Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2000.10.02 0 0 194
Ez a Nyárfatinóru-trükk (öreg nyárfák) véletlenül bejött. Először az újszegedi ligetben találtunk vagy 2 darabot szombaton. Vasárnap Szeged külterületén bóklásztunk a családdal és egy barátommal, egy számomra eddig ismeretlen helyen összejött egy prököltre való. A Tisza-parton Sárga gévagombákat láttam, sajnos cián- és a nehézfém szennyeződés miatt én innen nem merek hazavinni. Másutt, szedhető helyen láttam Gévagombát -fűzfán-, de késtem úgy 3-4 napot, már nem volt 100 %-ban ehető. Mindenesetre örömmel nyugtáztam, hogy még mindig elég jól tudok fára mászni. :-)
Előzmény: bd (193)
bd Creative Commons License 2000.09.30 0 0 193
Szombaton a nagycsarnokban:
őzláb, fenyő- ízletes- érdesnyelű- vörös-érdesnyelű-tinórú, szekfűgomba és rizike!!!!!!!!!
bd
Törölt nick Creative Commons License 2000.09.28 0 0 192
Egy ismerősöm -itt az Alöldön- Nyárfaérdes tinórut talált. A trükkje az -aszály kapcsán mondta-, hogy igen öreg nyárfák alatt kell keresni. Mélyebbről szívják fel a tápanyagot, így a gyökérzetük, a hajszálgyökérzetük erősebb, amit a gomba ügyesen kihasznál. Kis portelverő eső után 5 kg-ot talált. Nem tévedés. Gombaellenőri papírja volt róla. Láttam. A helyet nem árulta el, persze.

Barátaimmal mi is erőztünk tegnap. Nos a termés. Találtunk 2 kiszáradt Óriás pöfeteget. Egy nagyőzlábgombát. Pár darab piruló őzlábat. Hahafelé indulva, már a kocsiból kinézve vettük észre, hogy bent az erdőben -nyárfás- egy tintagomba liget virágzik. Csörtetés be, szedtünk vagy 2-3 kg használhatót. Gyapjas tintagomba volt. Icipici eső volt hajnalban. Sehol sem láttunk csak itt. A közelben egy tanya volt a fák között, talán erősebb volt a pára? Nem nagyon értettük. Arra gondoltunk, hogy valószínűleg reggel óta nőttek ki. De csak itt!

Szóval rendkívül érdekes és talányos a természet. A helyi viszonyoknak, esőknek, páralecsapódásoknak stb. óriási szerepe van.

Ezt az állandó bizonytalanságot én nagyon szeretem a gombázásban.

Előzmény: bd (191)
bd Creative Commons License 2000.09.25 0 0 191
Szombaton a Nagycsarnokban
őzláb, ízletes- érdesnyelű- vörös-érdesnyelű- fenyő-tinórú, óriás pöfeteg (15 cm).
bd
Törölt nick Creative Commons License 2000.09.20 0 0 190
Hahó Szögediek!

A Kálvin tér-Madách utca sarkán, Bőr- és Nemibeteggondozó Intézettel szemben, a sarki nyárfán legkevesebb 5 kg-os Sárga gévagomba-fürt figyelhető meg. A gomba teljesen fiatal, ehető, nagy távolságról észrevehető élénk narancssárga-sárga színe van. Páratlanul különleges és szép ez a hatalmas termőtest, érdemes megnézni és lefényképezni. (Remélem a barátaim nem eszik még meg.)

Esetleg akinek mégis van szíve leszedni, az azért feltétlenül nézesse meg a piaci gombaellenőrrel. Egyrészt mert így illik, másrészt mostanában nem nagyon van szegénynek munkája --- dolgozzon már egy kicsit, harmadrészt biztosan örülni fog ő is ennek a hatalmas-gyönyörű élőlénynek.

Az Élet és Tudomány e heti számának hátlapján szívem egyik nagy szerelme a Császárgalóca képe (Amanita caesarea) látható, ill. az újságban egy rövid ismertetés is szerepel erről a gasztronómiai csodáról.

Üdv,

Kopáncsi

Törölt nick Creative Commons License 2000.09.20 0 0 189
Kedves Lord!

