Sajnos a Shar-pei-nek nem azok a fő jellemzői, amiket te keresel. Ennek ellenére persze vannak kivételek, amik csak erősítik a szabályt, és aki egyszer beleszeret a fajtába, úgy hiszem, sosem lesz képes lemondani róla.
Jól gondolod :D Hatalmasakat játszanak együtt. Szerencsére az idő is kedvez nekik, és nagyon élvezik a napsütést, és egymás társaságát. Angie persze félrevonul, vagy csak Royjal játszik, de ő már csak ilyen. :D
Köszi. Így, hogy jobban megismerkedtem ennek a fajtának a tulajdonságaival, gondolkodtam azon, hogy talán mégsem ilyet kéne vennem... Jobban átgondolva inkább olyan kutyára lenne szükségem, aki nyugodt, barátságos és szelíd... Gondolom akkor jól mellényúltam. :)
molera:
Mindenképpen kevés a "tetszik", mert nagyon sok embernek bejön ez a ráncos kis mackó feeling, csakhogy messze nem ezt rejti a csomagolás :)
Igen, én is ez alapján a mackós kinézet alapján döntöttem úgy, hogy ilyen kutyát szeretnék. :) Erre akkor csak annyit lehet mondani, hogy nem minden arany, ami fénylik. :)
Caseyjones! Déeles már remekül megfogalmazta a jellemző tudnivalókat. Nekem tetszik amit írt, mert hát lássuk be, tényleg ez az igazság. Ennek ellenére itt azért többen megbírkóztunk a feladattal, ami a velük való kommunikációt, és a nevelést illeti, ám én is úgy gondolom, hogy pusztán azért, mert tetszik egy kutya, még nem biztos, hogy pont rá van szükséged. Én úgy vagyok vele, hogy akit egy ilyen korrekt, elrettentő leírás ellenére is érdekel még a fajta, az nosza, vágjon bele, ám alaposan meg kell választani azt is, hogy honnan veszed a kiskutyát. Sajnos leggyakrabban szaporítókkal akad össze az ember, pláne, ha hirdetési újságokat bújva keresi a megfelelőt. A valódi tenyésztőnél az árat is keményen meg kell fizetni. Jelenleg nem vagyok képben, de úgy hiszem, hogy 150-200 ezer között lehet most a minőségi Shar- pei ára. Ha valaki konkrétabban tudja, nyugodtan javítson ki. Nem szabad megfeledkezni róla, hogy ez a fajta bizony bővelkedik az örökletes betegségekben, s ha egy ilyen példányt sikerülne kifognod, akkor biztosan a fél életedet az állatorvosnál töltheted, és mindig lesz helye a pénznek. Ezért én is azt tanácsolom, hogy mélyedj el alaposabban a témában, ismerkedj meg jobban a fajtával, s ha továbbra is érdekel, keress fel néhány tenyészetet, és nézz körül. Ha még akkor is tetszik, akkor hajrá!
Szia! Valóban kicsit karcosabban van a leírva, de lényegében pontosan így van :))))
Mindenképpen kevés a "tetszik", mert nagyon sok embernek bejön ez a ráncos kis mackó feeling, csakhogy messze nem ezt rejti a csomagolás :)
Nálam a két lány totál ellentétes jellem, de az alapvető működési elvük ugyanaz. A nevelésük baromi melós, és abszolúte a költségesebb fajták közé sorolnám őket, de én imádok együttélni velük, nem rongálnak, hamar szobatiszták, alapvetően nem ugatnak, ha kell alszanak velem, ha kell jönnek velem, abszolúte lakás/kert barátok, tehát szerintem együttélni velük nagyon jó:-) A többit meg leírtad:-)
Alaposan gondold meg...Sajnos, néha ez a legrosszabb hozzáállás...TETSZIK....Így sose válassz kutyát, és főleg ne egy morgós, makacs "dögöt"
Imádom a sajátomat, de egy igazi KÖCSÖG....:) Erőszakkal nem mész vele semmire, ezt a Barátnőm is megtapasztalta (harapás a kézen..nem karcolás) pedig neki 2 jagd terrierje van és ők sem semmi fajták :)
Előttem már leírták, nagyon is jól...el kell velük hitetni, hogy ők akarták amit kértél tőlük :) a kommunikáció nem az ő erősségük, nem minden kutya érti a morgolódás miértjét
Én csak tapasztalt kutyásnak ajánlom, mertz ha kifogsz egy extra domináns egyedet, bizony az neki sem lesz kellemes, mivel sosem fogod elengedni annyira nehezen kezelhető lesz.
