Nem értelek ! Miért irod Hugi-Bugira, hogy nem szereti a kutyát ?
Tudod sokan vagyunk úgy, hogy megvesszük az áhitott fajtát, szeressük gondozzuk, nincs is a kutyával semmi baj, de menet közben ér a felismerés, hogy mást is szeretnénk, mint otthon babusgatni, sétálni vinni ... stb...stb.
Ekkor jön az ötlet : olyan kutya kell akivel elérhetem azt amit szeretnék, vagy legalábbis eséllyel indulhatok vele kiállitáson.
Szerintem kezdő kutyásnak igen nagy szerencséjének kell lennie, hogy az első megvásárolt kutyája alkalmas legyen kiállitásra, versenyre, és eredményes is legyen !
Nem látok benne kivetnivalót, ha Hugi-Bugi kiállitaná a kutyáját, de mivel nem lehet, vesz egy olyan minőségű egyedet amelyikkel érdemes járni kiállitásokra. Ha pedig ez a célja, az a tenyésztőnek is jó, hogy az általa tenyésztett egyeddel öregbitik kennele hirnevét. Ez is egy szempont Kanitkabir számára. Vagy tévedek ?
Ja és a kutya sem volt olyan olcsó, lényegesen kevesebbe került mint a kiállítási itthon, de amikor kint voltunk Németországba futni próbálkozni,kirándulni, kb ötszörös árat adtak volna érte a felmenői alapján. Ja és 1parvo, 1 kombinált és 1 corona, oltása volt amikor elhoztuk 12 hetesen, és legalább 4-szer volt féregtelenítve, és mivel állatorvos lakik a szomszédba megmutattam, és azt mondta igen egészséges.Ugyhogy még mindíg azt ajánlom, hogy kellő ovatosággal kezeld a hölgyet Kanitkabir.
Szerintem nagyon jó, hogy van aki segít, az mindíg lendít a dolgon, hogy olyan kutyája legyen amilyet szeretne, ezeknek a kutyáknak van törzskönyve ő nem úgy vettem ki, hogy azt szeretne, hanem lovat cserélni, vagy egy kicsit sajnáltatni magát.
Te azok közé tartozol, aki amikor elmegy kutyát venni, egy szempont érdekli, minél olcsóbb legyen. Nem kell se törzskönyv, semmi, csak olcsó legyen. Viszont Te vagy az első, aki szeretnéd megszerezni a törzskönyvet.
Tudod egy átlag ember kutyát vesz, nem champion címet, az csak jön, ha olyan a kutya. Véletlenül.
Egy kutyaszerető ember a kutyát szereti, nem a címeit, Te nem szereted a kutyádat.
Itélkezel a vizsláról és más kutyákról, amihez nem értesz. Nem érted, miért van jobb szőre a feketéknek, de véleményt alkotsz. Ez nagy baj. Az is baj, hogy egyszerre jelentkezik egy tenyésztő, hogy majd ő segít. Ő is csak potenciális vásárlót lát benned, nem kutyaszerető embert (mert Te nem vagy az).
Hugi-Bugi ! Sajnos én nem ismerlek, de a leveleid után már szeretnélek megismerni. Néhány javitás kellene a leveleidhez. Az agaraknál már régóta eltér a pálya és show tipus és ezt szerintem minden agaras tudja. Ha futókutyád van, akkor futtasd és ha nem verseny agarad van, akkor is futtasd, mert egy agár mindig minden körülmények között boldogan fut, mert láncra verve is agár marad. Ha valóban kiállitásra szeretnél kutyát, keress meg, szivesen segitek és szerintem Spillo is segiteni fog.
Az afgán szine semmit nem számit a kiállitáson. Tavaly az egyik szőke szukám 2 alkalommal is nyert fekete szuka ellen és ez többször több esetben is előfordul, mert nem a szint birálják, hanem a kutyát.
A netboardon olyan emberek irnak, akik a versenyzésnek a hivei, mi itt a kiállitásé vagyunk, de nem hiszem, hogy akár innen, akár onnan bárkit kiutálnának csak azért, mert olyan a kutyája amilyen. A fórumok azért vannak, hogy az ember megismerje mások véleményét és elmondhassa a sajátját. Ha hülyeségeket irsz bárhova, úgy sem reagál neked senki.