A Mancs nem gombász szaklap, így az abban elhangzottakra nem sok hagsúlyt helyezek. Oxalis barátom szándékozik valamit írni, ezt jelezte, nyilván segíteni fogok neki. De véleményem szerint a reflexiónk el fog maradni. Miért? A közelmúltban az Élet és Tudomány c. kedven lapomban a Tintahal-gombákról szóló cikkben is akadt egy két hibácska, megbeszéltük és hát arra sem küldtünk emailt.

Nem akarok azért sem írni a Mancsnak, mivel én gombázni szeretek, nekem ez egy kedvtelés, így azután azokkal a technikákkal és létkorrupciós eljárásokkal amikkel a nap 8-10 órájában a munkahelyemen kényszerűségből elszenvedek, nem akarom a szabadidőmet is megterhelni. Barátaimmal már több szarvasgomba bemutatót és gasztronómiai bemutatót szerveztünk, ahova mi önezetlenül vittünk be szarvasgombát --- válaszom röviden ennyi.

Ha erőm és pénzem lenne akkor először Oxalisnak hoznék össze egy netcsatlakozást, illetve rábírnám, hogy egy könyvben foglalja össze amit a szarvasgombákról és a gombákról tud. Oxalis-szal egyszer tervbe vettük egy kis példányszámú 100-150 valódi és élő gombász-herbalista újság összeállítását, webes változatot, de bizonyos anyagi és részemről szabadidős akadályok miatt (család, egzisztencia anyagi alátámasztása) egyelőre elmaradt. Mindezt eleinte egyesületi keretekben képzeltük, -jük. Itt az pl. indexen már legalább 40-50 nicket ismerek, akikre máris, simán lehetne alapozni.

Oxalisról már írtam, hogy véleményem szerint hazánk egyik legnagyobb mikológusa, de az ún. hivatalos tudományban elérhető rangokért nem volt hajlandó elveit feladni; pl. a gombák világában egy hiteles tanulmány elkészítéséhez szerinte kb. 10-15 évi intenzív, rendszerezett megfigyelő munkára van szükség, vizsgálati eredményeink határait és kétségeinket pedig mindig jeleznünk kell stb..

Igen arról a könyvről van szó. A kanalak megfeketedésével kapcsolatos megállapítás igaz, de hogy ez miképpen értendő, a választ majd Oxalis megadja, én inkább nem, hiszen én is tőle tudom.

Üdv,

Kopáncsi

Előzmény: lord (188)
lord Creative Commons License 2000.09.19 0 0 188
Riza
A Kossuth klub szervez nem is egyet, de ezt el ne mondd a többieknek, mert utálják az efféle tömeges termőhelyirtást. :)
Viszont vannak más érdkes túrák, ahol mindenki csak pontot vadászik, meg teljesítménytúráz, te meg nyugodtan lesheted a gombákat: http://www.fsz.bme.hu/mtsz/napt00/esem0009.htm

Kopancsi
nem lehetne valahogy eljuttani amit írtál a szerzőnek (Böröcz) és akkor valahogy talán kíjavítaná magát? (ezen agyalok egy ideje) vagy olvasói levél vagy nem is tudom.

A másik: találtam magamnál egy 1896-os kiadású Szegedi Képes Szakácskönyvet (Kovács Teréz). Ez lenne az? Van benne béka kucsmagombával (151), meg teknősbéka vérmártásban (154)-csak az érdekesség kedviért. Engem annak idején a fajdok/ fürjek/ foglyok/ szalonkák (!)békák/ csigák/ lazacok/ süllők bősége késztetett irigykedésre. Meg a kenyérsütés leírása. Meg a ceruzával, szálkás betűvel, néhol németül megejtett bejegyzések :).

Itt egyébként a gombamártás készítésénél (54) a következőket javasolja: "Óvatosság czéljából, midőn a mártás forr, czélszerű egy ezüst kanalat néhány perczre beletenni; ha ez megfeketedik, úgy a gombák mérgesek és eltávolítandók."

Jó módszer, mi?

