Nem csupán a család volt nagy, nagyon szépnek tűnik a ház is!! Ma már tökéletesen el tudom képzelni a házzal, családdal való elfoglaltságok idejét....
MI Ittlánytól kaptunk karácsonyra egy -egy fényképalbumot (1 Férjnek, 1 nekem).Rengeteget dolgozott a régi képekkel. Sok rokont faggatott ki... jobban ismeri a rokonságot, mint mi.
Nem is bírom ki, hogy ne tegyek én is egyet ide...
A baloldalon anyum áll, középen a nagymamája azaz az én dédim (hát nem rémes!! Már nem tudunk róla semmit!!!Hogy élet, miről álmodott, mit/kit szeretett...
Bocs Méz, hogy utánozlak. A dédijeink olyan hasonlóak egymásra, nem?? Hány éves lehetett?? Szerintem nálam biztosan fiatalabb. De ez a ruha úgy öregít... (Bocs, dédi!!Miért? Dédi??
az iagzság az, hogy a családrólegyáltalán nem meséltek! Képzeld el, Anyum, aki beházasodott a családba ő tartotta a kapcsolatot. Nekem most derültek ezek a kapcsolatok ki, hogy a dédmamám 2 héttel Apuék esküvője előtt szilveszterkor halt meg; hogy a képen látható és sokat emlegetett Zsófi nagyanyám és a gangon álló ikertestvére a dédi 41.életévében születtek - gondolom utolsóként; hogy voltak nagybácsik, akikről soha senki nem mesélt...pontosabban nem tudtuk a rokoni fokozatokat.. volt "ángyika" (azt sem tudom, hogy az milyen fok), de a nagybácsik, azokról nem sokat hallottam.
Ezeket most derítettem fel, egyházközségben, levéltárban...
Nagyapám meghalt, amikor én 4 és féléves voltam, nagymamám (aki itt elégedetten mosolyog a 4 szép gyereke mellett), nagyon mogorva lett férje halála után, nem volt mesélős...Apu igen, ő bohóckodott; neki az állatmesék voltak a kedvencei (de, úgy hasból!!), róka, nyuszi és a farkas...ez volt a szereplőgárda.
És énekelt, zenélt. Nagyapám valamiért 3 gyerekét bendzsózni tanítatta (honnan volt az ötlet a Viharsarok csücskében - fogalmam sincsen), Anyu azt mesélte, hogy a kamaszoknak minden vasárnap 3 után a nagyapámat kellett szórakoztatni, nagon szerette a zenét hallgatni.
Meg láttam képet a falusi színkörről is, Apum 17-18 évesen....a Falu rossza!
SzEditke ! Most már ezért is várom a tavaszt ! Nagyon kíváncsi vagyok!
Nagyszerű lányod lehet, hogy merészen nekivágott egy gyönyörű, de sok munkával járó életnek.
Náluk is van már unokád? Ott nagyon szép lehet gyermeknek lenni !
Előre is köszönöm, hogy elmehetek lányodékhoz !
Mikor lesz a festéses vizsgálat? Nagyon vigyázz magadra addig is. Lélekben mindig veletek vagyok, ez nem csak frázis ! A kuckó nagyon velem, bennem él, és néhányan a régi lakosztályból is.
.....én nem mondta a pirine. Nem szeretek ablakot tisztítani, különösen télen.
Olyan "Kincskereső kis ködmön .." hangulat lett itt most. Mézontó, neked érdemes családtörténetet kutatni, sok mindenre emlékszel gyermekkorból, sokat mesélhettek szülők és nagyszülők is emlékeikből. Annyi sok kép idéződik fel nekem is ebben a kuckós hangulatban.
Alföldi nagynéniknél, anyám szülőházában is volt kemence, ott is sutnak hívták a melegedő helyet a fal és kemence között.
Megható nézni ezt a nagy családot !Mennyi munka, gond lehetett dédmamád vállán! Bírnánk, bírtuk volna mi azt???
Istenem!! Hogy milyen jó is egy jó kis óra!! Ha hamar elröppen az idő, az jóóóóó!! És most hamar elröppent. Mindjárt nem is érzem magam Evicska von Depicskának::))))
Méz!! Annyira meghatódtam a régesrégi képen!! Még a gépról is mintha a régi idők illata lengte volna ba a kuckót!! Milyen lehetett ez az illat?? Hát most nekem mindenképen a kemence ontja az illatot.. Bár ha belegondolok, az soha illatot nem ontott... Vagy de??Nagymamám a konyhából fűtötte, én a szobában melegedtem a falánál. De jó volt a kemencéhez támaszkodni!!!!
Mennyire lehetett más a kemencében sült tök a mikróban sültnél?? Vagy a sültkrumpli???Biztos más volt..