Az enyém ivartalanított, de nem változott meg tőle..viszont az évek múlásával egyre bújósabb lett, és puszitengerrel áraszt el, Ő aki néha még azért is sértve érezte magát ha megsimogattad :)
Sok kutyát láttam már életemben, több ezret, de ennyire makacs fajtát keveset...az Akiták ilyenek
Ha időben szocializálod őket (kutyaovi) + rengeteg foglalkozás vele, az sokat segít, de nem első kutyásnak való....ezt nem a Te érdekedben hanem az Ő érdekében írom... Ja, és ha kifogsz egy betegeset akkor költözz a rendelő mellé...Lehet hogy egy kicsit karcosabban írtam, de Neked szerintem az őszinteség jót tesz
és nekem is :D
Persze vannak kivételek ( csak látnám már Őket :D )
DE...ez egy speciális kapcsolat..nem gondolná az ember, hogy ettől olyan szerethető ez a fajta....
Nekem nagyon tetszenek a shar-pei kutyák, és a közeljövőben szeretnék majd venni egy kölyköt, ám az ilyenfajta ebeknek az árával nem igazán vagyok tisztában. Ezért szeretnék érdeklődni, hogy egy fajtatiszta shar-pei kölyök általában mennyi pénzbe kerül?
Zafír nem nyilatkozott, hogy melyik volt meglepőbb számára :D De mivel ez volt az első közvetlen találkozása élő vízzel úgy hiszem, hogy maga a víz okozhatott meglepetést.
Amikor a képek készültek, lényegesen jobb idő volt, persze attól még nem pancsoló idő, de hát ezeket a szőrösöket ez sosem érdekelte, vízmániások, persze csak ebben a formában. Fürdés volt természetesen, persze a tiszta érzet sem volt meg sokáig, mert Kekszi éppencsak, hogy megszáradt, a következő sétát máris végigfentrengte:-)
Bitang egy nőci:-)
Zafírt a hideg vagy a víz lepte meg, mikor belecsusszant? :-)
panni szuper, hogy napi szinten meg tudjátok oldani ezeket a sétákat ilyen környezetben ilyen társasággal:-)
Repül az idő, emlékszem mikor nem rég Angéla betette a kis hátsóját hozzád és tessék,máris eltelt 2 év:-)
hétvégén mi is kimozdultunk pöttyet, mindenki elfáradt, ki ebben, ki abban:-) Kekszi agyonra mozogta magát, hazaérve szinte szó szerint összeesett, estig aludt:-) Vizslák is voltak velünk, gondolhatjátok ők milyen tempót diktáltak:-) Dalma is kimozogta magát, bár ő inkább abba fektetett energiát, hogy elkerülje a tomboló fiatalságot és adott esetben elháborgott magában, ha az aurájába rongyolt valaki is:) Ha senki nem látta, akkor vígan hempergett nagy nyögdécselve:-) tudjátok, ismeritek:D
Kekszit sikerül lebeszélni a patakozásról, de most borult a bili, totál kivolt és persze ment a többiek után:-) Nem kevés sarat aplikált magára egy meredekebb partszakasznál, ahol a kijutás is kicsit nehézkesebb volt számára (nem egetverő méretekről van szó, csak kekszinek volt az:D), az szépen rászáradt, hát gondolhatjátok:)
Melchi üdv itt:-) Nagyon nemes cselekedet volt, hogy megmentetted a kis fekuszkát:-) Nálam Roy morgolódós, nyilván rászólok, de akkor még nincs gáz. Ha morog és borzol, na akkor gáz van:-) Érdemes figyelni majd az ivartalanítási akciókat, a Zöld Zebra szokott tavasszal és ősszel akciót szervezni, a kijelölt orvosoknál félárban van az ivartalanítás.Én mindenképpen hasznosnak tartom az ivartalanítást, bár én Royt későn ivartalanítottam. 2,5 éves volt akkor. Nekem Angie a kiscsaj örökbefogadott, az első időszakban nekünk is bérletünk volt a rendelőben. Aztán szerencsére mióta rendberakták a kisasszonyt, a kötelező körökön kívül - 3 havonta bűzmirigy, most már éves fülkontroll és az oltások - nem nagyon járunk.Roynak bűzmirigy van csak.
