AutoCad2007-ről váltottunk AutoCad2013-ra, és nem tudok úgy pdf-et nyomtatni, ahogy korábban. 2007-es AutoCAD-hez le voltak gyártva minden papírmérethez a megfelelő .pc3-ak álló, és fekvő elrendezéshez, egyéni PostSript-papírbeállításokkal. A pdf-nyomtatáshoz a Bullzip PDF-printert használom. Ezek a pc3-ak nem működnek a 2013-as AutoCAD alatt (úgy sem, ha újra generálom őket a 2013-as CAD-ből indulva). A hiba a következő: függetlenül a nyomtatási elrendezés beállításától, illetve a nyomtatási előnézet helyességétől a 2013-as AutoCad -eddigi tapasztalatom szerint legalábbis- mindenáron a rajz hosszú oldalát veszi fel magasságnak (tehát pl. egy fekvő A1-es rajzot is állítva küld ki a Bullzip-nek), így készül egy olyan pdf, ahol van egy fekvő A1-es lapom, és rajta egy elforgatott A1-es rajzrészlet (az AutoCad-rajz fekvő elrendezésű). A legjobb eredmény, amit idáig el tudtam érni, hogy álló A1-es lapon jól jött ki a pdf, de azt minden megnyitáskor el kell forgatni 90°-al, amit szeretnék elkerülni. Próbáltam a PLOTROTMODE rendszerváltozóval is megoldani a dolgot, de nem sikerült.
refse2: Köszi a választ. Nekem egy kompakt CAD program kéne inkább. Az előző kommentemben írt progeCAD-del valakinek tapasztalata? Esetleg más programokkal?
Kérdésem lenne, hátha tudtok segíteni. Blokk-ot szerkesztettem és véletlenül úgy zártam be a programot, hogy rámentettem a blokk-ra. Azóta amikor megnyitom, a blokkszerkesztő nyílik meg, nem a modelltér.
Van rá megoldás, hogy megnyitás után, visszalépjen a modelltérbe, vagy az elveszett és kezdhetem újra a rajzot.
Nagyon köszönöm előre is, ha valaki akár pozitívan, akár negatívan de tudna választ!
AutoCAD-en kívül milyen más CAD programokkal van még itt valakinek tapasztalata. Egy olcsóbb progit keresek, ami képes .pdf fájlokat konvertálni .dwg-be. Az interneten találtam egy progeCAD nevű programot, ki is próbáltam. Eddig tetszik, hasolnó az ACAD-hez. De kéne másnak is a véleménye, hogy megéri-e megrendelni? Köszi előre is a választ.
Sziasztok! A sima AutoCAD 2014 mellé szeretném feltenni a Civil 3D-t is (2014 vagy 2015). Ezek elmennek egymás mellett, vagy egyszerre csak egy változat lehet telepítve? Kösz!
Üdv. Cad-es rajzokat wordbe kellene konvertálnom olyan módon hogy a kép élessége / felbontása ne romoljon , mérettartó legyen és a speciális karakterek helyett ne ??-jeleket írjon. Valaki tud rá jó megoldást. Speciális beillesztés és egyéb metafájl-os megoldások sem váltak be :/
Az AutoCAD beállítások paneljének Rendszer fülén van egy kipipálható elem. Egyrajzos kompatibilitás mód. Ha ez ki van pipálva, akkor a CAD minden egyes rajz megnyitásakor új CAD-et indít. Ha ebből a pipát kiveszed, akkor nem indít új AutoCAD-et, hanem a már megnyitottban nyitja meg a rajzot.
Több papírtér egyidejű nyomtatásához nem kell semmilyen program vagy extra beállítás. Az AutoCAD-ben nyomtatásra kijelölhető több papírtér is. Aktívvá teszed az első nyomtatandó papírteret. Ezután a shift lenyomása mellett klikkelsz az utolsó nyomtatandóra. Ha nem egymást követő papírtereket akarsz nyomtatni, akkor a control folyamatos nyomva tartása mellett ráklikkelsz a nyomtatandó papírterekre. Bármelyik kijelölt papírtér füle felett bal egérgombot nyomva megjelenik egy helyi menü, amelyben ott a nyomtatás utasítás is. A megjelenő szabványos nyomtatás panelen ne állítgass. Egyszerűen csak a példányszámot állítsd be és "okézd" le. Fontos: A nyomtatás nem az egyes lapok megjelenített sorrendjében fog végbemenni, hanem a lapok létrehozásának fordított sorrendjében, mert a CAD az egyes lapokat elemként kezeli és ugyanolyan veremben tárolja a memóriában, mint bármelyik elemet a rajzban. Emiatt a legutoljára beillesztett elemet fogja leghamarabb elérni és a legrégebben létrehozottat legutolsónak.
3DS-sel lehet illusztrálgatni is. :) De találj ki valamit a Sketchup problémára, mert tényleg az a leggyorsabb a feladatra, egy délután alatt megtanulod.
