A pályaüzemeltető egyik részének (a színes lámpás szaxolgálatra gondolok) pontosan ugyanolyan púp a hátán az ETCS, mint a 75 Hz-s vonatbefolyásoló, vagy a színes lámpák működési zavarainak (lásd az Állatorvosi Ló előtt mindkét irányból a 35a - 27a összhangját) megszüntetése. Lll-ek átvehetnék ezt is. Egy Taurus áramköre mellett eltörpülnének az ilyenek. Ráadásul azon a háztájon az ég adta világon semmi probléma nincs és ez előtt meg kell hajolni!
Mi köze van a rajzokhoz pl. egy mozdonyos cégnek? Nézd, ha tudni akarja, 2 jelző között mennyi a távolság, hány optika van rajta, azok milyen színűek, milyen kiosztásban vannak, milyen ív és lejt viszonyok mellett, akkor ez kell neki. Kell neki?
Ha értenének a bizberhez, szerintem már rég maguknak csinálnák, hogy ne kelljen a szélmalmokkal küzdeni... Azt hiszem eddig még nem tettem javaslatokat arra, hogy adott nyomatékhoz milyen áttétel kell, hogyan legyen megméretezve a 120/25kV-os trafó, a tirisztorok hogyan legyenek gyújtogatva a jobb vontatási hatásfokért, stb ... De ha az lll-eknek vannak nyerő ötleteik hogyan kell Thales CHILL programot BASIC-ben nyomkövetni, vagy a TM-jelfogókat kihagyni a váltóvezér áramkörökből, én szívesen meghallgatnám.
F1, F2-nek fogalma sincs a berendezések képességeiről. Most vagy visszalökjük pl. a SIMIS-IS+ILTIS-t az SH szintjére, vagy valamit tenni kéne, nem?
Ja és azért, mert szolgáltatunk. Ha az lll-eket zavarja a zöld és helyette most már a 2 zöld+3 kéket kérnék (és esetleg ezt le lehet nyomni a Thales+Siemens torkán anélkül, hogy a teljes éves nemzeti jövedelmet kérnék érte ...), akkor miért ne?
Mert még ha a Startot hívnák... Jó ötlet! Esetleg ha gondolják, tehetnénk a jelzőket a váltók mögé, esetleg nem kéne központi elzáró, mert zavar, ha egyszerre akarok hívózni + kényszeroldani a haver 4 kezével, vagy minek az az adott kizárás, hiszen enélkül se volt (még eddig) baleset nélküle. Viszont jó lenne, ha ott is mindenki már ilyen szinten lenne, hogy erről el lehessen vitatkozni vele, és ne olyan menetrendet kapjunk, ami ... hagyjuk.
Erről az jutott eszembe, amikor elém rakták egy professzor kutatási zárójelentését, hogy mondjak róla véleményt:))
Mi köze van a rajzokhoz pl. egy mozdonyos cégnek? Ha értenének a bizberhez, szerintem már rég maguknak csinálnák, hogy ne kelljen a szélmalmokkal küzdeni...
Én járok ezekkel a járgányokkal,türelem kell hozzájiuk az biztos! Megkezdett fékezésbe bele lehet oldani.Sokszor érthetetlen dolgokat produkál.A legidegesítőbb mikor nem tudok megközelíteni egy vörös jelzőt,mert előtte 100 méterrel bemondja az unalmast aztán lehet figurázni. Mozdonyvezetői szempontból egyértelmű visszalépés.Pont olyan vele közlekedni mintha nem lenne vonatbefolyásolás.Idegesítő az is, hogy mütyür az egész kijelző,plusz nem szemben van elhelyezve!Szóval nem kell félni tőle de gyötrelmes vele közlekedni ha megbolondul! Továbbá az is érdekes hogy mikor használhatatlan a cucc!Mikor már 15-ször megállít,vagy mikor?...Az is érdekes ha nem megy így majd megy EVM-be!Agyrém.
"Geocacheing" Az geocaching lesz. :)) További infó: www.geocaching.hu
"Az összes 1:1000-snek nevezett előtervi rajzon rajta van." És ha hibás a rajz? Tudom, majd az Nkh kijavíjja.. Meg miért nem vette észre. Végülis, ha véletlenül elpukkan itthon a gáz, majd azt mondom, hogy a gázszerelő volt a hülye, mert nem vette észre, pedig az ő feladata, azért hívtam, hogy nézze át, .... :-((
Miért kéne megjelennie a Floyd, az MMV és a többi, kb. egy tucat országos vontatási szolgáltatást nyújtó cég képviselőjének egy ilyenen? Van egy Hálózati Üzletszabályzat, van egy törvény a vasútról (a Törvény), van egy halom hálózati szintű, kötelező utasítás (F1, F2, E101, E2 stb.), akkor minek odamenni és elmondani, hogy az ő emberei a vörösnél akarnak teljes sebességgel menni és a zöldnél pedig megállni? Mert még ha a Startot hívnák, hogy hol legyen a peron és az összesítő tábla és nem menne...
2. Eljutunk egyszer odáig, hogy a színes lámpás szaxolgálat meg tudja mondani, hogy mely jelző milyen jelzési képe mekkora és meddig tartó célsebességet jelent? Mert ha nem, nincs cél, amire fékezzünk. Az összes 1:1000-snek nevezett előtervi rajzon rajta van. Olvasgatni, nézegetni kéne! Engem nem szokott érdekelni, mert kb. ki szoktam találni e nélkül is, mi meddig tart. Persze, annak aki állandóan nézegeti, nem árt, ha ismeri. Akár az 1:1000-es rajzot is. De ha helyismeret se kell már lassan, akkor jöhet a GPS, ill. a Geocacheing, minden jelzőnél pl. az ETCS dobozkában pici ajándékkal, annak, aki megtalálta (és a GPS szerint) megfelelő sebességgel érkezett.
Utoljára lóerőket lovagló lovag (vagy képviselője) mikor volt pl. egy olyan kaliberű állomás beruházói megbeszélésén mint FC, Győr, Komárom, stb., ahol ezeket megfelelő érvekkel előadta volna?
Azért az EVM-mel is valamit csinálni kéne végre, hogy tudja a célra fékeztetést.
1. Az EVM-mel ne csináljunk semmit. Az a néhány M 62 classic, amin EVM berendezés van, nem ér annyit. Inkább a négydobozosok EVM 120-ra cseréjén kellene elgondolkodni.
2. Eljutunk egyszer odáig, hogy a színes lámpás szaxolgálat meg tudja mondani, hogy mely jelző milyen jelzési képe mekkora és meddig tartó célsebességet jelent? Mert ha nem, nincs cél, amire fékezzünk.
A PÜ-s NoHAB-nak az lenne a lényege, hogy a winnie the PÜ a saját költségére, saját idejében, saját ősz hajszálainak szaporodásával felismerhetné végre elsőkézből a pályaoldali elemek problémáit.
A pályaüzemeltető egyik részének (a színes lámpás szaxolgálatra gondolok) pontosan ugyanolyan púp a hátán az ETCS, mint a 75 Hz-s vonatbefolyásoló, vagy a színes lámpák működési zavarainak (lásd az Állatorvosi Ló előtt mindkét irányból a 35a - 27a összhangját) megszüntetése.
Ugye az ETCS-st is lehet/kell úgy kezelni bizonyos üzemhelyzetekben, hogy az idézett esemény hasonló következményekkel szándékoltan és/vagy véletlenül előállítható legyen?
Az elején 1 db. V63-assal mocorogtak ide-oda, 1000x. És mégse sikerült...
Na itt kellett volna elgondolkodni és levonni a konzekvenciákat.
Akkor az 1 db. NOHAB (V63, M41, Taurus, akármi) mit fog kihozni?
A PÜ-s NoHAB-nak az lenne a lényege, hogy a winnie the PÜ a saját költségére, saját idejében, saját ősz hajszálainak szaporodásával felismerhetné végre elsőkézből a pályaoldali elemek problémáit. Az itt gyűjtött tapasztalatok első kézbe kerülnének, és oda, ahol -talán- fáj:) Másrészt meg nem a drága pénzen vett menetvonal és energia lenne közforgalomban elpazarolva a hibás rendszer miatt.
Aztán ha minden okés, akkor jöhetne az mostani "éles" teszt, és akkor már lenne alap mutogatni a járműoldali berendezésekre.
Vagy tényleg csak <10 járműre lesz feltéve végleg? Akkor viszont pont elég! ;-)
Játsszuk el, hogy piacra lépő magányvasút vagyok. Szeretnék gondolni a jövőmre, mert a MÁV és az NFÜ/NIF mindenféle álmaiból olyat olvastam ki, hogy lesznek olyan vonalak, ahol csak az ETCS fog üzemelni. Nem szeretnék kiszorulni azokról a vonalakról.
Tud ma Magyarországon adni valaki egy komplett csomagot részemre, hogy mi alapján specifikáljam a járműoldalt? Mert eldöntöttem, hogy nekem csak így éri meg beszerezni az új járműveimet...
Hát igen mondjuk a ennek leoktatása valóban kissé hiányos. ÉS azok a feketefehér másolatok is amik vannak kezelési köny helyet... hát legalább az lenne az ember kezébe amit tudna olvasgatni mielőtt eljön az a szoli amibe ETCS-t kell hazsnálni...
Osztán? Ezért van az, hogy egyrészt nem lehet min és hol leoktatni a vezéreknek a kezelését, másrészt úgy félnek tőle, mint a tűztől. Ennél talán csak az MFB és a halberstadti vezérlőkocsik sátánibb dolgok... Úgy érzem, hogy csak azért, mert belföldön jár, még nyugodtan felkerülhetett volna rá. Kissé poénosan: ki tudja, hogy hol lesz az országhatár 20 év múlva..
- A számítógép emberi találmány. És a járművezetésbe, legyen az repülő, hajó vagy vonat, az a legjobb teoria, ha a számítógép felügyeli az embert az ember pedig gondolkodik a számítógép helyett. - És semmi se tökéletes ami emberi találmány. Igyekezhetünk a jelen eszközökkel a legjobbat előállítani de az sem lessz tökéletes.
"Infós majd megerősít, vagy megcáfol, hogy a repülőgépek leszállító rendszerében is lejjebb lehet tekerni a küldött magasság értéket és akkor aki műszerre száll le, (...)" Kikapcsolod a robotpilótát és repülsz látás szerint (Visual Flying Route, VFR repülés) és kész. Az irányító megmondja a vektorokat (magasságot és irányt (pontosabban hogy a földi adókhoz képest milyen szögben kell repülni)), te pedig vagy tartod, vagy nem. Ha nem, akkor elpakolnak mindent az útból és esetleg Kecskemétről felszáll pár gép.....
