Minden amit az újra előtérbe kerülő megújuló energiaforrások eltüzelésére alkalmas készülékekről tudni érdemes, hogyan kell kiválasztani, hol lehet kapni, hogy lehet csinálni
Ha javul az idő,majd megmérem...Nos nekem lassítani kellene a füstgáz,nem pedig akadályozni..torlókat eléggé nehéz ebbe a kazánba rakni,de szerintem ha megjön a hőcserélőm abba már rakhatok könnyen...segít majd az valamit??
Csak lassít majd!? ha ez lassítana,akkor nem nyitnám ki a bar-t!
Elhiszem,csak az a gond,hogy ha a kazánba raksz 1 tüzet,akkor nem érzed a tüz melegét,ha meg folytom a pillangóval,javul a helyzet,cserébe a fehéres láng sötét sárgává válik,túl sok füst marad a kazánba...
A bar.-ral pedig még a fagázokat is látni,mikor égnek elfele...ilyenkor a 400 fokos füst leugrik 300 ra, de a kémény tetején pedig 15 fok X 10m vagyis elvileg 150 fokos füst menne ki,HA 4 téglás lenne a kéményem aminek 196 cm2 a felülete,de 6 téglásom van, 670 cm2 felülettel,ami 3,4 szer nagyobb,vagyis ha 150 fokot ennyivel elosztom,akkor 44 FOKOS füst megy ki, ha nincs kinyitva a BAR!
Üdv ! Még 1x kérdezem,mi bajod a jó huzatú meglévő kéményeddel?Mit vársz a szerelt kéménytől,mert pluszba csak a kátrány átszivárgásának a lehetősége szűnik meg,a többi fent fog állni és a meleget ugyan úgy kiviszi az új kémény?!:-)
A mostani kéményt hanyagolnám....Nagy a huzata,,ha a bar.-t beüzemelem,akkor már jó,de a sok meleget meg kiviszi az alsó szintről,ráadásul a kémény túl hűl...
Mikor alkalmazom a bar-t,akkor kifehéredik a kazán belseje,jóval több hőt ad így a fa,a kazánnak....ezért kellene a kisebb kémény....azt hűthetné a bar.szabályzó,,nem fog rajta átütni a kátrány,mint a téglán majd........
Én se örülök neki,hogy másik kéményre adjunk ki 120 E ft-ot,de sajna muszáj lesz....
Ê amikor igen jol le van szigetelve a keco es alacsony a fafogyasztas akkor rajosz , hogy olyan kicsi a ketto kozott az arkulonbseg , hogy nem tornazol tovabb es futesz gazzal-))))))
Biztos romlott, mert mindig írják/mondják az emberek, csak sajnos nálam ez nem jelentkezik, lehet én máshonnan kapom, direkt vezetékem van Szibériába, vagy ilyesmi.(hülyeségekkel már nincs energiám foglalkozni)
HA 21 éve ugyanezzel a vegyessel/pufival nyomtam volna, akkor fából is 40%-ra esett volna le a fogyasztás(de inkább 50-nel számolok), mivel hőigénycsökkenés történt, kazánhatásfok változás meg nem.
Akkor, visszaszámolva, 20 erdei m3 keményfát kellett volna eltüzelgetni 1 szezonra kábé:-), jaj de örültem volna neki:-DD
Mai árakon komoly pénzt be kell tolni korszerűsítésbe, ha valaki felezni akarja a fafogyását, akár szigetelés, akár kazánhatásfok növelés oldalról.(ezért szokták/tuk javasolni a puhafa tüzelését, amíg hozzá lehet jutni jó áron, az a leggyorsabb megoldás rezsicsökire, mondjuk a komfortja a háznak éppen nem változik semmit se).
Ki mondta hogy olcsóbb a gáz egy szigeteletlen házban, erről pont TI akartatok meggyőzni :D
Amúgy meg azért fával fűtök, mert nincs leszigetelve a ház, és nincs gázkéményem, valamint gázkazánom ;) van egy csövem a falon, be a kazánházba, oszt ott ledugózva :D
Már pedig arról beszélnek, hogy a tüzelőanyag harmadára fog csökkenni. Tudod, papíron, statisztikailag. Nem harmadával, hanem harmadára. HA ez be is következne, akkor is, fából tökszárazat kellene a megfelelő kazánban eltüzelned, meg a lehető legjobban raktároznod a pufferban.
Persze, írtam is hogy nem lesz korrekt. De amennyi fa megmaradt az első vegyes/gázfűtéses tél után, azzal lehet számolni.
Ott vannak a szorzók is, ha nem pontosan, de vissza lehet bontani, lesz kb. 16 ezer fából, meg 20 ezer gázból, enyhébb őszi időben. Megjegyzem, papíron a gáznak kellene nyernie, ezt is írtátok. Hidegben akkor papíron fából 30, gázból meg... be sem merték kapcsolni :D 30 volt valahol egy havi gázszámla a kettő időszak között...
Ha le lenne szigetelve a ház, és közepes hidegben kerülne a gázfűtés 15 ezerbe, akkor onnantól nincs miről beszélni, főleg hogy megint emelkedett a fa ára.
elméletben harmadára kell hogy visszaessen a tüzelőanyag...
OFF
1995-ös szezont 5000m3 gázzal fűtöttük ki, az ideit előreláthatólag 2000-2100m3-rel megoldom.
Ugyanazzal a kazánnal.(ezek főzés/hmv-vel együtt értendők)
És nem úgy spórolok, hogy levettem a termosztátot 10 fokra.
10 centi homlokzat, 20 centi födém, 7 nagy+3 kicsi ablak már cserélve, még van 4.
Szigetelés sk ~800e, ablakok eddig ~500e, együtt 1,3 milla.
Ha úgy hagyom a házat, eddigre kifizettem volna pluszba ~2500m3/évvel szűken számolva 52500(ötvenkétezer-ötszáz) m3 gázt, ami 2005-ös 50 forintos átlaggal számolva is 2625000(kettőmillió-hatszázhuszonötezer) forint.
Szerintem megéri, bár nekem könnyen nagy a pofám, hótszar hőtechnikai állapotról indulva sokkal többet lehet spórolni.
egész téli mennyiség fát hónapokra bontok le, hisz a végén forintban ugyan ott leszek.
Ja, csak azt nem értetted akkor se, meg most se, hogy ha az átlagfogyasztást hasonlítod össze a pillanatnyival, abból nem lesz korrekt eredmény.
Arra mondtam/tuk, hogy a pillanatnyi(azonos időtartamra vonatkozó, nagyjából azonos külső-belső hőfokok tartása mellett) fafogyást, m3, kiló, liter, kupica stb kellene a gázköbméter fogyással összevetni, a korrekt eredményhez.
Ha a szüleid házában enyhe időben annyi értékű gáz fogy, mint a fafogyasztás átlaga, ugyanarra az időre nézve, akkor gázzal drágábban jönnek ki, nincs olyan, hogy majd a hidegben változik a különbség.*
A különbség az százalékosan nagyjából fix, a kazánhatásfok(enyhe időben rosszabb, hidegebb időben jobb) befolyásolhatja, de szerintem az sem jelentősen(egy-másfélszeres szorzókról beszéltél, ha emlékszel).
*mert enyhe időben nem annyi fa fogy időre nézve, mint átlagban, hanem kevesebb
Hát igen,ha kicsit kisebb lenne a házad ,akkor meg erre a potom kb 7 hónapra 2em3 alá esne(2,4em3-ről) az eltüzelt fád mennyisége !:D Sőt .... ,lehet a kazánod fát fog termelni ha ezen az úton indulsz !-)
Én azt mondtam, hogy el nem hiszem, hogy egy szigeteletlen házat ugyan abból a költségből kifűtöm gázzal, mint fával ;)
Utána írtam is, hogy amíg enyhe idő van, addig a gáz a nyerő, pont TI jöttetek, hogy keményebb hidegben is meg kell hogy maradjon a különbség. Arra írtam én, hogy egész téli mennyiség fát hónapokra bontok le, hisz a végén forintban ugyan ott leszek. Utána még azt is megírtam, hogy tavasszal és ősszel kb. 0,7 erdei fogy el / hó, míg télen 1,valamennyi, nem emlékszem már.
Mellesleg azt is írtam, hogy minél hidegebb van, annál jobban megy a vegyeskazánnak, most is már azt vártam, mikor pakolhatom rá a köv. adagot, hogy menjek végre aludni :D
Vissza kéne keresni a szigetelt házra vonatkozó fa/gáz adatokat, amiket említettem az előző hsz-ban.
Erre kérlek szépen térjünk vissza akkor, amikor a szigetelt kb. 85m2-es házamat kifűtöm 2,4 erdei m3 fával ;) szerinted ez lehetséges? Mert elméletben harmadára kell hogy visszaessen a tüzelőanyag...
Meg ugye amit már pedzegetnek mások is, nem fog az user kevesebb fát tenni a tűzre... én is úgy voltam, van fa bőven, a zasszony szereti a meleget, hát mindig egy-egy hasábbal több került rá, hadd nézzem már egy szál gatyában én is a natgeot :D
VAN!!! 2017-es erdészeti árjegyzékem. Udvarra szállítva, kérlekszépen, 1 erdei m3 keményfa 24-25 ezer forint. Fenyőből 1 erdei m3 kerül 14-15 ezerbe, míg egyéb lágy lomb 16-17 ezer forint. A végén még be kéne vállalni a tiszta fenyőt 2018-2019-re... csak úgy mellékesen, amit tavaly vettem, tehát a 2017-2018-as szezonra való került 21 ezerbe / erdei m3... és még sokalltam...
Ugyan úgy kérdezlek, hol fogom kifűteni a házamat 2,4 erdeiből? Mert ez így nekem mese habbal. De még ha csak 50%-ot nézek, az is 4 erdei, sima vegyeskazánnal menni fog szerinted?
Keresd vissza ki írta amit már lalának is írtam, hogy kevesebb fogy gázból.
Akkor rakok egy lengőt vta hideg ágára+ lenyomom szigeteléssel a pincében a csöveket, és így jó eséllyel nem kell vennem 5/4-re picit drága mágnes szelepet??
Igen ez szerintem is érdekes, nem régi a szelep (1év) és új korától ezt csinálja elvileg zár. Régi ejtős rendszer lett átalakítva így a viszatérőm 5/4 átmérőjű.-Ez számíthat? Este felnyomom a pufit és szépen lassan nagyon lassan felmelegedik a visszatérő vezeték, emeletes a pecó természetesen az emelet felé gravitál; de annyira azért nem, hogy a radiátor aljában érezni lehessen. Csak hát a puffer (1000L) így alulról a második hőmérő csonkig visszahűl 40 fokig és utána megszűnik az áramlás.
Teljesen igazad van,egy bökkenő van hogy nem erről írtam !:-)És nem csak a vegyes ,de a gázkazán is ugyan az marad ,csak a szigetelés változik ,akkor mindkettő ARÁNYOSAN kevesebbet fogyaszt,persze ha nem csökkented arányosan a tüzelő anyag mennyiségét ,akkor túlfűtesz !:-)
Legyen igazad,remélem nemsokára itt a tavasz ,akkor szint kell valljanak az Erdészetek/fakereskedők,hogy mennyi is lesz az annyi az udvarba szállítva!:-) Szerencsére kivárhatok ,mert van vagy 15em3 betárolva,és ha drága lesz, akkor a gázfűtés is be lesz kombinálva a jövő évi szezonba !:-)
Ja, annyira nagy parasztvakítás, hogy erre konkrét számítások is léteznek :D
Már ha meg lehet hegeszteni.
De hogy hatékony és komfortos legyen, ahhoz még rá kell költeni egy valag pénzt. Magyarországon élsz amúgy? Mert itt ha normálisan le van szigetelve a ház, nem vagyok benne biztos, hogy sokkal olcsóbb fával kifűteni.
A szigetesés is 15 év alatt megtérülő paraszvakitás a kazánt meg meghegesztetem vagy kimegyek Kárpátaljára és beteszek a csomiba egyet csak lesz rá vám+áfa.
De eltűnik a különbség. Pont itt írta valaki egy-két-há hete, hogy miután szigetelt, jóval kisebb lett a kettő között a különbség. Valahogy úgy fogalmazta meg, hogy eltűnt a felfűtésnél a difi.
Ha lenne erdőm, biztos nem baszakodnék a fával. Sokan csak azért tüzelnek fával, mert ingyen van, a sajátjuk. De fél misit nem költenék még a vegyesre, hogy tudjak fával tüzelni, ha ott a gáz... eladják a fát, kapnak érte pénzt, abból meg vígan fűtenek gázzal. Majd ha megugrik a gáz ára, akkor vissza lehet állni az ingyen fára.
HA odaadja 17-ért, és vigyék ahogy tudják, az szerintem pont az az ár, amiért gyorsan és garantáltan meg is vennék tőle. Persze a fővárosban ahol eleve 26 szállítással, adja csak 20-21 ezer körül, már akkor lesz piaca szerintem. De a piac már csak ilyen makacs egy jószág, amennyit kínálnak, és amennyiért elviszik, meg ugye amennyit alkudnak belőle...
Én feldolgozva adnám idős embereknek, lehetőleg többé-kevésbé szárítva, kicsit ár alatt, de ugye nekem nincs erdőm...
Meg a magyar realitás az, hogy ha van egy mini erdőd, akkor egy évnyi tüzelőt ki tudsz szedni úgy 8-10 évente...
Régi visszatérő probléma sokaknál. A rugós ha rossz helyre rakod sajnos mindíg at adott körben levő szivattyú ellen dolgozik hiszen azt a szivattyúnak ki kell nyitnia. Én egy mágnes szelepet raktam be
de nekem az előre térő gravitált a pufferból a lakás felé.Ezt a mágnes szelepet a 100 fok alatti puffer kazán szivattyú leállításával egy időben oldottam meg. ha visszamelegszik újra kinyit . Mivel van belőle alaphelyzetben nyitott alaphelyzetben zárt, úgy van megoldva hogy áramszünet esetén kinyit.
Gázzal maximum kicsit drágább, de szigeteld le helyette a házat, és máris olcsóbban fűtesz gázzal, mint fával. A fát meg add el, úgyis jó magas áron fut mostanság, 17-18-20 ezer között megveszik erdei m3-ét szerintem.