Riza Creative Commons License 2000.09.19 0 0 187
Kedves Gombázók!
Gombászkirándulások vannak-e?
Aki tud róla kérem írja meg az elérhetoséget!
Már majd be gombászkirándulok!
Előzmény: Törölt nick (184)
lord Creative Commons License 2000.09.19 0 0 186
Benned bíztam, Kopancsi kollega. :) Le a cilinderrel és köszönöm a szakszerű kritikát.
Előzmény: Törölt nick (183)
otouto Creative Commons License 2000.09.18 0 0 185
Kedves Oxalis: Köszönöm a segítséget.
Előzmény: Oxalis (174)
Törölt nick Creative Commons License 2000.09.18 0 0 184
Szándékaim ellenére a Vasteleky úr kapcsán leírtakba egy értelemzavaró hiba csúszott, egy szó kimaradt. Szóval helyesen;
szarvasgomba-keresőkutyakiképzés terén elért számottevő eredményéről...
A hibáért mindenkitől, különösen az érintettől elnézést kérek.
Előzmény: Törölt nick (183)
Törölt nick Creative Commons License 2000.09.18 0 0 183
Kedves lord!

Köszönöm, hogy felhívtad a cikkre a figyelmemet. A Mikológia topicban én már kifejtettem a véleményemet az EMSZE-ről, a cikket ezért nagyon nem kommentálnám. Mégis;
- Aszarvasgomba nem étel, hanem egy igen különleges fűszer. Tehát a szarvasgomba nem olyan mint a Nagy őzlábgomba, nem szabad így felfogni, nem lehet és nem is szabad jóllakni vele. Aki így fogalmaz az egészből vagy nem ért semmit vagy barbár.
- Isztriai szarvasgombát mi kutya nélkül találtunk. A gomba latin neve. Tuber magnatum
- Vasteleky Péter rendőrségi kutyakiképző gyakorlattal rendelkezik, jelenleg vakvezető kutyákat képez ki, kutyakiképzés terén elért számottevő eredményéről vagy komolyabb referenciáról nem tudok. Az egyesületbe információim szerint megkeresésre lépett be az EMSZE-be előzetes tapasztalat nélkül. Azóta már bizonyára kiokosodott. Keresésre egyébként gyakorlatilag bármilyen kutyát alkalmassá lehet tenni. Vasteleky úrról nekem nagyon jó véleményem van, szakmájának (kynológia) egyik hazai kiválósága, emberi életútja szintúgy regénybe illő.
- Magyarországon idáig néhány termesztési kísérlet volt, de mindez kudarcba fulladt, tapasztalat nincs. Mégis tanítják az erre a célra szolgáló tanfolyamokon. :-(
- Nem a szarvasgombát kell védeni (fel sincs mérve, hogy mi van Magyarországon), a feladat ennél sokkal komplexebb, ezt leegyszerűsítve környezetvédelemnek szokták hívni. :-(
- Számos nagyon finom föld alatti gomba van hazánkban amelynek piaci értéke nincs, erre a cikk nem tért ki. Nem keresik, mert nem lehet velük pénzt keresni? :-(
- A szarvasgombának igen komoly kultúrája volt hazánkban, az részben igaz csak, hogy soha nem volt a széles néprétegek által elérhető. Mégis hozzáteszem, hogy nekem birtokomban van, olyan századfordulós szegedi kiadású szakácskönyv, amelyben a világ legtermészetesebb dolgaként közöl a szegedi háziasszonyok számára szarvasgombás recepteket. :-)
- Piros mellény? Fél évvel ezelőtt olasz mintákra hivatkozva csengőt akartak tenni a kutya nyakába.
- A törvényi szabályozásra talán azért van szükség, hogy a jelzett egyesület hatósági jogkört kapjon és ezáltal a termőterületek és a piac felett diszponenciát megszerezze?
- Az EMSZE székhelye az ELTE Növényélettani tanszékén van. Az Alapszabályuk szerint, neked, mint tagnak bejelentési kötelezettséged van (hol-mit-mikor-mennyit), de a rendszerezett visszacsatolás a tagság felé tudtommal hivatalosan nem működik. Jelzett újságban igen kevés tényinformáció jelenik meg a tárgykörben, de ezek nem az összegezett adatok rendszerezései.
- A jelzett egyesület elnöke Kávássy Sándor, a környezetvédelmi minisztérium kisgazda belállítottságú politikai államtitkára.
- A cikkben szolgáló adalékok Hollós László: Magyarország föld alatti gombái és szarvasgombaféléi c. korszakalkotó munkájából valók, ez a tény, ill. Hollós öröksége nincs megemlítve. A könyvről azt hiszem beszéltünk már valahol egymással.
- Nem lett kiemelve, hogy mi a különbség a szarvasgomba és a föld alatti gomba között?

