Nekik megvan az isteni szikra Hitről aztán Dr. Lőrincz György beszélt még többet, akitől megtudtuk, létezik az imádságon alapuló szőlőtermesztés. A St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészetnél 2007 volt az első biodinamikusan kezelt évjárat, a Boldogságos dűlőn, tavaly pedig már 5 termőhelyen is így folyt a termelés. Kóstolhattuk a 2012-es Boldogságost, amely egy egri csillag, és részt vehettünk a 2011-es Valóban Méltó világpremierjén. Utóbbi egy pinot noir, annak ellenére, hogy a St. Andrea is csak a bikavér és az egri csillag különböző változataira szeretne koncentrálni. Ezt az egy fajtabort nem tudták kihagyni, érthető okokból. A nyilvánosan itt, először kóstolható Valóban Méltóról nem tudjuk, hogy ízlelhető lesz-e a Borfesztiválon, de hogyha igen, mindenképp ajánljuk olvasóink figyelmébe! A biodinamikus szemléletben a szellemvilágtól kérünk segítséget, ami nehezen kontrollálható mondta Dr. Lőrincz György. Úgy tűnik, nekik egész jól megy.
Tóth Bálint - Csobánc - Pinot Grande Köveshegyi-dűlő selection - 2012
Pár éve cseréltük a Bálinttal ezt a bort és gondoltam pihentetem egy kicsit, hogy megtudjam mit mutat egy Csobánci pinó nagybornak hangolva. Most jött el az ideje :)
A színe szép, téglás karimájú, rubinos csillogású. Szeretem az érett pinók színét. Az illata elsőre intenzív érett gyümölcsös, málnás, fekete cseresznyés, enyhén fűszeres, meleg hangulatú. Enyhe hordó karakter is érezhető, de civilizált mértékben. Az ízében kicsit gombás, avaros érettség és elképesztően jó savszerkezet. Megint bejött, hogy én vörösben a fehéret szeretem. Nagyon frankó, hogy nem csersavval, hanem fehérborosan összetett és vibráló savakkal támad. Finom bor, nagyon jól esik.
Fél százalékkal magasabb a küvé alkoholja - testesnek azt se mondanám, de nem is híg.
Kíváncsi vagyok, a Currus-furmint, a Bajnár meg a Tánczos hogy mutatnak egy Szepsy Szent Tamás mellé téve. Nem feltétlen kell persze jól mutatniuk, mert a 3 együtt kerül kb. a Szepsy árának harmadába.
Nem, az Égigérőt még nem nyitottam ki - mivel csak egy van belőle, megvárom a furmint-minikóstolónkat (5-8 tétel, attól függően, hányan leszünk) vele és beteszem azok közé.
Tényleg nagyon mást gondolunk most erről, én tegnap kértem magamnak és Balázsnak egy újabb kartont.
Azt nem mondom, hogy nincs furmint, ami jobban tetszik, de azok nem ennyibe kerülnek.
A Lélekvándort én nem éreztem különlegesnek, de sütit ettem közvetlenül előtte, vagyis kb. nem éreztem semmit. Ma majd megkóstolom normálisabb körülmények között is.
Finnya azt mondta, hogy finom és van benne egy különleges íz (a Bálint?), amit nem tud azonosítani.
Én ezek szerint jóval kevésbé vagyok érzékeny a hordóra - csak villányi cuccot (Gere syrah) és a dűlős Homola-olaszrizlingeket találtam riasztóan vaníliásnak az elmúlt pár hónapban kóstolt dolgok közül.
Behűtöttem a Lélekvándort, ma este megkóstoljuk.
A zenitednél nem érzek óriási változást a nyári állapothoz képest, eléggé rendben van.