Sziasztok! Ez a google szkecsup nekem nem jött be, nem megy a laptopon valamiért pedig pár hónapos gép pont grafikára gyúrva és valami még sem jó. Valami hibába ütközik, Win 8 van rajta talán azért. Nincs más ötletetek amivel 3D-t lehet rajzolni NEM mérnüki csak illusztrációs szinten hogy lássam egy kocsi alvázban a merevítéseket.
Olyan problémám van, hogy közműtérképen egy adott fólián található összes vonalnak az összesített hosszát hogyan tudom lekérdezni? (Autocad 2004) Erre egyszerűen nem tudok rájönni. Tulajdonságokban csak egyenként írja ki a vonalak hosszát. De itt több ezer vonalról van szó.
Laptopon milyen 3D rajzoló program megy amivel meg tudom rajzolni különösebb tudás nélkül egy autó alváz merevítéseit?
letöltöttem egy vonalrajzot a kocsiról 3 nézeti rajzot pontosan, és ebbe szeretném berajzolni a küszöböket, tartó gerendákat pontos méretek nélkül csak hogy lássam mi merre fut a kocsi alvázában és mit merevít.
Ide írjatok legyetek szívesek: marshallplast@gmail.com Köszönöm előre is!
Esetleg ha nagyon bonyolult valaki tudna nekem csinálni egy rajzot amin zárt szelvények vannak rárajzolva a kocsi vonalrajzára, úgy hogy az egyik fóliát amin a kocsi vonalrajza van ki tudjam kapcsolni hogy csak a tartó elemeket lássam és el tudjam forgatni.
Ebbe kellene bele rajzolni a küszöböt a tartó elemeket, küldök mailban több képet ha valaki vállalkozik erre. Nem kell pontos műszaki rajz csak illusztráció jellegűre lenne szükségem.
Több layoutom van paperspace-be amit egyszerre szeretnék kinyomtatni. A beállítások mindegyiken egyeznek csak éppen más részletet mutatnak. Van e olyan opció, hogy egyszerre többet is ráküldhetek a nyomtatóra?
A plotter bírná, csak a parancsot nem ismerem hozzá, így meg igen macerás mikor több 10 nézetet nyomtatnék, és folyton váltanom kell közöttük majd kiadni az utasítást.
Remélem érthető vagyok, mert csak nemrégiben kezdtem használni a cad-et így aztán vannak még nyelvi nehézségeim:)
Sajnos nem oldódott meg a gondom továbbra sem, minden egyes rajz megnyitásakor újra és újra megnyitja a CAD-et.... Valaki ha tud még esetleg valamilyen ötlettel szolgálni, nagyon jó lenne! Köszi :)
mi használunk 3D scant meg 3d érintős Zeiss 3tengelyes mérőgépet bármelyikkel kb. fél óra játszadozás után megvan az eredmény. ajánlanám szívesen de a távolság + a szabad kapacitás az drága kincs, egy váltóharang lyukainak bemérésére 3/4 évet vártam:-( még jó hogy nem volt sürgős.
jómagam leragadtam az ACAD2000 nél, abban sem vagyok profi ezért ilyen tolómérővel mérhető kategóriában lyuktávolságokat mérnék mindet egymáshoz képest (távolság + lyukátmérő1+0,5+Lyukátmérő2*0,5). ezt lemérni meg bevinni cad-be kb. fél óra szintén. kb. ügyességtől meg tolómérőtől függően kb. 0,2 pontossággal meg lehet oldani...
A képen látható test ellendarabját kellene kivágatnom, amihez CAD-be be kellene vinnem ezt az idomot 2D-s, normál rajznak. Lézervágók a file-ból tudnak dolgozni már. Azonban a látszat ellenére a furatok nem szimmetrikus elrendezésűek, kis mértékben eltérve, de szabálytalan a körosztásuk. Kérdés, van olyan funkció a CAD-ben, hogy pl a egy scannelt képből felvételezi a nevezetes pontokat, vonalakat? Szóval el tudnám valahogy kerülni a kézi rajzolás esetén elengedhetetlen méricskélést, illetve számolgatást?
A kézi rajzolás nem derogálna CAD-ben, csak a méret és pozíció felvételezést szeretném gépiesíteni.
A hardvernek elegendőnek kellene lennie. Jómagam vagy három processzorgenerációval régebbi, fele memóriával, és alaplapi videokártyával kistafírozott gépen használok 10-15 megabájtos 2D állományokat, esetenként xrefekkel, vagy jókora raszterképekkel megfejelve, és nincs különösebb gond.
A kurzor bakkecskeként ugrándozásával mintha már találkoztam volna valamikor, de a megoldásra már nem emlékszem.
a segítégetekre lenne szükségem. Letöltöttem az AUTOCAD 2012-es diákverzióját a program honlapjáról. Feltelepítettem a laptopomra, de a legegyszerűbb műveletnél mint például egy egyenes huzásakor, úgy akad a kurzor a képernyőn, hogy nem lehet normálisan használni a programot. A laptop egy Toshiba Satellite i7-es processzorral (turbon 3,4Ghz-t tud); DDR3-as 8GB RAM és NVIDIA® GeForce® GT 740M .GHz-es videókártya van.