Keresés

Részletes keresés

vizus Creative Commons License 2023.06.19 0 0 270544

Idén félérett levelekből készült komposzttal mulcsozok, illetve frissen nyírt fűvel. Az őszi kertásáskor ezeket ássam be, vagy gyűjtsem össze további komposztálásra?

vizus Creative Commons License 2023.06.18 0 0 270543

Megrendeltem. Azért nyomott már le szkanderben ártatlan kék szemű kislány. Ott szúrtam el, hogy kiálltam vele bemelegítés nélkül, pedig tudtam róla hogy országos aerobic bajnok.

Előzmény: sza_attila (270542)
sza_attila Creative Commons License 2023.06.18 0 0 270542

Hát, ha az a kislány is tudja használni, csak jó lehet :) 

Előzmény: vizus (270540)
vizus Creative Commons License 2023.06.18 0 0 270541

A tegeződés-magázódás igen kényes kérdés. "Akit magázol, azzal fura lenne tiszteletlenül beszélni. " "Rizsa, maga olyan hülye helyből, mint más nekifutásból!" Persze a magázódás azért jelent bizonyos távolságtartást. Mintegy odatesz a két fél közé egyfajta teljesítmény elvárást, követelményt. "Itt nem arról van szó, hogy két akárki találkozott, hanem két tekintélyes, tudást, erkölcsöt, kultúrát birtokló személyiség, vagy legalább én magam az vagyok. Tehát elvárom, hogy személyemben a kultúrámat is tiszteljék, adják meg neki a tiszteletteljes megszólítást. Persze egy idő után eljuthatunk a tegeződésig, de ennek meg van a maga helye, útja, módja. Hová lenne a világ, ha kipusztulna ez a fajta kultúra, teljesítmény elvárás egymástól?" Aki tegeződik, az azt mondja: "Egy vérből valók vagyunk te meg én! Testvérek vagyunk Krisztusban, vagy a celebekben, hagyjuk a veretes gondolatokat, gondokat, mély lélegzeteket másra, más alkalomra!" Tanárként - óvodától egyetemig tanítva - a kis ovisokat tegeztem, ők vagy visszategeztek, vagy bácsiztak. Alsósok közül már alig akadt, aki visszategezett volna. Felsősök közt csak néha fordult elő nyelvbotlásként. Az alternatív középiskolások egynémelyike - akiket nem tanítottam korábban, szintén visszategezett. Főiskolások, egyetemisták olyan fele-fele arányban. Ha valamelyik magázott: "Mások előtt persze legjobb ha tegezel, de négyszemközt nyugodtan szólíthatsz mesternek!" (Művészeti tárgyakat tanítottam, márpedig itt, valamint sportemberek közt inkább a tegeződés dívik.) Nekem nem lett volna természetes, hogy egy gyereknél, akit óvodás kora óta tanítok, egyszer csak átálljak a távolságtartó magázódásra. Inkább nekik ajánlottam fel nyolcadik után, hogy ha természetesebbnek tartják, nyugodtan tegezzenek vissza. Kevesen éltek vele. Ha most találkozom velük, már negyvenes-ötvenesek: "Na, mivel már te is beleértél a korba, én meg ugye semmit nem öregedtem, legjobb, ha tegeződünk!" Természetesen akadnak aranyos, vagy bosszantó helyzetek. Az albán pékség kis tinije egészen törve beszél magyarul, eleinte tegezett. Aztán a főnökei elmagyarázták neki, hogy ezt itt nem illik. Elkezdett magázni. Mondtam neki, hogy nekem aranyosabb volt az előbbi, de nem probléma ez sem. " Máskor meg a számomra lehető legellenszenvesebb figura tegezett le, lekezelő agresszivitással kérdezve valamit. Tárgyszerűen válaszoltam, tegeződve. "... neveld vagy tűrd őket! (Július Caesar) Nevelésnek esélyét sem láttam.

 

Hajózik egy püspök a tengeren. Látja, hogy egy szigeten egy szőrcsuhás remete imádkozik.

Kössünk ki, meg akarom ismerni ezt a szent embert!

Ahogy kikötnek, hallja ám, hogy a hajlongó ember azt kiabálja:

-          Átkozott legyen az isten!

-          - Mit művelsz itt ember! Hogyan merészeled káromolni az Urat!

