Keresés

Részletes keresés

bbfan1 Creative Commons License 2020.03.30 0 0 238

Szóval én itt nem láttam területhasználati jogot, ha csak a karbantartás nem az (?)

Előzmény: bbfan1 (237)
bbfan1 Creative Commons License 2020.03.30 0 0 237

A 11-ik oldal A B és C pont... én nem tudom, jól értelmezem - e, de egy - egy mondatot idemásolok:

 

A pont:

 

" A Társasházat kizárólagos földhasználati jog illeti meg a Telekingatlan Társasház felépítményének körvonalai által határolt területére vonatkozóan "

 

Ugyanez van a zöldterületre is.

 

B pont:

 

" Az Alapító/Telektulajdonos a Társasház számára biztosított kizárólagos vagy más társasházakkal közös földhasználati joggal érintett területek használatát indokolatlanul nem korlátozhatja "

 

Itt alatta részletezik, hogy a játszótér/ park a miénk, kivétel ha munkákat végeznek rajta stb., akkor nem használható.

 

C pont:

 

"A Társasház köteles az A.) pont szerinti társasházi közös szükségleteket kielégítő infrastruktúra karbantartásáért, továbbá a közös használatú zöldterületek gondozásáért, a Társasházban található külön tulajdonú lakások és szálláshely ingatlanok össze alapterülete (7.575 m2) után 50.-Ft +ÁFA/m2/hó ... összegű díjazást fizetni a Telekingatlan tulajdonosának. "

 

Ha jól értem, ez nem azt jelenti, hogy a telekingatlanon lévő közös tulajdonú objektumok karbantartásáért (játszótér, park vagy épp a ház takarítása, liftek karbantartása stb.) fizetni, amit a közös költségbe építenek be ?

Előzmény: mályva19 (233)
mályva19 Creative Commons License 2020.03.30 0 0 236

Az alapító okiratot nekem ma küldték meg, mert kértem !!! Szerintem ezt minden vásárlónak meg kellett volna küldeni, ahogy megtették a használatba vételivel is. Oka van annak, hogy nem kaptuk meg az alapító okiratot, csak külön kérésre. Engem nem érdekel, hogy fizetni kell a földterület, parkok, stb. karbantartásáért, de a területhasználati jogért nem !!! Az a telek a miénk !!! Nem keveset fizettünk érte. Ja, és azt írta az Ügyvédnő, hogy lesz egy közös képviselő-gondolom az ő emberük-és majd azzal rendezik a területhasználati jogot. Bennünket mindenből kihagytak, soha nem hívtak össze bennünket.

Előzmény: ThomasShelby (235)
ThomasShelby Creative Commons License 2020.03.30 0 0 235

Meg kell várni mi lesz az alapító okiratban és a földhasználati szerződésben.

 

Ha abban földtől elrugaszkodott dolgok lesznek és le akarják húzni a lakókat, azt azért tudom garantálni, hogy amint elkezdik értékesíteni a B és C ütem lakásait, biztosítok pár "címlap reklámot" és híradó megjelenést nekik. Mindezt folyamatosan. Elég sok újságíró/tv-s van a fizetési listámon, ezzel nem lesz gond:)

bbfan1 Creative Commons License 2020.03.30 0 0 234

Én most újra átolvastam a társasház alapítót. Ez van még az elején:

 

" Az Alapító rögzíti, hogy a telekingatlan, amelyen az épület áll, nem kerül társasházi közös tulajdonba, annak meghatározott része a Társasházközösséget földhasználati jog illeti meg. A föld használatával kapcsolatos egyéb jogokat és kötelezettségeket jelen Alapító Okirat és a telektulajdonossal kötött szerződés szabályozza. "

Előzmény: mályva19 (233)
mályva19 Creative Commons License 2020.03.30 0 0 233

Az is kérdés, hogy egy ilyen lakást hogy lehet eladni később ??? Sehogy !!! Én emlékszem, hogy valamikor azt mondták, hogy azért adják be Ők ( Divinus )egy személyben a társasházi alapító okiratot, mert valamelyik lakó úgyis belekötne valamibe, nem írná alá és és akkor soha nem lenne alapító okirat. Mi már teljesen ki vagyunk bukva ezen a lehúzáson. Mi megbíztunk az ügyvédekben és a Divinusban. Nem tudom, más esetekben van-e ilyen megoldás a most épülő társasházak esetében? Meg ez a szöveg, hogy azért nem a miénk a telek, mert 3 társasház lesz rajta és ezért a jogszabályok nem engedik. Ezt még el is fogadnám, de akkor minek kérnek érte havi díjat. Nem tudom, hogy a közös költség hogy fog alakulni. Erről van valami infója annak, aki már beköltözött ?