Amikor már M.o-n laktunk kisgyerekkoromban, a szomszédba jártunk tejért. Drága Leitert néni!! Álltunk, s vártuk, amíg megfeji a tehenet. S hoztuk boldogan A HABOS FRISS TEJET.
Aztán modernizálódtunk. A boltban vettük a pasztőrözöttet... És amikor férjhez mentem, anyósomék még mindig tartottak tehenet, de sem a férjem sem én nem tudtuk a friss habost meginni!!!
Na el... jön lassan a Vágó, s mivel a kuckóban nincs (hálistennek nincs) tévé, keresek arrébb egyet....És az isteni 2xsültem is vár....
Bizony! A kemencepadka remek hely volt, különösen ha tökmagot is ropogtathattunk üldögélés közben. Hát még a kuckó! Van, ahol sutnak hívják. Ketten- hárman is elfértünk ott egymás hegyén-hátán, mikor még kicsik voltunk.
De ez csak afféle nosztalgiázás. Olyan, mint a görhe. Ez durvára darált kukoricából készült, viz és némi zsír hozzáadásával. Kézzel pogácsa alakúra formálták, és kemencében pirosra sütötték. Nagyon szerettem! Mikor a fiaim már ovisak voltak, megkértem nagyanyámat, süssön nekünk görhét, hadd ismerjék meg Qk is. Nem lelkesedtek érte! Mit mondjak, akkor már nekem sem ízlett annyira.
Idei barangolásomkor találtam nagynéném férjénél ezt a fotót, itt van a régi háza, a nagycsaláddal, nagyapám, nagyanyám, ikertestvére és 4 gyerekük, valamint a dédanyám. Róla most láttam először fotót, de már senki nem tudja megmondani, hogy nagyapai avagy a nagyanyai dédmamám. Mindkettő ebben az időszakban még élt, holott férjeiket régen eltemették. Az egyik 77 volt, amikor meghalt, a másik 89; én rá tippelek. Nagyapám 13. utolsó gyermeke volt, 5-öt elvesztett kicsi korában. Volt év, amikor 2-öt temetett és 1-et szült.
Végignéztem a könyveket 1837-ig, s meglepődtem, hogy milyen rendszeres-módszeres élet volt akkor: esküvők mindig novemberben...
Ha valaki korábban, dolog időben esküdött, ott biztos lehettünk benne, hogy meghalt az előző feleség és pici gyerek maradt a családban.
No, ennek a háznak a melléképületében volt a búboskemence a cipészműhellyel, ahol Apum készített kiscsizmát..de előtte Anyunak esküvői cipőt. Az csudaszép volt, 12 évesen még botladoztam benne.
ves Zsur, pirike és NagyonI ! A képeket a lányom készítette. Pk Gyürüfqn élnek, kecskefarmjuk van, bio kecskesajtokat készítenek és árulnak.
A lányom egyébként gyógypedagógus és újságíró -volt, a férje népmqvelQ -volt A házukat és a belsQket sk. készítették, némi segítséggel. Minden természetes anyagból készült, ez ott elQírás, mert Gyürüfq okofalu.
Nem kell receptre felírni, bárki kaphat itt házhelyt, ha jól tudom, 50 évre 1 Ft-ért. Bárki, aki vállalja az ökofalu szabályait, és itt tud keresQ foglalkozást folytatni.
Pirikém, és mindenki! Tavasszal szervezünk ide egy autós kirándulást, bárki jöhet.
Azért autós, mert tömegközl. eszközzel körülményes megközelíteni, autóval egy nap alatt vígan megjárható!
Nagyon sajnálom, hogy nem tudok rajzolni. Úgy magam elé képzeltem azt a cipészműhelyt, téged, ahogy élvezed nagypapa vidám játékosságát, szeretetét, és a meleget ontó kemencét. Szép gyerekkorod lehetetett ! Mesélj!
Ablakpuccot nemmmmm! Istenem, hogy azt én mennyire úúúúútálom! Párnarendezgetés az igen, az jöhet, meg a virágos ablakpárkány. Na, az lesz az én feladatom.
Az az árva, szerencsétlen ricinus aligha fogja túlélni a telet. Karógyökerei vannak, annak pedig nincs az a cserép, ami jó lenne.
Néztem a képen a kemecét, s az jutott eszembe, hogy bizony volt búboskemencénk Békésben, a nagyapáméknak, annak volt ugye a padkája, s amikor befűtötte nagymamám, a hátat nekivetve ott ücsörögtünk, s hallgattuk Apánk bolondozását. Ez egy cipészműhelyt fűtött, ahol Apa volt a cipészsegég, a háromlábú székkel, és viaszos cérnával 2 tűvel varrta a kiscsizmát.
