A CibaVision által ajánlott fogyasztói ára egy doboz Focus Monthly lencsének 7900.- a Focus Toric 12000.- (ez cilinderes) Focus Softcolors 9500.- (színes) Focus Night and Day 22500.- Persze ez nem kötelező jellegű. Tudok olyan (vidéki) üzletet, ahol a Focus Monthly 7200.-
A Solo 360 2990.- ajánlott áron.
Szóval, megnéztem: Opti-Free Express. Akkor hát ez OK lesz a Focus Monthly-val. Ennek örülök.
Drága? Háát, én nem igazán tudom, hogy másutt mennyi lehet. Mutattak még Solo Care-t, meg egy másikat is, annak a nevére már nem emlékszem, az egyik, ha jól emlékszem a Solo Care 3640,- forint volt, a másik 3300,- körüli. De ennek a tárolódobozának a kupakjai voltak különböző színűek, meg igazán az nyomott a latba, hogy az optikus szerint ebben van a legkevesebb allergén anyag.
De ha már itt tartunk: egy doboz Focus Monthly 10700,- forint volt. Ez is sok? Mondjuk én erre is úgy gondoltam, hogy ez az átlag ár.
Ja, és még egy okoska kérdés :-)
Első alkalommal mennyi ideig lehet bennt a lencse?
Amíg nem érzem, hogy kellemetlen, vagy inkább az időt nézzem, és ne legyen benn mondjuk 3 óránál tovább? És utána? Naponta mennyi idővel emelhetem a hordási időt?
Tudom, megkérdezhetném az optikában is, de azért én a ti véleményetekre is kíváncsi vagyok.
Ha egy hétig, vagy tovább nem hordtad, akkor kell új fertőtlenítést csinálni az újra feltevés előtt.
A cilinderedről nem tudok nyilatkozni. Lehet, hogy valamelyik elmérte.
Szem mi van akkor ha az ember 3 napig nem hasznája a lencsét.
Szóval azt akarom kérdezni hogy addig nem kell vele foglakozni vagy attól még kell vele valamit csináléni?
A cilinderrel kapcsoltaban akkor az én esetemben mi lehet?
A kontaktlencseviselés veszélye:
-fertőzés (általában nyom nélkül gyógyítható)
-széli, vagy erősebb szaruhártyaereződés (nem gyógyítható, de az erek kiürülhetnek, ilyenkor "fantom erek" lesznek
-allergiás reakciók
-szaruhártya fekély, esetleg degeneráció
A fertőzéssel nincs egyéb teendő, mint lencsét levenni és kezelni. (Vigyázni kell, nehogy szaruhártyafekély legyen belőle.) Fontos a lencsehigiénia, általában járványos időszakban fordul elő, olyankor nehéz kivédeni.
A széli ereződés oxigénhiány miatt van. Jellemzően túlhordás miatt, ritkán azért, mert az adott szaruhártya különlegesen sok oxigént igényel. A rendszeres kontroll mellet nem fordulhat elő, mert mire kialakulna, már rég intézkedni lehet.
Az allergiás reakciók általában a "márrégótahordoklencsétnálamnelegyélokosabbnekemmindentszabad" pacienseknél alakul ki, ők nem foglalkoznak a fehérjékkel. Ez hiba.
Szaruhártya fekélyek vannak nem KL viselőknél is. De KL mellett nagyobb a kockázata. Lencsével eszetlenkedni (koszos kézzel visszatenni, lencsét nyálazni és ilyenek) rizikófaktornak számít. Maradandó látásromlást vagy vesztést okozhat. ÉS: az oxigénhiány, ami a szem immunképességét rontja, olyant okozhat, hogy egy simábbnak induló gyulladás komolyabbá válik. Sajnos a dohányzás is rontó tényező.
Jó hosszú voltam? Tömören: higiénia, kontroll, szabályok betartása.
télleg, a kontaktlencséseknek lehet vmi korábbi szembetegségük, vagyishogy na, azt akaorm mondani, hogy korábban eléri őket az öregkori közellátás mint a másikakakt?!
ha még emlékszel, én szerettem volna Pure Vision lencsét nyaralásra, amiből persze(mármint lenses) nem lett semmi, de a minap voltam venni 3 pár Soft66-ot és most nem a kontaktológus vizsgált most meg, hanem valami komolyabb manus...
és az az igazság kicsit rámijesztett.
Elmondta amit végülis idáig tudtam elméletben, csak most a saját szememre lett "levetítve".
hogy a lencsék nem engedik át az oxigént megfelelően, még a pure vision sem, és nem mondta azt hogy káros, hanem hogy nem most fognak kijönni a szövődményei hanem évek múltán.
ilyen kedves és nem gyomorgörcsöt keltő felvezető után mondta, hogy megnézi most milyán állapotban van a szaruhártyám.
azt mondta okés, ami ettől a hapitól jó volt, mert elég destruktív volt a jelensége,de vannak erezetek, régebbi sérülések rajta.
és hát a számítógép és a air-cond. sem tesz jót a szememnek.
Az Opti-Free Express, amelyiknél nem kell fehérjeoldást csinálni. Focusnál pedig - ahogy mondták - a rövid élettartam miatt nem kell.
De azért (huncut dolog) előfordulhat, hogy Focusnál is kell fehérjétleníteni, vagy hosszú élettartam esetén az olyan folyadékok mellett is kell pl. tablettát használni. De rövid élettartam és fehérjeoldós folyadék együtt, azt tuti. ( viszont drágállom az Opti-Freedet)
Úgy elvoltatok itt, hogy ide sem néztem. A peroxidos rendszerekről annyit kell tudni, hogy nem mindegyiknél van platina katalizátor, van ahol tabletta, vagy folyadék kell bele a semlegesítésnél. Én a katalizátorosat részesítem előnybe, mert a külön szert vagy beleteszi az ember, vagy nem. Aztán reggel vagy emléxik, vagy nem. Talán az Oxysept kivétel, mert a színén lehet látni, viszont húzós az ára. A nevekről annyit, hogy valami oknál fogva minden cég az AOSept nevére akart emlékeztetni. Tehát a "...sept" nevű folyadékok szinte biztos peroxid rendszerek. De pl. az új Multi (Sauflon) neve nem nyújt támpontot, viszont a platina katalizátor igen. tehát: peroxidos a rendszer, ha a nevében sept van, vagy ha platina katalizátor van a tokban. Egyelőre.
Különben érdekes.
Soha semmi bajom nem volt a szemüvegemmel, nagyon jól megvagyok vele. Mégis, mióta rajtam volt a kontaktlencse, azóta jöttem rá, hogy tulajdonképpen azért mégiscsak teher a szemüveg.
Végre még egy ember, aki átérzi, milyen jó kontaktlencsét viselni. Majd idővel csak jönnek és jönnek az élmények, amiket szemüvegben nem tudnál átélni :-D
Sok szerencsét vele.
Bal szemre: -3,25
Jobb szemre: -2,75
Focus Monthly Visitint
A bal csomag már megvan, a -2,75-ös majd szerdán érkezik meg.
Nekem nagyon tetszik ez a lencse, míg rajtam volt próba gyanánt fél óráig, egyáltalán nem szúrt, nem volt kényelmetlen, olyan volt, mintha semmi nem lenne a szememen. Utána mondta is a doktornő, hogy a szemem utána is tökéletesen ugyanabban az állapotban van, mint a próba előtt.
Na, a ki-berakással viszont iszonyúan béna vagyok. Néha egész hamar sikerül berakni, máskor viszont folyton pislogok. Abban reménykedem, hogy azért biztosan hozzászokom majd.
Kedves SZem!
Azt mondták az optikában, hogy ehhez a fajta lencséhez nem szükséges a külön fehérjeoldás, mert elég gyakran kell cserélni, persze azért ez függ attól, hogy milyen a könny összetétele.
Végül is Opti-Free-t vettem, azt mondták, hogy ez jó tárolásra, tisztításra, és még fehérjeoldó is van benne, ráadásul ebben van a legkevesebb allergiát okozó anyag. Vettem is egy 350 ml-est, ez 4050,- forint volt, van benne egy tárolótok, egy másikat meg kaptam az optikától.
A hozzászólásodban kiemelted, hogy az ÚJ Opti-Free. Honnan tudhatom, hogy amit vettem az az új?
Különben érdekes.
Soha semmi bajom nem volt a szemüvegemmel, nagyon jól megvagyok vele. Mégis, mióta rajtam volt a kontaktlencse, azóta jöttem rá, hogy tulajdonképpen azért mégiscsak teher a szemüveg.
Hát, egyedül maradtam tényleg, optika.hu nem segít. Majd mailezek neki. :)
petra16: a fehérjeoldós folyadékok mellett is szükség lehet tablettákra hosszú élettartamú lencse esetén, ez MAJD kiderül. Az Optima38-ról van véleményem, de legalább olcsó. A cilinder változhat, de ennyit ennyi idő alatt csak kivételes esetben. Nálad nem hiszem, hogy erről van szó.
Hát, igen én viszont nagyon, nagyon messze vagyok.....
szóval akkor ha én renu multiplust használok akkor nem szükséges a fehérje oldás.
Ugyanis múltkor az orvos azt mondta hogy még nem tudja hogy kell e majd a fehérje oldással vacakolnom és majd az első kontrollon megmondja csakhogy amikor a kontrollra mentem egy másik orvos volt bent.
Szóval ha kellene a fehérje oldás szólt volna vagy azt hiszi hogy csinálom mert mondták és azért nem mondott erről semmit.
SZEM amúgy te mit gondolsz az OPTIMA38 féléves lencséről??
Szerinted sem fog kitartan teljesen 6 hónapig?
Meg úgy általában szerinted milyen a lencse?
Ja és SZEM még egy szerinted 3 hét alatt a cilinder változhatott 0,5-ről 1,5-re az egyik szemenél?
Ezt a két eredményt ugyanazon a helyen de más dokik álapították meg 3 héten belül.
SZEM te tényleg nagyon messze vagy Budapesttől??
Peroxid: az egyiket a Sauflon gyártja, és a neve: MULTI (csak ennyi) A másikat a B&L, sajna most nem tudom a nevét, de ahogy a ReNU is, ez is jó drága. Na, mindegy, majd utánajárok i a nevük. Vagyis, halihó, optika.hu segíts!
Fehérjeoldás: azért kell, mert a fehérje nem oldódik vízben, még akkor sem, ha felületaktív anyagok vannak benne, ezért roncsolni kell a molekulát. Mert különben csak kenődik a lencse felszínén. A Solo, a Complete Comfort Plus, a ReNU, az ÚJ Opti-Free, a Light (ez is Sauflon), az Avizor fehérjeoldósak, illetve a peroxid rendszerek eleve roncsolják a fehérjemolekulákat.
Nem készpénz, de úgy tudom a SoloCare három az egyben, tehát tároló és öblitő, úgy tudom fehérjét is old. Fehérjeoldás: a szemeden viselt lencsén lerakódik mindenféle trutyi, azt oldja le, de ezt majd SZem kifejti...
Ma este megyek életem első kontaktlencse vizsgálatára, és újabb kérdés fogalmazódott meg bennem.
Mi az a fehérjeoldás?
Pontosabban: Havi cseréjű kontaktlencséhez, ha Solo-Care-t akarok használni, ahhoz kell-e fehérjeoldó?
Ha lehet, akkor választ ötig kérnék, mert hatra megyek vizsgálatra.
SZemnek van igaza, nem kéne játszogatni meg kísérletezni azzal ami bajt okozhat (elég könnyen).
Tényleg, melyik az a 4féle oldat? Jó lene tudni a nevüket, mert ha épp AOSept nincs, tudjam, mi még a jó.
meglepodnek azon, ha valaki egy honap mulva idejonne, elolvasna csak az en egyetlen ominozus hozzaszolasomat, majd rohanna a szemet aosepttel oblogetni. az o folyadekarol meg onnan fogja tudni, hogy megkerdezi valamelyik tudos kollegadtol, mint en annakidejen. errol meg ennyit.
Kedves Mikolt!
Légy szíves helyesen írni a nicknevemet!
És a szavaimat gondosan megválogatom. Marhaságot pedig nem szabad írni, mert valaki komolyan veszi. Idejön valaki egy hónap múlva, olvassa a hozzászólásodat, és fogalma sincs, hogy peroxidos vagy más folyadékot használsz-e, mert azt nem írtad le. És megteszi, amit nem kéne. Ugyanis az AOSept licencjoga lejárt, bárki gyárthatja, aki képes rá. És olyan nevet ad neki, amilyent akar. Már most négyféle, az AOSepttel azonos oldat van Mo.-n forgalomban. Ezenkívül cca négyféle olyan rendszer van, ahol a tárolófolyadékból kivéve a lencsét, egy ÖBLÍTŐfolyadékkal le kell öblíteni felhelyezés előtt. Most akkor ő hogy jön rá az ő folyadékával szabad, vagy sem?
Erről ennyit.
sziasztok!
ha mar itt a mukonny temaja felmerult, hadd legyen nekem is egy kerdesem ezzel kapcsolatban! en azt tapasztaltam, hogy miutan cseppentettem a szemembe a mukonnybol (opti free rewetting drops), ugy 5 percig baromira homalyosan latok... az 5 perc utan meg pont ugyanolyan szaraz a szemem mint a csopogtetes elott.... nektek mi a tapasztalatotok e temaban?
valogasd meg a szavaidat! nem az aoseptet ajanlottam szembe ontogetni, en azt mondtam, hogy en a sajatomat szoktam cseppentesre hasznalni. masmilyet hasznalok, nem aoseptet. ezenkivul barmennyire is a mukonny a nedvesito anyag nekem 5 hosszu eve elegendonek bizonyult a sima tarolofolyadek. (amugy eloszor pont a szemeszem ajanlotta)
Ekkora ordas marhaságot nem szabad terjeszteni. Pl. AOSeptet a szembe csöpögtetni nagyon-nagyon gáz. A lencsének pedig igen jót tesz. Amelyik folyadékkal szabad LEÖBLÍTENI a lencsét, azt viszont szabad a szembe önteni. Viszont műkönny helyett nem jó, mert nem tartalmaz nedvesen tartó anyagokat, jelenlegi kivétel a Complete Comfort Plus, az tartalmaz. De nedvesíteni legjobb az erre a célra készített (benzalkónium kloridot NEM tartalmazó) szemcsepp. A lencse kivételéhez persze nincs erre szükség, az tároló/öblítő folyadék elég.
Szia Kriszi!
Aosept folyadekot tudsz venni pl. a koruton az Oliver optikaban, en a mult heten lattam naluk a kirakatban. De szerintem mindehnol van, ahol a Ciba termekeit forgalmazzak.
en mindig folyadekot cseppentek, nem is hasznalok mukonnyet. tokeletesen bevalik. ha nem lehetne szembe kozvetlenul beletenni, akkor a lencsedet sem tarolhatnad benne.
A folyadékot a szembe? Huhh, hát nem erre való a szemcsepp amit kl-re is lehet használni?
Vagy cél szentesíti az eszközt? :-)
Egyébként, ha már az eltérések került a témába, én is elmondom hogy a kontaktlencséim (mind a 2) -4D, a szemüvegem mindkettő lencséje -4,5D.
Ehhez képest kl.-ben összehasonlíthatalanul jobban látok mint a szemüvegben, amit viszont nem igazán használok.
Mielőtt kontaktlencsére váltottam, elmentem a szemészetre megvizsgáltatni a szemem, hogy nincs-e valami kizáró ok. (És ezt ne az döntse el, akinek üzleti érdeke.)
A doki megdicsért, hogy mennyire igazam van, megvizsgált (zöldhályog-szürkehályog nincs), majd a próbaszemüvegben kirakott -2D-t mindkét szememre. (És így sem volt tökéletes a látásom)
Fél óra elteltével már a lencseszalonban voltam, és -mint kiderült- a KL-illesztő is szemész doki.
Nála már -0,25 és -1/90° lett a szemem, és tökéletesen látok vele.
A szemészeten valószínűleg nem vették észre, hogy cilinderes a szemem...
És végül SZemhez volna egy kérdésem: szabad-e az ápolófolyadékot (SoloCare soft) közvetlenül a szemembe cseppenteni? (Ti. a KL szalonban javasolták, hogy amennyiben nehezen jön ki a lencse, cseppentsek a szemembe. És valóban működik is, kettőt pislogok, és máris könnyedén ki tudom venni.)
Eddig még nem szóltam a témához, de elég régen vagyok kontaktlencsés. Most viszont lett egy problémám, allergiás lettem a kontaktlencse tárolómra. Régebben használtam az Aoseptet, az jó volt, szeretnék rá visszatérni, de nem kaptam. Merre tartják még? (Ha lehet, Belváros viszonylatban.) megyek nyaralni és nem szeretnék szemüvegben, pláne, mert kicsiny gyermekem rendre lerántja rólam.
Előre is kösz!
Gyógyfürdő: a lencse bírja a vizet. A szemmel van a gond, illetve a vízben lévő bacikkal. Ha a víz klóros, kevesebb a baci. Hiszen azért van benne klór. És akkor már akár 40°-os is lehet.
Szemvizsgálat: csakugyan vannak hozzáértőbb és kevésbé hozzáértő szemészek. És autószerelők. És miniszterek. Stb. Sajnos, tényleg nehéz eldönteni, kinek van igaza. De igazság csak egy van, és azt nem az dönti el, hogy nekünk melyik változat tetszik jobban. Sajnos.
Aha értem attus csak az a gáz hogy ha 1 hónap múlva visszamegyek kontrollra akkor mondjam meg hogy hehe én nem hiszek neked vizsgáld már meg mégegyszer az a cilinderes dolgot mert szerintem multkor átvertél.Vicces lenne a dolog.
De másik szemészhez meg nem megyek mert anyám nem örülne neki ugyan is ezen a szemészeten kifizettem 3500ft amiért 1 évig járok szépen a kontrollokra és ha elmegyek máshová ott újból kellene fizetni szóval érted.
Amúgy meg szerintetek ha ilyen szemfesték megy a kl-re akkor azt nem lehet róla lemosni mert nekem az orvos ma ezt is mondta.
Ugyanis ma amikor megvizsgált azt mondta hogy van rajta egy ilyen fekete valószínűleg festék pötty és nem hiszi hogy az lejönne róla .
Mikor én hazajöttem megis néztem és tényleg találtam rajta egy ilyen foltot de az lejött lehet hogy ez a fekete pötty ami lejött más volt és az amiről ő beszélt azt én nem is látom?
Figyeljetek! Tudna nekem ajanlani valaki MEGBIZHATO szemesz-kontaktologust? Aki rendesen megvizsgalja a szememet, megfelelo szemcseppet ir fel, es segit kivalasztani az optimalis kl-t? Masodlagos szempont ugyan, de jo lenne, ha a belvarosban konnyen elerheto helyen lenne, vagy inkabb Zugloban-Rpalotan barhol. Mennyibe kerul egy ilyen vizsgalat-tanacsadas egyebkent?
Elore is koszi:
Erről csak annyit, hogy nekem egyszer a szemész adott -7,5D sph -1,5D cyl szemüveget (évekkel ezelőtt). Nem csináltattam meg, mert magamtól rájöttem, hogy marhaság. Egy héttel később máshol mértek -6,5D sph -0,5D cyl. Ez máris sokkal jobban hangzott, meg is csináltattam, jól is láttam vele.
Helllo!
Képzeljétek ma voltam kontrollon, de valami furcsaát mondtak.
Na szóval én kb 3 hete más szemésznél voltam akkor azt mondta a cilinder 0,5 ma meg ugye megint voltam néznem kellett a táblát és a végét nem igazán láttam erre méricskélt valamit és kitalálta,hogy most a cilinder 1,5 na ezt nemértem 3 hét alatt tud ennyit romlani?
Na az meg a másik,hogy hiába mondtam hogy avval a másik orvossal megdumáltuk hogy kisebb dioptriáú kl kapok mert nem kell a szememet egyre erősebb dioptriához szoktatni hátha attól mégrosszabb lesz.
Lehet hogy nem is a cilunderrel van a baj?
Vagy egyszerűen hétről hétre romlik a szemem
és a végén megvakulok?!
De ezek után már nem szeretek szemészetre járni
mert ha olvasni kell kiderül hogy roszabb lett.
Akár 3 hét akár 3 év telt el azóta hogy utoljára megvizsgáltak.
Remélem valaki azért érti amit most írtam és megtudja mondani hogy most mi is van valójában a szememmel:)
>A szemnek tudnia KELL a közeli és a távoli tárgyakra egyaránt fókuszálni.
Tud is, hiszen a hetes lencsével is látok közelre is, de fárasztóbb, és nem kényelmes. Ez persze különbözik az öregkori látástól, ahol egyáltalán nem lát élesen közelre a messzire látó szemüveggel - és fordítva. Én látok (és még más is, aki hasonlóan áll), csak - mint már írtam - fárasztóbb.
Sok minden másra is rá lehet fogni, de amikor elkezdtem különböző szemüvegeket hordani (azaz mást messzire, mást közelre), szinte egyik napról a másikra megállt a szemem romlása. Úgyis meg fogod kérdezni: ez 18 éves koromban volt. Ha úgy nézzük, ez lehet természetes is, hogy a felnőttkor küszöbén megáll a romlás, de az szvsz nem ennyire hirtelen, és nem ennyire állandó, főleg nem akkor, ha a romlás egyik meghatározó oka az, hogy csak az egyik szem dolgozik. Ma ugyanannyi dioptria kell, mint 9 évvel ezelőtt!
zsuzsa: a vízilabdázók valószínűleg mind jól látnak. nézz csak végik rajtuk, elég tökéletes példányok, nem? :))
Egyébként gyerek is hordhat KL-t (már írtam) DE NEM VÍZBEN. Kicsit más az ügy az egynapos lencsével, de a vízből való kimászás után rögtön ki kéne dobni. (attus!)
Síelésnél (igaz a hó is vízből van) prímán használható a kontaktlencse. Még csak nem is szárad.
attus: a közeli és a távoli korrekció CSAK presbióp korban különbözik, vagy a szem alkalmazkodóképesség hiányánál vagy zavaránál.(tünetileg azonos a presbiópiával) Vagyis csak 40-45 éves kortól. Az alatt a szemnek tudnia KELL a közeli és a távoli tárgyakra egyaránt fókuszálni.
Természetesen az egynapos lencsét sem párban adják, a gyártó ugyanis nem találja ki, hogy milyen a másik szemed! :-)
Már nem emlékszem forintra, de kb. 7.000-et fizettem (+vizsgálati díj) a 30 darabos egynapos Acuvue-ért.
Bárki bármit mond, én használom vízben is, mert anélkül nem látok. Persze azt többet nem használom, hiszen eleve egynapos, eldobható.
Más. Szemészek ezt nem szívesen hangoztatják (tisztelet a kivételnek), de általában a legtöbb ember (főleg akiknek erősebb a látáshibájuk) nem pontosan ugyanazt a doioptriát igényli közelre és távolra. Nekem távolra -7.0D (akik később jöttek, azoknak írom le, hogy én csak az egyik szememmel látok), de közelre elég -5.0D is. A számítógépes szemüvegem is csak ötös. Ha a géphez is az erősebb, hetes szemüveget, vagy az annak megfelelő kl-t hordom, akkor sokkal hamarabb elfárad a szemem, és fáj a fejem is. Ez az egyik oka, hogy nem hordok mindig kl-t. A másik a közismert: monitor előtt jóval kevesebbet pislogsz, és ettől szárad a szem, ami nem jó a lencsének.
Nagy kár :-(((
Annyira sajnálom szegény kislányomat,emlékszem sokat kinlodtam én is a lézeres műtétemig. Én is szeretek uszni, de még medencében is féltem. Ha meg nem voltam egyedül, sose ismertem meg senkit a vizben..
Ez azt jelenti, hogy az összes vizilabdázó tökéletes látású ? A lányom még uszóedzésen is rosszul érzi magát néha, azt mondja nem látja, hogy mit mutat az edző és ha nagy a zaj, mindenki nevet rajta, mert pl a többi gyerek átmegy a másik sávba uszni, ő meg nem veszi észre és uszik tovább.
Sielésnél is gond, bár csodálatraméltóan siel szemüveg nélkül ( még mindig jobb, ha csak elesik, mintha az összetört szemüveg meg is sértené az arcát ) de alig lát minket.
Egyébként mit csinálnak az olyan gyerekkel, aki mondjuk 8 éves és esetleg csak az egyik szeme rossz, az viszont minusz 7 dioptrias? aNNAK SE AJÁNLANAK INKÁBB KONTAKTLENCSÉT??
Szem nekem más dioptriájú a két klencsém ha elmegyek szerdán a kontrollra akkor azt megtudják mondani, hogy melyik melyik
Mert hátha összekevertem őket a Balcsin és nem vettem észre mert 0,25 csak a különbség és a szemész szerint nem venném észre ha összekeverném.
1. Én nem hordtam, hanem illesztettem. Rengeteget. Nagyon jó lencse, de nem mindenkinek (nyilván).
2. Stimmel, az két doboz=fél év.
3. Nincs napi korlátozás
4. Cseppents, de ha KL-t viselsz, nem használhatsz bármilyen cseppet.
Sziasztok rövid- és távollátók,
Én tizenegynéhány éve hordok kontaktlencsét. Jelenleg Baush&Lomb havi lencsét. Mi a véleményetek erről a fajtáról? Van vajon ennél jobb is? Élképzelhető(sőt biztos), hogy ez már volt téma, de nem igazán tudok ennyi hozzászólást visszaolvasni.
Előre is köszönöm a segítségeteket,
vf
Nos, hát, eljött az idő, péntekre bejelentkeztem kontaktlencse-vizsgálatra.
Mivel még életemben nem volt, ezért az optikában ahol voltam, mondták, hogy legelőször szemész-kontaktológus vizsgájon meg, és mivel Ő pénteken van, ezért lett a péntek.
Azt mondták, először a doktornő megvizsgál, illeszt rám egyet, aztán abban kell legyek 45 percig, aztán, ha minden OK, jöhet a betanítás. Az egész kb. másfél órát vesz igénybe.
Az üzlet a CIBA termékeket forgalmazza, havi lencsét rögtön tudnak adni, a többi félét rendelésre szállítják.
Szeretném hát megkérdezni, hogy
1. kinek van/volt Focus havi lencséje, és mi vele a tapasztalat?
2. A két szemem között van 0,5 dioptria különbség. Azt mondták, hogy egy dobozban 3 havi adag van, azaz 6 darab. De gondolom, ugyanaz a dioptria. Ezért külön meg kell venni egy másik dobozzal is, a másik szememre, és így akkor fél éves adagot kapok?
3. Ezt a fajta havi lencsét hány óra hosszat lehet hordani egy nap?
4. Ha számítógép előtt, és légkondinál dolgozom, ajánlott-e szemcseppet használni?
SZem: köszi. Előtte néhany héttel az optometrista azt mondta, hogy simán használhatok FND-t, de amikor mentem a lencséért, akkor nem ő volt (ha jol sejtem, akkor "csak egy eladó" ott).
Viszont egyik sem említett semmi kontrollt.
A napokban lejár a havi lencsém, elkezdem használni a FND-t és azt hiszem, jobb lesz, ha elővigyázatosságból felkeresem az optometristát.
Szem akkor engem átvágott a szemészem mert amikor asszem 3 éve akartam klencsét merthogy a szemüveget úgysem hordom és lehet hogy ettől romlott a szemem olyan sokat, azt monbdták 16 éves kor alatt a kl nem ajánlják merthogy addig sokat növök és változik a szemem meg hasonlok .
Akkor most engem jól félretájékoztattak és már rég lehetne klencsém?
Elsősorban a könnymennyiség, és/vagy összetétel változása, az általános immunműködés befolyásolja a KL viselést. Ha ezek változnak, alkalmatlanná válhat a szemed.
Jó kontaktológus? ÉN:))))
A jó látástól valóban nem lehet szédülni, egy rossz szemüvegtől azonban igen.
Pár évvel ezelőtt az éppen aktuális évi kontrollon új szemüveget kaptam.
Amikor kész lett, hazavittem, felvettem, de egy fél órán belül le kellett vegyem, mert annyira szédültem tőle, hogy majdnem hányingerem lett a szédüléstől. Mindennap megpróbáltam, hogy hátha megszokom, és csak az elején volt furcsa, de nem, az erős szédülés minden alkalommal előjött.
Így aztán két hét múlva visszaballagtam a szemészetre. Ott, kb. tizenegykor jött meg a doktornő, és egyszerre behívtak tíz beteget. Mondtam, hogy mi bajom, erre megnézték, hogy valóban azt a szemüveget kaptam-e, amit felírtak, majd visszaadták, hogy pedig a szemüveg jó, meg kell szokni, és kész.
Na, azóta nem voltam szemészeten, csak maszek szemorvosnál. Később ki is derült, hogy azért nem bírtam azt a szemüveget, mert mindkét szememre egyforma lencsét írtak, holott nekem a két szemem között különbség van, 0,50 dioptria, ami egyébként azóta is megmaradt.
Szóval, a szemész is ember, és mint ember, ő is tévedhet. Csak akkor nekünk nem szabad annyiba hagyni a dolgot, és ha úgy érezzük, hogy az egyik orvos nem tud segíteni, akkor keresni kell egy másikat.