 

mályva19 Creative Commons License 2020.03.30 0 0 232

Nekem most küldték át a társasházi alapító okiratot, melyben az szerepel, hogy 50,.ft + áfa x lakás nm árat kell fizetni a a telekhasználatért és a zöldterület, stb. gondozásáért. Ez 2020.12.31-ig van így, aztán a KSH indexe alapján változtatja minden évben. Vagyis állandóan emeli. A társasház nem választhat másik, olcsóbb üzemeltetőt. Az ügyvédnő szerint azért nem lehet a terület a mi tulajdonunk, mert A, B, C társasházak lesznek és így nem lehet megosztani. Aha.......!!!!! Azt mindenképpen ki kell követelni, hogy ingyenes legyen a területhasználati jog. Egyébként én is utána néztem és ilyen a világon nincs !!!! Mindenhol azt írják, " ez a szocializmus csökevénye ", akkor volt ilyen, hogy a terület pl. az önkormányzaté, de lehetett rá magánszemélynek építeni. Ilyenkor az ingatlan létezéséig ingyenes, örök területhasználati jog illeti meg az ingatlan tulajdonosát. Annyira gusztustalan ez az egész, nem elég, hogy állandóan csúsztak a határidővel, még ilyenkor is a lakók alá akarnak tenni. Nekünk semmi örömünk nincs az egészben.

Előzmény: ThomasShelby (227)
ThomasShelby Creative Commons License 2020.03.30 0 0 231

Közben az első ügyvéd is válaszolt:

 

"Itt meg kell nézni mi van  az alapító okirat és a Szervezeti-működési Szabályzat, valamint a földhasználati szerződésben.Tényleg szerepelhet benne akár az is hogy a lakástulajdon mellett bérleti díjat fizetsz a telekért. Itt egy szereplő köti a földhasználati szerződést ami vevőre kötelező érvényű lesz.Ezzel igazán le lehet húzni az embereket.............   
Üdvözlettel:"

Még 2 ügyvéd haveromat megkérdeztem, kíváncsi vagyok

andras5345 Creative Commons License 2020.03.30 0 0 230

De ez nem ilyen egyszeru nem? Meg ha nem is kerhetnek, akkor is elvileg mienk lenne a telek. 

Előzmény: ThomasShelby (229)
ThomasShelby Creative Commons License 2020.03.30 0 0 229

Közben nekem egy ingatlanos mondta, hogy ő hallott ilyenről, csak ott kikötötték, hogy a födhasználati díjat nem kérhet a telek tulajdonosa.

andras5345 Creative Commons License 2020.03.30 0 0 228

Az en ertelmezesem alapjan is az tortent, hogy egyszeruen nem adtak oda a telket a tarsashaz tulajdonaba. Ebbol a kesobbiekben komoly gondok lehetnek, akarmit is igernek most, jogilag ez igy tarthatatlan, es meg sose hallottam ilyenrol. 

Előzmény: ThomasShelby (227)
ThomasShelby Creative Commons License 2020.03.30 0 0 227

Ezt írták a végleges szerződésbe:

 

"Tekintettel arra, hogy az épület külön helyrajzi számon került az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzésre, a telekingatlan, mint önálló helyrajzi számú ingatlan, a társasházi közös tulajdonnak nem része. A Társasházat az épület földdel érintkező alapterületére, valamint a Telekingatlan egyéb területeire megillető földhasználati jogára, illetve a Telekingatlan közös használatú zöldterületeinek, gyalogos közlekedőinek és egyéb létesítményeinek fenntartásához, gondozásához kapcsolódó költségek meghatározására és viselésére vonatkozó rendelkezéseket a társasházi alapító okirat, valamint az Eladó, mint földtulajdonos és a Társasháztulajdonos közötti szerződés rögzíti. Vevő elfogadja, hogy Eladó, mint egyszemélyi alapító, és egyben, mint a Telekingatlan kizárólagos tulajdonosa, jogosult a földhasználati szerződés megkötésére. Az alapító okirat és a Szervezeti-működési Szabályzat, valamint a földhasználati szerződés hatálya a Vevőre a jelen szerződés alapján történő tulajdonszerzésétől kezdődően automatikusan kiterjed."

