Keresés

Részletes keresés

L.Myke Creative Commons License 2011.03.31 0 0 4378

Nagyon tetszik. Füstölt?

Kecskenyica. xD

Előzmény: elefada (4377)
elefada Creative Commons License 2011.03.31 0 0 4377

Egy kis kedvcsináló:

ami a 3 napos és a próbasajtból lett

Vadi új sajt a próbasajt, neve kecskenyica . Hát ez nagyon bejött.:-D

Fölöztem 5l kecsketejet 0-ra .4 dl tejszin jött le, s abbó 23 dkg kecskevajl

8%!!!!!!!!!! a zsírtartalom. Egy jó tehéntej átl.4%!

A tejeket összehasonlítva, nem érzékeltem, hogy a kecsketej tejcukor tartalma alacsonyabb, de a tejszinnél és a vajnál már határozottan érződött.

Törölt nick Creative Commons License 2011.03.31 0 0 4376

Most hajnbalban sikerült lopnom az egyik kecskémtől egy kis tejet. 2 decit! :DDD Ezek a gyerkőcök nagyon dolgoznak.

elefada Creative Commons License 2011.03.30 0 0 4375

Örülök, hogy sikerült. Gratulálok!:-D

Legközelebb duplán indítasz, s megtudod.:-)))

Előzmény: L.Myke (4374)
L.Myke Creative Commons License 2011.03.30 0 0 4374

A legutóbbi sajtomat érleltük kicsit. :) Most kezdtük meg, nem tudtam tovább várni. 5 napos. Ha egy szóval szeretném kifejezni magam: Isteni! :) Kíváncsi lennék, ha további érleltük volna milyen íze lenne. :)

elefada Creative Commons License 2011.03.27 0 0 4373

2, 2,5 napit most még nyugodtan összevárhatsz.

Mértem, hűtóben a harmadik napra sem indul meg még a savfok.

Szabadon hagyva a konyhaasztalon 48 óra után már emelkedik.

Kultúrával , ha megközelítöleg tartod a höt, 20-24 óra alatt jó. Nem májas!

42-45 fok között szoktam kimelegíteni.

Előzmény: genziana (4371)
elefada Creative Commons License 2011.03.27 0 0 4372

Még csak 5 l tejekböl tudok sajtolni. A forma 40 dkg körüli, a próbák kb 20dkg

Előzmény: L.Myke (4370)
genziana Creative Commons License 2011.03.27 0 0 4371

Huh, ezek nagyon gyönyörűek!

 

Most már nem tudom meg, hogy jó lesz-e pár nap múlva, mert megettük.

Akkor elvileg jól csináltam a túrót, mert tényleg olyan krémtúrós volt.

Most akarok egy kultúrával készültet is készíteni.

Csak az a rossz, hogy kevés a tej, mert csak kettőt fejünk, a harmadik 15- én szült, a többi meg egyszerűen szivat... pedig tuti, hogy van bennük kecskegyerek. Még öt van vissza....

Előzmény: elefada (4369)
L.Myke Creative Commons License 2011.03.27 0 0 4370

Nagyon szépek! :) Ezeket mennyi tejből csináltad?

Előzmény: elefada (4369)
elefada Creative Commons License 2011.03.26 0 0 4369

Még nem az igazi, bár sokan szeretik a gomolyát éretlenül is.

Az idei első kecskesajtom ma 13 napos, ez már SAJT.

A bontatlan 3 napos, elötte a melegvizes próbasajt.

 

Túróra visszatérve, az oltós türó soha nem lehet rögös. Inkább krémtúró. Nem kell forgatgatni, csak amikor az alja már összeállt, akkor kell megfordítani. Tetejéröl a tejfölt szedd le, az kicsit segít a savóleadásban.

A savas alvasztású, kimelegített sem lesz olyan rögös mint a tehéntejböl. Más a  szerkezet.

Előzmény: genziana (4368)
genziana Creative Commons License 2011.03.26 0 0 4368

A 4 napos sajtom még mindig gumibugyi....

Elvileg nem kellene már "sajtnak" lennie?

 

elefada Creative Commons License 2011.03.25 0 0 4367

Nem feltétlen szükséges hozzá, ott a melegvízpróba.

Előzmény: L.Myke (4364)
elefada Creative Commons License 2011.03.25 0 0 4366

kb. a félóra, de attol függ, hogy zsugorodik, szárad az alvadék, nem az idő a lényeg.

Akkor mehet a formába, ha a göböcskék már nem málnak szét.

 

 

Előzmény: L.Myke (4362)
L.Myke Creative Commons License 2011.03.25 0 0 4364

Ha lenne savfokmérőm, akkor biztosan tudnám mikor mehet a sófürdőbe a sajtom? :P

Előzmény: elefada (4360)
L.Myke Creative Commons License 2011.03.25 0 0 4363

Nem te vagy az első aki ezt mondja :D :D

Előzmény: elefada (4361)
L.Myke Creative Commons License 2011.03.25 0 0 4362

Nem tudom, hogy gond lehet e a savóleadással. Eszméletlen mennyit lemertünk róla. Lehet lenne több is? 34 °C-ra hült vissza. Ha megalvadt, akkor onnantól, hogy felvágom és a formába teszem mennyi időnek kell eltelnie? Valaki azt írta, hogy fél óránál ne legyen több.