SZem: Ez azért érdekes mert kb 5 éve hordok lencsét és most jött elő ez a probléma. Most akkor alkalmatlan lettem? Ráadásul régebben éves lencsém volt ahol azért több az esély a problémára mint egy havi lencsénél. Ha mindig ilyen gond lenne akkor ok, de évekig semmi gondom nem volt. Kb 1 éve hordtam már ezt a tipusú lencsét (Focus) amikor a probléma előjött. Természetesen a havi váltás megvolt rendesen.
Nem tudom, ilyen időben miért a monitor előtt gubbaszt a sok vaksi, amikor úgyis szárad tőle a szeme???? :D (én a Balcsiban áztattam...)
Leszter: a jó látástól nem lehet szédülni, hiszen akkor legalább 3000000000 ember szédelegne. A Vitacic a szaruhártyagyulladásra jó (bakteriális) a Taleum meg allergiára. Most akkor mi bajod lehet?
petra16: a szösz tényleg nem jó, de ha kívül van, simán kipislogod. Tehát öblítsd ki belülről, aztán ne nézegesd, hanem tedd fel. A tok kiöblítésére a gyártók is az ápolófolyadékot ajánlják, de szerintem is elég a (forró) csapvíz. Csak attól vízköves lesz. Töröld ki papírtörölközővel.
SzaboZE: úgy néz ki, nem nagyon vagy alkalmas KL viselésre, de kérdés, milyen lencséket próbáltál. Szerintem meg kéne próbálni valami kopolimer lencsét (70%-nál nagyobb víztartalom). A Focus Dailies ilyen, az esküvő napját szerintem kibírja. De érdemes előtte kipróbálni, mert ciki, ha mégsem :)
zsuzsa: tényleg kaptam, de annyira teleszemetelték a postaládám, hogy alig vettem észre. De nincs jó hírem: a vízisportoknál ellenjavalt a kontaktlencse viselése, bár úszószemüveggel működik. Ha úgy tetszik a dolog, akkor a kor nem akadály, viszont kontaktológus szemészorvost kell keresni, mert optometristák 14 év alatt nem foglalkoznak gyerekekkel. (vagy szemészorvos + optometrista kontaktológus kombináció)
hidegtalpukicsimano: az Acuvue elég száradékony a vékonysága miatt. Sokaknál működik kifogástalanul, neked szerintem mást kellene kipróbálni.
petra16 (mégegyszer): egész kicsi gyereknek is lehet kontaktlencséje, nem kor függő. Persze nyilván a szülőnek kell akkor ápolni a lencsét.
heryke: a FND arra van kitalálva, hogy egy hónapig FOLYAMATOSAN lehessen viselni. De előfordul, hogy valakinek a szeme nem alkalmas ilyesmire. Ha áttanulmányozták a szemed, és utána mondták, akkor tartsd be. Ha csak úgy "lerakta" neked, akkor oda ne menj többet. Első alkalommal történő FND illesztésnél kontrollt kell csinálni úgy, hogy ott a rendelőben fel kell tenni, fél óra múlva ellenőrizni, másnap, egy hét múlva, az egy hónap elteltével, majd ha bejött, háromhavonta kontroll. Ha pedig mégis kiveszed, ugyanúgy pucolható, mint bármelyik másik. (még AOSepttel is!)
Új vagyok itt, azaz már nehány hete ráakadtam erre a fórumra.
Kb. 15 éve hordok szemüveget, de 2 hónapja egy hirtelen ötletem tamadt, kipróbálom a kontaktlencsét.
Ciba visitint havi lencsét kaptam. Az első hónap szörnyü volt... (főleg monitor előtt)
Most nehány mp. a lencse felhelyezése és eltávolítása is.
Itt a fórumon kaptam kedvet a FND lencséhez, meg is rendeltem.
Amikor megérkezett az üzeltbe és mentem érte, az eladó lerakta az asztalra és csak annyit mondott: nem ajánljuk, hogy éjjel is használja.
Én döbbenten álltam, visszakérdeztem, de ragaszkodott hozzá.
Most akkor hogy is van ez?
A másik kérdesem, hogy ha mégis kiveszem, akkor a visitint-hez hasonlóan tisztítsam?
gee em !
Figyi ezt nem én találtam ki hanem az a betanítós csaj mondta de akkor többet ezt nem fogom csinálni mellesleg én is hülyeségnek tartottam de azért eddig ezt csináltam de mostantól akkor nem fogom.
Amúgy 16 éves kor alatt nem lehet klencséje senki nek legalábbis én ezt több szemésztől is hallottam meg olvastam is.
Most kaptam a dokinéninktől kipróbálásra J&J Acuvue-t és rettenetesen szárad :o( Annyira, hogy nem tudom azonnal kivenni amikor csak eszembe jut, hanem agyon kell öntözni műkönnyel és várni 10 percet. A 9 év alatt ilyen gondom nem volt az egyéb lencsékkel. El sem tudom képzelni, hogyan lehetne fenn ez az izé 1 hétig éjjel-nappal (elméletileg, mert erre nincs szükségem, tehát hordanám 2 hétig nappal), ha maximum másfél órát bírok ki vele. Tud valaki valami okosat mondani?
ijedt-fáradt-dühös Hidegtalpú
u.i.: ahogy lehet rohanokk a dokinénihez, de jó lenne ha előtte hallhatnék egyéb száradós tapasztalatokat is. Köszi :)
Ha adhatok egy tanácsot....
ne "pepecseld" el a folyadékot, drága játék.
Meg a szemednek se jó ha ki-be veszegeted a lencsét minden kis szösz esetén. Meg kell szoknod hogy rajt van vmi kis szösz, ezt 1ébként a szemed előbb utóbb "leszedi" róla, meg lesz majd olyan helyzet az életedben, amikor nem lesz elég a folyadékod...vagy pl 3 csöppel kell gazdálkodnod 2 napig...(ugye gyulladások rulz....:-)
A tokot viszont ezzel kimosni meg (bocs), de tiszta hülyeség. Arra csapvíz elég.
Küldtem neked egy mailt, talan nem kaptad meg.
Mint irtam, 10 eves gyerekemnek sporthoz + vizisporthoz keresek megoldast.
Tehat azt szeretnem tudni, van e olyan kontaktlencse, akarmilyen rövid időtartamra is, ami vizisporthoz jo ill. 10 eves gyerek alkalmas lehet-e arra, hogy kontaktlencset hordjon.
Van erre specializalodott üzlet?
Barki mas , ha tud tanacsot adni, ne kimeljen
köszi
Petra16: Amig hordani tudtam a lencsét nekem is feltünt, hogy a monitor zavaró hosszú idejű használat esetén. Szerintem ez természetes. Nem tudom milyen monitorod van, de ha tudod növelni a képfrissitési frekvenciát az sokat segithet. A 100Hz-es monitor előtt kevésbé jelentkezett a probléma.
Én is abban a cipőben járok amiben Lester, sőt esküvő aug 18.! :) Szóval nekem is az a tapasztalatom hogy a Taleum vagy Brulamicin megoldja időre-órára a problémát, de amint újra elkezdem hordani a lencsét (újat persze) a gyulladás előjön. Ahol a kontaktlencsét veszem a hölggyel már kicseréltük a tárolóoldatot, a lencsét, de nem segitett. Tud valaki egy kontaktológust ajánlani? Az egynapos lencsét próbálni érdemes?
Hellókkka!
Megjöttem a Balcsiról és azon gondolkozok hogy az elvileg 3 hónapig tartó folyadékom nem lesz elég túl sokáig.Mit csinálok rosszul?Lehet hogy az a baj hogy mikor valami szöszt találok a lenccsét rögtön leöntöm evvel a folyadékkal és még a legapróbb kis micsoda miatt is kipancsolok folyadékot? JA és a kl tartót is evvel a lötyivel tisztitom ki mikor kiveszem a lencsét azt vizzel csak simán nem lehet ki mosni?
Amúgy Leszter pl most én is számítógépezek és lencse van a szememen és nem túl jó.
Ez mindig így lesz vagy csak számítógéphez mert ugye szeptemberben kezdődik a suli is amíg ott vagyok addig csak azzal tudok olvasni mert a szemüveget csak otthon hordom?
Hát ez az idős doktornő azért s(z)em szerencsés húzás, mert ő már akkor is idős lehetett amikor elterjedtek a kl.-ék, szerintem nem sok gőze lehet arról hogy ma mi a kotta ezen a téren...
De hogy nem kontaktológus volt, az bizti. :-)
Voltam ma szemeszeten, egy idos doktorno rendelt, hat nemtom, nem volt valami meggyozo... Elmondtam neki, hogy faj a szmeme a lencsetol, es mot megprobaltam a Focus N&D-t, erre megkerdezte a vegen, hogy lagy vagy kemeny lencset hasznalok-e... Meg se vizsgalta a szemem, csak egyszer lehuzta az also szemhejamat, es ugy fel meterrol belenezett. Aztan konstatalta, hogy a jelenlegi szemuvegem nem eleg eros, (ezt persze tudtam) es felirt 1 egesz D-val erosebbet, mint az eddigi. Hat azzal tenyleg jol lattam a tablan a legaprobb szamokat is, de nem hiszem, hogy kenyelmes lenne, biztos szedulnek benne meg minden, amikor szoltam, nem nagyon erdekelte.
Aztan vegul felirt ket szemcseppet (Vitacic es Taleum), amik jonak tunnek (mar amennyire allatorvoskent ismerem a szemcseppeket), szoval varom a hatast.:)
Udv:
Hat gondolom a doki akihez megyek penteken, valamilyen kezelest fog javasolni, szemcsepp meg ilyenek. Erre gondoltam, hogy egy ilyen kezeles elorelathatolag mennyi ideig tart, mivel gondolom, olyanok is olvassak a forumot, akiknek mar volt reszuk ilyesmiben, ill. ertenek hozza.
Udv:
Talan emlekeztek ram, irtam par napja, hogy nem stimmel valami a szememmel, faj es nagyon konnyezik. Hetfon elmentem optikushoz, azt mondta, nincs beeresedve a szemem, csak szemcsek vannak a konnyemben, es a Focus N&D-t ajanlotta kiprobalasra. Amikor elso reggel feltettem, nagyon jo volt, abszolut nem is ereztem, hogy ben van, de azota mar ugyanolyan szar lett mint elotte a masik lencse. Ja egyebkent kicsit gyengebb ez a lnecse, nem jol latok vele sajna, es eroltetem a szememet, gondolom ez sem tesz jot... Penteken elmegyek dokihoz, csak azt kerdeznem, szerintetek mennyi ideig fog tartani a kezeles, amig nem hordhatom a lencset? Es ugye hordhatom majd utana?
Koszia segitseget;
Eldobható lencsénél nem fontos az ilyen szintű fertőtlenítés. Amúgy nyugodtan használható mindennap. Bár drága. De igen hatékony eljárás, ha más ápolószerek nem válnak be, a peroxid még mindig működik. És: nem lehetsz rá allergiás.
Amúgy a Solo Soft a B&L Renu Multipluszhiz képest 40%-kal több fehérjét old, tehát, ha így nézzük, akkor simán jobb nála. De ha úgy nézzük, hogy valakinek nem vált be (mert mondjuk az egyik összetevőjére érzékeny) akkor neki "sz@r". Az próbáljon másikat. Pl. Complete Comfort Plust, mert eleve nedvesíti a lencsét. (tisztító hatásban viszont gyengébb) vagy az új Sauflon Light löttyöt. Vagy peroxid renszert, mint AOSept vagy a szintén új Sauflon Multi.
tényleg, az AoSeptet nem lehet (vagy esetleg nem tanácsos) állandó folyadéknak használni? Magyarán nem kiegészítőnek, hanem hogy abban is tárolni esténként. Erről ki mit gondol? Mert lehet nekem is kéne AoSept mert szvsz a SoloCare egy nagy sz@r.
használtam Aoseptet párszor,amikor jobban szennyeződöttnek éreztem a lencséimet,de egy optikában dolgozó ismerősom azt mondta, hogy bőven elég hetente v. kéthetente egyszer tisztítani olyannal, egyébként elég a hagyományos folyadék, mivel lágy lencsém van, és azokhoz nem annyira fontos az ilyen szintű tisztítás+a fehérje oldás.
szerinted?
és még valami:
be kell vallanom, kicsit elhanyagoltam a lencsém meg a tisztításokat az utobbi két hétben, és a szivárványhártyám körül a lencse vonalán piros is lett a szemem kicsit(gondolom gyulladásféle) de azóta fejbecsaptam magam, és visszatért tisztítási menetem a rendes kerékvágásba.
ugye nem lehet bajom belőle..pirosnak már nem piros ott.
Az Acuvue lencse egy hét folyamatos, vagy két hét nappali viseletre van kitalálva. A Surevue egy hónapra. Vannak autógumik amik 160 km/h sebességre vannak kitalálva. Aztán mégis mennek vele 180-nal. Aztán van aki alatt elsül, van aki alatt nem. Kinek hiányzik??? Most képzeld el, a gumis azt mondja, ezzel csak 160-nal szabad menni, de szerinte 180-at bír. Mennyivel fogsz vele menni? 200-zal?
Az egynapos lencsék sajna mind húzós árúak.
A kemény lencse pereménél a csík alighanem attól van, hogy nem töltötted tele a tartót. A folyadékkal nem szabad spórolni.
Az AOSept ill most már másféle platinadiszkes peroxidos ápolószereknél 6 óráig kell várni.
Mielött beírtam, átfutottam a topicok. Asszem én is pont attus hozzászólásából vettem az infót. (J&J lencse, 7000/30 db = kb. 500/pár) Azért köszi.
A többi gyártónak (hiéna) is vannak egynapos lencséi. Ezekről tud vki vmit?
Sziasztok,
ti milyen egynapos kontaktlencséket ismertek? Jó lenne, ha tudnátok mondani pár tipust, vélemennyel, lelőhellyel és árral megspékelve. Vagy ez igy tul sok?
Régebben már hordtam lencsét, most szemüvegem van, de néha alkalomszerüen (sportoláshoz) jó lenne a lencse. Eddig egy tipusról olvastam itt a topicban, vmi J&J lencséről, de az ára (kb. 500 Ft/pár elég durva. Mind ilyen drága?
Egy budapesti gyakorló kontaktológus a következőket mondta nekem a J&J lencsék túlhordásáról:
1) Az általa forgalmazott J&J (hivatalosan) 1 hónapos és (hivatalosan) 2 hetes lencsék anyaga TELJESEN azonos. A különbség összesen annyi, hogy a 2 hetes lencse valamivel vékonyabb (ha jól emlékszem kb 20%-al). Ezt - állítása szerint - a lencsével kapcsolatos ismertetők, szakirodalom, valamint kollegáival folytatott eszmecsere egybehangzóan alátámasztja.
2) Azonos anyagú, de vékonyabb lencse oxigénáteresztő képessége jobb.
A fenti érvek alapján, ő és ismerős kollegái a hivatlosan 2 hetes (és olcsóbb) lencsét nyugodt szívvel ajánlják 1 hónapos viseletre.
Kedves optoka.hu és SZem! Nektek mi a véleményetek ezzel kapcsolatban?
--off--
Más: minimum mennyi ideig kell az aoseptben áznia a lencsének? (Focus D&N-t használok, és nem nagyon kellett eddig az aosept - ígyhát elfelejtettem :). A flakonon persze nincs rajta, az ismertetőt meg ki őrizgeti? :-)
Köszi!
--on--
Hmm, hat ez erdekes... Nekem azt mondta az optikus, hogy 2 honapig lehet hordani a Frequency 55-ot... 2 eve ugy hordtam, sot amilyen huje vagyok, meg tovabb is sokszor...
Viszont ma voltam optikusnal, mert feltem, hogy mar nagyon art a szememnek a viselese, en is tanultam szemeszetet, szoval sajna tudom, hogy mi a helyzet az erekkel. Megvizsgalta a szemem, es azt mondta, hogy nincs egyaltalan beeresedve szerencsere, viszont a konny osszetetele lathatoan megvaltozott, kis szmecsek uszkalnak benne, ami arra utal, hogy be van kicsit gyulladva, es nem tetszik a szememnek mar ez a lencse. Vegul most adott kiprobalasra Focus Day&Night-ot, es azt mondta, hogy egyelore probaljak meg egy masik fajta lencsemosot, es a Complete Comfort Plust ajanlotta. Hat most kicsit ketsegek kozt vagyok, mert azt mondta, hogy a Focus ugyan 1honapos, de ha nem hagyom benn ejszakara, hanem kiveszem altalaban, akkor tovabb is hordhatom. Ez sem igaz?
Nagyon koszi mindenkinek a segitseget:
A Frequency 55 csakugyan egyhónapos lencse.
Remélem, csak tévedés történt. Mi harcolunk az ellen a jelenség ellen, amikor pl az Acuvue kontaktlencsét egyhónaposként forgalmazzák, tudatosan becsapva a vásárlót, pedig ez tulajdonképpen veszélyes dolog.
Még szerencse, hogy előbb ilyen kellemetlenségek jelentkeznek, mint amiről Leszter ír, általában csak később jönnek a komoly, akár látáskárosodást okozó bajok. (de mi an, ha mindjárt szaruhártyafekély jön?)
Uhh mik ki nem derülnek itt....az lenne a durva ha kiderülne Leszter hogy egyhónapos lencsét hordtál 2 hónapokig....ehh....
Igen, a havi lencséket (legalábbis azt amilyen nekem van) ki kell venni esténként, ami nagyon helyes szerintem. (A 2 hónapost nem kell???)
Zeiss Contact Day 30 (asszem ez a becsületes neve)
Egy pár ára ~3000 HUF.
Ápolószernek Solo Care soft. Ebből a kisdoboz (a 3 hónapos) ára mintegy 3700 HUF.
Mar 2 eve hordom ezt a fajta lencset, es az elozo 2 honap vegen kezdodott a gond, ami az utana vasarolt ugyanolyan 2 honaposnal ugyanugy folytatodott... Szoval nem hiszem...
Az egy honapos amit irtal az is olyan ugye, amit ejjelre ki kell venni?
Mennyibe kerul kb. egy ilyen egy honapos lencse?
Koszi:
én ugyan nem vagyok profi, de nem lehet hogy a lencsével van a baj? mondta hogy 2 hónapos....namost, ez az 1-2 hónap, amióta kellemetlen a viselete, belfér az intervallumba....miért nem váltasz mondjuk havi lencsére?
mielőtt végleg lemondanál a lencsékről, és szemészhez/optikushoz mész, fontold meg ezt a lehetőséget is.
de ne hagyd semmiképp se, hogy a szemed begyulladjon...ennyit nem ér a hiúságod. ennyit senkinek se.
En most vagyok itt eloszor, es mivel latom, hogy itt sok tapasztalt lencseviselovel es a szemesz-optikus-optometrista szakma kepviseloivel is lehet beszlegetni, remelem, nem gond, ha egy hosszabb kerdest felteszek.
A tanacsotokat szeretnem kerni, kiskoromtol szemuveget hordtam, kb. 5 eve hordok lencset, azota viszont gyakorlatilag minden aldott nap. Eddig nem igazan volt gondom vele (kiveve persze egy-egy foldre ejtest, meg felrecsuszast), viszont az utobbi idoben nagyon kellemetlen a viselese. Kezdetben feleves lencset hasznaltam, amit aztan kb. 2 eve lecsereltem kethavira (nem azert, mert gondjaim lettek volna vele, hanem ennek a gorbulete valamiert jobban illett az en szaruhartyamra), ami tenyleg nagyon kellemes volt (Frequency 55 Disposables). Mostanaban, az utobbi kb. 1-2 honapban viszont alig birom hordani, sokszor annyira elkezd fajni, hogy elonti a szememet a konny, es tenyleg alig latok, foleg ha eros feny is van, es ez mondjuk pl. vezetes kozben nem valami kellemes. Mostanaban mar nem csak akkor faj a szemem tole, ha sokat van benn, hanem mar szinte rogton azutan, hogy beteszem.
Ja az igazsaghoz hozzatartozik, hogy nem tudom ti hogy vagytok vele, de en kezdettol fogva kozelre nem annyira jol lattam a lencsevel (amugy rovidlato vagyok), elegge eroltetnem kellett a szememet. Amig egyetemre jartam, konnyebben meg tudtam oldani, hogy otthon, tanulashoz mindig szemuveget hordtam, igy nem kellett eroltetnem a szememet, most viszont a munkam szuneteiben sokat olvasok, persze lencseben, mert a hiusagom nem engedi, hogy szemuvegben dolgozzak.
Most nem nagyon tudom, hogy mit csinaljak, mert attol felek, hogy ha elmegyek orvoshoz, akkor azonnal eltilt a lencsetol, en pedig mindenkepp lencseben akarok lenni az eskuvomon, ami szeptemberben lesz majd. Nem tudom, ha az optikushoz elmegyek, akinel eddig rendeltem a lencset, mennyire lesz megerto ebben, es ad-e jobb lencset, amelyik kevesbe viseli meg a szemem. Azt sem tudom, van-e egyaltalan olyan lencse, amit tenyleg, minden egeszsegugyi vonatkozassal egyutt szabad egy ilyen megviselt szem eseteben hasznalni. Esetleg jobb lenne, ha olyan lencset hordanek, ami nehany hetig ejjel-nappal benn van, mivel kevesbe szennyezodik es mivel allando hasznalatra talaltak ki, nyilvan jobb az oxigenatereszto kepessege is? Ezek kevesbe kellemetlenek szerintetek? Nem tudom mit tegyek, egyre jobban feltem a szemem, tudom, hogy minek az "elojele" ez a folyamatos gyulladas. Viszont nem szeretnek szemuveget viselni, egyreszt hiusagi okbol, masreszt nincs is most olyan szemuvegem, amit utcan, vezeteshez is tudnek hasznalni, csak egy kevesbe eros, itthoni viseletre.
Azt persze tudom, hogy el kellene mennem orvoshoz minel elobb, es abbahagyni a lencset, viszont az eskuvon mindenkepp lencseben szeretnek lenni, meg egyebkent is annyira hozzaszoktam mar ahhoz, hogy csak itthon hordok szemuveget, hogy egyszeruen nem erzem jol magam ha abban kell mennem valahova. Most vegul is arra szeretnek valaszt kapni a kedves sorstarsaktol, hogy
1. milyen lencset lenne erdemes kiprobalnom, ez kb. mennyibe kerulhet, hol erdemes ezt megvenni. 2. Mivel eleg hosszu a munkaidom (illetve a kozepen van egy hosszabb szunet, emit altalaban az ugyeim intezesevel toltok), napi kb. 12-14 orat szeretnem benn tartani a lencsemet. Letezik ilyen, vagy akkor olyat vegyek, ami ejjel-nappal benn lehet?
3. Normalis-e az, hogy kozelre rosszabbul latok a lencsevel, vagyis nem is annyira rosszavbbul, hanem valahogy eroltetnem kell a szememet, es nagyon hamar olyan erzesem van, hogy kiszarad a szemem, es akkor meg kezdhetem dorzsolgetni meg ilyenek.
4. szerintetek ha elmegyek orvoshoz, mi lesz a reakcioja? Eltilt a lencsetol vagy ajanl jobbat?
5. Szemeszhez vagy optikushoz erdemes inkabb mennem? (eddig optikushoz jartam)
Hat, jo hosszu level kerekedett ebbol, remelem azert vegig birtatok olvasni, elore is koszi a tanacsokat:
Köszi a helyesbítést. Elnézést azoktól, akiket megtévesztettem, biztos én tudtam rosszul. Szerencsére én mindkét határtól jó messze vagyok, így nekem nem jár :-)
Aha mindent értek.
Ezeket nyomban ki is próbálom mert ma valahogy az istennek sem tudtam berakni így kl nélkül jöttem mentem az utcán szerencsére nem kellett sok mindent elintézni csak a kozmetikushoz és a DM-be ugrottam le.
De holnap reggel megyünk már a Balcsihoz ami tök poén mert 162 megyünk de nem akarom hogy mindeki miattam késsen a szállodából mert a kl berakása kicsit sokáig tart és nem tudunk időben elindulini.:)
Ja meg egy hétig közönség elött fogok bénázni mert 3 leszünk egyszobában és mindig nagy forgalom van nálunk reggel és este is mert minden pasi nálunk döglik.Szóval izgi lesz! :)
Na de mindegy .
Még este benézek hátha addig beír még valki valami okosat.
petra: :o)))
nemtom, én sosem húzogattam a szempillámat...:O))
én a szemhéjjamat húzom, ergo jön vele a szempilla is. szempillát csak akkor húzogatok, ha bizergál mert épp kihullani készül.:O)
Nincs kulonosebb trukk. En nekem 2 modon ment konnyen az elejen is berakni szempillatepes nelkul is:
1. also szemhelyat huvelykujjal, felso szemelyat( a pillak felett/alatt nem azokat tepve!) mutato ujjal megerint kitamaszt es szethuz .
2. - ez talan meg jobb: mutato + kozepso ujjal az alsoszemhelyadra helyez es lefele huzod( kb ugy mint ahogy eddig szemceruzaval hutad ki a szemedet :-), csak egy picit jobban huzod le) es kozben felfele nezel azzal a szemeddel.
De gyagya vagyok, termeszetesen a KL kivetelre gondoltam. Egyik iranyban se huzogasd a szempilladat, mert nem marad :-)
De ne izgulj, a ki-be teves par het max honap mulva olyan rutin lesz, amit akar felhomalyban a napszemud tukreben is meg tudsz csinalni :-)
Neem nem kl berakása elött sminkekele mert azt csak utána szabad ezt az orvos is mondta meg Szem is !
Amúgy akkor mégegywszer kössz a tanácsokat holnaptól alkalmazni fogom őket.
(Így legalább marad mit kifestenem.)
Amúgy meg komolyan mondtad hogy majd idővel csak úgy berakom és kész nem kell majd huzogatnom a szemhéjamat?
Mert én most kb 15 perceket szenvedek a berkássalA bal szemembe elsőre betudom rakni de a jobba nem kb a 6. próbálkozásra sikerül félig berakni úgy hogy ne essen ki és utánna még pislogok egy ideig hogy a helyére menjen míg a balnál semmi egyből ott van egy pislantás és kész is.
Na de mindegy remélem majd idővel belejövök.
Amúgy meg mielőtt berakom mindig találok valami piszkot rajta és az is egy kis idő mire azt lebogarászom róla.
Ez is mindig így lesz vagy ez is elmúlik majd idővel.
Esetleg én vagyok túl béna hogy mindig kerül rá valami kis piszok?
Kezdo lencsesnel meg mindenfel praktikak kellenek a szemhej szethuzasahoz, de probalj majd idovel leszokni rola. Egy ido utan majd hajnalok hajnalan resszemmbe is be tudod rakni a lencset anelkul hogy a masik kezeddel a szemed kornyekere is nyulnal:-)
Kulonben meg kezdokent se a szempilladat huzva nyisd szet a szemed, hanem a szempillad fellett/alatt ( felso felett, also alatt) ket ujbeggyel huzd szet a szemhejadat.
Egyreszt nem teped ki a szempilladat, masreszt , majd ha sminkelsz( azt ugye KL berakasa elott teszed) egybol rajossz, hogy nem kene megfogni a szempilladat, mert az fog is :-)
Kössz Szalaka a tanácsot megyek és ki is própálom.
Amúgy Szem miért is kell nekem más optikust keresnem?
Lord miért hogy rakjam be a lencsét anélkül hogy felhúzom a szempilláimat?
Legalábbis így mutatták.
Igen "rátenyelek" a szempilláimra és így a szemhéjam is feljön és befér a lencse.
Vagy nem??
Most szóljatok ha valamit rosszul csinálok mert szombaton megyek balcsihoz nyaralnni.
Úgyhogy Szem mint profi vagy vakit megkérhetek hogy adjatok a strandolással vagy a éjszakázással kapcsolatban néhány jó tanácsot.
:)
petra16: keress másik optikust. A szemceruza pedig nem arra való, hogy belül kihúzd a szemedet. Pontosabban a szemhéj nem arra való, hogy a szélét belül bármivel összekenjék. És ez nem a KL miatt van. Amúgy sem szabad. Kívül viszont nyugodtan (ahogy szalka írta)
Hat igen ezt a megkotest le kell nyelni sajna. De mindenhol mashol festheted! Bar en is leginkabb KL elott foleg csak belul huztam ki szemszeruzaval + szemspiral. Na hat a beso kihuzasrol le kel mondani, ugyanis ott a festek folyamatosan erintkezik a szemmel. De hatasilag szinte ugyanazt ered el, ha nem belul, hanem kivul huzod ki a szemed, de nagyon kozel es vekonyan.
Ja és még valami !
Nekem már az a gondolat hogy ki vagy épp be kell rakni a lencsét nem tetszik mert olyan rossz ott huzogatni a szempilláimat és még akkor nem is sikerül elsőre és másodszorra sem és akkor kész.
Tényleg olyan van hogy az össze szempillámat egy ki vagy épp berakással kitépem?
na szóval a sminkelést én is megkérdeztem és mondtak egy olyat ami nekem nem igazán tetszett hogy a szememet nem húzhatom ki szemcerkával belül?
Ez most tényleg komoly Szem??
Ja és még egy 0,5 a cilinderem és Optima 38. a lencse amit kaptam.