 

Tehát öszefoglalva: Elvileg földhaszmálati díjat kérhetnek a társasháztól.

 

 

Előszerződés szövegéből:

 

"Az alapító okirat végleges szövegében kerül meghatározásra az egyes külön tulajdonok albetétszáma, így a jelen előszerződés tárgyának, az Ingatlannak a helyrajzi száma, az albetétekhez a közös tulajdonból tartozó eszmei tulajdoni illetőség (az osztatlan tulajdoni hányad, amely az egyes külön tulajdonú albetétek alapterületének az „A” Társasház összes külön tulajdonba kerülő alapterületéhez viszonyítva kerül megállapításra), az Ingatlan hasznos alapterülete, valamint a teremgarázsban esetlegesen megvásárolt, kizárólagos használatba kerülő gépkocsi-beálló megjelölése, a teremgarázsból, mint albetétből az ahhoz tartozó tulajdoni hányad meghatározásával együtt."

 

Tehát az előszerződésben osztatlan közös szerepel, ami azt jelenti, hogy a telekből kellett volna tulajdonjogot szereznünk. Hát nem ez történt...

 

Viszon felhatalmaztuk őket az előszerződés aláírásával, hogy megcsinálják:

(Az előszerződés szövegéből)

 

"Szerződő felek visszavonhatatlanul megállapodnak abban, hogy Eladó, mint egyszemélyi alapító a társasház tulajdon bejegyzéséig egyoldalúan jogosult a társasház tulajdont alapító okiratot (és a szervezeti és működési szabályzatot) módosítani, kiegészíteni (pl.: az osztatlan közös tulajdoni hányad, a várható helyrajzi szám, vagy a közös tulajdoni részek száma és aránya tekintetében), aláírni és megtenni minden ahhoz szükséges nyilatkozatot, hogy a társasház tulajdon ingatlan-nyilvántartási bejegyzésre kerüljön. Vevő visszavonhatatlanul kijelenti, hogy az Eladó jogosult a jelen pontban írt nyilatkozatokat felmerülésekor helyette és nevében megtenni. Vevő kötelezettséget vállal az együttműködésre, és megtesz minden szükséges nyilatkozatot, aláírja a vonatkozó okiratokat az „A” Társasház mielőbbi bejegyzése érdekében. Vevő vállalja, hogy ha az együttműködését vagy az okirat aláírását indokolatlanul megtagadja, úgy az Eladó ezzel kapcsolatos kárát megtéríti."

 

Az aláírásnál az ügyvédnő erről nem beszélt...

 

 

Most utánanéztem  neten, de még csak hasonló ügyet sem találtam. Az ilyen eseteket eddig mindig önkörmányzati ingatlanoknál láttam.

 

 

 

 

 

 

 

mályva19 Creative Commons License 2020.03.30 0 0 226

A társasági alapító okiratról írsz ? Az Neked van ? Mert mi nem kaptunk,bár az ügyvédnő ígérte telefonon, hogy ma megküldi, mert azon látszik az építési telek tulajdonjoga is.

Előzmény: bbfan1 (225)
bbfan1 Creative Commons License 2020.03.30 0 0 225

És biztosan ez a végleges, február 18-án iktatta a földhivatal.

Előzmény: mályva19 (223)
bbfan1 Creative Commons License 2020.03.30 0 0 224

Én átolvastam és semmi erre vonatkozó dolgot nem találtam...

Előzmény: mályva19 (223)
mályva19 Creative Commons License 2020.03.30 0 0 223

Hívd fel az Ügyvédnőt és kérd meg, hogy küldjön át Neked is egy társasházi alapító okiratot, mert abban minden benne van. Bár szerintem jobb lenne, ha minden lakónak megküldenék ezt a dokumentumot.

