Közlekedési szakjogászoknak jogászoknak, leendő jogászoknak, közelekdésjoggal foglakozóknak (oktatók, pedagógusok, és a jog alanyai: szabálysértők, bűnelkövetők) részre nyitottam ezt a topikot.
Nem sokat lehet tenni. Sajnos ezek az eljárások nagyrészt objektív körülmények miatt elhúzódnak. de mivel a tisztességes eljárás mindenkit megillet, így a sértettek célszerű ha írásban jelzik a nyomozóhatóság számára, hogy kifogásolják az ügy elhúzódását, és hogy a biztosító nem fizet addig. Ha ez sem jár sikerrel a nyomozást felügyelő ügyészséget is meg lehet keresni. Ilyen esetekben jellemzően a szakértői vizsgálat az ami miatt elhúzodik egy-egy ügy, meg hogy piszkos sok van belőle. Mindig hangsúlyozni kell a sértetti pozíciót. Ha ez sem sikerül alaposabban megnézem a hivatkozást.
A biztosító felé pedig be kell nyújtani egy szép részletes kárigényt, vagyoni nem vagyoni kárra vonatkozóan. A jármű elszállításától kezdve, a kezelési, gyógyszerköltségeken át a kiesett munkabérig mindent, fel kell hívni a figyelmüket, hogy a kártérítés nyomban esedékes, így a károkozás pillanatától megillet titeket a késedelmi kamat. A részletes kárigény és ez a késedelmi kamat talán motiválja őket. Érdemes felajánlani, hogy eltekintetek a késedelmi kamattól, ha 30 napon belül fizetnek. Fel kell hívni arra is a figyelmet, hogy az okozó a felelősségét elismerte. E tekintetben érdemes kikérni a nyomozás iratait, hátha kiadják a vallomását, ugyanis a sértettnek idővel ezt is joga van megismerni.
Sajnos az ilyen ügyekben a biztosító szereti bevárni a döntést, pedig a polgárjogi viszonyhoz a büntetőügynek nem sok köze van.
A kárigény érvényesítésének további módja is vannak. Egyrészt ha az okozó beismeri bűnösségét, akkor közvetítői eljárásra is lehetőség van, ha az ügyész engedélyezi, hogy vállalja a kár megtérítését.
Emellett a sértettek megpróbálhatják a büntetőeljárásban a polgárjogi igényüket érvényesíteni (ezt általában a bíró egyéb törvényes úttra utasítja, ha bonyolult igény).
Így ha a biztosítóval sem siekrül megállapodni mind a károkozó, mind a biztosító beperelhető, akár még akkor is, ha nincs jogerős határozat, ugyanis az valószínűleg még évek kérdése is lehet.
Ha újabb levél jött az vélhetően már a határozat lesz. Igen ha jól tudom csekken kell befizetni. Másra nem lehet számítani. Legfeljebb ha nagyon lelkesek szabálysértés is csinálnak hogy szabhassanak ki büntetőpontot.
Sziasztok! Segítségre lenne szükségem. Tavaly decemberben balesetet szenvedtem. Az m0 csömöri szakaszánál stop tábla ellenére kijött elém egy autó, és totálkárra törte a kocsimat. az ember elismerte, hogy hibázott, rendőrség, helyszínelés, mentő, 4 sérült, ebből egy 8 napon túl gyógyul. Január végén szembesültünk azzal, hogy a helyszínelők elfelejtették felírni a negyedik sérültet, pont azt, amelyik 8 napon túli sérülést szenvedett. kezdődött elölről minden, kihallgatás, nyomozás stb. eltelt 7 hónap, és a biztosító ugye addíg nem fizet, amíg a nyomozást le nem zárják. az eljárás pedig elhúzódik, mivel a negyedik sérültről a közlekedési osztály nem is tudott. hogyan lehetne az ügyet megsürgetni, hol lehet panaszt emelni az eljárás elhúzódása miatt. valahányszor betelefonálok, egy ingerült ügyintéző közli velem, hogy az ügy még nincs lezárva. a mabisz fizet, mivel az embernek még biztosítása sincs, és az ottani ügyintéző azt mondta, ha a rendőrség ad egy papírt, amire leírják, hogy ki a hibás, máris utalják a pénzt. de ők nem adnak semmit, várjak, amíg lezárják a nyomozást. az ember elismerte, hogy hibázott, az eset egyértelmű, mégis 7 hónapja ülnek az ügyön. mit lehet ilyenkor tenni? köszönöm andi
Igen-igen.Nem ezekre gondoltam,hanem(mert gondolom lesznek ill.egy valami ajánlottam már van a postán)a következőkre.Mostmár csekket küldenek?Pénzbírságon kívül más várható?