10-12 órát lehet hordani.
Ma már bent volt kb 5 órát.
Tök jól látok!
De a ki be rakás még kicsit macerás mivel mindig találk valami bizbazt a lencsén és az nem jön le hiába öntöm nyakon kedvenc tisztító folyadékával.
Így néha saját kezüleg avatkozom be a bizbaz eltávolításába de félek hogy elszakítom szegényt mert van körmöm.
Ja és még azt is mondták hogy strandra is hordhatom nyugodtan még a vízbe is bemehetek csak ne úszkáljak a víz alatt csukott szemmmel és a ha napozok ne csukjam be a szemem mert kiszárad meg rácuppan a szemgolyómra és mehetek a doki bácsihoz hogy ugyan szedje már le.
Na de kérdem én ki az a hülye aki nyitott szemmel napozik ?
Mindenki ugyanazt írta szerintem, csak másképp rövidítve:)
Szóval felvételnél: kontaklencse be, sminkel, elmegy dolgára
Levételnél: kontaktlencse ki, smink lemos, elmegy alukálni.
Mi a véleményetek az ún. Ofotért 38 lencséről /Diáklencse/, én 20 éves vagyok és az optimetrista a Boráros téri Ofotértben ezt ajánlotta. 3 hónapos,/2 hónapja keztem el lencsézni/ egy nap max. 10-12 óra viselési idő. A szemem eresedik, viszket, a lencse irritálja. Mit tegyek, próbáljak ki valami mást? Egyébként ahhoz képest hogy diáklencse 10-11 ezer forint volt.
A tisztítószerem SoloCare Soft, ez jó vagy rossz?
huhh.. akkor en most kicsit osszezavarodtam, hogy a kontaktlencset a smink lemosasa elott vagy utan kell kivenni? egyikotok ezt irja, a masik azt... :))))
en eddig ugy tudtam, hogy elvileg a smink lemosasa utan kell kivenni, de nekem ez total nem logikus, mert mikozben mossa le az ember nagyon konnyen belemehet egy kis festekes le a szembe, es akkor ha meg ott a klencse az szerintem nem olyan jo... nem???
Lehet sminkelin, ugy ahogy nyuszi irta, eloszol Kl be aztan fest, kl ki aztan lemos.
De nekem a direkte a NEM vizallo, hanem a vizben oldodo vizalapu sminket ajnltak. Ugyanis az ha valahogy bele kerul is a szembe, kimosodik a konytol, mi a vizallo - zsiros alapu nem hanem csak szetkenodik.
SZem:
Cilinderes-többnaposban az Acuvue-t ajánlották, de ha jól értettem, ez meglehetősen száradékony.
Viszont mondtak egy érdekes dolgot: az Acuvue 30 napos, de ahányszor alvás közben is viselem, annyiszor 1 nappal csökken. Tehát csak 2 hét, ha "nonstop" viselem.
Erről mi a véleményed?
Általában jobban száradnak a magas víztartalmú anyagok, ez igaz. De nem mindegy, milyen maga a műanyag. Egy 71%-os vasurfilcon (kopolimer) jobban szárad, mint egy 58%-os etafilcon (HEMA).
Pedig nem tűnik logikusnak. Meg az is számít, milyen vastag. Pár százzal lentebb ez már részletezve van.
Szívesen válaszolok mindenkinek, de azért megkérdem, nem ciki, hogy csak engem lehet olvasni? Van itt más profi is (vagy csak volt?)
petra16: sejtem, milyen lencse lehet, anevét nem akarom ideírni. Az ára elég jó, de az oxigénáteresztése kevés. Mivel gondolom, hogy éjszakába menően hordanád, azt javaslom, reggel ne tedd fel, csak mondjuk késő délelőtt. Drágább, jobb lencsét szívesen ajánlanék, de tudom, a pénzügy (szülő) nem díjazná. Nem jó túlhordani.
mindenki: a sminkek között vanak olyanok, amik tönkreteszika lencsét. Utána kell járni, hogy melyik az, aminek az előállításakor gondoltak KL-re (elég sok van, és egyre több). És úgy kell használni, ahogy nyuszibogár írta.
gee-em: a viseleti idő érdekes kérdés. Tény, hogy a KL a szemben használódik, az edényben nem. Ha fél napig hordja valaki, akkor tényleg hosszabb ideig használható. De nem lehet kiszámolni, hogy mondjuk 30*24=720 és akkor egy FND lencse egy évig hordható napi két órán keresztül.
De: ha esti sportoláshoz teszi fel valaki napi két órára, akkor nyugodtan lehet fél napot számolni. Tehát kétszer annyi ideig használható.
tavaly nyár óta hordok lencsét (-2-es both) soft lens66, amit este ki kell vennem, de most megyek nyaralni és ott nem igen lesz lehetőség normálisan tisztítani meg ilyesmi (vizi túra), és arra gondoltam, hogy veszek egy pár olyan lencsét ami azt hiszem 3 v. 4 hétig lehet non-stop a szememben...vagy legalábbis nem kell minden nap kivenni...ez is nagy előny lenne.
mit javasolsz??
Lehet használni szemfestéket, kontaktlencse felvétele után kell festeni és levétel után leszedni. Ha rámegy természetesen le kell mosni azonnal, de erre magadtól is rá fogsz jönni, mert eléggé megérzed, ha rákerül valami darabka. Lehetőleg vízálló cuccokat kell használni.
gyorsan válaszlok a "profi" előtt.
-szemfestékek és egyéb szemkörnyéki "szépségszerek" úgy tudom nem ajánlottak kl.-hez
-a viselési időt szerintem egy napra kell érteni. (magyarul 2 szunya között 12 órát hordhatod)
szem sajna a nevét nem tudom de az eladó csaj valami 8-10 óráról beszélt.
Ez suli időszakban elég is meg minden de nyáron főleg most balatonon lehet hogy kevés lesz.
Ha mondjuk 12 órát hordom abból lehet baj?
Amúgy ez egy 6 hónapos lencse.
Ja és mégvalami(k):
-ha szemfestékes lesz akkor azt le lehet mosni róla?
-és a viselési időt azt úgy kell számítani hogy össze adódik ha pl csak 5 órára veszem fel és aztán ki aztán megint be?
Vagy egy huzamban lehet a meghatározott ideig viselni és ha kiveszem 1 órára és addig pihentetem a szemem vissza rakhatom megint addig ameddig lehet?
Sziasztok
Nem tudom mostanában hogy állnak a boltok nagyobb plussz dioptriájú kontaktlencsékkel, de akinek ilyen kell, az inkább keressen fel egy szemklinikát. A párom '95-ben csináltatott a Boráros téri Ofotértnél, az ottani optikus persze hülye lett volna megmondani, hogy amit ő tud adni az vacak. (Sajnos a nevét elfelejtettük) Persze az első héten kiesett. Utána elment a Tömő utcába, ott felirtak neki egy sokkal vékonyabbat, TB támogatással. Azóta is olyat visel.
Ha jól tudom, TB támogatás -6 és +8 D fölött jár. (nem egyforma a pluszos és minuszos) és az ápolószerekre is vonatkozik.
Lencsi
mr_ricsi: cilinderes lencsét nemigen tudok olyant, amelyik több napig folyamatosan viselhető. Ugyanis ezek vastagabbak a simánál, amitől rosszabb lesz az oxigénáteresztés. Ha LESZ FND Toric, az bizonyosan hordható lesz éjszaka is, mert bődületes tartalékai vannak (az árát meg a fene egye meg)
petra16: léteznek olyan lencsék, ahol a napi viseleti idő meg van szabva. (én utálom, mert úgyis túllépik, aztán ott a baj) Ezt majd a kontaktológus elmondja. Innen ez nem megállapítható. Bár ha a nevét megírod, akkor többet tudok.
attus: amit az asztigmiáról írtál, elég aranyos volt. A dolog lényege, hogy a szem valamelyik törőfelszíne - leggyakrabban a szaruhártya - nem gömb alakú, hanem tórusz és olyan lencsével korrigálható, amelyik szintén nem gömb alakú. Az ilyen szem oda lát, ahova néz, de homályosan, pontosabban elmosódottan.
gee em: sajna még nem vagyok lencsetulajdonos még csak egy volt rajtam az is csak 30 percig de nagy élmény volt mert láttam.
Viszont holnaptól(szerda) már tényleg az leszek ugyanis 11-re megyek betanításra és utánna már hordhatom legalábbis remélem mert mióta tudom hogy nem sokára látni fogok rendesen egyre türelmetlenebb vagyok.
Amúgy lehet hogy van valami abban amit írtál mer kicsit megijesztett amit garp írt de túl léptem rajta és elhatároztam én jobban fogok vigyázni mint garp szóval azért jó hogy van.
Ja amúgy szerintetek ha szerdán megyek a betanításra akkor utánna már hordhatom is?
Ja mégegy a féléves lencséket meddig lehet hordani egy nap?
SZem:
A (731)-ben ajánlottad a Focus ND-t, mint olyan lencsét, ami nem túl érzékeny a száradásra.
Ma kérdeztem meg, és azt mondták, hogy ez a típus nincs cilinderes kivitelben.
Mit tudnál még ajánlani a több napon át folyamatosan viselhetők közül?
(Jelenleg a Focus Monthly-t használom, sajnálom, hogy az ND nem jött össze.)
Na, szép kis veszekedés lett.
A következő egy profi véleménye: (én:))))
A kontaktlencsével csakugyan vannak gondok, a legtöbb esetben helytelen kezelés és egyéb rendetlenség miatt. Van azonban nehezen kikerülhető dolog, ami gyulladást okozhat. Pl. a szivárványhártya gyulladásnak általában semmi köze a kontaktlencséhez, a legtöbbször allergiát mutatnak ki a háttérben, vagy egyéb krónikus dolgot. (persze ez nem azt jelenti, hogy allergiás gyulladás) Egy paciensemnek pl. petefészekproblémája volt, és majdnem tíz éven keresztül minden tavasszal volt iritisze. Már nincs, amióta a petefészkét rendbe raták. Az orvosok neki is azt mondták, a KL-től van, de lehülyézte őket, mert már évekkel azelőtt kezdődött a problémája, hogy először KL-t kapott.
Kikerülhető viszont a Balaton. Akárki akármit mond, igen nagy kozkázat KL-vel bemenni a vízbe úszószemüveg nélkül. Nem tudja olyan gyorsan becsukni a szemét, hogy egy fröcsölésnél biztosan kizárja a vizet. Nem reflex kérdése, elég, ha nem azt figyeli, feöcsköl-e valaki.
Szü vs. KL:
Én sok konferenciára járok, ami KL témájú, és pl a németek 99.999%-a az ilyen rendezvényre szemüvegbe mennek. Pedig mind kontaktológus persze. Viszont nem lehet a méregdrága KL-vel nagyképűsködni, mert nem látszik, a szemüveg meg igen. Rosszabb az ilyen, mint egy divatbemutató, mert ott a csajok legalább szépek ;)
Aki nem akar kontaktlencsét hordani, annak nem kell. Viszont nagyon komfortos tud lenni. Optikailag egyébként rövidlátóknak mindenképpen jobb, mint a szemüveg, túllátóknak (+) általában jobb, asztigmiánál vagylagos.
De hangsúlyozom: észnél kell lenni a viseléssel. Egyébként megfelelő kontroll mellett (el kell menni a kontaktológushoz) nem okoz maradandó látásproblémát. Egy összetört szemüveg tényleg súlyosabb gondot okoz. Sportpélda: a leggyakoribb sérülést a kosarasok szenvedik. De még nem is hallottam, hogy valaki meghalt volna kosarazás miatt. Szemben a Forma 1 versennyel, ahol ritka ugyan a sérülés, ám az igen súlyos. Szóval gyulladások vannak, de azokat lehet kezelni, változtatni a viselésen, és legföljebb visszatérni szemüvegre.
Egyébként akinek pl nagy különbség van a két szeme között, annak nem is lehet jó szemüveget csinálni, míg kontaktlencsével lazán korrigálható.
Van szemüveges topic is egyébként, bár eléggé halott. És van szemműtétes is, az működik. Én ide azért írogatok, mert szeretném, ha aki amit visel, azt annál jobban megismerje. Én ehhez értek, azért csinálom. Veszekedni hülyeség, kiküldeni bárkit innen szintén. Beszéljük meg.
hééé srácok!
miért kell itt veszekedni??!!
nyilván garp szerint (a világ..:O)) a szüveg jó, mert ő azt hordja. elmondta tapasztalatát, véleményét a kl-ről. mi a kl-ét istenitjük, mert azt hordunk és eddig nem volt vele problémánk (de még lehet...)
aztán meg mindenki döntse el maga hogy mit hord!
igaza van szalkanak.
garp:
Itt, ha nem mondjuk is ki, mindenki meg akar győzni vkit vmiről. Ezt kár szégyelleni, erről van szó.
Tudom, hogy te ugyanúgy rendíthetetlen szemüveges vagy, de ha mondjuk petra16 előtt egy héttel jössz, akkor ő most nem lenne (amúgy úgy vettem ki az írásaiból hogy boldog) lencsés...
Szóval, van jogod másik topicot nyitni.
A tapasztalataidat a lencsékkel köszönjük, ismerjük mi is, csak nem kell őket annyira felfújni...
El szoktam olvasni, ha egy picit jobban es melyebben beleolvastal voln a topicba eszrvetted volna, hogy a te kezdeti beirasod ELOTT nehany szaz hozzaszolassal elobb is aktiv voltam errefele - csak azota nem igazan volt szamomra erdekes uj info, vagy olyan kijelentes amire ugy erzetem valaszolno kell :-).
Termeszetese nem gondolom, hogy egy holtkoros leanyzo ilyenten esetebol barmifele szemeszeti konkluzio is levonhato. Pont azert hoztam fel egy ilyenten esett, mer kb annyi konkluzio vonhato le belole, mint a te altalad felhozott egy napig bizbazzal a kl alatt valo hordasbol ( amit ezek szeint a szemeszed is erezned kellett volna, ha figylesz a szemedre). A konkluzio pedig az, hogy minden szemkorriacios dolgot TUDNI KELL viselni. Es mindenkinek az a legmegfelelobb viselet szvsz, amit O kepes odafigyelve korultekintoen viselni.
Ez a meggyozeses duma kicsit santit, te nem akarsz meggyozni senkit, de bejossz egy KL topicba es vered az asztalt, hogy a KL szar es a szemuveg jobb, ha meg esetleg valaki maskepp gondolja es erveke is hoz ra, akkor meg a valsz te ne akarsz meggyozni senki, ugyan mar ;-)
Mondd csak kedves Szalka! Te el is olvasod, amit korábban irtak, vagy csak találomra ráböksz egy-egy hózzászólásra, aztán irsz, ami eszedbe jut?
Mondd csak: szerinted abból, hogy egy holdkóros leányzó a falnak megy szemüvegben és csukott szemmel és majdnem kiveri a szemét, szóval ebből bármiféle szemészeti konklúzió levonható??? :)
Fakír meg nem vagyok, de a bizbazt nem éreztem. A szemész is azt mondta, amit Te, aztán meg azt, hogy nem ez az első eset. Szóval azt azért Te sem tagadod, hogy ez szemüveggel nem fordul elő.
Még 1x előadom: a fenét se akarok meggyőzni, de engem se akarjon senki arról, hogy mi a jó nekem. Csak elmondtam a tapasztalataimat. Ebből a topicból most ünnepélyesen kipályázok, mert beszélgetni, vitázni szeretek, de egymás mellett elbeszélni halál unalmas. Asztalaviszta! Akkor inkább csinálom a dolgomat.
"Pedig csak annyi történt, hogy valami nagyon kicsi bizbaz belement pár nappal előbb a szemembe és szépen beült a lencse alá estig."
Hat ez szvsz nem a lencse hibaja, hanem a viseloe. Hogy nem lehet ilyet eszreveni, hogy egy "kis bizbaz" belement a szemedbe a lencse ala? Te fakir vagy? ;-) Ha az a bizbaz iciri-piciri, akkor a konny kimossa perceken belul, ha ennel nagyobb az a bizbaz olyan nagy hogy a konny nem birja kimosni, azt erezned kellett volna! Sk tapasztalat, hogy nekem ilyen esetben szur eg faj es eszreveszem ergo lencse ki tisztitas ujra be. Szoval ez inkabb hanyag hordas problemakorebe taratozik.
A masik , hogy nem tudom honnet veszed, (tudsz errol reszletes statisztikat esetleg?) hogy minden latasproblemaval "megalldott" szemesz, optikus szemuveget hord? Oke lattal mar sok szemeszt es optikust szemvegbeb es? Egyszeruen az nem tunik fel ha egy optikuson lencse van, mert ugye kevesbe eszreveheto.
Egy biztos nem minden latashibat lehet vele korrigalni, szemuveggel sokkal szelesebb korben lehet javitani a dolgokon. Az is igaz hogy nem mindenkinek birja a szmee- mert szarad stb. Nem mindenkinek valo a pepecseles , mert mondjuk nem tart eleg higieniat. Az is igaz, hogy van olyan aki sajnos a szamara megfelelot nem engedheti meg maganak.
DE aki azok koze a szerencsesebbek koze tartozik, hogy a latasproblemajat megoldhatja lencsevel is es a szeme birja is es kepes es hajlando az odafigyelesre/pepecselesre, es a koltsegvetese is elbirja, azoknal nem latom miben lenne jobb a szemuveg?
SZemuveg viselesre is lehet epp eleg negativ peldat hozni, amelyek szinten a viseles helytelensegere vezethetok vissza, mint a te negati peldad a kl-rol.
Pl a noverkem szinten szemuveges + lencseje is van. Volt ugy hogy almos/kaban felrakta a szemuveget reggel es meg ki sem nyitotta a szemet es ent volna a furdoszoba fele. az ajto az utjat alta Olyan szerencsetlenul utkozott bele az ajtoba, hogy szemuveg eltort es egy eleg nagy szilank epp hogy elhibazta a szemet. Szoval meg sport sem kell ahhoz hogy egy szemuveg eltorjon es ha eppen nincs szerencsed kiszurja a szemed.
UI: "Férfiember gumióvszert sem hord a hét minden napján 24 órában, mert hátha 1x csak pont jól jön majd. :))) "
Maramelyik nem hord, van olyan aki hord :-)))
Szem azért gúvadok a monitor előtt most mert én szombaton megyek a balcsira és addigra már hordani akarom a lencsét hogy rendesen lássam az embereket ....stb
Na és addig itt megkérdezem a hülyeségeimet és addigra lehetőleg nem lesz nagy gáz.
Ott már csak magamra számíthatok.
Ja amúgy meg jó nyaralást mindenkinek!!!!
Látom, Te az elkötelezett lencseviselők táborát gyarapítod, ami nem baj. Amit én itt elég sokkal ezelőtt mondtam mind a saját tapasztalatom volt. Saját szem, saját szemüveg, stb. Senkit nem kötelez semmire, bár - gondoltam - nem árt elmondani, hátha más is elgondolkodik rajta.
Persze van, hogy a szemüveg útban van, de volt, hogy az agyongyulladt szememmel az orvos már azzal riogatott, hogy ha ez a csepp nem használ, akkor kezdhetem memorizálni az ország térképét. Pedig csak annyi történt, hogy valami nagyon kicsi bizbaz belement pár nappal előbb a szemembe és szépen beült a lencse alá estig.
Nos, nekem a hiúságom és kisebb futó apróságok nem adnak elegendő indokot a lencséhez, ha esetleg a látásom forog kockán. Persze hogy van sport és más dolgok, amikor a lencse a nyerő, de akkor arra a rövid időre legyen lencse.
Férfiember gumióvszert sem hord a hét minden napján 24 órában, mert hátha 1x csak pont jól jön majd. :)))
A diopt. napszemüveg ára kontra lencse költségei témában pedig szerintem ott van a kutya elásva, hogy 1x 12000 Ft sok évre lehet kevesebb, mint valahányszor pár ezer forint évente. Egyébként pedig egy komolyabb sima napszemüveg is minimum ennyibe, egy márkás meg 2x - 3x ennyibe is kerül. Ami csak pár ezer forint, az tényleg csak foncsorozott műanyag lap, amivel nagyságrendekkel több kárt okozol a szemednek, minhta semmit se hordanál!! Vigyázz a szemedre!!
Azt meg végképp nem hinnép, hogy egy szemész szakorvos anyagi kérdések okán ne hordana lencsét, fertőzéseket meg egy zsúfolt buszon, metrón, vonaton, stb legalább ugyanannyira kaphatok, mint kórházban.
De! Mégegyszer hangsúlyozom, senkit sem akarok meggyőzni, csak nagyon jó lenne, ha nem a divat, reklám, stb okok miatt döntene bárki is alapvetően fontos egészségügyi kérdésekben!
>még nem volt olyan helyzet, ahol úgy éreztem volna, h itt bezzeg sokkal jobb lenne egy szemüveg
1., Monitor előtt, pislogások száma + légkondi, ezek ugye mind szárítják a szemet, ergp a szemüveg jobb.
2., Nekem messzire kell a -7,0 (lencsével -6,5), de a monitort csak -5,0-val nézem. Egyes vélemények szerint az, hogy közelre (olvasás, evés, monitor) alacsonyabb dioptriát használok, mint pl. autóvezetés, mozi, stb, az nagyban hozzájárult ahhoz, hogy nem romlik már a szemem, sőt, még egy picit javult is.
VIGYÁZAT! Pluszos dioptriánál fordítva! Közelre kell erősebb!
Ez olyan helyzetbe hozhat, hogy nem tudod felvenni azt a kis tárgyat amiért nyúltál... gyk.: már nem látod élesen, hol is van amit keresel (ezt erősebb dioptriára értem)
Az szemüveges szemészekeről meg annyit: egyfelől ugye a pénztárca dönti el, hogy mti hordanak, másfelől, ha már aggodalmaskodsz: na a kórház az a hely, ahol tényleg nem ildomos lencsét hordani . Láttak ők már karón varjút...gyulladt szem, ezmegaz...kis aranyos dolgok, tudod :-)
Éleslátás kontra napszemüveg:
hányas szemed van végülis?
De mindegy, ha te évi 3-4 hónap boldog napszemüvegezéssel elégedett vagy....én inkább évenmte cserélem, és nyugodt szívvel megválok tőle, mert tudom, hogy nincs benn egyéb csak egy sötétített lencse...és nem nyomtam ki érte 12ezret.
Itt jut eszembe: Petra16: nekem se mindegy hogy hogy nézek ki, igen, egy kis hiúság mindenkiben van...
folytatva: Értem ezt a balcsira is. Ha nem nyitott szemmel úszol víz alatt, ha nem 1 perc a reflexidőd mikor feléd fröccsenik a víz, akkor nem_érhet_baj.
De eszembe jut pár nevetséges momentum is:
-a szemüveg kegyetlenül tud párásodni, és ez biza nem jó dolog (hejj de utáltam ezt egykoron...) - ugye télen utcáról belépsz vhova...szemüveg le, törölgetés rulz, mi....? :-P
-szemüveges ember esőben.... (ablaktörlőt nem szoktál rá szerelni? :-P)
-ha lehajolsz, gyakran csak a füleden "lóg" a keret, mert azz orrod már nem tartja. Ez olyan helyzetbe hozhat, hogy nem tudod felvenni azt a kis tárgyat amiért nyúltál...
-sportolás....(bár ez egyértelmű.) Láttam már kosármeccsen széttörni szemüveget játékoson. . . . .
-nagyon óvatosan kell megválasztanod a keretet, ha hosszú távra gondolkodsz....ez külön mizéria.
-érdekesen tud tükröződni....van hogy 100m-ről észreveszem nyáron ha szemüveges jön szembe...
Igazán nem akarok beléd kötni, de az hogy szemüvegben úszol, egy mondatban kifejezi a mondanivalódat.
Nézd, én nem hordok annyi ideje lencsét, mint te, mert szerintem úgy egy tizessel fiatalabb vagyok, DE még nem volt olyan helyzet, ahol úgy éreztem volna, h itt bezzeg sokkal jobb lenne egy szemüveg, minek kellett nekem ma is felvenni a kontaktlencsét.
nekem jo sok eve van lencsem, de meg nem kellett miatta napszemuveget vennem. semmivel nem erzekenyebb a szemem, mint szemuvegben, sot, sokkal jobb is nyaron, mert nem izzad az ember a keret ala. es aerobicozni is lehet benne, en csak uszni nem uszom benne, amiota egyet elhagytam a margitszigeten.
Csak nézek, hogy a sok vaksi, ahelyett, hogy a Balcsinál pecsenyére süljön, meg visítva rohanjon a vízbe, inkább kuksol a monitor előtt, és írogat. És még hozá ennyit. Alig győzöm elolvasni. Én ugyanis (Petra hiányolt) a fentieket tettem a hétvégén.
Az asztigmiáról optika.hu honlapján van egy kis (bár reklám) ismertető. Ide kattints! Van néhány tévedés itt-ott, de majd később reagálok.
Ez most akkor azt jelenti hogy a nyaramat egy sötét napszemcsi mögül élvethetem a klencse miatt?
Ez jó mert akkor most vettem a klencsét 6 hónapra folyadékkal együtt 15 000 ért és akkor még fárasszam le anyám pénztárcáját avval hogy menjünk el beszerezni vmi dögös napszemüveget a klencse miatt!
Asszem nem fog tetszeni neki!
Azt tudtam hogy nem a legolcsóbb megoldás a klencse de hogy ennyi velejárója is van azt nem tudtam na de mindegy.
hu tényleg nyáron most akkor nekem ha süt a nap muszáj napszemcsit hordanom a klencse miatt vagy az utcára azért kimerészkedhetek anélkül is?
Én ugyanis nem szeretem a napszemcsiket így van egy szép kék ami a naptól nem igazán óv de a hajamban jól áll.
Hát, igen. Én meg szemüvegben úszkálok, ami szintén elég nagy hülyeség, pedig nekem annyira még nem is rossz a szemem, de mit tegyek: jobb pontosan látni a dolgokat. Szerencsés alkat vagy, ha semmi gondod a lencsével- Persze az, ahogy Te használod valószinűleg nem az, ahogyan az ember be szokott sokallni vele.
Én négy éve hordok ezt is, azt is. És még soha nem kerültemolyan helyzetbe, hogy azt kellene gondolnom, az egyik jó, a másik rossz. Én ezért hordok mind a mai napig lencsét olyan helyekre, ahol az a jobb (nekem: sport és autóvezetés, ill. nehezebb fizikai munka), és szemüveget egyébként.
Nekem - mint már írtam - -7,0D. Ha bemegyek a Balatonba, kell mellém még valaki, mert egyedül nem találok ki. Azt látom, merre van a part, de azt már nem, hogy a kitűzött célom nem 2km-el feljebb van-e, mint a törülközőm... Én bemegyek a tóba is klencsével, igaz, egyszer használatos, ha indulunk haza, már ki is dobom, mert a Balatonra sok mindent lehet mondani, de hogy higiénikus lenne...
garp itt mindenkinek igaza van szerintem.
Itt véleményem szerint senki nem akar vitatkozni, vagy belekötni a másik véleményébe csak elmondja mindenki a tapasztalatait, gondolatait.
Én még ugyan csak azt tudom hogy hiúság kérdést csinálok a szemüvegből és nem hordom igaz elég vak vagyok.
Kedden kapok klencsét nyár végére már nekem is lesz tapasztalatom akkor lehetséges hogy más lesz a véleményem de most úgy érzem én a klencsére szavazok.
Köszönöm a gyors ripsztot, mindenképpen javitja a reflexeimet! Szemüveget 1985 óta hordok folyamatosan, kivéve azt a két és fél évet, amig lencsém volt. Utáltam, azt is leírtam, miért, nem akarom magam ismételni.
Persze vannak nők, akik a tamponra esküsznek, vannak akik a betétre, stb. A funkció vágül is alighanem ua., csak más a dolog feeling-je.
A lencse egy menő, vagány, csinos, stb-stb dolog, okos ember mást se csinál. :) Én akkor még mindig buta vagyok, de amiket irtam arról, mik a tapasztalataim a szemüveg és mik a lencse témakörben, NEM FÉLELMEK voltak, hanem tények. Én el sem tudom képzelni, hogy piercing-eljek mindenféle őrült helyekre (meg máshová sem), mert az egész szerintem totál l'art pour l'art dolog. Valami ilyesmit gondolok a lencséről is, mert ezzel is az volt a tapasztalatom, hogy átlagos körülmények között, mindennapos alkalmazás esetén jóval több a kelemetlenség és a konkrétan néven is nevezhető eü. kockázat, mint amennyi előnnyel járhat a dolog valaha is.
Nade ugye, kinek a pap, kinek a papné... hát én senkit sem akarok meggyőzni, G.M. nem muszáj éppen velem vitába szállni. Csak elmondtam, miket tapasztaltam.
Még 1 dolog: van néhány barátom, aki sok év kontaktlencsehasználat után inkább visszatért a szemüveghez a sorozatos ilyen-olyan (kötőhártya, könnymirigy, könnycsatorna, stb) gyulladások és az ezek kezeléséből eredő hámosodási (ha jól mondom) problémák miatt.
Elég érdekes dolog, hogy igen ritka a kontaktlencsét mindennaposan viselő szemész szakorvos, inkább a szemüvegre szavaznak. Vajon miért van ez?
