Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Még finomíthatod a technológiát, én csak meglazítom a kupakot préselés előtt, nem csavarom le teljesen. Egymillió palacknál ez már jelentős időmegtakarítás! :)) Szömiéknél az iskolában mechanikus prést használnak, kb 4 cm magas henger a végtermék. Napi 100...
Mai kép (György Villa parkja, Nagytétény) A téltemető virágzik, a rigók azt dalolják, hogy már csak 23 nap van hátra az első kucsmagombák megjelenéséig :) Na, azért csak jön a tavasz... Hazudtam, úgy tűnik, már tegnapi kép... Akkor jó reggelt mindenkinek!
"Egy méretes tócsi (tócsni, cicege, macok, lapcsánka babagudovica (tót) stb..) szeletre valamilyen sülthúst teszek, egy karika ananásszal, vagy bármilyen gyümölccsel tetézem, sajtszeletekkel letakarom és sütőbe teszem, amíg a sajt ráolvad a kupacra. Leginkább a Somlói juhfark vagy a Retsina ajánlatos hozzá, előtte, utána, stb…."
Végül is mindegy. A gyerekek szeretik, mert jól néz ki:
Kisasszonytányér
80 dkg csirkemell filé, vagy szerencsés esetben gévagomba
16db felezett őszibarack (befőtt) (850/ nettó 480 grammos konzerv)
16 db ananászkarika (befőtt) (kb. másfél konzerv)
30 dkg trappista sajt
1 dl olaj
szárnyas fűszerkeverék
kevés liszt, só
A szeletekre szelt mellfilét/ gombát kiklopfoljuk, sózzuk, enyhén fűszerezzük,
majd, mindkét oldalát lisztben megforgatjuk.
Előhevített, nagyon kevés olajban mindkét oldalán puhára sütjük.
A sült hússzeleteket/gombát kiolajozott tepsibe helyezzük,
Tetejükre 1-1 szelet ananászkarikát, illetve arra 1-1 fél őszibarackot helyezünk.
Az egészet megszórjuk reszelt sajttal, majd előmelegített sütőben ráolvasztjuk.
Tetszés szerinti körettel kínáljuk.
(Nekem kb. 90 dkg húshoz/gombához, másfél ananászkarika-konzervre volt szükségem,
egy nagy 850/ nettó 480 grammos, felezett őszibarackkonzervet használtam fel;
úgy, hogy a fél őszibarackok púpját levágtam, és a kisebb húsokon/gombákon lévő ananászokra azokat tettem. Így takarékosan is pont olyan az íze ennek az ételnek, mint amilyennek a recept alapján elképzeljük).
Vmi olyasmit írt a képhez, hogy ez egy igen veszélyes alak, :)) Még az is lehet, hogy AP-nél is jobban néz ki! Egyszer meglessük gombászás közben, a taknyos kutyáját már ismerjük!
Na, rakjuk rendbe... A töltésen belül, a töltés és a víz közt az ártér/hullámtér van. A töltésen kívüli rész a mentett oldal. De végülis mindegy, a lényeg, hogy az ártéri kocsma nem nyitott ki. :((
Merre van ez a sziget? Van ott tavasszal gévagomba?
Minden évben kimaradok a gévagomba üzletből mert nincs fixhelyem, pedig egy sokak álltal ismer úri ember mondta, hogy tavaly az árterekben, 20kg.ra szedte, az Albert Lacinak leadásra....