"Lásd: RJ, Bosphor-Express, többi ETCS nélkül bejáró, messziről jövő, messzire menő vonatok! Ebből az RJ esetében különösen kiáltó a kérdés, hogy miért nincs rajta?" Gondolom azért, amiért a Flirt-Talent-Desiro-IkerBz-n sincs: "a Máv így kérte"..... :-((
"Szerintem zavaró h beleavatkozik, és én szerintme nem tud úgy üzemi fékezni 1 tehervonattal mint 1 mozdonyvezető. Fékezzen fékezzen, de akkor ha ezt konkrétan ő veszélyesnek észleli. Máris 1 hibalehetőséggel kevesebb lenne a berendezésbe."
Alapvetően: sokkal pontosabban és precízebben tud dolgozni egy gép, mint egy ember. A vasúti közlekedés ezen részében ez már egyáltalán nem biztos, de gyanítom, hogy egy fedélzeti számítógép egész jól tudja közelíteni az etalon mozdonyvezető ténykedését. És fékezni akkor fékez, amikor metszed a fékgörbét, tehát amikor veszélyesnek érzékeli. :) Nyilván nem arról van szó, hogy ő majd 10 kilométerrel arrébb odahúzza a sort, biztos, ami biztos, a vezér, az fszt meg az irányító pedig rágja a kefét...
"Tudtommal (bár nem tudom h igaz-e nincs ETCS-re vizsgám én is érdeklődőm)nem enged beleoldani egy megkezdett fékezésbe az ETCS amíg a célsebességet elnem éri." Szerintem csak addig nem enged, amíg a fékkörbe alá nem kerülsz. Alatta úgy mozogsz, ahogy akarsz. Ami nem enged oldani, az az egyes járműveken levő emelt sebességű EVM-120. :)
Mondjuk az nagyon komoly h 250-es vonalon fényjelzők alapján megy a közlekedés, de nekem mondjuk tetszett, főleg az ETR 500-ason az az "Oerlikon fékezőszelep?" ami fordítva működik. És az h ők még 2-en közlekednek elöl a vonatvezető és a mozdonyvezető. De az biztos h ők se fogják a franciát beengedni még ha az AGV-vel állít oda akkor se.
FS nem csak fogja hanem nyomja Torinótól - Nápolyig (Róma - Firenze szakasz kivételével) ETCS 2 - van. Ugye ebben ismét hol az interoperabilitás? Jó, Torinó behunyt szemmel idegondolható. A Róma-Firenze pedig elég tisztességes szakasz, tele lyukkal (Ementália), bennük "zárt" alagúti elágazásokkal és majdnem végig nagy sebességű pálya. Mellette ott kacskaringózik a régi. Gondolom nappal nem fent járnak a teherek.
Olasz elkötelezettség: Bruck-Kimle szakasz egyik építője: Ansaldo... Állítólag 1 db. vonat elment az akkori "ETCS"-szel, a rossz nyelvek szerint "kitartott" zöld jelzők mellett. Azóta mi már átépítettük ismét ETCS-re, ami szintén nem valami fényes ...
Ráadást mi értelme h úgy is én adom meg a vonatadatokat? Ha nem szeretném h beleavatkozzon akkor beírom neki h gépmenet közlekedem aztán úgy vezetem a vonatot ahogy jól esik, és akkor már is kb annyit ér mint az EÉVB. Meglátás jó. Ha Te azt "látod", hogy a jelzőn zöld volt a piros helyett, vagy kikapcsolod az VB-t, akkor pont itt vagyunk. Mindig, minden berendezést ki lehet játszani. Infós majd megerősít, vagy megcáfol, hogy a repülőgépek leszállító rendszerében is lejjebb lehet tekerni a küldött magasság értéket és akkor aki műszerre száll le, szépen beledörgöl orral a betonba (lásd: valamelyik "Brusz Vili" Die Hard X film)
Én látok arra lehetőséget, hogy a vonatadat jöjjön mv-től függetlenül. Sőt már L1 is tudná (nálunk nem, mert vasút nem kérte!), hogy táviratok mehessenek fel a járműre, akár menet közben is. A járműpark pedig olyan, amilyen. Ezt szintén lehetne homogenizálni, ill. valamit "méretni" a rendszerrel.
FS nem csak fogja hanem nyomja Torinótól - Nápolyig (Róma - Firenze szakasz kivételével) ETCS 2 - van. Többi vonal 90%-ban SCMT-vel van felszerelve aminek a balízai kompatibilisek az ETCS balízokkal, így ETCS 1-es szintre könnyen átalakíthatóak. Bár az FS-nek is számos problémája van az ETCS-el és az FS utasításai még szigorúbbak és szövevényesebbek mint a magyarok, így még azért ott is döntőek a nemzeti érdekek. De ők is elkötelezettek egy Európai rendszer felé.
...hogy az ETCS müködik, nagyon jol müködik, és azt csinálja, amit elvárnak töle... Hol? DB-nek hány km. határmenti kiépített ETCS vonala van? ÖBB-nek? ÖBB+DB-nek a közös részen? Baromira megvannak nélküle!
Ahol nyomul és indult az egész, az Svájc. De érdekes módon ott se a határ mentén...
Ezen kívül mi újság SNCF-fel? FS elvileg nyomni fogja, ott se határ mentén.
Az ETCS telepítésének pedig éppen a kis méretű országok esetén van óriási jelentősége, legalább a nemzetközi átlós vonalakon. Hát, hát ... Lásd: RJ, Bosphor-Express, többi ETCS nélkül bejáró, messziről jövő, messzire menő vonatok! Ebből az RJ esetében különösen kiáltó a kérdés, hogy miért nincs rajta?
Azt gondolom, hogy ha az EVM-rendszerek karbantartására lenne megfelelő mennyiségű pénz, akkor a hazai viszonyok közé teljesen felesleges lenne ETCS... Azért az EVM-mel is valamit csinálni kéne végre, hogy tudja a célra fékeztetést. ETCS ezen funkciója megfelelő lenne.
Első három bekezdés, akkor részemről is kipipálva. VIszont az h miért szükséges h még üzemi fékezzen is ETCS2-be a szerelvény azt nem tudom.. Szerintem zavaró h beleavatkozik, és én szerintme nem tud úgy üzemi fékezni 1 tehervonattal mint 1 mozdonyvezető. Fékezzen fékezzen, de akkor ha ezt konkrétan ő veszélyesnek észleli. Máris 1 hibalehetőséggel kevesebb lenne a berendezésbe. Tudtommal (bár nem tudom h igaz-e nincs ETCS-re vizsgám én is érdeklődőm)nem enged beleoldani egy megkezdett fékezésbe az ETCS amíg a célsebességet elnem éri. Hát erre mondom én azt h butaság... és inkább csak kényszerfékeztessen, mint ilyenekkel örölje az ember idegeit. 1x aki ezt kitalálta ráültetném h vidd el Hegyestől - Kütrösig a 2000 tonnás vonatot :D és végig kitérőztetném :D. De ez nem biztos h igaz.. Kíváncsian várom véleményed.
Hány NOHAB fogja húzni (tolni, stb.) pl. a szerencsétlen RJ-t? (pedig tudtommal azon pl. nincs is ETCS - még jó, hogy 3 vasút pályáján közlekedik, ha csak az errefelé járókat nézem)
Ahány mozdony, annyi ETCS. Ha 3 jár, amiből 3 típus van, akkor ebből milyen következtetéseket lehet levonni, azon kívül, hogy az egész nem pont 1Ft-os cuccból mi látszik kijönni? Az elején 1 db. V63-assal mocorogtak ide-oda, 1000x. És mégse sikerült... Akkor az 1 db. NOHAB (V63, M41, Taurus, akármi) mit fog kihozni? Vagy tényleg csak <10 járműre lesz feltéve végleg? Akkor viszont pont elég! ;-)
Az egész cucc nem gömbölyű. Lásd: Hegyes infó levétele elektronikus biztberről analóg módon, ill. Győr, ahol már ugyan digitális a kommunikáció, de lenne mit "hegeszteni" a programon. És ez ua. gyártó 1-1 terméke ... Maga a térköz és sorompó illesztése annyira nem gagyi, mint amennyire nem akar menni. A D55 megoldása se.
A mozdony oldalt pedig nem is említem, mert abszolút nem ismerem.
Innen sajnos hamarabb tudjuk meg, mint a Trakciótól. És a telepített program? Igen sokat tud rinyálni. Diszpécser kívánja is "anyja keservébe"! Elvileg "bárhonnan" elérhető. Már akinek.
Az 1-es vonalon már működik az ETCS? Igen. X hónappal ezelőtt Y időre felfüggesztették a próbaüzemet, mert talán a Pannónia elég fogtak olyan V63-ast, ami szintén kb. ennyi, vagy még több késést szedett össze Bp-Rajka között. A megállapodás szerint csak teher vonatokról volt szó. Tehát akkor aznap a Pannónia krumplit szállított ... Azóta ismét megy a cucc, ezek szerint így.
Illetve van olyan mozdony ami ETCS-vel közlekedik?? Van. 2-3 magyar villany+1-2 magyar dízel+3-4 piros teknő (már ami a programból kiszedhető és +43-as számmal kezdődik a SIM kártyájának a száma). Adataim még ősz elejiek.
Zöld jelzőnél is, ami nem lehet 75Hz-es jelfeladási hiba,... Dehogynem! Bárhol, bármi lehet.
A legjobb az Kelenföld előtt volt, éppen a fázishatár alatt sikerült megállni. ETCS vége balíz van nem sokkal az előjelző után.
"Az h 1 mozdonyvezető elinduljon és mint a kamionosok Zürichig mégse álljon, ahhoz annyi feltételnek kéne teljesűlnie h az ETCS egy a 100ból hozzá. " Inkább arról van szó, hogy ne kelljen mozdonyt cserélni a határon. Értelmes mozdonygyártó már most is (és már több éve is) csak többáramnemű jószágokat tervez/gyárt.
"Mi történik ezután? kijön a segélymenet és elvontatja ? És addig áll a forgalom? Vagy minden munkamenet, körvasutas gépre felrakják az ETCS-t?" Mi történik, ha szétszakad a mozdony és az első kocsi között a csavarkapocs? Még elvontatni sem lehet akárhogy a cuccot. Igen, akkor áll a forgalom. De ez nem egy állandóan lefagyó pda, annál kicsit komolyabb szerkezet; ha jól tudom, akkor SIL4-es.
