Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2000.10.20 0 0 222
Érdekes, mert én azt , halottam, h ott sincs nagyon. A vargánya kilója mostanság -ha jól emlékszem-, úgy 4-5000 Ft körül, de ha beülsz a kocsidba, az osztrákoknál még többet leakaszthatsz érte. Úgy látszik szerencsés időben mentél, ill. nagyon tudod merre keressed, ha ilyen -az aszályban jelentősnek tekinthető mennyiségben- láttál és szedtél gombát.
Gratulálok kedves dilidino! És ezt minden él nélkül, a lehető legkomolyabban mondom.

Képzeljétek van egy szegedi ismerősöm, ő is ilyen, mint dilidino! Nos, tud egy öregnyárfás erdőt (valószínűleg itt botlott meg Rúzsa Sándor lova), ahol Oxalissal fél óra alatt 5 kg (nem, nem és nem túlzom el!!!!) Nyárfatinórut szakítottak, hétfőn. De persze nem árulták el, h hol. Szegedtől nem messze! Betyárvilág ez! Én erőzöm, néhány darab, ők meg 5 kg. Ez a tudás és a helyismeret. Ezért még egyszer gratulala, kedves dilidinó!!!!!!!

Oxalis csinált a gombából nagyon finom pástétomat. A receptet nem árulta el. Még sokat kell tanulnom, h beavasson eme titkos tudományába! Sebaj, kivárom. Remélem még ebben az életemben megtudom a választ. Vagy Oxalis nem viszi magával a sírba a titkot.

Előzmény: dilidino (218)
Törölt nick Creative Commons License 2000.10.20 0 0 221
Még egyet lordom!

Kösz a gombák.hu-t, nem tudod ki csinálta? Nem ártott volna egy kicsit lektoráltatni, Oxalisnak mutattam a napokban, hát nem nagyon teccet neki ami abban van. Ami már benne van. No jó, neki ez a szakmája. A site nekem viszont OK.

Szia,

Kopáncsi

Előzmény: lord (206)
Törölt nick Creative Commons License 2000.10.20 0 0 220
Tavaly is volt egy ilyen "verseny". Természetesen Budapesten, valamelyik csarnokban, gombaviszgálóknak. Akkor először fölháboroodtunk: a verseny azokból a gombákból van, amiket a gombavizsgálóknak. Izé, hogy is mondjam csak, nos ismerni kőne őket hivatalbúl. Ebből vizsgáztak, erről van papírjuk.
Ma már csak jót röhögtünk a szakmán. Aszályban ilyen versenyt szervezni :DDD.
Meg azután a fordulat: 16 vidékrül gyütt embör. Hahhh, erről ennyit. :-))))))

Te lordocskám! A Rimóczy-CD-ről rövid vélemény a másik gombász topicban, régebbről.

A két rovatot tényleg nem ártana ténylegesen is egybefésülni, ne vesszen el, amit oda beírtunk egy páran, az elmúlt egy év alatt. De úgy gondolom ez már a topicgazdák felelőssége. :-(

Előzmény: lord (215)
Törölt nick Creative Commons License 2000.10.20 0 0 219
Kedves Csigagomba!

Nem nulláztalak. A képet nem látom. Csak annyit, h "Szépvölgy, Budai-hegység".
Ugyanakkor megvilágosodtam: kétklikk. És most már mondom is, szvsz;

Alul: Vörös nyálkágomba, ehető, jellegzetessége, h a bellőle készült salátának a levélt megfesti, vörös lesz tőle. Bizonyosság: 90 %.

Középen: a szürke. Fenyőpereszke (kedvenc). Ha lisztszagú akkor 99 %, h az. Ha nem, akkor valamilyen más, de már mérgező bomba.

Jobb fölső: valamilyen tőkegomba. Ez 99 %. De jobban nem látom.

Tetszenek ám a képeid kedves Csigagomba. Olyan szépek, mint amilyen gyönyörű a nickneved. Csak így tovább-tovább!!! Ha szabad javasolnom Neked (bár én tudnék ilyen szépen fényképezni!), akkor külön-külön fényképezd őket, úgy sokkal láthatóbbak beazonosíthatóak. Cselezhetsz, hazaviszel egy-két ágat, füvet, nem csak azért, h a természetes környezeted illusztrálod így, hanem jelzed, h mi alatt szedted őket. OFF így szoktak a gombászok csalni, nem azt a fát-bokor mutatják ahol, hanem mást, Oxalis regényt tudna erről.

Amúgy nem értek a gombákhoz, tőlem ne várj sokat. Van itt egy-két nagyágyú, ők sokkal jobban. Én csak az erdőn-mezőn szeretek sétálgatni. Innen ez a szeretet, semmi több. Így vegyél engem, de természetesen bárhol-bármikor-bármiben szívesen segítek Neked. Másnak.