Az pedig, hogy a coursingen mi van vagy volt, az nem érint téged, hiszen egy alkalommal sem voltál, nem tudhatod, hogy veled mi történt volna. Egy biztos, akár show kutya fut, akár verseny kutya,mindegyik nagyon élvezi a futást. Sajnos nekem a tavalyi évben nem volt lehetőségem a kutyáimat úgy futtatni, mint eddig, de ha vittem őket edzésre, és elmondhatom neked, hogy a kölykök már 3 hónaposan élvezték a coursinget is és a versenypályát is, pedig fekete volt az egyik és a legősibb felmenői között sincs versenykutya.
Megértem, ha megszeretted már a kutyádat és nem akarod visszaadni, szeresd is őt úgy, mintha jó lenne a szája, mert ez nem a kutya hibája. Szerintem egy afgán akárhogy is néz ki, akkor is imádnivaló, mert a kutyának nem a szinét, a fejét, a testét, az eredményeit szeretjük, hanem őt magát, a lelkét. És a kis lelkük mindennél sokkal szebb.
Ja és még valami, ami nagyon fontos. Mi afgánosok nem utáljuk egymást, nem utáljuk jobban egymást, mint bármelyik másik fajtában az egymás ellen induló kutyák gazdái. Tudod, minden emberenek és főleg minden tenyésztőnek megvan az a fazon az adott fajtán belül, amire esküszik, ami számára a világon legjobb és legszebb és legjobban standard közeli. Ez nem mindig találkozik a biró izlésével, de mi akkor is esküszünk rá és ebből vannak a viták és azt gondolom, hogy ez igy normáis is.
Bocsánat az alkalmatlankodásért, de az igazságtalanságot nehezen viselem, én már láttalak futó pályán és teljesen másképp beszéltél, és érdekes dolgokat irsz, tudod mit jelent az alom ismétlés? És tudod mit irtál le mert elég zavaros, és hol lett még egy alom ?
Bocsika de, egy kis sületlenség helyretétele Hugi- bugi, tévedsz, "De én úgy látom, hogy a futó kutyákat az udvaron, kennelekben tartják és nagyon mogorvák, verekedősek és mivel keveset vannak ember közelben, nyilván kevesebbet is fésülik őket." a futókutyák napi edzésben vesznek részt, általában kétszer is több órát, és fésülik is őket, mert nem gubancosak, ugyanis versenyen sem lehet megjelenni koszos ápolatlan afival.. Nekem a nagymamám annak idején azt mondta aki hazudik az előbb utobb lop is, és, hogy ne mutogass újjall mert rászoksz a lopásra. Te hazudsz és a saját butaságod miatt újjal mutogatsz.Először is nekem is ebből a kennelből van kan afgánom aki verseny kutya és versenyezni szeretnénk vele, nyár közepén hívtak fel a fogproblémával, de az enyém tökéletes és akkor mondta a hölgy, hogy azért kérdezi ,mert lett egy foghibás közöttük, tudtommal fel lett ajálnva neked a visszavásárlási lehetőség, kétszínűnek lenni csúnya dolog, szerintem még mindíg vissza veszik ha akarod. A másik " egy tüzelés sem maradt ki" ezt honnan veszed mondták???????, mert én tudom, hogy négy éve ez az egyetlen futó alom az országban, igen ritkán tüzel a kutya, ja és az előző alom sem tőle volt ami futó, úgyhogy még ritkábban.Elég sok sületlenséget leirtál azt hiszem én más tenyésztők helyében nem adnék neked el afit, mert tudom az igazat és azt hiszem nagyot csalódnának benned.Valóban látom én is , hogy az afgánosok egy szűk társadalom és igen igen széthúz, Te ezt erősíted.
Végigolvastam a témát, és csak hozzáfúznék néhány dolgot.
Először is a versenyzés: hidd el, érdemes kivinned a kutyádat coursingre, vagy pályaversenyre! Ennél jobbat nem is tehetnél a kutyáddal!!! Főleg, ha futó-afgán szülei voltak, akkor még eredméynes is lehet benne, rendszeres edzésekkel. De ha csak azt akarod, hogy a kutyát remekül szórakozzon, akkor is érdemes elmenned! Csodálatos látvány, mikor a kutyád élvezettel fut a nyúl után - hisz ez a élete!!
A kiállításokat tényleg felejtsd el vele, hibás is, ezért nyerni esélye sincs, csak a pénzt dobod ki az ablakon...
Én ismerem jól az afgános lányt, akiről mesélsz (egyébként ő is szokott itt irogatni a fórumon), ismerem a kutyáit is és az almot, amiből vettél volna kutyát - mind gyönyörűek lettek, tényleg kár, hogy nem került hozzád egy belőlük! És 80 e forint egy ilyen igéretes kutyáért nem drága!!