"Vagy mi van ha maga a vonatbefolyásolás szűnik meg? Akkor sem lenne jó ha visszaesési szintként megmaradnának a fényjelzők és ilyenkor szinte zavartalanul mehetne tovább a közlekedés." Szerintem éppen jó, ha megmaradnak a fényjelzők, elvégre nem lesz minden UDJ-n ETCS DMI + a többi karácsonyfadísz. És a vonatbefolyásolás jelenleg is meg tud szűnni, ha leállnak a 75 Hz-es inverterek.
"Ráadást az szerintem teljesen értelmetlen h a vonatadatokból ő számítja ki a fékezési karakterisztikát. Egy 2000 tonnás vonatnál ahol van benne román sósszállító kocsitól, Orosz tartályon át, mindenféle ott bizony szerintem csak zavaró tényező lenne az ETCS berendezés." Igazából a vezér is kiszámolhatja, ha meg tudja adni a függvény egyenletét. :) (vicc) A vonatot fel kell venni, a fékszázalékot így is, úgy is ki kell munkálni. Meg kell állapítani, hogy a vonat állvatartásához melyik kocsikat veszik figyelembe, mekkora a vonathossz és a -tömeg, és a lég-, illetve a kézifékes kocsik hogyan oszlanak el a vonatban stb. Szóval mi a baj? :)
"Ráadást mi értelme h úgy is én adom meg a vonatadatokat? Ha nem szeretném h beleavatkozzon akkor beírom neki h gépmenet közlekedem aztán úgy vezetem a vonatot ahogy jól esik, és akkor már is kb annyit ér mint az EÉVB." Node ha beírod, hogy gépmenet közlekedsz és éppen arra jár az NKH, úgy észreveszi, hogy utolsó perceid egyike, amit a gépen töltesz, valszeg mehetsz majd a bíróságra is. Ha a saját céged kapcsol le, valszeg csak a munkaviszonyod ugrana. Ezt a "beírom a 0 tonnát" pedig könnyen ki lehet védeni az eMIG megjelenésével és a DMI-on bekért adatok következetes ellenőrzésével, azaz következetesen(?) visszapattintják az adatrögzítők, ha nem stimmel, ahogy most a MIG-et.
"Szóval lehet kicsit túl lett ez bonyolítva egy egyszerűbb jobban áttekinthető rendszert kéne szerintem kiépíteni." Olvass P5-öst, ha ez szted bonyolult. :)
ETCS-el kapcsolatos vitáról szeretnék írnék egy pár sort illetve érdeklődnék. Az ETCS elsőre számomra is jó ötletnek tűnik, hiszen valóban ha az EU-ba a tyúk tojás mérete is szabványosítva van akkor a vasút is valamely forbában szükséges h egységes elmélet szerint működjön. Persze valamilyen szinten fent kell tartani a nemzeti szuveniritást itt is, hiszen minden ország más földrajzilag és egyéb okokból. De a lényeg az interoperabilitás kicsit számomra futurisztikus és annyira nem látom még fontosságát. Az h 1 mozdonyvezető elinduljon és mint a kamionosok Zürichig mégse álljon, ahhoz annyi feltételnek kéne teljesűlnie h az ETCS egy a 100ból hozzá. Az ETCS-en sok javítani való van még de hát ezért van tesztüzemben még szinte mindenhol. A 2-es szinthez lenne kérdésem egy pár. Ügye ott nem szükségesek a fényjelzők, azt is megbeszéltük már valahol h ha maga a DMI válik használhatatlanná a vonat lefékeződik egészen megállásig. De jön akkor a kérdés. Mi történik ezután? kijön a segélymenet és elvontatja ? És addig áll a forgalom? Vagy minden munkamenet, körvasutas gépre felrakják az ETCS-t? Vagy mi van ha maga a vonatbefolyásolás szűnik meg? Akkor sem lenne jó ha visszaesési szintként megmaradnának a fényjelzők és ilyenkor szinte zavartalanul mehetne tovább a közlekedés. Ráadást az szerintem teljesen értelmetlen h a vonatadatokból ő számítja ki a fékezési karakterisztikát. Egy 2000 tonnás vonatnál ahol van benne román sósszállító kocsitól, Orosz tartályon át, mindenféle ott bizony szerintem csak zavaró tényező lenne az ETCS berendezés. Ráadást mi értelme h úgy is én adom meg a vonatadatokat? Ha nem szeretném h beleavatkozzon akkor beírom neki h gépmenet közlekedem aztán úgy vezetem a vonatot ahogy jól esik, és akkor már is kb annyit ér mint az EÉVB. Szóval lehet kicsit túl lett ez bonyolítva egy egyszerűbb jobban áttekinthető rendszert kéne szerintem kiépíteni. Vagy csak én nem értek hozzá, ez is benne van. De ezért kérek felvilágosítást :).
Én nem védem, de egyben biztos vagyok, hogy az ETCS müködik, nagyon jol müködik, és azt csinálja, amit elvárnak töle (már ha megértették a müködését!).
Egy hosszu vájjúdás eredménye, hogy VÉGRE van egy közös europai rendszer, és nem kell egy-egy mozdonyra vagy vonatra két hármasszekrénynyi berendezést felszereleni ahhoz, hogy gond nélkül megtegyen 4-500 km-t (pl. Budapest-Bécs-Prága stb.).
Ha ehhez is ugy fogunk hozzáállni, hogy minden szar, amit nem értünk, és semmi sem müködik, amit nem Jóskabá szerelt be a kalibrált csavarhuzojával, akkor sok évszázadig maradunk abban a szarban ahova kerültünk......
Az echte egyes szint tudja azt, amit te írsz. Van lehetőség arra, hogy éppen a folyamatosan sárgára közlekedő vonatok esetén úgynevezett kitöltő (infill) információkat juttassanak fel a vezetőállásra. Ennek egyik megoldása lehet a GSM-R, de létezik ETCS-hurok, közbülső balíz és a nemzeti vonatbefolyásoló, azaz a 75 Hz-es jel is felhasználható erre. Az ETCS telepítésének pedig éppen a kis méretű országok esetén van óriási jelentősége, legalább a nemzetközi átlós vonalakon. A magyarországi (illetve az 1-es vonalon levő) problémákat az okozza, hogy a balízok úgynevezett láncolásban vannak: mindegyik balíz megmondja, hogy a következő balíz hol található és mi a neve. Nos, ha ezt egy tűréssel korrigált távolságon belül nem találja a vontatójármű, akkor kényszerfékez. És sajnos a balízok nem mindig ott vannak, ahol a kütyü számít rá, de a mellékelt ábra szerint a vasút szarik erre.
Abszolút laikusként szólnék hozzá az ETCS-hez. Csak mert nem annyira tetszik, hogy így véded. :-)
A magyarországi rendszer (EVM) és az ETCS is alapvetően diszkrét rendszerek, ha jól tudom. Az EVM azért, mert a pályamenti elemek disztkrét helyeken vannak, az ETCS pedig azért, mert a balízok szintén meghatározott helyeken vannak. De az EVM legalább a jelfeladás és a jelfelvétel szempontjából folyamatos (most ne keverjük ide, hogy a négyszögjel és annak kiértékelése nem folytonos), az ETCS pedig minden szempontból diszkrét. Ennek pedig vannak hátrányai, emellett a konkrét szabványok szerint valami olyasmi rémlik, hogy sárga után folyamatosan csökkenteni kell a fékvezetékben a nyomást, ami hosszú balízközök esetén elég hamar 15-re lassulást eredményez, és úgy kell ballagni a következőig, emmeg nem tesz túl jót a menetidőnek (lehet, hogy rosszul emlékszem, de mintha így hallottam volna).
Azt gondolom, hogy ha az EVM-rendszerek karbantartására lenne megfelelő mennyiségű pénz, akkor a hazai viszonyok közé teljesen felesleges lenne ETCS, hiszen egy egyszerű térközös pálya (főleg, ha kétvágányú, és kihasználják a helytelenben előztetés lehetőségét is rajta) abszolút megfelelő átbocsátóképességet biztosít, és meglehetősen értelmetlen lenne sok-sok kórház árát rákölteni egy rosszabbul működő, nehezen megtanulható, sok gyerekbetegséget tartalmazó rendszerre, amihez ugye a vontatójárműveken is változtatni kellene.
"Ezzek remélem nem azt akarod szugerálni az olvasonak, hogy az ETCS szar, feledendö stb."
Márpedig ebben a formában, ahogy most áll, úgy .... ahogy van...
"Mert a dolgok pontosan forditva állnak, de persze gyerekbetegség meg értelem nem mindig követik (-hetik) az elvárásokat."
Szerinted az jó, ha amiatt vészfékezik nem egyszer, mert nem találja a balízt? Nem értem miért nem lehet úgy megcsinálni, hogy ne veszítse el a balízt...
Magányvélemény: szerintem mindenkinek jobb lenne, ha a pályahálózat üzemeltető a saját szakállára végezné ezeket a kísérleteket, próbaüzemeket, s nem várna arra a sült halra, amit ráadásul mással akar megvásároltatni.
De ha ilyen gané még az ETCS akkor miért kell vele szenvedni személyszállító vonattal!?? Menjen éjszaka teherrel, aztán akkor legalább az utasok nem okoz bosszúságot!
Az 1-es vonalon már működik az ETCS? Illetve van olyan mozdony ami ETCS-vel közlekedik??
A kérdések azután fogalmazódtak meg bennem, hogy múltkor utaztam az egyik gyorsvonattal Győrtől Budapestig, melyet a 138-as gigant vitt. De annyi kényszerfékezés volt az út során, hogy az már valami döbbenet.
Zöld jelzőnél is, ami nem lehet 75Hz-es jelfeladási hiba, vagy indulás után amit megint nem értek... A legjobb az Kelenföld előtt volt, éppen a fázishatár alatt sikerült megállni...:S
Nos mivel egy mozdonyvezető nem lehet ennyire béna, így valami másra gyanakodtam. Például hogy ETCS befolyása alatt közlekedett, ami meg hát ezt az eredmény hozta...
Volt még egy hamisfoglalt térköz is Bicske és Herceghalom között, így összesen 20 perc késést sikerült emiatt és a kényszerfékezések miatt összeszedni! Azért ez már elég tetemes személyszállító vonat esetén...
Ha valóban ETCS miatt volt a dolog, akkor szégyen és gyalázat az egész, mást nem is tudok mondani.
Ezt már párszor letárgyaltuk, hogy kitérő és jelfeladás nem 1:1-es megfeleltetőségű fogalom. Inkább hely függő. Kérdés: hol volt? 80-at 1-2 helyen tudok arra felé, 120 pedig talán akkor, ha nincs meg a teljes fékút a köv. jelzőig 160-ról. De az is csak 1-2 helyen, + talán állomási sorompó Győrben (máshol 40).
