Keresés

Részletes keresés

Verakavics Creative Commons License 2022.10.13 0 0 5704

Részletekben gondoltam menekíteni a 2-3-4 éves lekvárokat. 

Előzmény: CBNora (5703)
CBNora Creative Commons License 2022.10.13 0 0 5703

Az a sokféle az már házi gumicukor!

Én is használok a sajthoz csokiformákat, van autó is, maci is.

 

Nem igazán energiatakarékos, mikróban sűrítem kis adagokban, viszont nem kell forgatni, aszalni, egyből kész.

Idén csak lekvárt fogok csinálni, azt se sokat, maradt még tavalyról sajt is, lekvár is. A sajt már kissé száraz, itt-ott poros is, de süteménybe még jó. Nassolni keveset szoktunk a sajtból. Kisebb birsadagokat már elhasználtam süteményekbe.

Idén a birs nagy részét elajándékoztam, nincs időm mindent megfőzni, diót vakarni, almát szedni, krumpli helyét ásni... Mindent egyszerre kéne, a birs most nagyrészt kimarad, inkább a hullott almára koncentrálok, az jövőre valószínűleg nem lesz. Idén rengeteg van, kétévenként szokott sokat teremni.

Előzmény: Verakavics (5701)
55judit Creative Commons License 2022.10.13 -1 1 5702

A pektines gyümölcssajt jó ötletnek tűnik. Kérdés, szikkasztás nélkül ezek meddig tárolhatóak. Én úgy tudom elképzelni, hűtőben max. 5 napig mint az ételeket.

Előzmény: Verakavics (5701)
Verakavics Creative Commons License 2022.10.13 0 0 5701

          Kaptam ajándékba néhány kg bírskörtét. Most kisebbek, mint a tavalyiak. Természetesen sajt lesz belőle, kompótom, lekvárom maradt tavalyról. ....Ötletelek: pektin hozzáadásával miért ne lehetne sajtot készíteni a szőlő-meggy- körte-alma- -ribizli-s.baracklekvárból? Nassolni nagyon jó lenne, a mindenféle apró darabkák. / Én a szilikon csoki formákat használom, meg a megmaradt "csali" bébiételformázókat- igaz, ezek fiúsak, kocsi, csiga, medve, kutya, mozdony meg a társai/  De jön a karácsony, és a rengeteg ünnepi süteménykiszúrók is jók/ Kevesebb árammal, gyorsabban elkészíthetők, nem kell napokon keresztül aszalni-szárítani.

55judit Creative Commons License 2022.10.03 0 0 5700
Verakavics Creative Commons License 2022.09.18 0 0 5699

       Mifelénk több neve is van: morzsolt-reszelt, morzsás- Borzas Kata, almás, szilvás-túrós töltelékkel.

Előzmény: CBNora (5694)
CBNora Creative Commons License 2022.09.18 0 0 5698

Azt úgy nem csinálnám, a mag a tésztába keverve szerintem nem pirulna meg eléggé, de pluszban némi durvára vágott dió rászórva, megpirulva még feldobhatná...

Előzmény: Belohin (5696)
CBNora Creative Commons License 2022.09.18 0 0 5697

Reszelt tésztáról én is hallottam, de ezt nem reszelem. Hűtőbe se kell tenni, lehet morzsolni. A lengyelek mindenfélére szórják, kevert tésztára, kelt tésztára, gyümölcsös sütikre, nagyjából minden 3. süteményreceptben ott van. Csak egy kisebb adag külön, az alaptésztától eltérő összetételű.

Talán morzsolt omlós rétegnek fogom nevezni.

Sütemény aljára olyat szoktam, amiben tojássárgája is van. Ez most egy kevert tészta volt, keresztanyám kakaós lepényének és a volt kolléganőm reszelt almás piskótájának a receptjét kombináltam össze a lengyel krusonkás receptekkel. A végeredmény egyébként jó, a férjem ismétlést kért belőle. A képen a második, birssel kevert változat látható.

