Keresés

Részletes keresés

Zizi6785 Creative Commons License 2010.01.06 0 0 126

Üdv!

Az én tüneteim nem ilyenek voltak, sok kövessel volt alkalmam beszélni, egyik sem említett ilyesmit, úgyhogy sajnos lehet, hogy nem attól van.

Kőtörőfű kapszulát felejtsd el, már a neve is hülyeség. Hogy törhetne össze egy fű egy követ?

Bármitől is vannak a hasi panaszok, a kőtől szabadulj meg minnél előbb, amíg ilyen kicsi. Már biztosan ismered a népi bölcsességeket, de pl. feküdj bele egy forróvizes kádba, és igyál meg minnél gyorsabban minnél több (alkoholos) sört. Negyed óra alatt másfél litert kéne tartani.

Vagy:

Kőkilökő-tea

Aranyvessző, mezei zsurló, nyírfalevél, pásztortáska, 1:1 arányban.  4 evőkanálnyit forrázunk 3 liter vízzel, 5 percig lefedve pihentetjük, majd leszűrve folyamatosan kortyolgatjuk (lehetőleg melegen).

Ivásritmus: 2 dl tea, majd emeletről ledöcögni (sarokra lépés), vissza lifttel, ha van (hogy ne terheljük a szívet), utána fekve pihenés félóráig és ismétlés négyszer.

Rewotinex folyamatos szedése is ajánlott!

Előzmény: Chaos666 (125)
Chaos666 Creative Commons License 2010.01.06 0 1 125
Sziasztok! Először is minden itt jelen levőnek, (és aki nincs itt annak is) jobbulást, és kitartást kívánok, Vesekő Fanyarországon illetően.Kérdésem lenne hozzátok! 33 éves vagyok. A helyzet fő vonalakban. Van egy drágaságom a jobb vesémben, 3mm a kicsike, de meglehetősen ragaszkodó típus.(bár más lenne ennyire hűséges) Évek óta vannak panaszok,de erre nem gondoltam. Volt görcs is, több mint fél éve, ahogy kell. Akkor „majd spontán távozik” jelszóval ugye, utamra bocsájtottak. Nem bántam különösebben, akkor is a görcs miatt lett sürgősségi csak. Aztán pár napra rá, egy kis azta q….a f….m, megjegyzések mellett reggel, könnyítés közben valami jöhetett. Én nem láttam akkor semmit, szóval homok is lehetett. De a kövecske maradt, ultrahang igazolta legalábbis. Panaszok is akadnak, és ahogy olvastam másnak is vannak bőven. Kérdés??? Hasmenés, hasi panaszok 1000el, hol itt,hol ott. Jó kis szurkáló érzések néha a vesénél. Ezek a fő vonalak nálam. Van e valaki, aki hasonló kellemes dolgokkal küszködik? Mert drága orvos doktor barátaink szerint, ezek a panaszok nem lehetnek a kőtől. Én meg nem nagyon szeretnék gyomortükrözést, mert egy elég szerintem az életben. Gondoltam epekőre is. Bár azt akkor nem láttak,igaz akkor evés után voltam. De lassan szerezhetek orvosi diplomát én is, mert ez egy vicc, nonszensz, groteszk, amit EZEK csinálnak. Tisztelet a kivételnek. kb: kettőt tudok mondani. Próbáltam már mindent szinte.pl: Fekete retek csepp. Egy havernak segített, nekem nem. Most a kőtörőfű kapszulát nyomatom. Napi 3 liter megvan a folyadék, de 2 mindig. Teljesen egyetértek az itt jelenlevőkkel, a diétát(semmit nem lehetne enni ennyi erővel), és orvos barátainkat illetően is. Persze nem halálos betegség. De én csak úgy engednék urológusnak valakit,hogy legyen legalább egy vesegörcse, és feküdjön a SÖRGŐSSÉGIN (neve nem fedi természetesen a valóságot) 1,5 órát, zsibbadt kézzel,tarkóval meg egyéb finomságokkal. Mire méltóztatnak benyomni egy szájbavert infúziót. Remélem az itt levőknek nem tapostam a lelki világába. Ha igen elnézést. HA, viszont orvos doktoraink, olvassák és nekik Igen, akkor jó. Helyes. Örüljenek,hogy nem vertem le egyik kedves kollégájukat is, miután telefonon lebeszéltük,hogy átmegyek az ő drága városukba az enyémből,ESWL re,(mert nálunk azzal is megy a szarakodás) mikor ott voltam pedig közölte,hogy „ez a kő kicsi”. Persze telefonba elmondtam mekkora.” Nem robbantja ezt”, közölte velem. „Növesztgessem még”. Üzemanyag elpárolgott legalább a kocsiból a levegőbe. Na itt tört meg valami bennem, ami eddig sem volt túl erős talpazaton. Az orvosok, meg ország image-t illetően. Bocs ha hosszú lett. Ha válaszoltok, van-e hasonló tünete valakinek, a kő miatt, azt szívesen fogadnám.
yester Creative Commons License 2010.01.04 0 0 124
A "tököm" tele van, hogy minden két-három évben homlokegyenest másra jönnek rá a kutatók... :) :( ....persze ez minden területre érvényes...