NagyinI koszi akedves fogadtatast - nem, nem szeretek ablakot pucolni, viszont nagyon nem szeretem a piszkos ablakot. . .ez altalaban eleg motivacio szokott lenni ahhoz, hogy rongyot ragadjak! :))
Nagyonka ! Ki ne dobd a párnákat ! Kellemes és romantikus üldögélni, csak nekem a felállás nem meeeegy! De a fiatalok biztosan élvezik!
Nálam minden évben virágzik a kankalin-------most a fehér és lila-------tavaly a sárga. Boldogan vittem be két szálat a szobámba, azonnal vége lett a melegben. Most az ablakból nézem, meg madáretetés közben.
Semmi jelentősége, csak ránk hasonlít: rásüt a nap, máris meg ill. kinyílik, virágzik, boldog. Aztán jön a csípős fagy, vagy a mesterséges hőség és lehervad.
A ricinus nem évelő, ha kitart tavaszig a cserepedben, hamarabb lesz bokor belőle. Jövőre sok magod is lesz. Nagyon szeretem, ha jó a helye, nagy bokorrá nő, szép színes , hatalmas levelei vannak, tűzpiros virága.
Editke ! Ha van olyan kampány, hogy ingyen bevezetik az ADSL-t, jobb lenne. Másfél évig modenes voltam. 25 óráért 3800 Ft-ot fizettem, telefon átlagosan 5000 Ft. Csak este 6 után mehettem fel a netre. Nappal könyvtárban 1 órát ingyen lehetett netezni, aztán fél óra 200 Ft. Az ADSL havi 9000 Ft és egész nap bekapcsolva a gép, vagy neten böngészek, vagy zenét hallgatok / Bocs. könnyen beszélek ! Mivel harmadik gép vagyok, nekem ingyen van. Egy darabig rösteltem, aztán azt gondoltam, annyi mindent elvettek tőlem: én ezt megérdemlem ! /
Na má meg is jöttem... Igaz, nem sokáig fonnyasztom itt a fenekem (ezt egyszer egy anyukától kaptam meg a kukorica címerezős táborban, éppen akkor voltam a lelkem mélyéig apum halála miatt gyászban, nagymamám a drágám meg ,aki velünk élt,
kórházban volt- sajnos utoljára, tele voltam bajjal, erre jött Ő, éjjel, sőt az éj közepén akart a gyermekével beszélni, s én nem tudtam erre engedélyt adni, erre ő: mer magának se kutyája se macskája (éppen 2 macsekunk volt) csak itt fonnyasztja a seggét /sic!)
Na miután ebből a mondatból azért nehezen, de kimásztam, írom, amiért újra idefuttam.
1.Virágzik a depi melletti kankalin. a sárga is meg a lila is. Jójeez, vagy a vesztüket érzik ezek a virágok??
2.a szomszédban említették a ricinust. Na mármost itt a kuckóban rátaláltam egy cserépben kornyadozóra. Micsinájjak vele?? Gondolom ki kellett volna ültetnem a tavasszal, de fogalmam sem volt mijez, amikor a barátnőim felhomályosítottak, már késő volt, itt van most és várja a micsinálást.
Csak úgy kicsit bónamártázok vagy ajgnerszilárdozok:
hétágra?? tizenhétre süt a nap!! És még meg is melegítette a hátamat!! Úgyhogy kert, reszkess!! Támadok. Kuckótakarítás majd a hóesésben... Ölég rend van azér, ha jól láttam...A pókokat is kicsalom..
Ki az ágyból!! Hétágra süt a nap....Na először egy nagy szellőztetés...
Közben az állatseregletet megetetem. Édesek a cinkék! A feketerigók neg egészen közel jönnek már...
Kutyáknak csak séta... egereknek méreg... mindenki megkapja a magáét.
Kuckón kívül is takarítunk?? Na akkor először a depihez megyek....Batty... batty... idebattyogtam. Beleköpök. Szerintem én ezt betemetem... Beültetem virággal. Virágfelelős!! Milyen virág illik majd ide? Gondolkodási idő : márciusig.
Zsur!! Légy üdvözölve!! Szeretsz pucoválni?? Pl. ablakot? Hm? Én azt nem - bár ezek a csak vízzel működő rongyok nem rosszak... de ha valaki szereti csinálni... teheti (az ablakpucolást).
Pirine!! Látod!! valaki meglepte a kunyhót egy szépen terített asztallal, székekkel- elég rusztikusak?? mit gondoltok?? De most micsinájjak a párnákkal?? Valahova csak elfér néhány??
Szedit várunk!! Ez a berendezés meddig maradhat?? A kemencét remélem nem akarod majd elvinni... Hol láttál ilyet?? Választ várunk!! Gyönyörű!!!