Előzmény: 55judit (5695)
Belohin Creative Commons License 2022.09.18 0 0 5696

H(a)mm. A reszelendő rétegbe még valami olajos magot tudok elképzelni akár darálva, akár durvábbra vágva. Még nem próbáltam, de már szemeztem vele.

Előzmény: CBNora (5694)
55judit Creative Commons License 2022.09.18 0 0 5695

Reszelt pitének ismerem. Annak a tésztának ami a süti alja, felét-1/3-át ráreszelik a tetejére. Előtte hűtőbe teszik hogy keményedjen.

Előzmény: CBNora (5694)
CBNora Creative Commons License 2022.09.17 0 0 5694

Mi a neve annak a sütemény tetejére morzsolt vékony tésztarétegnek, ami lisztből, vajból és porcukorból van gyúrva? 

Lengyel receptekben gyakran szerepel "kruszonka" (s-sel ejtük) néven. Mi a családban sose sütöttünk ilyen sütiket, így nem tudom a nevét, a szótárban sem szerepel épkézláb jelentés.

Egy ilyen süti, amit ez borít:

Duplán almás. A tésztájába is kevertem turmixolt alma-birs keveréket, és almaszeletek vannak belenyomkodva. Aztán azon ez a "kruszonka".

Verakavics Creative Commons License 2022.09.09 0 0 5693

     5-én vetettem a retekmagokat, az eső után tegnap már mutatta a sorát, ma már szép zöl csíkok indulnak az életnek. Vetettem a Polenazat, Slovanát, /30-35 n./ a Korai legjobb kb.50 n, a Johanna és a Cheribelle 55 napos. ...Meglátjuk, tartják -e kb. az időpontokat? 

55judit Creative Commons License 2022.09.09 0 0 5692

Meggondoltam, 2-3 szem japán retek magot csak dugok le a sátorba, hátha lesz belőle még valami.😀

2 sor Húsvéti rózsa, 1 sor hónapos van. A foghíjakba Müncheni sört dugdostam, de még mindig van üres hely.

Előzmény: CBNora (5691)
CBNora Creative Commons License 2022.09.09 0 0 5691

Persze, kertire gondoltam, üzletből már jó pár éve nem veszünk semmilyen retket.

A legtöbb retek a kertben is megfásodik, ennél nem tapasztaltam, de az is igaz, hogy soha nem is volt rá ideje. Csak őszre szoktam vetni.

Előzmény: Verakavics (5690)
Verakavics Creative Commons License 2022.09.09 0 0 5690

     Mint kerti termés, folyamatos szedéssel  tudja  tartani frisességét, de üzletből, polcról nem biztos. Nálam még nem volt, én csak vásárlással tudtam beszerezni. Sajnos többször lehetett érezni, hogy "öregecske". 

Előzmény: CBNora (5687)
CBNora Creative Commons License 2022.09.09 0 0 5689

Ez igaz, elég vízízű. De azért szeretjük.

Előzmény: 55judit (5688)
55judit Creative Commons License 2022.09.09 0 0 5688

Tavaly én is vetettem. Idén kihagytam. Nincs olyan ízletes mint a Húsvéti rózsa. Sőt, semmilyen íze sincsen. A Húsvéti íze nekünk finom, ha nem hámozom le, még díszíti is a tányért, vagy a vegyes salátát. Szép piros.

Előzmény: CBNora (5687)
CBNora Creative Commons License 2022.09.09 0 0 5687

A japán retek nagyon zsenge, és ha van helye, nagyon nagyra megnő. A tőtávolságot könnyű tartani, mert kevés mag van a zacskóban. Ilyen gigantikus példányom még nem volt, igaz, hogy későn is ültetem, nálam még épp, hogy nőnek az első lomblevelei.

Érdemes kipróbálni.

Mondjuk én nem variálok vele, mindenféle ételhez frissen, feldolgozás nélkül esszük. Még soha nem volt fás.