Ja, meg a napszemüveg: csináltattam egy dioptriás napszemüveget csinos keretbe, minőségi lencsékkel meg az összes szükséges bevonatokkal bruttó 12 eFt körüli összegért. Kiválóan fogom tudni használni még évek múlva is. A lencsét meg ugye csak pár hétig, hónapig (lencsefüggő). Most akkor miről is szavaltál Te nekem? Miért is kellene dönteni az éleslátás és a napszemüveg között?? Persze ez a szemü nem "Diesel", vagy mittomén, de ki nem szarja le?
gee emnek igaza van én inkább elvacakolok a kontaklencsével minthogy felvegyem a szemüvegemet mert én bevallom hiúság miatt nem hordom.
Mert nekem akármilyen szemüveget adnátok még ha jól állna sem venném fel!
Amúgy gee em ha aerobicozik az ember ahhoz lehet konatklencsét hordani?
Ja és mennyi az esélye annak ogy a kl kisessen?
Multi: épp ezek miatt lesz nekem kontaklencsém végre merthogy pl a suliba ha nem jött velem szemben egy ismerős (és én nem is gondoltam volna hogy ő ott lesz) akkor csápolhatott nekem 5m-ről csak bambultam tovább (ez az én cselem ilyen esetekre úgy csinálok mintha elbambultam volna és mikor már látótávolságomon belül van az ember akkor hirtelen felriadok merengésemből)mert az arcát nem láttam és nem ismertem meg.
De enél már csak az volt rosszabb mikor lementünk balcsira 1 hétre haverokkal és néhány családtaggal voltunk vagy 96 és muszájvoltam az unokatesómmal mászkálni mindenhova hogy ne legyen tök ciki ha elmegyek valami ismerős mellett így sikerült kivédenem ezeket a kellemetlen helyzeteket de így is szar volt mikor 3m-re ült tőlem pár helyes srác és nem igazán láttam őket na meg még lenne pár példám de azt most hagyjuk.
Viszont idén balcsin (most szombaton megyünk) már happy lesz az élet.
Csak az a kár hogy még a hétfői évnyiton nem lesz lencsém.
Mert tapasztalatból mondom, h amíg nem volt lencsém, nyáron öngyilkosság volt felvenni a gyenge szemet amúgy is sötétítő, jó kis napszemüveget...itt a dioptriás szemüvegekről ne beszéljünk, mert aki ráér azzal szórakozni hogy ilyet csináljon 1 nyárra magának, az nem100as...télen meg ugye elnéző nevetés, a nyakadon maradt immáron fölös szemüveg miatt...
Egyszóval, szerintem nem sok időt tölthettél el a kontaktlencsékkel, mert h igen, akkor nem lennének az alábbi félelmeid (amin egyébként mindenki, tényleg mindenki átesik).
Szóval kontaktlencsés fórum. Én azt mondom, mindenkinek: ez a megoldás.
az egész hozzászólásodhoz annyit mondok, hogy te egy tipikusan "kezdő lencsés aggodalmai" stílusban írtál.
Ez rendben, ezzel mindenki így van, de ne felejtsd el amit te is leírtál: idő múltán, ahogy kiismered a lencséd és magad, _észre_se_veszed_ azt a kb 3-4 percet a napodból amit kontaktlencsézésre fordítasz. És az esetleges, elsőre kellemetlennek tűnő apróságokat normális dolgoknak fogod majd föl. De annál inkább zavarni fog, ha ismét szemüveged lesz. Hirtlen hiányolni kezded azt a csomó dolgot, amit probléma nékül csináltál kontaktlencsében.
Tényleg, amilyen részletesen kifejtetted, azt kifelejtetted (főleg most, h itt a nyáááár...) hogy a szemüvegesnek, akinek mondjuk -4esnél gyengébb szeme van (nekem mindkettő épp ilyen és ezért nem tudom "összekutyulni" a lencséket...) annak nyáron döntenie kell: éles látás, vagy napszemüveg.
A szemüveget és a lencsét is szokni kell, és mindkettő annyira részévé tud válni az ember mindennapjainak, hogy amikor épp nem hordja, akkor az már majdnem hiánybetegség. :)
A "jobb lenne a kontaktlencse, mint az okuláré?" témához van pár tapasztalati adatom, amit elmondanék, hátha segit valakin.
Szóval én is rosszul látok. Mennyire? Jobb: -0.5, bal: -3.0. Allítólag. Mert ez az első problémám, hogy nem igazán vagyok benne biztos, amikor vizsgálják a szemem, mindet pontosan ugy csinálok-e, ahogy kell (ide nézz, oda nézz, ne pislogj, stb).
Volt szemüvegem, majd kontaktlencsém, aztán megint szemüvegem és ez van most is, meg vannak lágy lencséim is, amiket baromi ritkán használok. Most már gyakorlatilag egyáltalán nem és azt hiszem nem is fogom többé.
A szemüveg furcsa érzés, mikor elkezdi használni az ember (nyomja a fülem, orrom, lecsúszik, véletlenül leverem, stb). Aztán ez rohamosan javul, idővel már egészen természetes. Nagyon jól kell kiválasztani a keretet (szár, orr-nyereg, lencse-méret - ne érjen a bőrödhöz, ne legyen a keret a látóteredben, ...)! Lehet foncsorozni, lehet mindenféle védőrétegekkel bevonatni (UV, tükröződés, vízlepergető, antisztatizáló, stb), lehet fényre sötétedő, stb-stb és ez mind praktikus. Lehet a keret is olyan, hogy még jót is tesz az ember megjelenésének. Sajnos eltörhet, összekarcolódhat, a keret is lehet problémás (csavarok, a keret és a lencse közé lerakódó piszok, stb), elveszhet és amikor az ember fáradt akkor bizony nagyon útban van. Ráadásul mikor poros-koszos a lencse, sokszor egy darabig fel se tűnik, csak azt tudom, hogy valami nem OK! Vannak szituációk, ahol nem igazán használható (némely sport, vizben sem igazán, szex és ilyesi).
A kontaktlencse szerintem pontosabban belőhető, mint az okuláré. Ezzel a fénytörésből eredő képalkotásbeli veszteség is kisebbnek tűnt. Ráadásul nincs kívül, látható helyen, ami egyeseknél hiúsági kérdés is. Ahol a keret útban lenne, ez nincs. Lehet szinezni (divat, esztétika, stb). Van lágy és kemény, mindkettőnek vannak sajátos vonásai. Én lágy lencsét hordtam, erről vannak tapasztalataim. Mig at ember a szemüveget egyszerüen csak felteszi/leveszi, addig a lencsével jócskán el kell szöszmötölni. Később persze, ha már jókora rutinja van az embernek, ez is simább, de azért mégsem csak 1 mozdulat. A lencsét az ember ráadásul egyenest bele teszi a szemébe, amivel sok gond van: ha nincs jó napod, sokat bénázol vele; nagyon fontos a tiszta kéz; könnyen bevihet az ember valami fertőzést a szemébe; ha a szem felülete nem teljesen tiszta és nedves könnyen odakerülhet valami kis izé a szem felülete és a lencse közé; a kivételkor megint csak bele kell nyúlkálni az embernek a szemébe; bármi, ami a szemedbe kerül (por, pollen, repülő rovarok, stb) szinte megőrjít és nem sima ügy úgy kiszedni, hogy a lencsével semmi gond ne legyen kötben. Erős fényben _KELL_ a napszemüveg (mégis szemüveg). Vizben ezzel is gond lehet, esetleg leúszik a helyéről, akár el is veszitheted. Eleinte (én minden reggel kb. fél órán át) érzed, hogy ott van és ez idegesit (a pereme olyan, mintha valami lenne a szemedben). Később ez múlik, de könnyen újra előjön, akár halmozottan is, ha pl. por megy a szemedbe. Ráadásul az sem égészen biztosan frankó, ha az érzékeid megszokják, hogy van ott valami. Ha nem pislogsz elég gyakran (néha az ember elfelejtkezik róla), a következő pislantásra lehet, hogy felgyűrődik, vagy kiesik - de mindenképpen állati kellemetlen. A lencse alatt a szemfelület mégsem lélegzik ugyanúgy. Estére prima nyuszi-piros szeme van az embernek tőle. Rossz fényviszonyok között jobb a szemüvegnél, erős fényben viszont napszemüveg nélkül szinte elviselhetetlen. Még azzal se semmi!
Folyton pancsolni kell vele, mosogatni, a szemedbe cseppentgetni, stb. Közben végig aggódsz, hogy jól csinálod-e. Ilyen-olyan gyulladások, irritációk lépten-nyomon. Kötőhártya gyulladás sem kivételes dolog. Folyton szorong az ember "benn van-e, ott van-e a helyén", ha vaamiért egy pillanatra nem látsz elég jól, máris tép az ideg, hogy most mi van vele. Egész kis hadi arzenált kell mindenhová vinni magaddal: tükröcske, papirzsepik, lencsetok, folyadék, szemcseppentő, stb. Mindez eléggé költséges is ráadásul. A folyadék mindig hamarabb lejár, mint ahogy elfogyna, a lencsét is cserélni kell szabályos időközönként, vizsgálatra sem árt rendre elmendegélni - és persze mindez idő is. Minden este eufórikus érzés, mikor végre kivehetem. És akkor még nincs vége a napnak! Nem lehet csak letenni a TV-zés végén elalvás előtt, mint a szemüveget, hanem még meg kell mosogatni, be kell tenni a tároló folyadékba, cseppenteni a szemedbe (esetleg) - miközben felébredsz, vagy végig káromkodsz, hogy mi a fenének kellett ez neked. Ráadásul nagyon kell ügyelni, össze ne kutyuld a két lencsét, mert akkor plusz egy betevés/kivevés, amig kiderül a dolog.
Szóval mivel napfényben a lencséhez is kell (nap-)szemüveg, ráadásul a gyulladások és egyéb bibik a lencsével többször történnek meg, plusz a szemüveg a legdrágább kerettel és lencsével együtt is olcsóbb hosszabb távon és az is lehet csinos .... annak ellenére, hogy a lencsével - különösen sötétben - valamivel jobban látok én mégis a szemüveg mellett döntöttem. Bár most már kezdek kicsit kacérkodni a lebegőpontos lézeres műtéttel is. Sőt, erősen valószínű, hogy rövidesen meg is lépem ezt (van egy másik topic, ahol arról van szó, akit érdekelne esetleg).
Talán csak egyetlen eset van, amikor szerintem nincs értelme ezen tökölni (okuláré/lencse): ha csak az egyik szem szorul látásjavításra. Elég ritka eset, de azért létezik.
Én nem vagyok szemész, sem látszerész, így csak a saját tapasztalataimat tudtam elmondani, hát akinek ez nem tetszik, simán csak ugorjon át!
Eszembe jutott még valami. Most nem kérdezek, hanem én mesélek, mégpedig a lézeres szemműtétről.
A bátyámat tavaly ősszel műtötték meg. A távollátása elég durva, -7 dioptria volt az egyik, -4 a másik szemén. A szemüveg borzasztóan zavarta, ugyanakkor enélkül nem ismerte meg az embereket az utcán, csak egészen közelről. A szemüvege is csak majdnem felelt meg a szükséges diportiáknak, ugyanis a pontos értékekkel kettős látása volt, így csak közelítő dioprtiát kaphatott. A műtét nem olcsó, ezt gondolom mindenki tudja. A beavatakozás - elmondása szerint - nem fájt, csak kellemetlen volt. Először kapott pupillatágító-cseppet, a műtét csak pár percig tartott, de a gép a rosszabb szemén tovább dolgozott. Az első nap még nem, de másnap pokolian fájt a szeme. Napokig csak feküdt a koromsötét szobában, sem étvágya, sem kedve nem volt semmihez. Meg aztán megmozdulni sem túl kellemes egy rövid ideig, mert a műtét után mindennemű fizikai megterheléstől tartózkodni kell, különben leválhat a retina. Pár nap múlva már sokkal jobban volt, a fájdalom is enyhült. A kötés levetése után még sokáig sötétben töltötte a nap legnagyobb részét, később már kimerészkedett a fényre, de csak napszemcsiben és becsukott szemmel. A fényérzékenysége folyamatosan csökkent, naponta használta a cseppentőt és szépen járt kontrollra. A szeme most újra tökéletes, jobban lát, mint a másik tesóm, akinek semmi baja sincs a szemével! A szemüvegre semmi szüksége, legyen szó vezetésről, tévénézésről, számítógépezésről. Most már sportolhat is, de a napozástól, a közvetlen napsugárzástól még el van tiltva, pontosabban nem is bírná. Főleg így nyáron szívesen hord a napszemcsit, mert jobban esik a szemének. Úszni is jár már, de a klóros víz ennek ellenére megviseli a szemét (úszószemüveggel is), a szoláriumtól viszont egy évre el van tiltva.
A tesóm tapasztalataiból ítélve én merem ajánlani az eljárást, mert noha tényleg drága, és megvannak a maga kellemetlenségei, de akinek nagy a látáshibája, annak felér az újjászületéssel! Fontos tudni még, hogy csak egy bizonyos kor után végzik el a műtét (20 év?), mivel a szem fejlődése nagyjából akorra fejeződik be. És az nem igaz, hogy nincsenek korábbra visszanyúló tapasztalatok, igenis hosszú ideje ismerik az eljárást, pl. Amerikában, csupán itthon került később alkalmazásra.
Remélem tudtam segíteni azoknak, akik a műtétet szeretnék választani.
Hát, nem mondanám. Már leírtam itt, de sebaj, a kedvedért megismétlem :-))
Bal szemem születésem óta vak, 1984-ben iritis (szivárványhártyagyulladás), amit először kötőhártyának diagnosztizáltak. A kötőhártyagyulladás tulképp gyerekjáték, csepegtetni kell, és kész. A szivárványhgy. egész más, súlyos betegség. Nos, én majd' két hét után kerültem vele kórházba, és akkor azt mondták (én akkor 10 éves voltam), hogy mivel úgyis vak, (a retinaleválást akkoriban még egyáltalán nem tudták gyógyítani, és évekkel az esemény után ma sem tudják), biztosabb, ha kiveszik, hogy ne fertőzödjön át. Így is lett. 1984 októbere óta hordok műszemet bal oldalon.
Mivel a jobb szemem kettő helyett dolgozott, folyamatosan romlott. Érettségi idején ('92) már -7,5D sph -1,5D cyl (azaz mínusz hét és fél "normál", és mínusz másfél cilinderes dioptria). Ekkor már lelassult, '98-ban kaptam -8,0D sph -1,0D cyl. KL-t alkalmanként hordok '96 óta, főleg sportoláshoz, mert szemüveg nélkül nem láttam semmit, a szemüvegem meg rendszeresen összetört.
Mára tovább javult, szemüveghez -7,0D sph -0,0D cyl, azaz a cilindert teljesen leszedték. Ilyen magas dioptriáknál a KL általában egy féllel kisebb, tehát az nekem "csak" -6,5D.
Multivitamin hát én ebben neked nem igazán tudok segíteni ugyanis még "csak" 16 évs vagyok én nem vagyok szemész ja és én kedden kapom meg életem első lencséjét.
DE szerintem érdemes klencsét venned ha zavarhogy nem látsz amúgy meg szerintem könnyű megszokni nekem pl próbaként beraktak egy klencsét 30 percig volt bent és 10 perc után nem is nagyon éreztem és tök jó volt mert láttam jó mondjuk az igaz hogy nekem -3,5-ös a szemem és eddig nem hordtam a szemüvegem és nem igen láttam élesen.
Hát én ennyit tudttam neked mondani.
AHA értem ki is próbáltam és nekem úgy tűnt a kiemelt szám a legélesebb ez most akkor mit jelent?
Mert ugye nekem van szemüvegem és asszem cilinder is kell vagy még sem?
(hu most lehet hogy nagy hülyeségeket írok itt folyamatosan úgyhogy bocsika nem igazán értek hozzá)
Sziasztok!
Nagyon happy vagyok, hogy rátaláltam erre a fórumra, mivel kontaktlencsét szeretnék hordani, de vannak aggályaim.
A kórtörténetemről annyit, hogy egészen kicsi koromban hordtam már szemüveget pár évig. Akkor azt mondták, 18 éves koromig kell hordanom a szemüveget, ha teljesen ki akarom javítani a távollátási hibámat. Nos, én jóval az előírt idő előtt abbahagytam a szemüvegviselést, mert meguntam, és igazán nem is volt szükségem rá. Most viszont, a jogosítvány megszerzése kapcsán kiderült, hogy újra kell hordanom a szemüveget, vezetéshez, suliban a táblához, színházba, moziba, stb. Ezt én szorgalmasan be is tartom, de szívesebben hordanék kontaktlencsét. Nem zavar különösebben a szemüveg, hiszen nem kell állandóan hordanom, de sokkal kényelmesebb lenne a lencse, másrészt nem tudom, hogy ha a szemüvegemet ilyen keveset hordom, akkor lassíthatom-e vele a látásom romlását?
Mindkát szemem -0.75 dioptria körüli lehet, de úgy érzem, romlott amióta legutóbb voltam vizsgálaton. Érdemes ilyen "csekély" hibával kontaktlencsét hordanom? Befolyásolná egyáltalán a folyamatos nappali viselés a szemem romlását?
Másrészt az is érdekel, hogy mennyire nehéz megszokni. Először szúr, meg furcsa, de mennyi időbe telik a megszokása? És a kiesésnek mennyi esélye van? Például sportolás közben? A tisztitása nem túl macerás? /Hallottam, hogy például hetente ajánlatos fehérjeoldást végezni./
Kíváncsi lennék arra is, hogy a színes kontaktlencsék mennyire egészségesek, vagyis van-e valami ellenjavallata a viselésüknek.
Remélem lesz valakinek kedve és türelme válaszolni a kérdéseimre. Előre is köszi.
Üdv: Multivitamin
Nem, abszolúte nem vagyok szakember, csak egy ici-picit értek hozzá. Az igazi szakemberek majd biztos jól elmagyarázzák, hogy hol írtam hülyeséget :-)
A cilindert a hagyományos kontaktlencsén úgy szokták korrigálni, hogy amennyi cilinder lenne, annyival több normál (szférikus) dioptriát tesznek rá. Így a hiba ugyan nem oldódik meg, de mégis eléggé jó lesz a látás. Persze ez max 2, de inkább csak 1 dioptriáig megy.
Jelmagyarázat a lentihez:
A számsorozat a látástartományod. A két széle a látómeződ széle, a közepe (külön kivastagítva) a látómező közepe, az, amire nézel. Minél magasabb a szám, annál jobb a látásélesség. Egészséges szemnél középen a legjobb, onnan kifelé romlik. Akinek cilinderes kell, annak máshol a legélesebb, emiatt középen már kevésbé jó. Érthető?
attus ezen most akkor mit kell nézni?
Ja és ha nekem cilinderes aszemüvegem de a kontaklencsém nem akkor még teljesen jól látok?
Ja és még egy attus te szémész vagy?
Nem. Aki kancsal, annak rosszul áll a szeme (fizikailag máshol van, mint kellene). Ezzel szemben a cilinderes szemüveget hordóknak a szeme fizikailag teljesen korrekt. Belül, a szem belsejében van eltérés, optikailag máshová kerül a látásközéppont, mint kellene.
Egészséges ember látásélessége: (vastag, amit épp' nézel):
456789
Hibás látás:
67898765432
Tehát amit nézel, azt már (a fenti, "kissé" sematikus ábrának megfelelően) 2 fokozattal homályosabban látod.
A szakemberek ezt biztosan korrektebbül le tudják írni, de a lényeg a következő:
Azt mindenki tudja, hogy a látómező közepén látunk a legélesebben, a periférián pedig már csak árnyakat, ott csak a változást vesszük észre. Ezért kötelező több civilizált országban A vonatoknak az átjárót villogó lámpával megközelíteni, mert azt a perifériális látómezőben is észreveszed.
Létezik a szemnek egy olyan töréshibája is, hogy az ember abszlút élesen lát, de nem ott lát élesen, ahová néz. Így, ahová nézel, amit tulképp látni akarsz, az már homályos. Minél erősebb a hiba, annál homályosabb. Ezt pedig magad nem tudod korrigálni, mert automatikusan oda nézel, amit látni akarsz (na, ezt jól megasszontam).
Nos, akinek ilyen töréshibája van, annak kell cilinderes szemüveg/KL. Szinte minden embernek kellene néhány tized dioptria cilinderesen is, de ez még nem számít semmit. A cilinderes (mondjuk 0D sph) lencsét onnan lehet megismerni, hogy míg a normál (szférikus) lencse középről a széle felé vastagodik (pluszosnál vékonyodik), addig a cilinderesnél az egyik széle vékony, a közepén közepes, a másik szélén vastag. Akinek pedig van mindkét féle korrekció, azon azt lehet látni, hogy a közepéről a széle felé vastagodik (mínuszosnál), de nem egyformán.
Kb. 3-4 cilinder már erős hibának számít, 10 pedig már nagyon súlyos.
A kontaktlencsénél azért problémás, mert a sima lágy lencse viselés közben forog. Ez normál szférikus lencsénél nem is gond, mert az körszimetrikus. A cilinderesnél viszont pont az a lényeg, hogy pl. jobbról-balra vastagodik, így az természetesen nem pöröghet, hiszen ha megfordul, pont az ellenkező a hatás, pl. -3D cyl helyett +3D cyl-t kap az illető, ami ugye 6 dioptria eltérés. Ezért kell speciális lencse, olyan, ami fixen áll a szemen, nem foroghat egy kicsit sem.
Évek óta szedek egy gyógyszert és a tájékoztatóban az áll, pontosan idézem:"Kontaktlencsét viselőkkel megtörténhet, hogy kevésbé tűrik a lencsék használatát." Ezt én nem vettem komolyan. Lehetséges, hogy ennek hatására viselem rosszul a lencséket? Bár mindig is voltak kisebb nagyobb gondok a hordással.Van valakinek hasonló tapasztalata?
Hub a cilindert sajna akkor tényleg nem tudom majd hétfőn mikor megyek megkérdezem .
Ugyanis a receptet csak szemvizsgálat közben láttam mert utána azt oda kellett adni egy csajnak
nekem igazából meg sem mutatták csak belepillantottam.
Amúgy pontosan a cilindert miért is mérik?
gee-em!
De zavart de a szemüveg meg pláne zavart
kontaklencsét meg az orvosom 16 éves koromig nem igazán ajánlotta de tényleg nagyon gáz volt hogy nem láttam, de most már mindegy.
Brrr.....hát ezzel én is így vagyok :-)
Az előbb szép részletesen kifejtettem, jó kis hozzászólás lett volna, de ugye a winfos nagyon fagyós kedvében van.....úgyhogy most újra, csak címszavakban:
Tünetek:
-vörös szem (szokatlanul véreres, a fehér alapszín rózsaszínes pirossá válik )...de ha már az ilyen komolyabb vörösödésnek a kezdeti jelét is látod, azonal vedd ki a lencsét. Azt már nem használhatod később se (lágy lencsét legalábbis biztos nem)
-viszkető érzés (de TILOS DÖRZSÖLNI!! - ez a legrosszabb amit ilyenkor tehetsz)
-erős fényérzékenység (sose felejtem el, mikor úton a kórházba jött egy szép fehér Buzuki, és rásütött a nap....akkor fájdalon hasított a szemembe, meg a "mögötte lévő agyféltekémbe", hogy ordítani tudtam volna....)
-idegen test érzés (ez is nagyon ingerel hogy megvakard, megdörzsöld, de ezt ki kell bírni, nem szabad hozzáérni)
-általában reggel veszed észre, mert egyik napról a másikra jelentkezik....na azt a reggelt nem feleted majd el, ezt garantálom. . . .
-homályosan látsz arra a szemedre
-jobb minél előbb kórházba menni (fehér kocsikkal vigyázz :-)))
-a kórházban 3-4-5 napig tartanak benn, ezalatt injekciózzák a szemedet és a hátsódat. Az előbbi elég kellemetlen. A gentamycin, amit ilyenkor kapsz, kegyetlen anyag...és ha vmelyik nővér kimondja a "betadines borogatás" kulcsszót, akkor lelkileg készlj föl egy megrázó élményre :-)
-a szaru- és szivárványhártyagyuszi után fél évig nem lencsézhetsz, rendszeresen csöppentened kell.
Néhány vérág örökre ottmarad a szemeden, mintegy emlékeztetőül, hogy vigyázni kell, a kontaktlencse alattomos egy dolog. De ha már megismerted, nincs mitől félned :-))
Milyen könnyű? : O Én a mai napig nem tudom mitől kaptam. Tünetei: elkezd pirosodni a szem és szúró, nyomó érzés. Ha nem veszed komolyan, mert pl. még nem tudod, hogy ez iritis nem pedig mondjuk kötőhártyagyulladás egyre jobban elkezd váladékozni, egyre vörösebb.
Brrr! Hagyjuk. Nem is szeretek rá gondolni.
SZVSZ a 31. nap nem számít túlhordásnak - még kevésbé durva túlhordásnak - havi lencsénél. Elég sok hónap 31 napos nem? : )
Gondolom azért ezt mondták, mert nem tudtak rájönni az igazi okra. Ha jól tudom a szivárványhártya gyulladás okát 70-80%-ban nem tudják megállapítani. Én iritist akkor kaptam, mikor nem hordtam lencsét. (Persze ez semmit nem jelent.)
petra16: a 16 a korod lehet. :D júúúúúúúj........ :-)))
szerencsefel: szerintem nekem sem találtak igazi okot, ezért mindig túlhordást diagnosztizáltak :-))
Szerintetek a 31. nap "durva túlhordás" ?(-- nekem mindig ezt mondták, és szidtak, mint állat...)
Persze ennél tovább én sem akartam hordani, de hát ezek szerint még óvatosabbnak kellett volna lennem...
Csak azért kérdeztem, mert nekem is többször volt iritisem és mindenféle vizsgálatra elküldtek, hogy megtalálják az okát, de nem sikerült. Nálad találtak okot?
Nos, az az igazság, hogy a kontaktlencse vagy a szemüveg viselése vagy nem viselése nem befolyásolja a szem változását.
Mindegy, hogy hordod, vagy nem.
DE: ha nem hordod, nem látsz. Az agyi látóközpont működése ezért visszaeshet ha nem korrigálod a látást.
zukunft: én a te szemed javulását sem tulajdonítom a kontaktlencsének.
Azt, hogy egy lencse jól van-e illesztve, leginkább fluoreszceines festéssel lehet megállapítani. Egyébként milyen márkájú lencséd van?
petra16: a 16 a korod lehet. :D Na, de mennyi a cilinder?
>a cilinder asszem 16 Húúú, azzal asszem nem büszkélkednélerrefelé... 16,0D Cyl gyakorlatilag teljes vakságot jelentene...
Egyébként -3,5D sph már elég erős ahhoz, hogy ki merjem mondani, it már igenis káros, hogy nem hordtál szemüveget eddig. Egy fél, vagy akár egy egész dioptriával is jobb lehetne, ha korábban hordod a szemüveget. Na, de fiatal lányoknak hiába is beszél az ember :-))
igen azt jelenti. Komoly helyzet volt mind a kettő.
Az orvosok szerint ha egy napot is kések a kórházból, akármelyik esetben, akkor annak a szememnek búcsút mondhattam volna, véglegesen.
petra 16:
-3,5 ös szem, és eddig nem zavart hogy nem látsz jól? Hajjajjaj.....
Ugye arra gondolsz hogy hányas is az a bizonyos szemüveg amit nem hordtam?
Szóval -0.75D volt az elején aztán 2 év múlva
lett 2.75 és most (már ugye 7 évenem látok)azt írták a receptemre hogy
jobb szem:3,5D (ez klencséhez van)
bal szem:3,25D /a cilinder asszem 16 ha van ilyen de ezt nem tudom teljesen mert ezt nem most mondták hanem már régen és azóta nem változott_/
SZem:köszönöm a jó tanácsokat.Csináltattam elvékonyított lencséjű szemüveget, de nem vagyok vele megelégedve, nem olyan vékony mint a penge, csak a rengeteg pénzt adtam ki érte. Kontaktlencse nélkül nem lépek ki az utcára, a szemüveget csak itthon használom, ezért is szertnék valamilyen kényelmes megoldást. A félkemény lencsével én nagyon jól látok és mióta használom javult is egy dioptriát mindkét szemem.Honnan lehet tudni, hogy rossz az illesztés? Most voltam kontrolon és elmondtam a panaszokat, hogy gyakran érzem a lencsét a szememben, de azt mondták, hogy semmi baj vele.
zukunft: létezik lágy cilinderes kontaktlencse is. Azonban - érdekes módon a pluszos tartományokban a tapasztalatom szerint nem működnek rendesen. Alkalmi viseletre, borzalmas szemüveg helyett jók, de esküszöm, akármit csinálok, szemüveggel sokkal jobb látást tudok elérni (pluszos esetekben!!!) mint kontaktlencsével. Elég sokat próbálkoztam, a legkülönfélébb lencsékkel, és bár ez itt nem a reklám helye (hiszen totál inkognitóban vagyok) az optometrista szakmában szaktekintélynek számítok, egyszerűen a pluszos hibák nem korrigálhatók úgy kontaktlencsével, mit szemüveggel. Pontosabban lágy kontaktlencsével. A merev lencsék ugyanis a szaruhártyának egy új, szabályos gömb felszínt adnak, így ha az asztigmiát a szaruhártya görbülete okozza, akkor a merev lencse azt 90%-ban javítja.