Az 1-es vonalon alakul a jelfeladás.Kezdenek "feljönni" 120-ak meg 80 -ak!Kitérő a környéken nincs,az alamínium lassúmenet táblával meg nem kommunikál!Világi!
Az építés idejétől. :) Régen az angol abc folytatólagos betűit kapták (kivéve talán az I-t), a jelenlegi szabály szerint pedig Kx és Vx jelöléseket kap, ahol x a vágány száma.
Köszönöm! Úgy gondoltam hogy megérdemli a forgalomirányítás a külön lapot. Kicsit hiányos, de szerintem lesz segítségem majd. Kezdetnek nem rossz. Snail
Elkészült egy link-gyűjtemény a vasúti forgalomirányításról. Ha van olyan link ami kimaradt vagy nem megfelelő helyre került, akkor írd meg és javítom, illetve beillesztem.
Az attól függ hogy milyen a kábel szerkezete, típusa de általában 10000Mohm x km kellene lenni szigetelési ellenállásnak papír szigetelésű kábelnél,műanyagnál pedig Gomh x km. (elvileg de a gyakorlat mást mutat néha)
Minden állomáson van egy vagy több oszlop egy tarto szerkezettel. A vonalbotok amikor a mozdonyon vannak, egy kb 50 cm átméröjü gyürühöz vannak csatolva. Ezt a gyürüt a mozdonyvezetö vagy a segédje menet közben kiakasztja az oszlopra illetve onne leveszi a következö szakaszra valot. Ha nem tul gyorsan megy a vonat akkor kézzel is fel lehet adni. (ill. el lehet venni)
A V&M-ben 2003-ban volt egy cikk a vietnami vasutakrol, ahol képek is voltak, illetve van egy video is amin ezt tanulmányozni lehet.
Ha jól emlékszem, akkor láttam tv-ben valami olyasmit is, hogy a bot végére egy hullahoppkarikához képest kb feleakkora gyűrűt rögzítettek, és így menet közben kisebb lassítás közepette is fel lehetett adni a vonatra a botot. (Volt mibe belekarolnia/belekapnia a vonatablakon kinyúló "dolgozónak")
Angolszász tipusu (gyarmati vasutak elengedhetetlen kelléke volt) vonalbot biztber. Amit alul látsz azok a vonalbotok, amit feladnak a vonatra, és amig az a következö állomáson vissza nem kerül a hasonlo szekrénybe, addig foglalt a pálya, és nem lehet ujabb vonatot inditani.
Ja, hallottam már ilyenről. De ennél a rendszernél ezek szerint minden vonatnak, minden állomáson meg kell állni?
Angolszász tipusu (gyarmati vasutak elengedhetetlen kelléke volt) vonalbot biztber. Amit alul látsz azok a vonalbotok, amit feladnak a vonatra, és amig az a következö állomáson vissza nem kerül a hasonlo szekrénybe, addig foglalt a pálya, és nem lehet ujabb vonatot inditani.
Szerintem az önműködő (de nem ÖJÜ és társais) jelzők már nem centralizált jellegűek, hiszen a vezérlő cuccaik nem a központban vannak. Már ha így vannak ...
Örs Vezér tere. AS50 és AS55 U-jelű útátjáró-fedezőjelzői, mint önműködő jelzők vissza vannak jelentve a D55-ös pulton. Illetve ilyen volt Batthyány tér, Aquincum elágazás és Békásmegyer állomáson a Dominó.
A te látásmodod éppen olyan mint a szabályzat, ami ellen olyan gyakran tiltakozol. Most teljesen fordítva látod. Éppen az Utasítással szembe megyek. És ezek szerint a német elgondolásokkal is. Kb. olyan érzésem van, mint amikor a Barunsweig-i és a svájci Simemens-esekkel beszéltünk. Nem értették miről van szó, mert nem próbálják meg megfordítani a látásmódjukat.
Honnan indultunk? Onnan, hogy sokallottam a konstans vágányút beállítási pótlék időt. Ez a konzervativizmus? :-O Én nem így látom, hanem pontosan előre gondolkodva néznék az összetett és új rendszerek elé. Persze azokat is vissza lehet butítani +5-10 (x) perccel, csak az a kérdés: minek? Mert nem bízunk bennük! Akkor ne menjünk a holdra és ne száguldozzunk 300-400km/h-val!
...kénye kedve szerint fékezi ezeket... Kénye-kedve szerint fékezze az LZB és az ETCS, vagy bármi nevű más, ami nem pótlékokkal, szoftver kondenzátorokkal operál, hanem belelát az általa felügyelt rendszerbe. Precízen, pontosan.
...a vasut presztizse (meg a jövöje) a másik... Nem látom az ellentmondást.
Jó éjjt Neked is! Jól elvitatkoztunk. De én így szoktam. Ez a szakmám. (Nem a vitatkozás ...)
Sajnos kezdek kimerülni ebben a szemléleti és már lassan parttalan vitában. A te látásmodod éppen olyan mint a szabályzat, ami ellen olyan gyakran tiltakozol.
Nem a mai (s föleg nem a magyar) viszonyokból kiindulni ma már szinte kötelesség, mégha az ember meglehetösen konzervativ is.
Egyszerüen figyelembe illene már venni, hogy elkészültek a szupervonatok, összahangolják valahogy a menetrendet (központi számitogépekre viszik), és ekkor jön egy vagy több nagyokos az állomásokon és kénye kedve szerint fékezi ezeket. (Ès amint mondod 1001 okuk ilyesmit tenni, pontosan ezért kell ezt kizárni, hogy ne legyen!)
A pálya áteresztöképessége az egyik dolog, a vasut presztizse (meg a jövöje) a másik.
Ebböl a szempontbol a szupervonatok mindenképpen elönyt élveznek, és ha elmennek, akkor a maradék idöben mindenki azon spekulálhat amin akar, és növelheti (ha tudja) a pálya áteresztöképességét.
Azt, hogy olyan, mintha csak térköz lenne, de központi helyről, sima állomási berendezéssel kezelik. Ráadásul a jelzők is olyan abszolút főjelző-szerűek.
...hogy az első vonat elhaladta után a vágányút nem oldódik föl, hanem (ha az átmenő fővágányon folyik a közlekedés) a mozgóblokkos szakasz részévé válik... Az átmenőn miért kell állomásban gondolkozni? Mert váltó van? A centralizált blokk ismert fogalom. Pl. a metrónál. Ezt kell tovább vinni, kidobálni a jelzőt és máris mozgóblokkos vonalunk van, állomásokkal. Ráadásul még a váltóse zavar be, mert ha sebességcsökkentéssel kell rajta közlekedni, a rendszer lekezelheti egyszerű "lassított" menetengedéllyel. Az, hogy ez másik vágányra szól, szerintem teljesen indifferens.
Ez igy szerintem nem fordulhat elö! Miért is? LZB kb.pontosan erről szólna számomra. De az ETCS is.
Tehát a rendszerbe ezt igy nem is fogják beépiteni, mert itt abbol kell kiindulni, hogy a vonatnak egy bizonyos pályát bizonyos elöirt sebességgel kell megtennie, és ezt nem hiszem hogy néhány lomha állomáskezelésre biznák. Tehát olyan nincs, hogy most valamilyen ok miatt nem tudok vágányutat biztositani. Olyan németes a szemléleted! Mindig, minden, mindenhol működik! Kb. 1001 indokot tudok, miért nem áll be a vágányút. És még mindig jobb, ha a vonatot lassítom (lásd: Bp. M3 vonal), mint engedem 300-zal, majd satufék 0-ra. Gyakorlatból tudom (magyar), hogy rádión kiszólnak, hogy "húzzál bele, mert mögötted az EC", vagy "lassíts kicsit, mert a teher még nem értbe" [FC-s példák, abszolút off-line vezérléssel]. (Most jut eszembe: ez még energia felhasználás szempontjából is jobb.)
Azaz idöt kell biztositani a pálya felszabaditására, azaz még a leglunyhább tolatonak is idöt kell adni, hogy tünjön el. Nálunk nem ez a gyakorlat, de Ausztria és Németország tekintetében is volt alkalmam megtapasztalni, amikor operáltak a vonat sebességével (gondolj pl. egy repülő keresztre, bár természetesen ez se egy ICE példa).
...jövö rendszerei ebböl a szempontbol még szigorubbak lesznek, azaz sokkal korábban igényelni fogják a vágányut lezárását... Vitatkoznék. Pont a kapacitások kihasználása miatt, hiszen az a feladat, hogy a drága pályán a lehetőségekhez képest minél több járművet passzírozzak át. A mozgó blokk pontosan ezt teszi lehetővé a járművek paramétereinek figyelembevételével.
Ugyanis, ha két vonatot egymás mögött fékúttávolságnyira közlekedtetsz (mindegy, melyik fékúttávolságnyira), akkor a mögöttes vonatnak minden váltókörzetnél növelnie kell a távolságot fékúttávolság+váltókörzet hosszúságúra, ha a mai biztbereket vesszük figyelembe.
Infósnak igaza van, teljesen mindegy, hogy váltón mész, vagy sem, ha ugyanabba az irányba haladsz tovább.
akkor a két vonat közötti távolság mindvégig az adott sebességhez tartozó fékúttávolság + egy váltó hossza lesz, ami nem túl sok.
Nem. A távolság a teljes fékúttávolság+vágányútbeállítás és lezárás időszükségéletének megfelelő úthossz minimum, de ezt valószínűleg a rendszerspecifikáció úgyis meghatározza valamilyen formában.
De viszont ha 20-al akárhova ballagsz csökkenni fog az áteresztőképesség, akárhova is fogadod a vonatot, mivel a kitérőbe járás a pályasebességnél valószínűleg úgyis lassabban fog megtörténi, így a mögötted jövő vonatnak ígyis-úgyis lassítania kell valamennyire.
De értem mire gondolsz, csak nem túl logikus megoldás, mivel az állomási sebeességkorlátozás miatti kapacitáshiányt több párhuzamos vágány használatával oldanád fel (ugye amihez pl elengedhetetlen feltétel lenne, hogy a kitérők is vmaxszal járhatóak legyenek, ami ugye bili... és csak a vmaxos kitérő után fékúttávolságban kezdődjön a lassújel), ami ugye meglehetősen nagy helypazarlás, állomási kapacitás pazarlás. Ehhelyett sokkal értelmesebb lenne a lassújel kijavítása.
