Nagyszüleimnek volt 8mm-esük és egy digitális kamera segítségével átvettem az egészet, de filmek között volt néhány tekercs magnószalag is. Ezeket hogy/hol lehetne ledigitalizáltatni?
kamera csak használtban van, a www.vatera.hu oldalon jópárat találsz.
film a www.soosfoto.hu oldalon kapható. Két féle van: kazettás és napfényorsós. Előbbi csak Kodak gyártmányú van, viszonylag nagy választékban, és 5-6e Ft egy 3 perces tekercs. Napfényorsósból csak Foma (csehszlovák) kapható, és csak fekete-fehér, fordítós, 100 gosztyos. Valami 1690 Ft egy 3 perces orsó. Értelemszerűen a kétféle filmhez kétféle kamera is kell.
Előhívatni leginkább Szilas Szilárddal lehet (d96a a fórumon), de ha időmilliomos vagy és beszerzed a vegyszereket, meg egy hívótankot, akkor a fekete-fehér film otthon is előhívható.
Fordítós film az, ami közvetlen szín- és tónushelyes képet ad, magyarul diafilm.
Nekem is január végefele lenne a Pestremenés. Szállás :) Szivesen megyek, ha lehet. Viszont megigértem egy másik cimbinek is, hogy nála leszek, majd csinálok időbeosztást :)
Sőt egy kocsiban három fő is elfér, ami már végképp csökkenti a költségeket. Drága "úri" mulatsággá vált hazánkban a vasút. Még mindig tartom az ötletet, hogy itt Budapesten találkozhatnánk egy kávézóban az nem kerül semmibe, legfeljebb mindenki viszi a kameráját/kameráit és összevetjük azokat egy baráti beszélgetés során. Én január második felében időt tudnék szakítani egy ilyen találkozóra.
A MOM kultúrház moziterme. Kb. olyan színvonalú, mint a babócsai, csak van erkély is.
Lehet, hogy lenne itt is, aki ad termet ingyen, fel kellene valakinek kutatni. Alap esetben, utcáról beesve ennyi egy bérleti díj. Egy pesti hangtechnikus 5000 Ft-ért be se pakol a kocsijába.
Az Apolló tudom, hogy ugrik az ilyesmire, olvastam már róla a neten, hogy szokott lenni ott amatőr vetítés. Csak az a baj, hogy az megint határvidék, Szilárdnak, vagy a szegedieknek egy napos program odautazni, ugyanannyi vissza. És közönségszervezés szempontjából sem mindegy, hogy egy kétmilliós főváros, vagy egy 700.000 fős határvidéki város.
Amúgy pécsett a te házad sem lenne rossz, ott van hátul az a nagy hodály, szépen ki kéne takarítani, dekorálni, kihúzni egy nagy vásznat, kölcsönkérni néhány babfesztiválos padot, és máris tök jó lenne. ;-)
Pesten lesz szállásod? Mérmer megkérdezhetem muttert, mit szólna, ha itt aludnál...
...és a "pécsi labor" címszót nem kell komolyan venni, inkább csak lelkes vagyok, meg van egy fölös "konyhám", ahol pl. most a motor áll :) Mindenesetre egyik cimborám szerzett egy szines papírhívógépet, meg kölcsibe adott egy szines nagyitót, meg ott a jóöreg filmtank :)
Hej! Mi ilyen drága? Én pécsen simán szerveztem úgy koncertet, hogy utcáról be, duma, duma, azt annyiba maradtunk, hogy ha kevesen jönnek akkor egy 5ezrest adok nekik, mint terembérlet, ráadásul hangositósbácsit is kaptunk. Mondjuk ok itt nem kell nagyfogyasztásra számítani, de akkor is 30e az eszméletlen sok...Itt olyan helyek vannak, amik egyenesen örülnének, ha egy ilyen feszkó létrejönne náluk. Az Apolló Mozi kap az ilyenekre, nem azé' me mégis ott vagyok, de pl. most volt egy 3 napos, végig teltházas feszkó, ami kb pont annyit fizetett a mozinak, mint amennyit mi tudnánk... Az előtte összegyűlős kávézósban is benne vagyok, a közeljövőben tervezek több napra Pestre menni, mindenképpen megírom mikor.
