Ragaljáról sokszor blogoltam, nekem az túl korai (tech preview) és/vagy elegáns volt. Abban a stílusban a somlói vándor somlóvásárhely-borszörcsök (ha jól emlékszem) jobban bejött, abból rendeltem is.
Vásárlóként mintha azt látnám, hogy a Tornai nem felfelé tart minőségben.
Persze, lehet, hogy ez annak a megfejtése, hogy a boraik árszintje nem változott szignifikánsan az elmúlt 4-5 évben.
A prémiumokat szoktam venni, többnyire hársat. A 2013-as zseniális volt és überelhetetlen best buy, ehhez képest a '15-ös halványabb, a '17-es még halványabb. Most meg azt olvastam a Művalkeszen, hogy a 2019-es juhfark prémium nagyságrenddel gyengébb a 2017-esnél.
Volt mostanában egy aldis küvéjük is, az már majdnem a gáz kategória.
Az elmúlt évtized során elfogyasztott a Tornai pincészet vagy 5-6 borászt. Hogy ennek mi az oka arról is van sok pletyka a hegyen.Pedig jó területei vannak a Tornainak, jó pincéje van, minden korszerű eszköz adott és a boraik országosan ismertek, elismertek.
A gyakorlati oka az volt, hogy az ügydöntő szavazáson mind a Kreinbacher és a Tornai tartózkodtak. Addig mindketten nagyon hangosan tolták bio-borvidék agendát, de amikor meg kellett volna szavazni, hogy akkor kétezerhuszonix évtől a borvidék ilyen vagy olyan formában organikussá válik akkor hirtelen mindketten kifaroltak. Ennek az okaként sok pletyka forog a hegyen. Van aki szerint a Kreinbacherrel immáron közös bizniszt toló sajátlábán álló és TBRZC irányból jött a pisszentés, hogy engedjék el ezt a témát. Mások szerint a Tornai megszagolta, hogy bizony erre a témára már nem lehet nagy zsetont leakasztani. De ezek mind csak pletykák. A lényeg az az, hogy a két nagy tartózkodott a szavazáskor és így a biót harcosan ellenző termelők szavazatával ez a téma határozatlan időre lekerült a manpirendről.
Annyira, hogy még a régóta csiszolgatott és vitatott borvidéki termékleírások ráncfelvarrása is elmaradt. Pedig abban alapvetően sikerült konszenzusig elvinni a dolgot. A lényegi kérdésekben, hogy legyen a borvidék neve Somló és nem Nagy-Somló és lehessen használni a Somlói kifejezést az alap borvidéki OEM kategóriában is nem volt vita. Sőt, még a magasabb OEM kategóriát illetőleg is megvolt a konszenzus, hogy az egy alapvetően száraz helyi fajtából (juhfar, furmint, hárs és olasz) készült bor legye. De sajnos amióta a Baráth Sanyi a választmány elnöke azóta semmi érdemi nem történik.
Végül nem tudtam meg, hogy milyen, nem kóstoltam tiszta szájjal, értelmezhető mennyiségben.
Veszek majd még, ha látom valahol.
Csillának tetszett, a főzés meg nem jelent semmit, mivel ha csak 1-2 deci kell, nem nyit a főzőborból (Danubiana sauvignon-chardonnay), hanem az aktuális nyitott palackból tölt.
Egyszer elfőzött egy fél palackot egy klasszis osztrák rajnaiból, az nem esett jól nekem. :)
Tokaj Hétszőlő Hárs, 2016 - egy nagyon szép, egyensúlyos, komplex bor. Nagyjából a csúcsán lehet, talán egy kis túlérettség van benne, esetleg több körös szüret lehetett. Ebből vennék pár üveggel - elvben 5e alatt volt korábban.