Jaj de jó! Jaj de jó! Ezért a hírért érdemes volt a plusz forintjaimat áldozni! /4 óra elQtt ugyanis percenként 6 Ft-ot kell fizetnem. 16 óra után jövök!!!!!!
Kuckómama! Én nem tudok párnán ülni! Van kisszékem, azt vihetem? Illetve ülni tudnék, de felállni????
De jó lesz! Kezdjük a takarítást !
Megijedtél, hogy fánkot viszek? Sütünk a kemencében igazi kenyeret! Én még tudok dagasztani !
Félre az ábrándozással ! Hol készültek a fotók? Szép és érdekes a lakás belső, de csodálatos a környezet, a táj! Hol készültek?-----Vagy valamit kihagytam, megyek olvasgatni!
Te jó ég!! Tölgy!! Kemencére nem is gondoltam!! Utánozás majomszokás, de néha hasznos...
A leges baj az, hogy a pecs, amit most varrcolok (ezt a szót most gyártottam, érzékeltetni akarván, hogy varrni ugyan nem tok, de szokok), nem biztos, hogy a hófehér falakra megérdemli feltételét....
Naggyon tecc a szedit féle... (de őszintén!kuckó???) sok kép....
Munkára fel!!! Itt a tavasz!! Holnap nagytakarítom a kuckót!!
Pókháló van már az ablakon (is). Kicsit felújítom a berendezést. Földön ülni tudtok?? Jó nagy párnákat gondoltam szanaszét szórni....Fenék alá, hát mögé...
Sürgősen jelentkezzen, aki nem tud felállni... akkor kapaszkodókat is szerzek....,
Szedit, a szamovárt kölcsön tudod adni????
Boszi!! A pincédben semmi nemes itóka nem maradt??? Meg kéne a gigámat locsolni, s szívesen kínálnék is a máséból pláne...
Kerub!! Segítesz porszívózni??? Vagy inkább beszereled a kabáttartót??
Tölgy!! A könyvespolcon a könyvek mellett/ben legyen cetli a hogyteccettel.... Hm????
Ne hozzatok annyi sütit!! Kicsi a hűtő!!! A múltkor is fel kellett falnom az összes maradékot!!!
Pirine!! A tükröt mégse hozd!!! Csak megleszünk tükör nélkül....
Munka ezer van, jöhet az is, aki a felsorolásból kimaradt....
Nem jó hírt közöltél velünk. Úgy tudom unokaöcsémtől, hogy elég fájdalommentesen végzik az orvosok. Utána már tudják mi a teendő. Időben kell menni, akkor teljesen rendbe jössz. Szerintem ettől van a fulladásod. Ugye ideszólsz, mikor legyünk veled gondolatban, szoríthassunk, erősítsünk.!
Kedves tölgy! Idáig próbálkoztam a kicsinyitéssel, de most feladom. Pedik Ákosom tegnap leírta lépésrQl-lépésre. Majd ha itt lesz, újra kezdem a tanulást.
Persze, ha már megígértem tegyél fel, amennyit jónak látsz. Csináljunk kedvet a tavaszi kiránduláshoz, amin minden kocsival rendelkezQt és kocsiba kéredzkedQt szívesen látunk! A lányomék is örömmel látnak mindenkit.
Sziasztok! Mivel kíváncsa rám se kíváncsi, nektek panaszolom el, hogy nem valami jól kezdQdik az évem. Nagy a valaószínqsége, hogy koszorúér-problémáim vannak, és még januárban sort kell keríteni egy koszorúérfestésre. Mondják, nem nagy ügy, de kissé azért szorongok....
Hogy mosolyogjunk is egy kicsit, a lányom az este végigmérte a 12 éves gyermekét, akinek bizony már pelyhedzik a legénytoll az állán, és felsóhajtott:
-Lassan borotválkoznod kell! Az ember alig takarékoskodik valamicskét a vattán, már költhet borotvára!
Tegnap tanultam az egyik unokámtól a kicsinyitést. Most kipróbálom rajtatok. Ha sikrül, küldök egy-két gyürüfqi képet!
Kiváncsa eszem azt a harmatos lelkedet. Depire remek gyógyszerek vannak, ha máskép nem megy be kell szedni, persze hosszan és türelemmel. Én meg azt hittem országotjársz, közben meg a sutban üldögélsz és depizel.:-(((
nem tűnik-é föl Evicska von Levicskának, hogy itten többen epedve várják? Nem tűnik-é föl, hogy milyen tapintatos népek vagynak? Amint holmi indiszkréció követődne el véletlenül is, akkor jön egy seprűsasszony és suhint egyet, hogy tessen olvasni!
:-))
Mitől vagyon mélabú szívedben? Nincsen ám oka, amikoron is sütött ma a jó Istenke napja, s adott Néked majdnem 17 fok meleget.