Módját fogjuk ejteni, hogy egyszer közösen túrjuk ki a föld titkait. Személyesen még sok érdekességet tudunk barátaimmal bizonyára neked mesélni a szarvasgombákról, amiből nyilván le fogod szűrni a következtetéseket.

Még annyit, hogy a föld alatti gombáknak nem lelőhelyei, hanem termőhelyei vannak.

Köszönöm a provokációt,

Kopáncsi

Előzmény: lord (180)
Törölt nick Creative Commons License 2000.09.18 0 0 182
Sziasztok!

Dél-alföldiek vagyunk és nyafogunk, hogy nincs eső és nincs gomba. Erre mit látok szombaton a szegedi piacon? Egy pusztaszeri házaspár (Pusztaszer Szegedtől kb. 30-35 km-re van, a homokpusztán), megjelenik 20 kg Nagy őzlábgomábval, 450 Ft/Kg-os egységáron egy óra alatt eladja az egészet. Ki érti ezt, ott sem volt több eső, mint nálunk, ráadásul homokon termett a gomba. Ennyit a szakértelemről. :D

Üdv,

Kopáncsi

lord Creative Commons License 2000.09.17 0 0 181
vki bombázzon meg gyorsan ízletes shii-take (Lentinula edodes) receptekkel, mert eddig csak roston és levesben szerepelt, de egyre jobban rákapunk
lord Creative Commons License 2000.09.17 0 0 180
(A gusztus 24-i Mancsban Böröcz Lászlótól van egy cikk a szarvasgombáról

Olvasta vki?)

onobody Creative Commons License 2000.09.17 0 0 179
Szia minerAL!

Van egy haverom aki próbálkozott
már a párducgalócával .
Azt mondta , hogy szuper!
3-4 óra utazás , kicsit félelmetes volt,
zöld disznók, piros zsiráfok,vicsorgó farkasok , stb.
Igy mesélte.

Üdv Onobody

Előzmény: minerAL (177)
bd Creative Commons License 2000.09.17 0 0 178
jelen
bd
Előzmény: Oxalis (173)
minerAL Creative Commons License 2000.09.17 0 0 177
Sziasztok !

1. Kísérletezett-e valaki közületek tudatmódosító hatású (hazai) gombákkal. Milyen
tapasztalatokkal ?

2. Valahol azt hallottam, hogy erdőtüzeket követő évben az ilyen területeken tömegesen
jelenhet meg a kucsamagomab. Igaz lehet ez ?

lord Creative Commons License 2000.09.17 0 0 176
A harcikutya-dologgal kapcsolatban csak annyi, hogy van 1pár fajta akiket arra képeznek ki, hogy ne kézre támadjanak, hanem nyakra... ha jól emléxem a dobi ilyen pl. na azzal mit lehet tenni?

A búrám az iszoldában van pixelezve, de persze jó volna vmi találkozót összehozni, házikészítésű szárítmányokat kicserélni, többkilós pöfetegek fényképeit mutogatni büszkén és rántott gombát enni a helyi étteremben esetleg bográcsost ropogóshéjú kenyérrel, gőzölgő tea mellől kipislogni néha a ködbevesző rétekre vagy a színes fákra, aztán mégis bakancsra kapni, hogy már csak az esti harmatot szárítgassuk a hajunkról jóféle bor és lobogó kandalló mellett.
Ja:), Zalát azt nem tudom még, de okt.31-nov.2 közt a Cserehát lesz az otthonom ismét. De ha tudja vki pontosan, hogy mikor az szóljon, mert én már nem emlékszem, hogy hol olvastam az infót, lehet, hogy már le is késtem.

ui. Budai "parkerdő" az suxx nagyon. Kocsironcsok, szipus-zacsik, hűtők, kazánok, tűzhelyek és sátorlapok minden töbörben.

Előzmény: Oyabun (172)
lord Creative Commons License 2000.09.17 0 0 175
Jelentem (bár már senki nem jár ide), hogy Bp-en, a Nemzeti Múzeum mögött -talán vmi Pacsirta utca van ott (öt- vagy -mező), mindenesetre a Pollack felé az egyik öreg fán ollllyan gyönyörű laska nőtt, hogy nem is volt szívem bemászni érte :) fehér, harsogó, tömzsi, jószagú és egyébként is szívmelengető, hogy itt lakik velünk ebben a szmogban. Megsimogatni, fotózni lehet, de nehogy vki megegye! :)
Oxalis Creative Commons License 2000.09.15 0 0 174
Kedves Harcművész és Gombázó Barátom! Otouto!