Előzmény: andras5345 (222)
andras5345 Creative Commons License 2020.03.30 0 0 222

Nem tudom, hogy szednek-e majd berleti dijat a telekert, de a kerdes az az, milyen alapon tartja meg egyaltalan az elado a telket? Ez egy igen jelentos ertek, elerheti a tarsashaz ertekenek 1/3at , ok ezt milyen alapon gondoljak? Felhaborito az egesz.

afx31 Creative Commons License 2020.03.30 0 0 221

Be tudnád másolni a szerződésből az ide vonatkozó részt? Jó lenne tisztázni, hogy pontosan mi is van benne, mert enélkül csak a bizonytalanság van most.

Előzmény: BR.B.B. (210)
mályva19 Creative Commons License 2020.03.30 0 0 220

Nem tudom, ezt az infót honnan vetted, minden esetre jól felidegesítetted a leendő lakókat. Ez nem így van, olvasd el az alapító okiratot pontosan. Vagy valamit rosszul értelmeztél.

Előzmény: BR.B.B. (211)
mályva19 Creative Commons License 2020.03.29 0 0 219

Én bízom benne, hogy valaki valamit rosszul értelmezett. Holnap beszélek valamelyik illetékessel. Ha valaki megtud valamit, akkor írjon.

Előzmény: andras5345 (218)
andras5345 Creative Commons License 2020.03.29 0 0 218

Egeszen hihetetlen ez az egesz, el kell kuldeni ujsagokba.

mályva19 Creative Commons License 2020.03.29 0 0 217

Jó lenne, ha valaki, aki már beköltözött és aláírta a végszerződést, föltenné ide- természetesen személyes adatok nélkül-, valamint a közös költség alakulását, illetve ki az üzemeltető, stb.

mályva19 Creative Commons License 2020.03.29 0 0 216

Meg az is erős lenne, hogy a terület nem a miénk és fizetni kell érte a Divinus kénye-kedve szerint. Erről szó sincs az előszerződésben !!! Remélem ez csak valami félreértés vagy félre értelmezés.

Előzmény: bbfan1 (215)
bbfan1 Creative Commons License 2020.03.29 0 0 215

Az erős lenne, ha ilyet beleírnának, hogy az ő beleegyezésük nélkül nem adhatod el a lakást... Valaki átfutná a végszerződést? 

Előzmény: mályva19 (208)
mályva19 Creative Commons License 2020.03.29 0 0 214

Persze ! Az előszerződésben benne van, hogy attól lényegileg nem térhet el a végszerződés. Abban pedig semmi ilyen nincs, hogy a terület nem a lakóké. Aki már beköltözött és aláírta a Végszerződést, az tudná igából a megmondani a tutit.

Velük mit írattak alá  ???? Szerintem normális ember ilyen feltételekkel végszerződést nem ír alá.

 

Előzmény: mfischer (213)
mfischer Creative Commons License 2020.03.29 0 0 213

Valaki utana jart mar esetleg az alabbiaknak:

 

- letezik-e ez az alabbi ertekesitesi formatum, vagy a Divinus almodott egy nagyot

- a vevo kotelezheti-e az eladot arra, hogy tartsa magat az eloszerzodeshez

- amennyiben nem, akkor a vevonek milyen valasztasa lehet

mályva19 Creative Commons License 2020.03.29 0 0 212

Szerintem ilyen nincs ! Földhasználati jog a minimum. A Te szerződésedben az van, hogy minden évben fizetni kell a területért ?

Előzmény: BR.B.B. (211)
BR.B.B. Creative Commons License 2020.03.29 0 0 211

Minden évben megmondja , hogy mennyit kell fizetni a területért.A teljes terület az övé marad.

BR.B.B. Creative Commons License 2020.03.29 0 0 210

Szerintem a közös ktg.be lesz betéve. A társasház alapító szerződés  amit szintén  divinus  csinál ott fog szerepelni. Tulajdonképpen a DIVINUS szerződik önmagával mert mindkettőt ő csinálja.Benne van , hogy semmibe nem dönthetünk.

mályva19 Creative Commons License 2020.03.29 0 0 209

Szerintem akkor földhasználati jogot kapnak a lakás tulajdonosok. Más ötletem nincs, mert az Előszerződésben erről  nem látok semmit. Majd kiderül holnap remélem. Valaki mond vagy ír valami konkrétumot.

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!