Keresés

Részletes keresés

Fishtax Creative Commons License 1999.07.02 0 0 25
Szia Dzsabb!

A vidék nem ismeretlen, az út sem, amikor 1985-ben először voltunk Jugoszláviában, akkor Bracon, a szemközti szigeten voltunk.
Persze, hogy Dubrovnik is megvolt már!!! Lehet ilyet kihagyni???
(Kopertől Budváig mindent láttunk már!)
:-)))

Fishtax

Előzmény: Dzsabb (24)
Dzsabb Creative Commons License 1999.07.02 0 0 24
Kedves Fishtax!

Tavaly mi is arrafelé jártunk az út elég hosszú, de nagyon megéri. Mi egy Gradac nevű kis faluban voltunk. Nagyon kellemes, már igazán mediterrán klima.
Ha már ott jártok Dubrovnikot ki ne hagyjátok!!!

Karlovacko pivotényleg nem rossz sör, és valóban olcsó, bár ha jól emlékszem a csapolt változat a tengerparti teraszon iszogatva olcsóbb volt, mint a boltban a dobozos.
Dubrovnik

Előzmény: Fishtax (23)
Fishtax Creative Commons License 1999.07.01 0 0 23
Mi amúgy négy hét múlva megyünk, idén egészen a Makarskai Riviéra nevezetű részig (Split és Dubrivnik között, majdnem szemben Brac szigetével).

Fishtax
(érdekel ez egyátalán vkit???? :-))) )

Fishtax Creative Commons License 1999.07.01 0 0 22
Saját tapasztalat nincs, de holnap utánanézek!

Fishtax

Előzmény: Gréti (20)
Gréti Creative Commons License 1999.07.01 0 0 21
Sorry!
Gréti Creative Commons License 1999.07.01 0 0 20
Szió!
Bocs, hogy belekotnyeleskedem, de tudnátok valamit arról is írni, miféle papírok kellenek kutya beviteléhez? Ugyanis egymásnak ellentmondó dolgokat hallottam...
Gréti Creative Commons License 1999.07.01 0 0 19
Szió!
Bocs, hogy belekotnyeleskedem, de tudnátok valamit arról is írni, miféle papírok kellenek kutya beviteléhez? Ugyanis egymásnak ellentmondó dolgokat hallottam...
Fishtax Creative Commons License 1999.07.01 0 0 18
Csapvíz iható, de minek??? :-))))
Ha valaki szereti a söröt (Vivát, Wágner Ur!), annak melegen ajánlom a... (ja, ez hülyeség)... szóval jól behűtve a Karlovacko pivo-t, többek állítása szerint vetekszik mindenféle nyugati márkákkal. (Ezt csak úgy mondták nekem több megbízható források, én nem iszom) Az ára meg teljesen elviselhető, szemben az üdítőkkel, na, azok piszok drágák, még a boltban is!!!
Azt el lehet mondani általánosságban, hogy mindenféle dolog drágább, mint nálunk (sör, benzin kiv.), erre készüljetek fel!

Jó utat, és persze kérünk majd élménybeszámolót!!!!

Fishtax

Előzmény: csepp (17)
csepp Creative Commons License 1999.07.01 0 0 17
Én tavaly voltam Szlovéniában, a part tényleg gyönyörű volt, de a kemping kaotikus, igazi nyárközepi csúcsforgalom.

Néhány száz kunát sikerült váltanunk, abból tervezzük kifizetni az autópályadíjat meg a kompot.

A búvárkodásra - nem is lehet ezt búvárkodásnak nevezni - nagyon készülünk!

A kocsi kötelezője meh nemzetközi zöld kártyája persze megvan,
csak még betegség-balesetet nem kötöttem, de majd holnap.

Csapvíz iható?

Köszi még1x,

csepp

Újlaki Creative Commons License 1999.07.01 0 0 16
Crikvennica gyönyörű, de ne menjetek oda. Ha véletlenül balesetbe keveredtek, mindenképpen ti lesztek a hunyók, és még a használhatatlan tolmácsot is veletek fizettetik meg. A helyi autóklub-iroda pedig két napig az érvényes hitellevél ellenére nem segít, akkor meg úgy, hogy meghamisítják a hitellevelet, és utólag nagyobb összeget hajtatnak be rajtad, mint amennyit tényleg kifizettek.
Fishtax Creative Commons License 1999.07.01 0 0 15
Örök szerelem, az biztos!!!
:-)

Val'sz'eg Te is Lopárban voltál.

