Keresés

Részletes keresés

Tybald_ Creative Commons License 2022.09.05 0 0 95087

Erről (is) lemaradtam:( így jár aki szökőévente néz be az indexre.

 

És, hogy ON is legyek Maci_P májsztró néhány előző évjáratos borát most sikerült átvennem és megkóstolnom:

 

Vadászvölgy Birtok - Solaris 2020: Lelkemre kötötte a "gazda", hogy jól hűtsem be a magas alkohol miatt, és milyen jól tette! Kellő hőfokon nem lóg ki az  alkohol, és mintha nagyszemű fehér szőlőt ennénk olyan ízélményt hagy a bor ahogy kortyoljuk. Nem vékony cucc, feltételezem ezért is bírja el a test és a sav a magas alkoholt. erős 5p

 

Vadászvölgy Birtok - Fekete Muskotály 2020 száraz siller bor: Annyira jól csúszott, hogy mire újra tölthettem volna, a társaság már elpusztította az üveg tartalmát, így csak halvány emlékem, hogy mintha a sava egy kicsit nekem sok lett volna, egyébként kellemes tétel 4-5p között

 

Vadászvölgy Birtok - Nimród 2020 száraz siller bor: Ezen már nem kellett osztozni, így tisztán emlékszem rá, hogy a kettő közül nekem ez jött be jobban. Illatban és ízben is gyümölcsösebb, jó egyensúlyban van, a 13-as alkohol csak a harmadik napon kezd el feltűnni, amikor a gyümölcsösebb jegyek kicsit már fakulnak. 5p

Mindkét siller messze jobb mint a szekszárdi egyensiller-fuxli mezőny!

 

+1:

Szászi Birtok - Badacsonyi Rózsakő 2018: Eddig nekem a Szászi borok mind bejöttek és ez a tétel se kivétel. Kellemes, de nem tolakodó illatok, ízben is eléggé rendben van, savak is a helyükön, naplementés stégen csillezős hangulathoz tökéletes. erős 5p

Előzmény: csite (95073)
Hepci Creative Commons License 2022.09.05 0 0 95086

Pátzay Rizling 2021

Ez olyasmi blend, mint Szeremley "Szemelt Rizling" nevű bora: rajnai rizling és olaszrizling házasítása.

Illatra elég neutrális, talán inkább rajnait idéz, ízre meg leginkább citromot. :)

Savtűrő fogyasztók találhatnak értéket a savfüggöny mögött, mások kevésbé. A savak egyébként magyar viszonylatban szépek, egyes savfan szakírók citrusfélék kavalkádját sejtenék meg benne...

4 pont, 800 Ft/dl (Trattoria Serafina)

Hepci Creative Commons License 2022.09.03 0 0 95085

Babarczi Sauvignon Blanc 2021

Fajtajelleges (bodza, akác, vágott fű, stb.), nem ízléstelenül tolakodó illat és markáns, citromos, de nem fogfeloldó savak, elfogadható koncentráció - mainstream karakterű s. blanc az elfogadható magyar darabok közül. Eléggé hasonló a Béla & Bandi sauv. blanc-jához, amit talán 2 nappal korábban kóstoltam, szintén étteremben, Szentendrén.

Az ára szokás szerint vicces, de valószínűleg lesznek még ennél is viccesebb borárak kidecizve, ha a (megmaradó) éttermek megpróbálják beépíteni a rezsit és továbbra sem mernek majd 15 rugóért adni egy rozé kacsamellet 2 kanál zellerpürével.

5 pont, 1500 Ft/1,5 dl (Városliget Café)

Hepci Creative Commons License 2022.08.31 0 0 95084

Fene tudja... hosszabb ideig, amikor 8 rugó feletti bort vettem náluk, garantált volt az orgazmus. Ezek voltak a 2017-2018-as tételek, meg néhány 2016-os. Az újabbaknál viszont több igen rossz ár/érték arányú cuccba is belefutottam, és a helyszínen járva (augusztus elején Wachauban) szintén - a 2020-2021 évjáratok nem tűnnek acélosnak.