Sziasztok, azt a problémát szeretném megoldani, hogy a felfűtött pufferemből ne gravitáljon fel a meleg víz a lakásba.
jelenleg egy darab rugós visszacsapószelep van berakva a vta 522 -es szelep kevert ágába. Ennek ellenére mégis a visszatérőn keresztül gravitál a meleg víz fel a lakásba. Szerintetek rakjak rúgósat a visszatérőre is? Azt még észre vettem, hogy ilyenkor a vta hideg ágán keresztül is megindul a gravitáció, oda pedig nyelvest gondoltam egy vízszintes szakaszra. Köszi a válaszokat.
Mennyiért lehetne egy olyan kazánt összehegesztetni mint a videon van kb. ?Össze szeretnék rakatni egyet, a kazánt és a puffert is megspórolhatnám,legfeljebb 3 cm.-es viztérrel csináltatnám itt vannak a méretek csak oroszul 3.részes
Azért azt ne felejtsük el, hogy a carborobotnál le van írva a műszaki leírásban, és trakisbandi is úgy használja, hogy a visszatérő vízhőmérséklet min. 60 fok.
Ezt nagyon nehéz megvalósítani vegyestüzelésű kazánnal, puffer nélkül úgy, hogy a padlóba 40 fokos víz menjen.
Ugyan én nem vagyok szaki, de te egy kész vezérlést keresel, amit megveszel, bekötöd/kötteted és vezérel mindent, vagy magadnak szeretnéd összerakni a dolgot? Ha az első eset áll fenn, akkor majd a nálam okosabbak megmondják, hogy létezik e ilyen, ami mindent tud egyszerre, és emberi áron be lehet e szerezni.
Ha te szeretnéd összerakni akkor vagy itt, vagy a pufferes topikban keress rá a gányoló féle vezérlésre, azt egy kicsit kibővítve mindent meg tudsz oldani...
Nagyon köszönöm az infot, én meg ezt találtam közben nem tudom mit szólnak a szakik hozzá egy biztos a rakéta porszivót is egy életre vették az emberek annak idején.
Nekem padlófűtésem van (140m2, de jelenleg csak a földszinti 80m2-t fűtöm, a tetőteret csak minimálisan),
38kw-os Totya lemezkazán 1000 literes pufferrel (nagyobb kellett volna, de nem fért le) és TH55ös keverőszeleppel (örökölt). Ez kb. 54 fokos vizet enged a rendszerbe. Elméletileg már ez is sok padlófűtésnél.
Én korábban alulról gyújtottam be, de a fórum olvasgatása közben megvilágosodtam és elkezdtem a felső begyújtást. Ha teljesen meg van pakolva, felső begyújtásnál 5-6 órát simán ég.
Meg kell nézni, hogy mekkora teljesítményű kazán kell neked, mert ennél szerintem jóval kisebb is elég lenne pl. nekem.
Üdv ! Hát ez egy jó kérdés volt !:D Jól lehűlne a lakás,hogyha arra várnál ,hogy megfelelő hőfokú vizet tudj kivenni a padlófűtésnek !:-) Látom Kapocska már megírta a járható utat !:-)
A tegnap megjött a hosszú K-elem a Rexemhez, és meglepődve tapasztalom, hogy míg eddig a rövid elemmel,3-400 fokos füstöt mértem, a hosszúval nem okoz gondot a 700 fok sem.
Most az egyértelmű, hogy mivel ez jobban belóg, jobban tud valós képet adni a hőfokról, de nem gondoltam volna, hogy ekkora eltérés lesz. Ha jól emlékszem, 400 fok fölé nem igen kéne engedni a füstöt. Hiába zárom a primert kissebbre, akkor sem esik látványosan 400 alá. Sajnos pillangom nincs a kéményben. Az lenne a megoldás szerintetek?
Strupova elvűt favorizálom kis pufival keveröszeleppel csak nagyon húzós az ára.
Nem vagyok jártas ezekben a dolgokban ,de ötletem lenne, lehet hülyeség.
Vennék egy nagy rakodóterü olcsó vegyeset a föstcsövét viztérbe megkanyarintanám min. 3m hosszan majd ki a kéményen,ennek a vize lenne a kazán indulója+pufi+keverőszelep hatásfok 98% :-)
Hülyeség?
Jelentősen csökkene a huzat és sok lenne a lerakódás?
... nálam már az sem az igazi, hogy az emeleten lemezkazánok vannak, sokkal gazdaságosabban tudnék fűteni, ha egységes lenne a rendszer. Fent már rég hideg minden, lent még javában ontják az öntöttvasak a meleget, ha ehhez még egy padlófűtés is jönne, akkor vakarózhatnék, hogy milyen hőfokon menjen a rendszer.:-)
A kéményseprő azt mondta,hogy 150-es, különben nem vették volna át... bár szerintem vékony... hétvégén emgmérem ill. felhívom a céget ,akik építették...
egyébként ha van száraz fája a júzernek, akkor szépen apránként pakolva nem lesz kátránygyár, és az előremenő is megáll 70-75 fok körül. ott még nem éri el a láng a felső táskát, talán kedvezőbb a füstgáz is
Te utána állítottál rajta valamit? Kipróbáltad, hogy ugyanannyi foknál nyit?
Nekem is rendesen csöpögött tavaly nyáron, én is csavartam rajta, hogy elálljon. Aggódok azon, hogy most is kinyitna-e a gyárilag beállított 97 C°-on. Vagy ennek a vízhez nincs köze?
Annyira nem vagyok kíváncsi, hogy annyira felfűtsem, de gondoltam, hogy a fűtési szezon után kiveszem a hőcserélőből a patront és azt fűtöm fel vízben, hogy akkor nyit-e.
- a kémény el van :( ... Mivel a képen látszik,hogy a kéményem elég balf@asz módon van megcsinálva... Csak lent az alsó tisztítónyílásból felfelé tudom takarítani, máshonnan nem lehet hozzáférni (a létrát nem merem nekitámasztani a kéménynek mert nem biztonságos se számomra,se a kéménynek) ZÉRÓ huzat!!!
a kefének csináltam a 7 méteres toldást és próbáltam feltolni... kb. tetejétől lefelé 40-50cm-nél elakadt... nem lehetett tovább tolni... küzdöttem vele míg be nem sötétedett.. aztán mivel a lakásban már atom hideg volt, felhívtam azt a kéményseprőt aki 2-3 hete járt itt, becsületére váljon, eljött... az Ő cuccaival sikerült áttörni az akadályt... lett huzat ... de nem 100%-os. Most csináltatok egy spéci szerszámot amivel majd teljes átmérőben ki lehet tisztítani. Aztán ha vége a fűtési szezonnak átteszek a kazánt,hogy ne legyen annyi cső a kéményig, illetve csináltatok a tető fölé is egy tisztító nyílást...
Sziasztok,tanácsot szeretnék kérni,jelenleg padlófütésem van gázkazánnal megy ,de fám lenne elég igy be szeretnék épiteni egy vegyeset takarékossági megfontolásból.Visszaolvasva is tanácstalan vagyok,milyen kazánt tudnátok ajánlani ,hosszú égési idővel és lehetőleg takarékon?
A pufferen vannak csonkok, amiben korábban mechanikus órák voltak a merülő hüvelyben.
Ebbe lettek az érzékelők végei (szenzorok) bevezetve. A parafa dugó tartja meg, hogy ne csússzon ki.
Hogy szebb legyen és le legyen takarva, beleraktam kábellevezetőbe.(ez olyasmi, mint a számítógép asztalon van, hogy el lehet takarni a lukat.)
Az lehet még furcsa, hogy a külső borítás EPS-ből van, abba süllyesztettem bele.
Így néz ki a K elem vége:
Az a gombostű fejnyi szenzor nem áll meg magától, azt szigetelő szalaggal hozzá erősítettem egy olyan hosszú hegesztő pálca darabhoz, amivel bevezettem a merülő hüvelybe, a parafa dugó meg stabilan tartja.
Nem olvastam vissza: meg van már a puffered? Mekkora csonk van rajta a méréshez? Az a baj, hogy a 1/2 colosba nem fér bele a K elem azzal a csavarral együtt. Vagy leköszörülöd óvatosan az anya sarkait, hogy beférjen a merülő hüvelybe, vagy lefejted így, ahogy a képen van. A merülő hüvely belseje 8-9 mm-es átm., a csavar meg 10 mm-es kulcsnyílású.
Lehet, hogy más módja is van, én így oldottam meg.
Sziasztok! van egy viadrus U26 kazánom.a múltkori áramszünetnél bekapcsolt a hűtőköröm ami gyárilag benne van.azóta nem zár vissza a szelep ,így el kellett zárnom a vizet amit kap a hűtőkör.ennyit bírt a szelep ,vagy beragadt.köszönöm a válaszokat
Egy elvi kérdés kazánvédő szeleppel kapcsolatban.....
Nem lehetne egy VTC511-et kiváltani egy sima 3 járatú keverőszeleppel, plusz egy kapilláriscsöves termosztátfejjel, ami 40-70°C -ig állítható? Csak azért kérdezem, mert akkor a visszatérő hőfokot nem patroncserével, hanem csak a szelep csavargatásával lehetne állítani.
Van egy ismerős két utcával arrébb nála ez évente egyszer előfordul. Először én si megijedtem a látványtól de már megszoktam, állandóan 50 fokos vízzel fűt. van két radiátor és azok visszatérőjébe van kötve a padló fűtés ( a fia víz gáz fűtés szerelő)
ezt nem merem megcsinálni! Foglalmam sincs milyen a kémény.. kigyullad nekem, leég a ház... mittutomén... ááá... inkább pár napig nem lesz fűtés és hívok valami szakit...
Van külső tisztító nyílás, csak aki építette, úgy oldotta meg,hogy alul van egy és a kémény meg 8 méter, vagyis gyanítom,hogy soha nem volt teljes magasságig kitakarítva,mert a kéményseprő kijön a 6 méteres keféjével tuszkolgatja és annyi... kellene a csinálni egy nyílást 5 méter (tető felett) is...
Én besz.rtam, amikor begyulladt először a kéményem :) Ráadásul nem is szándékos volt. Kazán belsejét pucoltam, a hőcserélős részhez kartonpapírt tettem, amit meggyújtottam. Az így megolvadt kátrányt pedig elkezdtem lekaparni, aztán egyszer csak begyulladt és nem volt megállás. Az a szerencsém, hogy a kémény ki van bélelve savállóval, így a tégla közvetlenül nem érintkezett a lánggal. Nem tudom, hogy viselte volna...
Van külső kéménytisztító ajtód???? Onnan nézz felfelé tükörrel. ha más nincs 1 liter gázolajba áztass valami nagyobb jó nedvességszívó rongyot és ott gyujtsd be a kémény aljában. Ne ijedj meg ha begyullad a kátrány 20 perc aélatt elalszig de kiégeti
Azt is ellenőrizd le, hogy nem kap-e fals levegőt. Nekem egyszer kinyomta valami huzat az alsó tisztítónyílás ajtaját és 2 napig én sem tudtam, miért nem ég úgy, mint előtte.
Ellenőriztem a kinti nyílás ugyanúgy zár mint eddig. Szóval ott nem kap fals levegőt.
És mivel 5 nappal ezelőttig simán tudtam akár 80°-os vizet is csinálni, ezért gyanakszom kémény eltömődésre. Esetleg tényleg az történt,hogy a Konix hatására egy nagyobb darab tömít...
Mivel tegnap este már csak 40°-ig ment a fel a víz, és a kátránygyártás drasztikus lett, Ezért Nem várok szombatig, ma reggel nem gyújtottam be, a család elment anyósékhoz. Így ma délután ellenőrzöm a rendszert. Csinálok majd képeket is. Nagyon bízom benne,hogy megtalálom a probléma okát, mert ha nem, akkor nagy bajban leszek....
Eszembe jutott nekem is ez, miután leírtad. Ráadásul még át is éltem egy ilyet. Igaz nekem a vegyes kazán kéményére volt még egy rákötés. Akkor még teljesen zöldfülű voltam a fával való fűtéssel kapcsolatban és nem értettem, miért nem akar rendesen égni a kazánban a tűz, miért nem tudom 60 °C fölé emelni az előremenő víz hőfokát, miért kátrányos a rendszerem.... Aztán itt a fórumon segítettek. Egy ilyen plusz levegőszívási pont drasztikusan lerontja a kazánon keresztüli levegő térfogatáramát, ráadásul a kéményben is durván lehűti a füstgázokat. Kíváncsi leszek mi lesz nála a megoldás, mert valami a huzattal nagyon nem stimmel.
Mivel 1/2 colos csonk van, én finoman levágtam az anyát a K elemről, egy parafa dugón keresztül rögzítettem úgy, hogy egy darab lágyvassal vezettem bele.
Azt is ellenőrizd le, hogy nem kap-e fals levegőt. Nekem egyszer kinyomta valami huzat az alsó tisztítónyílás ajtaját és 2 napig én sem tudtam, miért nem ég úgy, mint előtte.
Üdv !Nem ismerem a rendszered,de ha a szivattyúd rakoncátlankodik ,akkor figyelj rá ,nehogy megálljon ,és víz szállítás híján megforrjon a kazánod !:-( A 2 -es fokozat ,már egy jobb/megfelelőbb tömegáramot állíthat elő a rendszeredben !:-)
Hát igen, erre kapocska valószínűleg jól rátapintott, ez jó eséllyel kondenzátor hiba.
Kicsit jobb multimeterrel lehet kondenzátor kapacitást mérni, meg kell mérni.
Azt hiszem eredeti grundfos kondi 1500 körül van, de bármilyen más kondi olcsóbb,100Ft alatt, bár azt lehet nem tudod betenni a kapcsolódobozába, sokan kívülre teszik.
A kulcsszó a helyes tüzelésen van. Mint leírtam korábban ha nem is olvastad. Én is fűtöttem 1 éve száradt töly fával de ilyen soha nem volt a kazánom, mint Matador kolegának
Itt már többször le lett írva, fák közt a súly/energiatartalom közel ugyanannyi, tehát ha súlyra mérem, fenyőből sem kell több, mint tölgyfából. Helyes tüzelés esetén.
Azonban ahhoz túl sok, hogy megérje tovább szigetelni. Többmilliós beruházással tudnék évente pártízezret megtakarítani, ezért a homlokzati szigetelés a listám végére került.
