Keresés

Részletes keresés

homerx Creative Commons License 2022.08.26 0 0 95074

en sajnos nem vagyok pesti. mire onnan hazajutnek, megoszulnek :)

Előzmény: csite (95073)
csite Creative Commons License 2022.08.26 0 0 95073

Féloff: tudtok olyan helyet, ahol összegyűlhetnénk egy borozásra?


Ha nagyon nem, akkor:


Augusztus 31-én 18.30-21:30 között a XIX.kerben mutatnék pár bort az eddigi éveinkből.

Kit érdekel az esemény? 
7 bor, 4.000 HUF/fő, max. 10 fő (min. 7)
csiten @ gmail -ra írjatok

bigup Creative Commons License 2022.08.26 0 0 95072

Ja, mostanában inkább már savaznak. :)

Előzmény: van_Persil (95068)
Benő Kemenczés Creative Commons License 2022.08.26 0 0 95071

Pedig cukor nélkül is lehet. Nem is nagy művészet.

Előzmény: csite (95069)
Hepci Creative Commons License 2022.08.26 0 0 95070

Szentesi Rajnai Rizling Öcsi 2020

Szentesi Józsi inkább vörösborban gurít nagyot, fehérben pedig a zengői emelkednek ki - ezen a képleten ez a rajnai sem változtatott. Kevesebb benne a maradékcukor, mint az előző évjáratban, az egyes honi rajnaikra jellemző alkoholos traubisoda-feeling hiányzik belőle, de a savak vibrálása is.

5 pont, 2500 Ft (pincénél)

csite Creative Commons License 2022.08.26 0 0 95069

A világ majd minden helyen engedélyezett a cukor, Burgundia is bátran használja. 

Előzmény: lazaridi (95066)
van_Persil Creative Commons License 2022.08.25 -16 0 95068

Igen, összesen 2%-ot szabad emelni, de 19% fölé akkor sem mehetsz, már ha a termékleírás megengedi egyáltalán az emelést.

A mustsürítményes emelést sokkal nagyobb gebasznak tartom, mert ott borul a savösszetétel és -mennyiség is (l. még-> citromlé), viszont ha a cukrot emeled, akkor nem tompíthatod a savakat.

Amúgy ilyen klíma mellett nem nagy kunszt "cukormentesen" borászkodni...

Előzmény: IsKol (95067)
IsKol Creative Commons License 2022.08.25 0 0 95067

Igen, ez így van, maximálva az alkohol növelés  (talán 2%), talán van plafon is és bejelentési kötelezettséggel jár (már ha jól emlékszem)

 

A borász büszkesége - a hozzáadott cukor mentesség - pont olyan büszkeség mint sörösöknél mikor fennen hirdetik, hogy már nincs kukorica a sörükben... (A jó qrva anyátokért raktatok bele korábban...)

Előzmény: lazaridi (95066)
lazaridi Creative Commons License 2022.08.25 0 0 95066

Tegnapelőtt Dobosi Pincészet Szentantalfa, csoportos látogatás, borvacsora. Élmény volt de tényleg.

A gyöngyöző bort kiöntöttem, az a franciás nevű Cabernet Sauvignont is. Volt még éppen megiható bor és egy remek Olaszrizling Tag dűlő 2019.

 

A borász büszke arra, hogy ők évek óta bio, nem használnak felszívódó szereket és nem tesznek bele cukrot. Mondtam neki, hoyg tilos is, csak mustsűrítményt szabad használni. Azt állította, hoyg  a magyar bortörvény szerint a borba nem, de a mustba szabad tenni cukrot. Ez tényleg így van? Remélem nem... 

HDO Creative Commons License 2022.08.25 0 0 95065

Számomra is. Szeptember közepére van tervezve műkedvelő barátokkal egy Infusio (mini)vertikális, az utolsó öt évjáratot megcélozva.

 

Előzmény: csalapet (95058)
Hepci Creative Commons License 2022.08.24 0 0 95064

Zelna Penke Szürkebarát 2020

Ennek egy korábbi évjárata (2017) nagyon tetszett, aztán a 2019-es jóval kevésbé. Most itt van a 2020-as, ez se hasonlít beltartalomban a 2017-esre.

Tehát nem túl koncentrált darab egész jó savakkal és valamiféle kókuszos-vaníliás fedettséggel - rajta ül a hordó.

5- pont, 1000 Ft/dl (Trattoria Serafina)

Hepci Creative Commons License 2022.08.24 0 0 95063

Ez sajnos mindig csak utólag derül ki - akik nagy hangon hirdetik a boraik évtizedes "érlelési potenciálját", azoknak a borai gyakran szétesnek.