Ha jól olvasom sikerült végül átvenni a levet, hiszen már ismert a tartalma. A kézbesítés sikertelensége miatt hátrány nem érheti. Sikertelen kézbesítés esetén megkísérlik újra a levél kézbesítését.
A bírság összege fix, íme a táblázat:
1. melléklet a 410/2007. (XII. 29.) Korm. rendelethez
Sorszám A megengedett legnagyobb sebességre vonatkozó rendelkezések (a megengedett legnagyobb sebesség túllépésének mértéke km/ó-ban) Bírság összege forintban
1. 50 km/óra sebességig
a) 15 km/óra felett 25 km/óráig a) 30 000
b) 25 km/óra felett 35 km/óráig b) 45 000
c) 35 km/óra felett 45 km/óráig c) 60 000
d) 45 km/óra felett 55 km/óráig d) 90 000
e) 55 km/óra felett 65 km/óráig e) 130 000
f) 65 km/óra felett 75 km/óráig f) 200 000
g) 75 km/óra felett g) 300 000
2. 50 km/óra felett 100 km/óra sebességig
a) 15 km/óra felett 30 km/óráig a) 30 000 14. § (1) bekezdés d) pont
b) 30 km/óra felett 45 km/óráig b) 45 000 26. § (1) és (2) bekezdés
A kérdésem a következő lenne:Kaptam 2 db levelet közigazgatási eljárás indításáról,az egyik 80km/h helyett 119,a másik 130km/h helyett 203.A két eset egy héten belül történt(ez ronthat a helyzetemen?)
Mire számíthatok ezek után?
Közben korházi műtétem volt és nem tudtam átvenni az ajánlott leveleket,lehet-e ebből plusszbüntetésem(kamat?)?Mi történik,ha nem tudom átvenni a leveleket?
Nekem parkolással kapcsolatos kérdésem lenne. Lehet parkolni út széle és járda között található füves területen (valójában földön), ha tábla nem tiltja? Nem emlékszem van-e valami erről a kreszben...ciki :)
A kereszteződésben előzni tilos, mondja a KRESZ, de utána felsorol egy halom kivétel, olyannyit, hogy tulkéép leírhatta volna egyszerűbben azt, hogy: egyenrangú útkereszteződésben előzni tilos:)
Én úgy tanultam, hogy kereszteződésben nem előzünk, vagy csak túl óvatos vagyok? Ha a rover egy másik sávba előzött, (kétsávos út), akkor nem ő váltott vissza a sávba rosszul, mert te már kint voltál a főúton?
A védett úton haladónak elsőbbsége van, még ha előz is. Sajnos ez egy olyan hiba, amit nem tanítanak, bárki belefuthat, örülni kell, hogy nem lett nagyobb baj. Itt még előzhet is, így nem igen látok olyan szabályszegést, ami az ő terhére róható.
Annak is elsőbbsége van aki, a lekanyarodni szándékozó mögött jön. Nem szabadott volna kihajtani, sztem ennyi. Amúgy tipikus hiba, belefutok én is...ezért nem érdemes kikanyarodni ekkor sem....vagy nagyon vigyázva....
Sziasztok! A következő esetben szeretném a véleményeteket kérni, mert szerintem nem én vagyok a hibás. Válaszotokat előre is köszönöm!