-          - Dehogy káromlom, Húsz éve imádom ezen a lakatlan szigeten, övé minden gondolatom!

-          - Akkor ne azt mondd, hogy átkozott legyen, hanem, hogy áldott legyen!

-          A remete zokogva hálálkodik amiért megmentette a lelkét a förtelmes bűnből, amiben eddig élt, és mondogatni kezdi: Áldott legyen az isten.

-          A Püspök elhajózik, hanem hallja ám, hogy a remete kiabál a partról:

-          - Várj, püspök. Mit is kell mondanom? És szalad a hajó után, a víz tetején.

-          Mondd nyugodtan azt, amit eddig!

Azaz: nem a mondandó formája a fontos, hanem amit ki akar fejezni.

 

Külön téma a hölgyek-urak tegeződése, magázódása. Mindkettőnek meg van a maga bája, ezt a korosztályos témát most nem részletezném.

A kérdésnek egyébként komoly szakirodalma van, igen tanulságos pl. ahogyan a kora középkori még a katonai demokrácia viselkedésmintái közt élő magyarság csak a tegeződést ismerte, mindössze az úr, uram szó jelentett megkülönböztetett tiszteletet. Ahogy az ógörögben, latinban sem volt elkülönült tegező-magázó mód. "Oszt mégis értek el bizonyos sikereket. (Utalnék vissza a korábbi: mivé lenne a világ ellenvetésre. Ahogyan a hollandokat, svédeket se lehet kudarcot-kudarcra halmozó népségnek tekinteni, akik nemrég tértek át az általános tegeződésre, bár erről megoszlanak a vélemények. "Haldoklik a Nyugati civilizáció! Már a szakadék szélén áll, mi már előttük vagyunk egy lépéssel!"  "Hát, ha haldoklik, akkor nagyon szép halála van!")

 

Csak két könnyed példa:

https://qubit.hu/2018/04/09/futotuzkent-terjed-a-tegezodes-vegleg-kikophat-a-magazodas-a-nagyvarosi-nyelvhasznalatbol

 

https://iho.hu/hirek/tegezodes-vagy-magazodas-ez-itt-a-kerdes-190220

vizus Creative Commons License 2023.06.18 0 0 270540
szicsu1007 Creative Commons License 2023.06.17 0 0 270539

Az mindjárt más:-))))))))))))))

Előzmény: Didergő Király (270538)
Didergő Király Creative Commons License 2023.06.17 0 0 270538

nem néztem el, hanem csak elírtam. tegeződést akartam írni.

Előzmény: szicsu1007 (270537)
szicsu1007 Creative Commons License 2023.06.17 0 0 270537

ez a tegezés/magázás abban az értelemben, ahogy mi használjuk, nem létezik az angolban.

Én is így tudom; talán nincs is olyan szavuk, hogy "tegezés"(?)

Amúgy elnézted: Lychnis a keresztnevet a tegezéssel párosította. És a filmeket szinkronozó fordítók is élnek azzal a fordulattal, hogy mikor váltsanak "tegezésre". Aminek eldöntése a helyzettől is függ (kor, nem, rang, stb).

Valójában arra céloztam, hogy valamikor régen az angolban is volt tegeződés, de azt mára teljesen kiváltotta a magázódás. Manapság ritkán fordul elő, hogy élő beszédben vagy versben-zenében tegeződést használnának. Pl. a Boney M együttes Babylon c. számában:

Be acceptable in thy sight here tonight

Itt a "thy " a személyes névmás 1. sz. 2. személy birtokos esete. Olyan, mint a németben a "dein".

Az igazsághoz tartozik, hogy a Babylon szövege javarészt a KJV (King James Version) Biblia-fordításból idéz. Az pedig elég régi dolog (1604).

Előzmény: Didergő Király (270536)
Didergő Király Creative Commons License 2023.06.17 0 0 270536

hogy lehetne a keresztnéven szólítás a magázódás jele? mármint hogy john smithst nem mr. smithnek szólítod, hanem johnnak? végül is, ha mr. smithnek szólítod, akkor kvázi "magázod", de azzal, hogy johnnak, még nem tegezed. főleg, hogy ez a tegezés/magázás abban az értelemben, ahogy mi használjuk, nem létezik az angolban.