Ha az nem kényelmes, annak két oka lehet:
1. nem bírja a szem. Erre nincs orvosság.
2. nem megfelelő a lencse illesztése. ez utóbbi orvosolható pl. elliptikus belső felszínű lencse használatával, pontosabb illesztéssel. Nagy gyakorlat kell hozzá.
Összefoglalva: szerintem lágy lencsével nem leszel elégedett. A dioptriákat elnézve egyébként azt mondanám, hogy egy magas törésmutatójú műanyaglencsés szemüveget (vékony, mint a penge) nagyon szépet lehetne neked készíteni. (bár ez off)
petra16: szerencséd, hogy nem én vagyok az anyád, mert egy fülest ledurrantottam volna.
Írd le, pontosan mit írtak a receptedre!
Ja és képzeljétek túléltem a szemészetet bár megdorgáltak kicsit hogy ilyen vak vagyok(3,5)
és nem hordtam eddig szemüveget na de lényegtelen
kedden legkésöbb megkapom a klencsét.
Hu amikor kaptam egy próbát és kimentem vele az utcára tök jó volt láttam!
Ugyanis 7 éve nem láttam normálisan mert nem voltamhajlandó hordani a szemüvegem.
Szóval most tök happy vagyok:
Sziasztok!
Én 12 éve használok félkemény kontaktlencsét és elég kényelmetlen a viselése.Szeretném kipróbálni a lágy lencsét, de az orvosom azt mondta, hogy nem fogok vele jól látni a cilinder miatt. Voltam egy másik helyen is és ott azt mondták, hogy nehezen de megoldható. Tudna nekem ezzel kapcsolatosan valaki valami okosságot mondani.
Megadom a szemüvegem adatait.
Jobb: +3,5 Cyl. +1,5 Ax. 70°
Bal. +3,5 Cyl. +1,0 Ax. 105°
Köszi!
de nagyon nem mindegy hogy milyen talajra esik.
Ha fehér csempére akkor hamar megtalálod.
Ha sötétzöld bolyhos szőnyegpadlóra, akkor már nehezebben :-)
nekem is épp ezért sikerült rálépnem :-)
ha nem mozdulok, akkor kicsi az esélye hogy a talpam alá esik a lencse :-))
jó tudni hogy szaunában sem tanácsos hordani lencsét. Ezt se tudtam, bár eddig nem volt bajom belőle.
SZem: tengervíztől könnyebben lecsúszik?
Biztos igazad van, elvégre te vagy a szemész, de az már rég rossz ha a víz érintkezik a szemeddel, nem? (Az sima esetben sem tanácsos tengerben...)
Nekem kontaktlencsében sikerült elkerülnöm eddig hogy bármi baj történjen, akár balcsiról, akár földközi tengerről legyen szó. Úszószemüeg tökéletess a célra.
petra: 1xre úgysem fog kiesni mind a kettő...:O)) legalábbis kevés a valószinüsége.
a szemed romlása télleg nem azért lett, mert nem hordtad rendesen. ez szerintem ilyen "természetes" dolog.:O((
én képz. rendesen hordtam (0,5 kezet) mert azt mondták hogy akkor visszajavul. a nagy l***szt!
két év alatt félévente mindig nagyobbat és nagyobbat adtak.
de kl-ben elösször leromlott felet, és azóta semmi.
ha véletlen kiesik, az első és legfontosabb hogy ne lépj odébb. elösször nézz körül magadon, utánna meg a földön.
SZem: Az uszodával mi a helyzet? A klóros víz is tele van mikroorganizmusokkal?
A szemorvosom egyébként szaunába és szoláriumba se javasolja a lencsét. A szauna egyértelmű, gondolom a meleg miatt, a szolárium pedig állítólag az érzékenyeknél a lézerhez hasonló hatást vált ki. Vagy valami ilyesmi...
Mit gondoltok?
petra16: a 3900 szerintem darabonként lehet. Ha nem találod meg, az gáz. Nem attól romlott a szemed, hogy hiúságból ritkán hordtad. A romlás a lencsétől nem fog megállni. (magától fog cca. 20 éves korodban) A hajnalban felhelyezett lencse tudtommal nem ártalmas (többiek tudnak esetleg ellenpéldát??? :p )
gee-em: a tengerben a fertőzésveszély elég csekély. A magasabb sókoncentráció miatt. Emberben szaporodó kórokozók nemigen szeretik. Viszont: a tengervíz ozmotikus nyomása alacsonyabb, mint a könnyé (annak kisebb a sótartalma), tehát a lencse alatti könny beletolja a lencsét a tengervízbe. Magyarul rohadt könnyű elveszíteni.
Édesvízzel ez pont fordítva van, attól rászívódik a szemre a lencse. Igazságtalanság, hogy az édesvízben könnyű összeszedni mindenféle nyavaját. (off: lehet-e AIDSet kapni a Komjádi medencéjében? Lehet, de annyi ember előtt nagyon ciki...)
örülni fogsz neki hogy a kontaktlencsét választottad, minden szempontból :-)
de fog kelleni 1-2 hét amikor már nem kell különösebben rákészülnöd hogy berakd.
De ha már a "próbán" sincs vele baj a szemésznél akkor szeretni fogod.
Szerintem minden kontaktlencsésnek volt már h leesett a szeméről, de ez lágy lencséknél ritkább.
Itt többnyire két eset van:
- a földre esik
- valahol rajtad landol (dekoltázs itt nagyon suxxx... :--)))
Nem szívesen dicsekedek vele, de egyszer otthon épp be akartam tenni, leesett, rajta tapostam vagy fél percig. Akkor jutott eszembe h megnézzem a talpamat....és ott volt..
Jó alaposan lemostam/fertőtlenítettem, és hordtam tovább.
Mindezt 2 kórház után (szaru és sziv. hártya, bal ill. jobb szem).
Szal lehet itt trükkölni, csak saját felelősségre. Én tengerben vagy fürdés közben sem vettem ki eddig soha.
Hú van még egy hasonlóan hülye kérdésem mint az eddigiek voltak.
Szóval én -0,75D szemüveggel kezdtem 7 év alatt romlott a szemem 3D-re.
Az hogy ennyit romlott az lehet attól hogy csak otthon és a suliban órákon voltam hajlandó hordani szemüvegemet?
És attól megállhat a romlás ha a kontaklencsét
veszek és azthordom egész nap?
És még 1 kérdés én pl reggel amikor felkelek
akkor nagyon kóma vagyok és a szemüveget ha felveszem az nem éppen kellemes de ha most lesz lencsém akkor muszáj leszek már hajnalban indulás elött berakni ez tehet rosszat a szememnek?
Ma voltam szemészeten és holnapra kaptam időpontot
azt mondták hogy fél éves lencse az 3900 ft.
Csak most azt nem tudom hogy ez egy vagy egy pár.
Ja és szerintetek így első nekifutásra jó a féléves?
Ja és valakinek már kiesett valaha a kontaklencséje?
Ha kiesik és nem találom meg (mert ugye anélkül nem látok)akkor mi van?
az még jobb, hogy én még soha nem is vezettem szemüvegben immár vagy 6 éve. sőt, még érdekesebb pl hogy a motoromon hova rakom a nyamvadt tartaléxemüt??
napszemü az van a kocsimban, majd azt mondom hogy dioptriás.:O)
Szem: abban igazad van, hogy ha az olasz csizmára megyek akkor viszek.:O)
erdekes ez a vezetes potszemuveggel. mivel rajtam 5 eve nem volt szemuveg, biztos vagyok benne, hogy nem tudnek benne vezetni. nalam mindig van potlencse, akkor is, ha csak az irodaba megyek, az autoban meg disznek ott van az aluljaroban kaphato 1200 forintos szemuveg.
petra16: sajna nem vagyok a közelben. (és mindenki tegeződik itt:)
Jogsihoz: ez a fél éves dolog tényleg baromság, de így van. És balesetkor számít, hogy be van-e írva, vagy nincs, mert olyan világot élünk, hogy a másik mindent megpróbál, hogy rád verje a balhét. A tartalék szemüveg pedig nem hülyeség, gondoljatok bele, mondjuk az olasz csizma alján eltörik a vezetés közben hordott szemüveg, vagy begyullad a KL-től a szemetek, akkor inkább vakon levezettek 1500 KM-t a saját és mások életét kockára téve???
Az nincs a kreszben, hogy Hugo Boss keretben legyen a tartalékszemüveg (tartaléxemüveg:), az lehet egy ocsmány SzTK szemüveg is.
Csak azt akarom megkérdezni hogy te hol dolgozol.
MOst akarok lencsét és ha valhol a közelben vagy lehet hogy hozzád mennék mert így látatlanban
benned teljesen megbízhatok azt hiszem.
(Én budapesten a 3. kerben lakom)
nállam ez van beirva: kontaktlencsével vezethet, tartalék szemüveg kötelező.
mondjuk még senki nem kérte, mert nincs is nállam. ugyanis ebben az olcsó szemüvegáras világban több szemüveget csináltatni???!!! :-OO
viszont nállam mindig van tok, bebe...:O))
Fontos! Akinek csak a szemüveg van beírva a jogsijába, az lencsével nem vezethet! Most nem tudom, hogy van, de 4 éve, amikor én megkaptam a bejegyzésemet, olyan jogszabály volt hatályban, ami szerint csak az kaphatott lencsés bejegyzést a jogsiba, aki legalább 6 hónapja KL-t visel. Viszont addig nem vezethet lencsével. Azaz: az illető 6 hónapig nem vezehtet autót. Remélem, ezt a baromságot már eltörölték.
....én csak nézek hogy ekkora ökörséget hogy lehet kitalálni...
OK. Akkor a korrekt jogszabály-értelmezés.
Akinek a jogosítványába be van jegyezve, hogy szemüvegben és/vagy kontaktlencsével vezethet, annak mindig hordania kell magánál tartalékszemüveget. Aki csak szemüveges, életében nem látott KL-t közelről, annak is. A rendőr kérheti, ha nincs, megbüntethet.
Ez KL-re ugyanígy igaz. Mivel tartalék lencsét igen bonyolult lenne vinni, ezért a jogszabály kizárólag tartalék-szemüveget engedélyez. Azért gondolj bele, akinek mondjuk 5, vagy még több dioptria kell, és több száz kilométerre ontthonról valami baj lesz a lencsével, akkor még mindig sokkal jobb, ha van Nálad szemüveg, mintha semmi sem! Én már jártam úgy, hogy haverom kocsijába ültem be, kb. 3 kilométeres útra (oda-vissza max. 20 perc - városban!), és nem volt nálam szemüveg. Egy piros lámpánál megdörzsöltem a szemem, és kidörzsöltem a lencsét. Életemben egyszer történt velem ilyen, az is pont autóban, és pont olyankor, amikor nem volt nálam szemüveg. Tudni kell, hogy én az egyik szememre vak vagyok, a másikon akkor -7,5D lencse volt, azaz ott álltam, mint egy vak, ráadásul idegen kocsival. Na, mi van ilyenkor? Vészvillogó ki, mögöttem mindenki dudál (balrakanyarodó sáv, első voltam a lámpánál...), és veszettül keresem (így vakon!) a lencsét. Mázlim volt, megtaláltam. Koszos lett, de be tudtam tenni. Szúrt, mint állat, de haza tudtam vezetni. Persze otthon egyből kidobtam a lencsét, és kb. két hétig nem is viseltem, csak szemüveget. Nagyon jól jött volna, ha szabályos vagyok, és van nálam szemüveg!
Fontos! Akinek csak a szemüveg van beírva a jogsijába, az lencsével nem vezethet! Most nem tudom, hogy van, de 4 éve, amikor én megkaptam a bejegyzésemet, olyan jogszabály volt hatályban, ami szerint csak az kaphatott lencsés bejegyzést a jogsiba, aki legalább 6 hónapja KL-t visel. Viszont addig nem vezethet lencsével. Azaz: az illető 6 hónapig nem vezehtet autót. Remélem, ezt a baromságot már eltörölték.
Én egyszer karamboloztam. Abszolút saját hibás, friss jogsim volt, jégen túl gyorsan mentem, nem tudtam megállni a macisajtnál. Lencsém volt. Ha akkor nincs bejegyezve a jogsiba lencse, csak szemüveg, tuti a duplájára megvágnak, mint amit így kaptam.
értem értem, de én úgy vagyok, hogy vagy szemüveg vagy kontaktlencse. -4,0ás szemem van, de kettő együtt szinte soha sincs nálam, kivéve talán otthon...
micsoda egy hamubansült baromság ez a "szemüveg + kontaktlencse = csak így vezethet autót" dolog....és ha a páciensnek csak -0,5 ös szeme va akkor is kell szemüveg? Anyám borogass......
amugy latszik, hogy nem lencsesek hoztak a torvenyt, mert en bizony nem tudnek menet kozben valtani. ha kiveszem a lencset, es szemuveget veszek fel meg orakig szedelgek. ezt ugy vedem ki, hogy egyaltalan nem hordok szemuveget:)
igenam, de a lenycse mellett kotelezo szemuveget tartani a kocsiban!! en a vezetoi vizsgamon eloszorre azert buktam meg, mert nem volt nalam szemuveg!!
szia gee-em!
orulok, hogy neked pozitiv tapasztalataid vannak ezzel a lencsevel, ez azert +nyugtatott! :-))
azt azonban hadd kerdezzem mar meg, hogy hol lehet "olcson" beszerezni oket? mert ahol en vettem (arany janos utcai zeiss optika) ott ugyanannyiba kerul, mint a tobbi gyarto hasonlo lencseje.
Te nemcsak névrokonom de kontaktlencse rokonom is vagy :-)
Én is pont ilyen lencséket hordok, és csak jókat mondhatok róluk. Ha normálisan kezeled, nincs vele semmi baj, de pl. nem szereti a nagyon füstös helyeket, mert én úgy vettem észre hoy ilyenkor fokozottan szárad, magyarul a viselete kissé kényelmetlenedik.
Nyugodtan hordhatod napi 20 órát is, nem kell csokizni, hogy baj lesz belőle...de a túlhordásra (havi szinten) nagyon figyelj!
Én már kétszer voltam kórházban 31. nap miatt :-)))
Máskülönben olcsó, de nagyon jó lencse. Szerintem messze kényelmesebb mint az amerikai kl.-ék.
Mivel én is hasonlan hordok lencsét, azért váltottam egynaposra. Persze drágább, de nem kell lötty, nem kell tartó, nincs macera, nem kell számolni, hogy hányszor használtam már, arról nem is beszélve, hogy ha hetekig csak áll a tokban, az sem jó igazán. Én már hallottam olyan véleményt is, hogy 4-5 nap állás felér egy nap hordással. A szakértők ezt biztos pontosabban tudják.
Egynapos, eldobható, Acuvue, 30 db: 7.300 Ft.
Nekem majd' egy évig kitart.
ma talaltam ra erre a topic-ra es nagyon orulok neki, mert rengeteg hasznos infot talaltam benne! en egy ev kihagyas utan epp ma kezdtem el ujra lagy kl-t hordani. most a zeiss cd30 lencsejet ajanlotta a doki. nektek mi a tapasztalatotok ezzel a lencsevel?
meg egy kerdesem lenne: tenyleg annyira jo a focus night&day lencse? esetleg van a tobbi gyarto cegnek is hasonlo parameterekkel rendelkezo termeke?
SZem:
A Domestost -ugye- csak példaként írtad, de senkinek nem javaslod, hogy a "felújított" tokban a lencséit tárolja?
Én havi (de nem alvás-álló) lencséket használok, de csak ritkán. Van, hogy 1 hónap is eltelik két viselés között. (Ilyenkor 2 hetente -ahogy elő van írva- megtisztítom őket, és kicserélem a tároló folyadékot.)
Arra mindig figyelek, hogy 30 alkalomnál többször ne használjak egy lencsét, de volt úgy hogy ez 5 hónap alatt jött össze.
Okozhat ez valami problémát?
(A tisztító folyadékot és a tokot 3 havonta elhajítom.)
Mostanaban egyre tobb a problemam a lencsevel.
Johnson & Johnson, Acuvue, 30 napos, -4,25.
A szer Optifree, a tok szinten. Harom eve ugyanezt
hasznalom.
szerintem nagyon sokan tulhordjak a lencsejuket, tobbek kozott en is, nem is merem megmondani mennyivel. en egyszeruen addig varok, amig azt nem erzem, hogy mar megerzem a szememen. mindemellett rendszeresen jarok szemeszeti kontrollra, es senki nem mondta, hogy baj lenne a szememmel. ja, es 5 eve lencsezek.
zORRO: ha cseppentesz a szemedbe a tárolóból, vagy nedvesítő cseppből, utána megmozdul és akár könnyen ki is tudod venni. (ahogy Mikolt) Érdemes.
gee-em: Műkönny és nedvesítő csepp között különbség van, még, ha sokan nem is tudják. A műkönny után várni kell a lencse felrakásáig, én inkább fél órát mondok. A nedvesítőcsepp azonban olyan összetételű, hogy durr a lencsére.
cavinton: nekem Lignanoban inkább a farpofák összeszorításával volt gondom. (off: Hajdúszoboszló is profi)
De jól értem, hogy a minden nap eldobandó Acuvue lencsét hordod egy-két hétig???
Nekem vagy 5 eve acuvue lencseim vannak, ebbol kb 2-3 eve az 1 napos valtozat. Ezt hordom 1-2 hetig aztan kihajitom. Neha elobb ha is, ha egy picit is erzem a lencset. A lotyi pedig Optifree. A szememnek is tetszik.
Tarolobol pedig az Alcon?? tarolojat szeretem, mert reggel, almosan csak megfogom a lencset kivulrol es mar mehet is a helyere. Tehat nem matatok a lencse belso felen.
Vizben is szoktam hasznalni. Kibirta a Lignanoban levo vizividampark osszes csuszdajanak frocskoleset.
szerintem sok műkönnyet nem szabad kontaktlencsés szemre csöpögtetni!
vannak olyanok, amelyek használata után legalább 15 percet kell várni, és utána jöhet a lencse.
optika.hu: nekem ez a rátapadás szokott jelentkezni, ha véletlenül elalszom kb. egy félórára. Ha ez megtörtént, mit tanácsos tenni? Öntsem nyakon a szemem műkönnyel, vagy csak hagyjam, hogy "magától" álljon helyre? Mennyire árt egy ilyen a szememnek?
A sírás nem árt sem a szemnek, sem a kontaktlencsének. Viszont kimoshatja a szemből a kenő hatású anyagokat. De mindenképpen erősen rátapad a lencse a szemre, úgyhogy sírás után közvetlenül nem szabad kivenni, vagyis megpróbálni kivenni a lencsét, mert úgy rászívodhat, hogy csak erőszakkal jön le. Az meg sem a lensének, sem a szemnek nem jó.
Megpróbáltam végigolvasni a topicot, de valahol január táján elfáradtam... Én kb 7 éve hordok lencsét, azóta a Fotexnél vagyok, ami drága ugyan, de eddig mindennel elégedett voltam, szóval nem is próbáltam mást. Most Soflens66-ot hordok.
Nekem is volt egy idő, amikor ijesztgettek az eresedéssel, Hagyárossy drnő (aki egyébként tényleg nagyon kedves) mindig rámszólt, hogy hordjam kevesebbet, és mostanra tényleg elmúlt. Két hete voltam, és azt mondta, gyönyörű a szemem!!
Hidegtalpu, nekem a vizsgaidőszak mindig jót tesz, ilyenkor kevesebbet hordom. De ha neked a nem hordás nem segit, akkor lehet, hogy valami más a baj. Mióta nem hordod?
A sirást én sem értem, talán ha kevesebbet sirnál...:))
Más: vizbe mentek vele? (pl Balaton) Én néha igen, de akkor nem teszem be a fejem a vizbe, szoval az nem árthat. Utálom, ha nem látok úszás közben!! Na elsőre ennyi elég. hali
Szia Hidegtalpú!
A Soflens a 66% víztartalom miatt valóban elég száradékony. Ha a túlhordás miatt piszkáltak a vizsgálatokon, elképzelhető, hogy némi erezettséget láttak a szaruhártya és kötőhártya határánál. Ha szabad szemmel is látható vörös gyűrű volna, az akut oxigénhiányt jelezne (vagy más szaruhártyagondot), viszont szerintem rosszabb (ha van) a mikroszkóppal látható ereződés. A száradás úgy függ össze az oxigénszállítással, hogy a vízben oldott oxigén jut át a lencsén. Ha csökken a víztartalom, (szárad) csökken az oxigénáteresztés.
Elméletileg minél nagyobb a víztartalom, annál nagyobb az oxigénáteresztés. Igen ám, de minél vékonyabb is kellene, hogy legyen. Viszont általában a nagyobb víztartalmú lencsék vastagabbak is. Hú, sok a rizsa.
Tömörítve: a 66%Soflens száradékony. Az 58%Acuvue is. Az 58%Surevue kevésbé. Az 55%Focus Monthly még kevésbé. Az 55%Focus 1-2Week jobban. A 70% fölöttiek alig (!!!) és a 24%Focus Night and Day alig-alig szárad.
Viszont minél nagyobb a víztartalom, a száradással annál nagyobbat bukik oxigénáteresztésben. A Night and Day és a Poor Vision :) viszont olyan anyagból van, ami maga is átengedi a gázokat, méghozzá sokkal többet, mint amennyit a könny szállítani képes. Tehát a gondod simán megoldódna egy FND-vel.
És annyi oxigént enged át, hogy tényleg nem kell levenni egy hónapig. Hacsak nem megcsutakolni egy kicsit.
A tok témához: a kl-ről lejövő szerves törmelék egy ún. biofilmet képez, amit max. úgy lehet eltávolítani, ha egy éjszakára Domestosba áztatjuk. Az elemzések szerint a kl viselők között előfordult szaruhártya fekélyek majdnem felét a tokban felépült biofilm okozta.
Először is végigolvastam a topikot (nem is, mert a végére ellustultam :o) , és most szeretnék tanácsot kérni. Tehát: 9 éve viselek lencsét (most Softlens 66-ot, jó pár éve már). Minden kontrollnál megkapom, hogy piros a szemem, ha nem vigyázok, viselhetek majd félkeményet. Mindig megkérdezem halál idegesen, hogy mennyire komoly a helyzet, és mindig megnyugtatnak kedélyesen, hogy egyáltalán nem, csak figyeljek oda a túlhordással. Az utóbbi egy hónapban elég piros a szemem (inkább a fehér a külső csücsökben, gyűrű nincs a szeme körül - esetleg egy-két csík a peremen). Lencsét azóta egyáltalán nem viseltem. Mivel kőkeményen gyűröm a vizsgaidőszakot egyszerűen keddig nincs időm dokihoz menni - előtte voltam, de a szemcsepp nem igazán használt. Megijedjek? Menjek ügyeletre most azonnal?
Vettem sima műkönnyet (Humalac B) amitől egy _picikét_ jobb. Persze a barátom szerint már az is jót tesz, hogy hűvös :) 3 hét múlva megyek allergia-vizsgálatra.
Az már biztos, hogy váltani fogok más KL-re, mert a B&L Softlens66-tól estére bizony szárad a szemem. A Focus Night and Day jó lenne érzékeny, száradós szemre? Vagy ilyen paraméterekkel inkább a J&J? Tényleg hülyeség venni olyan KL-t, ami 1 hónapig benn lehet, de éjszakára mindig kivenni?
Ó, mégvalami. Azt hiszem erről senki nem beszélt még. Lányok, háziszakértőink (Szem + optika.hu) a sírással mi van? Mondjuk aki naponta bőg, annak máshogy kell-e viszonyulnia a KL-hez? Vagy az mindegy? Mert utána (azt hiszem, hogy paradox módon pont a könnyektől) eléggé kiszárad a szemem.
hát ennyi :o)
(ahhoz képest, hogy első - elég hosszú hozzászólás)
PONTOSAN !
Nekem anno azt mondták hogy ha rendesen kimosom a tokot, hagyom kiszáradni szabad levegőn, akkor szinte teljsen visszanyeri eredeti állapotát (értsd nem szutykos).
Mindegy, hogy szemész, vagy optometrista írja fel, de KONTAKTOLÓGUS kell, hogy legyen. Ez nem automatikus, szemorvos is van, aki nem kontaktológus.
Én sem engedem el a pacienst, amíg nem látom, hogy tudja-e kezelni a lencséit. Akár még kellemetlenség is lehet belőle, pl a fazon szaggatja a lencséit, aztán azt mondja, persze, mert nem tanítottam be. Ami rosszabb: mondjuk a szaruhártyáját sérti meg körömmel. Szóval biztonságosabb meggyőződni a dologról.
Kedves Lord!
A "több, mint 7 éve van lencsém" nem véd meg semmitől. Te se a szemeddel szórakozz.
1. felhivsz egy szimpatikus szalont, idopontot kersz.
2. az adott idoben elmész, merkálod a vizsgálati díjat. doktor néni kikérdez, megvizsgál, és a szemedre rak 10 percre egy próbalencsét.
3. ha minden okés, és van is éppen olyan lencséjük, ami neked kell, akkor meg is veheted rögtön.
4. nekem anno 5 éve még időpontot kellett kérnem a betanításhoz, de a barátom közölte velük (2 hete) hogy majd én megtanítom használni, hagyják békén, és belementek. én még nem mehettem el anélkül, hogy meg ne tanultam volta.
5. a próbalencsét is megkapod, azon kell gyakorolnod, és x idő múlva visszamenni kontrollra.
Én a múlt héten voltam.
1. Telefonon bejelentkeztem.
2. A megadott időpontban megjelentem, aholl egy kb. 30 perces vizsgálat következett.
3. Megkaptam a lencséket, már abban mentem haza.
A vizsgálatot vagy szemész vagy optometrista végzi. Én megelégedtem az optometristával, mert előtte egy szemész már megvizsgált, mert régebben volt egy kis gond a szememmel.
Betanításra nem volt szökségem, mert évekkel ezelőtt már hordtam lencsét és szerencsére emlékeztem rá, hogy kell feltenni, de mielőtt megkaptam őket az optometrista meggyőződött róla, hogy tényleg be tudom-e tenni. Én most csak 1 párat kaptam kipróbálásra, de ha beválik 3 páras kiszerelést fogok venni, ami negyed évig elég. Van még fél éves adag is.
Én az Optinovánál voltam az Andrássy úton, de itt a topicban többen ajánlották a szemben lévő Ofotértot is.
Általában be kell jelentkezni. Az oktatásra meg főleg.
A rendelés attól függ, hogy van e raktáron vagy nincs. Az enyém mindig van raktáron, bár az nem egynapos.
Elmész, megvizsgálnak, megállapitják hogy lehet e és milyen, mekkora, hányas. Adnak időpontot betanitásra. Szenvedsz (én annó másfél órát ültem ott) mig be nem tudod rakni egyedül.:o))
Utánna majd gyakorlohatod egymagad is otthon, én spec egy hét múlva már tükör nélkül is be tudtam rakni, ugyhogy ne aggódj ha nem sikerül elösször.
Hova érdemes menni? hát ami neked közel van, jó a nyitvatartása...stb.
Elösször ha jólemléxem (bár ez már vagy 7-7,5 éve volt...) csak egy adagot adtak ki. utánna visszamenni, megvizsgálnak. azóta már fél évre kiadják az adagom, bár ez nekem még mindig csak 4 db. Neked meg ugye...:O)) inkább hivj föl valami üzletet és elmondják.
nem hiszem hogy szutykos lenne az a tartó amiben csak tiszta folyadék van. a lencséket max évente 1-2x rakom bele (ennyi az esély rá hogy épp akkor kell kivenni valamiért) de mégis tudom hogy ha valami adódik akkor ott (is) van a tok-folyadék.
egyébként több mint 7 éve van lencsém, azóta igy "üzöm" és még soha nem volt semmilyen gyulladásom, fertőzésem.
Az NVP egy alkoholszerűség, amivel a HEMA kopolimert alkot.
A régi tokot el nem dobni?????????????????
Pont azért kap az ember újat, hogy ne a szutyokban tartsa a lencsét. A folyadékot szétlocsolni pedig óriási baklövés. Az eredeti tartóban sem steril örökké, kiöntve pedig...
Akinek volt már szaruhártyagyulladása, az meg tudaja mondani, hogy a szemmel nem illik szórakozni.
szerintem nem arról van szó h megvesz 4-5 üveg folyadékot....egyszerre csak 1et, és azt teszegeti szét 4-5 kis tartóba...ehhez nem kell nagyon lóvésnak lenni, csak ne dobd el a már használt tartóidat, ez a titka :-)
De ez tényleg jó ötlet, majd én is alkalmazom...
Azért nem reagáltam, mert nem ismerem. De az anyagából ítélve a Focus Monthlyhoz hasonlít, ami nagyon jó kis lencse. Bár van aki a NVP-t nem bírja benne.