Üdv,

Kopáncsi

Előzmény: csigagomba (199)
dilidino Creative Commons License 2000.10.19 0 0 218
A gombahiányról csak annyit, hogy október elején az Őrség-ben kilószám szedték a vargányát. A rókagomba, a trombitagomba és a tavaszi gombák kivételével szinte miden gomba megtalálható volt. Érdekes módon gyilkos galócát csak kétszer láttunk egy hét alatt,de helyette a légyölő galócát szinte kaszálni lehetett. Király vargányát is láttam, sajnos nem én szedtem :((
bd Creative Commons License 2000.10.19 0 0 217
Melyik gomba a potypinka?
A fűszeres topicban jó leves-receptet írt Csupka.
bd
onobody Creative Commons License 2000.10.18 0 0 216
Sziasztok!

Azért csak nagyon ovatosan !
A muszkarin tipusu mérgezések kb. 4%-a halálos.
Figyelem , a légyölö galóca muszkarint is tartalmaz ezért akár végzetes is lehet!
A párducgalócában ugyan nincs muszkarin , de éppen ezért a hatása intenzivebb.
A halucináciokat okozó iboténsav , muszcimol és muszkazon mellett atropin
jellegü anyagok is vannak benne, amik bénitják a paraszimpatikus idegvégződéseket .
Mig először pörög az ember , addig a mérgezés második felében csökken a vérnyomás, és bekövetkezhet olyan keringészavar is
ami sulyos esetben halálhoz vezethet. Kb. 1-2 %.
Még annyit , hogy a tünetek több napig is tarthatnak. Kellemetlen lehet másnap munkába menni. :)

A fakogomba , és az áltrifla is tartalmaz muszkarint , a mérgezés a légyölö galócáéra hasonlit.

Egyes trágyagombák is tudatmódositó hatásuak , ezek azonban más anyagokat tartalmaznak , psziocint és
pszilocibint . Valóban igen népszerüek voltak , az USA-ban .
Az LSD -hez hasonlo igen súlyos mérgezési tüneteket okoznak.

Üdv Onobody

Előzmény: otouto (212)
lord Creative Commons License 2000.10.18 0 0 215
Ez volt ma a Népszabiban:
"Lila pereszke, laska, csiperke
Terjed a megélhetési gombászás
Gombafelismerő versenyt szervezett a Fővárosi Csarnok- és Piacigazgatóság a Rákóczi téri csarnokban. Az egyébként minden évben megrendezett eseményt először hirdették meg az ország összes gombaszakértője számára. Aktualitását az időjárás egyelőre keresztülhúzta, de állítólag közeleg az esős idő – s a gombaszezon.
--------------------------------------------------
A laikus fogyasztó az ehető gombák közül leginkább a csiperkét és a laskát ismeri. Mindez persze kevés, hogy eligazodjunk közöttük, méghozzá olyan biztonsággal, hogy vacsora után ne érezzünk hascsikarást, rosszabb esetben gumicső okozta enyhe nyomást a garattájékon, és elkerüljük a súlyosabb következményeket.

A Bosnyák téri vásárcsarnok vezető felügyelője, egyben gombaszakértője, Szabó Benjámin a verseny kezdetén elmondta, hogy a csaknem hatvan résztvevőnek, köztük tizenhat vidékről érkezett kollégájának hatvan gombát kell felismernie adott idő alatt. Az idén szerencséjük volt, hiszen valamennyi felismerendő faj valódi. A száraz nyár miatt a mérgezések száma elenyésző volt az idén, most azonban az emberek tömegesen gyűjtik a gombát.

A gomba viszont nem tréfadolog, különösen most, hogy a gyűjtött gomba mennyisége országszerte úgy nő, ahogyan az életszínvonal csökken. Létezik megélhetési gombászás, éppen ezért egyre nő a vizsgálat jelentősége. Ez a tevékenység ingyenes, vagyis bárki bármennyi gombát ellenőriztethet. El is adhatja az e célra kiállított igazoló szelvénnyel, amelyen a gomba faján és mennyiségén kívül feltüntetik az árus nevét és címét is. Az igazolás csak a kiállítás napján érvényes. Sokan sajnálják az időt az ellenőriztetésre. Pedig tavaly egy egész család halt bele a vacsorába, és rengeteg az enyhébb mérgezés. Hogy évente pontosan mennyi áldozatot szed ez a táplálék, az csak becsülhető.
A gombafelismerő szakember elmondta, hogy kereskedelmi szempontból többféle gomba létezik. Van az ehető; a mérgező; a mérgező, amely azért ehető és árusítható; a mérgező, nem árusítható, de ehető. Tavasszal például a kucsmagomba, a jellegtelen, de ehető galambgomba, a májusi pereszke, a szegfűgomba és a csiperke lelhető fel. Ősszel a lila pereszke, a sötét trombitagomba, a gyűrűs tuskógomba és a szürke tölcsérgomba gyűjthető – utóbbiból ugyan nem szabad sokat enni, de szárítva és megőrölve kiváló fűszer. Még a hó alatt is található a téli fülőke, amelyet ugyancsak érdemes megkóstolni. Gomba szinte mindenütt található. A budai hegyekben sok az ehető, de a lőrinci erdőben például ilyenkor kaszálni lehet a gyilkos galócát.