Fishtax

Előzmény: Dzsabb (14)
Dzsabb Creative Commons License 1999.07.01 0 0 14
Hello!

Úgy látom Fishtax minden infó-t leírd szvsz ne hozzatok haza kunát ha más nincs akkor tankoljátok el az utolsó kútnál, a benzin olcsóbb, mint itthon. A 95-os olommentes kb. 3.50 kuna. A határon nem szórakoznak, sőt. Szerintem szeretik a magyrokat, bár mi éjjel mentünk, hazafelé meg a magyar vámos akarta kipakolni az autót, de azért sikerült lebeszélni.
Én is voltam Rab szigeten egy homokos parton, azt nem tudom, mi volt a neve? kb. 10 éve volt. Ez az ahol nagyon sekély a víz?

Jó nyaralást, ha még nem voltál a horvát tengerparton biztosan örökre beleszeretsz :))

Fishtax Creative Commons License 1999.07.01 0 0 13
Igen, jól mondja Kevin!

Öcsém tavaly belecsúszott egy "Radarska controlla"-ba hazafelé (lakott terület!!!), otthagytuk az összes kunát, amit még el akartunk tankolni!
Ja, a benzin kint olcsóbb! (mint Kevin is írta)

Az autópálya Zágráb-Karlovac között 12 kuna szgk-val, ha van utánfutó vagy lakókocsi, akkor 20.

Előzmény: Fishtax (12)
Fishtax Creative Commons License 1999.07.01 0 0 12
Szia csepp!

Csak szép sorjában!
:-)))

Az indulással ne nagyon ússzatok el, szombat mindenhol turnusváltás, számítsatok iszonyú forgalomra! Ha korán indultok (hajnal 3-4 körül, föleg Budapestről), akkor a naggyát megússzátok, csak Karlovac után kerültök a hazatérők és az odaigyekvők közé - az sem rossz élmény :-) (de ez nagyon komoly!!!!) Mi az utóbbi időben csak hétközben jöttünk-mentünk - persze könnyű úgy, ha az emberfia nincs lekötött szálláshoz kötve. :-))

Lopar valóban a sziget (de kis túlzással a horvát tengerpart) egyetlen homokos strandja, mi nem is fürödtünk ott (jobban szeretjük a sziklásat). Ennek ellenére csak nyugodtan menjetek, fő a változatosság! :-)))
Minden más part sziklás (max. aprókavicsos), amatőr búvárkodásra megfelelő - ha azt érted amatőr alatt, hogy "húzzunk úszószemüt meg békatalpat (ettől kapnak hányingert az igazi búvárok, szerintük az uszony!!! :-)))), tegyünk pipát a szánkba, és próbáljunk meg 30mp-nél többet vizsgálódni a víz alatt" (meg ne sértődj! :-)) ), akkor mindehol lehet ilyet csinálni!

Rab pont ugyanannyira mediterrán, mint a többi rész, tele leanderekkel, pineafákkal, kabócákkal minden mennyiségben. A szigeten amúgy nem túl dús a vegetáció, inkább a kopár part a jellemző - de ez semkmit nem von le a szépségéből!
A kaja... Esznek azok mindent!! :-) Amit meg nem találtok meg az éttermekben, azt be lehet szerezni a piacon - tengeri kütyük, hajrá!!! :-)))

A kocsi életkorába nem fognak belekötni, pénzből beviteli limit nincsen, de a kuna kivitelét limitálják (erről érdeklődjetek a határon, mennyit lehet kivinni-visszahozni)!
Amint látják, hogy a csomagtartó dugig van tömve bőröndökkel, csak azt foják kérdezni: "-Jadransko?" - és már intenek is, hogy mehettek tovább! :-)))

Biztosítás nem kötelező, de mint szakmabeli is ajánlom, hogy kössétek meg (legalább PBB - poggyász-baleset-betegség), azt a néhány ezer forintot nem éri meg ilyenen megspórolni!!! Az úgy van, ha megköti az ember, akkor nem történik semmi, de ha nem... (Velünk egyszer történt, egy egész Skodát hagytunk végleg a Kotori-öbölnél, de volt biztosításunk! Hallatlan könnyebbség!) Azt ugye nem kell mondanom, hogy a kocsira kötelező a biztosítás (legjobb tudomásom szerint, nekem nincs autóm), de ha van négykerekűtök, biztosan jobban tudjátok!!!

