, hogy India, Nepál, Mongolia, Szaud-Arábia környéként /a többit itt szükségtelen felsorolni/ meglehetősen sok a meteorit lelőhely.
Valóban nagyon érdekelne a foto, engem is, szkennerj gyorsan! Neked erről a változatról mi a véleményed?
Sove
Akyra!
Ha megjavult a lev.ládát, vagy újat barkácsolsz, értesíts, hogy egy titki kérdést is feltehessek.
Bigi, neked külön priviben felteszem, mert tudom, hogy megölne a kíváncsiság, és mivel neked bátran szintén feltehetem, így most megteszem!
üdv
Sove
Akyra: a sumer birodalom nekem is egyik kedvenc temam.. igaz sokat nem tudok.. csak ismerek egy párat az 50 főbb istenségböl meg minimalis a kulturárol.. meg tudom hogy 7 kapun kell átmenni a "tökéletességig":)
De egyebkent én is igyexem minél többet megtudni a sumérekröl.. 20 évesen még van idöm:)
freemail. sok helyen sz*r.. nem tudni miert. de nekem müködik..
üdv all
Elolvastam a beszolasokat ebben a topicban. és hát akkor eggyel megnövelem a számukat:)
Atlantis. Véleményem szerint Atlantis Szantorin szigeten vagy a környeken volt.. És Atlantisz süllyedése = vulkanikus aktivitas. Többek közt azért is gondolom igy, mert hát ugyabár köztudott hogy a vulkan idöszamitas kezdete elött, a Minoszi kultura vegen felrobbant. A szigeten találhato maradványok szinte ugyanolyanok mint a minoszi maradványok, igy az akkori Hellasz legfejletteb civilizácio volt. Nem olyan fejlett mint ahogy azt esetleg leirtak? 1. Vegyük számitasba az emberi tényezőt.. a tipikus macskábol csinalunk oroszlant effektus itt is megtörténhetett.. mellesleg a csalás nem 20ik századi találmány. 2. A megmarad épületekben nem volt semmi extra dolog? fejlettség általában a városok központjaban volt a legnagyobb, esetünkben a vulkan azon részén ami enyhén szolva a levegöbe repült:) Igy hát ember legyen a talpán aki a jo pár megatonnas robbanás utan talál valamit a város "repülös" részéből. Szal én igy gondolom. Nekem ez teccik a legjobban.. de persze az igazsag relativ, és az igazsag a kreativitas hianya, ezért mások kifogasolni tudjak ezt az elméletet, de hát ez csak egy vélemény:))) véleményem miatt nem veszek össze senkivel:)
Mellesleg Mé ne lehetett volna fejletteb kultura valaha? a fejlödés mindig hullamzo volt.. feltünt egy birodalom elbukott.. feltüntek fajok elbuktak.. Neandervölgyiek is voltak, eltüntek:) szal bármi lehet..
Sumer, Egyiptom. nagy kedvencek:) Hasonlosag megvan bennük? hm.. és?:) Piramisok is vannak sok kontinensen.. egyistenhit - többistenhit? hmm egyistenhit.. juteszembe.. hány aproszent meg tuggyisten micsoda "jotünder" van akiert még imákat is mondanak . pl kereszteny vallasokban is.. szal szerintem bizonyos szinten ez is politeista. csak ez kapitalista ( egy tapsol többi ugral) és vannak kommunista vallások, ahol sok egyenrangu istenke van, esetleg egyenlök közt is egyenlőbb főistennel:) ÉS hogy isteneket is másképp hivnak .. szerintem minden vallásban 1 istennek több neve van, vagy beceneve vagy akármi. plane ha egy vallás tipikusan szét is szakad mint ahogy minden nagyobb vallas erre a sorsa jut..