"Ugyanis, ha két vonatot egymás mögött fékúttávolságnyira közlekedtetsz (mindegy, melyik fékúttávolságnyira), akkor a mögöttes vonatnak minden váltókörzetnél növelnie kell a távolságot fékúttávolság+váltókörzet hosszúságúra, ha a mai biztbereket vesszük figyelembe. Ez pedig egy komolyabb, többszörös vágányutas bejárati váltókörzetnél azért gondot okozhat (torlódást)." Hmm... Ezt nem nagyon értem. Az a tény, hogy a két vonat között van váltó, miért befolyásolja a fékutat és így a követési távolságot? A mai biztbereket pedig nem tudod figyelembe venni, mert a mozgó blokknak éppen az a lényege, hogy az elől haladó vonat végével egyvonalban van egy vörös jelző, előtte fékúttávolságban pedig lohol egy sárga előjelző. És nincs más jelző. Ennyi. A mai biztbereknél a jelzők diszkrét helyeken vannak, ezeket el kell felejteni.
Beszól "rádión", hogy JÖVÖK! Állomási verkli veszi, de nem tud azonnal szabad jelzőt "kitenni". Vagy visszaszól, vagy a száguldozó észreveszi, hogy nincs menetengedély további távolságra 300-zal. Elkezd fékezni. A fékgörbe kezd változni, messzebbre engedve a vonatot, de már kisebb sebességgel. A biztber közben elkezdte tekergeni a váltót, mert a HS pályáról "lemászott" az előző ICE a maga ~160-jával. A mi vonatunk még mindig száguld, de már csak 250 alatt.
Ez igy szerintem nem fordulhat elö!
Pontosan ezért kell az idöbeli "elöregondolkodás", mert ezt sok okbol kifolyolag ki kell zárni (energia felhasználás, grafikon stb.) .
Tehát a rendszerbe ezt igy nem is fogják beépiteni, mert itt abbol kell kiindulni, hogy a vonatnak egy bizonyos pályát bizonyos elöirt sebességgel kell megtennie, és ezt nem hiszem hogy néhány lomha állomáskezelésre biznák. Tehát olyan nincs, hogy most valamilyen ok miatt nem tudok vágányutat biztositani.
Ebböl az követezik, hogy a jövök jelzés joval elöbb fog jönni (10 perc?), és ha 5 percen belül (mondjuk) nem állitják fel a vágányutat, az már jegyzökönyvezve lesz (persze utánna fékezni, lassitani fog a vonat, de ez már nem következmények nélküli fékezés). Azaz idöt kell biztositani a pálya felszabaditására, azaz még a leglunyhább tolatonak is idöt kell adni, hogy tünjön el.
Erre volt a példa is az amerikai CTS-böl, ahol központi irányitás van, de a vonat jövetele elött már 3 állomáson ki kell rámolni a vágányutat. Minden egyébb állapot már jegyzökönyvezett (ott nem is okvetlen a gyorsaság miatt - az csak 160km/h, hanem a 2-3 km-es nehéz vonatok megállitása sem egyszerü és olcso feladat. (Emellett persze müködik a klasszikus blokkrendszer a maga térközeivel.)
Itt nem igen szolhat vissza biztber, hogy már végre szabad, illetve ennek idöben nagyságrenddel korábban kell bekövetkeznie, mint a mai rendszereken, ahol a bejárati jelzö valoban a kézimunka következménye (a kezelök orájátol, idejétöl, áttekintésétöl függ!)
Szerintem ez pontosan az alapvetö különbség a mai blokkok meg a jövö rendszerei között, ma tényleg ugy vagy, hogy lassitani tudod a pálya áteresztöképességét akart vagy akaratlan hibás, lassu kezeléssel. Ezt mindenképpen ki kell zárni, ezért mondtam, hogy a jövö rendszerei ebböl a szempontbol még szigorubbak lesznek, azaz sokkal korábban igényelni fogják a vágányut lezárását.
Éppen ezért kellett újragondolni az egész "mozgó blokk"-elméletet. És lőn, amit Chabee87 leírt: az első falnak menése esetén is _biztonságosan_ meg kell tudnod állnod mögötte, azaz a teljes fékútnak rendelkezésre kell állnia az előző jármű mögött, nem csak a fékút-különbségnek.
"nálunk a vészfék (vagy JM!) idő független. Aki tudja nyomja, amilyen gyorsan csak lehet." Ezért törném le a kezét annak, aki véletlenbenyomást gátló szerkezetet tesz a JM! gombja köré.
GPS+GSM-R (talán az utóbbi is elég) esetén nem digitális formában kell elképzelni a sebsségeket. Jön az ICE talicska 300-zal. Beszól "rádión", hogy JÖVÖK! Állomási verkli veszi, de nem tud azonnal szabad jelzőt "kitenni". Vagy visszaszól, vagy a száguldozó észreveszi, hogy nincs menetengedély további távolságra 300-zal. Elkezd fékezni. A fékgörbe kezd változni, messzebbre engedve a vonatot, de már kisebb sebességgel. A biztber közben elkezdte tekergeni a váltót, mert a HS pályáról "lemászott" az előző ICE a maga ~160-jával. A mi vonatunk még mindig száguld, de már csak 250 alatt. Ekkor a biztber befejezi az összes ellenőrzését és kiszól, hogy Szabad!. Ekkor újabb menetengedély jön, újabb görbeszámítással és a vonatunk gyorsíthat vissza a max. utazási sebességére.
Tehát nem 300 és 0 a lehetséges sebességek! Persze, ha az előző ICE ottmarad a váltón, akkor végül 0 lesz a fedező jelző előtt az "engedélyezett" sebesség, de akkor már valami nem stimmelt! De ebben az esetben se satufékkel fogtam meg a vonatot, mert nem volt menetengedély.
Adott vonalon pont a mozgó blokk miatt nem mindegy, hogy egy-egy jármű mennyi ideig foglalja le magának az adott szakaszt.
Természetesen ez még mindig az én teóriám, ami szerintem eddig belefér az ETCS ideológiájába és talán még az LZB-jébe is.
Értem, amit írsz, csak szerintem rossz elvet követsz.
Mert nem úgy közlekedünk, hogy úgy gondoljuk/hisszük minden jó, és szabad a pálya, és akkor egyszer csak derült égből villámcsapás módjára jön a vészfék, mert nem sikerült beállnia a vágányútnak, hanem:
Eredetileg a menetengedélyed úgy szól, hogy a bejáraton meg kell állnod, tehát FEL VAGY KÉSZÜLVE a megállásra, a szükséges üzemi fékezésre, és miután a vágányút beállt utána jön a menetengedély meghosszabbítása, hogy mégsem kell megálllni, haladhatsz tovább.
Persze értelemszerűen nem az utolsó pillanatban kell beállítani a vágányutat, mert mégsem jó pl az mv idegeivel játszani, hogy már mindenhol rákészülük a fékezésre, aztán mégsem kell, de nem is kell hetekkel előtte kezelni a biztosítóberendezést:)
Csak az nem mindegy, hogy ez az idő akkor indul, amikor a rónázó Nyugatiból indul és fedezendő pont valahol Cegléd után van.
Az egész nálam pont innen indul.
És az előző ETCS példában ott a válasz: a menetengedélynek addig kell felérnie a járműre, amíg a fékgörbe ki nem lép az engedélyezettből. (Nagy sebességnél: ráfékez a jelzőre, de nem áll meg. Max. 300 helyett 280-ra fékez.)
Ez mind helyes, de amikor azt irod, hogy a RJ-nek 2-3 km-rel az állomás elött kell lezárnod a vágányutat, ez azt jelenti, hogy az utolso pillanatra játszol.
Tehát szerintem ennek a távolságnak a duplája a minimum, amikor be kell beállnia a vágányutnak, ha nem akarod, hogy a száguldo mozdony a váltokon fejezze be a fékezést (márpedig ezt akarod a legkevésbé.)
Teljesen jó magyarázat ETCS-re! 1 kivétellel: én úgy tudtam, ETCS-L1-ünk nem avatkozik be üzemi fékezéssel. Az az mv. feladata. Mindaddig "hallgat" (kis túlzással), amíg a fékgörbe nem lép ki az engedélyezett tartományból. Ha igen, akkor viszont azonnal intézkedik, hiszen csak így tudja biztosítani a célra fékezést.
A leírás jó. A JÖVÖK-JÖHETSZ szitut már a D70 is tudja, csak nem sebesség függően, hanem távolságra.
A jövőben a GPS+GSM-R segítségével teljes egészében vonat paraméterektől függő lezárási helyet lehetne biztosítani.
Ebböl láthatod, hogy ezt nem lehet megcsinálni az utolso 2-3 térközben.. 160km/h-ig pont ezekben a térközökben indítjuk a vágányút beállítását jelenleg.
...ha az adott pontban nincs lezárás, akkor balhé meg vészfékezés lesz... Kb. most is így van emelt sebességű pályán amikor a jelző alapban 40 km/h-val engedélyez. Sorompó nyitva. Vonat érkezőben és csukja a sorompót. Ha ez sikeres volt, akkor még az előjelzőnél meg lesz a sebesség csökkentés nélküli jelzés. Ha viszont gáz van, akkor jelző vissza, vonat fék ... És ezt még az előjelző előtt. Ja és még ETCS sincs!
Én megközelíteném egy kicsit mások oldalról a dolgot. (Bár én csak ebben a félévben végeztem el az ETCS-nevű tantárgyat, így igencsak kezdő vagyok, de megpróbálom érthetően leírni, hogy én mire gondolok).