Ennyi van, ha még tudok, segítek!
:-)

Üdv:
Fishtax

Előzmény: csepp (10)
Kevin Creative Commons License 1999.07.01 0 0 11
csepp!

Valamennyi kuna-t vigyetek magatokkal, vagy a határon váltsatok. Mi múltkor rosszindulatú rendőrökkel találkoztunk és csak kuna-t fogadtak el.
Biztositás nélkül még soha nem indultam el Horvátországba. A horvátok nagyon tudnak vezetni (nem közlekedni), de a magyaroknál sokkal erőszakosabbak és szivbaj nélkül előznek a beláthatatlan kanyarokban is. Ahol van használjátok az autópályát, nem drága és nagyon sok időt lehet vele nyerni. Ja, és ott érdemes tankolni.
Lopar-nál van homokos part, szerintem szép, de Rab igazi szépsége a sziklás rész. Amatőr búvárkodásra ideális. Én minden évben ezen a szigeten töltök egy hetet.
Jó utat.

Kevin

Előzmény: csepp (10)
csepp Creative Commons License 1999.07.01 0 0 10
Köszönöm, Fishtax!

Tegnap köszönés nélkül léptem le,
de ma újra itt vagyok (munkahely).

Szombaton hajnalban indulunk, de a nagy munkahelyi hajtás miatt úgy érzem, nem készültünk fel kellően az útra.

Mivel a legújabb hírek szerint feloldották a blokádot, az általad is leírt útvonalon szeretnénk menni, Senj felé és a jablanaci komppal, mert Rab városhoz közel fogunk lakni.

De mindenféleképpen el szeretnénk menni Loparba is.
Lopar ugye a homokos part?

A Rab város felőli part pedig értesüléseim szerint sziklás. Amatőr búvárkodásra megfelel ez a terep?
(Bár beszereztünk talpat, szemüveget, pipát).

Mennyire mediterrán Rab?
Értem ezalatt a növényvilágot és a kajákat.
Kedvelik a tengeri herkentyűket?

Ezt azért kérdezem, mert a Kedvesnek ez lesz az első tengerparti kirándulása, meg szüli- és névnapja is van,
és úúúgy szeretném, ha csupa jó élményekkel térnénk haza.

Ja, a kocsink 15 éves, Toyota, igaz, hogy kívülről rozoga, de a motorja jó, és most nézettük át.
Ugye a határon nem köthetnek bele a kocsi életkorába?

Még egy: a határon kérhetnek meghatározott valutamennyiséget?
Vagy ha bemutatjuk a vouchert, az elég? Vagy nem szoktak szőrözni?

És bizotítást kötni kötelező?
mert még azt is elfelejtettem.

Előre is köszi,

csepp

Fishtax Creative Commons License 1999.06.30 0 0 9
uppssz, valami kis piszok maradt a végén, törlendő!
:-)))

Fishtax

Előzmény: Fishtax (8)
Fishtax Creative Commons License 1999.06.30 0 0 8
Folytatás.

(Már arra értettem a biztosabb kompot, hogy sűrűbben jár (anno fél óránként fordult egy). Senjből Lopárba megy a hajó (ez messzebb van Rab településtől), Jablanacból egy névtelen kikötőbe (innen hipp-hopp Rab)
Persze attól is függ minden, hol lesz a szállás! :-) Ha Loparban, akkor minden viszaszívva, menjetek Senjből! :-)))

Rab édes kisváros (amúgy is gyengéim a középkori, sikátoros, szűk utcás mediterrán városok), mind a négy jelentősebb templomtornyát megmásztuk, a félsziget végéből isteni a kilátás (majdnem "gyönyörű"-t írtam, de nem akarom elcsépelni a szót! :-) ), akkor volt két diszkó, rengeteg kiülős hely...