Mágia.. meg egyéb ilyen dolgok.. Mi örülünk hogy minket nem mágusok meg papok gyogyitanak.. hmm.. akkor vegyünk figyelembe hogy modern orvoslás kb 200 eve letezik.. a mult század nagy terméke lett a mesterséges dolgok alkalmazása.. Jön a Vízöntö korszak szerintem már kezdi éreztetni a hatását. egyre divatabb az asztrologia, egyéb sámánok, szellemüzők, vajákosok, tarotkártyások, természetgyogyászok, estébé egyre jobban visszatérünk a természetes dolgokra. Mellesleg ha a mágia szot akarjuk értelmezni akkor nem feltétlen runák, pentagrammak, magikus tüzgolyo formájában kell gondolkozni:) kelta kulturaban a mágia hétköznapi dolognak szamitott, nem olyan tudomány amit féltve öriztek.
De ha már idézni akartok, vagy védőköröket használtok akkor ne feledjétek: Arra, Agga, és Bandar:)
Egyebkent ha meg bajba kerültök akkor Marutukku vigyazzon ratok:)
Üdv mindenkinek
Ezt a topicot ma ajánlotta Big4, és roppant tanulságos. Összeszedném a napokban a teljes témával kapcsolatos gondolatkupacaimat megvitatás tárgyát képezve.
Akyra kísértetiesen hasonló kutatási területtel rendelkezel mint én, assszem konzultálnunk kellene.
Az Arvisura hitelességéről csak annyit, hogy jó pár évvel ezelőtt én is többször dobtam a sarokba, mivel ennyi sületlenségnek tűnő dolgon egyszerüen képtelen voltam magam átrágni. Aztán más miatt - őstörténet kutatás miatt -mégis csak kényszert vettem magamon és szisztematikusan áttanulmányoztam. Ezt követően harmadmagammal az azonosítható helyeket feltettük a térképekre, majd belemélyedtünk a sámánizmus történelmi gyökereibe Kis-Ázsiuában is. Ezt követően még mindíg gyanakvóak voltunk, majd az asztrorégészetet is előhívtuk. Eddig a pontig eljutva őskáoszt teremtettünk magunk körül. Majd elkezdtük lehámozni a magról a sallangot, és régészeti bizonyítékokat is keresnikezdtünk. Amolyan Schliemann módszerrel, önköltségen, hogy ne nézzenek minket hülyének, minden szabad időnket felálldozva. Érdekes következtetésekre jutottunk. Azt nem tudom eldönteni, hogy a pasi aki írta a szöveget, honnan vette, elvégre egy ózdi öntőmunkás is lehet intelligens, és sajnos tapasztalatom szerint az akadémikus is lehet bunkó. Tehát nem kétséges, hogy a munkás összeszedte szabad idejében /hozzánk hasonlóan/ a különböző anyagokat és az Arvisurában jól megkörítve kellő mítikával összegezte azt. Ezt nem tudom eldönteni és nem is akarom. De sok benne a hasonlóság én inkább így fogalmaznék. Kutatásaink a témával kapcsolatban kb. 10 %-on állhatnak és nem tudom, hogy meddig és hová jukadunk ki.
üdv.
Sovereign
>Mitől megalapozottabb a Big Bang elmélet, mint az Eridu-i teremtéstörténet?
Nem tudom.
Talán semmivel.
Talán az egyik nem kizárható, a másik meg nem valószínű. Vagy fordítva (ha van különbség).
Ezzel együtt mind úgy tudjuk, egyik sem tény.
De melyik bizonyítható? Egyáltalán van esély és lehetőség az ilyesmik közül bármit is, valaha is bizonyítani?
Halvány lila segéd-böndölygőzöm sincs... :)
>MI a hitelesség mércéje bármely eredettörténetnél?
Nem tudom.
Azt hiszem csak egy afféle Trója-sztori (bár már azt is sokan kétségbe vonják). Tehát amikor egy mítoszban levő leírásnak teljesen megfelelő fosszíliát (helyszínt, romot, tárgyat stb) találunk.
Vagy nem?
>Hiszen egy nem kis korszak nem kicsi országának hitvilágát alapozta meg
Ez szerinted megalapoz valamit?
Soroljam az eszelős baromságokat, amikre az emberiség történetében országok hitvilága alapult...???!!!
Persze ez természetesen nem jelenti azt, hogy mind hiteltelen vagy téves (vagy legalább részben nem az).
De szerintem ez nem bizonyíték, még csak nem is erősít meg semmit...
De azt hiszem, ezeket te is tudod.
