Ezt az üzenetet írta az Airbnb szállásadóm ma reggel a levelemre.
"Shalom shalom. i have 12 apartments. if you come in October or before, you will find one with me. keep my telephone number, and my e-mail and website, and contact me when you need. But now, - you should contact Airbnb and demand cancellation. they will give you all the money back. i do not get anything anyway."
Izrael még nincs azon a listán, amire az enyhítő körülmények vonatkoznának, így bizonytalan vagyok abban, hogy igaz-e, amit a szállásadóm ír.
Repjeggyel kapcsolatban nincs semmi infó. Kivárok még. Van lemondási lehetőség, ha jól láttam 20e Ft körül van, utazás előtt 14. napig lehet élni ezzel.
Ja csütörtökön mentetek volna, a többi kérdésem az él. A mostani izraeli beutazási szabálynak nincs lejárati ideje és a wizzair-nél inkább rövid távra terveznek, egyelőre csak az 1-2 héten belül elutazóknak küldenek emailt, gondolom.
kb. két hónapja jött egy mail, hogy változott a visszaút menetrend (1oraval), akkor mēg nem volt járvány. Miután felajánlottak a szokásos lehetőségeket, gondoltam várok Az utolsó pillanatig, mivel flexet nem kötöttem rá, múlt héten ez alapján pénzvisszatérítést kèrtem az e-mailben megadott linken, de azóta is érkeznek a levelek a poggyász vásárlásról, ülőhely foglalásról. Pénzt még nem utaltak. Gondolom még nem könyvelték le.
ma hajnalban levél a módosításról, hogy 13.-a helyett 10-én, Eilat helyett Lutonba repül(hettem volna). Vissza nem 18-án, hanem 25-én., de már Eilatból. Most megnéztem, igencsak megritkították az Eilat járatokat, 13/18 járatok nincsenek... :-(
a 3 opcióra kizárólag a mailben szereplő kozvetlen linken lehetett kattintani, sem az App-ban, sem a weboldalon belépve nem volt elérhető a foglalásnál (csak az, hogy hívjam a call centert). Ha nincs email, az ügyfélszolgálat lehet a megoldás. sajnos ez van, itthon kell maradnunk.
Mikorra szólt a jegyed? A járat változás mit jelentett esetben, törlést? Lehetőség van repjegyet törölni és visszatérítést kérni, attól függetlenül, hogy még nem jött email járatváltozásról?
ok-ok, itt a 400€ jöhetne szóba a távolság miatt. A 250€ a rövidebb utakra érvényes. de:
“A légitársaság nem köteles kompenzációt fizetni, amennyiben a járat törlését olyan rendkívüli körülmények okozták, amelyeket minden észszerű intézkedés ellenére sem lehetett volna elkerülni.
Rendkívüli körülménynek többek között az alábbi tényezők számítanak: légiforgalmi okok, időjárási problémák, sztrájk (kivéve a Wizz Air dolgozóinak sztrájkját), terrorfenyegetés vagy más biztonsági kockázatok, repülőtér vagy kifutópálya lezárása, zavargások, természeti csapások, repülésbiztonsági okok.”
ma hajnali 4-kor kaptam e-mailt a járat változásról, (a foglalást pár napja már töröltettem és visszatérítést kèrtem) marc 13. Bud-Eilat helyett
marc 10. 6:00 Budapest-Luton (ide a legnagyobb jóakarattal sem tudtam volna odaérni, ráadásul pont az ellenkező irányban vitt volna)
vissza
marc 18. Eilat-Budapest helyett
marc 25. Eilat-Budapest (hogyan ēs mikor jutok Angliabol Eilatba?)
nem irigylem a repülőtársaságok vezetőit, call centereseit sem...
400 euró... nem biztos, hogy vis maior, lévén szó sincs arról, hogy nem repülhet Izraelbe a wizz, ráadásul sok izraeli turista lehet még Magyarországon, akiket vissza kell vinnie.
Valószínűnek tartom, hogy a 250€ kompenzáció nem lesz ērvényesíthető ebben az esetben. Elèggé vis maiornak tűnik. A repjegy árát visszaadják. mi is csütörtökön repülünk volna...
ennek a rendelkezésnek nem része, hogy Izrael nem fogadja pld a Wizzair járatait. ebben az esetben visszafizetne. ha viszont a wizz saját hatáskörben törölne 14 napon belül induló járatot, akkor 400 eurót is kellene fizetnie az utasoknak.