Képzeljétek a héten volt 2 éve, hogy Angie velünk van:-) Nagyon repül az idő:-)
Mióta hanyagoljuk a lakótelepet és naponta kétszer kijárunk a mezőre, nyugdíjas életet élek:-) Nincs petárda nincsenek beszólások, majdnem stresszmentes az életem:-) Mr Stokessal - ő is shar pei- meg a staffi tesójával Monával szoktunk reggelente sétálni. Kicsit féltem, hogy mit fog művelni két kan, mindkettő kicsit domináns, de elviselik egymást. Na nem haverok,de nincs balhé.Este többen vagyunk, most már jön a jó idő 1,5 -2 órát is kint vagyunk. Angienek volt egy kis agykattanása ősszel, de úgy tűnik a karácsonyi szünetben sikerült helyre billenteni a kis egoját:-)
Zsazska Zafir nagyon cuki, nagyon élvezi az agilityt meg a társaságot:-) Mindegy milyen fajta, bearanyozza napjaidat ez a lényeg:-)
Azért 2-4 óra séta naponta nem elhanyagolható még akkor sem, ha arra a városban került sor. Sőt! Sok esetben dirrekt jó is, mert ott aztán biztosan minden nap találkozhattok népes kutyatársasággal.
Bizony, nagyszerű érzés volt újból találkozni Csutakkal :D
Érdekes, amit mondasz Zafír külleméről, mert Kriszti, aki a TordasZoo vezetője pont fordítva látja. Ő kicsinek nem látta benne a Shar-peit, és most nem. Én akkor is láttam, és most is, de amúgy meg úgy vagyok vele, hogy úgy szép, ahogy van. Minden nap elgyönyörködöm benne. Az, hogy kiféle-miféle lehetett az apja, örök talány marad. Az már biztos, hogy nem volt óriás növésű. Zafír most kb. akkora, mint egy kisebb vizsla. Persze az itthoni tökmagok között még így is hatalmas.
Valóban voltak máskor is lazább időszakok a fórum életében, de ez a pangás, ami mostanság jellemzi nem volt megszokott. Jó, hogy legalább Te próbálod életben tartani. Sokunknak hosszú éveken át fontos volt az, hogy ide tartozhattunk. Öröm volt figyelemmel kísérni egymás kutyáinak növekedését, életét, mindennapjait, és milyen jó volt, ha valakinek tanácsra volt szüksége, hogy itt mindig akadt valaki, aki hozzá tudott szólni egy-egy kérdéshez.
Bennem Szamba halálával eltört valami, és nem sok kedvem volt tovább böngészni, olvasgatni.
Szóval tartsd csak életben továbbra is! Majd időnként én is bekukkantok.
Valóban rohan az idő, nem rég még csak értesültünk a hírről, hogy egy csöpp kutyus várható a családba:-)
Szépen növöget ez a leányzó:-) Kicsinek jobban látszott számomra benne a sharp küllemre,most már talán jobban előtérbe került a többi (dog,cane-corso,még mindig ezekre emlékeztett, kivéve a mérete:)) Nagyon ügyes kiscsaj, örülök, hogy jól éreztétek magatokat a foglalkozáson:-) Szuper, hogy Csutak sorsa is rendeződött, el tudom képzelni milyen öröm nektek egy ilyen találkozás és információk:-)
A képek is nagyon jók:-) ilyen időben nincs is jobb, mitn járni a természetet, a franc se akar a négyfal között lenni, ha nem muszáj:-) Mi is tervezünk egy kis hétvégi kiruccanást a patakhoz, ha jó idő lesz vasárnap. Még Dalmácska is újjá tud születni a természetben, ott nem kell nyaggatni a lassú tempója miatt:-) Sajnos max hétvégén tudunk kimenni ilyen helyekre, a hétköznapokra marad a kevésbé izgalmas környezetben eltöltött napi 2-4 óra séta.