Írod:
Már régóta gombászok, mégis gyakran gondot okoz az egyes gombák növekedési ütemének megtippelése. A könyvekben pontatlan, és eltérő adatok vannak. Ki tud tehát infóval szolgálni azzal kapcsolatban, hogy kb. hány nap alatt fejlődnek ki az egyes gombák. Tudom, hogy pl. egy tintagomba vagy egy csiperke jóval gyorsabban nő, mint pl. az őzlábgombák v. vargányák, de mégis gyakran megesik, hogy elöregedett vagy túl fiatal példányokra bukkanok akkor, amikor az ideális fejlettségi stádiumra tippelek.

Megpróbálok röviden válaszolni felvetett kérdéseidre, legjobb tudásom alapján. A köyvekben sajnos csak hozzávetőleg írják le a szerzők a gombák élettanával kapcsolatos eseményeket. Gondolom ez azért van, mert kissé hiányos a megfigyelésük vagy több könyvből vágták össze a megszerzett tudásanyagot.

A gombák két részből állnak.

1. Vegetatív test. Improduktív test.
Ez az a föld alatti gombatest, amelyet micéliumnak nevezünk és ez több évig is szinte láthatatlanul a talajban képes vegetálni, várni a kedvező körülményekre (optimális csapadék, -tápanyag és kedvező hőmérséklet). Amikor ezek a körülmények adottak, akkor a micéliumfonalakban megindul egy robbanásszerű haploid fejlődés, amelynek következménye a diploid (kétsejtmagú) állapot létrehozása. De ez már a másik a részre tartozik.

2. Szaporító test.
Ez maga a "gomba", a föld feletti produktív termőtest. Ezt hívják a gombagyűjtők gombának.
Ezt fogyasztjuk, -ják. Nem tudom, hogy szükségesnek tartod-e, hogy részlezzem, mert ez egy topicoldalnál bonyolultabb folyamat. A topic inkább a rövid tájékoztatást szolgálja. :-((

Hány nap alatt fejlődnek ki?

Ez függ a fenti körülmények adta lehetőségektől. Ha valamelyik kimarad, akkor nem fejlődik ki a produktív test, a gomba.

Azonban, ha a micélium optimális körülmények hatására termőtestet hoz létre, akkor azt a tintagombák esetében 1-2 nap alatt hozza létre, míg a többi vastagabb-tömörebb beltartalmű gombák esetében 3-4 nap vagy a tapló esetében akár évtizedek is lehetnek. Például egy gyógyhatású gombát említek, az Óriás pöfeteget (Langermania gigantea) amelynek súlya akár 2,5-15 kg-ig is terjedhet, a nagysága (átmérő) a 15 cm-től 1,5 méterig is fejlődhet. Ehhez nagyon nagy mennyiségű nedvesség szükséges. Ezért ennek fejlődése akár 1 hétig vagy 9 napig is eltarthat. A tintagombák vizenyős, vékony húsú, szinte átlátszó gombafélék, ezeknek a fejlődése nagyobb esők esetén, már az esőzés alatt elindul, és mire a több napos eső eláll, addigra a hamar fejlődsének indult termőtestek szétfolyósodnak. (Elpusztulnak.) De itt, ebben az esetben a gomba pusztulásával egyben a szaporodást is elősegíti, mert ráragad a körülötte lévő avarrétegre, fűszálakra és az azt bolygató vadállatokra (nyúl, fácán, őz, vaddisznó, stb.), így is terjedhetnek a spórái.

A vargánya-félék egy bizonyos talajtípushoz, a savanyú erdőtalajokhoz kötöttek és az azokban található fafajokhoz, legtöbbször a lucfenyő-félékhez és a tölgyekhez. Ezzel szemben csiperke gomba-félék és őzlábgombák nem ennyire kötöttek, minden talaj és erdőtípusban megtalálhatók.