 

egyik haverom, amikor gimisek voltunk, vagy utána pár évvel, poénból évekig magázódott a barátnőjével. máig nem értem. :))

Előzmény: lychnis (270535)
lychnis Creative Commons License 2023.06.16 0 0 270535

Angolul nem az a tegezés,ha a keresztnevet használják? Mert a ragozás egyforma?

Előzmény: szicsu1007 (270533)
lychnis Creative Commons License 2023.06.16 0 0 270534

Én nem. És ha letegez valaki a boltban,vagy bárhol akkor ugyanúgy magádózom tovább. Nem vagyok híve a tegezésjárványnak.

Előzmény: szicsu1007 (270533)
szicsu1007 Creative Commons License 2023.06.16 0 0 270533

Én írok levelet magának...

 

Ez kellemes meglepetés volt számomra. Nem is gondoltam volna, hogy többen is előnyben részesítjük időnként a magázódást.

Az persze vicces, hogy ha bemegyek az elektromos boltba, akkor azt mondom a húszéves lányoknak:

- Sziasztok!

 

Így fiatalítom magamat (hehe):-))

 

Jókai: Szerelem bolondjai c. regényében Elemér mondja (Amerikából hazatérve):

El vagyok már szokva a tegezéstől. Abban a világban, ahol én jártam, nem tegeznek senkit; egyforma címe van az országfőnek s a favágónak. Egyedül az Istennek mondják: „Te”!

Mivel ez a fiatalember részt vett az Amerikai polgárháborúban (1861-1865), ezért bátran feltételezhetjük, hogy addigra az angol tegeződés a feledés homályába merült. De Jókainak dicséretére válik, hogy jártas volt ebben a témában (még szép:-)))).

Előzmény: lychnis (270532)
lychnis Creative Commons License 2023.06.16 0 0 270532

Én a vejeimmel magázódok. A férjem tegeződik velük,de én nem:-) Amúgy is híve vagyok a magázódásnak

Előzmény: szicsu1007 (270529)
sza_attila Creative Commons License 2023.06.16 0 0 270531

16 éve dolgozom a hobbimban.

Az biztos, hogy nem a fizetésért csinálom, mert előtte a kereskedelemben voltam és jobban kerestem. Ha ott maradok, ma máshol tartanék. A család gazdagabb lenne, én meg valszeg halott :) (kevés mozgás, túlsúly, stressz)

Én egy ideális állapot kellős közepén vagyok. Természetesen itt is vannak gondok, nehezebb feladatok, sajnos embereket kell alkalmaznom... 

De amikor jól végzünk el egy munkát (mindig:), akkor az ügyfél öröme, boldogsága, elégedettsége mindennél többet ér. Ha meg fizet is, na az maga a mennyország :D

Már azt szoktam mondani, olyanok vagyunk, mint az utcalányok, mindenfele örömet okozunk :DDDD

Előzmény: gomba2008 (270528)
sza_attila Creative Commons License 2023.06.16 0 0 270530

Nejem a mai napig magázza édesanyját, apját is magázta. Némelyik nénikéjét magázza, többüket meg tegezi. Nekem is fura ez, én talán a tisztelet megadásának jelét látom a magázásban, valamiféle távolságtartás féle.

Akit magázol, azzal fura lenne tiszteletlenül beszélni. 

Előzmény: szicsu1007 (270529)
szicsu1007 Creative Commons License 2023.06.16 0 0 270529

Igen. Érdekes volt, amikor egy újdonsült topiklakó, a helyi szokásokat nem ismervén, magázódva szólított meg bennünket.

Amúgy nekem "tetszett". A munkahelyemen is "tartottam" egy kolléganőt, akivel magázódtunk. A többiek értetlen mosollyal fogadták a dolgot. Most nyugdíjasként az unokamenyemmel magázódunk, a család vidám kacaja közben. Tíz éves unokalányunk érdeklődve figyeli a társalgást, és időnként lelkesen próbál utánozni bennünket:-)))

- Tatjana írja:

Én írok levelet teneked,

kell több, nem mond ez eleget?

Méltán tarthatod hát jogodnak,

hogy most megvessél engemet.

Anyegin alig akarja elhinni, hogy ez neki szól:-((

 

No mindegy. Ez a trend! Évek múlva a magyar nyelvből úgy fog kihalni a magázódás, mint az angolból a tegeződés...