"llenben általában mindenhova cipelek magammal egy tokot tiszta lével. van külön tokom mindkét táskámban, otthon, 2 kocsiban, motorcsomagtartóban, munkahelyen.:O)"
Igy konnyu :-))) Csak sokaknak ott kezdodik a problema, hogy esetleg anyagi problemakba utkozik egyszerre megvenni 4-5 uveg folyadekot + egy halom tokot- bar az extended lencsek is dragak. De teny, hogy az autonak konnyu a kesztyutartojaban tartani mindig pottokot potfolyadekot, de ha a kerekpar a bevett kozlekedesi eszkozod akkor mar nehezebb :-) Meg munkahelyen igen ott van sajat iroasztalod, de egy iskolasnak ( legyen az kozepsulis vagy egyetemista) nincs asztala barmi ahol tarthat potcuccokat.
Es ezzel meg mindig nyitott maradt az az eset, ha turazas miatt a vilag esetleg egy elmradotabb reszen nem akarsz piszkos kezzel a szemedbe nyulni, tiszta viz meg nincs keznel.
Kulonben ha kiprobaltal volna egyetlen olyan lencset , amit arra keszitettek, hogy aludj benne akkor megertened. Ugyanis oriasi nagy a kulonbseg. Regebben mig olyan lencsem volt amit csak nappalra volt ajalnva es nehanyszor benne aludtam azt hittem megorulok ebredesnel, fajt, szurt a szemem szine egy husveti nyuleval vetekedett brrr.
Aztan kiprobaltam egy ilyen ejjel-nappali lencset es reggelente annyi volt, hogy egy picit szaraz , mint amikor tul sokat nezel monitort vagy tv lencseben, de ennyi. Nem faj, nem szur, nem voros, nem erzed ugy reggel , hogy ha most azonnal nem veszed ki a szemedbol akkor beleorulsz :-)
Eloszor utazasra vettem ilyen lencset, aztan annyira, de annyira kenyelmes volt, hogy nem kell allandoan azon jaratnom az eszem, hogy jaj hozok -e magammal tartot vagy sem, vagy piszkos-e a kezem ,meg egyszeruen reggel elfelejtem-e betenni hulla almosan, vagy elfogyott a folyadekom. Egyszeruen olyan mintha nem lenne, nem kell gondolnom ra, alig erzem a szememen szerintem a viselete is kenyelmesebb. Tokre olyan mintha megjavult volna a szemem, a naptarba bejelolom, hogy mikor kell cserelni es kesz.
Én jelenleg J&J lencsét használok.. de a nyárra szeretnék olyan lencsét amit éjjel nappal lehet használni... főleg a nyaralás miatt meg egyébként is.Szal ha vki tud vmijet ajánlani légyszi mondja, ciba lencséjét ajánlották de ugytom hogy van b&l nak is.Ha valaki esetleg tud vmi urlt ahol tudok infot találni plz irja meg mert az optikába ha viszem a lencse típusát akkor hoznak olyat.. thx
Azért nem gyártanak olyant, mert nem lehet garantálni az oxigénáteresztést ilyen hosszú távon. Akkor viszont gázos a folyamatos viselés. Alkalomszerűen azonban még úgy is fent maradhat éjszaka, ha már közeledik a végéhez. (amúgy ezt hívjuk flexibilis viseletnek)
ok. nem kötözködés végett kérdeztem.
voltam már olyan helyzetben. :O))
fiatal is vagyok, kirándulni is szoktam, bulizni nem annyira, meg beinni sem, de véletlen már aludtam el lencsében és nem volt kényelmes ébredni. kimondottan sz*r érzés volt, és muszáj volt kivennem majd újból berakni. gondolom nekem azért furcsa hogy ti direkte benne akartok aludni.:O))
ellenben általában mindenhova cipelek magammal egy tokot tiszta lével. van külön tokom mindkét táskámban, otthon, 2 kocsiban, motorcsomagtartóban, munkahelyen.:O) (néha még én is meglepődök, hogy jé ez honnan van...:O))
muszáj, mert állandóan belemegy valami a szemembe, és akkor vakarózom, ergo kivakaródzom...:O))
Teljesen egyetertek azokkal a dolgokkal amit szalka irt. Az "alvos" lencsekrol.
Egyebkent nekem most iolyan van amit eloszor irtam 3-4 napos 1-1,5 eves. Viszont amikor utoljara csereltem akkor mondott valami olyasmit a szemeszem, hogy nem nagyon gyartanak mar ilyen lencseket.
Gondoltam, hatha ti tudtok helyeket ahol meg beszerezheto ilyen. Aki tud ne kimeljen.
Egyebkent anyagilag is jobban megeri. 1-2 eve kb 9 eFt volt 1 par, ami legalabb 1,5 evig kitart.
Ha ma megkapnam max. 15 eFt-ert mar ezt valasztanam.
Nagyon egyszeru. Voltal mar hetvegen tiszaparton kempingezni? Vagy barhol mashol tibbnapos turan, ahol nem volt garantalt, hogy minden este meg tudd mosni a kezed. Vadkemping ilyesmi? Vagy voltal fiatal es ugy hogy elindultal reggel( na jo delben) az opraidra az egyetemen aztan delutan a haverod azt mondta, hogy tudok egy hazibulit, aztan a hazibuli elhiuzodott , kicsit spicces is lettel, aztan elaludtal a kanapen?
De meg lehetne sorolni ezer szituaciot,amikor nem biztos, hogy aztnap este tud olyan higienikus kornyezetet biztositani, hogy ki tud venni a lencset, es /vagy tortennnek veled olyan esemenyek, ami miatt napkozben derul ki, hogy nem otthon fogsz aludni - es nem hordod magaddal a dolgot.
Vagy egyszeruen kenyelmes vagy. Minek szorakozzal este ki - reggel be maceraval mikor van arra lehetoseg hogy ne kelljen.
Nagyjából végigolvastam a topicot. Sok dolgot megtudtam belőle, több fajta lencséről írtatok, de az UNO belga lencsével nem találkoztam a hozzászólásokban. Ismeritek? Mi a véleményetek róla, én ugyanis ilyet kaptam.
Haaaat, szerintem ilyet nem nagyon fogsz talalni.
Altalaban az olyan kiterjesztett lencsek amiket tobb napig folyamatosan lehet hordani, azok nem rovidtavu lencsek.
Pl J&J Acuvue - 1 hetig folyamatosan hordhato ejjel-nappal, de ennyi aztan eldobando az adott par.
Vagy Ciba Day&Night 1 honapig folyamatosan hordando kiveves nelkul, de utana eldobando.
De nem mindegy, hogy ha az X ideig vaalo folyamatso hordas utan mikor kiveszed ugyanazt vagy mast raksz vissza? Altalaban ezeket a lencseket eleve ugy dobozoljak, hogy minimum 3 parat veszel egyszerre, meg vehetsze egyszerre ennel tobbet is, es akkor nem kell visszamenni uj lencseert surun.
De ha neked csak nehanyszor szukseges ez a tobbnapos benne alvas dolog, akkor a legjobb(legkoltsegkimelobb) ha 2 fajta lencset vasarolsz es valtogatod.
Pl veszel egy sima naponta ki-be tevos lencset , amit horhadsz egy evig es veszel melle mondjuk egy doboz j&J Acuvue-t. Aztan altalaban a hagyomanyos lencsedet hasznalod, ha meg tudod, hogy most napokigben t akarnad tartanmi a lencset, akkor elhasznalsz egy parat az acuuve-bol aztan 1 het folyamatos hordas utan kidobod.
Uj lencset szeretnek venni.
Viszont ahol neztem ott, csak 1 napos vagy honapos lencsek vannak.
En olyat szeretnek amiben 3-4napot lehet aludni es kitart 1-1,5 evig.
Vannak meg egyaltalan ilyenek? Es ha igen hol lehet venni Bp-en.
Koszi.
A napi lencsék ilyen drágák. Gondolj bele! 7.300 forintért 30 darab(!) lencsét kapok, Te pedig 3.000-ért egyet! Nekem ez kell, mert - mint már írtam - nem mindennap hordom, az előző (másfajta) napi lencsém is kitartott kb. 9 hónapig, pedig az is 30 darabos volt. És az nem jó, ha egy - akár kéthetes - normál lencsét rendszeresen egy-két hétig áztatok a löttyben, anélkül, hogy használnám. Ezért veszek napit.
7300 nem olcsó egy hónapra....mindegyik napi lencse ilyen drága?
Ennyivel jobban megéri?
Kényelmesebb a viselete, vagy miért jobb?
Én 3000-ért veszem a havit, ez szinte a töredéke.
Követtem Nyuszibogár tanácsát, és elmentem az Etele Optikába. Kb. 1 órát foglalkoztak velem (vizsgálat díja: 1.500 forint, akkor is, ha veszel lencsét), mindenféle vizsgálatok, 3(!) próbalencse, szóval abszolút meg vagyok elégedve a kiszolgálással. Egy - gondolom - nem mindennapos verziót kapok: Johnson Acuvue 1 napos, -6,5D (javult a szemem!), görbület:9.0. És még ők kértek kb. 6-szor elnézést, amiért holnapra nem lesz meg.
Ja, egy doboz (30db) 7.300 forint.
Most probalom ki eloszor a Focus Dailiest ami
egy aranylag (?) uj fajta, es eszmeletlen jo..
Ha nem lenne ilyen erzekeny a szemem
semmit se ereznek, de igy se sokat, foleg
a tobbi lencsevel osszehasonlitva.
Erdekes en hasznaltam J&J 2 hetest, B&L
30 napost, B&L egynapost, de amikor
kiprobaltam a Focus 30napost, 3 percen nem birtam
tovabb olyan anyagbol volt, pont az a vastag
massziv mint amit valaki emlegetett..
Igen , de igazabol az egy plusz doboz, optikakban kaphato pont akkora , amekkoraba a vizszintes tipusu KL tarto belefer. A tetejen valami minta van es ha kinyitod a fedolap tukor igy nagyon praktikus a KL-hez. Teny, hogy nem olcso az a fajta doboz, de szerintem nagyon praktikus. (Bar igaz, inkabb olyan kisse noies, bar biztos fedomintatol fugg, hogy milyennek hat.)
Van olyan lencse amit en is fel tudok teni tukor nelkul, de volt olyan amit sose birtam megtanulni feltenni tukor nelkul.
Nehany Lagy lencs(nekem meg scak ilyenem volt) valahogy tul lagy, pl a J&J 1 hetes lencsejet hordtam egy ideig , es maga a lencse kenyelmes viselet volt meg tetszet hogy 1 hetig nem kell kivenni, de felrakni nehezesen ment. annyira nagyon lagy volt az anyag (a magas viztartalom miatt?? )hagy ratetem az ujbegyemre es allandoan osssze vissza leborult . SZoval azt a lencset meg tukorrel is babra berakni, de pl a mostani CIBa Night&day vaahogy olyan "masszivabb" anyagbol van es eleg jol tartja a formajat es akar tukor nelkul is be tudom rakni, pedig ez egy folyamatosan hordando lencse, tehat ritkan veszem ki be, csak toban uszkalaskor meg ilyesmi.
SZoval a lencsetol is fugg a tukornelkuliseg. De erdemes olyan tartot venni amin van egy kistukor es maris sose mesz sehova tukor nelkul :-)
Eszembe jutott egy kérdés:
igaz, nem olyan rég óta, csak mintegy másfél éve hordok kontaktlencsét, de még eszembe se jutott hogy tükör nélkül (csak "ráérzésből") , mert ugye annak idején azt mondták, így tanuljam meg.
Egyik barátom viszont már egy hét után tükör nélkül tette fel, azt mondja őt a tükör csak zavarta.
Ti hogy vagytok ezzel?
Szeptember végén lesz az esküvőm, és szeretnék kontaktlencsét addigra.
Mivel eddig szemüveget használtam és már "hozzámnőtt", továbbra is ezt szeretném használni. A munkahelyemen légkondi, egésznapos monitor nézés van, szóval oda egyébként is jobb a szemüveg.
Kérdésem:
Mi a véleményetek a J&J egynapos lencséiről, vagy csak úgy az Acuvue lencsékről általában?
Láttam ugyanis egy hirdetést, hogy ha veszek egy doboz pl. kéthetes lencsét, akkor ajándékba adnak öt darab egynapost, ha két dobozzal veszek, akkor tíz darab az ajándék.
Arra gondoltam hát, hogy veszek kéthetes lencsét, amit a "szoktatáshoz" használok, aztán utána az esküvőre is lenne egynapos.
Persze, ha inkább másféle lencsét ajánlatok, annak is örülök.
Ja, és mi ezeknek a lencséknek a szavatossága?
Gondolom, ha most megveszem, és nem bontom ki, akkor az eredeti csomagolásban elvan szeptemberig ugye?
időközben voltam dokinál: azt mondta, egyszerű allergia. bár furcsa, hogy csak az 1ik szememen. kaptam rá két cseppet, az egyik valami piros lötty, a másik pedig ciba ultracortenol. pénteken kell mennem újra vizsgálatra. természetesen addig nem hordhatok lencsét
Azok az erek amik igazán gondot jelentenek a szaruhártyádon keletkeznek és nem fogod a tükörben látni.A kötőhártyája-a "fehér" rész -gyakran azoknak is eres akik nem viselnek lencsét.Az oxigénhiány okozta erek csak réslámpával láthatók jól./Ez az amivel vizsgálnak-jó esetben- a kontrollvizsgálaton./
Esetleg meg lehetne tudni, hogy ez hol van? Feltéve, hogy Budapesten, mert én ott lakom. Nekem nem kell színes, csak sima egynapos, pontos vizsgálattal.
A kérdés a többiekhez is szól!
Focus Dailies 6500Ft/30db ahová én járok.
Még sosem volt rajtam kényelmesebb lencse.
Antibolseviknek: csak a kemény lencse lötyög ám annyira. A lágy csak cca 0.5-1mm-t, amit viszont, ha színes, akkor sem látni. Viszont előfordul, hogy picit a halánték irányában illeszkedik a szemen a lencse, ettől dülledt és kifele kancsal lesz a szem. De ez már egyből látszik a próbánál. Később nem alakul ki. Sötétben tényleg belóghat a színes rész, akinek jó tág a pupillája. Nekem olyan, úgyhogy este némi fátyolosságot láttam tőle.
Amúgy én azt tapasztalom, hogy ahol nem vizsgálják eg a szememet mielőtt lencsét adnak, ott később sem foglalkoznak velem. Ha valami gond van, azt mondják, nem ők vizsgáltak. Van viszont olyan hely, ahol csak akkor adnak lencsét, ha ott vizsgáltak, és nem is feltétlenül drága a vizsgálat.
A J&J egynapos 7,300/30 db, ahova én járok. Dioptria, bázisgörbület kell hozzá, de itt fel is próbáltatják veled és megnézi a dokinéni, és ha csak ő is úgy látja, hogy jó, meg neked is kényelmes, akkor javasolja.
Színes lencse: Igen, néha elcsúszhat, de nem jobban, mint a sima lencse. Sötétben, mikor kitágul a pupillád, akkor egy kicsit kilóghat. Ami ezt valamennyire megoldja szerintem, az a Freshlook Blends vagy Blended vagy ilyesmi, amin, olyan firkák vannak összevissza, hogy tök természetesen hat a kilógó rész is. Színes lencse általában csak közepes bázigörbülethez van (8,6). A látást nem zavarja!
Az egynapos kontaktlencset hogy aruljak? Megmondom a kontaktlencse parametereit dioptria, atmero(?) etc. es adnak egy doboz lencset?
Mennyibe kerul ez a moka?
Valaki vett mar szines kontaktlencset dioptriaval?
Milyen? Nem zavarja a latast? A lencse ide-oda uszik. Nem furcsa, hogy a kek lencse alol idonkent kikandikal a barna szem?
Mint már írtam, én csak alkalomszerűen használok lencsét, ezért kizárólag egynaposat. Eddig Bausch&Lomb Softlens volt, most fogy el. Van más egynapos is? Van valamelyiknek valamilyen specialitása?
Egy kérdés a szemüvegekről.
Mivel ritkán hordom a lencsémet, szeretnék egy jó szemüveget csináltatni.
Apukám kapott egyszer a cégétől egy méregdrága szemüveget. Halvány, enyhén narancssárgás barna színe volt az üvegnek, és éjszakai vezetésnél az utat világosabbnak láttatta. A fényeket összegyűjtötte, ezért sokkal kevésbé volt zavaró. Persze még mindig megvan, vagy 10 éve.
HOGY HíVJÁK ezt az üveget???
az orrom felőli része pirosodik. viszont már egyre kevésbé piros, múlik. épp az előbb voltam bent a szemészeten, de csak 2-ig van rendelés.
homályok?
az efflumidex konkrétan mire szolgál?
Egy kicsit felreertettetek ezt a szajbavetelt. Csak azert szoktam a szamba rakni, mert - bar tisztaban vagyok vele, hogy ott van a legtobb bakterium - higienikusabbnak tartom, mint a koszos kezemben hozni, vinni. Egyebkent nem orakig szoktam a szamban tartani, csak a legkozelebbi vizcsapig.
Ez a kalcium beepules ugye a gazatereszto kemeny lencsere nem vonatkozik?
Nem ertem kristalykrisztan, hogy hogy lehet valamit a szemben hordani, anelkul, hogy viz erje. En azt hittem a konnycseppben is van H2O. Talan meg kalcium is? ?
Biztos jobban tudjatok, de nekem nagyobb bizalmam van abban, ha folyo viz alatt lemosok valamit, mintha a ket ujjam kozott dorzsolgetem valami trutyival. Bar abban a kontaktlencse folyadek gyarnak nincs sok okossaga, maximum a vizmuveknek.;-)
Brrrrrrrrrrrrrrr...........
Emberek!
Nem lehet mindenfélével csepegteni!
Különféle bajokra különféle csepp való. Egyedül a műkönny, vagy nedvesítőcsepp nem árthat. (a kettő nem ugyanaz!)
A szájbanhordásról: a kemény lencsék nem vesznek fel semmilyen anyagot, (oxigént sem) csak a felületen tapadhat meg bármi. Így a nyálból is csak igen kis mennyiség jut a szembe. A lágy lencséket azonban a legszigorúbban tilos úgy feltenni, hogy előtte a szájban lettek volna. Persze, ha rendesen ki van fertőtlenítve, az más kérdés. Így meg lehet menteni egy szemből kidörzsölt lencsét a haláltól, mondjuk egy hortobágyi túrán. (föltételezem, oda senki nem visz öblítő folyadékot)
Viszont a Szabolcs utcában kéne érdeklődni, hány szaruhártya tályogot láttak, ami a nyálazott kemény lencsétől lett. Akinek volt, azokat nemigen érdekli, hogy a többiek hányan megúszták.
A csapvíz a kemény lencsénél elég lehet, a lágy meghal tőle. (a kalciumkristályok beépülnek a lencsemátrixba)
belső (orrod felőli) része vagy nem?
lehet hogy ez is hülyén hangzik (mint sok minden rizsa amit firkálok), de ha a külső (füled felőli) rész pirosodik, abból nem lehet komolyabb baj. Viszont sokáig ott marad.
Nekem a gyulladásaim óta látszanak ilyen homályok
1ébként csöpögtess bele Efflumidexet (ha van). Nekem az használ(t), de használj hozzá egy kis műkönnyet (pl. Dacrolux) is.
Én ezt a kettőst használom, és nincs is bajom mostanában, semmi se.
kb 2 napja vettem észre, hogy a jobb szemem széle elég piros. gondoltam biztosan a lencse miatt van, de nem múlt el azóta sem. Pedig azóta már volt 1 lencsementes napom is. Fájni nem fáj, nem érzek semmit, csak piros. Javaslat?
3 év lencshasználat, majd 1 év kihagyás után szeretnék visszatérni a tisztánlátók táborába... :)
Szóval szerintetek mostanság melyik gyár/termék kínálja a legolcsóbb megoldást?
Gondoltam, ahhoz térek vissza, amit régen hordtam (utolsó 2 évben): Ocular Sciences Edge III: 1 éves lágy lencse, akkoriban volt 1 db 6500 Ft.
Azt hiszem kb 3000 Ft-ért vettem hozzá a nagy flakonos Solo Care-t, ami jó sokáig eltartott...
Szóval mit javasoltok, van mostanában olcsóbban/ebben az árkategóriában hasonló minőségű termék?
én is benne alszok ha nincs módom kicserélni, de csak az első 10-egykét napban merem megcsinálni, utána nagy gáz lehet.
Érdekes, nekem még nem volt semmilyen kemény lencsém, de néha a lágy is hajlamos elmozdulni, sőt, leesni is!
Egyszer olyan is volt hogy befordult a szemhéjam mögé, és csak nagyjából éreztem h hol van, úgy kellett kívülről "kidörzsölni"... :-)
de azért ez a nyelven hordás nem semmi. Kisebb csoda hogy még semmi bajod.
És az ápoló-tiszító-felrakó folyadék (nem a Per-o-flex, az nem tom mi lehet) szerintem éjszakára való tárolásra kellhet. Bár nem vagyok biztos, de vmi ilyesmi lehet.
Borzadva olvasom, hogy mifele bajaitok vannak, annak ellenere, hogy mindenfe'le poszpaszt kentek a lencsere. Nekem 13 eve kemeny lencsem van es soha semmi bajom nem volt. Ez alatt az idoszak alatt kb 4-5 par lencset hasznaltam el.
Tudom, hogy most azt fogjatok mondani, hogy egy-masfel evenkent cserelni kell. A gyarnak is kell a profit. Volt mar egy-ket olyan huzasom a lencsevel, amitol egy szemesz a falnak ment volna. Tobb izben ket napig rajtam volt, benne aludtam. Miutan a tisztitoszerrel kezeltem, rendszeresen lemosom csapvizzel. Ha nincs nalam folyadek es valami miatt ki kell venni, akkor is be szoktam vizezni. Rendszeresen usztam benne (uszo szemuveg nelkul)eddig egyszer hagytam el, amikor valaki hirtelen a szemembe frocskolte a vizet. Ha koszos a kezem es valahol utkozben kiesik a lencse, akkor a kezmosasig a nyelvemen tartom.
Most viszont vettem egy gazateresztot es egy kicsit sztremazok tole, hogy mit bir ki a lencse. Volna egy kerdesem, mert ugyan a boltban elmondtak, de nem figyeltem. Kaptam tisztito, felrako/tarolo folyadekot es egy flakon Per-o-flex saline solution nevu lottyot es nem tudom az mire kell. Orulnek, ha valaki fel tudna homalyositani. Ja es kaptam vmi feherje(?) tablettat. Azt milyen surun kell hasznalni es mennyit?
A Soflens egy egyhónapos kontaktlencse. Annak nincs gond az oxigénáteresztésével, csak szárad egy kissé.
Kompatibilis lencsék:
Surevue; Focus Monthly; CD30; Precision UV; Sauflon 55UV; ReView55; ReView73; FreshLook; a teljesség igénye nélkül.
Jobbak:
Focus Night and Day (alighanem nincs jobb lencse:)
Pure Vision (Poor Vision:)))
Hát a visine-n én is elgondolkodtam, és nem is vettem, amúgy is rohadt drága és felbontás után csak 4 hétig jó, tehát kb 3/4-ét ki kell dobni mindíg.(régebben használtam)
Aszonta a csaj, hogy érszűkítő hatása van, és eltűnnek az erek a szememből.Nekem az nem jó, ha eltűnnek, ha nem tudom, hogy mitől jönnek elő... Es most hetkozben nem nagyon lencsezek, csak ha bringazni megyek, es olyankor jo is.De akkor is eresedik a szemem enyhén.
SZem, köszi a tanácsot, én is így gondolom, nem vagyok igazán megelégedve a lencsémmel, ezért is gondolkozok a váltáson. Csak pont az a furcsa, hogy napi lencsét ajánlasz, vagy olyat, amin nincs korlát, tehát havit... Na most ez nem mind1, abból a szempontból igen, hogy mindkettő elég drága :).
Amerikai optikus ismerősöm egyébként pont tegnap említette, hogy a B&L szerinte a csúcsminőség, és hogy meg ne próbáljak váltani... :) Lassan az lesz a baj, hogy ilyen nagy a választék, ami között persze biztos a nekem tök jól megfelelő lencse is ott bújkál, csak a kisérletezgetésekre, próbálkozásokra anyagiak miatt nem igazán van lehetőség... Erre kéne egy jó optikus, már elhatároztam hogy elmegyek valakihez :).
én bár nem vagyok orvos, mondok valamit:
amíg nem érzed (a tükörbe nézés nélkül) hogy baj van, addig nincs is baj.
Ez olyan, mint hogy ha nem nézel tükörbe, nem tudod hogy mennyit szépültél v csúnyúltál előző hét óta. De ha tükörbe nézel, vmi változást bizots látsz....
Szóval szerintem ne aggódj, amig a látványon kívül semmi panaszos sincs, addig nincs ok félni, hogy vmi nem stimmel.
Nekem is elő szokott fordulni, hogy egyáltlán nem hordom mondjuk hétvégén, 2 napig, de mégis a semmitől is beeresedik...
olyan is van, hogy amikor leveszem egy átlagos nap után, úgy érzem, mintha levettem volna róla egy réteget, és sokkal érzékenyebb lenne porra, fényre, mindenre...
Most gyűröm lefelé azt az időszakot, mikor a szemorvos tanácsára nem horhatok lencsét. Viszont van egy kis gondom: szerintem nem jó ez a szem... néha kis ereket látok, amelyek a lencse használata előtt, sőt egy ideig közben sem fordultak elő, valamint határozottan olyan a jobb szemem, mintha lencse lenne benne, ott van egy gyűrű az íriszem körül... pedig már lassan egy hónapja közöm nem volt KL-hez. Nem akarok visszamenni a szemészhez, mert megint azt mondja majd, hogy csepegtessem amit eddig, pedig szerintem nem használ, legalábbis én úgy érzem, azóta már rég teljesen rendbe keltt volna hogy jöjjön a szemem. Egyébként semmi tüntet, néha viszket, de az még a lencse előtt is előfordult, ember nincs, akinek soha nem viszket a szeme, és abalban mintha lenne egy halvány apró szürke pötty... mit kezdejk vele? Keressek más szemészt? És mit mondjak neki? Hogy tünetem ugyan nincs, de szerintem nem így kellene kinéznie???!
Az eresedés általában nem jelent jót, de nem biztos, hogy a te esetedben valami rosszat jelez.
Mindenesetre az én tapasztalatom szerint a féléves B&L lencse oxigénáteresztése nem túl nagy. Ezért is van napi korlát. Szerintem jobbak az olyan lencsék, ahol napi korlát (azért) nincs, mert az oxigénáteresztése magas. A legjobbak egyébként az egynapos lencsék lennének, ezt minden kontaktológus tudja, de ki bírja kifizetni?
kemény 7 órámba telt (nem vicc), amíg ezt a topikot az elejétől a végéig teljesen elolvastam :). Ezúton is köszi mindenkinek, óriási, hogy mennyi mindent megtudhat az ember egy-egy témában. Txt-be ki is copyztam a fontosabb infókat, érdekességeket.
Magamról annyit, hogy pár hónapja vagyok kl. használó, B&L lágyat asználok. Ezt ajánlották, hogy a legjobb, és az ára is tűrhető volt, bár ahogy nézem számotokra nem pont a B&L jelenti a csúcsminőséget...
Nekem bevált, egyetlen gondom viszont nekem is ez a fránya eresedés, amit nem tudok mire vélni... Ez nem egy durva dolog, nagyjából annyi, hogy reggel kl. be, estére meg megjelennek az erecskék, és kl. ki. Másnap reggelre ismét friss a szemem, és szép fehér, estére meg már megint nem.
Mit javasoltok (főleg a szakértők, optika.hu, SZem :), ilyenkor próbáljak ki más löttyöket is, vagy csepegtessek Visine-t, vagy menjek el dokihoz? Erről a fél éves, napi 12h -s B&L lencséről (nemtom a pontos nevét) nemigen volt szó a topikban, tudtok valami infót, hogy nagy pl. az oxigénáteresztő képessége?
hát fura lehet, én eddig csak olyanokról hallottam, akiknek esetleg bulizás miatt gorombul be a lencse!
Nekem, ha sportolok, dolgozok nincs baj, a mulatozás viszont igénybeveszi (mindkét gyulladást ez előzte meg!)
Valamelyik szemész ért hozzá, hogy mi a különbség a Humalac és a Dacrolux között?
Nekem annyit mondott a dokinéni, hogy mivel az első tökre nem használ, használjam a másodikat. Na ez annyire se.
Úgyhogy szép könnyfilm-szemcsés a szemem. (ezt a fogalmat "elcsíptem" a rendelőben! :-))
Más bajom perill nincs. Dejó.
Én próbáltam a bausch műkönnyet (2 óránként cseppentenem kell), totál csípi a szememet. Kevésbé fáj, ha nem cseppentem.
A visin akkor már tényleg jobb, de hamar megromlik vagy nem tudom mi baja van, nem az igazi. Nekem az is irritálja a szememet.
Amióta AOseptet használok, nem cseppentek műkönnyt. Nincs is rá szükségem. Igaz, 10-12 óra hordás után már kicsit bepárásodik a lencse, az új is (Johnson), ill. az egyhetes az hamarabb.
