Vasárnap egy újabb egyéni csúcsot sikerült futnom 7,06 km-en tata Öreg-tó körön. 29:15-ös idővel 4:09 átlagtempó, nekem ezen a távon egyszer sikerült 30 percen belül beérni. Ezzel negyedik lettem, múlt héten másodszor sikerült pont lecsúszni a dobogóról, mégse szomorkodom. Nekem ezek fantasztikus tempók, (5 km 20 percen belül) ilyen távokon. Majdnem egy éve volt ugyanez az egy körös verseny akkor 4:42-es átlagot tudtam csak kicsikarni magamból.
Itt a két verseny linkje, ha valakit érdekel és megtisztel vele, hogy ránéz.:
Nekem csak az a bajom, hogy sokkal több időt vesz el, mint a futás. Viszont ha viszem a botomat és van pulzusterv vagy bármi, amit tartok figyelek, akkor tetszik és élvezem.
Én azt hittem, hogy rendszereden nyújtok, de kiderült, hogy amit én csinálok, az leginkább bemelegítés. A hengerezéssel is pont ez a helyzet és nagyon úgy tűnik, hogy nekem rendes nyújtás nélkül nem megy a futás. Szerencsés vagy, hogy neked nincs erre szükséged!!!
Egyebek:
A Szakvezetéssel egyeztetve 0-ról kell kezdenem a futást, de sajnos nincs igaza. -1 lesz az.
Valószínűleg visszaestem a sok évvel korábbi állapotomra a sérülés után. 130 fölötti pulzuson befeszül a lábszáram és ezen a gyógytornász sem tud segíteni. Szerintem annyi történt, hogy visszajött a korábbi extrém alacsony laktátküszöböm. A labor szerint akkor is 120 alatt kellett futnom, csak akkor ez 7 perces volt, most meg lassabb ennél is valszeg a túlsúly miatt.
Most azt csinálom, hogy ahogy érzem a feszülést, sétára váltok. Ezzel a módszerrel legalább egy szemernyi élvezet van a mozgásban. El kell kezdenem túrázni, pesig azt mérsékelten szeretem.
Elkezdtem emellett egy speciális jógát, ami állati jó. Néhány hete csinálom és mintha kicserélték volna a hátamat.
Itt is az a lényeg, hogy nem gyorsan és ráfeszítve kell a gyakorlatokat csinálni, hanem lassan, minél jobban ellazulva.
Néha már eltalálom, hogy hogy kell és úgy lelazulok, mintha szét akarnék esni. Valami iszonyú feszültség távozik belőlem. Nagyon érdekes érzés. Lehet, hogy egy agresszív állat vagyok belül. 🙂
Szóval, most itt tartok a -1-es szinten, de legalább úgy érzem, hogy lesz még ebből futás. A lábam már tökéletes.
elhordtam vagy hat pár nike structure-t, így gondoltam az azonos mérettel nem lesz baj. ha kényelmetlen (itthon, bent volt rajtam pár órát, h ne legyen koszos), akkor meg ingyen vissza lehet küldeni, de lehet hogy tovább passzoltam volna egy cimbimnek.
igen, szinte minden futás után hengerezek majd nyújtok, az IT szalagosból nem mindegyiket csinálom már végig, főleg akkor ha könnyebb edzés volt. a galamb póz, meg a lefele néző kutya mindig van.
8 év alatt soha nem vettem futócipöt boltban, egy párat visszaküldtem, így tippre azt mondanám 5 vásárlásból átlag 1-et, de lehet 10/1.
Olyan soha nem volt, hogy megbántam egy cipöt valami olyan miatt, ami vásárláskor kibukott volna, de online rendelve nem.
Ha *egy kicsit* bántam is meg valamit, akkor az boltban próbálva sem jött volna ki (200 km után már erösen kopó talp, csökkent csillapitás...)