Az, hogy megesik Nálad a "gombamúmiák" megtalálása, ez nem véletlen a különböző fejlődési állapotokban. Ugyanis amint a fentebb említett optimális körülmények közül bármelyik is az időjárás megváltozásával megszűnik, a vegetatív test tovább tápanyagokat és nedvességet nem szállít a termőtestbe. Így, ezzel saját magát védi a föld alatti micélium-köteg (vegetatív test). Amiket Te találsz száraz "múmiákat" azokat a szél megszárítja, és amíg a gombákban található fehérje bontó enzimek el nem végzik feladatukat, addig ott állnak a termőhelyükön. Éppen ezért ezeket a gombamúmiákat fogyasztásra nem szabad felhasználni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! A fehérjebontó enzimek melléktermékei a toxinok, ezek olyan vegyületek, amelyek emberi szervezetbe jutva erős, gasztrointesztinális (gyomor, béltünetes) mérgezéseket okoznak!

Kedves otouto! Remélem ezzel a dióhéjnyi válaszommal nem ijesztettelek el a gombák megfigyelésétől és gyűjtésétől. Ha mégis, hogy úgy gondolod, hogy ez az információ számodra kevés, akkor nyugodtan kérdezz tovább! A gombagyűjtéssel és felhasználással kapcsolatos tudnivalókra felhívomazért figyelmed, minden esetben legyél óvatos és csakis gombavizsgáló szakellenőr által megvizsgált gombát használj fel a konyhádban.

Remélem, hogy nem fárasztottalak ki!

Üdv,

Oxalis

Előzmény: otouto (162)
Oxalis Creative Commons License 2000.09.15 0 0 173
Kedves Lord, Oyabun, Otouto, bd és psilon2 (ha még olvasol bennünket?) és a többiek!

A ma reggeli információim szerint a szombathelyi központi piaccsarnokban az egyik árus 10 kg frissen gyűjtött vargányát viszgáltatott be, eladásra. A kilónkénti eladási árat nem árulták el.
Mi a véleményetek arról, hogy ilyen nagy mennyiségű vargányát hol lehet gyűjteni?
Mert mi ha itt az Alföldön 10 kg bármilyen gombát gyűjtenénk, akkor szobrot emelnénk egymásnak!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Hát igen. Egyébként nem volna rossz már végre gombát is találni. Mert április óta itt nálunk az Alföldön gomba híján csak napsütésből van sokk, amit már igen csak ununk.

Egyáltalán van aki még gombász topicot olvas? Tartsunk már egy létszámellenőrzést!!!

Rövidesen ránk esik a gombaszezon!

Halihó,

Oxalis

Oyabun Creative Commons License 2000.09.12 0 0 172
Lordom!
OFF
Mikor lesz Zalában a gombásztalálkozó? Szívesen elmennék. Meg megnézném már a búrádat is, ha már annyit olvastam tőled. (Meglehetőst egyedi stílusodra felfigyelve végigszórakoztam az utóbbi néhány hónapban elejtett hozzászólásaid :-)
Én ugyan pesten születtem és itt is élek, de nagyszüleim Zalaiak és nagyon sok időt töltöttem ott. Teljsen otthon érzem magam lent.
ON
Hét végén a Budai hegyekben túráytunk, a kéktúra vonalának idevágó szakaszait megtéve. Gombát egy szálat sem, eldobált mekdonácos hulladékot meg egyéb szemetet annál többet láttam. :-(
Oya
Oyabun Creative Commons License 2000.09.12 0 0 171
bd
Neten is elérhető. Én egy tavalyi túlétő túrával kapcsolatban akadtam bele.

http://extra.hu/tulelosuli/tul1.htm

Jó böngészést.
Oya

Előzmény: bd (170)
bd Creative Commons License 2000.09.12 0 0 170
Oyabun
Tetszik, amiket idéztél.
Megszerezheto a forrás? Micsoda, hol, hogyan kapható?
bd
Előzmény: Oyabun (169)
Oyabun Creative Commons License 2000.09.11 0 0 169
OFF
Sőt, ha már természetjárunk, egyéb veszélyek még:
Egyes területeken hazánkban is találkozhatunk a viperafélék családjába tartozó
mérges kígyókkal. Hátoldalukon végighúzódó zegzugos vonal és feltűnően rövid,
hegyes farok jellemzi őket. A keresztes vipera a Zempléni-hegységben, valamint
Zala, Tolna, Somogy megye lápos területein, hegyi kaszálóin, erdőkben él. A kisebb
testű parlagi vipera szórványosan fordul elő a Duna-Tisza közének füves kaszálóin
pl. Bugacon, valamint a fertő környékén. A Hanságban gyakoribb. Mivel nem
agresszívak elégséges, ha a veszélyeztetett területen elővigyázatosan mozgunk, és
kikerüljük e védett állatokat óvatosan mozdítsunk el köveket, táborhelyet és a
levetett ruhát vizsgáljuk át. Ha mégis támadás érne valamit a sérült testrészt a
marás helye fölött, nem túl szorosan el kell kötni. húszpercenként lazítsuk meg a
kötést, és legkésőbb egy óra múlva vegyük le. A sérült végtagot pihentessük a szív
szintje alatt tartva tegyük sínbe és lehetőleg hűtsük. A sebet kimetszeni, kiszívni
nem szabad. A vérkeringés serkentésére itassunk kávét vagy teát. A sérültet minél
gyorsabban szállítsuk orvoshoz. A kígyómarás veszélyét nem kell túldramatizálni
csak evesebb mint l %- a halálos és 5O % tünetmentes.