Különben szerintem nem ász, hogyha halom vegyszert öntünk a szemünkbe. A fiziológiás sóoldatot szereti, a kicsapódott kristályok nélkül.
elballagtam a dokkancsnénihez, hogy nézze meg a szemem. Aszonta minden ok, és nem kell aosept, hanem renuzzak, de munkahelyen ne viseljem.(légkondi, napi 8 óra monitor, no friss levegő)
Igaza lehet, mert csak olyankor eresedik a szemem, ha dolgozom a lencsében, ha sportolok vele, vagy mulatok, akkor nem. Meg azt is mondta, hogy visine-t cseppentsek, este, miután kivettem a lencsét, és eres a szemem.
Na majd meglássuk, úgyis újat kell bontanom, mert lejárt az egy hónapja az előzőnek, ki is dobtam.
Everyone, bocsi a sok külön levélért. Ezentúl igyekszem egybe írni.
Szóval szerintem semmikor sem érdemes más löttyöt használni. Ezek szerint a poor vision kivétel.
Az allergiátlanítóról majd írok.
igen, a megfázás totál számít. De szerintem semmilyen más betegség esetén sem érdemes a szembe rakni. És semmikor se Renu-zzunk, ha rákerül valami piszok, akkor a megmaradt fiziológiás sóoldattal masszírozzuk le. Akkor nem lesz gond.
Igen, a reakció ideje miatt mindenképpen meg kell várni a 6 órát. Utána rendes fiziológiás sóoldattá válik az AOSept, ezért én le szoktam egy kicsit öblíteni vele, vagy még bennehagyom egy kicsit, hogy nedvesedjen a lencse.
És tényleg, szivárványgyulladással együtt? A szaruhártyagyulladás elég gyakori KL szövődmény, de egy iritisz az súlyos. Ilyesmit nemigen okoz egy kontaktlencse, amelyik 29 napig jól viseli magát.
Érdekes, hogy nekem nem durva túlhordás miatt szokott szaru és szivárványhártyagyulladás előjönni...eddig mindkétszer a 30. nap okozta a problémát, és ez minden csak nem durva kontaktlencsehasználat...mind1.
Ezekiel:
ha veszel AO Septet, írd le az árát plz, lehet én is kipróbálom, bár most épp semmi bajom sincs :-l
Szem, köszi, így fogok eljárni, de azért - mivel úgyis most lesz aktuális, most jár le az egy hónapos lencsém - megyek a szemdokkancshoz és megkérdezem őt is. Eresedik a szemem, ha pár órára benn van a lencse, de nem mindíg. Egyszer igen, egyszer nem. Mi a frásztól van ez? Nyugtalanít...
Lépések: (rövidítve)
1. AOSept vásárlás.
2. Használati utasítás elolvasás.
3. Tároló feltöltés.
4. Kontaktlencse levétel.
5. Felületi tisztítás (ha szükséges, ezt mással kell csinálni, az AOSepttel nemigen lehet)
6. Tárolóba tenni a lencsét (bele a folyadékba:)
7. Várni 6 órán keresztül.
8. Lencsét használni.
Nagyon ritkán előfordul, hogy valaki érzékenyebb a peroxidra, és csípni érzi a lencsét a szemében. Ilyenkor felhelyezés előtt le kell öblíteni a lencsét. Aki allergiás, tiszta sóoldatot használjon. (de ne üveges gyógyszertárit, hanem spré kiszerelésűt, egyszer használatost, SoftWear Salinét vagy ilyesmit)
Nem végeztem el... :)))))
De azért még a tiszta oxigén tulajdonságaira emléxem...
Ezek szerint az aosept jó az én lencséimhez is?
Leírná valaki, hogy pontosan mi az eljárás aosepttel?
Érdekel az allergiátlanító! Nem tudom, mitől van... csak azt tudom, hogy mikor CSAK az Aoseptet használtam, akkor nem lett semmi baja a szememnek. Következő alkalommal egyik lencse szúrt, gondolom rákerült valami piszok, és megtisztítottam a RENU-val. Aztán néha használtam a B&L-es nedvesítőt... Az befolyásolja a dolgot, hogy meg vagyok fázva? Mert szerintem az már lappangott bennem egy hete is, most meg aztán eldugult fültől megkezdve minden bajom van...
Egy paciensemnek a vörösbortól ÉS bablevestől lett kiütése. Külön egyiktől sem. És mire rájött, évek teltek el.
Egyébként az allergiátlanító engem is érdekelne.
Te Hayloft! És milyen eredménnyel végezted a vegyiparit? :)
Platina kell hozzá katalizátorként, hogy a fölös oxigén, mint nanszcensz meglépjen a molekulából. Ezért a buborékok egy darabig O atomok, azért olyan gyilkos az AOSept. És egyedül a PoorVision ;) lencséhez nem jó, mert nem tudták a felszínét rendesen megcsinálni.
az allergiák érdekes dolgok. Legtöbbször nem elég egy anyag jelenléte egy allergiás reakcióhoz. Figyeld meg, hogy milyen dolgoknak kell együtthatniuk, hogy megjelenjen nálad.
Egy jó allergiátlanítót tudok, ha érdekel.
Akkor most nem jó a RENU? Nekem B&L medalist66 vagy mi a frász van a szememben és b&l könnyeket használok hozzá. Ehhez is lehet aoseptet használni? Érdemes? Jobb lesz?
Pontosan mitől is alakul sóoldattá a H2O2? Vegyipariba jártam és ott magától sosem csinált ilyet... kell valamit hozzátenni?
:)))) lightsomE! :))))
A hat óra éppen pont sok is a rendes KL ápolásra, de muszáj megvárni a reakció miatt.
De úgy van, ahogy írtad: a peroxid elbomlása után nincs az oldatban tartósítószer, (majdnem) biztos, hogy nem alakulhat ki az oldatra allergia. Egyébként a lencse állaga nem változik a peroxid hatására.
Én a Szent János kórházban voltam szemészeten, most is oda megyek, ahogy észrevettem nem éppen a leghülyébb szemészek vannak ott. Egyébként most természetesen nem hordom a KL-t, csak akkor, ha majd teljesen rendben van a szemem. Egyébként nagyon kezd valószínűvé válni, hogy valamire allergiás vagyok, de szerintem nem a lencse, mert akkor már múlt hét pénteken, mikor egész nap bent volt, akkor is kijött volna. Olyan nem hiszem, hogy létezik, hogy egyszer allergiás vagy valamire, egyszer nem. Viszont az tény, hogy mikor múlt héten egész nap rajtam volt a KL, nem használtam semmiféle B&L-es terméket, csak az AOSeptet. Tegnap viszont RENU-t is használtam, és B&L-es nedvesítőt is... Lehet, hogy paranoiás vagyok, de kezd gyanus lenni.
hogyha TÉNYLEG ilyen tüneteid vannak, ne hordd tovább a lencsédet!!
Szerintem kevés jó szemorvos van, aki nem orvos, és vizsgálja a szemeket, azokat pedig el is lehet felejteni.
Akikhez szívesen visszamennék:
Csúcs: Lőrincz valakiné Pécs Lánc u.
Jó: Dr. Szarvas Novoptik Astoriánál
Jó: Az üzletvezető, vagy fő szemész a
Sugárban a kontaktlencseboltban.
Akit nem ajánlok:
Bajcsy
XIII. ker
Nekem a pécsi állapította meg, hogy kevés könnyet termel a szemem, nem ajánlotta a kontaktlencsét, csak ha vállalom, hogy max 2 óránként műkönnyet csepegtetek.
A magas víztartalmú lencséktől tartózkodjak.
A PureVision-nek mennyi a víztartalma??
Ha érdekel titeket egy független tapasztalat az AOSeptről:
Szerintem sokkal jobb, mint bármi más. A Bauschtól valahogy kényelmetlenül éreztem magam, és amikor megjelent a RENU, hát kiszaladtam volna a világból. Rakás vegyszert raksz vele a szemedbe. Attól aztán pirosodhat...
Az AOSept dauervízben áztatja a lencsédet, a koszt lemarja. Aztán átalakul fiziológiás sóoldattá, jobb minőségűvé, mint a gyógyszertári. Tehát higiénikus, és előnedvesíti a lencsédet a betételhez.
Legalább 6 órára benne kell tartani a lencsét. Kipróbáltam, milyen a kis tekercs nélkül, amit adnak hozzá, és a tárolóban kell tartani. Kémikusoknak biztos nyilvánvaló, hogy megmaradt a lötty H2O2-nek, azaz maró dauervíznek. Egész nap piros volt tőle a szemem, pedig rögtön kivettem, ahogy ordítani kezdtem a fájdalomtól.
Szerintem különben a 6 óra csak a reakció biztonságát szolgálja, egyébként ennyi idő nem elég a rendes ápolásra.
Szerintem úgy érdemes használni, hogy előbb nem teszed bele a kis tekercset, hanem hagyod, hogy marja le a koszt a hidrogénperoxid. Mondjuk két órán át hagytad, aztán beteszed a kistekercset. Ezzel kezd átalakulni, és INNEN SZÁMOLD A 6 ÓRÁT, AMINEK EL KELL TELNIE, MIELŐTT KIVESZED. Ha letelt a 6 óra, szerintem érdemes még hagyni a fiziológiás sóoldatban, hgoy nedvesebb legyen és kevésbé merev.
Huh, ezek szerint megnyugodhatok, hogy pusztán a kontaktlencse viseléstől nem lesz szivárványhártya gyulladásom.
Sajnos elszóltam magam a lencsével kapcsolatban, múlt héten, mikor először beraktam egy napig hordtam, és semmi baj nem volt, tegnap ismét használtam és két óra múlva már látszott,m hogy jobb lesz kivenni. Persze kivettem, de ettől függetlenül a szemem megint olyan, mintha nyuszi lennék. Már komolyan unom, de hogy lehet ez a kontaktlencse miatt, ha egyszer van mikor nem jön ki... most mehetek újra szemészetre. Mindenesetre csináltattam egy szemüveget, hogy legalább a monitort lássam, és ne fájjon a fejem, de ez meg tök furcsa, közel sem olyan jó, mint a lencse... mintha minden más dimenzióban lenne... eh, nem jó ez sehogyse...
Igazság szerint valami speciális dologgal kellene... Bevallom, én zsebkendővel szoktam. Persze, náthás időszakban nem ugyanazzal, amibe az orromat törlöm. Ja, kizárólag textil-zsebkendőt használok, mindig, mindehol. Azért használódik el nálam hetente egy, mert a szememet törlöm vele. Különben akár hónapokig is kitarthatna...
1984 nekem nem volt szép év. Sejted miért?
Egyébként mindössze tíz éves voltam akkor, és csak '96-ban, azaz 12 évvel később kezdtem lencsét hordani, és azóta is csak alkalomszerűen. Szóval - legalábbis esetemben - a legkisebb összefüggés sincs.
Jogsim simán lehet. Legalábbis az egy szem miatt, mert az nem akadály, ha az egyetlen látó szem nem tűl rossz. 6,0 lehet a dioptriák összértéke, a szférikust és a cilinderest össze kell adni. Az enyém most -7,5D Sph -0,5D Cyl, ami ugye már 8,0, de az a helyzet, hogy ismerősöm volt a szemorvos, így a papíron csak -4,5 -0,5 szerepel, ez pedig bőven jó. Kontaktlencsével is vezethetek, (vigyázz, ezt külön be kell iratni a jogsiba!), sőt kimondottan előnyös a szemüóveghez képest, töb okból is:
- nincs zavaró keret
- lehet napszemüveget hordani, adott esetben akár többször fel-levenni menet közben
- nincs periférikus látásromlás, azaz erősen oldalra nézve is jól látsz, hiszen a lencse (<-> szemüveg) együtt mozog a szemeddel. Ugye a szemüveggel csak a középponton átnézve éles a látás, minél inkább a lencse szélén át nézel, annál homályosabb.
- sokkal kényelmesebb, nem zavar a nyomás az orrodon.
És még egy speciális előny nekem: a bal szemem erősen váladzik (hiszen a műszem idegen test, így a szembelső igyekszik azt elszigetelni, hasonlóan, mint ahogy a gyöngy képződik). Ezt időnként törölgetni kell, a fáradtság fokától függően akár ötpercenként. Ehhez a szemüveget le kellene venni, úgy pedig nem merek vezetni, egyetlen métert sem. Szemüveg nélkül, kontaktlencsével viszont sima ügy.
Mi lett itt!
Ti nem buliztatok a hosszú hétvégén?
Hadd reagáljak: A szvárványhártya-gyulladás gonosz dolog. Rendkívül valószínűtlen, hogy kontaktlencse viseléstől alakul ki, bár durva túlhordás következtében szaruhártya-gyulladással együtt az is keletkezhet. De hát annyi esze csak van egy kontaktlencsésnek, hogy nem hordja túl a lencséjét. (vagy nem? :-/ )
Örülök, hogy Megar megvan a lencséjével, lehet az AOSept az oka. Használható rendszeresen is, cca. kétszer annyiba kerül, mint más oldat használata (a nagyobb tárolóedény miatt) Hidrogén-peroxidot tartalmaz, ennél jobb konzerválószerre nincs szükség, az meg elbomlik a katalizátortól, így reggel simán fel lehet tenni belőle a lencsét. Viszont nem szabad vele leöblíteni.
A 9.5 Cyl érték nagyon durva, nagyjából semmit sem lehet vele csinálni. (lézeres szemműtét??)
1984.... nekem szép év volt. :))
Az orvostudomány azóta sokat fejlődött. Most azért kevesebb szemről kell ilyesmi miatt lemondani. A paciensnek ez tragédia, de az orvosnak is iszonyú kudarcélmény.
nekem csak annyit mondtak, hogy ha egy nappal később mentem volna be, akkor vak lehetnék a jobb szememre...de ezekszerint nem fogatm fel, mit mondtak...
OFF
lehet, hogy indiszkrét, de lehet jogsid?
Jajistenem... most én is nagyon megijedtem! Egyébként az én tüneteim is olyasmik voltak, minden ér látszott, néha viszketett, idegentest érzés, sőt fényérzékeny is volt, csak nem fájt, hanem kellemetlen volt a fény. De két szemész is kötőhártyagyulladást diagnosztizált, gondolom annyira nem volt mindkettő hülye, hogy összekeverjék. Most úgy néz ki bírom a lencsét, de kezdek félni...
Azért ugye más is közrejátszott, nem csak a lencse? Mert ha pusztán amiatt volt, lehet, hogy nem hordom többé. Nekem csak 0,5 a dioptria, a cilinder dioptria 1.75, viszont a lencse tökéletesen korrigál, jobban látok, mint kéne. A jót pedig könnyű megszokni...
A szivárványhártya-gyulladás (iritis) nekem ennél sokkal dorvább következményekkel járt: azóta nincs bal szemem, eltávolították. Hordhatnék lencsét, de műszemre minek?
A szaru- és szivárványhártya gyuladás minden kontaktlencsés rémálma :-(
Egyik napról a másikra (eseteimben estéről reggelre) teljesen bevörösödik a szemed, minden ér látszik rajta.
jellemző:
-"Száraz szem" érzés (biztosan tudjátok mi ez)
-a legkisebb világosságtól is iszonyúan fáj a fejed (pl. jött szembe egy szép fehér Suzuki a kórházba menet, és nem bírtam nézni...)
-"idegen test" érzés - folyton vakarni akarod a szemed, mintha vmi belemet volna (de ilyenkor ez a legrosszabb amit tehetsz)
Megjegyzem, hogy a kezelés nem csak szemcseppekből áll...naponta 2 injekció a szembe (nagyon nagyon kellemetlen, akinek már volt ilyen az tud mesélni..) , 3 hátulra...ez a megszokott. Utána (elvileg) fél évig nem hordhatsz lencsét. Röviden ennyi.
Nekem -7 dioptriás kontaktlencsém van, de lágyat hordok, igaz nem minden nap, csak ritkán, mint már írtam itt. Van ugyan cilinderem, de csak kevés, így a ritka használat nem számít ebből a szempontból.
A Te hozzászólásodat pontosítanám: lehet nagyon magas a szférikus dipotriaszám (akár 10 felett is), ha nincs cilinder (ami simán előfordulhat), akkor nincs szükség kemény lencsére. Viszont egy ismerősömnek a következő visust mérték: 0,0D sph, -9,5D cyl 90°. Ehhez a lágy lencse annyit ér, mit halottnak a csók.
Nekem a bausch and lombtol 3 ev alatt 4 dioptriat romlott a szemem, azelott szemuveget hordtam, es het ev lalatt 3-t:((((Anno az optikus elfelejtette mondani, hogy mivel cilinder is vana szememen, jobban tennemha kemeny lencset hordanek.Akinek -7-es -8s szeme van az ne szegyeljen elmenni a szemeszeti klinikara, meg lehet szokni a kemeny lencset is (kb egy het)
Ha visszaolvastok, akkor talán van info az Aoseptről (optika.hu világosított fel), egyébként én most használtam először, nekem is sima Renu, és nedvesítő van. Az Aosept hidrogén-peroxyd-os, teljesen fertőtleníti a lencsét. Én is nemrég tanultam. :) Az ára attól függ természetesen milyen mennyiséget veszel, egy 250 milis olyan 3300 körül van, ha jól emlékszem.
Egyébként nekem is LÁNY lencsém van. :))))
Arra viszont én is kíváncsi lennék, hogy a renu jó lötyi-e... mert nekem az van általánosan.
A szemem jól bírja, semmi plusz ér. :)
gee-em!
Hogy néz ki egy szaru - vagty szivárványhártya gyulladás?
optika.hu
Mi az az aosept? Nekem csak renu és műkönny van a lencsézéshez, az nem elég? Kellene még valami? Egyáltalán jó megoldás ez a "kettő az egyben" renu lötty?
Nem tudom, hogy csak az én figyelmemet kerülte el ez a topic, vagy aludt, de jó hogy van, mert a kl. érdekes téma...
Én vagy másfél éve hordok, (jóformán amióta a korom megengedi), és eddig 2x voltam kórházban :-))) (szaru- és szivárványhártya gyulladással)
Bár elvileg ne lenne szabad hordanom, de mégis hordom, mert már előre látom ha kezdek vörösödni, és azonnal alapos Voltaren Ophta és Vitacic kúrának vetem alá magam :-)))
Az orvosom nekem is mondta hogy a SoloCare oldat helyett inkább AoSeptet használjak majd ha megint hordhatok lencsét (:-))) , de a fene fog itt fél éveket várni, amíg megengedik "hivatalosan" is.
Szóval a kérdésem:
egy átlagos havi lány lencse esetében mennyi a különbség az AoSept és egy 'hagyományos' SoloCare oldat között?
Egyálatlán, miben különböznek? Ár?
Jó hír, vagy nemtom mi, 3 órája bent van (szemész tanácsára) a lencse, és a szemem állapota ugyanolyan, mint volt, szóval nem vörös. Ezelőtt mikor hordani próbáltam 2 óra után már nyuszi voltam. AoSept-tel lett fertőtlenítve... ezt akár használhatom tárolófolyadékként is? A leírásásban mintha az lenne... De most mitől nem eresedik be olyan csúnyán? (Nem mintha nem örülnék neki, de még az is lehet, hogy elszólom magam...)
Most hallottam a B&B legujabb lencsejerol. :Bausch & Lomb PureVision. Allitolag ez is mint a ciba Night & Day extended es egyhonapig folyamatosan hordhato. Meg sose ahllotta rola ezelott, ez egy uj es tnyleg szinten ilyen lencse, vagy ez hulyeseg.
Sajna optika.hu-n nincs B&B termektajekoztato.
De allergia, csak nem tudom, mitől. A dolog rövid története: kötőhártya gyulladás, azt mondták, vírusos, nem múlt el, kijött újra, akkor is azt mondták, vírusos (két szemész is megnézte). Aztán elmúlt, nem eres, de már tartottam tőle, hogy ha berakom a lencsét, és ismét nem múlt el rendesen, megint tiszta eres lesz, elmentem szemészhez, azt mondta, hogy vizenyős, és hogy a szaruhártyámnak semmi baja, de valami meg van duzzadva (nem emlékszem mi), és hogy allergia, de azt mondta, nem kötőhártya gyuszi... kissé érthetetlen számomra az egész, most csepegtenem kell, már 5 napja csinálom, de szerintem ugyanúgy néz ki. Lencsét már egy hónapja csak messziről látok, szóval nemtom mire vagyok allergiás. Olyan finom kis erek vannak a belső sarkában a szememnek, és az írisz körül mintha pár miliméteres fehér gyűrű lenne. A másik szememen nem nagyon látszik... A szemész azt mondta, hogy ha befejezem a cseppeket (Opticrom), akkor éjszakára használjak Oculotect-et, és próbálkozzam a lencsével. De nem merem...
FND-ről sorban: (bár nem szívesen reklámozok egyes termékeket, de ez tényleg jó)
Van már két féle görbület, -10 és +6 dioptria között.
Tényleg működik 30 napig, másfél éve tesztelem. Adnak hozzá Solo SDU-t, ez rendes Solo, 10ml-es ampullákban. Ha mégis ki kell venni (hiszen bármikor lehet pl. beteg az ember) akkor ez elég.
Tórikusban nem gyártják. (Megara, nincs neked véletlenül allergiád? Már régen írtad, hogy nem bírod hordani.)
Jesszum, a CIBA-s lencseárak ilyen vadak? Akkor mennyibe kerülhet ha tórikus lencse? Én három hónapért fizetek jelenleg 9 körül, és ezt is meglehetősen húzósnak találom... vagy jól félreértettem, és valami nagyon special lencséről van szó? Csak mert nekem is eszembe jutott, hogy ha a szemész azt javasolja, váltsak lencsét, a CIBA-t próbálom ki...
Egyébként megnéztem azokat a különleges színes lencséket, van ott olyan is, amelyik macskához hasonlít... én örülök neki, ha a sajátomat végre újra tudom hordani... semmi extra. :)
Na tehát
ha 12 órát ígérnek, 8 órát tudod hordani sérülés nélkül, oxygénhiány nélkül
ha 8 órát ígérnek, 4-et
ha 24 órát 30 napig, talán lehet 12 naponta
Mindossze egye talaltam, ami szines meg jopofa formak vannak belole (kereszt alaku pupilla meg ilyenek), de sajna Magyarorszag nem tertozik az ertekesitesi teruletek koze. :-/
Eddig mindenféle Bausch lencséket próbáltam, réges-régi kétkomponensű folyadékkal és egykomponensűvel is, Renuval is.
Amióta az AOseptet kipróbáltam, csak azt használom. Higiénikusabb is, jobban tisztít, és kíméletesebb a szemhez.
A nagy víztartalmú Bausch lencse, mi is volt? Optima 66.. Bedagadt tőle a szemem minden reggel, akkor is, amikor nem hordtam.
Most Johnsonom van, ez jobb, kellemes, de hamar kiszárad, és hamar elkopik, tönkremegy. Két hétig bírná hivatalosan, de gyakorlatilag a végére már nagyon homályos lesz.
Köszi, meglestem a topicot. Smith a mi üzletünkben is van, én ugyan egy CÉBÉ-t használok. Sajnos ez is off, mert én viszont nem használok kontaktlencsét:))
A szines kontaktlencsékről az optika oldalakon látni ízelítőt, kapni pedig elég sok helyen lehet, és ezek a rondák elég drágák is.
Smith Sport a gyártó és Moab H/P a neve és cca. 10000 volt forintban.
http://www.backcountrystore.com/smith_shields.htm
Itt nézegess körbe.Ebbe bele lehet pattintani a smith ODS (Ocular Docking System) betétet amibe lehet dioptriás lencsét csiszolni. Elég okos ötlet szerintem, de úgy még drágább a dolog, meg megintcsak lesz egy keret ami zavarhat a kilátásban.
Szeretnelek titeket megkerdezni, hogy hol lehet szinezett kontektlencset kapni? Szeretnek keket vagy nehany vadabb szinut is ha lehetne, es regi almom egy olyan, aminek fuggoleges pupillaja van.
Dzsí, mily hosszú a topic. Még mindig mindet el szokás olvasni? Neki is kezdek. Elöljáróban annyit, a nagy víztartalmúak nem jöttek be, csakis AOSept, egy se jó, talán a Medi..-től nem dagadt be a szemem. De a szemüvegektől is folyton rosszul voltam. Hm?
Sisakok természetesen van, sőt én csináltam más nick-kel a kerékpáros topik 2.0-át...:)) De azt a nicket csak ott használom. A szemüveg pedig nagyon-nagyon jó, úgy árulják, hogy van hozzá egy víztiszta, egy narancs és egy kicsit tükrös sötétbarna "lencse". Ez mindenféle fényviszonyokhoz megfelelő, tulajdonképpen nem is glassesnek hanem windshieldnek híjják..
Már cseppentek viszonylag gyakran, és minden ok is. Sőt vasárnap voltam kerékpározni (ami a fő ok volt a lencse mellett) és nagyon klassz volt, hogy végre nem szemüvegben kellett tekerni. Vetem elég profi kerékpáros szemüveget ami megakadályozza, hogy a szél meg a por belerepüljön a szemembe, szóval nagyon élveztem.
9 körül leültem a képernyők elé és 14:00 körül úgy éreztem jól esne egy cseppentés, de még nem szúrt, csípett, nyomott, csak "éreztem".
Cseppentettem és elmúlt a kis kényelmetlenség.
Este kb 10ig benn volt a szememben. Elégedett vagyok vele.
Én a monitor és a légkondi miatt abbahagytam a lencseviselést. Meg olyana szemem, hogy távolra kell -8,0D (lencsében -7), de közelre a -5,5 a jó, szóval -5 lencse kellene, és vezetéshez -3 szemüveg, az esetleg jó lenne. De 8-10 órán át egyfolytában ugyanoda nézni, közben a normálisnak kb. felét pislogni, na ezt nem bírtam. Így csak hétvégén, szabadságon, szóval különlehes alkalmakkor hordok lencsét, pont emiatt egynapost.
hát tudom, hogy nem nagyon pozitív, a füst miatt már bibappoltam, az megoldódni látszik, de a légkondival nem lehet mit csinálni... a helységben 11 szerver van, és hát itt nem érvényes az ember a gép előtt :)
Ma jöttem lencsével először munkába, reggel óta a szememben van, de eddig semmi különös, jól érzem magam benne/vele.
A múlt héten én is beléptem a lencseviselők táborába! b&l softlens66 lett egy hónapos lencsék. Nagyon kényelmes, csaka szemem eddig megszokta a fényre sötétedő szemüveget, uh. most napcsemcsi kell, mert sok a nagy fényesség. Meg a szelet is érzem, de hát megrögzött szemüveges voltam. ('85-től!)
Sajna légkondis helyen dolgozom, plusz némi füst is van, és monitort nézek, tehát nem én vagyok az ideális lencseviselő, de adtak műkönnyet vagy mit amit csepegtetni kell.
Még bénázok vele reggelenként, mert a tisztító/tároló folyadékkal kell lemosni is, és az még nem megy, minden csupa csatak :) de legalább a család jól szórakozik rajtam :)
Köszi, akkor veszek olyan AOSeptet. Nagyon remélem, hogy tényleg vírus, már csak egy kicsit eres, nagyon közelről látszik, és nem is szúr. Csak megúszom... egyébként mi a következménye, ha valaki nem kezeli a kötőhártya gyulladását?
Szia Megara!
Tényleg nem nekem írtál, bocsi. Van egy szemüveges topic is, meg egy szemműtétes is, néha belekeveredek.
AOSeptet elméletileg minden, gyakorlatilag majdnem minden optikában lehet kapni.
Ha a csepped c-vitaminos, és javul tőle, akkor nekem is vírus a gyanús.
E-mail félreértés volt, SZem-nek írtam, hogy ha kell, elküldöm a szemem bescannelve, csak valaki mondja meg, mi baja... :) De tegnap voltam szemészeten. Ennek ellenére bescannelem, ha épp arról van szó, enyhén rettegek attól, hogy allergiás vagyok a lencsére. Nagyon szerettem, tökéletesen látok vele, és nem bírom a szemüveget...
Nem használtam még soha AOSeptet, nagyon köszi a választ, legalább nem kell kidobni a 2 órát használt lencsét. Már csak az a kérdésem, hogy az AOSeptet hol lehet beszerezni? Gyógyszertárban, vagy optikában?
Tegnap elmentem a cseppjeimért, már jobban néz ki, óránként kell használni, valami C vitaminos izé. Remélem túljutok rajta hamar.
Szia Megara!
A mailedet nem nagyon kaptam meg... (pedig online vagyok)
A vírus ellen az AOSepten kívül nem tudok semmit tippelni. Ez hidrogén-peroxid oldat, nagyon gyilkos. Bár most úgy néz ki, hogy a prion ellen nem hatékony. (Creutzfeld-Jacob) Minden más ismert kórokozót kikészít. Mint a Domestos. A lényege, hogy a peroxid molekula csak egy oxigénatommal nagyobb a vízmolekulánál és BELEmegy a lencsébe is. A vírus pedig olyan kicsi tud lenni, hogy elbújik a lencsébe, és más fertőtlenítőszerek nem férnek hozzá. A peroxid pedig igen.
Vagyis: tedd AOSeptbe, de vigyázz, olvasd el a használati utasítást! Az oldat a szemmel közvetlenül nem érintkezhet, csak semlegesedés után. (ha már használtál ilyent, akkor bocs)
SZem, köszi a választ, közben írtam is egy mailt, de lehet, hogy megoldódik a dolg, legalábbis remélem.
