Ma befejeztem a szemzéseket,optimális esetben /persze ehhez nagy szerencse kell/ akkor jövőre elérem az 50 fajtát az őszibarack+nektarin verzióban...és itt ki is teszem a pontot.Ennyi több mint elég lesz ...Amikért még törném magam /Ghiaccio-sorozat,Nectavigne-piros húsú nektarin/ azok nem elérhetőek,így az elérhetőek már nagy motivációt nem jelentenek.
A Michelini nálam már javában érik,ez is az idei év hozadéka,mert egyébként még nem lenne itt az ideje...de legalább azidén tudunk róla enni.Tavaly fő érésekor esett egy csomó eső,mire kimentem a földön volt az összes ,félig v.egészen elrohadva.A Cresthaven is lement,ez egy eszméletlen fajta.Bár az íze átlagos /jónak jó,de van finomabb is,na jó mondjuk ahány fajtámról tudtam eddig enni,abból azért már lehet rangsort felállítani...de a lényeg,hogy rossz ízű nincs/,de a mérete...röhögöm,hogy a szakleírások a 200 gr-os átlagsúlyt óriásnak írják,akkor az én 300 gr-os átlagsúlyom mi ? Nagyon tud ez a fajta /is.../.
Most már csak az August Red és a Calred van vissza,mert ahogy nézem a Fayette és a Padana is elkezdett puhulni,pedig ezek is későbbi fajták.
Én is írtam már itt a két Elberta-magoncomat, rendkívül erősen nőttek, kinézetre nem lehetett őket megkülönböztetni a hivatalos fajtától, viszont az egyik duránci lett.
Ma meg szedtem hatalmas Michelinit, hát, ízre elég középszerű. Nem rossz persze, de semmi extra. Nagyon mutatós amúgy, olyan, mint a Nektár-H, ám az íze eléggé elmarad tőle.
Még soha nem kóstoltam, Mozo dicsérete miatt vettem ugyan egy csemetét három éve, de a tavalyi árvíz óta csak néhány 10 centis hajtásra futja tőle, a néhány megkötött szemet eldobálja.
A termesztésben lévők közt is vannak véletlen magoncok /pl a Michelini/ +szabad beporzású magoncok,akinek van helye meg ideje pár ezer maggal próbálkozhat szelektálni.Biztos lenne közte jó is.Nekem van egy gumibarack magoncfám,teljesen olyan mint az anyafája...csak talán a fája még erősebb.
Ha ez valóban így van (miért is ne lenne így, Te vagy ott, Te látod), akkor egy rendkívül rossz génállományú vonal terjedt el a térségben. Írtani kell, mint a csalánt és máshonnan, jó génállományból származó magokkal telehinteni a környéket.
Nekem pl most küldött Zoltán84 barátom a Felvidékről / !/ dobozban egy rakat vesszőt,nem ázott át,igaz olyan profin csaomagolta,hogy a csomagküldők tanulhatnának tőle :)
Hát mondjuk a lágyszárú nem borítékba való..igazából más se.Az embereknek igazából fogalmuk sincs,mit takar a "levél" szó a postán,majd alkalomszerűen tartok némi továbbképzést,hogy 1-2 tévhitet eloszlassak :))
A bon-bonos doboz drágább,mert 60 ft-ért nem kapsz bobont :)))i
Légy szíves, hozzám legközelebb te hozd a küldeményeket a feladótól idáig. :)
Az elmúlt 5,5 évben, mióta fórumozok, legalább 30 esetben kaptam lágyszárú dugványt és szemzőhajtást borítékban, néhány kivételtől eltekintve többé-kevésbé kilapítva, több esetben az utolsó porcikáig használhatatlanná préselve.
Más részről, egy buborékos boríték sok, feleslegesen kidobott forint, míg egy bonbonos doboz ingyen van, és szinte soha nem sérül benne a küldemény - legalább az osztályozógépen nem tudják átküldeni.
Mivel ez már későbbi,ez kapott esőt is....mondjuk ezt a legkönnyebb eladni,az emberek elsősorban a szemükkel vesznek :) --persze ettől még az íze is jó.