Ezek alapján azt gondolom, hogy ott sincs kolbászból a kerítés, tehát egy 20+ eurós osztrák smaragd/erste lage bor nem alázza automatikusan/feltétlenül a magyar, túlárazott furmintokat és egyebeket.

Előzmény: ShiDeci (95083)
ShiDeci Creative Commons License 2022.08.31 0 0 95083

Olvasom mindig érdeklődve a Kisbécsben vett borokról írt beszámolóidat; ezek alapján, amilyen price-performance volt náluk, nem csodálom, hogy bezártak.

Hepci Creative Commons License 2022.08.31 0 0 95082

Birgit Eichinger Riesling 'Gaisberg' 2020 (Kamptal)

A borász hölgy az egyik kedvencem Ausztriából, a Strass és Zöbing között húzódó Gaisberg dűlő pedig a Heiligenstein mellett Kamptal és egész Ausztria egyik legjobb dűlője. Ennek alapján sokat vártam ettől a bortól és hatalmasat csalódtam.

Már az illat is gyanúsan semleges a korábbi évjáratokhoz képest, aztán belekóstolva szinte sokkot lehet kapni a savkoncentrációtól. Ráadásul nem a szebb féle, citromos savak dúlnak benne, hanem valami almás-uborkás-rebarbarás egyveleg. A savsokkot túlélve lehet találni valami nagyon halvány beltartalmat is, de az nem éri el a belépő kategóriás Eichinger-falubor (Strass) szintjét sem.

Nem írtam még itt a Gedeon Birtok 2021-es kövidinkájáról, ami egy maximum fröccsnek való híg citromlé. Ez talán 1 ponttal van felette... tehát nem értem az egészet. Hogyan palackozhatja le és tolhatja ki a piacra ezt a bort presztízses termelő 22 eurós pinceáron? Nem kóstolta meg? Ráadásul Eichingerék honlapja szerint már el is fogyott...

4 pont, 9900 Ft (KisBécs)

csite Creative Commons License 2022.08.29 0 0 95081

Természetesen! Csak nem nálunk! :)

 

Előzmény: amimaki (95080)
amimaki Creative Commons License 2022.08.28 0 0 95080

Szüretkor reggel van pálinkázás a pincénél? :)

Előzmény: csite (95079)
csite Creative Commons License 2022.08.28 0 0 95079

Egyből elnézést is kérek mindenkitől aki írt, vagy tervezte a dolgot!

"Váratlanul" sokat érett az egyik területen a szőlőnk, így szüret lett hirtelen.
Előreláthatólag szeptember végére vége a szüretnek, amint megvagyunk vele, újra jelentkezem időpontjavaslattal.
Bocs, mégegyszer!

 

ui: szüretre is lehet jelentkezni
ui2: szüret = munka :)

Előzmény: csite (95073)
csite Creative Commons License 2022.08.28 0 0 95078

természetesen megoldjuk! :)

Előzmény: kifli (95077)
kifli Creative Commons License 2022.08.26 0 0 95077

csak ingyen érdekel

Előzmény: csite (95073)
ShiDeci Creative Commons License 2022.08.26 0 0 95076

Én is. Ha még van hely és a régi törzsgárdán kívüliek is jöhetnek. Írok a címre.

Előzmény: csite (95073)
Hepci Creative Commons License 2022.08.26 0 0 95075

A Másik Bolt? (ha nyitva vannak este is)

 

Jövök szívesen.

Előzmény: csite (95073)
homerx Creative Commons License 2022.08.26 0 0 95074

en sajnos nem vagyok pesti. mire onnan hazajutnek, megoszulnek :)

Előzmény: csite (95073)
csite Creative Commons License 2022.08.26 0 0 95073

Féloff: tudtok olyan helyet, ahol összegyűlhetnénk egy borozásra?


