Keresés

Részletes keresés

Hepci Creative Commons License 2020.11.01 0 0 81717

Esetleg párosával összeöntöm őket: 1 Kükép + 1 Ragalja. :)

Azért kíváncsi vagyok, hamarosan nyitok egyet megint.

 

A normál juhfark (2018) is "elegánsodott" kicsit, már nem olyan direkt gyümölcsös, mint nyár elején.

Előzmény: naivkezdo (81716)
naivkezdo Creative Commons License 2020.11.01 0 0 81716

Ragaljáról sokszor blogoltam, nekem az túl korai (tech preview) és/vagy elegáns volt. Abban a stílusban a somlói vándor somlóvásárhely-borszörcsök (ha jól emlékszem) jobban bejött, abból rendeltem is.

A kükép az ver mindent nálam.

Előzmény: Hepci (81715)
Hepci Creative Commons License 2020.11.01 0 0 81715

A Ragalját kóstoltad? Abból még nyáron nyitottam egyet borbuzi társaságban, akkor nem dobta fel a hangulatot.

Vettünk 2 kartont Balázzsal... ha továbbra sem ízlik, majd egy darabig azzal főzünk. :DDD

Előzmény: naivkezdo (81714)
naivkezdo Creative Commons License 2020.11.01 0 0 81714

Ma ránézünk SAP küképre, olaszra újra, remélem azért amikor nem figyelek nem főznek belőle:D

Előzmény: Hepci (81713)
Hepci Creative Commons License 2020.11.01 0 0 81713

Igazi arisztokrata nő: wachaui smaragddal főz. :)

Előzmény: naivkezdo (81709)
Hepci Creative Commons License 2020.11.01 0 0 81712

Vásárlóként mintha azt látnám, hogy a Tornai nem felfelé tart minőségben.

Persze, lehet, hogy ez annak a megfejtése, hogy a boraik árszintje nem változott szignifikánsan az elmúlt 4-5 évben.

A prémiumokat szoktam venni, többnyire hársat. A 2013-as zseniális volt és überelhetetlen best buy, ehhez képest a '15-ös halványabb, a '17-es még halványabb. Most meg azt olvastam a Művalkeszen, hogy a 2019-es juhfark prémium nagyságrenddel gyengébb a 2017-esnél.

Volt mostanában egy aldis küvéjük is, az már majdnem a gáz kategória.

Előzmény: BZoltan (81711)
BZoltan Creative Commons License 2020.11.01 0 0 81711

Az elmúlt évtized során elfogyasztott a Tornai pincészet vagy 5-6 borászt.  Hogy ennek mi az oka arról is van sok pletyka a hegyen.Pedig jó területei vannak a Tornainak, jó pincéje van, minden korszerű eszköz adott és a boraik országosan ismertek, elismertek.

Előzmény: ShiDeci (81704)
BZoltan Creative Commons License 2020.11.01 0 0 81710

A gyakorlati oka az volt, hogy az ügydöntő szavazáson mind a Kreinbacher és a Tornai tartózkodtak. Addig mindketten nagyon hangosan tolták  bio-borvidék agendát, de amikor meg kellett volna szavazni, hogy akkor kétezerhuszonix évtől a borvidék ilyen vagy olyan formában organikussá válik akkor hirtelen mindketten kifaroltak. Ennek az okaként sok pletyka forog a hegyen. Van aki szerint a Kreinbacherrel immáron közös bizniszt toló sajátlábán álló és TBRZC irányból jött a pisszentés, hogy engedjék el ezt a témát. Mások szerint a Tornai megszagolta, hogy bizony erre a témára már nem lehet nagy zsetont leakasztani. De ezek mind csak pletykák. A lényeg az az, hogy a két nagy tartózkodott a szavazáskor és így a biót harcosan ellenző termelők szavazatával ez a téma határozatlan időre lekerült a manpirendről.

Annyira, hogy még a régóta csiszolgatott és vitatott borvidéki termékleírások ráncfelvarrása is elmaradt. Pedig abban alapvetően sikerült konszenzusig elvinni a dolgot. A lényegi kérdésekben, hogy legyen a borvidék neve Somló és nem Nagy-Somló és lehessen használni a Somlói kifejezést az alap borvidéki OEM kategóriában is nem volt vita. Sőt, még a magasabb OEM kategóriát illetőleg is  megvolt a konszenzus, hogy az egy alapvetően száraz helyi fajtából (juhfar, furmint, hárs és olasz) készült bor  legye.  De sajnos amióta a Baráth Sanyi a választmány elnöke azóta semmi érdemi nem történik.