Nézd meg inkább mi a helyzet a padláson, oda olcsón leteríthetsz 20-30 cm olcsó üveggyapotot, ennek ára 1-2 tél alatt visszajöhet + azonnal élvezheted a hatását: lassabban hűl ki a ház, ha elmentek otthonról.
napelemes-infrás fűtéstől én paráznék, ha egyszer nem lesz szaldó, nagyon kellemetlen lesz, hogy nyáron filléreket kapsz a túltermelésért, télen pedig fizethetsz egy vagyon villanyszámlát.
A pontosság és a megfogalmazás kedvéért.Nem 3-4szer fűti fel a puffert csak egyszer. Amikor már nem tüzel tovább. Szerintem a 3-4 alatt a lakás felfűtését érti. szerintem ez normális ebben az időben. Gondolom (saccolom) ebben az időben ez a 3-4 óra kb 0.5-1 fok lakás hőmérséklet csökkenés. Normálisnak tartom. Ezt a fát inkább begyujtáskor vagy ha szükség van hirtelen hőmérséklet emelésre a kazánba, oda hsználnám. Lehet vele fúteni (Nagykun a megmondhatója ) de ez nem számottevő mennyiség.
Pénteken vettünk az említett fenyő deszkákból és a hétvégén fel is dolgoztuk. 2 kalodával vettünk, mert annyit bírt el egyszerre a kocsink.
Saccra olyan 1,3 tonna volt a két kaloda. 1,5-et bír a kocsink és akkor már erősen érződik benne a súly. Ennél már éreztem, hogy van benne cucc, de nem volt annyira érezhető, mint 1,5-nél. Szereztem egy nedvességmérőt és széthasítva a közepén 30-35%-os átlagot méregettem, úgyhogy elpakoltuk és majd jövőre megy a tűzre.
Egész jó kis deszkák voltak benne az átlag olyan 3-4cm vastag a közepénél.
Apukám kérdezte, lehetne e ezzel folyamatosan fűteni, mert tényleg nagyon jó áron volt.
Ezzel kapcsolatba tudnátok tanácsot adni, hogy fenyő deszkákkal miként lehet jól fűteni egy lemezkazánban?
1000 literes puffer van a rendszerükhöz. Azt mondta, hogy ilyen időben napi 3-4 alkalommal kell felfűtenie a puffert és így tud egyenletes hőfokot tartani a házban. Most napi szintem 50-60kg 1 éves tölggyel tudja ezt produkálni.
Illetve, ha van tipp, hogy ebből a tűzifából így mennyire lehet szükségük, azt is szívesen fogadom.
Igen, mar probaltam volna ezt a megoldast. De a legtelenito csavart levéve latom, hogy csak a legnagyobb okozatban indul el a szivattyu. I és II fokozatban nem inul el. Tavasszal csere lesz. De lehet, hogy hamarabb.
Ha a megkerülő ágon és a megkerülten is nyitva vannak a csapok a szivattyú csak ott azon a kis részen fogja forgatni a vizet mert előre tol hátulról szív így nem nagyon van értelme. Azért jó, hogy benne van mert alacsonyabb előremenő is elég és a a radiátorok is egyenletesen melegednek alul-felül .Állítsd a szivattyút I-re és zárd el a karos golyóscsapot, igaz ilyenkor áramszünet esetén nem lesz mi keringtesse a vizedet!! Nézd meg így, majd próbáld ki II-es fokozatban is, hasonlítsd össze a kettőt!
A segítségeteket szeretném kérni kazán vezérlés ügyben.
Volna nekem egy vegyes tüzelésű Celsius 25-29kw-os lemezkazánom, hozzá egy 1000L puffertartály illetve egy 200L-es bojler/indirekt tároló (nyáron villany, télen a kazán fűtené), radiátorok.
Ez a rendszer össze van rakva, csak a vezérlés hiányzik, de az nagyon.
Sajnos én ehhez abszolút sült hal vagyok, és szakembert sem ismerek aki direkt ilyennel foglalkozik itt felénk Aki meg kijött villanyszerelő az inkább elmenekült, mondván ezt ő nem vállalja.
Esetleg tudna valaki tippet adni, hogy egy ilyen rendszerhez milyen vezérlés az ajánlott?
Tényleg ennyire nehéz bekötni egy ilyen vezérlést?
Áramlási probléma ami graviba mutatkozik azért olyan meleg az előremenő és a visszatérő közötti hőkülönbség! A szivattyú megoldja ezt. Így nem lesz olyan meleg az előremenő de a visszatérőd sem 35 fok lesz majd!
most már én is egyre inkább erre az kémény elzáródásra gondolok... nemsokára kiderül...
A tüzelést tanulnom kell, mert biztos,hogy nem jól csinálom... Emelni fogom az előremenőt...
Így vettük házat. Van rajta szigetelés, de csak 5cm... szóval nemsokat ér... Természetesen az átalakítás során újra lenne szigetelve és legalább 10cm-es kerülne fel... Újra kell az egész házat kábelzenem is.. és mivel a gáz a telken sincs rajta... ezért igyekszem én is jól dönteni,hogy infrapaneles vagy gázos fűtés legyen... vagy mennyire lenne drága a napelem kiegészítés... vagy egyéb megoldás...
Sok tényezős a megoldás igen: jó lenne elmozdulni egy kicsit ebből,mert a jelenleg 1 órával előbb kelek,hogy begyújtsak a családnak.. ha elmegyünk otthonról elaludhat a tűz.. stb... Igyekszem kikupálni magam a fűtési lehetőségekről addigra..
Próbáltam visszaolvasni, amiket írtál, nekem ezek után egy kérdés jutott az eszembe: nem kerülhetett valami a kéményedbe? Mert ha korábban jó, jobb volt és egy tisztítás után rosszabb lett, akkor elképzelhetőnek tartom, hogy pl. egy leváló korom darab részben elzárta a kémény belső keresztmetszetét.
Amúgy a kátrányosodás megelőzésében tényleg csak a megfelelő tüzelés segít (és itt most nem a különféle adalékszerek - konix, tisztító hasáb...... használatára gondolok). Ha valaki nem megfelelően használja a kazánját, akkor adhat hozzá bármit, kb. semmi haszna nem lesz. Jó lenne ha az előremenődet fel tudnád emelni 80 °C körülire, mert az magával hozza a magasabb visszatérő vízhőfokot is.
A teljes ház átalakításnál szigetelést is tervezel? Most van? Jó pár éve szerettem volna fűtést korszerűsíteni úgy, hogy szigeteletlen a házunk. Szerencsére erről le tudtak beszélni, mert előbb van a szigetelés.
Idén vagy talán jövőre nálam is meg fog történni a fűtési rendszer teljes átalakítása - de kizárólag a szigetelés után. Jelenleg egy 30 éves lemezkazánom van, vastag csöves, gravitációs rendszerben. Most 99%, hogy nem vegyes kazánnal fogok a jövőben fűteni, max egy légtérfűtéses kandallót fogok betenni a házba. Egyelőre még nem tudom mi lesz a befutó, de valószínű kondenzációs gázkazán. Infrapanelek beépítésén gondolkoztam még, de amennyire jók voltak a számok úgy kb. azt látom, hogy ugyan annak az energiának az előállítása gázzal kb. a fele, harmada a villanyhoz képest. Persze ha van pl. napelemed, akkor az megint más. Elektromos árammal való fűtés véleményem szerint kizárólag nagyon jól szigetelt házban éri meg. Sajnos én nem tudom olyan jól leszigetelni a házamat az adottságai miatt.
Kiépíteni az infapaneles rendszert a legolcsóbb és igazából annak nincs karbantartása. Az én esetemben szinte a nulláról kéne kiépíteni az új fűtési rendszert. Ahogy számolgattam most azt látom, hogy a vegyes (faelgázosító lenne) és gáz nagyjából ugyan annyiba kerülne. De lehet, hogy a vegyes nálam még drágább, mert a mostani kéményem kicsi egy faelgázosító kazánnak. 130-as béléscső megy bele maximum. Így kéne egy új szerelt kémény építenem a házon kívülre kb. 12 m magasat. Ráadásul elég drágán tudom fához jutni. Bp-en lakom, az erdészet a legolcsóbb és legmegbízhatóbb, de már ott is 26.000.- Ft egy erdei m3.
Szóval nagyon soktényezős a dolog és mindenkinél más és más.
Ugyan ez a celzius kazánunk van. De ilyen brutál baj nem volt vele. ez szerintem -is- egyértelműen elmenő füst baj.
A huzatszabályzót is érdemes lenne kitekerni tisztítani ellenőrizni mert lehet hogy az sem százas.
A padlásteres kémény tisztító ablakot kinyitod zseblámpát belógatod és lentről egy tükörrel belenézel, ha van tégla befordulva vagy baj van akkor látod.
Persze ez nappal délben jóval egyszerűbb lámpa nélkül.
Az elmenő füstöd nem jó azt nézd végig. Ez este is csinálható zseblámpával, pikk pakk megvan.
Ha én lettem volna otthon,akkor nem fizettem volna neki azért a "munkáért". De a feleségem nem állt neki vitatkozni,úgyhogy a 3 hónapos kisbabánk meg bent volt egyedül,amíg ő kint segédkezett annak a balf@sznak....
Sajnos várnom kell szombat reggelig, mert minden nap este érek haza és sötétben nem tudom kint takarítani+kell a fűtés mert kisbabánk van. De akkor majd kitakarítom ismét. Habár érdekes lesz felmászni a külső kémény tetejéhez ,ami 6-7 méter... de valahogy muszáj lesz... A kazánt is kitakarítom majd.
Amúgy tavasszal az a terv,hogy közelebb teszem a kazánt a kéményhez. Teljesen a fal mellé, így a vízszintes szakasz szinte teljesen eltűnik majd.
A szivattyúnál most kicsit elbizonytalanodtam,hogy melyik ágon van. Ha haza megyek csekkolom.
Annyi biztos,hogy 30°-ra van állítva a csövön az érzékelő,hogy annál kapcsoljon be.
Köszönöm a tanácsokat!!!
(kb 5 év múlva teljesen ház átalakítás lesz és akkor cserélem a komplett fűtésrendszert (is), agyalok is rengeteget,hogy mi legyen majd... gázfűtés, villany? Ebben is szívesen vennék tanácsokat :) )
A begyújtás 20-22 kg hasíték (cser) és 10-15 gyűrt papír, 2 kg fabrikett, 6-10 gyújtós. Felülről begyújtva. Nyitott primerrel. A láncos 70-75 közé állítva. A gbegyulladásig résnyire nyitott tűztér ajtó (szekundernek). A füstcső pillangója gyújtáskor olyan 30 fokot zárva (0 fok a teljesen nyitott 90 fok a zárt).
Ahogy figyeltem olyan 51-53 fok körül kapcsolt a keringtető.
Kinti hőmérséklet -6 celsius, a kazánház 12 celsius.
Szépek ezek a grafikonok csak semmit nem mondanak. Ebből nem derül ki mennyi fa volt benne? Mikor raktál rá? mennyi volt a külső hömérséklet? Mennyi a belső hömérséklet? Az mindenesetre biztos hogy így nem jó. Első körben vedd vissza a szivattyút a legalacsonyabb fokozatra. Próba képpen emeld 10-15 fokkal a szivattyú indítását. Legfeljebb szakaszos lesz a működése egy darabig(amíg át nem fordul a víz a radiátorokban)
Én azt vettem észre, hogy ha a keringtető (nálam a visszetérő ágban van) az elmenő hőfok 50 fok fölé viszem, akkor a visszetérő víz, amikor megindul a szivattyű (kb 20 fokos) annyira visszahűti az elmenő részt, hogy az visszamegy kb 50 celsiusra. És nem is képes újra felfűteni 70-re.
Sajnos a rendszer örökölt most. A szezon végén valószínű ESBE szelep segít.
Ez tényleg kemény, nem irigyellek! Igazuk van a hozzá szólóknak. Ha ez előtt is ilyen fával mentél és nem tapasztaltál semmit, akkor én is arra tok gondolni, hogy belekerült valami a füst útjába! Ahogy írod mikor ki nyitod pár másodperc és láthatóan jobb az égés. Nem kap elég levegő, de inkább az lehet, hogy valami oknál fogva nehezebben talál ki a füstgáz az égéstérből. Ennek lehet oka, hogy már a kazán belső részén elzárja valami az útját pl.: pillangó szelep. Illetve, hogy a füstcsőbe v. a kéménybe került valami ami szűkíti a keresztmetszetet, rontva a huzatot!
Nem szerencsés, hogy ilyen távol van a kazi a kéménytől, de ha már így van akkor valóban a vízszintes részen emelj, de ne csak 10 % -ot, amennyit lehet. Érdemes még kivitelezni. A "van-ból" tudsz elvenni de a kicsihez már nehezebb hozzá tenni gondolok itt a huzatra! A füstcsövet áramlásnak megfelelően raktad össze? Nézd meg a tisztítót is nehogy ott szívjon farsot!!
Hamár füstelvezetés átalakítás , akkor lehet drasztikusabban módosítanám a vízszintes szakaszt. pl kazán csatlakozótól ferdén egyből a kéménycsatlakozó felé.
Plusz a kazántól (kazánban is) átnézni, kitakarítani a füstjáratot egészen a kéménykalapig.
Csak tanulságként:
Édesapámnál nem füstölt be a kazán a kazánházba, de a lakáson keresztülmenő kéményből szivárgott a füst, be a lakótérbe (csak szaga volt, füstöt nem lehett látni). Mindent kitakarítottunk amit tudtunk, de nem javult. (kazán, Vinyiszto)
Ezért ki lett hívva a kéményseprő, aki a tetőn kívüli részt kitakarította. Elmondta, hogy egy teniszlabda méretét sem érte el a szabad füstnyílás, pedig tükörrel nézve láttuk az eget előtte a kazánházi tisztítónyíláson. A kémény ettől megjavult. egyébként egytéglás járattal épült 12X25 cm-es, és legalább 10 méter magas
Nekem az a furcsa, hogy a tűztér ajtó kinyitásakor a füst nem befelé, hanem szembe jön. A csukott ajtóknál is szivárog a füst. Az égés nem is indul be teljesen.
Valami miatt a kémény felé nem megy a levegő!
Én is örökölt rendszert kell üzemeltessek. Sajnos én is "vizes" ősszel vett fával vagyok kénytelen fűteni, de ennyire nem kátrányosodom.