Szerintem más, kézzelfoghatóbb, racionálisabb hitelesítő tényező(ke)t lenne célszerű keresni.
Bár fogalam sincs mi lehetne az... :(
Tulképp mindig is irták. Arról van szó, hogy ez a magyarok/hunok krónikája. Mindig azok irták le, akikkel megesett. Most csak összegyűjtik őket. És néhány vállalkozó szellemű, irja tovább. Hogy erre van-e "képesitésük", vagy bármilyen felhatalmazásuk, azt persze nemtudom.
Ez az "eredeti tortenet" semmi mas, mint egy koltoi tehetseggel megaldott ember agyszulemenye.
Lapattal osszehanyja a sumer isteneket, jol felrazza az egyveleget es kenyere-kedvere alkot egy meset.
Irodalmi gyakorlatnak jo, de nem "tortenelem".
Ennel meg Sitchin teoriaja is jobb.
O, legalabb, a tudomanyokkal akarja megmagyarazni, ami szerinte tortent.
Figyelemre méltó portál.
Elsőre kissé "vad"-nak tűnő elméletek és "tények" vannak rajta...
Nagy részükről hallottam itt-ott.
(ugyebár Kisfaludy, Kovács András, Gyurcsok, Makovecz és társaik)
Érdekesek, de nem bizonyítottak és a tudomány mai állása (és talán a józan ész) szerint valószínűbb, hogy nagy részük fantazmagória. Persze még bármi kiderülhet...
Az Arvisura teljes szövegét nem találtam a honlapon. :(
Nekem tetszett a történet, mit írsz (akár valós - akár nem). Az UFO magazn sok sületlenséget állít néha, nem árt kételkedve fogadni amit ír:)
A Föld - hold összekoccanásról annyit, hogy csillagászati ismereteim szerint az ún. kisbolygó-meteoritok becsapódásai idézték elő a jégkorszak és a hozzá hasonló természeti katasztrófákat. Szerencsére ennek az esélye meglehetősen kicsi, de ha létezett egykoron atlantisz, simán elsüllyeszthette egy ilyen becsapódás.
"A Hold nem volt mindig a Föld kisérője, hiszen valamikor pontosan az váltotta ki a jégkorszakszerű katasztrófát a Földön, hogy összekoccant a világűr távolából érkező Holddal. Bizonyítékul idéznék az Arvisurából, a hun népek szent feljegyéseiből, amelyben említést tesznek erről az egész földi lakosságot megrázó eseményről. Ez csak néhány mondat a 10 000 oldalnyi, ránk maradt feljegyzésből, de messze túllép az ufótörténetek szokványain.
"Az ősi Szelek-asszonya gyakran összeveszett az Ata-Isis birodalom-beliekkel, ezért mérgében elküldte sz üstökös sárkánykígyót az égi gyermekek bolygóinak megzavarására. Joli-Tórem Földjének szép fejlődését is megirigyelte, ezért Kemi asszony Holdját az üstökös sárkánykígyó farkával a Földünkhöz vágatta.
Kaltes asszony és Joli-Tórem azonban ezt hamarább észrevette, és a Földet kitérítette az útjából. Az üstökös sárkánykígyó farka azonban mégis el tudta érni a Földet és Joli-Tórem legkedvesebb földrészét, Atlantiszt a tengerbe süllyesztette. A farokcsapás következtében nagyon lehült a levegő. Mivel az égiekkel keveredettek okosabbak voltak, ezért a melegebb vidékek felé iparkodtak az állataikkal és járműveikkel. Ataisz felé mentek, amely egy kissé kiemelkedett az ősvízből. Ezen katasztrófát Kaltes asszony Földjéről is megfigyelték, és újabb repülő szekeret küldtek Joli-Tórem Földjére. Tőlünk visszarepülve jelentették, hogy hozzájuk hasonlóan a Hold Joli-Tórem Földjén is állandó mozgásba hozta a vizeket.
...