Előzmény: shiraz2 (81702)
naivkezdo Creative Commons License 2020.11.01 0 0 81709

Az jó lehetett:DD

Előzmény: Hepci (81708)
Hepci Creative Commons License 2020.11.01 0 0 81708

Végül nem tudtam meg, hogy milyen, nem kóstoltam tiszta szájjal, értelmezhető mennyiségben.

Veszek majd még, ha látom valahol.

Csillának tetszett, a főzés meg nem jelent semmit, mivel ha csak 1-2 deci kell, nem nyit a főzőborból (Danubiana sauvignon-chardonnay), hanem az aktuális nyitott palackból tölt.

Egyszer elfőzött egy fél palackot egy klasszis osztrák rajnaiból, az nem esett jól nekem. :)

Előzmény: naivkezdo (81706)
Maci_P Creative Commons License 2020.10.31 0 0 81707

Egy kis körkép 2 napról (1. nap fehér, 2. vörös):

Tokaj Hétszőlő Hárs, 2016 - egy nagyon szép, egyensúlyos, komplex bor. Nagyjából a csúcsán lehet, talán egy kis túlérettség van benne, esetleg több körös szüret lehetett. Ebből vennék pár üveggel - elvben 5e alatt volt korábban.

Pálffy Mál talán 18
Szentesi Tarcali kék 2017 - sajnos hamarabb elfogyott, mint hogy komoly leírást keríthettem volna belőle, sokan voltunk rá - de ami biztos, hogy nagyon szép tétel, aki teheti, kóstolja, közepesen testes vörös.
Tihanyi kék - saját, 2017, - Zoli, szedd elő, amit adtam, szerintem nagyon szép állapotban van, rózsaborsos, silleres (2 hét héjon erjesztés), azt hiszem, ez a fajta sokra hivatott, sajnos nekem a területem nem a legjobb, így ritkán ad jó termést, de már dolgozom rajta egy megfelelő alannyal.

Ha már saját, kinyitottam egy 19-es szűretlen derítetlen Solarist. Palackban (pincében tartott) kiválás nincs (de van olyan palack, amiben volt egy kis üledék) - erősen megkérőjelezi számomra a derítés-szűrés hasznosságát bizonyos esetekben, valami eszméletlen mennyiségű íz és aroma eltűnik a borból... (mondjuk ez persze nem újdonság, csak érdekes, ha orrba ver néha...)
Kislaki Jánoshegyi Kékfrankos 2017 - nyitásakor illat szép, ízben nem kiemlekdő, de jó, pár óra után az ízek összetettebbek
Homola Kékfrankos 2017 Illatban kicsit többet mutat mind a Kislaki, ízben hasonlóak, mindegyiket jó inni.
Csobánci BorManufaktrúra, Tóth Bálint, Szkíta 2017 - Kékfrankos - Pinot Noir házasítás. Kezdetben nem volt kiemelkedő, de 1-2 óra után szép, kerek tétel, fiatal, így a másik palackot pihentetjük.
Bukolyi Marcell Pinot Noir 2018 - nyitáskor nem tudtuk hova tenni, leginkább kiöntés érett, de erősek voltunk, aztán összeszedte magát, érdekes anyag, szépen kerekedik, itta ezt már valaki?

 

naivkezdo Creative Commons License 2020.10.31 0 0 81706

Sajnálom, de ha jól vettem le, annyira nem hatott meg.

Csillának azért csak tetszett, ha elfogyott. Vagy kényszerfőzés volt? :D

Előzmény: Hepci (81697)
naivkezdo Creative Commons License 2020.10.31 0 0 81705

Úgy úgy, wannabe.

Előzmény: Hepci (81691)
ShiDeci Creative Commons License 2020.10.31 0 0 81704
Előzmény: BZoltan (81701)
menut Creative Commons License 2020.10.31 0 0 81703

A Kristinus leginkább egy fesztiválbor. Olyan is.

Előzmény: kreilw (81690)
shiraz2 Creative Commons License 2020.10.31 0 0 81702

meséld majd hozzá, hogy miért ejtődött a bioborvidék ügye

Előzmény: BZoltan (81701)
BZoltan Creative Commons License 2020.10.31 0 0 81701

Neeem? Baráth Sanyesz a Kreinbacher turisztikai igazgatója mint a borvidék választmányának a rezidens elnöke pontosan ezt csinálta a Tornai birtokkal karöltve pár éve. Hogy bió lesz az egész hegy! Tele volt ezzel kürtölve a sajtó és ezzel dzsemborizott mindkét nagybirtok. Aztán az lett, hogy a Tornainak a mai napig nincsen egyetlen vágója sem szertifikálva.