Ha az előre menő vized ilyen alacsny, akkor mennyi a visszatérő?
Milyen a rendszer? Nekem is hanygon hasonló a kazánom!
A kémény takarítása után takarítottad a füstcső vízszintes szakaszát? Vagy előtte?
az a keringető induljon kicsit később... mondjuk 70 fok körül!
most képzeld el, hogy 30-nál indul. tekeri a kazánba a 20 fokos vizet (kátránygyár 1), majd megy fel a hőmérséklete mondjuk 50 fokra. jön vissza a 40 fokos víz (kátránygyár 2). olyan 70 előremenő kellene minimum, hogy harmatpont alatt legyen:)
szánd rá az időt, figyeld, ülj kicsit mellé, menni fog
Hétvégén átnézem a teljes rendszert megint. Lehet a kéményem legfelül van eldugulva...
Borzasztóan bosszantó, nem értem az előző lakó miért így csinálta... Tavasszal átalakíttatom...
A keringtető szivattyú nem a visszatérőn van. (30°-ra van állítva)
A másik bosszantó,hogy a kéményseprő kijön is szarik kitakarítani rendesen. kb 3 hete volt kint. Fizetek érte, úgyhogy a felségem segít neki,mert egyedül béna volt... Szóval elég gáz... és még utána én takarítom megint..
de amikor nyitja az ajtót, akkor böffen egyet, majd megindul. talán egy próba erejéig érdemes lenne lent kissé jobban zárni, fölül meg levegőt adni neki
Azért azt a láncos huzatszabályzót is megnézném . Lehet újra be kéne állítani. Mindenesetre ha otthon vagy inkább hagyd nyitva maz alsó ajtót amíg a 70 fokot el nem éri a víz.A keringető szivattyú melyik ágon van? Ha a visszatérőn és alacsony hőfokon indul (kazánvédő szelep gondolom nincs) órákig hűtöd a kazánt a hideg visszatérő vízzel.
Eddig égett még ha kátrányos is. Ekkora huzattal felűlről lehet be sem gyullad. Két évig fűtöttem olyan tölgyel amit télen vágtak ki tavasszal vágtam ,hasogattam fel. Öszel fűtöttem vele. Ilyen sohasem volt
Hát ez nagyon siralmasan néz ki. Ilyet egyszer láttam egy falazott kétszer elhúzott kéménynél ,de ott már a teljes keresztmetszet 10%-a volt csak átjárható. Én elsőre kb 10fokkal megemelném a vízszintes kémény szakaszt (a függőlegesből vágni egy kicsit) az ártani biztos nem árt. Magát a kéményt is nézd meg tükörrel egy galamb bármikor beleeshet főleg ha elkábult a kéményből kiszálló füsttől
csak egy tipp: minden évben vegyél +egy rakatot, ennyit talán ki lehet gazdálkodni, a tényleg száraz fa sokat lendít, ha ilyenkor közé rakod:)
11-12 ezer volt a tölgy-akác széldeszka darabolva, 1,3 m3-es hálóban, raklappal. gyorsan szárad, de fogy is persze:)
sajnos ezek szerint mégis mostanság történt olyan dolog, ami miatt így ég. nézd át újra a rendszert!!! csappantyúkat is
fölülről jobb lenne, de legalább legyen valami normális gyújtós fa is. mi szoktunk venni fenyőt egy erdeit, bútor és asztalosipari hulladék, talán 8000 pénz egy erdei kaloda
Legalább 30 éve a helyén van a füstcső (eszegette az idő vasfoga ez alatt), de a kommentekből leszűrve, beszerzek egy kemence hőmérőt 15 cm-es érzékelő rúddal és megy a kazánpillangó után közvetlenül:)
az a helyzet, hogy eddig is ilyen volt a fa... sajnos én csak az adott évben (nyáron) tudom megvenni a fát, összevágom,hasogatom és megy egy külső tárolóba,ahol kb, 4-6 hónapot... így sajnos nem száraz...
két éve költöztünk ide, szóval így vettem a rendszert... elég gáz.. de most muszáj így használnom.. szerintem az előző tulaj a régi kémény használta,ami falazott volt és a kazán bal oldalán van.. aztán valamiért az megszüntette és csinált egy külső kéményt. De így meg messze van és a vízszintes szakasz nyilván nem segít...
Egy darab tisztító ajtó van a külső kéménynek. Ahogy a vízszintes szakasz kiér, attól 10-20cm-re (lejjebb).. azt is kitakarítottam..
Mint írtam van tűzoldali és víz oldali teljesítmény. A víz oldali mindig kisebb, sokszor lényegesen mint a tűzoldali. Első körben a táskák felületét kell meghatározni.
Aztán keresni egy kereskedelmi táskást és azzal, annak teljesítményével összevetni.
Azért egy kazánteljesítmény pontos egzakt megállapítás csak laborban lehetséges... méréssel.
De hát azt bízzuk a kazángyártókra. Nyilván egy kereskedelmi kazán amire ráírnak 30 kW-ot nem lehet 45 és durva hiba az is, ha mondjuk csak 5 kW -ot tud.
Amúgy csínján kell bánni ezzel a teljesítménnyel. A megadottat ha túllépjük, lényegesen,csökken az élettartam, ha meg nem tudja, amit a gyártó állít, akkor vagy ő eleve csalt vagy elkoszolódott a kazán belseje.
más úton is el lehet jutni ehhez a 'titokzatos' teljesítmény meghatározáshoz.
Ha már megvan az a gyártmány rákötitek egy meglévő rendszerre. annak radiátor számát és teljesítményét persze ismerni kell pl. 5 db. radiátor katalógus szerint teljesítményé 75 fokon vagy amin megadják 15 kW. Ha túlhevül a víz akkor nyilván ennél több, ha nem melegszik eléggé, akkor kevesebb.
Ha túlhevűl, beiktattok 1 . vagy 2 - 3 radiátort, mondjuk úgy hogy 20 kW legyen és újra a móka. Ha beáll az egyensúly akkor a 20 kW körüli a teljesítmény .
Ezt a mókát nevezik mérésnek, Persze ehhez sok minden egyebet is mérni kell pl. a vízhőmérsékletét , vagy az elégetett tűzelő hőértékét, stb.
Olyan csak a mesében van, hogy egyszerűen kiszámolják.
Kivételek az egyes energetikusok, akik állítják, hogy pontosan ki tudják számolni egy ház hőigényét, ráadásul kettő tizedessel.
pl. megadják, hogy a kérdéses ház hőigénye 4 ,25 kW, vagy az ajánlkozó energiatanúsítók, akik egy órán belül tanúsítványt ígérnek.
aztán: a kéményig bontottad a csövet? a vízszintes szakaszt is? kéménynek tisztító ajtó rendben vannak??? volt itt már olyan, aki azt mondta, hogy igen, aztán mikor felment a padlásra, kiderült, hogy mégsem...
ha ilyen kátrányom lenne, sírnék :)
ráadásul te lent gyújtod meg, ha jól látom, és pont nem szerencsés így!
Hétvége óta nem ég megfelelően a tűz a kazánban és nem értem miért. kb.: 3 hete használom a Konix-ot és nagyon bevált, eddig szépen égett is. Aztán hétvégén kitakarítottam a kazánt és a csövet,ami megy ki a kéménybe. Elég sok kormot kiszedtem.
De azóta, úgy füstöl mint a barom. 70°-ra van állítva a víz, de fel sem megy addig, csak talán 55-60-ig. Pedig alul még le sem zárt a láncos. Ha kinyitom a rakodó tér ajtaját,akkor pár másodperc utána kap oxigént és szépen elkezd égni. De nem értem mi változott,ami miatt ennyire nincs oxigén? Látszik, hogy nincs jó égés, kátrányos, stb...
Az sem lesz egzakt mert akár a füstcső akár a vasrúd elvezeti a hőt jelentős részét elvonja. Tegnap méregettem miért nem hiszitek el? Még lehet annyit megteszek,hogy amig hideg rárakok kívülről egy rexet hőelemmel akkor biztos pontos lesz.
A füstcsövem vaslemezből hengerített, nincs festve, tehát kb jól kellett mérnie.
Mivel vízszintes és ezért volt rajta egy kis por, még azt is lesöpörtem róla mérés előtt.
Még a 200C fokot sem tudtam elérni úgy, hogy már 70 fokos volt az előremenő, a visszatérő kb 50 C fokos (visszatérőben nincs hőmérő, ez saccolt, de teszek mert hegesztés nélkül megoldható a 3/4 colos, strangonként, előremenőbe-visszatérőbe berakott leeresztő golyóscsapokon keresztül).
Három táskás kazánról lenne szó, nincsenek benne csövek! A hőleadó felületnél csak a táskák felületét vagy a kazán ( tűztér, füstjárat stb.) teljes belső részét kell figyelemne venni???
Na már megvan az első konkrét adat ( ha igaz ).. Be kell kukkantani egy kazán belsejébe, megmérni a hőfelvevő csövek, számát, átmérőjét abból felületet számolni és megnézni mit adott meg a gyártó a teljesítményre.
Persze függ az eltüzelt fűtő anyag mennyiségétől minőségétől is. A száraz fa nyilván jobban ég mint a kevésbé száraz.
Sőt tovább menve van un. tűzoldali teljesítmény és van vízoldali.
Meg kell nézni a tűztér térfogatot ill. a vízcsövek felületét és ezzel a konkrét adattal az un. összehasonlító módszerrel keresni hasonló méretű kazánt. Az lesz a körülbelüli teljesítménye mint az etanol kazáné.
A kazánok, a sorozatban gyártottak teljesítményét számolással és méréssel határozzák meg un. tüzeléstechnikai laboratóriumokban. Az ilyen meghatározás viszont drága mulatság.
tehát kettő adat kell.
1. a tűztér mérete,
2. a hőfelvevő csövek felülete.
Sőt ennek a kettőnek nagyjából összhangban is kell lenni.
mert ha nagyobb a tűztér teljesítménye mint amit a csövek képesek felvenni, akkor a kazán túlhevűl a hő java része kimegy a kéményen, másik része pedig a kelleténél jobban dfűti a környezetet.
Úgyhogy elsőre nem könnyű egy kazán konstruálása.
Viszont van egy régi bevált módszer , úgy nevezik, hogy másolás.
Sziasztok! Egy ismerősöm azt kérdezte tőlem a minap, hogy ki lehet e valahogy számolni egy házilag gyártott lemezkazán teljesítményét?? Mondtam neki, hogy itt biztos segít valaki mert még nem csalódtam bennetek!! :-) Van rá valami ötlet v. képlet???
Nem, de tegnap egy Cegléd-Lajosmizse-Jakabszállás-Tiszakécske nagyságú fekete folt sötétlett az ország közepén, egyaránt 508%-os jelöléssel, én meg nagykőrösi vagyok:-), füstnek meg se híre, se hamva(nyilván mikroport nem tudok mérni az orrommal).
Na de ma már csak 200-260%-on vagyunk, fellélegezhetünk.Úgy látszik mindenki elővette a jobbik autóját/kazánját/cigijét, meg import füst se jött be:-D
75kg-ból kijöttem úgy 18-19 órán keresztül, hogy -6°C és -4°C közötti hidegek voltak... persze ez megint ~4kg fa óránként, de ha most pár óárig nem gyújtanám újra, lenne az 20-21 óra is, ami már 3,7kg alatt kell hogy legyen.
Konklúzió? Nagy hidegben csökken a ház hőigénye? :D :D :D :D :D most már értem miért élnek meg az eszkimók :D
Nem, azért perdült meg, mert csak letettem a földre és lusta voltam az asztalhoz szorítani :D persze, én voltam a hülye, még kesztyűt sem vettem, még a fogóért is lusta voltam elmenni :D nem volt amúgy gond, amikor átszakította, akkor perdült meg :D mindig akkor van a baj :D
Tehát a hőelememet tiszítanom kell majd, faca... bent is hagyom a hagyományos hőmérőt mellette. Csak most óvatosabban fórum ki a lemezet, legutóbb csontig belevágott amikor megpördült :D
A manuális hőmérőbe valamilyen folyadék tágul, A hőelemben mili voltok keletkeznek(ne kérdezd mitől)
valószínű ezért kényesebb a koromra. Nincs szerelt kéményem, hagyományos tégla. Nem tudom megmérni mert a tetősík felett van olyan magasan hogy nem érem el. Az utolsó (padlás) tisztítóajtó felett vagy 6méterrel úgyhogy ott irreleváns mit mérek
Manuális hőmérőnél én akárhogy pucoltam, ugyan annyit mutatott :D tehát egymás utána napok, ugyan annyi kg fa a kazánban, ugyan olyan idő, ugyan úgy gyulladt be. Menet közben nem szedtem ki pucolni, nekem ennyi elég volt.
Azzal az a bajom, hogy nem tudok bejelentkezni, mert nem tudom, milyen jelszó volt beírva.
Próbáltam több variációval, de nem fogadja el. Felhasználónévhez a domain nevet írtam, nem tudom, milyen jelszó tartozik hozzá. az admin-nal is próbálkoztam, úgy sem tudok belépni.
Viszont amikor Te mondtad, hogy csináljak egy domain nevet, azzal be tudok lépni a a supracam.net-be.
Tavasz végén lesz csinálva másik kazánház ,szerelt saválló kéménnyel,de a kazánról 2 db 1 collos fém kiindul,fél méteresek,ezután lehet-e henco val vezetni a 2 ágat!?32 es hencoval vinném,igy nem kellene horror áron vas csövet szereltetnem...
Hétvégén meg tudom nézni, hétköznap sötét van mire hazaérek.
Szerintem nem lehet gond a kéménnyel, mert nem jön ki füst a kazánból, gondolom mert nincs füsttorlódás a kéményben. Akkor füstöl be egy kicsit, ha a levegőelvétel előtt zárom 50%-ra a füstcső pillangót. De amint a fullra kinyitva kitámasztott primer levegőszabályozót felére zárom, már nem is füstöl be a kazán a kazánházba. Ez a befüstölés a tisztítóablakoknál szokott ilyenkor előfordulni.
Igen, ezt a különbséget ésn is észrevettem méricskélés közben, és még az sem volt mindegy, mennyire közelítem meg a füstcső pillangót. A pillangónál volt a legmelegebb és a füstcső tetején mérve.