Nekem is belesüpped a formába. Színig teszem és mire kiveszem majdhogynem felére esik össze.

Előzmény: elefada (4359)
elefada Creative Commons License 2011.03.24 0 0 4361

Ugy tünik, csatlakoztál a sajtfanatikusok táborába.:-)))))))))

Előzmény: L.Myke (4349)
elefada Creative Commons License 2011.03.24 0 0 4360

JAJajaj! Ne költs titrálásra. Nagy macera, s végülis csak a tejet tudod mérni, sajtot nem.

Sokkal többet érsz pH mérövel. Tudod a tejet, az alvadékot, a sajtot is mérni.

Az őszi gondjaid is megoldódnának szerintem, mert mérni tudod hol tartasz.

A CMT más téma, de szorosan összefügg.

Ha a tej nem százas, azonnal kijelzi. Az ilyen tejjel savanyodási gondok vannak.

Lehet hogy csak koli, de lehet ,( hú most megesznek) szubklinikai mastitis, minden külsö jel nélküli tögygyulladás.

Ha csak egyé is benne van az elegybe, már nem úgy működik a sajt.

Előzmény: tavaszváró68 (4357)
elefada Creative Commons License 2011.03.24 0 0 4359

Inkább a víztartalma.

Csöpögtetés közben, a forgatáskor belesüpped a formába az alvadék, nálad ez nem látszik.

Még mindíg sok a  savó benne szerintem.

Küldök egy képet, hátha segít. Ez még kb reggelre lesz jó, de a csópógtető formáját már felvette.

 

 

Amivel elösegítheted a savóleadást az 1/3 eltávolítása után, többszöri űlepítés, keverés.

Ha elhült az miatt nem adja le, picit rámelegíthetsz keverés közben.

Hosszabb pihentetés a savó leöntése elött.

 

 

Ezt akkor készítettem, mikor te az első sajtod.

Nem kenegettem, csak vizes ruhával van leborítva.

2* csap alatt lemostam, mert 1-2 kékpenész megjelent.

Hétvégén bontom.

 

 

Előzmény: L.Myke (4352)
tavaszváró68 Creative Commons License 2011.03.24 0 0 4358

Nagyon kis csinoska lett, gratulálok!

Előzmény: L.Myke (4352)
tavaszváró68 Creative Commons License 2011.03.24 0 0 4357

Tesztelném én szívesen, ha tudnám az micsoda. Gondolom, a savfok mérésére alkalmas kütyü lehet, a szövegkörnyezetből ítélve. Ha jól tippelek, szívesen venném, ha megosztanád, mert most töröm a fejem, hogy szerzek bürettát, pipettát, és nekiállok titrálgatni, mert kivitelezhetetlen, hogy mindig ugyanolyan frissességű tej legyen az alapanyag.

Előzmény: elefada (4340)
L.Myke Creative Commons License 2011.03.23 0 0 4356

Szeletelhető. Nem annyira kemény, talán olyan állagú mint a sült máj. :) Most ízre nem túl sós, éppen jó. Kicsit savanykás. Talán a tejföl miatt? Egy natúrt érlelek tovább. 18°C-os szobában, naponta többször mosogatom, forgatom. Remélem jó lesz...

L.Myke Creative Commons License 2011.03.23 0 0 4354

Én úgy tudom, hogy 10 liter tejből 1 kg-nak kellene kijönnie...

Előzmény: lkaresz81 (4353)
lkaresz81 Creative Commons License 2011.03.23 0 0 4353

Ez nomális kihozatal egy gomolya jellegű sajtnál nem?

Előzmény: L.Myke (4352)
L.Myke Creative Commons License 2011.03.23 0 0 4352

Elkészült. :) Majd este megkóstolom. Nekem tetszik.Lett még egy natúr. 8 liter tejből, 1,2 kg. Ez miért lehet? Magas a fehérjetartalma a tejnek? Akkor mérem amikor kiveszem a formából.

 

lkaresz81 Creative Commons License 2011.03.23 0 0 4351

Én az itt leírtak szerint készítem, illetve mivel 15%-os ecetem volt otthon korrigáltam. 2,5l tejhez fél deci 15%-os ecetet használok.

Előzmény: lódri1 (4350)
lódri1 Creative Commons License 2011.03.23 0 0 4350

Az ecettel való oltást kecsketej esetén milyen arányban kell használni?

L.Myke Creative Commons License 2011.03.22 0 0 4349

Persze a munkahelyen felejtettem az oltót... :S Irány vissza... +60km... Drága sajt lesz az már biztos...

lkaresz81 Creative Commons License 2011.03.22 0 0 4347

Köszi! De kicsitsokkal, vagy nagyonsokkal?

Akkor majd kipróbálom.

Előzmény: Törölt nick (4346)
lkaresz81 Creative Commons License 2011.03.22 0 0 4345

mielőtt azt gondolja valaki, hogy különleges szakkifejezéseket használnék, amiket nem tudok:

a présedény súlyát = a présedény formáját

Előzmény: lkaresz81 (4344)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!