Előzmény: Zizi6785 (123)
Zizi6785 Creative Commons License 2010.01.01 0 0 123

Itt a narancslés cikk:

http://egeszseg.origo.hu/cikk/0636/048456/a_narancsle_1.htm

Akkor most inni vagy nem inni?

_Mixmix_ Creative Commons License 2009.12.23 0 0 122
Mozgásszegény életmód, elhízás, sok fehérje (husi)... negyven év felett sok férfiembernek okoz vesekövet...
Nekem elég sokkoló volt a fájdalom, bár előtte már hetekig fájt deréktájt.. de vesekőre nem gondoltam... görcsoldó viszonylag jól hatott, elindulhattam az egészségügy rögös útján... dr.1 vizelet alapján húgysavköre tippelt, majd röntgenképen mutatott is valamit (nem láttam semmit) amit 8mm-es kőnek írt a dr.2-nek szóló beutalón... dr.2 próbált ultrahangozni, de vastagságom miatt nem sokat látott... újabb röntgen után konzultáció dr.3-mal, aki újfent ultrahangozni próbált.. kicsit mérgelődött, hogy ő sem lát semmit... laborok, majd egy zúzás... sok, erősen, fájósan... új ultrahang, amin ismét nem látnak semmit, viszont elbocsátottak tünetmentes végszóval..
Jóideig véres pisi, azután irritáció a hólyagban, majd eggyel tovább (a kijáratnál :-)
Többek szerint vesehomok is lehetett.. én kővel nem találkoztam végül is.. szóval mintát nem tudtam leadni, nemtom miféle lehetett...
A rákövetkező évben kb. 3* éreztem a durvát... receptem: görcsoldó+fájdalomcsillapító majd 10 perc után 1,5-2 liter nem túl hideg víz lenyelése.. nem elaprózva, hanem bedöntve, hogy lökésszerű hatása legyen... azután lehetőség szerint meleg fürdő vagy zuhany, ami nekem csillapítja a fájdalmat és a görcsoldást segíti... makacs esetben víznyelés után buszozás valami rázós járatom, hátha elmozdul a kavics...
orvost azóta is kerülöm ezügyben, meg általában is...
több mint egy éve tünetmentes vagyok... remélem nem valami óriáskő épülget odabenn...

Nem követendő példa!! A kő beragadása esetén a sok folyadék okozta pangás nem túl jó dolog!!!
Aki tud diétázzon és adjon le a súlyfeleslegéből valamint mozogjon sokat - nekem nem megy egyik sem...
bocs, ha túl hosszúra sikerült
Zizi6785 Creative Commons License 2009.12.18 0 0 121

Csak, hogy megnyugtassalak (vagy még jobban összezavarjalak), ezt ma találtam:

"A kőtípusok szerinti étrendi megszorítást az újabb vizsgálatok idejétmúltnak tartják, főleg ami a kálciumbevitel csökkentését illeti. E szerint a napi egyenletesen elosztott (tehát még este lefekvés előtt is annyit inni, hogy egyszer fel kelljen kelni vizeletet üríten) napi 2,5 liter folyadékbevitel, a rostokban és vitaminokban gazdag, de  konyhasóban ugyanakkor szegény, ellenőrzött fehérjetartalmú (a túlzott fehérjebevitel és a vegetáriánus étrend sem kedvező) átlagos kálciumtartalmú étrend mellett bármely kőtípus esetén megelőzhető a kőképződés."

