Van valakinek valami halvány elképzelése arról, hogy mi Gézoo lelkes számolgatásának az elve? Nézem, nézem a képleteket de mintha semmi értelme se lenne. De úgy abszolúte semmi...
Szóval a "6".. az 4²=16 lett volna ha nem írom el, és ahogyan a jegyzetembe belenéztem a 6-hoz legközelebbi faktort az c/M/1e24 láttam és rosszul írtam..írtam.. Bocs.
A t mióta egyenlő x/c-vel általános esetben? Pl én 6 km/h sebességgel elsétálok innen Londonba, ekkor ugye kijön szerinted, hogy t=x/c=4000km/300 000 km/s = 13,3ms.
Hogyne. Szóval van a gravitációs erőtér amelyben kb r=6e6 méteren g térerősségű erőtérben kalibrált órát felemelünk pl 35e6+6e6=41e6 méteres sugárra. Azaz ezzel F=n/r² -ről F2=n/R² -re változik az órára és minden folyamatban résztvevőre ható erőhatás.
n=F*r² = n=F2*R² --> F2/F = r²/R² azaz a változás arányos a sugarak négyzeteinek hányadosával.
Nos, miután az erőhatást sugárzás okozza, a sugárzás mérhető "sűrűségére" hatással van a mozgás így a sugárzásnak az érzékelt térerősség változása v sebesség R sugár esetében:
∆= ∆0 * (r²/R²)* gyök((c+v)/(c-v))
azaz ∆/∆0 = (r²/R²)* gyök((c+v)/(c-v)) ilyen arányú a hatás változása, akkor nyilván ilyen arányban módosítja az órák járását, a folyamatok ütemét is.
Ha 100x leírod sem lesz igaz. Az "observers" jelöli a megfigyelő sereget, amellyel a specrel mindig számol. Ha a levezetést megértenéd, akkor látnád, hogy szó sincs benne a megfigyeléshez szükséges időről. Rögtön úgy kezdődik, hogy felírja ugyanannak a fénysugárnak az egyenletét a két rendszerben: x=ct, illetve x'=ct'. Ebben hol látod a megfigyeléshez szükséges időt?
Igen, már régen megtanulhattad volna, hogy meg kell különböztetned, a rendszer egészére vonatkozó időpontokat, (amely idővel számolunk a koordináta rendszerekbeni mozgásoknál,) és az egyes megfigyelők "obsevers" által megfigyelt eseményekről tudósító fény beérkezési idejét.
Az egész rendszerre érvényesen, a hozzá rendelt koordináta rendszerben
t'=ß*t transzformációval kapott idővel számolunk.
Az egyes megfigyelők pedig t'=ß*t- @*x/c időpontúnak figyelik meg az eseményeket.
"Nem a Lorentz transzformációról beszélgetünk, hanem a relatív egyidejűség függvényeiről."
Ezt ki fogom nyomtatni! Ekkora marhaságot már régen mondtál, pedig azért jó a felhozatalod :-) A Lotr az egész specrel alapja, ezzel számolható át egyik rendszer ideje a másik rendszer idejére, ebből következik az egyidejűség relativitása!
"évekkel ezelőtt sokkal rövidebben, sokkal korrektebben itt levezettem, éppen neked"
Ugyan, még a fény izotróp terjedését sem érted, nemhogy a Lotr-ot levezetni! Amit levezettél, az alapból hibás volt, de hiába mutattuk be, nem értetted...