Előzmény: sza_attila (270516)
gomba2008 Creative Commons License 2023.06.16 0 1 270528

Egy darabig és egy bizonyos életkorig még akár jól is eshet a munka. Ha másért nem, akkor a fizetésért. De a 12 óra rohadt hosszú akkor is. A kerti munka más, azt szeretem, és annyit dolgozok, amennyihez kedvem van.

Na, de ez már történelem! Tegnaptól! 😀 

A kert örök.

Előzmény: sza_attila (270527)
sza_attila Creative Commons License 2023.06.16 -1 0 270527

Hát jaj, ha gályáznod kell.

A munkát szeretni és élvezni kell. Ellenkező esetben nagyon nehéz lesz az élet. A boldogtalanság miatt valszeg rövidebb is. 

Az az igazi, amikor nincs hobbid, mert a munkád és a pihenésed is az. 

 

Előzmény: gomba2008 (270526)
gomba2008 Creative Commons License 2023.06.16 0 1 270526

:DD

 

Amúgy...jobban belegondolva.... IGEN! Nagyságrendekkel boldogabb, mint 12 órában gályázni. Minden percet élvezek a kertben, mindegy mit csinálok éppen. Még akkor is, ha megesz közben a szúnyog. 

A kutyaxart az én két kis maffiózóm rejtette el nekem, hogy örüljek! :D 

A csigát pedig MÉG utolérem! " Öröm! Bódottá! "....hogy klasszikust idézzek. Én itthon nyaralok. Ingyen. 

Előzmény: sza_attila (270525)
sza_attila Creative Commons License 2023.06.16 -2 0 270525

A kutyagumi és a csigák összeszedése minden bizonnyal boldog időtöltés, még gombának is :) 

Előzmény: Törölt nick (270523)
Törölt nick Creative Commons License 2023.06.15 0 0 270524

Kis korban, zsenge leveleknél még könnyen össze lehet keverni.

Előzmény: CBNora (270496)
Törölt nick Creative Commons License 2023.06.15 0 0 270523

Ne mérd.

Aki (amikor) nem érzékeli az időt, az azért van, mert boldogan tölti.

Ha méricskélni kezded, összehasonlítod másra szánt idővel, akkor oda az öröm.

Persze mindenkinek van időkorlátja, de ne méricskéld.

Tedd örömmel amit teszel, akkor mit számít hogy 20 perc vagy egy óra.

 

Méricskélje akinek kínlódás, és számolja közben a perceket.

Előzmény: gomba2008 (270498)
vizus Creative Commons License 2023.06.14 0 0 270522

Megérte megnézni!

Előzmény: lychnis (270518)
lychnis Creative Commons License 2023.06.13 0 0 270521

A 105 éveset?:-)

Előzmény: sza_attila (270519)
bnorci71 Creative Commons License 2023.06.13 0 0 270520

Sziasztok!

 

igaz nem növény, de aki kertészkedik az locsol is aki meg locsol az használ szivattyút.

A kérdés milyen szivattyú aminek a képei a linken vannak?

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=164622116&t=9188003

sza_attila Creative Commons License 2023.06.13 0 0 270519

Örülj, hogy nem az Erzsi nénit dobta :D

Előzmény: lychnis (270518)
lychnis Creative Commons License 2023.06.13 0 0 270518

Megnéztem,mit ad ki a képkereső a 7. képemre. Hát ezt

https://balkonada.cafeblog.hu/2018/08/21/margit-neni-a-86-eves-energiabomba-festoi-kertje/

ideje fodrászhoz mennem:-)

lychnis Creative Commons License 2023.06.13 0 0 270517

Ha én 4 évente cserélném le a virágokat,aggódni kezdenék:-)

Előzmény: sza_attila (270515)
sza_attila Creative Commons License 2023.06.13 0 1 270516

"kár, hogy magától nem lesz ilyen." 

 

Szerintem meg pont tőle ilyen. De itt a fórumon tegeződünk :D

Előzmény: Didergő Király (270506)
sza_attila Creative Commons License 2023.06.13 0 0 270515

Egy kert folyton változik. Ma délvirágot ültetsz oda, de 4 év múlva kicseréled gólyaorra, mert addigra árnyékot vet majd a fa. 

Előzmény: Didergő Király (270512)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!