Előzmény: dragon09 (120)
dragon09 Creative Commons License 2009.12.18 0 1 120
A vicc az, hogy jóformán minden ételt kerülni kell? Sajt.. nálam alapvető mivel ha csinálok egy szendvicset és nem szeretem a párizsikat, így csak vajat meg sajtot tudok rá rakni. Húst is kerülni kéne. Cékla? Egyik kedvencem. Nem értem.. Mindent kerülni kell komolyan mondom. A sajton vagyok a legjobban kibukva.. annyira alap étel, ugyanúgy mint a hús. És a C-vitamin? Most télen azt kéne szedni, hogy elkerüljük a vírusokat erre? Remek. Most komolyan, akkor mit lehet enni? Nem lehet kakaós dolgokat, spenótot v sóskát, húsokat, sajtot. Itthoni háztartásban általában sajtos szenyát tudok enni gyorsba vagy banánt. Ezek mindig megtalálhatóak itthon(nem én vásárolok). Tényleg, jóformán nem lehet semmit se enni... Most komolyan, ha nem ehetsz húsokat akkor át kell térned a vegaéletmódra vagy mi? De még zöldségekből se ehetsz meg bármit. Ez nagyon abszurd, ezt így nem is lehetne követni...
"A calcium bevitel csökkentését inkább a kenyérfélék, a péksütemények, a lisztből készült termékek elhagyásával, ill. fogyasztásuk mérséklésével kell megvalósítani."
És akkor már a kenyérről ne is beszéljünk. Most komolyan, ezt anyagilag sem lehet megvalósítani, hogy valami olyan kaját egyél ami abszolult megfelel a "vesekőves diétának" és még jól is laksz vele.
"Azonban az igen értékes tejet, tejtermékeket nem szabad teljesen kihagyni étrendünkből, csupán kevesebbet kell fogyasztani belőle" <-- sose fogyasztottam a tejtermékekből "extrém" mennyiséget. Sajtból is maximum egy nap egyszer eszek egy maci sajtot, maximum kettőt.
"Nem szabad megfeledkezni az ivóvízben levő calciumról sem, a nem túl kemény víz 1 litere nem egészen 100 mg calciumot tartalmaz" <--- és akkor vizet sem lehet innunk. Rendben :D Ezt az életmódot, nem lehet betartani. Ráadásul vérszegény vagyok, tehát a marhahús és a cékla és minden olyan étel amiben sok a vas, az javasolt.
Zizi6785 Creative Commons License 2009.12.15 0 1 119

Hát én nagyjából a következőket tervezem:

1. Megfelelő folyadék 2, de inkább 3 liter naponta

2. Heti kétszer intenzív mozgás (Foci, kocogás, tavasztól esetleg tenisz - az jó ugrálós)

3. Kevesebb tejtermék, és kakaó (csoki) fogyasztása (A legnagyobb vesztes a Turó Rudi, amelyik mind a kettőt tartalmazza)

Előzmény: 521478963 (118)
521478963 Creative Commons License 2009.12.14 0 0 118

Na, egész pörgős lett ez a topic:((

Azt ne felejtsétek el, hogy a mozgásszegény életmód is a köveknek kedvez, és a C vitamin, nagyobb dózisban.

Zizi6785 Creative Commons License 2009.12.14 0 0 117

Ma reggel kiszedték a csövemet is!

Hát igen, mégiscsak jobb lesz a karácsony nélküle.

Dr. P.-t is megkérdeztem a diétáról, ő ellene van, szerinte sokkal rosszabb betegség p. csontritkulás is lehet belőle, akkor inkább a vesekő. Sok folyadék, évente kontroll.

A röntgenről még annyit, gogy ugyanaz a kő a korábbi felvételen tisztán látszott.

De az a felvétel egyszerűen pocsék volt, pedig, mint említettem, meg is ismételték a felvételt. Tehát, ha Dr. P. pusztán csak a röntgen leletre hagyatkozott volna, és korábban kiveszi a csövet, akkor napokig komoly görcseim lettek volna megint.