Itt, a fórumon olvasottak szerint kezdtem használni a primer levegő adagolást, és a napi többszöri begyújtást. Előtte soha nem használtam. Kazán, KZ3-K, 8 tagos
Nekem letisztult a kazán, megszűnt a fényes lerakódás.
Mamár inkább 2x gyújtok be egy nap, mintsem rakjak a kazánra üzemközben.
Igaz, lemértem és 25 kg hasított nyárfát teszek be induláskor, felülről begyújtok és ezzel a rakattal elmegy 4 órát, 18-ról 22-re emelve a lakásban a hőmérsékletet. Délután mégegyszer ugyan ez és reggelre 18, 19 C fok van a lakásban.
A fentiek a most hétvégi kinti hőmérsékletre vonatkoztatva működtek.
Nem tudom . Nálam úgy kell megfékezni felmenne 500 fölé is, Nézz bele a padláson ha van tisztító ajtód , tükörrel, hogy a kémény felső harmada nem kátrányosodik-e?
Begyújtás előtt játszottam az infrahőmérővel a lakásban, és ott úgy tűnt helyes értékeket mutat (falhőmérséklet és menyezet között volt +2C fok eltrés). A föstcső 2mm-es vaslemezből hengerített, biztos volt rajta koromlerakódás, nem pucoltam előtte, de az itt olvasottak szerint a legalább 100 C fok eltérést kicsit sokallom.
A begyújtástól méregettem, és a felfűtés alatt max, 120-130 C fokos volt a füstcső.
A max füsthőt a lezárást követően (primer levegő teljesen zárt, szekunder teljesen nyitva, füstcső pillangó zárás 50% körül) mértem.
Ekkor a szekunder nyíláson betekintve, a vörös lángnyelvek között láthatóak voltak a kékesen ellobbanó lángnyelvek is (fagáz égés??)
Még abban is van eltérés, hogy rárakódott korom van e a 100-as érzékelőn, vagy éppen megtisztítás után méri. Azt hiszem, füsthőnél olyan sokat nem jelent.
Biztos hogy az az infra hőmérő nem valós értéket mutat. Több okból . Sokat játszottam vel azért merem állítani. Mértem agy adott (1 M9 csőszakaszt vascsövön horganyzott idomon sárgaréz idomon , Mindenhol mást mutatott. A másik, ha a füstcsöbe lögatott 10cm hosszú hőelemet kijebb húzom -lejebb dugom vagy középen mérem az is 3 értéket mutat. Mondjuk nem valami extrém magas értéket vártam volna mert 80 fokos előremenőnél , feltételezem nem lángol, hanem izzik a fa (égnek a gázok) . Egy jó gravitációs rendszernél nem is kell jobb. Az hogy sok víz van benne kinek előny kinek hátrány.
Termosztát a nappaliban, másik egység a pincében a kazán mellett.
A vevő egységre van nálam rákötve a fűtés keringető szivattyúja is, igaz egyszerű megoldással. Egy kapcsolóval szabályzom, hogy a kondenzációsnak vagy a szivattyúnak adjon-e jelet.
De írják, hogy lehet hozzá venni további egységet, ami nagyobb távolságnál segít, bár nem tudom, hogy az mennyi.
Hétvégére átálltam én is gázról vegyesre. Szereztem egy infrahőmérőt kölcsön, de akár hogy üvöltettem a kazánt, 170 C fok fölé nem tudtam tolni a füstgázhőt (füst pillangónál mértem)
Az előremenő 80 c fokos volt.
Gravitációs rendszer, a begyújtást követően 45 C körül indul a keringés, ekkor visszaesik 40 re a vízhőfok és innen kúszik ismét felfelé.
50 fokos előremenőnél a 2"-os visszatérő már langyosodik, ez kb 30 perccel a begyújtást követően.
Kazánból kilépő csonk 2,5", ez osztodik 3 felé (2"-6/4" és 5/4"). Visszatérő ugyan ebben az elosztásban.
A füstcső 160-as és 90 fokos könyökkel csatlakozik a kéménybe, hossza 30 és 40 cm.
A kémény 10 méter a becsatlakozástól és kéttéglás járattal (250x250)
Most egy Com..Q7 es kapcsolja a gázkazánom,ha vennék ebből a típusból egy rádiósat ,annak a vevő egységét összeközösíthetném a meglévő termosztáttal ,és akkor az adóhoz közelebb lenne a vevő,mintha be kéne vinnem a fürdőbe a gázkazán mellé ?:-)
Üdv Olvtársak !Megbízható,nem horror áron, tudtok javasolni rádió frekvenciás szobatermosztátot ?:-)Nincs az üzemelő gázkazánom termosztátja a legjobb helyen,de fúrni-faragi nem szeretnék,és azt szeretném kiváltani, 1 szint különbség ,és a távolság sem annyira kevés !:-)
Most nézem csak, Kecskemét környékén 508%-a a szálló por koncentrációja az egészségügyi határértéknek, én meg itt ülök alatta vazze:-), hiába megyek a szomszédhoz, az is gázzal fűt:-D, nem nagyon van érezhető füst egyébként, ha kiszagolok.
Nekem az a bajom, hogy még nincs szigetelve a ház és sok a veszteség. Így általában 9-kor szoktam este utoljára rakni rá, és 85-90 fokos puffer (kint -10-12 mellett) reggel 6-kor már csak 40 fokos. :(
Azon agyaltam, ha azt a két lemezt beraknám, amit kaptam hozzá, akkor lényegében csukott ajtónál elölről elzárnám a füst útját.
Így a két szélső füstjáraton jönne a füstgáz hátulról előre (két szélső hátul nyitott, a középső kettő zárt, az megy ki a füstcsőbe), majd átfordulna a középső két járatba és onnan hátra kifelé a kémény felé távozna.
Szerintem így megnövelném a huzatot a két szélsőben is, és akkor nem tudna annyira lerakodni.
Igen nem ugyan az a bordák profilja, de a gépkönyve szerint solid +plus mindkettő. Azzal az un lángterelő lemezzel régebben kísérleteztek többen, szerintem hasznos . (ahogy a felső is ami nálad nincs). Lelassítja az elégetlen füstgázok kiáramlását a kéményen, Előbb éri el a kazán az üzemi hőfokot. Mint leírtam fél óra múlva 76 C foklt a víz. Azóta úgy hogy kb 1/2 örát a lakást fűtöttem +2C ot emelve a lakás hőmérsékleten,
80 C a puffer teteje 60 az alja. Összesen 9db fahasábbal. Most még dobok rá egy kettőt azzal 90 fölé ,megy alul-felül. Innen már a kazánt nem használom begyujtom a kandallót (vízteres az is ) az egy adag 15kg fával 4 órát ég 50 C vizet keringetve a radiátorokban a vegyes -puffer majd kb hajnali 4 óra körül kezd el hőt leadni 21,5 fokos szobatermosztát állásnál
Reggel tettem bele szenet fát vegyesen, és tökig kinyitottam a huzaszabályzót. Kb. 3/4 óra múlva 95 fokon tekertem le. Kell egy automata huzatszabályzót beépítenem...
Az 50 előremenő kicsit extrém alacsony ha az elmegy a radiátorokba onnan órákig amíg át nem fordul a víz 20 fok körüli , ha átfordult jó esetben 30-35 lesz a visszatérőd. Egy öntöttvas kazánt sokkal magasabb üzemi hőfokon kell járatni. Gondolj bele, közel 400 Kg vasat is fell kell melegítened
Tehát kéne egy olyan faelgázosító, ami éppen kiszolgálja a házat :D mennyi is a legkisebb, 15-18kw? :D
Atmos-nál meg Defro-nál mindig a puffertartállyal kezd...
Marad a Vigas (470 ezer) meg az Attackt (480-520 ezer), mint ,,B'' terv. ,,A'' terv ugye a puffer, ami ugye ha kicsit drágán 500 ezer, akkor a ,,B'' terv még mindig olcsóbb...
Szaki szerint nem kell szelep (van egy itthon, a pufihoz jó lesz), mert elég meleg lesz a visszatérő. Nos, igaza volt :D de 50°C-os vízzel azért csak nem fűthetek ;) -10°C-ban tekertem feljebb a termosztátot, visszahúzni meg ugye elfelejtem. Szakaszosan meg nem szeretek fűteni, mert rohadtul fogy a gyújtós.
De ma pl. -2 és +4°C között volt kint, és elfogyott olyan cirka 58kg fa reggeltől estig, ez olyan 8-10 rakat volt meg kb. 12 óra.
Ha mondjuk tönkremenne a totya még a puffer kiépítése előtt, lehet megkockáztatnék egy faelgázosítót, igaz annak sem az igazi ha nem pufferra dolgozik, de elboldogul vele elvileg. Elvileg.
Mi már másik kazánról beszélünk twgh8-cal, már a totyáról, visszatérve az öntvény kazánra, az jó ha tud 3 órát menni, közben megnéztem a tűztér méreteket is hiszen ez csak 4+2 úgy =6 tag.
Nem fér be annyi fa mint elsőre gondoltam. Az általam írt ciklus időket értelem szerűen felezni illik, a többi viszont maga a folyamat, az stimmel.
Na nekem meg olyan nincs. Én raktam bele egy 30X50cm 5mm vastag vaslemezt ez alamilyen szinten terelgeti a lángot. Ha azt is meg a kisebbik lemezt is leveszem fel izzik a füstcső úgy fel lehet fűteni. szabályozhatatlan lesz az égés
Nézd meg a rajzot, aztán ahol a helye van, jól kotord meg, ott lesz az :D én is pont emiatt nem tudom szétszedni a tűztér ajtót, a csavarok meglettek, csak beleette őket oda a fene, meg sem moccannak...
Ja mennyivel... hát olyan 68-75 körülire van állítva, nem tudom pontosan mennyi, de így nem megy 60°C alá a visszatérő (vagyis nem a visszatérőt mérem, hanem hogy azután milyen hőmérsékletűre hűl vissza a kazán :D ).
Amúgy ha növeled a szivattyú teljesítményt, magyarul magasabb fokozatba kapcsolod, csökken az előremenő és a visszatérő közötti különbség, vagyis változatlan visszatérő hőmérséklet mellett csökkentheted az előre menőt is.:))
Az hogy bent van 26 fok .... minden problémádat nem tudom megoldani.:))
Akkor oda, ezek szerint itt fordítva van, a gyári beállítás általában inkább túloz egy kicsit, abból baj nem lehet alapon. Lehet ez a 240°C 6 méteres kéményhez van.
Nekem egysorosan pakolva, hátul üresen marad, csak hamuval takarva a rács hogy lezárja a levegőt, 4óra az égés idő 60 fokos előremenő, huzatszabályozó 65 fokon áll, felső nyílás indításkor teljes nyitáson, majd 2óra múlva vissza fél állásba.
Ha teletömöm akkor megy 5-6 órát, ugyan ilyen beállítás mellet, de később zárom egy órával a felső levegőt fél állásba.
3-4 órát megy egy rakattal egy ilyen kazán? Aztarohadt :D nekem másfél óra és leég a rakat :D igaz néha ég 3 órákat, csak akkor nagyon kell figyelni, mennyi megy ki a kéményen belőle.
Teszek bele 10kg-ot, ez 2 sor, rá a gyújtós, és megtelik a tűztér :D
Amúgy viccen kívül, eddig nem is gondoltam arra, hogy jól agyontömöm amikor hideg a lakás... na holnap ráérek, teszek bele amennyi belefér, aztán sasolom a totyát :D gondolom jól lezárja a primert, hogy csak minimál levegőt kapjon, aztán mehetek ki a kéményt lesegetni :D
Az alsó ajtót ha más nincs fadarabbal is kitámaszthatod. az 1000 literes puffert kb 3-1/2 óra alatt fűti fel. ha a lakás felé nem megy.Az első órában 73-75 a másodikban 75-80 közötti a víz hőmérséklet az utolsó fél óra az 88-91 között
Ha nincs automata huzatszabályozód akkor holnap nagyon "sasold a kazánt meg a hőmérőket, és főként hallgasd a hangját", mert a felső begyújtásnál ha beindul a rakat folyamatosan nő a kazán teljesítménye vagy 2-3 órán át, majd stagnál úgy egy órát és utána kezd szépen visszaesni. Automatikus Huzat szabályzó nélkül, Olyan mint egy időzített bomba, neked kell az alsó levegőt kezelni!
Mint írták, az a két lemez lehet nincs jól betéve, én akárhány képet láttam, egyiken sincs ott az a két lemez...
A pincében minek van 25°C???? Nem jó ám olyan melegben tárolni a pálinkát! :D a kuya is megvan fűtetlen pincében, -5-10°C-nál kezdődik neki a hideg csak (azért szalma legyen a házában), van aki azért fűti a pincét, hogy ne fázzon a kutya, tehát feleslegesen :D
A pillangószelep a kazánba van elvileg építve, ott tudod szabályozni a kilépő füstgáz hőmérsékletét. Ha el vagyon zárva, akkor is füstölhet a kazánod.
Meg amit most Dolmar ír, nincs láncos huzatszabályzód. Azt az alsó kis ajtót fel kéne emelned valamennyire. A láncos csak egy többé-kevésbé biztonsági megoldás, ki is ékelheted, hogy pl. egy cm-re nyitva legyen a primer ajtó. A tűztér ajtón is adj neki levegőt, azért van ott az a kör alakú nyílás.
Szerintem tedd fel a huzatszabályzót, a lánc hosszának beállítása le van írva valahol pár oldallal hátrébb. Szerzel még a helyi vasas boltban egy füstgázhőmérőt, 500°C-ig már elég ha mér, igazság szerint 400°C is elég lehet ha van olyan.
Így ezzel a kettővel már be fogod tudni lőni a kazánod úgy, hogy a gépkönyvben megadott füsthőfokot tartsa, és ne füstöljön a kémény. Alul kapja a levegő 80%-át, a tűztér ajtón meg a maradékot.
Neki a kazánkörnél van gondja, 3 szivattyúja van ha jól értem ,kazánköri, pufferköri, lakásköri.
Normál esetben a pufferköri szivattyú nem szólhat bele a kazánköri szivattyú dolgába, csak ha AZ ESBE után köti a visszatérőbe valamelyik pihent agyú. De nála szerintem ekkora bakit nem csináltak!