Viszont erös elhatározás kell hozzá - legalábbis nálam - hogy ha vmi kicsit is nem jó, akkor nem "egynek jó lesz " alapon megtartani, hogy hátha bejáratódik, hanem visszaküldeni. Ilyenkor nem vagyok büszke magamra meg küzdök a lelkiismerettel, de valahol legbelül tudom, hogy a kereskedö ezt beleépiti az árba, és jobb ez így.
Nyújtás? Ártani biztos nem árt, én sosem teszem. Lustaság és nem szorultam eddig rá. Nyújtani valószínűleg életforma, illetve ha már egyszer valaki látta magán hogy egy kicsit oldja a kötött izmait, és amúgy is jól érzi magát tőle, akkor azért hasznos.
Én még a gimnasztikára is sajnálom az időt, bár mostanság naponta 1-2 percet csinálgatok egy kis karkörzést, futástól függetlenül. Történelmileg sosem voltam laza, törökülés sose ment, a terpeszállás is csak nagyjából derékszögig megy, ha kicsit nyújtok, akkor jobb, azt azért szoktam élvezni, amikor (terpeszállásban) előrehajolva elérem az ujjaimmal a talajt.
A bemelegítést az intervallozás előtt szoktam csinálni, ez biztos. Még kicsit hosszabbat is, mint amit a terv előírt. De ez természetes, nem hiszem hogy lenne olyan, aki kilép a kapun és egyből futja a max pulzusos szériákat. Egyébként amikor amúgy sem túl gyors az egész futás, akkor nincs bemelegítés, mert végülis az egész egy nagy bemelegítés.
Ülve comb erősítés teremben a megfelelő lábgép, amivel ülve a lábad kinyújtásával , hason fekve a behajlításával emeled a súlyt. Otthon ugyan ez széken ülve ágyon hason fekve bokára rögzített súlyokkal. Első és hátsó izmokat is kell dolgoztatni mind a kettőt végeznikell.
Ráadásul a cipőnél a lábfej szélesség is bekavar. Nekem hosszra jó lenne az EU 42-43 és a 96-2005 között vett Saucony cipőim ilyen méretűek. A maiak EU 44,5 méretben nem szorítanak. Hosszra még mindig jó lenne a 42,5.
fura egyébként ez a számozás. A legtöbbször Saucony cipőt használok, amikből 42,5-öst veszek (UK8)
Két hete a spurinál voltam terepre cipőt venni. A felpróbált Saucony-ból továbbra is ez tűnt jónak, de a végül megvett Asics-ból ugyanez a méret már túl nagy volt, úgyhogy végül a 42-es (UK 7,5) lett.
Nem tudom, akkor miért van egyáltalán olyan, hogy méretezés, ha nem egységes.
Fogalmam sincs, hogy mi lehetett nekem az a tippem, hogy nagyon sokat dolgoztam itthon feltett lábbal ahol csak és kizárólag a bal lábamra nehezedett a súly, és visszahajlott. Éreztem is, hogy nem kellett volna, és ezt sajnos többször is megcsináltam. (kb 2-3 órát volt abban a pozicióban a lábam többször).
A fájdalom is ez után jelentkezett.
Szükségem lenne comb erősítő gyakorlatokra, elsősorban olyat amit ülve lehet csinálni. (még nem terhelhetem a térdem miatt a lábam)
az utolsó bekezdésbe eldugva benne is van a jollyjoker: "Azon esetekben, mikor valamelyik izomcsoportod kötöttsége limitálja egy mozgás normális kivitelezését."
Ez kéne legyen az első mondat, hiszen nagyobb edzések, versenyek után ez történik, bekötnek az izmok és limitálják a mozgást. :)
Tényleg eléggé félre érthető, hiszen egyébként benne van, hogy nagyon sok esetben szükséges lehet nyújtással foglalkozni, csak a hangsúlyt arra teszi, hogy az átlagnak felesleges. A húzódások, akut fájdalmak okaként szinte kizárja, hogy nyújtással meg lehetne szüntetni az okokat.
Csak éppen az, hogy egyénileg mi az a mozgásterjedelem, ami nem okoz problémát, egy megfoghatatlan és meghatározhatatlan dolog. Nyilván van a szélsőséges mozgás beszűkülés ami azonnal felfedezhető probléma forrás.
