Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
néha azt hiszem, minden gombában, növényben van feltámadásra kész pete, csak nem sikerül neki, ha megfőzöm, vagy megfagyasztom, vagy kiszárítom. Ha egy nylon zsákban kifejlesztem, mind kiiszkol-e, vagy marad még ujabb generáció?
Gyűrűs tuskót szárítottam, fél év mulva vettem a csavarosüvegből a főzéshez, tiszta volt. Két hét után a visszazárt üvegben behálósodott az állomány. Nem értem.
Ezerjófüvet szárítottam csörgőre, majd csavarosüvegbe tettem. Egy hónap mulva behálósodott a zárt üvegben. Barátom ugyanebből a szedésből csak a szellős kamrában lógatta, tiszta maradt minden csokra.
Kukacos gombát, ha kiteszed nylon zsákban napsütötte helyre, rövid idő múlva minden kukac a zacsek oldalán les kifelé. Persze ez nyári hőségben kipróbált módszer, nem tudom, hogy ilyen cidri időben is működik-e?
Pedig éppen most akartam írni, hogy itt az idő megbeszélni a találkozó helyét. Na majd Csévharaszton összefutunk. Egyébként egyedül megyek, a családnak dolga van. Tehát, ha még van valaki, aki jönne szombaton és nem akar autóba ülni, most szóljon!
Istenem, pedig de jó is a jó falusi tyúk lábát leszopogatni:))) Igaz, először az én német sógorom is furcsán nézett ránk. Azóta viszont mindig paprikás csirkát kér, amiben az egész csirke benne van.
ON
Tudja valaki, hogy mennyi idő alatt lehet kiérni Csévharasztra Bp. belvárosából? Nem akarok elkésni.
Egy kis adalék, hogy minden relatív. Családban történt’ Egy külföldön tanuló hölgy hazahozta belga udvarlóját, és levitték a falusi nagyszülőkhöz. Az ősök kitettek magukért, házi tyúkhúslevest készítettek. Az ünnepi asztalra került leveses tálból pedig kikandikáltak a jobb időket is megélt tyúkocska lábai. A harcedzetlen fiatalember szabályosan rosszul lett. Megdöbbentő volt számára hogy a baromfi hús nem csak (kockásított), előrecsomagolt formában létezik.
A kukacos gombáról: ha már benne van a pete, de még nem kelt ki és/vagy nem vesszük észre, a lefagyasztással konzerváljuk, majd főzés után jóízüen megesszük.
Olyan mint a zsizsikes bab. Vagy a kukacos cseresznye. Nemde?
Szeletelés, szárítás közben kipotyog a szemetes része, üvegbe-tárolásra csak a kitisztult szeletek kerülnek. Én ezért nem vagyok a fagyasztás híve.
Köszi a jó tanácsokat. A gombák teljesen egészséges szép példányok voltak. De lehet, hogy a napsütés tette meg a hatását, meggyorsította a peték kikelését.
A hétvégén én is szeretnék elnézni valahová, hogy hová és mikor, azt még nem végleges. Jó éjt Nektek!
Sajnos én is jártam így, tavaly. Szerencsére(?)" negatív" volt az erdő, de azért megnézem most is, énis. Valaki említette lejjebb, hogy a kivágott erdő még a következő évben is termőképes lehet, úgyhogy ne csüggedj nagyon, inkább keresgélj tovább. Sok sikert!
Jó neked,felénk még csak most indul be.Egy-két kicsit már találtam,de nem túrom össze a helyeimet(pedig van egy pár).Amúgy nekem is van egy terület,régi halastó partja(füzes,nyaras),ahol egész világos,szinte sárgás kgb.-k teremnek.Idén megpróbálok száritani.
A csévharaszti gombaszedéssel kapcsolatban jegyezném meg:
3 embert tudnék levinni Budapestről, akik el- és megférnek a hátsó ülésen. Akit érdekel a lehetőség, írjon a formatc@freemail.hu-ra. Találkozni szerintem a Köbánya-kispesti metrómegállónál lenne érdemes.
Basszus. Májusi pereszkével sokkolni a nagyérdeműt, mikor a többség itt a zord Északon még az első cseh kucsmát várja... Meg unom már szedni azt a sok hülye gombát...
Ma kimentem fotózni.......De nem bírtam ki! :-) Szedtem vagy 2 kilót.....de meguntam, rengeteg van. Én azt hiszem, hogy az idén már többet nem rakok el "télire", esetleg még annyit szedek majd (a többi kucsmag. fajból is), amennyit frissen elfogyasztok.
Mai fotók:
Egy-két termőfolton ilyen "élénksárga" cseh kucsmák nőnek......