A primert (alsó ajtó) láncos szabályzó 80-85 fokon a szekunder (töltő ajtón) max 1 cm van nyitva . Viszont a kéményen a pillangó szelepet csak akkor piszkáld ha mérni tudod a kazán kilépő füsthőmérsékletét. kb 12 m téglakéményem van . A gyári 240C füst kevés 340 -35am állítva5 re van nál
Ez egy öntvény kazán, nem szereti a nagy hőfok különbségeket az alja és a teteje között én max 50 re állítanám, mert mire nyit a kazánvédő mindenütt egyforma a kazánban a hőfok.
Hideg indításnál, különösen felső begyújtásnál csak a kazán tűztér felső harmada, teteje melegszik, ha áll a szivattyú felül 60fok alól meg mondjuk 20 fok. Ezt a 60-fokos vizet az induló szivattyú 10 másodperc alatt kitolja a kazán tetejéből és áramlik helyette a 20 fokos. Ha forog a víz akkor nem tud kialakulni ilyen hőlépcső.
Ezért jó a 45-50 fokos indítás, persze csak meglévő és működő kazánvédő szelepnél igaz.
Bnorci linkje szerint:http://naturpower.hu/faosszehasonlitas.pdf,ha e szerint számolom a fa/gáz arányát ,akkor 1 napra 37-38 kg fának kéne elégnek lennie,helyette meg majd duplája ,sőt ...!Hát gondolkodóba estem !Ha nincs v nem lesz "olcsó" fa ,akkor csak hobbyból szabad csak vegyessel fűteni !:-)
6 éve használok ilyet egy szezonban 1-2 alkalommal takarítom mert a hamu ami nem megy ki a kéményen rárakódik kátrány sehol. Holnap lefényképezem neked (hátul a füstcső kivezetés alatt is kitakarítottad?
Nagyon köszönöm Mindenkinek a segítséget és bocs a tudatlanságomért.
Eddig úgy tűnik, hogy mióta felül van nyitva a szellőző, azóta kevesebb fa fogy, de valahogy mintha nehezebben melegedne a rendszer. Lehet hogy túl nyitva van. A fa töltet mindig csak max. félig van.
Akkor azért ott a tüzeléssel is lesz gond,persze jobb lenne a magasabb hőfokú patron bele,de tovább kell kutakodni ,mert akkor a kazánod min. 50 c fokos vizet kap ,ami azért már nem nevezhető hideg visszatérőnek !:-)
A próba fűtés idejére ha tudod zárd a puffer hideg ágát részben vagy egészben és az elért emelkedő vízhőmérséklet arányában nyiss rajta. Most nem az a cél hogy felfűtsd a pufit, hanem minél hamarabb elérj agy kazánól kilépő 70 fokot és ne szaladjon 85 fok fölé. Az lehet hogy időlegesen túlfűtöd a a lakást de a kazán teljesítményét tisztázhatod, valamint az égés viszonyokat.
Ne hagyd magára a rendszert, felügyeld végig amíg van tűz a kazánba, szét ne főzd a rendszert és óvatosan a csapok nyitásával mert a hirtelen lehűlő kazán visszatérő víz okozhat kazánrepedést, 60fok helyet hirtelen 30!
Üdv olvtársak ! Beszéltem a "fás" emberemmel,lehet csak az erdőről fog tudni hozni fát kb 22Eft/em3-ét ,az eddigi hárs meg japánakác 10-13Eft/em3,vagy a erdei vegyes keményt 18Eft/em3 ár helyett !:-((( Tegnap este átálltam gázra és kellemes meglepetés ért,mert az éjjeli kb -8 és a nappali kb -2 c fokos időben "csak"17 m3 gázom fogyott,amiből 1 m3 egyébként is fogyott volna főzés+ fürdésre!:-) Vélemény ? Konklúzió? Kb mennyi fának felel meg a 16 m3 gáz ?Jah,hőmérséklet a tetőtérben ,ugyan annyi mind pufiról(21,5-22,0 c fok),lent van valamivel hűvösebb (kb 0,5 c fok) 2 helységben,de persze kibírható !:-)
Be kel tenni egy kazánvédőt 65-ös patronnal kezdésnek! Ha szükséges a betét később cserélhető 70-esre.
Egy kérdésem még volna: ezt a rendszert megörökölted vagy magatok építgettétek, vagy Egy "Szakember" alkotta így meg, mert ha szakember akkor Garanciában szereltetném be vele a kazánvédőt és egy csomó pénzt visszakérnék tőle. Így bekötni egy puffert még nem láttam!
Ha a kazánvédő szelep van és működik akkor TSV szelepnél a legkisebb értékű betét 45-fokos, ESBE szelepnél viszont 50-fok a legkisebb. Erre rászámolunk +5-fok "delta T"-t akkor minimum 50-55 fokosnál kisebb induló előremenőd nem lehet. Ha viszont a szelep úgy mond "beállt, vagyis nem működik,akkor lehet 40 fokos kilépőd.
Ez a kazán típus kimondottan forrón futó fajta, Az ajánlott visszatérő hőfok 60 fok fölött értékű!! A kilépő 85 fok. A 27 liter körüli víztér miatt ez betartani csak automatikus működésű termosztatikus keverő szeleppel lehet, 65 fokos vagy mivel puffered is van, 70 fokos betét kell bele!
Próbaképpen rakd telel a tűzteret és gyújtsd be felülről. A kezdeti indulásnál teljes felső levegőt adj neki az alsó rovására is. Ha a felső harmada begyulladt (ez legalább egy óra) akkor a felső levegőt zárd el és kezd újra nyitni apránként, addig míg csökken a fűst a kéményedet nézve.Tovább nem érdemes mert a fölösleggel hűtöd a tűzteret. Hogy ez milyen állásba következik be ez függ az alsó levegő pillanatnyi mennyiségétől, huzat nagyságától a fa víztartalmától, ki kell tapasztalni.
Ne rakj a tűzre várd meg amíg kiég teljesen! Majd szemlézd meg a kazánt, van e változás. Ha lehet tartsd a visszatérőt 60-fok fölött!
Hát ez a lakásköri 3 járatú,ez is kell,de neked a kazán visszatérő ágára kell raknod az esbe keverőt,és mivel van pufid ,meg az Öntvénykazán kvázi vízrostélyos,így fontos ,hogy minél magasabb hőfokú patron(65 c fok) legyen a Vtc szelepben!:-)
Üdv ! Közben írtam,de ha csak a pufidon van Vta keverő szelep,akkor minél előbb a kazánhoz is vegyél egy EsbeVtc 511 65 c fokos kazánvédő szelepet,mivel ezek szerint a pufiról a 20-30 c fokos víz hűtötte/ti szépen vissza a kazánodat ,ami már magába ha mindent jól is csinálsz a fűtés során ,akkor is komoly kátrányosodást okozhat a kazánodban !:-) Ha ezt berakod ,nem fogsz jó értelemben ráismerni a kazánodra !:-)
A keverő szelep az Vtc(kazán) vagy Vta(pufi) van a rendszerben,vagy mindkettő ?:-) Amit mindig emlegetünk mint hátrány az öntvénykazánoknál a hőcserélők kátrányosodása és azoknak a tisztán tartása ,ahol nem áll össze az optimális üzemelés !:-(
A kazánvédő szelep a kazán visszatérő vezetékébe vagyon beépítve,ez egy automata működési hőfok függö 3járatú szelep (ez egy 3 csővég becsatlakozású kütyü, egy a radiátorok felől, egy a kazán visszatérő (a hidegebb) felöl a maradék egy a kazán kilépő (melegebb) csővel van összekötve, egy T-alakú vaskos valamit keress a csövön, ha van!
Kicsit több infó kellene, egyszerre betöltött fa mennyisége, begyújtási módszer alsó vagy felső, kilépő és visszatérő víz hőmérséklet, van e kazánvédő, puffer hideg ága hogy van bekötve és hova, valami ilyesmik.... A képek alapján úgy elsőre, a diagnózisom "tipikus hidegen futás, túl alacsony kazánfal hőmérséklet", valamint helytelen primer és szekunder levegő arányok.
Teljesen laikus vagyok a témában, hozzáértőt keresnék.
Anyósomék tavaly úgy döntöttek, hogy a kb. 15 éve nem használt KZ-3-as 7 tagú kazánt beröffentik!
A rendszer nyitott, puffer nélküli, gravitációs.
Amíg tisztán fával tüzeltek, azt sem tudtam, hogy létezik ezen a lengyel csodán, 12 darab cigisdoboz méretű füst lyuk. Mióta bejött a cudar idő, átálltak 7000 kalóriás fekete szénre. Így viszont, naponta kell a pici lukakat ganézni, mert konkrétan betömődnek.
Nincs automata huzatszabályzás, de azért szoktunk naki adni levegőt.
Sziasztok, üdvözlök mindenkit aki ide szokott látogatni, az okosakat és kevésbé okosakat is. Régóta böngészője vagyok e fórumnak, van olyan, akivel már álmodtam is, és olyan is van akivel ébredek, ha begyújtani akarok. Szóval olyanok vagytok mint egy nagy család, igazán klassz. És ha befogadtok, szeretnék rögtön kérdezni valamit. Éger-fa 12500-ft erdei köbmétere,mint ár jó e. Természetesen tüzelni szeretnék vele, vagy két év múlva.Tud e segíteni valaki, aki már fűtött vele. Milyen?
Hála az égnek, szűnjön csak meg, mocskos egy dolog lehet, szerencsére a közelben nincs bánya. Persze az is lehet, hogy csak egy-két ember fűt vele rosszul, és ezért van ilyen rossz visszhangja.
Ehhez annyit fűznék hozzá, hogy egyrészt csak a társadalmi osztályok elszakadását látod. Akinek van pénze, egyre több, az másra már nem tudja költeni. Ugyan így vannak akik tele vannak pénzzel, mégis szrnak rá hogy kéne fűteni. Errefelé inkább az a divat, hogy tele vannak pénzzel (rendőrség meg a NAV valahogy nem akar közbelépni, hogy ugyan honnét futja minderre segélyekből...), aztán értelmetlenűl szórják, mert nem dolgoztak meg érte, így nem is tudják értékelni. Az idősebbek talán még emlékeznek milyen volt pénz nélkül, a fiatalok meg már ebbe az áránymárvány családba születnek bele, így még kevésbé fogják értékelni a pénzt. Ugyan úgy megfigyelhető a gazdag nívós családoknál is, a gyerek ugyan eljár egyetemre, de kedve nincs dolgozni, mert minek, anyagi gondjai még az unokáinak sem lesznek.
Másrészt az a baj, hogy maga a tananyag nincsen sehol sem leadva. De legalább másod-harmadfokú egyenletet meg tud oldani a gyerek az iskolából kikerülve, meg fejből nyomja a leghíresebb magyar írók és költők életrajzát és műveit :D se pénzügyi, se gazdasági, se normális technikai oktatást nem kap a többség, és nem is kapott soha ezekből. Egy térkövezéssel foglalkozó cég hírdetését olvastam, ott leírták, az a baj, hogy bár vagy 30 éve megjelent a térkő, semmi infó, és semmi oktatás nincs arról, hogy mégis hogyan kéne vele szakszerűen dolgozni, így a legtöbben saját kútfőből próbálkoztak, és jobb esetben viszonylag szakszerűen le tudják rakni.
El nem hiszem, hogy ha a szelektív gyűjtést egy-két órás tananyag formájában néha egy-egy helyen le tudják adni, akkor normális gyakorlati ismeretek miért nem. De még a szelektív gyűjtést sem erőltetik annyira, volt egy időszak, amikor úgy látszik beindul valamiféle oktatás, de elhalt. Meg ugye a kormány erősen gázpárti, minek is erőlködjön azzal, hogy általános iskolákban oktassa azt a minimális tananyagot, ami a hatékony fűtéshez kell gázzal vagy fával...
Azért olyan hosszú a pótkocsi, hogy tele lehessen pakolni, nem? :D mi a tanulság? Ki kell szárítani rendesen, aztán szárazon kell fuvarozni, úgy könnyebb a rakomány, kevesebb az útdíj, stb.stb. A gyakorikerdesek.hu-n olvastam egy válaszban, hogy egy asztalos szerint a friss fa víztartalma 120-140% :D persze a válaszoló is mosolygós ikont tett az idézet után :D
Üdv mindenkinek. Köszönet a reakciókért. Az jutott eszembe, hányan lehetnek még akik úgy tüzelnek ahogyan én előtte, korszerűtlenül. Bár én legalább tudtam h. nem jó így a (megörökölt) rendszerem. Sajnos tuti nem mindenki engedheti meg magának, hogy rövid időn belül szigeteljen, kéményt és kazánt is cseréljen +cullangok (pl. ha másik füstcső kell 1-1,5 m az is drága dolog lehet). Persze nem muszáj mindenhol mindezt együtt cserélni/javítani, de akinek szándéka/minimális zsozsója van erre, tapasztalatból javaslom: neki kell állni. Én sem 1-2 havi fizuból hoztam össze ezeket (sajna), erre is gyűjtöttünk sokáig, nem mentünk helyette mondjuk hitelből nyaralni/telelni -nem Szöcsire gondoltam:-). Egyszóval: megtérülő beruházás, a nagyobb komfortról nem is beszélve. Sokan használják még errefelé is pl. a 30 éves megmaradt szeneskazánokat fával fűtve, gyakran lefojtva, láncos és/vagy füstpillangó, netán minimális vezérlés sincs -legalább egy pontatlan csőtermosztát (gumi+petpalack+rossz ruha és társai hála égnek szintúgy nincs). Keverőszelep, mi az? Aki harmincadikán az utolsó kiló kenyeret meg a 10 deka párizsit veszi meg persze nem kárhoztathatom ha nem modernizál, hiába is szeretne -feltéve h. nem hitelből ment mellette nyaralni, ugye. Aki picit is tovább tud ennél lépni és akarja, csinálja egész apránként, nézzen utána, magának lesz jobb. Aki meg tudná de nem akarja, annak úgyis mindegy. És mindezek mellett: ahol szándék és zsozsó is volt meglepően sok frankó rendszer akad a környéken. Utóbbi azért örömteli, mert nem még-még-még drágább kocsira miegymásra költöttek hanem -a példánál maradva, egy jó kocsi mellett- egy jó fűtésrendszerre akár HMV-s pufival, faelgáz kazival, szünetmentessel stb. Dehát ők a tehetősebbek, bárcsak mindenki megcsinálhatná. Megint sokat írtam, a most gondolkodóknak a lényeg: a pici/olcsó fejlesztés is hasznot hajt.
