A legutóbbi sajtomat érleltük kicsit. :) Most kezdtük meg, nem tudtam tovább várni. 5 napos. Ha egy szóval szeretném kifejezni magam: Isteni! :) Kíváncsi lennék, ha további érleltük volna milyen íze lenne. :)
Most már nem tudom meg, hogy jó lesz-e pár nap múlva, mert megettük.
Akkor elvileg jól csináltam a túrót, mert tényleg olyan krémtúrós volt.
Most akarok egy kultúrával készültet is készíteni.
Csak az a rossz, hogy kevés a tej, mert csak kettőt fejünk, a harmadik 15- én szült, a többi meg egyszerűen szivat... pedig tuti, hogy van bennük kecskegyerek. Még öt van vissza....
Még nem az igazi, bár sokan szeretik a gomolyát éretlenül is.
Az idei első kecskesajtom ma 13 napos, ez már SAJT.
A bontatlan 3 napos, elötte a melegvizes próbasajt.
Túróra visszatérve, az oltós türó soha nem lehet rögös. Inkább krémtúró. Nem kell forgatgatni, csak amikor az alja már összeállt, akkor kell megfordítani. Tetejéröl a tejfölt szedd le, az kicsit segít a savóleadásban.
A savas alvasztású, kimelegített sem lesz olyan rögös mint a tehéntejböl. Más a szerkezet.
Nem tudom, hogy gond lehet e a savóleadással. Eszméletlen mennyit lemertünk róla. Lehet lenne több is? 34 °C-ra hült vissza. Ha megalvadt, akkor onnantól, hogy felvágom és a formába teszem mennyi időnek kell eltelnie? Valaki azt írta, hogy fél óránál ne legyen több.
Nekem is belesüpped a formába. Színig teszem és mire kiveszem majdhogynem felére esik össze.
Tesztelném én szívesen, ha tudnám az micsoda. Gondolom, a savfok mérésére alkalmas kütyü lehet, a szövegkörnyezetből ítélve. Ha jól tippelek, szívesen venném, ha megosztanád, mert most töröm a fejem, hogy szerzek bürettát, pipettát, és nekiállok titrálgatni, mert kivitelezhetetlen, hogy mindig ugyanolyan frissességű tej legyen az alapanyag.
Szeletelhető. Nem annyira kemény, talán olyan állagú mint a sült máj. :) Most ízre nem túl sós, éppen jó. Kicsit savanykás. Talán a tejföl miatt? Egy natúrt érlelek tovább. 18°C-os szobában, naponta többször mosogatom, forgatom. Remélem jó lesz...
Elkészült. :) Majd este megkóstolom. Nekem tetszik.Lett még egy natúr. 8 liter tejből, 1,2 kg. Ez miért lehet? Magas a fehérjetartalma a tejnek? Akkor mérem amikor kiveszem a formából.