Ha nagyon nem, akkor:


Augusztus 31-én 18.30-21:30 között a XIX.kerben mutatnék pár bort az eddigi éveinkből.

Kit érdekel az esemény? 
7 bor, 4.000 HUF/fő, max. 10 fő (min. 7)
csiten @ gmail -ra írjatok

bigup Creative Commons License 2022.08.26 0 0 95072

Ja, mostanában inkább már savaznak. :)

Előzmény: van_Persil (95068)
Benő Kemenczés Creative Commons License 2022.08.26 0 0 95071

Pedig cukor nélkül is lehet. Nem is nagy művészet.

Előzmény: csite (95069)
Hepci Creative Commons License 2022.08.26 0 0 95070

Szentesi Rajnai Rizling Öcsi 2020

Szentesi Józsi inkább vörösborban gurít nagyot, fehérben pedig a zengői emelkednek ki - ezen a képleten ez a rajnai sem változtatott. Kevesebb benne a maradékcukor, mint az előző évjáratban, az egyes honi rajnaikra jellemző alkoholos traubisoda-feeling hiányzik belőle, de a savak vibrálása is.

5 pont, 2500 Ft (pincénél)

csite Creative Commons License 2022.08.26 0 0 95069

A világ majd minden helyen engedélyezett a cukor, Burgundia is bátran használja. 

Előzmény: lazaridi (95066)
van_Persil Creative Commons License 2022.08.25 -16 0 95068

Igen, összesen 2%-ot szabad emelni, de 19% fölé akkor sem mehetsz, már ha a termékleírás megengedi egyáltalán az emelést.

A mustsürítményes emelést sokkal nagyobb gebasznak tartom, mert ott borul a savösszetétel és -mennyiség is (l. még-> citromlé), viszont ha a cukrot emeled, akkor nem tompíthatod a savakat.

Amúgy ilyen klíma mellett nem nagy kunszt "cukormentesen" borászkodni...

Előzmény: IsKol (95067)
IsKol Creative Commons License 2022.08.25 0 0 95067

Igen, ez így van, maximálva az alkohol növelés  (talán 2%), talán van plafon is és bejelentési kötelezettséggel jár (már ha jól emlékszem)

 

A borász büszkesége - a hozzáadott cukor mentesség - pont olyan büszkeség mint sörösöknél mikor fennen hirdetik, hogy már nincs kukorica a sörükben... (A jó qrva anyátokért raktatok bele korábban...)

Előzmény: lazaridi (95066)
lazaridi Creative Commons License 2022.08.25 0 0 95066

Tegnapelőtt Dobosi Pincészet Szentantalfa, csoportos látogatás, borvacsora. Élmény volt de tényleg.

A gyöngyöző bort kiöntöttem, az a franciás nevű Cabernet Sauvignont is. Volt még éppen megiható bor és egy remek Olaszrizling Tag dűlő 2019.

 

A borász büszke arra, hogy ők évek óta bio, nem használnak felszívódó szereket és nem tesznek bele cukrot. Mondtam neki, hoyg tilos is, csak mustsűrítményt szabad használni. Azt állította, hoyg  a magyar bortörvény szerint a borba nem, de a mustba szabad tenni cukrot. Ez tényleg így van? Remélem nem... 

HDO Creative Commons License 2022.08.25 0 0 95065

Számomra is. Szeptember közepére van tervezve műkedvelő barátokkal egy Infusio (mini)vertikális, az utolsó öt évjáratot megcélozva.

 

Előzmény: csalapet (95058)
Hepci Creative Commons License 2022.08.24 0 0 95064

Zelna Penke Szürkebarát 2020

Ennek egy korábbi évjárata (2017) nagyon tetszett, aztán a 2019-es jóval kevésbé. Most itt van a 2020-as, ez se hasonlít beltartalomban a 2017-esre.