Tudom, hogy tervez most almot, nem értek az afgánokhoz, de azt mondta, hogy nagyon ígéretes párosítás... és ha nála épp nem is lesz, ő tudja, kitől érdemes venni.
De van még egy jó kennel Magyarországon, nekik is vannak szép kutyáik, ott is próbálkozhatsz, ha épp nála nem találsz kedvedre való kutyát (ha jól értettem, tervezed, hogy veszel a mostani mellé még egyet).
A fekete afgánok tényleg többet nyernek, ennek talán az az oka, hogy mint minden fajtában, a feketének jobb minőségű szőre van. De a szín nem minden...
Nekünk van 8 kutyánk, ebből 2 alkalmatlan kiállításokra, pedig pont azért vettük. Mégis szeretjük őket és teljes életet élnek; remélem, azért, mert nem úgy sikerült a kutyád, ahogy tervezted, attól még ugyanúgy fogod szeretni őt, hisz erről ő nem tehet!
Komolyan nem értelek, hogy miért kell minden alap nélkül ilyeneket írni. Miért néznék ki a netboardosok a kiállításosokat meg a futtatósokat is???
Ez meg a másik. Coursingen annyiban fontos a fogás, hogy külön pont jár érte. Miért ne lehetne olyan kutyával versenyezni, aki a végén nem fogja meg a nyulat? Ha a távot amúgy rendesen lefutja, nyugodtan lehet vele jönni coursingre.
Geszti pályakutya (a gép bolondja volt = futott tovább a gépre, akkor is, amikor az már ledobta a nyulat), pályán nem kell megfogni a nyulat!! A pályaverseny, ahol csak az idő számít, teljesen más, mint a coursing, ahol több szempont alapján bírók pontozzák a kutyákat.
Coursingen nem dobják le a nyulat, nincs minek ledobnia, ez nem pálya; itt egyszerűen csak lassít, majd megáll a nyúl.
Eddig csak olvastalak Titeket, de most úgy érzem, hogy muszáj írnom.
Hugi-Bugi, ne haragudj, de elképedtem a hozzászólásaidon. Először is az a problémád, hogy az afgánosoknál mindenki fikázza a másikat, miközben Te sajnos ugyanezt teszed az afgánod tenyésztőjével (aki mellesleg jó ismerősöm). :o(
Foghibás lett a kiskutyád, ez sajnálatos, és a tenyésztő korrekt módon utólag vissza is térített Neked ezért a vételárból.
Azt kellene megértened azonban, hogy egy futóafgánnak a kiállításon nem csak az esetleges foghiba miatt nincs esélye, hanem azért, mert náluk a tenyésztésnél csak a sebesség, a teljesítmény a fő szempont ősidők óta; ez megmutatkozik a testalkatban, fejben, szőrzetben (akármennyit kíméled, mosod, fésülöd; soha nem fog egy igazi kiállítási afgán szőrében pompázni), mindenben. A munka osztáyba történő nevezés sem megoldás, mert oda is csupa gyönyörű, hatalmas szőrben díszelgő afgánt neveznek, coursing v. pálya licensszel.
Ha kiállítási afgánt szerettél volna, ráadásul komoly céljaid voltak vele (írtad, hogy nem hobbikutyát akartál), akkor mielőtt vásárolsz, nagyon alaposan utána kellene olvasni a fajtának, típusoknak, vonalaknak; kérdezősködni, elmenni tenyésztőkhöz, kiállításokra stb. és nem utolsósorban pénzt gyűjteni a kölyökre! Hogy van az, hogy a legjobbat akarjuk, de az olcsónál is olcsóbban? Ismerem azt az almot, ahonnan 80 ezerért vehettél volna kutyát, és szerintem bőven megérte volna; és biztos, hogy a lány belement volna akár a részletfizetésbe is, ha tudja, hogy a kutyája jó helyre kerül és járnak majd vele kiállításra. Nem tudom, tudod-e, de külföldön kb. 800 eurónál kezdődik egy minőségi kiállítási afgán ára, a határ meg a csillagos ég.
A kutyád tenyésztője felvilágosított róla, hogy az ő kutyái versenykutyák, de láttad is őket és mégis megvetted tőlük a kiskutyát, most meg keserű a szád íze, mert nem azt kaptad, amire vártál. Ezért ne rá legyél dühös...
A lányról, akit a netboardon szerinted fikáztak (szerintem meg szó sem volt fikázásról, egy adott dologban nem értettünk vele egyet és ennyi); itt az indexen sajnálatos módon sokkal durvábbakat lehetett olvasni; úgyhogy a netboardot sem kellene fikázni... Véleménykülönbségek ott is vannak (ahogy itt is), ez a természetes, nem vagyunk egyformák.