De nekem sem volt érzésre semmi gond a futásaimmal, csak azért mert már nem vagyok olyan rugalmas és hajlékony, mit 20-30 évesen, és a végén mégis kiderült, hogy a combhajlító húzódás és sarok fájdalom oka megrövidült comb izmok, inak és nyújtással megszűntek a panaszaim.
Gratulalok mindenkinek a trail versenyhez, még nem volt időm elolvasni teljesen, de igérem el fogom.
OFF
leírom, mert lehet, hogy később valakinek lesz ilyen műtétje és ilyenkor jól jön minden információ.
Én 4 orvosnál voltam mig megtalaltam az igazit. Dr prof Berkes István-t ajánlom, ha térd problémátok van, nagyon profin ment minden a végén állami kórházban műtöttek de minden nagyon patent volt.
Ami nekem a műtétnél kiderült, hogy volt kis repedés a laterális meniskus-on. Illetve egy kisebb sérülés a medialison. (Mindkettőt muttatta az MR , de más orvosok vitatták ezt!) A lényeg, hogy a repedés miatt instabil volt, ezért a medialis-t felkaparta. Ezt könnyen korrigálták lesimították , a repedés az 1/4-részét tette ki a porcnak, ezt leszedték. Elvileg 2 hónap múlva, ha rendesen gyógyul tudok futni, elvileg ugyanolyan terhelést kaphat mint eddig, nem lesz instabil. Persze gyógytorna/ borogatás / jegelés /masszirozás kell + kollagén! (ezt eddig is szedtem, most annak a duplajat kell kajalni)
Szóval, ha van térd problémátok, érdemes minél hamarabb elmenni vele, mert lehet korrigálni. Nálam sajnos ez fél évig tartott míg rájöttem, hogy mit is kell csinálni. (nyilván az orvosok miatt elsősorban)
Ez nyilván egy provokatív cikk. :) csak mellé megy, mert csomó kezdőt elvihet tévútra, aztán majd saját kárukon kell tanulniuk.
ha a futás utáni nyújtásról beszélgetnénk, szerintem közös nevezőre jutnánk Olipapával. :) nemrág hallgattam meg a patreonon a Nemazéakifut blogos 3 órás interjút és nem egy magas lóról beszélő, beképzelt akarnok képe alakult ki róla.
Kimaradt a felszerelés/ felkészülés listából a szúnyog és kullancs riasztó spray. 🙂
Pedig jó szolgálatot tesz nyáron, amikor az apró fekete legyek minden áron a szemedbe, szádba, orrodba akarnak repülni és a bögölyök ellen is, amik a véredre pályáznak a kullancsok mellett és szinte kézzel elérhetetlen helyeken rád szállva marnak meg. Mondjuk én is rendszeresen szentségelek, mert télen nem kell, amikor pedig már kellene gyakran elfelejtem befújni magamat .
"Egy egyszerű elsősegélycsomagot is magaddal vihetsz, ugyanis a természetben könnyen szerezhetsz apró sérüléseket, karcolásokat, melyeket jobb azonnal ellátni."
"A nagy melegben mindenképpen olyan ruhát vegyél fel, ami jól szellőzik, és lehetőleg pamutból vagy más jó nedvszívó képességű anyagból készült."
No igen, pont azt nem érinti, ami miatt az emberek nyújtani szoktak.
Ráadásul annyira hangsúlyozza ezt a "futás előtt felesleges nyújtani"-szöveget, holott emlékeim szerint már legalább 30 éve mondják, hogy a statikus nyújtás edzés utánra való. Tehát biztosan nem valami új tudományos eredmény.
Ami a bemelegítést illeti, az nálam sincs több futás előtt 1-2 percnél, hiszen eleve az első 1-2 lassú km is annak számít. Alapos (és dinamikus) bemelegítés sprinttávok előtt vagy mondjuk labdajátékoknál fontos