A versenyzők egyenként nézik végig a számozott vágódeszkákon elhelyezett vizsgadarabokat. Simogatják, szagolgatják, forgatják azokat. Szabó úr szerint a gombaismeret tanítását nem lehet elég korán elkezdeni, mert már az óvodában is lehet tudatosítani, hogy a kedves, kalapos, piros, esetleg pettyes gomba veszélyesebb, mint a mérgezett alma.

Közben végez a feladattal a Miskolcról érkezett Károly Istvánné és Kilián Béla. Nekik, ismerve a borsodi viszonyokat, igen nagy a felelősségük. A férfi szombaton két, vasárnap pedig három mázsa gombát vizsgált át. Azt mondják, ehhez rutin kell, de nem lehet rutinból csinálni. Miskolcon az utóbbi időben nem is volt súlyos gombamérgezés.
S. I."

Nem spilázták túl :)

Viszont én meg megyek Őrségbe lyól ezen a hétvégén, ha ügyes vagyok elcsípem a sokatdícsért szombathelyi piacon az ottani szakit. Aztán majd mesélek. Lehet irígykedni :)

lujza Creative Commons License 2000.10.18 0 0 214
Jééé, milyen furcsa fordulatot vett a topic..

Szürke pereszke nött a kertemben a fenyök alatt. :)
Éveken keresztül odadobáltam a gombamaradékot,
s most kihajtott végre. Sajnos rizike nem nött. :((

csigagomba Creative Commons License 2000.10.17 0 0 213
Kopancsi: kösz a választ

outouto: nem csak a légyölő a tudatmódosító, nekem alapfokú gombásztanfolyamon egy csomó hallucinogén-muszkarinmérgezés típusos gombát említettek: légyölő, párduc, susulykák, trágyagombák (Psylocibe néven egész komoly karriert futottak be a 60's években USA-ban, áltrifla, stb. , engem speciál nagyon érdekelne egy empírikus beszámoló. (van egy ismerősöm aki kipróbált amanita muscariát, ő mesélt adagolásról, hatásról)

otouto Creative Commons License 2000.10.17 0 0 212
Egyébként csak kíváncsiság, önismereti próba, meg a fiatalság "próbálj ki mindent, élj a mának"-effektusa.
Előzmény: Törölt nick (210)
otouto Creative Commons License 2000.10.17 0 0 211
:-)
Előzmény: Törölt nick (210)
Törölt nick Creative Commons License 2000.10.17 0 0 210
Minek ez a tudatváltoztatás kedves otouto? Ne egyél és ne aludjál két napig, sokkal kellemesebb élményben lesz részed, mint a gombával. Amúgy, ha ennyire erőzni akarsz, akkor ha legjobb ha egy nagyobb arborétumba mész, a többi pedig tájékozottság-faismeret és időzítés kérdése.

Amúgy gyűrűs tuskógombát én is találtam a hétvégén. Szarvasi arborétumban. Na elárulom légyölőt is kerestem, de nem sikerült rájuk bukkannom, de tudom, hogy voltak ott valahol...!

Előzmény: otouto (209)
otouto Creative Commons License 2000.10.17 0 0 209
Szombaton voltunk a Börzsönyben, és (a közelmúlt esőhiányának dacára) bőven találtunk gyűrűs tuskógombát. Talán azért terem ilyen száraz időben is bőven, mert gyökérparazita.
Harkálytintagombát is találtunk, gyönyörű gomba.
Igazából légyölő galócát kerestünk, mert rosszak vagyunk, és ki akarjuk próbálni kis mennyiségben.
Ha van valaki, aki olyan rossz, mint én, és tudja hol lehet légyölő galócát szedni, megírhatná nekem, akár mailben.
onobody Creative Commons License 2000.10.16 0 0 208
Sziasztok!

OK , akkor én is ezt olvasom .