Előzmény: Daeril (81687)
Hepci Creative Commons License 2020.10.31 0 0 81700

A meleg nyár (2018) nem tesz jót a savaknak-zamatoknak, legalábbis a nem totálisan műbort készítő cégeknél.

Előzmény: H_G (81699)
H_G Creative Commons License 2020.10.31 0 0 81699

Az egyik évben (talán 17?) a chardonnay-jük nagyon finom illatos volt, a következőkben pedig (számomra) váratlanul sokkal jelentéktelenebb.

Előzmény: Hepci (81695)
Hepci Creative Commons License 2020.10.31 0 0 81698

Az elég jó lenne, ha az átlag magyar marketben ilyen lenne az alsó polcon.

Előzmény: Hepci (81697)
Hepci Creative Commons License 2020.10.31 0 0 81697

A Lélekvándor alaposabb megkóstolása technikai okból (Csilla beszlopálta és elfőzte a fél palackot) elmaradt. :(

Előzmény: naivkezdo (81670)
kifli Creative Commons License 2020.10.31 0 0 81696

Szerintem sem rossz. Megbizhato alsopolcos borok

Előzmény: Hepci (81695)
Hepci Creative Commons License 2020.10.31 0 0 81695

Nem rossz egyébként a Kristinus.

Csak az olcsóbb boraikat vettem (Spar), de a birtokvörös és a birtokfehér egyaránt az ilyen árfekvésű cuccok élmezőnyébe tartozik beltartalom alapján.

Előzmény: kifli (81693)
Hepci Creative Commons License 2020.10.31 0 0 81694

Hová lett a Valóban Méltó?

Nem biztos, hogy a hit tette, de az tényleg k. jó volt, nálam megnyerte a pár évvel ezelőtti pinot-vakkóstolónkat, pedig nem volt gyenge a mezőny.

L. György egyébként borájtatoskodásban kiemelkedik a mezőnyből, pedig számosan vannak, akik a magasságot kémlelő arccal elképesztő szakrális dumát tudnak kifújni akár a segglikukból is. :)

Előzmény: kifli (81689)
kifli Creative Commons License 2020.10.31 0 0 81693

boraitokat

Előzmény: kifli (81692)
kifli Creative Commons License 2020.10.31 0 0 81692

én az Aldiban szoktam látni a boaitokat:D

Előzmény: kreilw (81690)
Hepci Creative Commons License 2020.10.31 0 0 81691

[:DDD]

 

Naivkezdő a következő magyar Master of Wine-várományos.

Kezdjük el marketingelni közösségileg, 1 kis felszopás senkinek se árt.

Előzmény: Daeril (81687)
kreilw Creative Commons License 2020.10.31 0 0 81690

KRISTINUS - orange wine: budapesten natural wine, bio uzletek, borbarokban boraik megtalalhatoak, ertekesitik polcokon megtalalhato!

×

kifli Creative Commons License 2020.10.31 0 0 81689

Nekik megvan az isteni szikra
Hitről aztán Dr. Lőrincz György beszélt még többet, akitől megtudtuk, létezik az „imádságon alapuló szőlőtermesztés”. A St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészetnél 2007 volt az első biodinamikusan kezelt évjárat, a Boldogságos dűlőn, tavaly pedig már 5 termőhelyen is így folyt a termelés.
Kóstolhattuk a 2012-es Boldogságost, amely egy egri csillag, és részt vehettünk a 2011-es Valóban Méltó „világpremierjén”. Utóbbi egy pinot noir, annak ellenére, hogy a St. Andrea is csak a bikavér és az egri csillag különböző változataira szeretne koncentrálni. Ezt az egy fajtabort nem tudták kihagyni, érthető okokból. A nyilvánosan itt, először kóstolható Valóban Méltóról nem tudjuk, hogy ízlelhető lesz-e a Borfesztiválon, de hogyha igen, mindenképp ajánljuk olvasóink figyelmébe!
A „biodinamikus szemléletben a szellemvilágtól kérünk segítséget, ami nehezen kontrollálható” – mondta Dr. Lőrincz György. Úgy tűnik, nekik egész jól megy.

 

https://www.boraszportal.hu/beszamolo/akiket-a-hit-igazit-boregyetem-1-nap-5217

 

De a St Andea honlapján is nagy a kuss a biodinamikus netalántán organikus művelésről...

kifli Creative Commons License 2020.10.31 0 0 81688

ügyes, ahogy Kohn bácsi mondaná

Előzmény: Daeril (81687)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!