Pl van egy vonalszakasz, végén egy állomással. Idefele haladunk egy tolatósteherrel, meg egy 200-al közlekedő Railjettel. Ugye mondjuk ETCS esetében úgy közlekedünk, hogy van menetengedélyünk. De ez meddig szól? Ha nincs még a vágányút beállva, akkor a menetengedélyed értelemszerűen az állomás bejárati jelzőéig szól. Ami pl ETCS-nél azt jelenti, hogyha a vonatadatok birtokában vagy, akkor az ETCS fékútgörbét tud számítani, tudja, hogy hol vagy a balízoknak, és a távolságmérésnek (odométer) köszönhetően, tehát tudni fogja hol vagy éppne, és hogy hol kell majd elkezdened fékezni, hogy a bejárati jelzőn megálljál. Tehát adott sebességhez adott fékút tartozik. De tegyük fel időközben beállt a vágányút, így pl ETCS 2-es, 3-as szinten, de megfelelő kitöltéssel 1-es szinten is az új, meghosszabbított menetengedély feljut a vonatra, és az már azt tartalmazza, hogy nem kell megállni a bejáraton, hanem behaladhatsz az állomásra. És mikor kell ennek az új meghosszabbított menetengedélynek fejutni a vonatra legkésőbb, hogy sebességcsökkentés nélkül tudjál áthaladni? Hát legkésőbb akkor, mikor a bejáraton való megálláshoz szükséges fékút elejéhez érsz. Ha az előtt megkapod a meghosszabbított menetengedélyt, akkor nem kell fékezned. Mivel a tolatóstehernek az alacsony sebesség miatt csak párszáz méteres a fékútja, ezért neki párszáz méterrel a bejárat előtt elég, ha beáll a vágányút, hogy menetengedély meghosszabbítást kajon, a Railjetnek meg ugye sebességétől függőne, 2-3 kilométerrel korábban. De mivel utóbbi gyorsan halad ezért azt a 2-3 kilométert akár egy perc alatt megteszi, szóval nem kell itt húdenagy távolságokban és időkben beállnia a vágányútnak, éppen elég addigra, míg el nem kell kezdenie fékezni a bejáraton való megálláshoz. Tehát nem feltétlenül kell több térköz, és 20 perc, hogy a lezárt vágányúton áthaladjon a vonatom. Ráadásul szerintem ez a satufékes dolog kissé túl van misztifikálva, mivel ETCS sem csak vészfékkel állít meg, hiszen beavatkozási lehetősége van az üzemi fékbe is....
Szerintem nem értjük egymást, vagy készakarva félremagyarázod, èn is azt állitottam korábban, hogy az idö a távolság meg a sebesség eredöje.
Addig azonban, mig a vasutjainkon, csak egy dolog fix (az a távolság), azaz legyen egy érzékelö 10 km-re az állomástol, akkor az minden vonatra érvényes lesz, hogy attol a ponttol már zárva kell, hogy legyen a vágányut. Ez egy ICE-vel lehet, hogy 3 perc, egy tolatoval meg akár 20 perc is lehet. Közben nem tudsz semmit tenni, mert nincs mivel befolyásolnod a vonat mozgását.
Ha majd ki lesznek épitve a rendszerek, akkor a vonat bejelentkezik hogy:
JÖVÖK!
(az idö individuális lesz vonattol, gyártotol függöen)
Az állomás visszajelez, hogy
VETTEM!
Az idö megint individuális, az állomástol függ.
Erre kap bizonyos idöt, ami alatt fel kel állitani a legrosszabb esetben is a vágányutat, és ezt lezárni.
Ekkor mehet a visszajelzés, hogy
KÈSZ.
Ettöl az idötöl már nem csinálhatsz semmit.
Ebböl láthatod, hogy ezt nem lehet megcsinálni az utolso 2-3 térközben..
Szerintem azonban ez az utobbi rendszer joval szigorubb lesz, mint a mai, hiszen itt gépekröl lesz szo, nem lehet vitatni, ha az adott pontban nincs lezárás, akkor balhé meg vészfékezés lesz, ha tetszik, ha nem. Hogy ez ne történjen meg még véletlenül sem az idök maximalizálva lesznek. (ès ezek az idök nem a személyzet karorájátol foignak függeni :-D)
Én az LZB-t nem ismerem, de azt tudom ETCS-sel már legalább azt lehet "garantálni", hogy a következő ne szaladjon bele. Persze annak a vonatnak, akire/aki elé leszakad a cucc már úgyis fakereszt...azt semmilyen biztberrel nem lehet megakadályozni.
Az Eschede-i balesetekhez hasonló szituációkat adott időn belül nem fogsz tudni elhárítani, mert a hídon nincs LZB-Stop kiépítve, ill. még akkor is ott az első vonat esete.
Tehát még a mozgó blokk esetén is meg kell lennie a tényleges fékúttávolságnak a közlekedő vonatok között... Állítottam én ennek az ellenkezőjét? Csak ugye ez a távolság sebesség (és még sok minden más) függő.
Elvileg a pályától nem függhet (lassújelektől tekintsünk el) és csak az egyik jármű sebességétől se. A két jármű sebesség különbségének kéne számítani. Esetleg fék paraméterektől.
Bocsánat, hogy így belepofázok:
Szóval elvileg azoktól kéne függeni: Sebességkülönbség, fékezési paraméterek és reakcióidő. Nade mi van akkor, mint pl az ICE siklásánál, mikor rászakadt a felüljáró? Mert ugye az nem normál fékezés, hanem szinte azonnali 0 fékúttal való megállás, és ha egy bizonyos távolságnál közelebb haladsz a betonfalba fúrodott vonathoz, akkor már te is cseszheted a vészfékezést... Tehát még a mozgó blokk esetén is meg kell lennie a tényleges fékúttávolságnak a közlekedő vonatok között, hogyha bármi is történik, legalább a következő meg tudjon állni.
Ezt senki nem vonta kétségbe, azon viszont érdemes elgondolkodni, hogy mit ér egy ilyen vészfék? Ja és még egy: nálunk a vészfék (vagy JM!) idő független. Aki tudja nyomja, amilyen gyorsan csak lehet. Az idő itt pont egy ellen irányú tényező, amit nem tudunk 0-ra redukálni, de mindent megteszünk érte (pl. parancsok fontossági sorrendje, stb.)
De tudomásom szerint LZB-nél is létezik LZB-Stop gomb, ami ráadásul az adott szakaszban az összes járműre hat.
...pontosan kikényszeriti, hogy 3-5 perccel (vagy többel) az állomás elérése elött már minden le legyen zárva... Vegyünk 3 fajta vonatot: 1. 60-80-nal döcögő, rövid, könnyű, tolatós teher. 2. Valamilyen normál (?) sebességű (120-160) személy vonat. 3. ICE/TVG/AVE/akármi nagy sebességű (250-360) expressz vonat.
Mindegyiknek 3-5 perccel előbb zárod a vágányutat? Mindhárom áthalad az állomáson. Mekkora korlátozást fog okozni az 1. vonat?
Én ott zárnám a vágányutat, ahol tudom, hogyha nem sikerül a zárás, akkor mindhármat biztonságosan meg tudjam állítani a fedezendő pontig. Természetesen ez mindhárom esetben különböző lesz. Nagyon különböző.
Tudom,jöhet az a szöveg, hogy a tolatós nem megy az ICE 300-as pályáján. Mehetne? Igen. Tudja jelenleg az LZB? Tudja. Kell minden vonatra ehhez LZB? Nem. A tötyögős teher megy jelzős, fix blokkra. A személy már mehet így is-úgy is, de a nagysebességűn ott az LZB, ami addig engedi száguldozni az ICE-t, amíg adott biztonságos távolságra meg nem közelítette az elöl tötyögő tolatóst. Ha ennél közelebb megy, már fékezünk, de még haladunk rá. Ha még közelebb megyünk, még jobban fékezünk. Tegyük fel, h a tötyögős szárnyra kap előttünk, mert kap egy ICE mozdonyt maga elé! Elkezd gyorsítani és kiér előlünk a biztonsági távolságból. Mi is elkezdünk gyorsítani. Ha ő is eléri a 300-as utazósebességet, mi is visszagyorsíthatunk és mehetünk egymás után xX1000m-re (LZB 13000m-re lát előre, a mi ETCS-ünk az L1-ével és az automata térközünkkel 3x1,5-2km).
Hol van itt konstans idő? És sebesség? Inkább sebesség-távolság párost látnék, ami azt mondja, hogy 300-nál megközelítheted az előtted haladód xX1000m-re, 250 alatt rövidebb távolságra, 40-nél pedig már majdnem látra mehet a dolog. (nem tudok konkrét értékeket)
A fékekről nem is beszéltünk ...
Ismét kihangsúlyoznám, nem tudom hogy működik az LZB, ETCS-L>1.
Ezt meg egy közönséges halando akkor tudja garantálni, ha bizonyos idövel korábban lezár mindent, azaz teljesiti a feltételeket. Erre gondoltam.
1. Nem közönséges haladó, hanem automatika. 2. Nincs bizonyos idő. Adott távolságra közelítheti meg az elöl haladót sebesség csökkentés nélkül. Ha közelebb megy, akkor már csökkenti a sebességet. Elvileg a pályától nem függhet (lassújelektől tekintsünk el) és csak az egyik jármű sebességétől se. A két jármű sebesség különbségének kéne számítani. Esetleg fék paraméterektől.
Ezt senki nem vonta kétségbe, azon viszont érdemes elgondolkodni, hogy mit ér egy ilyen vészfék?
Valamennyi, az általad felsorolt adatok mind ismeretesek, és bizonyára (biztos) a fedélzeti számitogépek ennek alapján vezérlik az egész vonatot, de ez (meg több más dolog) is pontosan kikényszeriti, hogy 3-5 perccel (vagy többel) az állomás elérése elött már minden le legyen zárva, és ne akkor futkározzon a Jozsibá a kulcsokkal, és állitgassa a váltokat. Ezekkel mind számolni kell, mert nem lehet kizárni, hogy valamelyik közbülsö állomás kézi müködtetésü (bármilyen ok miatt), és ilyen esetben hoval, jéggel is számolni kell, hogy mikor érnek oda a kezelök, ezért kell az a néhány perc az érkezés elött, hogy minden idöjárásban, minden eshetöséggel számolva, még mindig elég idö legyen arra, hogy a vágányut lezárhato az érkezö vonat elött, és ne kelljen azt az általad emlitett modon megállitani.
Ha a rendszerbe bevezetik majd a GPS-es helymeghatározást is, akkor szerintem a feltételek még jobban szigorodni fognak, mert ha az adott pillanatra (ami be lesz állitva a rendszerbe - és hidd el a rendszergazda inkább több idöt fog beállitani mint forditva és azt nem a kezelök Ruhla vagy Pobjeda oráját veszi majd alapul...:-)) nem jön a jelzés a közeledö állomásrol, hogy a vágányut blokkolva van, akkor a rendszer menthetetlenül vészfékezésbe megy majd át, és a kezelök meg irhatják a jegyzökönyveket és magyarázhatják a bizonyitványt....
L3-nál viszont bejön a GPS a fentiek mellé, mint helymeghatározó szerep, korrigálva az adott helyen telepített fix balízok pontos pozíciójával (ismereteim szerint a jelenlegi kommercionális GPS rendszer nem képes megkülönböztetni a járművet, hogy két vágányú pályán melyik vágányon közlekedik).
Elnézést, de a vasut ezt a kérdést immár vagy 150 éve megoldotta. Hogy, hogy nem tudod melyik vágányrol jön a vonat? Ez már a 100 éves SH is tudta....:-D
"Ez ugyanaz mint a repülögépen, ha már felszállás közben van, nem tudsz vele semmit csinálni csak hagyni felszállni még akkor is ha (...)" Csak ha elérte a v1-et. Addig meg fogja tudni fogni a futópálya végéig.