Baleset leírása: Smart roadster típusú személyautómmal a sebész utcai elsőbbségadó táblánál álltam, és vártam, hogy elmenjenek az autók. Az egyirányú főútvonalon haladó 3. autó elhajtása után egy Suzuki Swift típusú személygépkocsi jelezte jobbra kanyarodási szándékát. Ekkor Smart autómmal fokozott elővigyázatossággal és körültekintés után megkezdtem a főútvonalra való jobbra kanyarodást. A lekanyarodást jelző Suzuki Swift típusú autó mögött haladó Rover 400-as típusú személygépkocsi hirtelen kikerülte azt, majd az előzés után, körültekintés nélkül vissza akart térni abba a sávba, amibe én a Smart autómmal már ¾ rész kikanyarodtam. Ekkor történt a koccanás. A vezető hölgy rámhúzta az autót, így a hátsó ajtó vége sérült meg. Köszönöm a válaszokat!
Szívesen, nincs mit. Ugyan nekem ez zavaros, hogy Ket. és szabálysértés így keveredik, látnom kellen az iratokat, mert ez így csak találgatás. Ha illetékmentes (a szabálysértési eljárás az), akkor az általad leírtakra hivatkozva - miszerint 90-nél a kanyar miatt időben nem lehet észlelni - megkifogásolnám.
Szabálysértési eljárás indítása a levél tárgya - Ket.szócskát is sokat említi a levél.
Azóta végre sikerült beszélnem a levél írójával - telefonszám nem volt, úgy nyomoztam ki :) - aki teljesen rendes volt, megbeszéltem vele az ügyet. Azt mondta, hogy ne aggódjak, "csak" büntetés lesz, nincs büntetőpont, sem jogsi elvétel (erre azt mondta, hogy ilyen esetekben nincs, és nem is állítottak meg ).
A védekezésre azt mondta, hogy szinte fölösleges, nem enyhítheti a tételt, másrészt állítólag a képen látszik, hogy túlhaladtam a táblát, és a sebességem jóval nagyobb mint a táblán lévő.... Mondtam neki, hogy milyen volt a körülmény, le is fotóztuk a helyet - menet közben, ahogy látszik: dombon felfelé, teli fával, két sávos út, amelynek a külső sávja a domb tetején megszűnik, egysávossá válik az út. Közvetlen a dombtető után van a tábla.. De azt mondta, a képen látszik a tábla, úgyhogy nem elfogadható, hogy nem látszik, sajnos.
Így azt hiszem majd a határozat megkifogásolása (amit ő is elmondott, hogy megtehetem) - sem lenne nagyon eredményes. Meg aztán hogyan igazoljam így? A képek is a domb oldalt, és tetőt ábrázolják (egyiken sehol a tábla, a másikon ott van) Talán szakértő tudná igazolni, hogy főúton 90-100km-es sebességnél domb tetején ott az addig nem látható tábla esetén, azonnal nem lehet visszalassítani 60-ra...
(van egy tippem, hogy nem is véletlenül mértek ott, mivel jól tudják ezeket...)
Mindenesetre jó tanulság, hogy nagyon kell figyelni még azt is, ami nem látható rendesen :)
Huh mennyi kérdés, tényleg pánik van..-) Igyekszem mindenre válaszolni. Az általad leírtak alapján akkor szabálysértési eljárás van folyamatban, ez biztos? Ügyfél vagy? Vagy eljárás alá vont személy? Nem közigazgatási (Ket. szócska a gyakori a levélben)? Ugyanis a szabálysértésnél nem szoktak értesíteni az eljárás megindításról.
Iratbetekintésre bármikor jogod van, érdemes megnézni milyen bizonyíték van, vélhetően trafiztak, film vagy fotó.
Ha nem látható a tábla akkor azt érdemes lefotózni, és beadni mint észrevételt, indítványt. Ehhez is jogod van, nincs semmi különös feltétele az ügyszámra hioivatkozva megírod amit gondolsz és leküldöd a fényképeket-mielőbb!
Szabálysértés esetén 60 ezer Ft-ig terjedő pénzbírságot lehet kiszabi, illetve járművezetéstől eltiltást. Nyilván ha nem volt semmi ügyed akkor nem lesz 60. Az eltiltást ilyen esetben hol aklkalmazzák hol nem, de inkább nem, max 2-3 hónap. Ezt majd érdemes megkifogásolni, ha a védekezés (nem láttam) nem vezeteredményre. A bíróságok jellemzően mellőzni szokták. Emellett pár büntetőpontot kapsz, aminek nincs jelentősége, ha nem lesz más ügyed.