A foltos szalamandra, sárga hasú vörös hasú unka, a zöld és barna varangy, valamint
a zöld levelibéke testváladéka a kezünkről a nyálkahártyára kerülve mérgezéseket
okozhatnak. Érintésük után mossunk kezet. A váladék által izgatott testrészt hideg
vízzel mossuk le.

A kullancs jelenti a legnagyobb reális veszélyt. Tavasszal és ősszel különösen aktív,
de az esős nyár is s nagyon kedvező számára. Az általa terjesztett
kullancsencephalitis elleni oltást FSME/IMMUN adassuk be magunknak. Azonban
ez nem véd a Lyme betegség ellen, melynek kórokozóját százszor gyakrabban
hordozzák magukban. A csípés helye körüli kerek, viszkető kiütés esetén
haladéktalanul forduljunk orvoshoz, mert ez a Lyme boreliosis jele lehet. A kullancs
ellen a legjobb védekezés, ha elkerüljük a magas füvet bozótot. A teljes zárt ruházat
és a magas szárú bakancs viszonylagos védelmet nyújt. Minden körülmények között
kb. 8 óránként vizsgáljuk át saját és társaink testét. Elsősorban a lágy hajlatoknál és
a hajas fejbőrön keressük. Csipesszel a fejénél megfogva, lassan mozgatva óvatosan
lehet kivenni. A mikrosebet fertőtlenítsük. Ma már több olyan készítmény is létezik,
amely véd a szúnyog és a kullancscsípés ellen AUTAHN, Sanody, Protect B,
ultrathon stb. állítólag ugyanilyen hatású a Polybé tabletta.

A méhfélék és darazsak tömeges szúrása vagy túlérzékenység esetén adjunk a
sérültnek antiallergikus gyógyszert Fenistil. Sandosten, Zaditen Tavegyl. A háziméh
fullánkját csipeszek vegyük ki a rajta lévő méregmirigyet ne nyomjuk meg. külön
kell szólni a veszettségről Egyre gyakoribb hazánkban a fertőzőt állat, ezért kerüljük
a különösen szelíd egyedeket. Ne nyúljunk tetemekhez, állati ürülékhez. A macska,
kutya, róka, őz stb. egyformán veszélyes lehet. Ha támadás ér minket minél
közelebb van a fejhez, annál veszélyesebb a fertőzés, a sebet azonnal mossuk le
szappannal és vízzel, tegyünk rá steril kötést. Haladéktalanul keressünk fel orvost,
aki azonban csak az állat megvizsgálásával tudja megállapítani, hogy veszett volt-e.
A HDC vakcina segít.
Forrás lásd előbb...

