Nos, döntöttem. 200 literes lesz. Ezt már mindenképpen vállalhatónak tartják. Mire meglesz, hónapok fognak eltelni, mert most nem akarok rá költeni, összességében meg benne lesz literenként egy ezresben. Először is egy a környezetbe illő komódot fogok beszerezni, ez 80-100 ezer. De majd csak ősszel.
Addig élvezem a meglévő 100 literesemet, amit most újítottam fel, van benne 3 normál meg egy koi kárász már évek óta, de most szépen teleraktam nekik növénnyel. Persze, tudom, nem fogják sokáig bírni ezek a hínárok, de addig is jó, amíg tart a nyár, tudom cserélni.
Látható hogy a Ceratopteris egészen jól érzi magát, az 54-est mondhatni kinőtte.
Eléggé lepukkant barnaalgás állapotban volt mikor megvettem, de gondoltam mivel az aki
több éve lett indítva, ez talán nem lesz nagy gond. Azért kellett vagy 4 hét mire a barnaalga kiment.
A növény igen gyorsan növekszik, ha kevés a tápanyag, az előző leveleit idő előtt leszárítja, abból növeszti az újabbakat, úgyhogy tápsóznom kell a vizet.
Viszont a vízfelszínen az erős szűretlen fény miatt a zöldalga eléggé támadja, erre kell még valami megoldást találni.
Tudom, hogy a sügérek nem pontylazacok, de kérdés, hogy mivel szemben agresszívek. Pont azért nem malawi-tavi sügérekre gondoltam, mert az https://akvaristalexikon.hu/ ezt írja:
Meggyhasú sügér: "Békés, és akár társas akváriumba is ajánlható faj."
Meggyhasú sügér: "egy nagyobb (150-200) literes medencében nem rokon fajokkal kiválóan társítható,"
Ramirezi sügér: "Békés természetű, jól tartható kisebb halakkal, vagy más törpesügerekkel."
Törpegurámi: "Társas, de a hímek elszántan védik a fészküket. Vitorláshal: "Békés, a nyílt vizekben úszik."
Neonhal: "Társas, rajokban él."
Az algázókat nem írtam ki, az azért talán nem kérdés, hogy társítható. Ezek alapján szerintem nem tűnik eretnekségnek az alapkoncepció. A vitorláshalnál több helyen írják minimumként a 150 litert, a többi simán tartható ekkora akváriumban, tehát helyszűke miatt se muszáj agresszívnek lenniük. Ilyen leírások alapján sokan meg se kérdeznék, hiszen ott van mindnél, békés. A szaporodási időszak meg majd kezelve lesz legfeljebb, de ott is van esély a problémamentességre.
A sügérek életének természetes rész az agresszió egy minimális foka, szerintem nem ugyanaz a helyzet mint egy késdobálós kocsmában. Csak ne legyen túl nagy a kockázat, ezért kérdezősködök, mégis, van-e aki a konkrét terv alapján mégis mást javasol. Az egyéni eltérések úgy tűnik a meggyhasúaknál jelentősek, illetve a vitorlás-neon párosítás tűnik kockázatosnak, de nagyon sok helyen tartják őket problémamentesen. Állítólag kis korban a neonokhoz szokott vitorlások nem vérengzenek. De ezeket a kockázatokat is igyekszem mérsékelni, ezért lett egy minimumterv ancival, neonnal, ramirezivel.
Dehát azért netalán esetleg elképzelhető hogy véletlenül már az alapkoncepció az, ami kuka.
Miért kéne olyan halakat egy negyed négyzetméteres helyre összezárni, akik' amúgy
legszívesebben kilométerekre elkerülnék egymást?
Én voltam már olyan kocsmában, ahol a levegőben lógott a vész, ennek ellenére a sörömet is megittam, még a verést is sikerült elkerülnöm, de valahogy ...va ...rul éreztem magamat. :)
Belevetettem magam kicsit, ha már véleményt nem kapok. Ugye pont azért kérdeztem, mert ezek a halak elvileg mind békések, nem márványsügért akarok guppikkal összetenni. Csakhogy mivel sügérek, néha azért rendezkednek, előfordulhatnak balhék az alapvetően békés természetük ellenére is. Olvasgattam, hogy mik a tapasztalatok és megosztom, talán másnak is hasznos lehet.
Szóval, azt gondolom alapvetően nem kizárt, hogy működhet, de annyira nem is kicsik a kockázatok. A vitorlásoknál ez a nagyjából minimum akváriumméret, amikor még nem feltétlen lesznek a helyszűke miatt agresszívek. A többieknek a méret elég. Ugyanakkor a meggyhasúak nagyon változatosan viselkednek íváskor kifejezetten agresszívek lehetnek pl. a ramirezikkel, gurámival, de ez egyáltalán nem törvényszerű. A törpe gurámi is ritkán agresszívvé válhat. És a fajtársak is cseszegethetik egymást, de ezt kizárni az ember nem tudja, ha nem egyet akar tartani és az sem jó.