Saját tapasztalatból Szentesi Józsi borait merem ajánlani, a Velence küvé pl. simán remek 10 évesen, meg később is, és 4-10 éves kora között határozottan szebb is lesz. Jóskabácsiék pinója (Házler 2013) is kiváló jelenleg, 9 évesen. A régi Weninger-vörösök (Frettner, Spern Steiner 2000-2008) is simán átéltek 10 évet, ami az újabbakról aligha mondható el, illetve azok már fiatalon is vacakok. Sopronból Luka Enikő borainak szavaznék bizalmat, bár soha nem tároltam be belőlük.

A déli (villányi/szekszárdi) "nagyborászainkban" általában nincs bizodalmam, de Gere Kopárja állóképes volt, amíg volt rajta ékezet (az újabbakkal nincs tapasztalatom).

Előzmény: ShiDeci (95062)
ShiDeci Creative Commons License 2022.08.24 0 0 95062

Köszi a tippeket. Infusiot még nem próbáltam, sem étteremben/bárban, sem nem vettem.

Amit @kovitom és @loading mondtok, erről emlékszem volt sok eltérő vélemény, talán BZoli és Hepci is írtak erről (sorry ha rosszul emlékszem), hogy vajon van-e olyan hazai vörös, ami valóban szignifikánsan jobb lesz 8-10 évesen, mint van 5 évesen, vagy azt kockáztatjuk, mint amit loading is a régi Agnusról írt. Eléggé affelé tartottak a vélemények, hogy 5 év fölött egyre neccesebb a dolog.

loading Creative Commons License 2022.08.23 0 0 95061

Volt egy Agnus itthon, amelyet a párom hosszú évekig pihentetett, mondván alkalom kell és hát sokat kibír. Mikor kibontottuk (~10 éves volt), akkor a szokásos "2 éve kellett volna" mondatok hangzottak el (a 2 év behelyettesíthető más számmal is, soha nem derül ki).

Kiss Gábor Signal és Heimann Barbár, Franciscus. És a Kopar 5-6 évesen.

 

@csalapet: kb. 3 hete nyitottunk egy palackkal a legutolsó kapható évjáratból (nem emlékszem és már nincs meg a palack) és nem volt rossz, de nem vertünk magunkat a földhöz az élménytől. Egy Lelovits Csudabogár 2019 ~1800Ft-ért majdnem akkora élmény.

Előzmény: ShiDeci (95057)
kifli Creative Commons License 2022.08.23 0 0 95060

Az OMSZ tehet róla

Előzmény: kovitom (95059)
kovitom Creative Commons License 2022.08.23 0 0 95059

Számomra ez teljességgel érthetetlen, hogy lehet az, hogy egy csúcsbor 5 év után elkezd lefelé menni, vagy hogy bontás után pár nap után kikönyököl. Egy ilyen árfekvésű bornak simán bírnia kellene 10 évet minimum. A nem megfelelő alapanyag, vagy hogy vegyészkedtek a borral, túlkezelték lehet ok. Majd tíz éve borászkodom, de a saját boraim közül a régiek még állnak. Kíméletes beavatkozás, kiváló, hozamkorlátozott alapanyag a kulcs. 

Előzmény: ShiDeci (95057)
csalapet Creative Commons License 2022.08.23 0 0 95058

számomra az Infusio az

Előzmény: ShiDeci (95057)
ShiDeci Creative Commons License 2022.08.23 0 0 95057

A napokban bontottam ha nem is egy Kopart, de egy Heimann Agnus 2017-et (Merlot). Erről a borról megoszlottak a vélemények a blogokon, volt, aki szerint most kell bontani, a következő években már a lejtőre, majd a padlóra kerül. Voltak viszont, akik még "simán" adtak neki 5 évet. Most így öt évesen a tanninok már szépen beépültek, hozza is a bor az alapvetően málna, szilva dominálta jegyeket (én is inkább azt gondolom, hogy innen már nem jut feljebb); a gond az árával van: 9000 HUF volt, amikor megjelent (hetek alatt el is fogyott), namost nekem legalábbis sem összetettségben, sem ízben nem adott ennyit. Ráadásul 3 napig volt nyitva, és az utolsó napon már ehem-ehem, nem azt hozta, amit vártam (volna).

Melyik az a magyar vörösbor, ami ebben a mondjuk 8-10000 kategóriában utazik, és ami után azt mondtátok, hogy igen, ez nem a 4-5000 kategória, ezért érdemes kiadni ennyi pénzt?

Hepci Creative Commons License 2022.08.22 0 0 95056

Úgy tűnik, elmúltak a legendás idők, amikor megvették a Kop(á/a)rokat előjegyzéssel, előre kifizetve.

Vagy az is lehet, hogy az egyik fele megy az előjegyzőknek, a másik fele meg a Lidlinek. :)

Előzmény: ShiDeci (95051)
loading Creative Commons License 2022.08.22 0 0 95055

Arrafelé még ritkábban járok. :) És még ritkábban vásárolok Kopart szupermarketekben.