Oyabun Creative Commons License 2000.09.11 0 0 168
Egy másik vélemény:
Makrai Tibor István alezredes
Túlélő-suli
"Hű társunk a kutya, életveszélyes lehet. elkóborolt házőrzőkkel és szabadon futtatott harci kutyával egyaránt találkozhatunk. Veszélyes ellenfél. Szaglása harminchatszor, hallása kétszer jobb az emberénél. Látása azonban csak fele ellenszélben közelről sem észlel, ha mozdulatlanok maradunk. Ne mutassuk ki félelmünket és ne nézzünk az állat szemébe. Ne meneküljünk hátunka látva mindenképpen támadni fog. Lassan oldalazva, monoton, megnyugtató szavakat mondva térjünk ki. A betanított kutya ha parancsot kapott megtámad minket. Az elkóborolt állat csak akkor, ha táplálékot vagy különleges veszélyt lát bennünk.
Falusi házőrzők és kóbor ebek színlelt támadással általában elriasztható. Az állat farka mutatja agresszivitását ha vízszintesen áll támadásra számíthatunk. Várjuk be ezt a pillanatot. Kínáljunk fel valamilyen tárgyat pl. botot, vagy ruhával vastagon betekert karunkat, amire ráharaphat, majd a kutya pofájára ütve kővel, bottal kíséreljük meg eltörni felső állkapcsát. a rövid pofájú ebek hasán lágyékát rúgjuk. A támadáskor kíséreljünk meg állva maradni. Megtehetjük azonban, hogy szorosan magunkhoz szorítva földre vigyük és mögé kerülve leszorítsuk. A harci kutya küzd, amíg él. Más fajták megfutamodhatnak.
Törölt nick Creative Commons License 2000.09.11 0 0 167
Nagyon megborzongtam, de mégis köszönöm a tájékoztató leírásodat. Remélem sose' lesz rá szükségem.
Előzmény: Oyabun (166)
Oyabun Creative Commons License 2000.09.11 0 0 166
Nagyon OFF
Én inkább a kevésbé agresszív technikákat kedvelem, tehát Aikidoztam jó pár évet. Egyszer, amikor megkérdezte valaki a mesterünket, mit csinálna egy katanával felszerelkezett ember ellen, azt válaszolta. "Miközben folyamatosan a szemébe néznék, nagyon óvatosan tennék egy lépést hátra. Majd a másik lábammal még egyet. Aztán újból az előbbi lábam következne. Mindezt nagyon lassan. Miután legalább három kard hosszúságra kerültem tőle, gyorsan megfordulnék és elszaladnék." Ez kutyával kevésbé működik, mert ha futsz előle kerketni fog, és szinte biztos, hogy gyorsabb és kitartóbb nálad.
Klasszikus qtyaelhárítás alapok no1:
Ha nem tudod elkerülni a konfliktust, fogj egy botot, vagy tekerd a kabátod a kevésbé használt kezed köré (pl: balkezesek jobbkéz, jobbkezesek fordítva) és a bottal vagy a betekert alkaroddal fogd fel a kutya első támadását. Ezután van kb. 5-10 másodpercnyi időd 'hatástalanítani' az állatot. Ennyi ideig tart míg egy közepes méretű kutya kettéharap egy vastagabb botot, vagy az alkarod. :-( Célszerű a torkát, szemét vagy a fejét támadni. Ezek azok a pontok ahol azonnal ható, további támadást megakadályozó sérülést tudsz okozni. Ha el tudod emelni a földtől úgy, hogy közben a háta mögött vagy, szabad kezeddel támadhatod a torkát. Talán ez a leghatásosabb megoldás, ilyen módon nem csak a fogaitól, de a harc közben hatásosan használt körmeitől is kellően távol tudsz maradni.
Bocs, ha túl brutálisra sikerült, ez van. A fentiek a desszantos kiképzés alapjai, durván ezt kapják az ejtőernyős kollégák harci qtyák ellen. Persze, ha van náluk lőfegyver sokkal egyszerűbben intézik a dolgot.
Oya
Aki qtyatulajdonos és qtyaimádó és reméli, sohasem kell használnia amit tud...
Előzmény: Törölt nick (165)
Törölt nick Creative Commons License 2000.09.11 0 0 165
Köszönöm szépen az őszinte válaszod. Marad a fáramászás és ha erre már nincs lehetőség a nagyon határozott szembefordulás, ordítozás.
Kár azért, hogy Mesteretek nem felbőszített rotveilerekkel küzdött. Mentségére mondom, azok más idők voltak. Meg hát úgy tudom, hogy a harcművészet nem is erre való.
Ilyen harcban állítólag az állat nemigen érzi a fájdalmat, tehát, ha megütöd-megrúgod is, valószínűleg fel sem veszi. Ez a mondatod igen elgondolkodtató volt számomra. Ha hülyéskedni akarnék, akkor azt mondanám, hogy van mit tanulnunk a kutyáktól...meg kell alakítani a "harcikutya-iskolát". :-)) De ez csak amolyan rossz vicc, mert tudom, nem a verekedés a lényeg. :-)
Előzmény: otouto (164)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!