Örülnék, ha tudna valaki segíteni, teljesen kétségbeestem - sosem volt még büntetésem. Szabálysértési eljárás indításáról kaptam értesítést - mely szerint két város között főúton 60-as táblánál 102-vel mentem.. A "vicces"a dologban, hogy a helyet megnéztük, a tábla egyáltalán nem látható, ráadásul növények előtte takarják is.. a levélben persze semmi további érdemlegeset nem írnak, csak azt, hogy megtekinthetem az iratokat... Mi várható? Mit tudok tenni? Mivel még nem hoztak határozatot, tudok-e a nem látható táblára való hivatkozással a büntetéstől eltekintést kérni? Még nem hozták meg a határozatot, nem kaptam csekket sem. Hogyan lehet kérelmet beadni? Mekkora a büntetési tétel? Számításaim szerint kemény 45eFt.. Jól gondolom vagy lehet ennél rosszabb is? Jogsit mikor veszik el? Elvehetik jelen esetben? Köszönet!
Köszönöm. Akkor ez a harmadik lesz, a személyi körülményeimről kellett kitöltenem egy lapot, és semmi mást. Ez esetben szabálysértési feljelentést tettek, és egy előadó dönt majd, ha jól értem. Ez esetben mire számíthatok?
Igen, az egyik rendőr (aki mellesleg végig nagyon kioktató és lekezelő volt, szokás szerint) említette, hogy más esetben "ennyi lenne". Aztán a végén közölte, amit közölt. Ennek ellenére én is pesszimista vagyok...
Gyakori eset az enyém: hajnali fél egykor félálomban, a barátnőmmel való beszélgetés közben elnéztem egy piros lámpát. Közel-távol sehol senki, egy autót kivéve, ami pechemre egy rendőrautó volt. Elismertem a dolgot, nem is tehettem mást, aztán igazoltatás, végül aláírtam az igazoltató lapot.
Nincs gyakorlatom az ilyesmiben, soha egyetlen szabálysértésem nem volt, és a kérdésemre, hogy mivel jár számomra a lap kitöltése, a rendőrök nem adtak egyenes választ. Távozáskor az egyik rendőr azt mondta, hogy olyan 10000 HUF körül várható a büntetés mértéke.
A kérdésem az, hogy valóban csak ennyire számíthatok, vagy csak be akartak ugratni, hogy írjam alá az igazoltató lapot, ami után kapok egy jó nagy bírságot? Elnézést, ha sokaknak mindez triviális, mondom, még sosem fordult velem elő ilyesmi.
Mots nem válaszolnék minden kérdésre, már csak azért sem, mert nem túl gyakori, így fejből a részletszabályokat nem tudom. A lényeg ne keverd az anyagi jogi szabályokat (KRESZ, a büntetés mértéke) és az eljárásjogi szabályokat. Utóbbi vonatkozik a behajtásra pl. Az az az ottani büntetést itt hajtják jová, ez a jogsegély lényege.
Tehát, ha valakit megbüntetnek külföldön, megállítás nélkül rendszám alapján (például Angliában 120 fontra, vagy bárhol az EU-ban), akkor azt itthon behajtják? Hogyan? Jön egy levél külföldről, hogy fizessek erre és erre a bankszámlára ennyi meg ennyit? És milyen nyelven, és ha nem értem? És egyáltalán honnan tudják a címemet, ha nem kooperálnak a magyar hatóságokkal? És ha nem fizetem be? Tehetnek egy szívességet, legfeljebb nem megyek többé abba az országba (ha tehetem). Az ír gázoló is szarik a magyar ítéletre, és otthon röhög a markába. Ha viszont átveszi az ügyet a magyar hatóság, akkor gondolom csak a magyar szabályok szerint büntethetnek, nem?
OFF Bocs, hogy nem válaszoltam időben a 930-ra, de akkor annyira elegem lett a másik rendőr-szerű OPNI-szökevényből, arhat-ból, hogy egy hétig kerültem azt a topikot. Most visszanéztem, hogy mi folyik ott, hát... Mindenki nyomja a magáét, mintha a falnak beszélnének, képetlenek megérteni egymást, ráadásul arhat nagyfokú tájékozatlanságot mutat és még önmagával is ellentmondásba keveredett. END OFF