Tehát nem túl koncentrált darab egész jó savakkal és valamiféle kókuszos-vaníliás fedettséggel - rajta ül a hordó.

5- pont, 1000 Ft/dl (Trattoria Serafina)

Hepci Creative Commons License 2022.08.24 0 0 95063

Ez sajnos mindig csak utólag derül ki - akik nagy hangon hirdetik a boraik évtizedes "érlelési potenciálját", azoknak a borai gyakran szétesnek.

Saját tapasztalatból Szentesi Józsi borait merem ajánlani, a Velence küvé pl. simán remek 10 évesen, meg később is, és 4-10 éves kora között határozottan szebb is lesz. Jóskabácsiék pinója (Házler 2013) is kiváló jelenleg, 9 évesen. A régi Weninger-vörösök (Frettner, Spern Steiner 2000-2008) is simán átéltek 10 évet, ami az újabbakról aligha mondható el, illetve azok már fiatalon is vacakok. Sopronból Luka Enikő borainak szavaznék bizalmat, bár soha nem tároltam be belőlük.

A déli (villányi/szekszárdi) "nagyborászainkban" általában nincs bizodalmam, de Gere Kopárja állóképes volt, amíg volt rajta ékezet (az újabbakkal nincs tapasztalatom).

Előzmény: ShiDeci (95062)
ShiDeci Creative Commons License 2022.08.24 0 0 95062

Köszi a tippeket. Infusiot még nem próbáltam, sem étteremben/bárban, sem nem vettem.

Amit @kovitom és @loading mondtok, erről emlékszem volt sok eltérő vélemény, talán BZoli és Hepci is írtak erről (sorry ha rosszul emlékszem), hogy vajon van-e olyan hazai vörös, ami valóban szignifikánsan jobb lesz 8-10 évesen, mint van 5 évesen, vagy azt kockáztatjuk, mint amit loading is a régi Agnusról írt. Eléggé affelé tartottak a vélemények, hogy 5 év fölött egyre neccesebb a dolog.

loading Creative Commons License 2022.08.23 0 0 95061

Volt egy Agnus itthon, amelyet a párom hosszú évekig pihentetett, mondván alkalom kell és hát sokat kibír. Mikor kibontottuk (~10 éves volt), akkor a szokásos "2 éve kellett volna" mondatok hangzottak el (a 2 év behelyettesíthető más számmal is, soha nem derül ki).

Kiss Gábor Signal és Heimann Barbár, Franciscus. És a Kopar 5-6 évesen.

 

@csalapet: kb. 3 hete nyitottunk egy palackkal a legutolsó kapható évjáratból (nem emlékszem és már nincs meg a palack) és nem volt rossz, de nem vertünk magunkat a földhöz az élménytől. Egy Lelovits Csudabogár 2019 ~1800Ft-ért majdnem akkora élmény.

Előzmény: ShiDeci (95057)
kifli Creative Commons License 2022.08.23 0 0 95060

Az OMSZ tehet róla

Előzmény: kovitom (95059)
kovitom Creative Commons License 2022.08.23 0 0 95059

Számomra ez teljességgel érthetetlen, hogy lehet az, hogy egy csúcsbor 5 év után elkezd lefelé menni, vagy hogy bontás után pár nap után kikönyököl. Egy ilyen árfekvésű bornak simán bírnia kellene 10 évet minimum. A nem megfelelő alapanyag, vagy hogy vegyészkedtek a borral, túlkezelték lehet ok. Majd tíz éve borászkodom, de a saját boraim közül a régiek még állnak. Kíméletes beavatkozás, kiváló, hozamkorlátozott alapanyag a kulcs. 

Előzmény: ShiDeci (95057)
csalapet Creative Commons License 2022.08.23 0 0 95058

számomra az Infusio az

Előzmény: ShiDeci (95057)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!