Előzmény: yester (116)
yester Creative Commons License 2009.12.12 0 0 116
Gratulálok, örülök nagyon...látod ezt hozta a jézuska! :)

Röntgen nem midnen követ lát, vannak nem mész alapúak (bár többféle összetételű egy helyen nemtom, hogy képződhet), azokat nem látja, de nem akarok okoskodni, minden jó, ha vége jó!!!
Előzmény: Zizi6785 (115)
Zizi6785 Creative Commons License 2009.12.11 0 1 115

Bocsánat az online tudósításért, de az előbb kijött a kövem.

Marhára örülök!!!!

Nem is volt ez olyan kicsi, 5x3 mm-es. (Tehát a 8 mm-esből háromszori zúzás után még mindig maradt egy ilyen nagy darab.)

A múltkori röntgenfelvételen nem látszott! Pedig meg is ismételték a felvételt. Gratulálok nekik.

Zizi6785 Creative Commons License 2009.12.11 0 0 114

Na megvolt a vizitem (iszonyú sokan voltak)

A helyzet változatlan, viszont látott az uh-on egy apró követ egész lent (ezt szerdán nem látta). Pangás most nem volt.

Hétfőn kell visszamennem, itt van az egész hét vége, hogy megszabaduljak ettől a kis kőtől.

Valami biztos módszer?

Előzmény: yester (113)
yester Creative Commons License 2009.12.11 0 0 113
Ne igyál kevesebbett, csak nagyon oszlasd el, de szvsz 3 liternél több nem kell egy embernek... én talán ha összehozom a napi 2 litert....
Előzmény: Zizi6785 (112)
Zizi6785 Creative Commons License 2009.12.11 0 0 112

Dr. P. kirohanásainak már én is fültanúja voltam néhányszor, ahogy mondod, cifra.

És végül is a pangás ellen csak ennyi a megoldás, hogy keveseb ivás?

Előzmény: yester (111)
yester Creative Commons License 2009.12.10 0 1 111
...aznap mikor törnek, ugye ott itatnak, amíg szép pisisárga nem lesz a vizeleted...no én nekem az első két órában alig kellett kimennem, egymás után ittam a bölcsis teát...mire kitisztult az a kevéske ami addig kijött, eltelt vagy 3 óra!! Hazafele úton ért le a hólyagba az a 2 -3 liter, ha nem tudtunk volna egy ismert cégnél bekéredzkedni a mosdóba, én szétrobbanok hólyagilag a kocsiban...
Másnap kontroll az sztk-s urológián, ahol az UH-n látszott a tágulás és megkérdezte a doki, hogy mennyit iszok??? Mondtam; rendes kislány voltam: sokat, ahogy kell!!
Erre rám förmedt, hogy NE igyak annyit, mert pang a vesém!
Gondolom a kövek elzárták az urétert, ezért visszamarad a vizelet.
De ezt mért kell így??
A Pálfi még cifrább volt, mikor a zúzás végén jött rá, hogy a vesében van a kő és nem a juxtavétes szakaszban, ahogy a beutaló sztk-s urológus a beutalón ezt leírta...ő a röntgenorvos szakvéleményét kérdőjelezte meg a helymegállapítását illetően, az övét meg a Pálfi...és mindez nálam, páciensnél csapódott le, nekem magyarázzák, hogy a másik milyen h'lye.... miközben egy görgethető kőnek érzem magam, hogy ilyen képzavarral éljek :)

Ami az eü-t illeti: volt egy még cifra esetem ez évben: egy allergiás roham kapott el januárban, amivel intenzívre kerültem, de senki nem tudott felvilágosítást adni, hogy miért történt velem a roham... antihisztamin infúzióban, másnap normális értékek, kórházból kirúg...amit nem bántam, mert a kórházi ágyban a nyakam majd kitört egy éjszaka alatt ...

Ezeken kívül hál'istennek nincs semmi bajom, évek óta nem voltam influenzás, nyavalyás, nem törtem el semmim :) és nem kívánom az ellenségnek sem a vesegörcsöt, sem az allergiás rohamot!
Előzmény: Zizi6785 (110)
Zizi6785 Creative Commons License 2009.12.10 0 1 110

De miért is téged szídott le?