Üdv. Onobody

otouto Creative Commons License 2000.10.16 0 0 207
Köszönöm, hogy megkérdeztél, én egyetértek az ötlettel, és szerintem írjunk mindannyian a másik topicba, annak talán jobb (közérthetőbb) a neve.
Előzmény: lord (205)
lord Creative Commons License 2000.10.15 0 0 206
gomba helyett találtam két címet (nemtom voltak-e már)
http://web.matavnet.hu/comcom/Elemek/fel_ff_3.html ahol Dr. Rimóczi CD-ROM van és a demováltozat letölthető az origo szofterbázisából, innen
http://www.origo.hu/szoftverbazis/multimedia/oktato/gombak.html

a másik érdekes is lehet, de még nagyon kezdeti stádiumban van
www.gombak.hu

lord Creative Commons License 2000.10.15 0 0 205
(otouto
ha jól emlékszem te nyitottad a topicot, szóval felmerült, hogy egyesíteni kellene e két gombázósat és érdekelne: te, mint házigazda mit szólsz hozzá)
bd Creative Commons License 2000.10.13 0 0 204
Onobody, kösz!
Azt hallottam, a laskagomba jó, ha úgy készítjük el, mint a pacalpörköltöt.
De talán előbb kész.
bd
Előzmény: onobody (203)
onobody Creative Commons License 2000.10.12 0 0 203
Szia bd!

Ma este még a szokottnál
is csigább az index. Na mindegy.
Görög barátod laskagombát főzött.
Sokan szeretik , nekem nem tartozik
a kedvenceim közé.

Üdv onobody

Előzmény: bd (200)
lujza Creative Commons License 2000.10.12 0 0 202
Hello mindenki, hogy áll a gombaszezon tifelétek ?
(én 3 db gyönyörüszép özlábgombával tértem vissza a múlt héten a kiserdöböl. tojásos gomba lett belöle, a szára, meg a gallérja, meg a cserépkályha tetején pihen. :))
bd Creative Commons License 2000.10.12 0 0 201
1 a kétféle topic nekem sok (micolo.. és a gombászós). nem lehet összekapcsolni?
2 Gögországbéli konyházós társam kérdezi: milyen gombából főzött ebédet: PLEUROTUS

bd

(ez most egy topic, vagy kettő? Nem engedte változtatás nélkül idemásolni a micolo..ra írtat)

bd Creative Commons License 2000.10.12 0 0 200
1 a kétféle topic nekem sok (micolo.. és a gombászós). nem lehet összekapcsolni?
2 Gögországbéli konyházós társam kérdezi: milyen gombából főzött ebédet: PLEUROTUS

bd

csigagomba Creative Commons License 2000.10.07 0 0 199
Na akkor itt van, fenyvesben szedtem, de volt a közelben lombos is, a lekisebb gomba a képen tuskón nőtt. (elég szar a megvilágítás, de remélem rá lehet jönni)
Szépvölgy, Budai-hegység
Törölt nick Creative Commons License 2000.10.05 0 0 198
Jaj, nem találom a kérdésedet. Átmásolnád ide?
Előzmény: szinuhe (197)
szinuhe Creative Commons License 2000.10.04 0 0 197
Kopáncsi

Ide is válaszolhatsz a kérdésemre

ámbátor Creative Commons License 2000.10.03 0 0 196
Én erdőszéli csiperkét láttam - az unokatestvérem kertjében :((
Előzmény: lord (195)
lord Creative Commons License 2000.10.02 0 0 195
Jó ötletnek tartom ezt a Fun clubot, remélem rólam sem feledkezel el, ha mégis sikerül (ki tudja? nyugdíjas korodra).
Hűségesen várom Oxalis tájékoztatását az elszíneződésről. És hogy én is mondjak vmi bosszantót: Bp. és Zsámbék között van fenyőtinóra. Apám KERTJÉBEN...
Törölt nick Creative Commons License 2000.10.02 0 0 194
Ez a Nyárfatinóru-trükk (öreg nyárfák) véletlenül bejött. Először az újszegedi ligetben találtunk vagy 2 darabot szombaton. Vasárnap Szeged külterületén bóklásztunk a családdal és egy barátommal, egy számomra eddig ismeretlen helyen összejött egy prököltre való. A Tisza-parton Sárga gévagombákat láttam, sajnos cián- és a nehézfém szennyeződés miatt én innen nem merek hazavinni. Másutt, szedhető helyen láttam Gévagombát -fűzfán-, de késtem úgy 3-4 napot, már nem volt 100 %-ban ehető. Mindenesetre örömmel nyugtáztam, hogy még mindig elég jól tudok fára mászni. :-)
Előzmény: bd (193)
bd Creative Commons License 2000.09.30 0 0 193
Szombaton a nagycsarnokban:
őzláb, fenyő- ízletes- érdesnyelű- vörös-érdesnyelű-tinórú, szekfűgomba és rizike!!!!!!!!!
bd

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!