Én még csak nem is remélem, hogy a jobb idő miatt "halt ki" a fórum, egyszerűen csak így alakult. Voltak már hasonló időszakok, de ilyen hosszan még nem.
Én azért továbbra is megpróbálom életben tartani, nekem itt kezdődött a kutyás létem, fontos tényező:)
Jó ideje már, hogy utoljára bekukucskáltam ide. Látom, nem sok történés volt itt azóta.
MelChiv! Szívből gratulálok a döntésedhez. Biztos vagyok benne, hogy nem fogod megbánni. Hihetetlen, hogy ilyen szép kis fekára sikerült így módon szert tenned.
Írtad, hogy morog.... nos, a Shar-pei-nél ez nem ritka, mert az átlagnál bizalmatlanabb fajta, azonban orvosolható a probléma. Javaslom, ha van esetleg a közeletekben kutyasuli, látogassatok el oda! Jót tenne mindenképp.
Mi ma voltunk Zafírral az első agility edzésen :D A vártnál is sokkal jobban sikerült a látogatásunk.
Zafír már fél éves... -el sem hiszem, hogy repül az idő-, és megérett már arra, hogy minél több feladatot kapjon, és minél több újdonsággal ismerkedjen. Sajnos életének legfogékonyabb időszakát ölelte fel a tél, és bár az oltások megléte óta sokat sétálunk, mégis szükségét éreztem, hogy több ismeretlennel legyen alkalma találkozni, érkezzen az két, vagy négy lábon. A tavasz beköszöntével sétáink során egyre gyakrabban találkoztunk idegenekkel, és Zafír vad morgással, és szőrének felborzolásával jelezte számunkra nem tetszését. Mindenképp jó hatással lesz tehát rá, hogy a pályán új emberekkel és állatokkal kell együtt dolgoznia. Az első percekben még zavarta őt ez a körülmény, de hamarosan megnyílt, és teljesen természetesen közeledett mindenhez, és mindenkihez. Nagy boldogság volt látni, amint mindössze 2 óra leforgása után már boldogan ment végig minden akadályon... a végén már túlzottan vakmerő is volt, mert egyedül is felment a trapézra, aminek nem örültem.. legközelebb jobban kell rá figyeljek.
Hoztam videót is a nagy eseményről :D
Azoknak, akik nem ismernek, és nem látták még Zafírt elárulom, hogy Ő a fekete Shar-pei keverék, nyakán sárga nyakörvvel, és zöld szívvel :D
Most, hogy Zafír 6 hónapos lett, elérkezettnek láttam az időt, hogy megismerkedjen az agility világával. Az első alkalomról csupa pozitív élménnyel gazdagodva tértünk haza. Mindketten nagyon élveztük a feladatokat, és ráadásul egy rég látott ismerőssel is találkoztunk Csutak személyében. Csutak éveken át volt panziós vendégünk, mígnem gazdái élete olyan fordulatot nem vett, melybe a kutya már nem fért bele többé. Ekkor kértünk és kaptunk segítséget a TordasZoo Farmtól, ahol Csutak eltöltött pár évet, mígnem végre rátalált az igazi álomgazdi. Szívet melengető élmény volt ma viszontlátni őt boldogan, gazdásan, és agility versenyzőként. grin hangulatjel
Látom te is egy feka fiú gazdája lettél :) nekem is egy fekete kanom van.
Példaértékű amit tettél, hogy magadhoz vetted a kis drágát, nem jósoltam volna neki semmi jót :( ha ott marad
Kemény diók az már biztos is :D de mellette egy tünemények, hidd el bearanyozza az életeteket :) Az enyém például az ivartalanítás óta bújós, pusziosztó kis szörnyeteg.Örülj, ha a cicáddal jól kijön, Iron nálunk is elviselte a két cicámat kb. 4-5 hónapos koráig, utána üldözte feszt őket :) játékból persze, amit Cicó félreértelmezett, és állandóan futott előle :). Tipikus kutya-macska kapcsolat :) volt, a másik cicám Fico ahhoz is lusta volt, hogy elfusson előle, így őt nem is kergette.
Mi a Felicavetbe, Gazdagrétre vittük őket, ha vmi gond volt. De például a Rákosligeti Állatorvosi Intézet is nagyon jó felszerelt hely, megfordultunk már ott is, amikor a Felicavetbe nem tudtak fogadni.... és olcsóbb!