Most voltam szemészeten, megnézte a doktornő, és azt mondta, hogy szerinte vírusos. (Már a második doki mondja ezt). A szaruhártyám teljesen egészséges, állítólag ha a lencsére lennék allergiás, akkor ott sem lenne minden rendben. Viszont arra a cseppre, amit használtam, már az elején azt mondta, valószínűleg nem üti agyon... szóval remélem csak nem volt tökéletes a gyógyulás. Azért merem remélni, hogy ha két szemész ugyanazt mondja, nagyobb a valószínűsége, hogy valóban nem a lencse miatt van. Ő is azt javasolta, hogy ha esetleg a lencse használatakor újra kijön, próbálkozzam más fajtával. Viszont szerinte ha hordás során két hónapig nem jött ki, akkor nem amiatt van.
Még annyi kérdésem lenne, hogy a lágy lencsémet muszáj eldobnom, és újat használni, vagy azt amit tegnap bontottam ki, és 2 órát használtam, valahogy lehet fertőtleníteni? Nem valami olcsó a tórikus lencse, ha lehet, nem szívesen dobom el már a másodikat...
Köszi!
Szia! Sajnálom a problémádat, de rossz hírem van, innen nem tudom megmondani, mi lehet az oka. Egyébkénk tényleg lehet egyszerre két gond is (púpos is, sánta is:))).
Ha új lencsét tettél fel, akkor azon nyilván nem volt kórokozó, tehát biztos nem visszafertőződés.
Allergia pedig elég jellemző tüneteket okoz - nézz bele egy scannerbe! - azt viszonylag jól fel lehet ismerni. De a nagy kérdés az, hogy nem bújkál-e valami góc benned, úgymint: mandula, ami mindig begyullad, fülfájás, lukas fog könnyen megfázó vese vagy petefészek (bocs, ha nem aktuális) szóval ilyesmi. Ez ugyanis a lencseviselést egészen tönkreteheti. Amivel lehet még próbálkozni, az egy másik típusú kontaktlencse. Mondjuk, ha pl Focus Monthly, akkor próbálj Surevuet, Frequencyt, vagy mást. Ha másikat hordasz, akkor próbáld az egyiket. Lehet, hogy az az anyag okoz gyulladást. Szóval, fel a fejjel!
"Apróbb" problémáim vannak... Egy hónappal ezelőtt csúnyán beeresedett a szemem, ezt már annak sem nevezem, olyan mintha legalábbis vámpír lennék. Lencsét kivettem, annyi eszem maradt, rájöjjek, valami nagyon nem stimmel. Elmentem szemészhez, kiderült, hogy kötőhártya gyulladásom van. Előtte az optikusom megvígsztalt, hogy lehet, allergiás vagyok a lencsére, de lehet az is, hogy simán elkaptam. A szemésztől kaptam cseppet, ezt használtam, úgy két hétig, teljesen elmúlt, nem viszketett, nem szúrt, nem volt eres. Vártam két hetet, nem tapasztaltam semmit, úgyhogy ma reggel beraktam egy friss lencsét. Két óra múlva olyan lett a szemem, mint előzőleg, talán még olyanabb. :((( Most kezdhetem előről, az tiszta sor, de nem tudom, én nem vártam eleget, és túl korán akartam elkezdeni hordani a lencsét, vagy tényleg allergiás vagy rá?
Annyit még hozzá kell tennem, a szemésznek mondtam, hogy kontaktlencsém lenne, ha tudnám hordani, mire kifordította a szemhéjjam... nem nagyon tetszett, utálom, ha ilyeneket csinálnak. :( Mindenesetre azt mondta, nem allergiás, hanem vírusos kötőhártya gyulladás. Akkor most mi a teendő? Menjek el újra szemészhez, vagy csöpögtessek, és várjam meg míg elmúlik? Egyáltalán meg tudja azt állapítani egy szemész, hogy allergiás vagy vírusos? (Azóta hallottam emberkéktől, hogy allergiás vírusos, de valahogy ez nekem hihetelennek tűni... valamit vagy elkaptam, vagy alleriám van, a kettő együtt nekem sánít...)
No problemo!
Már erről is volt szó: azokat a napokat számoljuk, amikor hordtad a lencsét, amikor a tokban van, azokat nem. De a 8 óra is egy napnak számít, az nem tolja ki a viselhetőséget. 1-2 nap persze nem számít, csak vannak olyanok, akik mondjuk 2 hónapig akarnak egyhónapos lencsét hordani. Horror!
Az 1-2 ezer forint tényleg elég sok, de megváltoztatni nem lehet, javaslom nézz utána az árnak, és ha találsz valami jót, itt megoszthatod másokkal is. Nálam 8000.- egy doboz, de még csak nem is Bp.
Udv segitokesz barataim,
Nem szerettem volna flame-et, csak en altalaban max napi 8 orat hordom, van amikor kevesebbet, szemuveggel felvaltva, sot olyan is van, hogy 1-2 napot kihagyok (a tisztitast persze nem felejtem el), szoval nem hiszem hogy ilyenkor par nap tulhordas kockazatos lenne. Ti mindannyian a felbontastol szamitjatok az 1 honapot? :-o
Egyebkent csak a realis ara erdekelt volna, mert ugy tudom eleg nagy a szoras Bp-en, es 1-2 ezer Ft kulonbseg/doboz nekem azert szamit, lehet, hogy nektek nem.
epoc
Már lehet, hogy írtam lentebb: a szemén senki se spóroljon. A Surevue lencse egy hónap élettartamú. Egy hónap (viselés) után el kell dobni! Az árát meg nagyjából a beszerzési ár határozza meg. Az meg mindenkinek egyforma. De én nem keresnék a (budapesti) belvárosban olcsó terméket.
"Valamint erdekelne, hogy kinek mennyi altalaban ezen tipus "elettartalma"? "
Ez elg furcsa kerdes a kontaklencse elettartalma nem embertol fugg, hanem a lencsetol, ez a lencse asszem 1 honapos, de mar szo volt itt rola.
Lehet szorakozni tulhordassal, mint ahogy meg az egy napja lejart tejet is meg lehet inni, de neha meg a 2 napja lejartat is, dehat ott ugye max egy gyomorrontast kockaztatsz, de nem a szemed egeszseget, ami kicsit masfajsulyu dolog.
Sziasztok!
Legyszi segitsetek, hol lehet olcson J&J Surevue lencset kapni a belvarosban? Valamint erdekelne, hogy kinek mennyi altalaban ezen tipus "elettartalma"?
Van egy Persecon Keratoconus nevű lencse, ennek a belső oldala a kúpos felülethez van igazítva, ez gázáteresztő lencse és viszonylag gyors megszokást biztosít. Az ára nincs benn a TB közlönyben, így csak azt tudtam volna, hogy megkérdezem a klinikát (I. szem) viszont egyszerűbb, ha te kérezed meg, mert a kórelőzményt is el tudod mondani. Itt megtalálod őket: http://www.szem1.sote.hu/
Az allergiáról: csakugyan stimmel, hogy van aki jobban bírja az allergiás szezont kontaktlencsével, hiszen a szaruhártya egy részét eltakarja a pollenek elől. Van aki viszont rosszabbul bírja, ha rajta van.
A hagyma és füst: sőt a könnygázt is jobban bírja a szem, van olyan fegyveres erő, ahol a védőfelszerelés része a KL. VISZONT: a káros anyagok a lencsében összegyűlnek. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy mondjuk kontaktlencse nélkül a kocsmában csípi a szemet a füst, de ha kijövünk a levegőre, már nem. Kontaktlencsével nem csípi annyira, viszont sokkal tovább. (a hagyma legalább nem egészségtelen)
Sziasztok! Végigolvastam az eddigieket és úgy látom, van itt néhány igazi profi, az ő válaszukat szeretném kérni néhány kérdésre:
1/ kb 10 éve szaruhártya átültetést csináltak az egyik szememen Debrecenben, de a másik is keratoconusos, igy azt is kellene. Mivel már ismerem a macerát, inkább nem vállalom. Milyen lencsét lehet/kell viselnem? Keményet /lágyat/ egyéb?
2/ Én még a műtét előtt egyszer próbáltam lencsét, nem tudom milyen fajtát a Mária utcában, nagyon nem birtam, abba is hagytam a küzdelmet... Most Kanadában vagyok, itt kemény lencsét ajánlottak rá, jól mondják-e?
3/ Itt átszámitva 40E Ft-ért kapnám a lencsét, milyen ár ez az otthonihoz képest, vegyem, vagy ha nyáron hazaköltözöm, csinálják ott? Esetleg SZTK-ra is menne?
Köszönöm a válaszokat! Got
Sziasztok. Ez a hagyma-dolog szó szerint így van. Valamikor régen, amikor még olyan lágy lencsét hordtam, ami két éves élettartamú volt, azzal is és a mostani J&J-vel is azt tapasztalom, hogy nem sírok közben. Sőt, ha füstös (dohány) helyiségbe megyek, akkor sem bántja annyira a szemem, mint akkor, ha szemüveg van rajtam.
En sose voltam pollenallergias, de ez a hagymat is konnyebb pucolni dolgot en is eszerevettem. Nokent ugyi eleg sokszor kerulok a hagymapucolassal kozelebbi kapcsolatba es mig lencse nelkul vorosre bogom a szemem, lencsevel szinte fel sem veszem. Ja es szerintem nem lencsefajta fuggo, mert en eddig az ossze lencsemnel tapasztaltam ezt (B&L, J&J Acuvue, Ciba Night & Day)
Szia chromax!
Meg szeretnélek nyugtatni, saját tapasztalataim alapján. Kb. 15 évvel ezelött kaptam az elsö pár lencsémet. Engem is minden évben gyötör az allergia, május-június környékén, de én nem a parlagfüre "kattanok be". Amióta lencséket hordok, a szemeim sokkal jobban bírják a "rohamot", az allergiás tünetek elenyészöre csökkentek. Igaz nem szoktam térdig érö füben gázolni... Söt, hagymát is könnyebb pucolni :-). Persze ez erösen eltérö lehet egyénenként, nálam úgy látszik jótékonyan óvja a szememet a pollenektöl a lencse (Acuvue).
Ha gyógyszerrel tünetmentes vagy, akkor hordhatsz lencsét. A szemcseppek, amiben benzalkónium-klorid van, nem használhatók kontaktlencse mellett. És mindegyik allergiaellenes cseppben van.
na akkor lenne még1:
május-júliusban mindig előjön a parlagfű és egyéb allergiám. eddig szemcseppet használtam rá, ami teljesen hatékony volt, de most hogy van lencsém nyilván ez nem lehet. van rá gyógyszer is, azt lehet szedni, vagy az allergiás hónapokra felejtsem a lencsét?
Van olyan, hogy hibás egy lencse, igaz nagyon ritka. De hát annyit gyártanak belőle, hogy ha minden egymilliomodik lencse rossz, akkor is minden napra legalább egy jut. Gondoljunk bele: hibaarány 1/1000000???? Semmilyen termék nem készül ilyen hibaaránnyal.
nekem múltkor a acuvue nem éppen jött be
az egyik lencse hibás volt és berakás után 30 perccel visszamentem a boltba hogy rohadt szar...erre közölte a csaj hogy azonnal vegyem ki (100%red volt a szemem) és 1 hétig no lencse. kiszedés után 6-7 órával már teljesen kitisztult.
na most ciba van :)
Szóval manapság már nem nagyon van szükség szoktatási időre. Viszont ne közvetlenül a nagy nap előtt menj kontaktlencséért, mert vannak olyanok, aki nem bírnak lencsét viselni. Nos, ha ha te sem bírsz, és akkor derül ki, amikor épp talpig fehérben vagy, az elég kínos.
De menj el egy optikushoz, vagy szemészhez, szívesen tájékoztatnak. Egyébként úgy tudom, egynaposból a legkisebb kiszerelés 10 darabos, és a legkisebb kockázat pont az egynapos lencséknél van. (csak vigyázz, rá ne szokj :)))
Én élből csak és kizárólag egynapos lencsét hordok, és azt is csak ritkán, főleg hétvégén, illetve szabadságon, mert a munkához nekem sajnos nem jó.
Mivel a szemem -8,0 sph, -0,5 cyl, erre -7,5 lencsét hordok, szóval igen jólesne ha ott, ahol a szemüveg semmiképpen nem válik be, hordhatnék lencsét. Az uszoda speciálisan ilyen üzem. Tehát ha egynapost használok, és akár az öltözőben már ki is veszem, és szemüveg vissza, akkor a fertőzés veszélye gyakorlatilag nulla?
És ugyanez a Balatonban?
Szerintem nem kéne ereződni. Az oxigénhiányt jelent. Meg a nyomás is lehet attól. (persze mástól is) Mindenesetre akár a lencse enged át túl kevés oxigént, akár a te szaruhártyádnak nagyon magas az oxigénigénye a tünet kialakulhat. Javaslat: rövidítsd a viseletet, vagy válassz nagyobb oxigénáteresztésű lencsét.
mostanaban ugy erzem, mintha "nyomnak" a szemem, mikozben rajtam van a lencse. Ez mitol lehet? A lencse hibaja? (Frequency) Vagy a szememnek lehet valami baja?
Illetve meg1 kerdes:
Doki rendszeresen nezi a szemem. Megkerdeztem tole, mit latott: kicsit eres a szemem, de szerencsere nem valtozott. Erre mondom en, hogy minimalis erezodes minden lencsesnel van, szoval biztos nincs gond. (ezt mondta nekem az elozo cegnel az optometrista). Szerinte viszont nem jelentkezik a lencseseknel alapbol erezodes. Most akkor mi az igazsag?
rossz dolog ez e túlhordás, sajnálom, hogy azelőtt nem vettem komolyabban, dehát az orvosok is felelőtlenebbek voltak, mert még nem nőtt fel egy generáció a KL minden nyűgével és én is bohókásabb voltam. fontosabb volt, hogy csini legyek egy hajnalig tartó bulin, mint a szemem egészsége,.....ez így nem is igaz, mivel hát nem is nagyon tudtam, hogy mivel jár a túlhordás.....:-(
ugyan ez KL topic, de mi a véleményed a lézeres szemműtétről? vagy esetleg a Vén Péter féle (Bates) szemtréningről?
Ha egyáltalán nem hordasz lencsét, hiszen már meg is állt. Mert kiürültek az erek. Viszont tényleg elég egyetlen túlhordott nap. Ám a túlhordás relatív dolog. Pl ha egy napi viseletű lencsét leveszel este, akkor is előfordulhat, mert a te szemeden már ott vannak az erek, vér nélkül. De a FND-ben bízhatsz.
köszönöm a szaktanácsadást...! ha egyáltalán nem hordok még nagyon jó oxigén áteresztőjű lencsét sem, akkor ez a folyamat megáll, ugyi? és télleg egyetlenegy túlhordott nap is elég, hogy kialakuljanak az erek?
t_kriszta: az erek az oxigénhiány miatt kezdenek el benőni, de elég nehezen. Viszont ha elkezdték, könnyen nőnek tovább. Az erek közötti területen a szaruhártya szövetének a szerkezete megváltozik, átlátszatlan lesz. Ez feltétlenül kerülendő. Próbálj Focus Night and Day lencsét, iszonyú nagy az oxigénáteresztése (de drága egy picit)
bud511: ha csak úszáshoz teszed be és utána kapásból AOSept, úgy nyilván kisebb a kockázat.
Az egynapos lencseket pont erre talaltak ki. Amikor uszol elhasznalsz egyet, aztan kidobod.
Ha ezt a megoldast dragalod, vagy mittomen olyan specko Kl kell neked ami egynaposban nics, akkor hasznalj uszoszemuveget, akkor nem eri viz a szemedet, meg a lencst.
Optikakban van olyan uszoszemuveg, ami atlatszo, meg egyszeru, ha nemtetszik a sportuszoszemuveg.
látom nagyon otthon vagy a témában, így lenne hozzád néhány kérdésem. kb. 8 éven keresztül hordtam KL-t, a szemem ereződött tőle, így hiúság ide vagy oda visszatértem a szemüvegre már több, mint 4 éve, ezalatt csak nagyon ritkán viseltem lencsét, az utóbbi 1 évben szinte soha. az erek állítólag fel nem tudnak szívódni, de már nincs bennük vér, és nagyon alapos vizsgálat mutatja csak ki, hogy nekem vha ilyen gondom volt,.....de ha rendszeres KL viselésre térnék vissza megint megtelnének vérrel.....:-( szerinted? tulajdonképp mit okoznak ezek az erek?
Akkor az lenne a kérdésem ezzel kapcsolatban, hogy mennyivel nagyobb a veszélyeztetettsége a szemnek, ha pl. kizárólag arra a két-három órára teszi be az ember a kontaktlencsét, ameddig úszni megy (mivel szemüveg vagy lencse nélkül talán a medence szélét is problémás lenne megtalálni :)) és utána rögtön kiveszi, beteszi Aoseptbe és legközelebb a fertötlenítési idö után használja csak újra a lencsét. Nekem ugyanis leginkább tényleg csak azért kellene a lencse, hogy lássak úszás közben is valamit.
Itt egy nagy tévedés van!
A szerek nem kiküszöbölik a lerakódást és bacit, hanem eltávolítják. Csak azt, ami már rajta van. És amíg el nem távolítod, az addig a szemedet veszélyezteti. Uszodában sokkal-sokkal jobban mint máshol. (Ámbár pl. német uszodákban simán lehet úszkálni. Valahogy ők sem zuhanyozni, sem pisilni nem felejtenek el - úszás ELŐTT) Szóval pl az uszodaconjunctivitis névre keresztelt gyulladás (miről is kaphatta a nevét) ocsmány fekéllyé is alakulhat ha kontaktlencse alatt fejlődik. Anélkül meg másnapra elmúlik.
"ki lehet küszöbölni mindenféle lerakódást a lencséröl."
Nem MINDEN lerakodast! Csak a lerakodas egy nagy reszet. Ha igy lenne, hogy minden feherjelerakodas es minden bakteriumot es minden piszkot el lehetne tavolitani a lencsekrol, akkor amig szet nem malik lehetne hordani, hisz semmit se valtozna. De ez nincs igy, legalabbis amennyit en olvastam a dologrol, de en csak egy szemetfelto KL hasznalo vagyok, nem optikus:-)
Nem értek ugyan különösebben az egész dologhoz
- bár már nagyon régen van kontaktlencsém, az elsöt még 1986-ban vettem - de azt hittem, hogy az Aosept-tel való tisztítás, illetve a fehérjoldó tabletta használatával ki lehet küszöbölni mindenféle lerakódást a lencséröl. Ha így van, akkor ez még kisebb veszélyt jelent az egyhónapos lencsék használatakor. Rosszul látom a helyzetet?
Azert mert ha az a jo kis uszoda vagy termeszetes viz eri a lencsedet, akibe kitudja hany es milyen ember meg mi minden megfordult olyan jo bacik meg gombak, meg akarmi beleragad a lencsebe, hogy meg.
Es nem tudsz minden piszok letiszttani a lencsedrol, es eszre se veszed, mert ugye nem latszik rajta, de frankon megfertozi a szemedet!
Aztan mire eszreveszed addigra mar NAGY baj van.
Az uszodával kapcsolatosan érdekelne, miért nem lehet/jó ott kontaktlencsét használni? Én eddig szinte mindig csak erre a célra használtam a lencsémet és nem volt semmi gondom vele. Ezelött Weicon tórikus éves lencsém volt, amit több mint két évig használtam - persze optikusi ellenörzés mellett - pont azért, mert olyan ritkán volt használva. Mivel ez a típus megszünt most kaptam újat, annyi különbséget érzek, hogy az elözöhöz képest ennél szinte észre sem veszem, ha a szememem van.
" És még valami: uszodába külön kontaktlencsét vigyetek, különben minden gányaságot összeszedhettek, nem csak szembetegséget!"
Szerintem, meg uszodaba, kontaklencsesek csak nagyon jol zaro uszoszemuvegben menjen.
Ha nem tul eros a lencseje, akkor meg VEGYE KI. Ha eros es mindenkeppen kell akkor erre az alkalmakra viseljen egynapos egyszerhasznalatos lencset, de ne olyat amit utana meg hetekig, vagy honapokig hord!
Aki kintaklencset visel az legyen tudataban ennek hatranyaival es kotottsegeivel!
Egyeb sportokban megadja a szabadsagot a szemuveggel szemben, de uszodaban sstrandon igen visszaszorito tenyezo. Mert anelkul szepen bakteriumok kerulhetnek ra, hogy eszrevenne a viseloje.
A tokról: olyan ápolószert vegyetek, amelyikhez minden palackhoz új tokot kaptok. Ha mégis főzni kell, akkor úgy, mint a tojást. De nem mindegyik tok bírja.
Az uszodáról: NE VIGYETEK SEMMILYEN KONTAKTLENCSÉT! Vagy tegyetek rá tutira záró úszószemüveget. A többivel teljesen egyetértek.
SZem, nagyon jót nevetnék aranyos hozzászólásodon, ha nem ilyen súlyos dologról lenne szó. :-) Ez csak egy halvány mosolyka. Lehet abban valami, amit mondtál!
Náthásan, influenzásan senki ne hordjon lencsét! Ne mossatok előtte illatosított tisztítószerrel kezet! Ha érzitek, hogy kiszáradt, és húzódik, vegyétek ki, mert előbb-utóbb magától kiesik! A tokot havonta főzzétek ki! És még valami: uszodába külön kontaktlencsét vigyetek, különben minden gányaságot összeszedhettek, nem csak szembetegséget!
A csoporttársad nagyon felelőtlen volt. Ha csak kisebb baj lett volna, azt mondanám, meg is érdemli. Vakságot azonban senki sem érdemel. Én is láttam néhány ápolatlan lencsét. De el tudjátok képzelni, milyen lehetett az, amelyiktől megvakul valaki? Gondolom, sima csapvízben tárolta, amit félévente cserélt, és néha öntött hozzá egy kicsit, hogy ellepje a lencsét. Vagy el sem tudom képzelni mit csinálhatott. Csak úgy nem vakul meg egy ember ilyentől. Na ja, van néhány dolog, mint pl. retinaleválás, látóideggyulladás, trombózis a látóideg ereiben és ilyesmi. De a KL-től először begyullad a szem. Na, ha akkor sem gyanús...
Nagyon vigyázzatok a lencsétekre, hogy hogyan tartjátok, hol, stb!
Nekem 5 éve van, és csak akkor van gondom, ha előjön nyáron a parlagfű-allergiám.
Az egyik csoporttársam megvakult a bal szemére, most tudtam meg. Azt mondták neki, hogy koszos volt a lencséje, mindenfélékkel össze volt fertőzve, és nemment el orvoshoz időben. Én most nagyon megijedtem. Mondjuk, rendesen hordom, tisztán tartom, satöbbi, de mégis, ezek szerint ez velem is megtörténhet.
most vettem Johnson SureVue 1 hónapos lencsét. Amikor hazaértem, akkor vettem észre, hogy van rajta pirossal egy olyan felirat, hogy Free trial lens, not for sale. Lehet ebből valamilyen bajom? Pl lehet, hogy ezt a lencsét valójában nem 1 hónapos viseletre készítették? Eddig még nem fordult ebben az üzletben velem elő, hogy "próbalencsét" kaptam volna....
Ha semmi panasz a lencsével, szerintem nem érdemes változtatni rajta, bár néha bejön. Azt kell tudni, hogy azonos kategórián belül nincsen "legjobb" kontaktlencse. Viszont természetesen nem egyformák, és az egyik szemnek az egyik lehet jobb, a másiknak a másik. Nálam is vannak különböző páciensek, az egyik a másik által istenített lencsét simán leszarozza, nyilván, mert neki nem az volt a kényelmes. Van aki a westerncsizmát tartja a legkényelmesebb lábbelinek, én meg inkább a bakancsot. Szóval, ha a lencsével semmi baj, szerintem nem kell variálni vele. Amúgy is becsapós, mert ha influenzajárvány közepén próbálsz ki egy csúcskategóriás lencsét, lehet, hogy gond lesz vele, és nem is a lencse az oka, hanem egy hülye kis vírus....
Én egy hónapos lencsét hordok évek óta, volt már többféle: B&L, Focus, Biomedics meg még egy, amire nem emlékszem, valami J-betűs. Hát a Biomedics magasan a legjobb, legkényelmesebb. Az az érzésem, vékonyabb is a többinél. Árban pedig kb. egyformák. Szóval, aki most próbálkozna ilyennel, annak ezt a márkát javasolnám.
Nemrég voltam ellenőrzésen kontaktlencse ügyben. Eléggé meg voltam rémülve, hogy azt közlik majd, nem hordhatom. De mint kiderült a szaruhártyám szép, és - nem tudom ez mennyire lehet igaz - azt mondták, ritka jól látok, állítólag -1,75 cilinderrel nem gyakori, hogy ennyire tökéletes. (Persze még mindig nem értem a felét sem, miért olyan ritka, hogy azt a sort is jól láttam a táblán, amit a nő szerint már nem feltétlenül kellett volna...) Mindegy lényegében, én örülök neki, hogy nem problémás a dolog. :)) Most csak az a kérdés, hogy a későbbiekben érdemes-e más fajta lencsét kipróbálni... Ezzel jelenleg nincs semmi bajom, de lehet, hogy van olyan, amelyik jobb lenne...? Érdemes váltogatni és úgy kitapasztalni, hogy melyik felel meg leginkább?
A SOTE nem rossz, egyáltalán nem kell elkerülni, csak elég sokan vannak, akik várakoznak. Ha a dioptriád olyan, hogy felírják az Egészségbiztosító terhére, akkor a legjobb, ha odamész. Ha nem jár, akkor nem érdemes sokat várni, keress egy nyugodtabb helyet.
Én egyébként a mezei kemény lencse helyett inkább RGP, vagyis gázáteresztő lencsét ajánlanék. Az a néhány páciens, akit sikerült - az amúgy drágább - RGP lencsére rábeszélni, (nem lágy lencséről tértek át!) mind nagyon elégedettek voltak a döntéssel.
Sziasztok!
Lehet, hogy nagyon naív a kérdésem, de: ha van egy ősrégi kemény kontaktlencsém, és észrevettem, hogy romlott a látásom, akkor ha már amúgy is új lencse kell, milyet célszerű iratni? És hol? Állítólag a SOTE N+1-es számú szemklinikáján felírják. Vagy ezt inkább kerüljem el nagyívben?
Ha nem ide, akkor hova menjek? Olvastam az alábbiakat, de az így megjelölt üzletkör még mindig túl tág kategória.
Az én szemem közepesen világos, de az holt biztos, hogy rendőrrel nem kerülök olyan közeli kapcsolatba, amilyen távolságból eddigi ismerőseim észrevették, hogy lencsét hordok...
Én például egyáltalán nem foglalkozom B&L lencsékkel. Én tudom, hogy miért nem.
Ha egy kontaktológus profi, és elég sok kontaktlencsét illesztett már, akkor neki egy külföldi út bármelyik cégtől belefér, úgyhogy ez nem döntő. Egyébként, ha elég lencsét illeszt, maga is ki tud egy kisebb Antarktisz-Venezuela-Haiti-Japán-India-DélAfrikai körutat fizetni :))
(vagy ha FKGP tag akkor meg....)
Szóval egy igazi profi azt a KL-t szereti forgalmazni, amelyikkel kevesebb problémája van. És azzal van kevesebb problémája, amelyik a legjobb, pontosabban az adott szemre a legmegfelelőbb. Mert, ha nem ezt teszi, a paciens visszamegy reklamálni, amit senki sem szeret.
Szóval keressetek egy olyan üzletet, ahol esetleg sokan vannak, nem az látszik, hogy csilivili üzletben szőke tündérek unatkoznak, a fehér köpeny nem fontos (de persze nem baj), a kontaktológus barátságos, (ha sokat vigyorog, még jobb) dugig van műszerrel, amik nemigen vannak letakarva, és tele van mindenféle kontaktlencsével és prospektussal. A hely mérete nem számít.
Így jó esély van, hogy azt kapjátok, amire szükségetek van.
Szerintem attól függ leginkább, hogy milyen lencsével foglalkozik az aktuális optika. Mert ha csak Bausch & Lomb-al, akkor nincs sok választási lehetőség. De javítsatok ki, ha tévedek. A minőségről nekem nem sok fogalmam van, mert csak most kezdtem...
Szia! Mint látod idetaláltam :) Jártam már itt ezelött is, de csak olvasgattam. A lewncsével kapcsoaltban is lennének kérdéseim, pl. mi alapján dönti el az optikus, hogy melyik gyártó lencséjét adja el nekem? Remélem nem az a döntö, hogy melyik terméken hány százalék a haszon, vagy esetleg valami egyéb juttatás a gyártó cég részéröl, például egy drágább utazás a legtöbbet eladó üzlet két embere részére - ahogy az a szemüveglencse/keret esetében nem is egyszer megtörténik! Hogyan lehet eldönteni, hogy nekem a Ciba, a Johnson vagy éppen a Bausch and Lomb lencséje a legmegfelelöbb? Nem hiszem, hogy minöségben ne tudnának ezek a gyártók közel azonos szintet produkálni. Tudja valaki a választ?