"L2-nél csak az átviteli út változik (fix balízok helyett GSM-R), tehát itt még nem figyelem másképp a járművet, mint L1-nél." Szerintem a GSM-R oda-vissza képes kommunikálni, a járműmegfigyelés pedig történhet nem csak a szigetelt sínekkel, hanem eme technikával is: akár az odométer, akár a gps jeleit (a megtett utat) tartalmazó táviratokkal.
"ismereteim szerint a jelenlegi kommercionális GPS rendszer nem képes megkülönböztetni a járművet, hogy két vágányú pályán melyik vágányon közlekedik" Ez nem is az ő dolga lesz. :-) (De a polgári technika valóban alkalmatlan erre, főleg alagútban. :) )
Természetesen a rendszerbe beépített, érzékelhető akadályról beszélek, mint pl. egy előző blokk jármű általi foglaltsága. Egy berepülő SS20-as rakéta ellen nem fog védeni.
Mármint honnan tudod, hogy milyen gyorsan megy a vonat, milyen messze van az akadálytól? Osztom az észt, de igen-igen alapfokon ismerem L1-et. Viszont: Pontosan tudom a balízok helyét. Ismerem a menetengedélyeket, hogy meddig mehet a jármű. Ismerem az engedélyezett sebességet. (pálya adatok) Ismerem a jármű sebességét és tömegét és talán a fékről is tudok ezt+azt (jármű adatok, kellenek a fékgörbe számításához). Szerintem az összes adat ott van a járművön, hogy adott esetben vészfék kimenetelű parancsot adjon.
L2-nél csak az átviteli út változik (fix balízok helyett GSM-R), tehát itt még nem figyelem másképp a járművet, mint L1-nél. L3-nál viszont bejön a GPS a fentiek mellé, mint helymeghatározó szerep, korrigálva az adott helyen telepített fix balízok pontos pozíciójával (ismereteim szerint a jelenlegi kommercionális GPS rendszer nem képes megkülönböztetni a járművet, hogy két vágányú pályán melyik vágányon közlekedik).
ETCS-re (Railjet) Tudtommal nincs ETCS az RJ-n. MIREL van. Vagy ha van, akkor nálunk miért nem használja? Még ha az "csak" a "primitív" L1 is. (pontosabban a vezérlő kocsin van MIREL, ami miatt tolva nem mehet 160-nal nálunk ..., ha jól vagyok értesülve)
Anno mikor még nekem tanitották, akkor ennyi volt a féktávolság (mezei vonat 1. osztályu pályán). Azota nem hiszem hogy komolyan változott volna. (Jobb fékek).
De ha igy van, majd megmondja valaki.
Először is az ICE-nek és a TGV-nek külön nagysebességű pályája van.
Az ICE-nek nincs és nem is lesz mindig. (A TGV-nek eleinte volt, ma már ök is mennek mindenhol ahol a biztonság garantált (pl. Thalys: Párizs - Amsterdam). Az sem változtat sokat a kérdésen hogy LZB vagy ETCS van a pályán, baj ugyanaz, csak más a technika (jelátvitel). (Pl. az uj WestBahn St. Pölten és Linz között mind a 3 rendszer ott van! A vonatok max. sebessége 120 - 230 km tartományban van, az elöbbiek a térközre reagálnak, az utobbiak vagy az LZB-re (ICE) vagy az ETCS-re (Railjet)
"Azért mert a mezei térközben 700-800 méteres féktávolsággal számolnak, azaz a vörös megpillantása után ennyi méter meg idö kell a megálláshoz."
Nekem ez egy kisit kevésnek tűnik.
"Ugyanezen a pályán egy 300 km/h-val száguldo ICE-nek (TGV stb.) azonban kb. 3 km/h a féktávolság igénye. Azaz, ha a jelzökre reagálna, akkor simán elvasalná a két térközzel elötte állo vonatot."
Először is az ICE-nek és a TGV-nek külön nagysebességű pályája van. Másodszor az ICE-nél nem is ETCS üzemel, hanem LZB. Nálunk mire ICE fog járni, addig eltelik 100 év, és ha valaha járni fog, akkor nem hiszem, hogy a mostani pályán fog menni, ahol egyáltalán nem garantálható a 300km/h. Nálunk a térközi rendszert nem 300km/h-ra tervezték, így kizárt, hogy ilyen probléma fellépjen, amit te most felvázoltál.
Mit gopndolsz miért vezették be a klasszikus térközös pályán az ETCS-sel a dinamikus térközt, azaz az ilyen mozdony nem reagál a felállitott jelzökre?
Azért mert a mezei térközben 700-800 méteres féktávolsággal számolnak, azaz a vörös megpillantása után ennyi méter meg idö kell a megálláshoz. Ugyanezen a pályán egy 300 km/h-val száguldo ICE-nek (TGV stb.) azonban kb. 3 km/h a féktávolság igénye. Azaz, ha a jelzökre reagálna, akkor simán elvasalná a két térközzel elötte állo vonatot.
Az alaphelyzet teljesen ugyanaz. Vagy garantálni tudod elöre, hogy a pálya rendben van a vágányut le van zárva, vagy nem. Ezt meg egy közönséges halando akkor tudja garantálni, ha bizonyos idövel korábban lezár mindent, azaz teljesiti a feltételeket. Ez az idö azonban a sebesség meg a pálya függénye, márpedig ha ezen két jellemzö közül az egyik nagyon változo (a sebesség), akkor biztonság miatt sok perccel elöbb kell a pályát szabaddá tenni, és ezután azt küldhetsz a vonatra amit akarsz az aligha tud rá reagálni.
Szerintem te kicsit más vizekre eveztél. Nem arról volt szó, ha leszakad egy híd, hogy állítod meg a vonatot. Hanem, ha van egy forgalmi akadály, arra hogy állítod meg a vonatot. Ez most pont a jelzőkezelésből indult ki. Te azt mondod, hogy kizárt azonnal a M!-t feladni. Na most, ha te tudsz az akadályról, akkor te tudod értesíteni a vonatot, akkor nem értem, hogy miért kizárt feladni a M!-t időben?
Majd ha elsajátitod a jövöbelátás tudományát, és 3-5 perccel elöbb fogod pl. tudni, hogy a közeledö ICE elött le fog szakadni a hid, akkor nyugodtan feladhatod az M! parancsot, de addig amig ezzel tulajdonsággal nem rendelkezel, akkor csak arrol adhatsz informáciot másnak ami már megtörtént, ez meg gyakran már nagyon késön van...
Lásd pl. a legultolso cseh katasztrofát is. Leszakad a hid, leszakitja a felsövezetéket a vonat mégis nekimegy, pedig minden feltétel teljesitve volt, kivéve az idöt (ami alatt meg tudott volna állni).
Igen, de ezt kb. 10 perccel elöbb kellene látni! Azaz ezen az idön belül teljesen mindegy, hogy látod-e az akadályt vagy sem, és értesited a vonatot vagy sem.
Ez ugyanaz mint a repülögépen, ha már felszállás közben van, nem tudsz vele semmit csinálni csak hagyni felszállni még akkor is ha a vadkacsák hada keresztezi az utját, vagy a pilota fennt a magasban látja, hogy egy másik repülögép keresztezi az utját. Ha ezt a földi kontrollnál nem látják és nem avatkoznak be percekkel elöbb, akkor utánna nincs semmi lehetöség a baj kikerülésére.
És ezt honnan tudod, amikor parancsot akarsz feladni?
Mármint honnan tudod, hogy milyen gyorsan megy a vonat, milyen messze van az akadálytol?
Ezek mind dolgok, amik az ETCS esetében még komolyabb megoldásokat igényelnek mint a kérdéses +3 perc.
Sokkal egyszerübb az ilyesmit szabállyal kezelni (pl.+10 perc a vágányzár ideje), mint forditva. Ez a szabály akár automatikusan is be lehet épitve a rendszerbe, igy a közeledö vonatot már sokkal elöbb értesiti, mint a 10 perc, ha valamilyen okbol valaki büvészmutatványokat kiván csinálni a bejáraton.
Hajdanán az amerikai CTS-ben 3 állomást a vonat elött kellett lezárni a feltételek teljesitéséhez. (ott ez akár 100 km-t is jelenthetett)
"De azért ne feledkezzünk meg egy ETCS-L3-as rendszerről, a"
Na ebben tetszik a műholdas cucc, hogy 4 méter pontosan megmondja a szerelvényt, meg így meg úgy. 4 méter adott esetben a szomszéd vágány is lehet, ami azért nem mindegy....
És +3 perccel megfogom a teljes állomást adott esetben? Onnantól, hogy a jelző szabadra állt? Ne már! Ez olyan forgalmis megoldás, mint az Utasít 90%-a, ahol a szerkesztőnek kb. semmit se mond mit jelent ETCS, D70, EBO, ILTIS, ÖJÜ, kis zavar, TSZKO, stb...
Ott is a parancsot csak valamennyi feltétel teljesitése után lehet feladni, és ebbe beletartozik az idö is, mert minek feladani egy parancsot álljra (stb.), ha a vonat közben sok kilométerrel az elméleti akadály mögé kerül?
De az adott esetben amugy sem ezen van a lényeg, mert a szállitási késleltetések mikro/millisekundumos tartományban vannak, a váltokat meg percekkel korábban kell zárni, hogy a mozdonyvezetö... De azért ne feledkezzünk meg egy ETCS-L3-as rendszerről, ahol a vonat akár 360km/h-val közlekedik és fel kéne adni az M! parancsot. Azonnal ...
Nem időket kéne méricskélni, hanem tudni, hogy hol van az a legkésőbbi hely, ahol már a jelzőnek szabadnak kell lenni. Így nincs értelme a + pótlékolásnak, csak tisztán a berendezés max. vágányút beállítási idejének. Nem véletlen, hogy az ÜJÜ általában a T2 foglaltságára indít. Ekkor egy teljes térközszakasz van az előjelzőre kivarázsolni az zöldet.
KÖFE adatokat is optikai kábelen viszed, mert ha sima elektromos úton vinnéd, akkor jóval több időt venne igénybe...
Itt viszont te estél a relativitás elmélet csapdáiba.
Az optikai kábelen a fény valoban aránylag gyorsan terjed, de te nem a fényt szállitod, hanem az arra modulált informáciot, ami viszont a rengeteg reflexio miatt jelentösen lassitja az informáciok haladását.
Igy egy elektromos jelet sokkal gyorsabban lehet galvanikus uton (droton) szállitani mint fénnyel, az utobbival viszont joval messzebbre.....