Úgyhogy úgy döntöttem beszerzem a kellékeket, esővizet fogok gyűjteni, kb. heti egyszeri 10-20-os vízcserére, sok búvóhelyet rendezek be, aztán egyelőre jönnek a neonok, az algázó és egy pár ramirezi. És itt megállok és figyelek. Meglátom, hogy miként viselkednek a ramirezik is egymással, kell-e hozzájuk még több. Ennek függvényében folytatódik a dolog. Ha a ramirezik úgy tűnik, hogy megvannak már jó ideig és az aksi eléri a 150 litert, egyelőre ez a terv, akkor két kicsi vitorlás érkezik, ismét megfigyelő státusz. De nagyjából ennyi. A törpegurámikat egyelőre kihagyom, így akkor csak dél-amerikai halak lesznek. A meggyhasúak afrikai létükre is bekerülhetnek, de csak egy hosszasabb problémamentes időszak után és felkészülve egy másik akváriummal. Lehet, hogy egy 100 literesbe kerülnek majd, ha nem bírnak magukkal, vagy őket bántja valaki, bár erre csak a vitorlások lehetnek esélyesek, de szerintem ők se. Akkor velük berendezek egy Nyugat-afrikai akváriumot, meglátom mi jöhet hozzájuk, ők határozzák meg.
Szóval egyelőre 10 neon, 1 algázó 2 ramirezi a 150 literbe. Ez felmehet max 4 ramirezire, plusz két vitorlásra, esetleg a neonok is 15-re, de ezt majd meglátom, a minimumverzió is jó lehet, ha működik.
Ismételten elterveztem egy akvárium beindítását sok év szünet után. Nagyjából megint a régihez hasonlót tervezek, de szeretném megkérdezni, hogy szerintetek megfelelő összeállítás lenne-e ez, milyen veszélyek lehetnek, vagy van-e ami miatt ez nem jó elképzelés.
Alapvetően dél-amerikai típusú, benne fával, hólyagos vízikehellyel, az a tapasztalataim szerint strapabíró. Sajnos másfajta növények nálam mindig pár hónapig bírták csak.
Először tennék bele egy algaevő harcsát és 10 neonhalat.
Utána egy pár ramirezi sügért
Utánuk egy pár törpegurámit
Majd egy pár meggyhasú sügért.
Végül egy pár vitorláshalat.
Amiket átgondoltam. Eleinte akartam páncélosharcsákat, de meggyőztek, hogy a takarítószerepük nem jelentős, tetszeni meg sok más jobban tetszik. Algaevő harcsám volt már, jól elvolt egyedül is, kb. 5-6 évig, szaporítani nem akarom. A neonok lehetnek itt leginkább áldozatok, ezért őket tervezem legelőször betelepíteni, hogy szokják meg a környezetet. A telepítések között heteket tervezek. Utána a ramireziket, mert azok is nagyon félénkek, hadd találjanak területet maguknak. A törpegurámi szintén félénk, ezért jönne ő, itt különösen figyelnem kell honnan veszem, mert állítólag sok a beteg a boltokban. Jöhet az afrikai meggyhasú, ők lennének még a gurámikon kívül kicsit idegenek, majd legvégül a vitorlások. Mindenképpen klasszikus csíkosat szeretnék, nem tetszenek az új színváltozatok. Kicsiket vennék, hogy ne egyék fel a neonokat, meg úgy ők se stresszelnek majd annyira. Tudom, hogy később veszélyesek lehetnek rájuk, de mindkettő annyira tetszik, hogy nem szeretnék lemondani róluk, és azért nem kizárt, hogy ellesznek baj nélkül. A meggyhasúaktól is féltem még a neonokat meg egy kicsit a ramikat is, illetve nem tudom a törpegurámik nem idegesítik-e a ramikat majd, de talán ők nem olyan élénkek mint egy kékgurámi.
Érdekelne, hogy mit gondoltok, mennyire jó ez az akváriumterv? Köszönöm előre is.
Nem kapkodtad el a válaszadást, viszont az akvárium tényleg sokat fejlődött.
Magam is növényezésbe fogtam, kezdetnek a műnövényeket egy szálig kihajítottam, 3 féle növénnyel
indítottam kb 6 hete.
-ceratopteris, myriophyllum, kanadai átokhínár /elodea stb/, ebből mostanra a myriophyllum kiment viszont a ceratopteris mondhatni kinőtte az 54-est. Számtalan fiókát :) is növesztett.
Az elodea sem okozott csalódást, nagyon gyorsan növekszik, hozza a sarjakat is szorgosan.
A régi sódertalajt meghagytam, úgyhogy nagy csodát attól nem lehet várni, viszont ezek a
növények elég jól boldogulnak levélről is.
Tápsó: "easy-life profito" 1ml /10l vízre.
Azért egy kis gyökértápozás nem ártana, nem véletlenül fejlesztenek ezek is sűrű gyökérzetet,