A következő afgánodhoz sok sikert kívánok; tudom, milyen almot tervez a lány, és szintén nagyon ígéretes lesz szerintem, én is hozzá irányítottam egy ismerősömet.
Valami mégiscsak van a szinekben, mert azt már megfigyeltem, hogy sok kiállitáson a fekete afgánt nyeretik és azt is, hogy nekik van a legtöbb szőrük és a leghosszabb. Az a baj, hogy még mindig nem tudom milyen kutyát válasszak, mit kell megnézni egy kutyán.
Szerintem olyat válassz ami neked tetszik! :) AKi tenyészteni akar annak feltétlenül kell legyen kialakult képe a szerinte tökéletes kutyáról, hisz ha nincs mi alapján tenyészt? Nyilván az alapokat a standard adja, de azon belül lehetnek eltérő tipusok a te izlésedet nem határozhatja meg más valaki, ki kell alakítanod. Az, hogy a bíróknak mi tetszik egy dolog, mindegyiknek más, és akkor még szó sem esett arról a részéről, hogy nem feltétlenül az kapja a címet aki a bírónak valóban tetszik.
Ha még nem is alakult ki teljesen előtted a kép, hogy milyen is az igazi afgán, ha sokat folglalkozol a dologgal (kiállítosok látogatása, folyamatos informácigyűjtés, beszélgetés mindenkivel akivel csak lehet, barangolás a neten, szakirodalom olvasása, stb) egy idő után biztos tudni fogod mit akarsz. Ez időbe kerül és energiába, de ha komolyan gondolod biztos megéri...
Nekem öt éve van tibetim, kb 3 éve figyelem a fajtát olyan szemmel, hogy egyszer én is fel tudjak majd valamit mutatni (magamnak és nem másoknak!). Bár már nem viszem a kutyám kiállításra, ahova csak tudok elmegyek (külföldre is), zsákszámra veszem a könyveket (fajtáról, tenyésztésről, tartásról..stb), tartom a kapcsolatot tenyésztőkkel, állandóan figyelek, raktározom és feldolgozom az infokat :)) ...... és még nem tartok sehol, de haladok, ez biztos :)
Nem éreztem erőszakosnak, csak úgy tünt, mintha arra szeretnél rábeszélni, hogy inditsam a kutyámat versenyen, pedig látom, hogy a coursingen is egy zárt kör van és Isaszegen se fogadják szivesen az újakat. Ezért inkább kimaradok az afgánozásbol ezzel a kutyámmal, ha a kiállitás nem jön össze.
Sajnos csak ritkán van lehetőségem számitógép előtt ücsörögni, ezért nem tudom milyen válaszok jönnek majd nekem, de igyekszem mindent elolvasni. Most éppen egy buliban vagyok, de nincs kedven táncolni, se beszélgetni, gondoltam belépek a neten valahova és eltelik az idő. Köszönöm a sok segitséget !!!
Magyarországon nincs olyan sok afgán tenyésztő -hangsúlyozom tenyésztő - hogy annyira nehéz lenne a váalsztás.
Ha most németjuhászokról beszélnénk akkor komoly gondban lennénk ki mit ajánlana.
Spillo, ha benéz biztosan ad jó tanácsot. Ha pedig afgános akkor én is kiváncsian várom mi erről a véleménye ?
Ennek a topiknak nyitója afgános,Vele konzultálj, Nem fogsz Tőle rossz tanácsot kapni Spillo a neve + kiváló kozmetikus. Ő tudja mit beszél. Itthon is meg más országokban is! Ne kapkodd el!!!
Tudom, hogy most nem engem szólítottál meg, de én a magam "tudományos" módján választottam ki az agaramat: rámutattam, hogy az kell. Ez a sok kutyakiválasztással kapcsolatos holtbiztos tipp nekem roppant unalmas! Nem azért mert olyan fantasztikusan okos vagyok, hanem mert annyira sok van belőle. Szerintem egészen egyszerű a dolog: ki kell választani olyan kennelt, ahol kiállítási afgánok vannak, beszélni a tenyésztővel, hogy neked milyen elképzelésed van a leendő kutyádról. Ezek után, ha lelkiismeretes tenyésztővel és emberrel hoz össze a sors, nyilván segíteni fog, melyik kiskutya lenne neked a legmegfelelőbb. Hogy milyen színű legyen, az ízlés dolga, asszem nem ez a legfontosabb szempont.