Jajajaa.. ha lesz, éjfél után nem csinálunk Retroerotikus fesztivált(8 tekercs az eddigi gyűjteményem) ? :-)))))) Lehetne élőzene, komoly kritika meg minden nyalánkság. Én akarom :D
Sajnos azok az idők elmúltak, amikor 7-től 3-ig dolgoztak az emberek, és utána összejártak. Ez a világunk.
No meg azt se felejtsük el, hogy s8-al viszonylag kevesen foglalkoznak, és szét vannak szórva az országban. Az egyik Szegeden, a másik Pécsett, a harmadik Emődön, a negyedik Budapesten... és nyilván senki sem fog sokszáz kilómétert utazgatni egy garázsos dologért. Én spec még szegedre sem mentem el... pedig akartam. De aztán jobban meggondoltam, hogy ha kocsival megyek le, az egy tizes, ha meg vonattal, akkor meg kell szállnom valahol, mert éjszaka nem tudok visszajönni (hacsak a postavonatra föl nem engednek - de ez ugye elég esetleges), szóval akárhogy is, egy tizesnél olcsóbban nem úszhattam volna meg a dolgot, és ezért aztán végülis inkább maradtam a seggemen, és vetítettem magamnak ingyen.
Hát ez van.
Szerintem aki itt rendezvényt akar csinálni, annak valami nagy dologgal kellene előállnia, pénzdíjas fesztivállal, vagy alkotótáborral, vagy más effélével, egy sörözgetős topictalálkozóért nem biztos, hogy szabit vesznek ki és vonatra ülnek az emberek.
Én abból indulok ki, hogy ha 4 vagy 5 fő még egymással sem tud egy találkozót összehozni, akkor azok ne csinálják a fesztivált :))) Így ebben most 100% egyetértünk!
Sajnos a helyiség a legszűkebb keresztmetszet. Megírtam már: ha az utcáról beesel, 30.000 Ft / megkezdett óra. (Nem kulturális rendezvény esetén 50e/h.) Én ezt nem tudom és nem is akarom bedobni az uzsipénzemből, mert ez maga a negatív lottó: legjobb esetben is azt nyerem, hogy visszajön a saját pénzem. De amikor a legutóbb ilyesmit szerveztem, a kutya sem jött el, pedig hányan mondták, hogy persze, legyen, feltétlenül ott leszek. Szóval ha nincs ingyen helyiség ismerőstől vagy szponzortól, akkor szerintem nincs is miről beszélni.
Az ismert személyek nem nagyon állnak ilyen dolgok mellé. Lehet, hogy nem kerülne nekik semmibe, viszont veszíthetnek rajta, a jó hírüket, hitelüket. Ezt nem szívesen vállalják. Főleg, hogy a világon semmit nem nyerhetnek azon sem, ha jól sikerül a rendezvény. Mi ezt annó az EMPAMO-val már lezongoráztuk. :-( De ha akarod, keress meg egy párat! Ott volt pl. az a kerek képű, vörös, joviális színész a Magyar Vándorban, az super-8-azik, egyszer mutatták a tévében. Kezdheted vele, hátha...
De ha te másképp gondolod, akkor hajrá! Szóljál majd, hogy mikor lesz, és majd elmegyek. Én egyelőre úgy látom, hogy ez nehéz eset. Persze csak ha túl akarsz lépni a négyen összeülünk egy garázsban vagy hátsókertben, és jól érezzük magunkat kategórián. Azt bármikor, bárhol meg lehet tenni.
Az jó ötlet, hogy előre tájékozódsz, hátha már most akad egy terem!
Nekem továbbra is meggyőződésem, hogy amíg nem tudjuk, hogy pontosan mit is szeretnénk csinálni, addig nem fognak komolyan venni. Egyébként csak vetítést akarunk (esetleg rendszeresen) ? Vagy egy kis fesztivált (kérdés, hogy ha már Szegeden van akkor...)? Vagy egy alkotói műhelyt, ahol pl. másnak is megmutathatjuk ezt a technológiát és ezzel kedvet csinálunk, ezzel gyarapítva a köreinket , vetítéssel és egyebekkel összekötve.
Én abból indulok ki, hogy ha ez egy sajátos művészeti ág a filmen belül, akkor támogatható lenne. Ha van elképzelés és koncepció, akkor érdemes mellé megnyerni egy ismertebb rendezőt vagy művészt: neki nem kerül semmibe, ő a nevét adja + jól szórakozik. Akad néhány ma már ismert rendező aki legalábbis amatőrként keskenyformátummal kezdett filmezni.