Ott is szokott lenni szemészeti szakrendelés, és ugyanaz a doktornő rendel, mint a Felicavetbe. (dr. Bárány Györgyi) Úgy emlékszem kedden és talán csütörtökön, de kérdezd meg őket, nagyon kedvesek és fiatalos csapat dolgozik ott is.
Nagyon sok boldog éveket kívánok a csöppséghez!!! Hogy hívják?
Hát nem semmi sztori, minden elismerésem, hogy volt bátorságod közbelépni és megmentetted ezt a kis drágát. Nagy szerencséje volt ennek a kis szépségnek.
Ilyen örökbefogadási feltételekkel, ami szerintem teljesen alap és természetes, nem ritkaság, hogy nem tolonganak érte az emberek, sajnos:(
De végül jól végződött a történet, és ez a lényeg:)
Általában két fajta shar-pei van szerintem, az egyikkel csak oltáskor mész a dokihoz, a másikkal meg bérletet váltasz. Reméljük, hogy a kezdeti problémák kezelése óta/után ti is az első csoportot fogjátok erősíteni. Sajnos neki nagyon rosszul indulhatott a kis élete és annak az "árát" kellett megfizetni.
Én mindenképp javasolnék egy kutyasulit, főleg ebben a korban. Amit most meg tudtok alapozni, az akár végleg meg is oldhat mindent:-)
A grabancrázás oké, szerintem is használhatod fegyelmezési céllal. Nem lesz lelkisérült, nyugi:) A sharphoz szerintem az arany középút a megoldás, határozottság vegyítve egy kis gügyögéssel:) Valahogy azt kell elérni őmakacsságuknál, hogy ők higgyék azt, hogy megéri nekik szótfogadni, agyban kell meggyőzni őket. Ne aggódj, ha néha kilátástalanank tűnik egy-két dolog, csak kitartóan és az i dő meg a türelem meghozza a gyümölcsét:) szelektív hallás nem fajta függő, általános jelenség szerintem :D
Ha kajával jól motiválható, akkor hajrá, én is volt úgy éreztem, akár egy zsák tápot is vonszolhatnék magammal a sétákhoz:)
Nálunk az összes kutya ivartalanítva van és sok ivartalan kutyát is ismerek, szerintem a legjobb döntések közé tartozó dolog:) ha ti is szeretnétek, akkor nektek kb időszerű is, úgy tudom a kan kutyáknál ilynekor már lehet, de erről inkább az állatorvossal konzultálj, nekem csak szuka kutyáim vannak:)
A szem kényesebb dolog, ez esetben javaslom, hgoy mindenképp olyan állatorvoshoz menjetek,a ki jártas a fajtában és ebben a beavatkozásban. Sokszor ok nélkül egyből vágják-varrják a szemet, sokszor pedig akkor sem nyúlnak hozzá, ha már nagyon kéne. Ha pestiek vagytok (bár a kutyus kalandos története alapján gondolom azok vagytok), akkor tudunk javasolni orvosokat, ha gondolod. Árakban hatalamas különbségek lehetnek orvosok között.
Ő a 99-es buszról lett mentve, Budapest 8.ker. legjavából.
Nem minősíteném azokat akiknél volt. Ott ordítottak rá, rángatták,
verték szegényt mindenki szeme láttára.
Senki sem szólt rájuk, talán mert nem voltak túl bizalomgerjesztő "emberek".
Nem bírtam sokáig nézni amit csinálnak, mondtam nekik, hogy milyen aranyos
és nagyon szép a kutyusuk, vigyázzanak rá!
Nem mertem lecseszni őket, inkább a kutyát dícsértem,...
Idővel felajánlották, hogy ha annyira tetszik megvehetem, eladó!
Imádom az állatokat, de a munkaidő beosztásom miatt nem terveztem kutyát,
viszont náluk sem maradhatott. Így megkérdeztem őket, hogy mennyiért adnák.
Azt mondták 5000.-, :) 8ker, így mondtam, hogy 3000.-,
aztán végül megegyeztünk 4000Ft-ban.