Én nem tudom nálatok hogy megy a kutya kiválasztása, de én azt vettem észre, hogy hiába kérdezek, zárt fülekre találok. Nem mondják meg mit kell nézni, ha rákérdezek, akkor nem tudom a válasz. Ahány emberrel beszélek, mind mást mond az afgánról. Az egyiknek a vörös az igazi afgán, az az eredeti, az összes többi csak a tenyésztők munkája. Ha meg azt mondom, hogy a fekete afgán nem tetszik, akkor mindenki felháborodik, mint Dandera, hogy a legszebb afgán fekete. És ezen kivül még annyi minden van ami rossz vagy jó lehet az afgánban ?!
Láttam az egyik kiállitásról fotókat, egy ismerősöm fotózott egy fehér afgánt, mert én nagyon szeretem a világos szinű kutyákat és a lábfeje kopasz volt, majdnem térdig. Kérdeztem, hogy biztosan a kiállitáson készült ez a kép ? Azt mondta igen és beszélt a gazdival és az a kutya egy elég eredményes kutya itt az országban, bár mostanában nem fogja a gazdi kiállitani a lába miatt, de májusban lesznek tőle elvihető kölykök. Akkor ez most hogy van ?
Ha fekete az afgán, akkor jó sok szőre van és akkor a lábán is van szőr, de ha világos, akkor félig kopasz ? Én világos afgánt szeretnék.
Szoktam futtatni az afgánomat, szereti. Bringa mellett lefutja a 10 km-t lassan és amikor hazaérünk, elkezd örülten rohanni a kertben. Tudom, hogy az afgán is egy agár és kell futtatni, ez meg is van. El is szoktam engedni, de nem megy el, fut a bringa mellett. Én csak a versenyzésben nem látok semmi poént. Egyre jobban az jön le nekem az agaras fórumokról, hogy mindenki futtat mindenféle agarat, nem baj, ha nem futó, ha futó, az sem baj, ha nem szép, csak születnek a kutyák. Például abból a kennelből, ahonnan a kutyám van, elhangzott a netboard fórumon, hogy a kutyám apja nem igazi futó kutya és hiba volt megvenni és éppen az én kutyám foghibás, bár állitólag az összes többi kutya nem hibás, csak nekem volt "szerencsém", mégis alom ismétlés volt. Egy tüzelés sem maradt ki a kutyám anyjának és újra olyan alom lett - bár nem tudom, hogy megszülettek-e, ahol lehet foghibás kutya és ahol az egyik ág kiállitási ág. Közben pedig fikázzák azt az embert, akitől most már biztosan veszek egy afgánt - sikerült rábeszélnetek, mert valami futó kutya belecsöppent a vonalába. Azért ez érdekes nem ?
Hohó!!!! Most esett le melyik afgános lányról beszéltek!!!!!!! Már láttam többször is. Nekem szimpatikusnak tűnt, biztos nem fogja leharapni a fejed, ha odamény hozzá.
A tenyésztéshez nem kiállítási eredmény kell, hanem tenyésztésre alkalmas kutya. Ha harapáshibás akkor nem alkalmas tenyésztésre függetlenül attól, hogy elérsz e eredményt egy vagy több vidéki egyindulós kiállításon vagy sem...
Ha tenyésztésre szeretnél kutyát az nagyon sok előmunkával jár, felderíteni a hazai vagy számodra elérhető külföldi állományt, ellátogatni minél több tenyésztőhöz, és persze tanulni, tanulni, tanulni :))))
Egy jó tenyészkutya ára pedig magas és még így is zsákbamacska, a tenyésztője szerint nagyon ígéretes 7 hetes babáról is kiderülhet, hogy kedvenc kategória...
Remélem azért a kutyidnak szép élete lesz így is, hogy nem pont az amit elképzeltél.
Én azt javasoltam kérdezz és kérdezz. Minden tenyésztőt a saját kutyáiról, és a másik tenyésztő kutyáiról is. A hallottakat vesd össze azzal amit látsz és a Standarból kiolvasol. Hidd el fogsz tudni választani. CSAK NE SIESS!
Bocsi, ha eröltetésnek érezted a futtatással kapcs-os gondolatomat. Annyi az egész minössze, hogy az agarak futó-kutyák, imádnak futni és ezért gondoltam, hogy ez kézenfekvő elfoglaltság lenne a tiédnek is. A coursingről nem tudok véleményt mondani, halvány lila gőzön sincs róla, ki utált ki kicsodát.