Ha valaki így vállalja, akkor rá lehet hivatkozni, esetleg megnyit egy-két kaput (főleg, hogy azért ehhez nem kell hatalmas terem stb.) én valahogy így gondolom.
Önmagában ahhoz, hogy négyen összejöjjünk és vetítsünk egy jót, minek nagyterem, elég egy szoba...
Nekem tetszik az a dolog amit a szegediek csinálnak, amikor a vetítés egybekapcsolódik zenével és más rokon kortárs művészeti területekkel stb. ezzel másokat is be lehet vonni, több embert vonz. Ők biztos sok jó ötletet tudnak adni ebben.
Hmmm, Pécs se lenne rossz, sok a nyitott ember, egyetemista stb., gazdag művészeti és kulturális háttér, teljesen ideális. Egyik ötlet nem zárja ki a másikat!
Szerintem ennek akkor lenne értelme, hogy ha legalább egy szándéknyilatkozat volna arra nézvést, hogy valaki megfelelő helyiséget biztosít számunkra, ingyen, vagy rendkívül jutányosan. Addig nincs miről beszélni. :-(
Tényleg, Szilárd, esetleg ha a kodaknál jársz, meg tudnád kérdezni, hogy nekik nincs-e valami vetítőterműk, amit megkaphatnánk egy hétvégére? Én majd megpróbálok a MOM kultúrházban a filmklubos embernél puhatolózni. (Földi halandóknak 30e Ft/óra a díja, plusz 35e a technikusoknak, hát ez alsó hangon is egy 100-150e Ft lenne.)
Szóval nézzen utána mindenki, ki tud helyiséget biztosítani. Az sem baj, ha nincs benne hangosítás, mert azzal talán megsponzorál egy ismerős vállalata... de a helyiség elengedhetetlen.
Nekem is OK lenne, örülnék neki, főleg ha sikerülne Kodaktól szerzni támogatást, akkor harapna a média is rá, ami jó reklám. Mindenesetre jóelőre legyen közzététetve, hogy igy-úgy igazodni tudjunk a dologhoz. Lassan összeáll a laborom Pécsen, nem túl kofortos, de egy teára kávéra szivesen látlak benneteket :) (kénsavból csak 3 centest mérek a multkor is balhé lett belőle :) )
Ez is egy fontos szempont! Csak itt pesten a kapcsolati tőke kevésbé kovácsolódik, mint faluhelyen. Itt a legkisebb kerület is nagy ahhoz, hogy a lakosok akár csak látásból ismerjék a tanácselnököt, vagy más kompetens személyt, ha meg az utcáról bemegy az ember, akkor egyből elkezdenek piaci bérleti díjakról beszélni. Még a fősuliban sem tudnék ingyen termet szerezni, ahol két évig dolgoztam! Persze gerillaakcióban be lehetne menni, de azt viszont lehet, hogy föloszlatná a karhatalom. :-(
Amúgy várlak szeretettel, dobj egy mailt vagy telefont (30 287-18-06) hogy mikor és hol lehet téged összeszedni...
Szerintem is Pesten kellene megrendezni. Talán még a Kodak is támogatná. Sajnos vidékről vidékre eljutni nagyon körülményes! Ez is egy érv! Jövő héten 1 KV?
Lehetne. Én tudnék rá több érdeklődőt. Csak hát kéne egy helyiség, meg kéne valaki, aki megszervezi, és aki hajlandó kp-t benyomni terembérletbe, hangosításba, reklámba, abban a reményben, hogy *talán* visszajön majd a nevezési- és belépti díjakon. Vagy kell találni valami eldugott művházat, ahol nagyon szeretné bizonyítani valaki, hogy ő milyen fontos, és hajlandó emiatt a dolog hóna alá nyúlni. Mondjuk a MOM kultúrház lehet, hogy harapna a dologra... ott évek óta létezik filmklub, rendületlenül vetítenek két TK-val, még ha alig két-három ember lézeng is az előadásokon... de azért nem volna kis mutatvány tető alá hozni a dolgot.
Esetleg ha volna valakinek kedve hozzá, segítőként magam is beszállnék, de bevállalni nem tudom és nem is akarom, mert amikor tavaly májusban iylesmit szerveztem, jó nagy pofára esés lett belőle, és még nem ébredt fel bennem a vágy egy újabbra. :-)