Előzmény: Verakavics (5686)
Verakavics Creative Commons License 2022.09.09 0 0 5686

         Ma "retkes" napom van. Kaptam egy japánretket. Szép nagy. Mértem: 50 cm hosszú, 24 cm-es derékbőség, s 1,5 kg -os. Meglepően gyenge, nagyon finom íze van. Hol és hogyan tudott így megnőni?Féltem tőle, mert mikor megláttam, azt gondoltam, hogy egy elöregedett, beeresedett, elfásodott valami.  De nem. ....Különböző mintákkal felgyalultam. Játszottam vele, mint a homokozóban a gyerek. Megy a kimchibe, vegyesen sárgarépa, uborka, karaláb, okra, patisszon, fűszerek- fokhagyma, kakukkfű, fehérhagyma, bors, stb. Örülnék, ha lenne jó vastag, friss szárzeller,- de ezt most nélkülöznöm kell. De van bok choy....No, mire összeállítom, több üvegrevaló lesz. ...Gondolom, családi ajándéknak is jó lesz.

Verakavics Creative Commons License 2022.09.06 0 0 5685

   Igyekszem igazán jóízű szőlőt eltenni, s szeretem meghagyni az eredeti ízvilágukat. .....Van egy új paradicsom-pritamin-gogos -pirospaprika receptem./Ki, hogyan nevezi/  A magtól megtisztított, darabolt paprikát sütőbe-serpenyőbe teszük.  A héja legyen alul, így tudunk beletenni a darabokba egy - egy jó t.kanál  cukrot, olajat, ecetet, ezzel jól átsütjük, 170 C-ot írtak. Mehet után üvegbe, polcra. Dunsztolni nem kell. -----Először kicsibe kipróbálom a héten. 

krnemarika Creative Commons License 2022.09.05 0 0 5684

Hasonlóan teszem el én is, de adok hozzá 2-3 szegfűszeget is.

Előzmény: Verakavics (5682)
55judit Creative Commons License 2022.09.03 0 0 5683

Pici citromsavat nem teszel bele?

Előzmény: Verakavics (5682)
Verakavics Creative Commons License 2022.09.03 0 0 5682

       Nem hiszem el, ha nem tartom a kezemben....Kaptam 4 fürt szőlőt, kb. 3,5 kg volt. Szép tömött fürtök, kb. 28- 30 cm-esek, egységes szemek. Oválisan hosszúkás, zöldes-fehér, jóízű,zamatos....s a lényeg: 1-1 szem  3,5 - 4 cm hosszú. Lemértem, lefotóztam. .....Bármennyire is tetszik,  szemenként megy az üvegbe, téli csemegének. / Megtöltött üvegbe most 2 kanál cukor, hidegvíz, tető rá. Vizesdunszt kb.30 perc, s kiszedem, ne legyen tovább a melegben./ 

TINTUS Creative Commons License 2022.08.27 0 0 5681

első menet majonéz lett 2 tojásból. Végre nem kellett az asszonynak kézzel főzőkanállal kikeverni.

Előzmény: TINTUS (5673)
Belohin Creative Commons License 2022.08.26 0 0 5680

A forrólevegős sütővel csodálatos zöldségköreteket lehet csinálni. Sokkal finomabb, mint gőzben puhítva.

Előzmény: CBNora (5674)
TINTUS Creative Commons License 2022.08.24 0 1 5679

1 kiló liszt+ a hozzávalók. A végeredmény 2 darab 77 dekás finom kenyér.

krnemarika Creative Commons License 2022.08.24 0 0 5678

Nagyon jól néz ki! Használd egészséggel, készíts vele sok-sok finomságot!

Előzmény: TINTUS (5673)
55judit Creative Commons License 2022.08.24 0 1 5677

Remélem fölteszi.😀

Előzmény: CBNora (5676)
CBNora Creative Commons License 2022.08.24 0 1 5676

Biztosan fog! Aztán csorgathatjuk a nyálunkat, ha fölteszi ide!

Előzmény: 55judit (5675)
55judit Creative Commons License 2022.08.24 0 1 5675

Hú, ez nagyon pöpec! Készíts vele sok finomságot, és sok örömöd legyen benne!

Előzmény: TINTUS (5673)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!