Előzmény: ShiDeci (95054)
ShiDeci Creative Commons License 2022.08.22 0 0 95054

Le kell jönni a Corvin-sétány puttó Lidljébe :)

Előzmény: loading (95053)
loading Creative Commons License 2022.08.22 0 0 95053

A Rétköz utcai Sparban 10.500Ft.  De ott a Hungária Extra Dry akciósan 2800Ft, míg más Sparban 2080Ft.

Előzmény: ShiDeci (95051)
Hepci Creative Commons License 2022.08.22 0 0 95052

Megnéztük a balatonfüredi bordzsemborit. Meglepetésemre a váltakozó intenzitású eső ellenére rengetegen voltak szombat este.

Csak pletykákat hallottam, hogy mennyibe kerül ott egy stand (házikó) 3 hétre, de biztos sok lehet, mert a borászok a pinceárakhoz képest kétszeres áron adják még a palackot is, a decizős árak meg számos pincénél olyanok, mint egy étteremben.

Így aztán keveset ittunk: a deciket szétöntöttük háromfelé, és kb. 10 tételt kóstoltunk összesen.

Az évek óta változatlan, hogy Figula a többiek fölé nő - a rendezvényen különösen, mert a potenciális riválisok közül többen nincsenek ott, a tavaly izgalmas dolgokat mutató egyes pincék új tételei pedig fakóbbak (pl. Dobosi).

A legjobb kóstolt olaszrizling a Figula Száka 2019 volt. A 2020-as Szilénusz (chardonnay-olasz-furmint) kevésbé jött be, ezt ugyanis legalább 16 fokosan adták ki Figuláék, ráadásul eléggé elnyomja még a hordó is a beltartalmat. Egyéb fajtából Dobosiék 2020-as kéknyelűje halvány (citromlé), a Gyukli pince kétféle Solarisa (2021 száraz és 2020 édes) viszont ütött, az utóbbi aszúkhoz hasonlító beltartalommal és robbanó trópusi gyümölcsösséggel rendelkezik.

Olaszrizlingből tetszett még a pécselyi Balogh pince Baricska dűlős 2021-es darabja és a Schieszl Nagykútja (ez 2020, ha jól emlékszem), a tavaly kiváló Dobosi Nivegy (2020) viszont lényegesen egyszerűbb, mint az előző évjárat.

Ittunk "otthon" (a barátom csopaki háza) is: a Figula Lőcze 2018 még mindig remek, a Zelna 2021-es Balatonja pedig egyszerűbb darab, de a maga árkategóriájában nagyon kellemes.

ShiDeci Creative Commons License 2022.08.19 0 0 95051

Kopar, igen :)

 

8900 ft, ha jól emlékszem, mint a BT-nél, új csatorna lenne tehát, csak fura a Lidlben látni. Tudom persze, volt már ott Sauska 7 is. Nem fogy?

BTW láttam ezt a bort is:

https://figula.hu/vorosborok/figula-cabernet-franc-merlot_18

 

Előzmény: loading (95049)
lazaridi Creative Commons License 2022.08.19 0 0 95050

Nono, csak Kopar lehet, Kopár nem...

Előzmény: ShiDeci (95048)
loading Creative Commons License 2022.08.19 0 0 95049

Kérdés, hogy kiárusítás vagy csak új csatorna?

Előzmény: ShiDeci (95048)
ShiDeci Creative Commons License 2022.08.19 0 0 95048

És egyszer csak megtelt Gere Kopárral (2018) a Lidl...

Benő Kemenczés Creative Commons License 2022.08.18 0 0 95047

Örülök, hogy ízlett.

Előzmény: Hepci (95045)
lazaridi Creative Commons License 2022.08.18 0 0 95046

Csak szólok, hogy itt: https://www.oleastrum.eu/

 

kérésemre aktíválták a Hungary cimet is így ide is lehet rendelni émn meg is tettem.

12 palack szállítási költsége 15 Euro

Előzmény: Hepci (95045)
Hepci Creative Commons License 2022.08.17 -1 0 95045

Kemenczés Kékfrankos Rozé 2021

Ez egy olyan bor, ami elvileg nem tetszik nekem: rozé, magas az alkoholja és ráadásul maradékcukros (félszáraz). Aztán kinyitva "pincehidegen" (ez kb. 14-15 fok jelenleg nálunk) tényleg nem tetszik, de hűtőben normálisan lehűtve már igen.

Nem tuttifruttis és felismerhető benne a kékfrankos, a 10+ gramm cukor pedig nem írja felül a jelentős beltartalmat és a jó savakat.

Veszek még belőle...

5+ pont, 1800 Ft (pincénél)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!