És mit csinált, hogy ne pangjon tovább?

Előzmény: yester (108)
Zizi6785 Creative Commons License 2009.12.10 0 0 109
Úgy dobálóznak a latin kifejezésekkel, mintha teljen természetes lenne, hogy azt te érted
Előzmény: yester (108)
yester Creative Commons License 2009.12.10 0 1 108
Engem leszidott a doki, mikor látta az UH-n, hogy pang a vesém. Valami tágulatokról magyarázott, de én már csak jövő héten hétfőn tudok kontrollra menni meg az analízisért. Ha nem késő rákéredezek nála.

Az szent igaz, hogy minden információt úgy kell kipréselni belőlük és még akkor sem egyértelműek, mindenhol ezt tapasztalom... vagy ha mégis veszik a fáradtságot és megmagyarázzák a dolgot, akkor a felét sem értem :)

Előzmény: Zizi6785 (107)
Zizi6785 Creative Commons License 2009.12.10 0 1 107

Köszönöm!

Nem tudjátok, hogy ha van még egy kis pangás, az nem károsítja a vesét? Nincsenek komoly görcseim, inkább csak tompa fájdalom, egy-egy nem túl erős nyilalás. (A csövem be van dugva)

Engem ez idegesít egyébként legjobban a dokikban (és ezt általában értem mindegyikre), hogy semmit nem mondanak. Úgy kell minden információt kipréselni belőlük, nem készítenek fel semmilyen eshetőségre.

Engem pl. úgy vittek a műtőbe, hogy azt se tudtam, mi fog velem történni. A többi betegtől százszor többet megtud az ember.

Előzmény: yester (106)
yester Creative Commons License 2009.12.09 0 0 106
Hát, jobbulást!!
Előzmény: Zizi6785 (105)
Zizi6785 Creative Commons License 2009.12.09 0 0 105

Akkor neked is kijutott a jóból!

Sajnos rossz hír, még én sem jutottam a végére, még mindig van bennem valami morzsa, ami pangást okoz.

Előzmény: yester (104)
yester Creative Commons License 2009.12.08 0 0 104
Pálfy doki többször is megvolt ... :) :(
...először Újpesten a Baross utcában használták a mobilzúzó gépet, akkor volt pár apró kövem, ami infúziós kezelés eredményekén jött ki, de bent maradt egy-két darab az alsókehelyben, ami idővel összeállt. Na ezt a követ próbáltak zúzni, nem jött ki. Ezt kétszer engedtem. 1/2 1 év időintervallumban. szilánkosra sikerült szétzúzni, de
aztán újra összeállt, és növekedni kezdett szép lassan.
Arra számítottam, talán betokosodik idővel a kehelybe és nem is kell majd bolygatni...
Tényleg évekig nem okozott panaszt, gyulladást...de növekedett lassan.
Arra apelláltam, majd egyszer csak feltalálnak egy csodavalamit, ami majd kiveszi onnan, ha azon múlik majd bármi is.
Aztán őkelme 20 mm-es nagyságában hosszú évek múltán, idén október közepén magától kimozdult.
Persze görcsölt rendesen, aztán megállt a juxtavetes szakaszban (vesevezeték bejárata tulajdonképpen, de még nem uréter), na és ekkor jött képbe ismét a zúzás SOS, amit csak azért engedtem, mert azt hittem rendesen az uréterben van már... zúzás után egy hétre rá szépen kezdett napvilágra jönni ez az évtizedes tartozék különböző méretű darabokban.
Nekem ezen a héten derül ki az analízis, de az első szülésem anno oxalátsavas volt, gondolom most sem lesz más az eredmény.
Előzmény: Zizi6785 (101)
Zizi6785 Creative Commons License 2009.12.08 0 0 103

Az egyik legmegbízhatóbbnak tűnő lista:

Magas kálciumtartalmú élelmiszerek
(mg/100g)
Tej 114
Sűrített tej 300
Natúr sajtok 400-800 
Ömlesztett sajtok 400-500 
Tehéntúró 60-90 
Kefir, joghurt 120
Szárazbab 106
Szójabab 200
Szójaliszt 200
Lencse 74
Dió 202
Mogyoró 290
Mandula 238
Mák 968
Gesztenye 94
Banán 110 