Kedves csepp!
Látom, most már nem nagyon vagy, engedelmeddel én is hazamegyek. :-))) Majd még szedek össze infókat, de kérdezhetsz is, mi érdekel! Holnap napközben lesz a horvát referensünk, ő tud mondani majd pontos adatokat, ha érdekel (pl.: árak).

Fishtax

Rab nem t

Előzmény: Fishtax (7)
Fishtax Creative Commons License 1999.06.30 0 0 7
No.

Rab szigete gyönyörű, de mi nem az a horvát (ex-Jugoszláv) tengerparton?!? :-))
4 éve voltunk ott, az erkélyről esténként még néztük a Bosznia felé húzó járőröző F-16-osokat.

Útvonal (ha saját autóval mentek és szabadon választhattok):
Bp-ről: Nagykanizsa-Letenye-határ-Cakovec-Varazdin-Zágráb (vigyázzatok, nehogy bekeveredjetek a városba, nem nagy, csak a táblák hiánya miatt viszonylag nehéz kitalálni - bár jó térképpel és navigátorral...) -körgyűrűn a karlovaci elágazóig-Karlovac- na, innen aztán...
Lehet menni tovább az autópályán (elég sok készen van már belőle, de még nem végig - már elég régen nem jártunk arra, ezeket az infókat én is összecsipegettem innen-onnan :-)) ) Rijekáig, ott rá kell térni az Adriai Főútra (Split, Dubrovnik feliratot keressetek, az mindig bejön).
Vagy: Karlovacnál keressétek a Josipdol, Jezerane, Brinje Senj feliratok valamelyikét, induljatok arra. Az út ugyan nem sztráda, de rövidebb, nem kell fizetni, a táj is szép, egyébként is kellemesen autózható.

Ha valamelyik variációban már eljutottatok Senjig, eldönthetitek, hogy itt akartok-e átmenni komppal, vagy továbbcsorogtok Jablanacig. Javaslatom: menjetek tovább! Igaz, hogy 27 km plusz, de a komp biztosabb, nagyobb, a hajóút rövidebb (így olcsóbb is!!) - de azért arra számítsatok, hogy nem fértek föl mindjárt egyből!...

Mindjárt folytatom, csak hogy ne türelmetlenkedj!
:-))

Előzmény: csepp (6)
csepp Creative Commons License 1999.06.30 0 0 6
Köszönöm, köszönöm!!!!!

Rab szigetére indulunk, és mindenféle hasznos infot szívesen fogadok.

Fishtax Creative Commons License 1999.06.30 0 0 5
Rádijó mondta, lehet menni!

Most már csak az a kérdésem honnan és hová akarsz eljutni? ha ezek megvannak, tudok ajánlani mindenfélét, tizenjópáréve járunk az Adria keleti partjára nyaralni.

Fishtax

X polgártárs Creative Commons License 1999.06.30 0 0 4
csepp polgártárs,
mintha délután azt hallottam volna, hogy feloldották a blokádot.
xpt
finnes Creative Commons License 1999.06.30 0 0 3
Csak egy ötlet !
Maribor-Rijeka azután végig a tengerparton.
Nem tudom jó-e, de talán arra van a legtöbb chance.
csepp Creative Commons License 1999.06.30 0 0 2
SEGÍTSETEK!!!
csepp Creative Commons License 1999.06.30 0 0 1
Köszi.

Egyéb infok?
Szlovéniai benzinárak?

A budapesti Horvát Idegenforgalmi Hivatal telefonszáma? Nekem megvolt, de valahol elkevertem...

jeegynullas Creative Commons License 1999.06.30 0 0 0
Az M0-ason balra, eddig tuti ...
Előzmény: csepp (-)
csepp Creative Commons License 1999.06.30 0 0 topiknyitó
Útirányjavaslatokat várnék.

Három hónapja befizetett, nagyon várt nyaralásra indulnánk szombat hajnalban az Adriára kocsival. Közben jönnek az elkeserítő hírek a horvát parasztok útblokádjairól.
Van valami ötletetek, merre induljunk?
Szlovénián keresztül melyik a legjobb út?
Előre is köszönöm,

csepp

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!