Pálffy Mál talán 18 Szentesi Tarcali kék 2017 - sajnos hamarabb elfogyott, mint hogy komoly leírást keríthettem volna belőle, sokan voltunk rá - de ami biztos, hogy nagyon szép tétel, aki teheti, kóstolja, közepesen testes vörös. Tihanyi kék - saját, 2017, - Zoli, szedd elő, amit adtam, szerintem nagyon szép állapotban van, rózsaborsos, silleres (2 hét héjon erjesztés), azt hiszem, ez a fajta sokra hivatott, sajnos nekem a területem nem a legjobb, így ritkán ad jó termést, de már dolgozom rajta egy megfelelő alannyal.
Ha már saját, kinyitottam egy 19-es szűretlen derítetlen Solarist. Palackban (pincében tartott) kiválás nincs (de van olyan palack, amiben volt egy kis üledék) - erősen megkérőjelezi számomra a derítés-szűrés hasznosságát bizonyos esetekben, valami eszméletlen mennyiségű íz és aroma eltűnik a borból... (mondjuk ez persze nem újdonság, csak érdekes, ha orrba ver néha...) Kislaki Jánoshegyi Kékfrankos 2017 - nyitásakor illat szép, ízben nem kiemlekdő, de jó, pár óra után az ízek összetettebbek Homola Kékfrankos 2017 Illatban kicsit többet mutat mind a Kislaki, ízben hasonlóak, mindegyiket jó inni. Csobánci BorManufaktrúra, Tóth Bálint, Szkíta 2017 - Kékfrankos - Pinot Noir házasítás. Kezdetben nem volt kiemelkedő, de 1-2 óra után szép, kerek tétel, fiatal, így a másik palackot pihentetjük. Bukolyi Marcell Pinot Noir 2018 - nyitáskor nem tudtuk hova tenni, leginkább kiöntés érett, de erősek voltunk, aztán összeszedte magát, érdekes anyag, szépen kerekedik, itta ezt már valaki?
Neeem? Baráth Sanyesz a Kreinbacher turisztikai igazgatója mint a borvidék választmányának a rezidens elnöke pontosan ezt csinálta a Tornai birtokkal karöltve pár éve. Hogy bió lesz az egész hegy! Tele volt ezzel kürtölve a sajtó és ezzel dzsemborizott mindkét nagybirtok. Aztán az lett, hogy a Tornainak a mai napig nincsen egyetlen vágója sem szertifikálva.
Nem biztos, hogy a hit tette, de az tényleg k. jó volt, nálam megnyerte a pár évvel ezelőtti pinot-vakkóstolónkat, pedig nem volt gyenge a mezőny.
L. György egyébként borájtatoskodásban kiemelkedik a mezőnyből, pedig számosan vannak, akik a magasságot kémlelő arccal elképesztő szakrális dumát tudnak kifújni akár a segglikukból is. :)
Nekik megvan az isteni szikra Hitről aztán Dr. Lőrincz György beszélt még többet, akitől megtudtuk, létezik az „imádságon alapuló szőlőtermesztés”. A St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészetnél 2007 volt az első biodinamikusan kezelt évjárat, a Boldogságos dűlőn, tavaly pedig már 5 termőhelyen is így folyt a termelés. Kóstolhattuk a 2012-es Boldogságost, amely egy egri csillag, és részt vehettünk a 2011-es Valóban Méltó „világpremierjén”. Utóbbi egy pinot noir, annak ellenére, hogy a St. Andrea is csak a bikavér és az egri csillag különböző változataira szeretne koncentrálni. Ezt az egy fajtabort nem tudták kihagyni, érthető okokból. A nyilvánosan itt, először kóstolható Valóban Méltóról nem tudjuk, hogy ízlelhető lesz-e a Borfesztiválon, de hogyha igen, mindenképp ajánljuk olvasóink figyelmébe! A „biodinamikus szemléletben a szellemvilágtól kérünk segítséget, ami nehezen kontrollálható” – mondta Dr. Lőrincz György. Úgy tűnik, nekik egész jól megy.