Csak azt nem értem, hogy miért nincs még egy mindenki számára elérhető vérteszt vagy hasonló, amiből kiderülne, hogy ki vírushordozó és ki nem. (illetve sejtem, csak ez nem a topik témája lenne) Ezzel megoldódna egy csomó probléma. Bár az is igaz, hogy az elkövetkező hetekben nagy valószínűséggel elég macerás lenne mindenhova úgy eljutni odakint, ahogy terveztük. Ráadásul 3 napba szerettünk volna belesűríteni sok mindent... Az is kérdés, hogy lesz-e annyira korrekt a wizz, hogy engedi ingyen átfoglalni későbbi időpontra a repjegyeket, mert ez a mostani rendelkezés nem kötelezi őket erre - úgy tudom.
Csütörtök este 8 órakor lép életbe a rendelet. Azaz onnantól kezdve külföldiek csak akkor léphetnek be, ha van saját lakhatásuk két hétre. Hotel, airbnb nem elfogadható, és kell hozzá izraeli konzuli hozzájárulás is.
"Benjamin Netanjahu miniszterelnök bejelentette, hogy az összes országból Izraelbe visszatérőnek házi karanténba kell mennie, és hogy ez a határozat visszamenőleges hatállyal vonatkozik mindenkire, aki az elmúlt két hétben visszatért Izraelbe. Becslések szerint körülbelül 300 000 embernek kell elszigeteltségbe vonulia."
Gondolom ennek akkor van igazi értelme, ha a turistáknál is betartják.
Ahogy hodográf mondta: " én nem tapasztaltam semmi extrát." A helyzetre és a napi életre értettem amit a turisták látnak és érzékelnek. Nyilván az ott lakóknak és a karanténban élőknek, illetve a hazatérőknek akik a te általad említett országokból jönnek nem így van.
“Mindenesetre az pozitív, hogy annyira nem észrevehetően szigorúak a korlátozások.”
a fene tudja :
”Az a külföldi, aki az elmúlt 14 napban Olaszországban, Franciaországban, Németországban, Svájcban, Ausztriában, vagy Spanyolországban járt csak akkor léphet be Izraelbe, ha igazolja, hogy magánlakásban biztosítható számára a 14 nap kötelező karantén. Ennek alátámasztására szálloda, AirBnB foglalás stb. NEM elfogadható, csak Izrael illetékes nagykövetségének igazolása.”
Most üléseznek, ha el is rendelik a az összes országra a tilalmat, kérdés, hogy meddig tartják fenn, hol a határ, mi alapján tudják majd azt mondani hogy ennyi elég volt, most ismét lehet jönni. Mindenesetre az pozitív, hogy annyira nem észrevehetően szigorúak a korlátozások.
amúgy nemrég értünk haza, üres volt reptér reggel kb, a gépen 30-an voltunk összesen. az országban az eltelt egy étben azon kívül, hogy megszaporodtak a fertőtlenítőszerek mindenhol, én nem tapasztaltam semmi extrát.
ha Izrael elrendeli a külföldiek beutazási tilalmát, akkor a wizz visszafizeti a repjegy árát, pontokban akár 120%-ot. ha nincs beutazási stop, akkor simán beléphettek, és egyedül Betlehem van lezárva, kérdés, még meddig. nem gondolom, hogy Izraelben nagyobb lenne a vírusveszély, mint Magyarországon.
Pészah, persze, már a transzferünk is ki van fizetve. Sajnos a tavaszi szünet pont igy jött ki. Mostanra annyira sok buktatója van hogy ebben az időszakban elmenjünk. Bárki visszamondhatja, Wizz, szállásadók (2 helyen is lennénk ), transzferek, a látogatás elől lezárt helyek és belépésnél is mondhatják akár hogy netovább. Ráadásul apósom is jönne, 70 felett van, bivalyerős, de azért a koronának nem szívesen tennénk ki. Úgyhogy inkább hajlok arra hogy nem megyünk, de csak ha visszakapjuk az eddigi befizetéseket.