Ps: biztonságra ügyelni! És visszaolvasni a fórumot. randa ügy a kazánrobbanás, nálam nem volt, másnál se legyen. Mindez egy nem szakmabeli, érdeklődő 'civil' tapasztalata.
Irigyellek, bárcsak nekem mondana ilyet az asszony, hogy túl meleg van :D de én inkább még tegyek rá, mert 24 meg 22°C-ról is ugyan úgy lehül reggelre...
Megérkezett a Somlóhegyi borszállítmány, sajnos benneteket nem érint.
Viszont a nálam megjelent "léhűtőket" igen.
Viszont semmi nincs ingyen, a holnapi napon az egyik S33-ast, megpróbáljuk átalakítani Úgymond "Stroupova" üzem módra.
Magyarul tűzrácsok ki, tömör lap (6mm)be, közepén teleszkópos levegő bevezetővel, csak pont fordítva, minta névadónál. Igaz hogy a a bepakolásnál kézzel kell felemelni és tartani a levegő bevezetőt, de a kazánt maradandóan átalakítani tilos.
Mi a célja az egésznek, nagyon megfogott a relatíve hoszú égési idő, alcsony de környezet barát teljesítmény, ez gyakorlatilag szükségtelené teszi a puffer tárolót.
Nehogy kidobja akinek már megvan!:-))
A hepening célja az hogy van e valós lehetőség a hagyományos vegyes kazán úgymond igazi környezet barát átalakítására.
Ez legalább egy kannába fog nekem kerülni!
MINDEN JAVASLATOT ÉS ÖTLETET KÖSZÖNETTEL FOGADOK!!!!
A 6-os lemezt a tűzrács helyére már kivágtam, a 3 tagú teleszkóp cső is már összeállt.
Jo a gyertyan, jol szarad, papirforma szerint talan az egyik legnehezebb fafajta, de borzaszto hasgatni, az utolso szalka is ossze akarja tartani a ronkot.
Erről két dolog jut az eszembe. Az egyik friss: ma a szentenderi uton nyitott ablaknál mellém állt egy volán busz, induláskor akkora adag kormot lökött be a lehúzott ablakon hogy köpni nyelni nem tudtam,
A másik két éve az új szomszéd 2 napig égette az előző tulaj otthagyott lomjait , bútor , ujságok szőnyegek rosz ruhák cipők, se önkormányzat se tűzoltó se rendőrség senkit nem érdekelt a dolog. Az udvar közepén vashordóban Budapesten
Nekem az első nagy változás az első szezonba a házibarkács barometrikus hozta meg. (túl nagy a kémény a kazánomhoz) Ezt számszerűsíteni nem tudom még akkor nem méregettem, de feltűnt, hogy jóval kevesebb fa kell. Majd jött a pillangó és annak autómatizálása. Sokat vártam tőle, de igazából semmit pluszt nem hozott mindegy hova állítottam a füsthőt. Ugyan az volt a képlet mint simán a baromtrikussal: amennyi fát bele teszek kilóra annak a 2x-ét emelte a puffer hőfokán (1000l a tartály). Majd próbálkoztam mindenféle terelőkkel a kazánba, de ezzel is arra jutottam, hogy jó úgy ahogy van.
De azért lett haszna a kütyüknek (igaz a rex hamar beadta a kulcsot) most sütőtermosztát van helyette és elég is. Mindössze annyi a vezérlés lényege, hogy két fix állapot van:
- amikor tombol a tűz akkor hagyom hogy égjen, de csak annyira, hogy a láng ne nagyon menjen a füstcsőbe (van egy kis lyuk rajta amin látom). Pillangó kb 45°-ban zárva, több secunder kevesebb primer.
- mikor már jó felére összeesik a rakat, nem lángol annyira akkor szinte teljesen zárom a pillangót és csak a primer van nyitva.
Így használom már közel 2 éve, és elvileg 10%-ot hozott a hatásfokon. (a barometrikust nem használom, igy a kémény is jó meleg a nappaliban).
Köszönöm az infót. Igazából a szüleimet terveztem meglepni egy adag fával, mert egy barátom szólt, hogy a fűrészüzem ahol dolgozik szokott ilyen hulladék fát eladni, relatív jó áron.
Azt még meg tudnád nekem mondani, hogy nagyjából 1m3-nek mennyi lehet a súlya. Én 500kg körülire saccolom, de nem akarok nagyon mellélőni.
Pufi még nincs, de gyűjtök rá, megoldaná a napközbeni munkábajárós napokat is. Most munkanap a gázkazán tartja a szintet 19-20 fok körül, hazaérés után begyújtok, tartom kb. 23 fokot. Fölötte asszony szól, hogy sok. A kerámiabetétes téglaköpenyes (szigetelt) kéménybe Kapocska segítő fotója alapján kerámiazsinórral tömítve kötöttem be a füstcsövet, nem fog megrepedni ha erre gondolsz. Még akkor vettem nyáron akcióban, amikor az 'új' kazi sehol sem volt. A pufi nekem sem fog a kazánházba beférni, de a fal túloldalán ott a garázs, beteszem oda és körbeszigetelem min. fél méter szigeteléssel. A kazánházba a 200 l duplafalú hőcserélő fog beférni.
Igen-igen, kérem nem elfelejteni, hogy írtam a plusz nem kevés hőszigetelést is (és még nincs 100%-ban befejezve, egy részen maradt az eddigi 4 cm). Ettől függetlenül az eredmény szinte sokkolt, legalábbis engem. Persze pozitív értelemben... De ezeken az oldalakon is elhangzott, hogy a jó kazán egy alap, de nem minden a gazdaságos fűtéshez. Remélem, kielégítően pontos adatokat prezentáltam.
"De már sokadszor oda lyukadok ki magamban, hogy bizony fordítva lenne jó működtetni ezt a belimo-sestos párost... azaz legyen egy minimum érték amire lezár, alapból, ahol még nem jön vissza a füst, és ha csökken a füstgáz hőmérséklete, akkor adjon neki egy kis levegőt. Ne pedig akkor korlátozza, amikor túl magas. Jó lenne ha így is be lehetne programozni. De ha a rex tud ilyet, akkor felmondok..."
Ne mondj fel a rex nem tud ilyet. Ezt a sestos tudja :)
4700*1,75= 8225 Ft / erdei m, vagy 6-7 ezerrel olcsóbb, mint ha erdészetnél vennél fenyőt. Ebből ugye mínusz a szállítási díj.
Pont ma gondolkodtam ezen is, Nagykunságinak ugye máshogy megy, de nekem sehogy sem érné meg a fenyő, mert m3-enként fizetsz a fuvardíjért, így ha többet rendelsz, a fuvardíj is több lesz... 12-19 ezer, fuvardíj 4-5 ezer, akkor ha csak 1,5x kell annyi fenyőből, máris pl. 8*(19+4,5) vagy 12*(12+4,5) (10+4,5 másik helyen) ezer forintok... 188-198(176) ezrek...
Tehát +-10 ezer, annyit nem spórolnék, cserébe 1,5-szer annyi a meló...
A kerámiákkal szokott gond lenni, de hát ha olcsó volt és sikerült jól bekötni, akkor nincs vele gond. Normál esetben a szerelt a legolcsóbb, bár megnéznék mennyibe kerül egy akciós kerámiabetétes 9 méteres d200-as :D
Puffer nem lesz? Én is gondoltam ilyesmire, csak marha messze lenne a fürdő a kazánháztól, vagy 8-10 méter, vagy kicsivel több, sok idő lenne amíg odaér a melegvíz.
Írni muszáj, mert nem fog emlékezni az ember az összes adatra :D lehet hogy ha forintosítva mutogatod ezt az előtte-utána arányt, sokan egyből rohannak fejleszteni :D
Szia, a rápakolt mennyiséget digitális kampós horgászmérleggel mérem, előkerestem a napi adataimat (kazán mellett toll, papír, ott még nincs XXI. század :-) és tavaly -11 fokban ment el egy fűtésnap 81 kg, most -11 fokban 26 kg. o foknál 69 kg versus 23,3 Kg. január 11-én idén most volt erre a leghidegebb, éjszaka (Zala) -20 fok, 6 óra fűtéssel 14 kg -tavaly ilyen hideg nem volt, régebben ugyanennyi idő alatt ugyanígy -20 fokban elment közel 50 kg. A fa beszerzési helye/össszetétele/szárazsága ugyanaz, még mindig az a csőtermosztát kapcsol mint régen (erre nem vagyok büszke) de mint írtam, megvan a digit verzió, érzékelők, hozzá vezérlés a szivattyú (régi Wilo 25/70 volt és van) csak időm nincs annyi. Eddig az abszolút értékű mennyiség 31 kg/naap volt most jan. 6-án rendes mínuszokban abban a q...a nagy szélben 13 óra 30 perces égésidővel. Most dec. 29-én 25 kg fogyott 17 óra 45 perces égésidőnél, régen ugyanolyan időben egész napos tüzelésnél (nálam ez az amikor van parázs és nem kell újragyújtani) 80-90 kg fogyott.
Tudod az a baj egy csomó ember berohan a fórumba, elejt egy két adatot és azt várja hogy mások gondolkodjanak helyette adjám meg neki a kész rajzot radiátorokkal méretezve. Kérdez, kérdez ami épp eszébe jut. Sokszor már azt is nehéz megérteni amit kérdez . Arra lusta hogy egy ESBe katalógusra rákeressen a neten. Én mielőtt hozzáfogtam SK a fűtés rendszeremhzt előtte fél évig olvastam jegyzeteltem. Kiírtam melyik topicban hányas számú HSZ-t kell keresnem ha valami gondom van. STB STB sokan voltak a régiek kőzül így. A nick név melletti 3 év ne tévesszen meg, más néven kb 6 éve járok ide ha kedvem van.
Ja, én le szoktam írni ha egyetértek, nem eltűnök két hétre, de nem gond, abból is tudom hogy egyetértesz :D
Puffert viszont lehet mérni, most az tökmindegy azon mennyit nem spórol. Persze az is egy jó nagy pirospontos kérdés, hogy puffer nélkül hoz-e nagyobb megtakarítást az adott fejlesztés ahhoz képest, mint ha pufferhoz szerelték volna be ugyanazt.
Szerintem meg ha 12kg fa kell hozzá, hogy bent egyáltalán megmozduljon a hőmérő higanyszála, akkor ha csak szinten kell tartani pufferral, és ehhez maxon járhat a kazán, biztos nem fogyna több fa, mint ha óránként egész nap teszek rá 3-4kg-ot.
A kémény/kazán alapból nem füstölög vissza, csak ha le van korlátozva. Tehát ha visszafüstöl, akkor nem megfelelően van működtetve, ez lenne az alapgondolat szerintem, amiből ki kéne indulni. Nekem ma pl. rögtön begyújtás után, kirángatta a papírt a tűztérből :D csak annyit hallottam, hogy koppan a kéményben :D
De már sokadszor oda lyukadok ki magamban, hogy bizony fordítva lenne jó működtetni ezt a belimo-sestos párost... azaz legyen egy minimum érték amire lezár, alapból, ahol még nem jön vissza a füst, és ha csökken a füstgáz hőmérséklete, akkor adjon neki egy kis levegőt. Ne pedig akkor korlátozza, amikor túl magas. Jó lenne ha így is be lehetne programozni. De ha a rex tud ilyet, akkor felmondok...
Amikor még nem volt pótlólagos szigetelés a házon, egy szál C-21-es tolta az energiát a házba, évi bő 2000 köbmétert elhasználva+főzés és meleg víz 4főre, akkor valahogy elég volt 20-22 fok is.
Most van vegyes+ gáz+ szigetelés, de ha kinéz az ablakon a külső hőmérőre és látja hogy közelebb van a -10-hez, mint a -5-höz, rögtön rak vagy rakat a kazánra néhány hasábot!
Megjegyzem a lányom szerint nála jó a hőmérséklet (26 fok), anya sem fázik most már (25 fok), a tetőtérben ahol most vagyok (25 fok), odakint meg -5 fok van!
Nappal is van itthon valaki de az alszik, ezért elég a 20 fok, ha kell indul a gázkazán automatikusan /az elmúlt 12 nap átlaga 6 köbméter, főzés+ melegvíz/, de délután 3 óra körül már indítani illik a vegyest mert beindul az élet úgy este 11-ig.
No akkor hogy adjak hiteles képet a fogyasztásról, a vegyes kazán üzemanyagának viztartalma 21-47% között változik, igaz van 14%-os szalma még 6 gurigabála.
Köszönöm és Neked is Dolmar_fan! Amikor a kéményt vettem, a kazán kiléte még ismeretlen volt számomra, ezért úgy kalkuláltam (utánaolvasgattam annak is) hogy egy kb. ekkora kémény elég lesz egy kb. 20kw-os kazánnak. Pápáról rendeltem végül, bak.... termék. A 20 cetis kéménybe így a 18-as füstcsőkivezetéses kazi lett bekötve, gyakorlati végeredmény: jól működnek együtt, nyitott füstcsőpillangónál pedig túl sok a huzat, süvít a rendszer, így azt fülre/szemre/tapintásra/vudura alapozva, nem teljesen, visszazárom. Füstpillangóból gyárilag van a "Hőerőművön" is egy, az az egyenes/keringetett kilépést szabályozza. Ide jön majd be a füsthőmérő, ennél a típusnál 230 foknál ad meg a gyártó maximális hatásfokot. Használom a szekunder levegő és a kazi saját füstpillangó-állítási lehetőségét. Rexem is van már, de a zsalumozgatónak jó ára van, sajnos. Ide keresem az alternatívát, láttam Ganz-szekrényes kombi rendszert (láncos+füstpillangó), tetszik... A nikecell-lapos hőszigetelés kőműves által is elismert színvonalú felrakása elszántság, idő és energia kérdése -én végignéztem/kérdezgettem előtte egy szomszéd házon dolgozó profi csapatot, vettem szerszámokat és hajrá. Profi gyorsabb lett volna, ez meg anyagárban van. A táblákat hálózás előtt muszáj igen rendesen összecsiszolni, különben a glettelés sem fogja elfedni a síkbeli eltéréseket. Nincs műszaki végzettségem, csak sok terv amihez korlátozott a büdzsé, de így lépésről-lépésre...találékony a magyar, ha el akar érni valamit, nem? A fűtés-projeknek sincs még vége, folytatnom kell a kazánházon belüli és a pincén (is) áthúzó fűtéscsövek szigetelését (eddig ott ez sem volt), csak ezzel nyertem eddig már több fokot a visszatérő hőfoknál (van kazánvédő keverőszelep, régen az sem volt): olcsón vettem egy tiszta belsejű nem lukas duplapalástos 200 literes hőcserélőt vagy 2 éve, eddig pihent nálam, terv: kazi felfűti azt is, onnan megy a HMV a villanybojlerbe ami így szinte be sem fog kapcsolni. Nyarakra gondolva a duplafalúra előbb-utóbb kerül (pénzkérdés, ugye) egy napkollektor is, még átgondolom hogyan. Ez sem a spanyolviasz, sokaknál megvan már. A kéményes gondolatod azért érdekel, bár így utólag.... de kíváncsi vagyok és mindig kész a tanulásra. Összességében egy még kényelmesebb, gazdaságosabb házat szeretnék csak én is a kiccsaládomnak, ahogy más is. Lehet máshogyan is csinálni, én így tudom. Mindenesetre ez a meglepő mértékű fafogyás a ti érdemetek is, a fórum olvtársaié -csak megpróbálom megvalósítani a hasznos tanácsokat. Ja, még a kémény: ismerős tapasztalata alapján lett végül téglaköpenyes, neki a könnyűbetonos verzió nem jött be.