Nem is volt nálam készpénz, a mellettem ülő kollégám adott kölcsön,
Ő is megsajnálta szegényt, így nem is volt kérdés...
Leszálltunk a buszról, átadták - kifizettük.
Csak akkor tudtam megnézni jobban. Láttam, hogy a szeme full gennyes,
ki se tudta nyitni, a szőre nagyon korpás.
Két női öv volt összekötve, az volt a nyakán, mint póráz.
Kaptunk hozzá egy zacskóban csirkecsontot, de azt inkább kidobtam,
vettünk neki kutyakaját és hazavittük.
A lakásban, zárt térben éreztem, amint beléptem az iszonyatos bűzt.
Egyből beraktam a kádba, megfürdettem.
Szegény annyira szomjas volt, hogy a fürdető vizét itta.
Közben megérkezett a párom, aki nem híve a lakás-kutya kombinációnak,
de ahhoz képest nagyon jól fogadta, megsajnálta ő is.
Megszárítottuk és megetettük, szó szerint falt.:(
Már nem volt nyitva az állatorvosi rendelő, így csak másnap vittem el.
Ott mondták, hogy Shar-Pei a fajtája, kapott gyógyszert a szemére és a bőrére is.
Azt gondoljuk, hogy lopták, de nem volt benne chip.
Az állatorvos ismert már, mert van egy cicám is, akit 1-2 napos kora óta nevelek.
Ő javasolta, hogy mielőbb adjam tovább, ha nem akarok bérletet váltani nála,
mert a Shar-Pei kutyusok betegesek.
Egyébként sem gondoltam, hogy beleférhet egy kutyus az életembe, ezért csak ideiglenes megoldásnak vállaltam az elhelyezését nálam.
2 hónapig hirdettem, ingyen örökbe fogadható volt.
Viszont csak szerződéssel adtam volna, a szaporítók elkerülése miatt.
Kiírtam azt is, amit a doki mondott, hogy valószínű műteni kell majd a szemhéját,
olyan felelős gazdi jelentkezzen, aki tudja vállalni az eü költségeit is.
Azt hiszem, túl őszinte voltam és a szaporítóknak nem tetszett az ivartalanítási kötelezettség sem, így 2 hónap alatt nem jelentkezett rá olyan, aki megfelelt volna az elvárásoknak.
Ez idő alatt összebarátkozott a cicámmal és mi is nagyon megszerettük.
Úgy döntöttünk, nem adjuk már oda senkinek! :) Így a mi gyerekünk maradt.
Kb ennyi a története....
Igen, kezdi bontogatni a szárnyait, ma először hallottam morogni is, nem voltam túl boldog tőle!
Szeretném ha a kutyusom jól szocializált lenne, semmi kép sem agresszív.
A futtatós kutyások ajánlották, a grabancfogást és a tiltószó használatát, amikor rosszat csinál. Használom is, viszont ő egy kölyök kutyus, folyamatosan roszcsont :) ,
Azt sem akarom , hogy miattam legyen lelkisérült, amiért sokat tiltom, leszidom.
Nem egyszerü.....
Egyébként okos, ismeri már a: gyere, állj, ül, futás, pacsi parancsokat.
Viszont ezeket is csak akkor, amikor neki is van hozzá kedve, sokszor felülírja az utasításaimat..
Csak akkor meggyőzhető, ha van nálam jutalomfalat. Szóval elég szelektív a hallása.
Lassan ivaréretté válik, kíváncsi vagyok az ivartalanítással kapcsolatos tapasztalataitokra is, valamint a szemhéj felvarrás és műtéttel kapcsolatban az ajánlásokra, kinél érdemes, mennyiért....
Gratulálok a kiskutyához, szuper, hogy az ő kis sorsa megoldódott :-) mi a törnétete? honnan lett mentve? milyen állapotban? Képet tudsz mutatni róla?
Kérdezzél inkább, hogy mire vagy kiváncsi, úgy könnyebb és szívesen válaszolunk:-)
Bizony ám,nagyon makacsok, de ha te is az vagy, akkor nem lesz gond:-) Ennél a fajtánál nagyon fontos a szocializáció, a nevelés, mert könnyen az ember fejére tudnak nőni:-)
És ahogy látom pont abban a korban van, amikor már erősen hajlanak a szárnyaik bontogatására:-)