Mivel legtöbbször csak férfiak jöttek Földünkre, ezért az égi férfiak a Földünk asszonyaival párosodtak. Eleinte minden ötödik gyerekük vagy kígyótestű és emberfejű vagy medve végtagú és ember ábrázatú volt. Az ilyen torzszülötteket lakatlan szigetekre gyüjtötték össze. A kevésbé torzakat településeik szélén őrségként alkalmazták, hogy az égiektől származókat védelmezzék. A csupán égiektől származók lettek a beavatottak, akik a magasabb tudománnyal rendelkező Kaltes asszony birodalmának tudásával is rendelkeztek.
....
Ataisz az ősi földrész, ahol paradicsomi állapotok uralkodtak. Itt sohasem volt tél, és az örök nyárban sok jó gyümölcsöt termett a föld az itt élőknek. Mivel nem ismerték az évszakok változását, az időt holdévekben, holdtöltétől-holdtöltéig számították. A Napot tekintették a legfőbb istenségnek, s a bálványhegyen felépítették Ráten templomát. Itt helyezték el az ősisten, Ata-Isis szentélyét és itt rótták le kegyeletüket a többi Tórem előtt."
Kisfaludy álmodozik vagy tényleg ez van az Arvisurában?
Ha igen, akkor eléggé összevág a Sitchin féle sumér-elmélettel. Hiszen itt is van egy földön kívüli kapcsolat (itt Kaltes asszony, ott a nibirui nephilinek) és a keveredés az égiekkel vagy istenekkel (ami szinte minden mitológiában jelen van) sőt özönvíz és elsüllyedt civilizáció is...
Na persze, csak ha mítoszokat dokumentum értékűnek veszzük.
A sumer kor alatt én kizárólagosan az ie. 4000-ig tartó kort értem. Az utána jövő már inkább babilóniai, ezért is írtam, hogy soxor tévesen - összemossák. A termékenység - természetkultuszt támasztják alá az ur-uruki öntözőcsatornák.
"A sámáni alsó-világ megegyezik sok ponton (nagyon nagy százalékban) az eredeti Sumer alvilággal" - ilyen összehasonlítást még nem végeztem, ennyire azért nem ismerem a sámánvilágot. Esetleg valami bővebbet erről...
Én is csak LLL könyveiben olvastam a bon-ról ami vagy igaz - vagy nem.
Ennek az asztrológiai korszak beosztásnak mi az alapja?
"Valóban, ez úgy i.e. 4000 körüli időszakig igaz" - de hát erről az időszakról beszélünk, nem? A banilóni már sok mindent behozott, aminek köze sincs az eredeti kultúrához.
"..maradék (cirka 2500-2700) pedig megfeleltethető a zsidó-keresztény angyal-nak. "- gondolom nem mondok újat, ha azt állítom, nem ismerem mind a 3600-at. De az a nagy szám inkább az átfedésre utal, arra, hogy egy isten akár 10-20 néven is szerepelhetet.
"tekintve, hogy (legalább)három különböző népcsoportból alakult ki a sumer nép" - ez új info számomra. Honnan vetted?
"Érdekes, az Inanna alászállása történetben nincs folyó, ellenben hét kapu van, kapuőrrel..." - nem jelent semmit sem. Számos legenda ellentmond egymásnak, a Dumuzi legendának is olvashatod egy olyan változatát, miszerint Bilulu anyó és a fia Girgile, a forgószél megtestesítői ölték meg.
Azt azért látom, hogy már módósítottad álláspontodat, és azt állítod, hogy nem sámánikus, hanem inkább sámáni elemekkel tarkított a sumer vallás. Ez így igaz is.
Hogy a sámáni szellemvilág megegyezik az alvilággal? Érdekes kérdés. De akkor mi van a reinkarnációval? A sámán a még nem reinkarnálodott lelkekkel léphet csak kapcsolatba?
A bonn vallásról tudsz valami szakanyagot? (A Leslie L. Laurence könyveket én is ismerem:))
Szerintem a phaistosi (v. faisztoszi?)korongra gondoltál. Ezt úgy tudom még tényleg nem fejtették meg, a történészek szerint kr.e. 1700 táján készülhetett.
Itt bővebben is olvashatsz róla:
http://www.ancientscripts.com/phaistos.html
http://www.crystalinks.com/phaistosdisc.html