Úgy kell lennie. Két napja áramszünet volt este a szünetmentes áthidalta de a router áram nélkül maradt és újra konfigurálta a DHCP kiosztást 192.168.0.19 ről 192.168.0.100 ra. vezeték nélküli wi fin megvolt a kapcsolat, De a maginon menüból A DDNS eltűnt. Ma reggel vettem észre mikor válaszoltam. AQ beállítások menüben alul az tolsó fogaskerék ábra az újraindítás megától rendbe rakta. Na de most akkor látod mobilon vagy nem ( a wi-fit ne felejtsd el kikapcsolni)
szerintetek mennyire olcsó vagy drága a fenyő széldeszka bruttó 4700ft-os áron? Ez az ár 1m3-re vonatkozik 1mx1mx1m és 1 méteres darabokban van. A szállítás nincs benne, de nem is lenne gond, mert nincs nagy távolságra és van kocsi is hozzá.
Na mi történt egyet értesz velem?Pezsgőt bontok !:D A Belimo&Sestos talán egy kis megtakarítást hoz,de mérés határon belül van ,hátránya ,hogy a ciklus első idejében nálam mind a kémény ,mind a kazán ki/vissza fűstől egy kicsit,persze ha a barometrikust átállítanám nagyobb szívóerőre ,akkor talán csökkenhetne a ki/vissza füstölés!:-) A pufi sem a spórolásról szól,mivel ,akkor gondolom nem 16-26 c ok között lifteztetnéd a szobahőmérsékletet,hanem egész nap egy nagyjából egyenletes hőfokot tartanál ,és ezzel a komforttal együtt az amúgy tüzelésből fakadó megtakarításod el is úszott!:-) Szerintem.
Nekem már csak a mérgelődés marad ,mert nálam meg sok fa fogy, és sajnos ha diagramba rajzolnám töretlen magas fogyasztást mutatna a tavalyi évhez képest !:-)))
Egyetértek, engem pl. az érdekelne, mennyit segít csak a belimo+sestos páros, vagy más hasonló apróság, pl. füstgázterelő lemezek. Puffer esetén írtak talán pár %-ot, max 5-öt ha jól emlékszem.
Mázsát vagy erdei m3-t, vagy valami mértékegységet írjál kérlek, hogy mégis mennyi volt és mennyi lett. Mert mondjuk ha 18 erdei ment el régen, akkor úgy már akár elég karcsú is lehet az a -70%...
Üdv Olvtársak ! Mindig örülök ha valakinek sikerül kevesebb fával kihúznia a telet,de legalább annak tükrébe tegyük ,hogy a "hardver"ugyan az legyen mit amihez képest írjuk/értjük a megtakarítást ! Akinek a tavalyi +5 c fokos "hideg tél"után az idei -5 c fokos "tényleg hideg tél"után spórolt csak gratulálni tudok, persze az előbb emlegetett azonos hardver&szoftver(szobatermosztát) felállásban!:-)
Az tényleg jelentős fafogyás, bár volt honnét leadni :) de ettől függetlenül szép eredmény, egyedül a kéménybe tudnék belekötni, én mást választottam volna ;)
Én most húzom a szám, mert a zasszony szerint szakit kell hívni hőszigeteléshez...
Szia tgwh8! Hasonlókat tapasztaltam, sőt, a fafogyasztásom elképesztő mértékben....... -csökkent! Később gondoltam megírni Nektek, fórumozóknak a tapasztalataimat, de már most megosztom. Előtte viszont: köszönet illeti mindazokat, akik a minél hatékonyabb, biztonságosabb és a lehető legkörnyezetkímélőbb vegyestüzelésű kazánhasználati szokások irányába próbálják terelni egymást és az itt segítséget kérőket. Magam már vagy 2 hónapja olvaslak Titeket, eddig tán csak 2-3 hozzászólásom volt. Viszont rengeteg tippet, ötletet, hasznos tudást lestem el itt, sőt konkrét kérdésre is kaptam választ (kösz Kapocska), pedig bugyutácska kérdés volt és a választ én is szinte biztosan ugyanúgy gondoltam, ahogy megkaptam. De ettől függetlenül feltettem, mert nem játékról van itt szó, hanem veszélyes üzemről. Biztosra akartam menni, tapasztalva a kevésbé 'naprakész', oldstyle típusú régimódi szakik jelenlétét is a környékünkön. Másrészt kérdezni nem szégyen. De a lényeg: -annyira nem lesz meglepő, max a végeredmény, ezeket javasoljátok Ti is- plusz utólagos hőszigetelés és kéménycsere, kazáncsere után (ilyen sorrendben) a tüzifafogyasztásom az eredeti 30 (!) százalékára esett vissza. Na? Persze volt honnan esnie... Eredetileg 4 cm cell volt a kisméretű tömör tégla falakon, minimum 50 éves 4 téglás öreg kéménnyel (azért karbantartva!) és egy 5 tagos ruszki öntvénykazánnal láncos, szekunder levegő és miegymás nélkül egy szál csőtermosztáttal vezérelve (hiszterézis úgy 15-20 fok Celsius). Mennyi lehetett a hatásfoka? 20% ? Bírta a házat az is (bruttó 120 m2 nettó 107 m2, 289 m3 fűtött tér), tudtam vele akár 26 fokot is varázsolni, de a fogyasztása... Most is megvan, semmi baja. Szeneskazán eredetileg, ezért lábszárvastagnál nagyobb fa nem ment bele az ajtón pedig vagy 70 cm magas a tűztere, emiatt akadtam ki rá először, mindent gyufaszálra hasítani, dupla munka... Most van össz. 20 cm nikecell (sk), utsó falsík befelyezése a fagyok után, kerámiás szerelt kémény (d=200 mm, 6 m magas, nyári akció) és szép állapotú osztrák 10 éves kétaknás 'új' kazi (gyári ígéret 92% hatásfok). Mérleggel mért fafogyasztás csökkenése az előzőhöz képest: 70%. Nektek is köszönhetem, úgyhogy: köszönöm. Ja, ha bemelegedett a rendszer, látható füst nincs a kéménytetőnél, csak azt látni hogy izzik a levegő... Pedig a szintén itt ellesett -kínából rendelt, naná- digit. füstgázhőmérőt, arra kötött vezérlőt, tervezett motoros füstpillangót még be sem üzemeltem. Most pufira gyűjtök, olvasva a tapasztalatokat. Gázkazán van, ha nyaralni mennénk a -20 fokban (nincs "kedvünk"). Gravis fűtéssel hetek óta elkering a fűtés az álló szivattyún is (persze ha kell bekapcsol, előremenőn van), anno tényleg tapasztalt szaki rakhatta össze a rendszert, 2" csövezéssel indul és tér vissza, megvannak az eredeti dögnehéz öntöttvas radiátorok és tettem fel mellé ide-oda acél lemezradiátorokat is (Felülreprezentált hőleadó felület lett belőle, sebaj. Talán minden fontosat leírtam. Üdvözlettel: Kornél
A gyertyán nekem nagyon bejött, igaz 5 évig biztos nem tudnám szárítani :D 2 éves tölgy vs. 5 éves gyertyán esetén egyértelmű a különbség. Gyertyánból hidegebb időben is kevesebb kellett magasabb (ház)belső hőmérséklethez úgy emlékszem :D
A tölgy kérge sem rossz ám, enyhébb napokon elég azzal fűteni, már ha el tudod égetni normálisan :D de gyújtósnak pocsék.
Na most ha hasogatni kell és erős géped van, akkor tökmindegy. Én speciel jobban rühellem a cseresznyét a gyertyánnál, utóbbi nekem hasadt normálisan, bár ami ágas-bogas, az tökmindegy milyen fajta, szenvedős lesz.
Nem mindegy, hogy hol nőtt az a fa. Más lesz a sűrűsége egy alföldi, meg egy egri fának is - persze ugyan az a fafaj :D -. Úgy emlékszem a tengerszint feletti magasság is számít, meg a talaj minősége is, meg még gondolom több minden.
Ez a zárás érdekes lehet. De nagyon nehéz puffer nélkül mérni a különbséget. Ugye más a külső-belső hőmérséklet, az időjárás sem mindegy, sőt, még ugyan abból a farakásból is jöhet elő nedvesebb fa.
Volt olyan, hogy a kazán elgyújtása után a hőmérséklet emelkedett 2-3°C-ot a házban, máskor meg semmit sem, csak a második rakattól.
Üdv !" akik csak a füsthőt veszik alapul ",Mert csak az hangzott el ,hogy az EGYIKlegfontosabb paraméter !És érdekes amit írtál az utolsó bekezdésben ,mert ott is a felsorolt dolgokba szinte mind a füstgáz hőfokot veszed alapul a fűtésed beállításába !:-)
Én már legalább 4 éve bükkel fűtök és nagyon változó hasítás szempontjából. Volt olyan elvileg szlovákiából ami olyan volt mint a beton, következő évben meg itthonról s olyan volt mint a vaj. A mostanit még nem dolgoztam fel, de rokon aki csinált belőle azt mondja cumi.
Nagytűzterű kazánok belsejében levő izzó mag sugárzás útján oly mértékű hőt ad le a kazánfalnak hogy forrni tud a rendszer ha a mag izzását nem szabályzod le. viszont a füstgáz hőmérséklet szinte jelentéktelen, kézzel tudom fogni a füstcsövet, viszont a kazánfalnál kezd elgőzölögni a víz, süvít. a szivattyú 5600 litert nyom óránként.
Ezért nem esek hanyatt a füsthőmérséklet alpján történő szabályozástól.
Én azok helyébe akik csak a füsthőt veszik alapul a szabályzásnál, kipróbálnám hogy amikor már a rakat nem gázosodik annyira és rex teljesen nyitja a pillangót, hogy meglegyen a megálmodott füsthő, akkor zárnám.
Így nálam a vízoldali teljesítmény jóval tovább megmarad (mintha nyitott pillangóval menne ki a meleg a kazánból) annak ellenére, hogy a füsthő vegyeskazánt meghazudtolóan alacsony. És gratiszba ahogy Nemkezd is írja valamelyik hozzászólásában, ki is "pucolja" a kazánt. (kiszürkül a belseje és a minimálisan keletkezett kátrányt is pikkelyekben leégeti)
Tavaly (a mostani szezonra ) először vettem bűkköt. Eddig tölggyel fűtöttem. Azt hittem könnyebben szárad kevesebb a kérge könnyebben hasad, magasabb a fűtőértéke.
Na ebből semmi sem volt igaz .
max a száradás. Nehéz mint a fene tele volt csomóval, több hamu marad utána mint a tölgy után.
és valóban gyorsabban ég.
És drágább is volt . úgyhogy visszatérek a tölgyre. A gyertyán hasogatása embert próbáló feladat (méterben)
Nyugodtan álljál át, vagy csak próbáld ki nem fogod + bánni!! Persze,hogy nehezen hasad de " sűrűbb" is. Sokkal jobb, azonkívül a kérge is vékonyabb, több a hasznosabb része!! Ha még nyersen feldolgozod nem lesz vele gond!! :-))
menj el nyaralni, vadászunk vmi olcsó jegyet a trópusokra, 1m3 fa árából kihozzuk, ha itthon közben jó hideg lesz, akkor fél köbmétert megspórolsz közben :D
Szép estét, helyzetjelentést teszek :D csak így kisebbe, hátha érzelmeket indukál :D
2016-10-05 és 2017-01-18 között elfogyott 3,35 tonna tüzifa. Idén jóval hidegebb van, viszont kapott a padlás 20cm gyapotot, + 2 nyarat száradt tüzifám is van a tökszáraz mellé, tavaly a tökszáraz mellett csak 1 nyarat száradt fám volt sajnos, így tavaly ugyan ezen időszakban eltüzeltem 4,1 tonnát :D Tehát 750 kg-mal jobban állok, mint tavaly. Ez így elsőre igen durvának tűnhet, kíváncsi leszek a végjátékra, nem tudom mit reméltem legutóbb amikor írtam a különbséget, talán akkor 250kg volt, nem tudom. Viszont ha tovább húzódik a tél, akkor bizony megint meg kell bontani az 1 nyarat száradt kupacot... azaz már meg is lett bontva, volt pár lábonszáradt példány, amit megkezdtek a bogarak...
Tehát továbbra is tartom kijelentésem, miszerint a durvább tél ellenére spórolok a tüzelő mennyiségével :D sajnos az árak megint elszálltak, pénzügyileg nem tudom hogy jövök ki a végén. Meg ugye elég nehéz számolni is, ha mindig megbontom a friss kupacot, de hát idénre kevés tökszáraz fám maradt, meg csak 4 erdei maradt a kétnyarasból is... szerintem még 6 erdeit nem tüzeltem el, ha szerencsém lesz, február közepéig-végéig kitart a 4+2 erdei.