Magas oxálsavtartalmú élelmiszerek
mg/100g
Kakaópor 600-900
Csokoládé, 40% kakaótartalom 88
Tejcsokoládé, 30% kakaótartalom 56
Kávépor, oldható 15
Teafű, fekete 375-1450
Paraj 450-800
Zöldbab 44
Zellergumó 620
Sóska 360
Rebarbara 260-620
Petrezselyem 160
Sárgarépa 60
Narancs 24

521478963 Creative Commons License 2009.12.08 0 0 102
Ez még nem olyan vészes, ami az ellentmondásokat illeti. Az izgalmak ott kezdődnek, amikor egy másik betegség miatt pl. lugosítani kell az étrendet, zöldséggel, gyümölccsel...
Előzmény: Zizi6785 (97)
Zizi6785 Creative Commons License 2009.12.08 0 0 101

Köszi neked is a listát!

Kórház, doki nyert! Csak nem te is?

7 litert azért ittam, mert egyrészt már volt egy cső a vesémben, tehát pangás kizárva, másrészt egyfolytában azt sulykolták belém, hogy sokat igyak, mert az kiviheti a követ. (Persze, hogy nem tudta, mert túl nagy volt.)

Az ügyeletes 4 óra múlva tudott volna kijönni, görcsben fetrengve kinek van kedve azt kivárni.

Előzmény: yester (98)
yester Creative Commons License 2009.12.08 0 0 100
"kórházban, hogy több, mint 7 (Hét!) liter folyadékot ittam, hiába!" - illyet ne csinálj, mert akkor csak pangani fog a veséd!

Elosztva kell inni!

Gondolom a dél pestiben voltál...esteleg Pálffy doki?
Előzmény: Zizi6785 (92)
yester Creative Commons License 2009.12.08 0 0 99
"Mentő, ügyelete orvos nem jött ki, taxival mentem kórházba"

az ügyeletes hogy hogy nem jött ki????????
Előzmény: Zizi6785 (92)
yester Creative Commons License 2009.12.08 0 0 98
Szia!
Nekem egy majd húsz éves kis listám van az oxalát kövesek étrendjét illetően:

Javasolt:
tyuk-, liba-, kacsahús, sovány sertéshús, borjú- és marhamáj, virsli, tojás, étolaj, margarin, őszibarack, őszilé, alma, paradicsom (??), főtt kukorica, rizs, lencse, borsó, szárazbab, burgonya, gomba, rozskenyér, -szegedi vágott (ezen jót röhögtem),
sör (ismét röhi), hársfatea, medveszőlőtea

Kerülendő:

tej, sajt, vaj, D-vitaminos margarin, kakaó, csokoládé, sóska, spenót, káposzta, kelkáposzta, meggy, narancs, földieper, málna, ribizke, citrom, répa, zöldhagyma, zöldborsó, zöldbab, tömény italok, valódi tea!

Nos, ezt így betartva skorbut, vérszegénység stb várt volna rám.

Ami biztos, a KAKAÓ!!! ..a trüffel féle édesseégek, amik a gyengéim, na azt tényleg ne.

A mostani szakemberi álláspont szerint nem sok köze van a diétának a képződéshez, ez inkább hajlam, öröklés, helytelen életmód, kevés folyadék bevitel miatt van, lesz...

Zizi6785 Creative Commons License 2009.12.08 0 0 97

Köszönöm az infókat.

Az interneten rengeteg az ellentmondás.

A te listádból pl.

Kifejezetten ajánlják a citrusokat, egy nemrég megjelent tanulmány (amarikai kutatások és tesztek) szerint, a narancslé a legfrankóbb az összes közül.

Van olyan oldal, ahol a petrezselyemből klészült teát istenítik.

És a húsfélék! Az egyik helyen mindenféle húst tiltanak, a másik helyen a fehér húsok előnyösek. Ugyanilyen ellentmondást találtam a paradicsommal kapcsolatban is.

Egyébként a röntgen nem mutatott már ki követ, a doki bedugta a csövemet, ha nem lesz görcs, holnap kiszedi.

Bármilyen sok rossz is ért egyébként, a dokimban mégis megbízom.

Előzmény: 521478963 (96)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!