Ez adja az elönyét az optikai kábeleknek.
De az adott esetben amugy sem ezen van a lényeg, mert a szállitási késleltetések mikro/millisekundumos tartományban vannak, a váltokat meg percekkel korábban kell zárni, hogy a mozdonyvezetö, ha lehet, még azt se lássa, hogy a jelzön a távolban vörösröl szabadra ugrik a fény.
Márpedig egy jelzöt optimális esetben több kilométerröl látni (mennyi ideig tart egy lassu vonatnak a több kilométer megtétele?)
két eset lehet, 3 perccel, és annélkül. Tegyük fel hogy van 3 perc (mint a valóságban):
jön a vonat, és lassan, 3 perc múlva elér az állomáshoz. Pont ebben a pillanatban zárták le az utsó váltót, és szalad az elektrony az előjelző felé, hogy "szabad". 2.5 perc mulva érkezik a vonat az állomásra, pont ekkor halad el az előjelző mellett, látja hogy ződ, rá sem gondol a mv a fékkarra... .
3 perc nélkül:
3 perc mulva érkezik a tehervonat az álomásra, robog 100-al, 2.5 perc van a vonat beérkezéséig, a mv látja az előjelzőn, hogy sárga, elkezd fékezni, pont ekkor kezdik beállítani a váltókat. 0.5 perc van a vonat beérkezéséig, amikor lezárult az utsó kitérő, és rohan az elektrony, hogy ződ.., a mozdonyvezető ezt látja a főjelzőn, de már majdnem megállt.
Az időt onnan mérem, hogy a jelzőn megjött a szabad fény.
Akkora eltérések lehetnek, hogy a biztber időt nincs értelme belevenni. Egy állításra nem szoruló vágányút lezárása ~0 idő ahhoz képest, hogy az összes váltót állítani kéne. Akkor a 0-2 perc berendezés időt minek tartalékolom meg még 3 perccel? Az már 5 perc ... Ebből max. 2-ig dolgozott a verli, a többiben pedig égetem kifelé a zöld körtét.
Ezt az időt olyan parasztvakításnak tartom. A +3 perc pedig minek? Ha jelző megjött, akkor az előjelző is szabad. Ha a bakter akkor állított vágányutat, amikor a vonat még kívül van. Nem a vonat sebességét (idejét) kéne tudni, hogy mennyi idő alatt ér az előjelzőhöz? Előtte kell nyomogatni úgy a gombokat (húzogatni a vasakat) hogy legyen előjelzés is. Ha a jelző már ott van és szabadon virít, akkor minek a +3 perc?
"És ennek mi köze a vágányút beállítás idejéhez?" Be kell tudnod lőni, hogy mikor rendeled el a bakternak a vágányútbeállítást, mert onnantól kezdve nem mozoghatsz úgy az állomásfejen, ahogy akarsz: szépen rögzülnek a kitérők, oldalvédelem, tiltott tolatások stb. Így a technológiai időbe igencsak belejátszik a biztber. működési (állapotváltozási) ideje, lett légyen az váltóállítás vagy -lezárás.
"Az utasítás valamelyik elöregedett pontja szerint valami 5-10 perccel a vonat érkezési ideje előtt kell elrendelni." Igen. De amikor technológiát készítesz, akkor 3 perccel számolsz, ha jól tudom. Aztán majd az fszt és a bakter lebokszolja egymás között, amit le kell...
"De mi köze ennek a berendezés idejéhez?" Ha nem tudod, hogy mennyi idő a tényleges váltó- és vágányútellenőrzés és a menetbeállítás többi lépése, akkor mihez adod hozzá a három (5-10) percet? :)
Most akkor keverjük a szezont a fazonnal? 100m-en a versenyzők: STM-1 és legyen csak Gigabites UTP. Ki lesz a gyorsabb? Kin fogok tudni átvinni több adatot?
Az elgondolásod jó, csak nem ebben a kategóriában.
Őőőő. De nagy távolságoknál nem nagyon alkalmaznak réz alapú rendszert. Ott azért már a fémnek elég nagy ellenállása lehet, ami szép veszteségeket okozhat nem?
Gyakorlati példa a vasútról: KÖFE adatokat is optikai kábelen viszed, mert ha sima elektromos úton vinnéd, akkor jóval több időt venne igénybe... Naaaa! Egyáltalán nem azért használunk adott esetben optikát, mert "gyorsabban ér ide" az információ.
Hát nem. Jelenleg egy dolog képes fénysebességgel menni, mégpedig a foton. Az elektronok a fény sebességének csak hányadával mennek. Ha fénysebességgel mennének, akkor végtelen lenne a tömegük, lásd. Einstein relativitás elmélete. Gyakorlati példa a vasútról: KÖFE adatokat is optikai kábelen viszed, mert ha sima elektromos úton vinnéd, akkor jóval több időt venne igénybe...
És ennek mi köze a vágányút beállítás idejéhez? Az utasítás valamelyik elöregedett pontja szerint valami 5-10 perccel a vonat érkezési ideje előtt kell elrendelni. De mi köze ennek a berendezés idejéhez?
Nem érted a lényeget. :-) 3 perccel a vonat érkezése előtt állítják a vágányutat, nem pedig az utolsó pillanatban. Ezzel megelőzhető, hogy a vonat sárga előjelző mellett jöjjön el, ezáltal feleslegesen fékezzen...
3 perc alatt ér ki az előjelzőre a villany a váltók beállásától? :-O Én még úgy tanultam, h a változás az elektronok áramlásában fénysebességgel történik. Változott volna a dolog?
Az a +3perc független a biztosító berendezéstől, minden érkező vonat megkapja(elvileg, persze ha kettő egyszerre érkezik, és vágányútjaik kizárják egymást, akkor csak az egyiknek garantálható.)
Ez a + 3 perc nem a berendezés lassúsága hanem a vonatközlekedés (pontosabban az érkező vonat) kiszámíthatósága miatt kerülhetett bele a listába.. Ha az utolsó váltó végállásba kerülésétől 3 perc kéne a vágányút elején levő jelző szabadra állításához, akkor 6 perc kéne a képletbe. :)
Lemérni ugye úgy tudom, hogy az első váltó állításától az utsóig mérem az időtartamot, és ehhez hozzáadva a 3 percet jön ki a vágányútbeáll. Igen lassú berendezés, ami az uccsó váltó kifutásától a jelző szabadra állásáig még +3 percet molyol!
A 3 perc az egy biztonsági időpótlék, hogy szabad előjelzővel jöjjön a vasút. Váltókat pedig csak akkor kell visszaállítanod, ha utána azonnal nem fog kelleni. Tehát bejön a vasút, majd a 15 lezárt váltód feloldódik, te pedig visszadobálod a K-ben állókat E-be (mondjuk 8-at), és aztán egyből újra kitérőbe: ez felesleges, ekkor nem kell szabványos állásba állítani, csak vonatközlekedési és tolatási szünetekben van ennek a kitüntetett állásnak, a szabványos állásnak jelentősége. Póknál a vágányútbeállítási idő egzakt meghatározásához nem csak azt kell tudnod, hogy melyik irányból (nyíltvonali vágányról!) melyik állomási vágányra (a lehetséges vágányutak közül melyiken) jársz be, hanem annak is, hogy előtted mi ment ott: szerencsétlen helyzetben akár perceket is jelenthet, ha az előző bejáró vonat csak a legelső váltón kolbászolt keresztben előtted vagy pedig egy váltó kivételével ugyanazt a vágányutat járják be. Szigsinek eléggé bezavarnak, főleg akkor, ha lezárt vágányúton tolatsz. Ha nem, akkor is illik a váltó ráfutási szakaszát (min. 18 métert ugye) szabadon hagyni, de egyébként ez sem feltétel (de nyilván SziKi-vel nem számolunk technológia gyártásakor). :-)
Szerintem ha felmész a toronyba, illedelmesen köszönsz, elmondod hogy ki vagy és hogy dátum és név nélkül, statisztikai adatokat gyűjtve mérnéd ezeket az időket, és hogy léciléciléciléci, szvsz nem fognak elzárkózni. :) Pláne ha viszel nekik egy-egy csokimikulást is. :)))) Aztán talán közben két vonat között talán tudnak adni pár tippet is, pl. "ha innen jársz be keresztbe, akkor megfogod az egész személy fogadót, pók elején nagy szopás, mert addig áll minden, míg a farkát be nem húzza. Sokkal jobb lenne, ha előbb onnan jönne, látod, már áll is a bejáraton, és akkor legalább a külsős is átérne, amíg szétszedik a vonatfűtést... - látod, már áll is a bejáraton ez, húzza neki a sáska, pedig tudhatná már, mióta az első három ki van zárva, a vágányzáriban így jön mindig... - na mindegy...." Vagy mittudomén. :)
Köszönöm szépen! Az általad felvázolt logika alapján le fogom mérni.
Lemérni ugye úgy tudom, hogy az első váltó állításától az utsóig mérem az időtartamot, és ehhez hozzáadva a 3 percet jön ki a vágányútbeáll. időtartam? Majd a váltók vonatelhaladás után alaphelyzetbe állásával megkapom a bontási időt? (azért kell, mert több pók esetében egymás után több vonat is közlekedik azonos váltókon).
Celldömökkön a szigetelt sínek hossza mennyire zavar be a tolatásokba? Mert állítólag Győrben eléggé (mozdony szerelvényrejáratásnál elég hosszan ki kell járni, majd a rendezőig); és jan. 6-ig arrafelé szinte biztos nem járok.. :-(.
"A vágányútfeloldás minden állomáson ugyanannyi, vagy állomásonként külön kell méregetnem?" Egész könnyen tipizálható mondjuk a biztosítóberendezés és az állomás mérete (vágányútban érintett váltók száma) alapján. Dominó esetén a vágányútbeállítási idő mondjuk legyen 1+3 perc bejáratnál és 1 perc kijáratnál vágányutanként. SH-nál (vonóvezetékes állítási módon van a hangsúly) legyen 0,5 * érintett váltók + 3 perc bejáratnál és 0,5 * érintett váltók kijáratnál. Helyszíni állítású megoldásnál 2 perc * állítandó váltók + 3 perc bejáratnál és 2 perc * állítandó váltók kijárat esetén. Oldási idővel gyakran nem számolnak, ha nincs másik (hátralékos) vonat, akkor tök mindegy, hogy hány perc (óra :) ), ha meg van, akkor meg végülis ez a vágányút beállítási idő az előző oldásával összefügg... Nagy állomáson (mondjuk a vágányútban érintett váltók száma nagyobb mint 15) számolhatsz 2 perces oldási idővel. Ezzel egész jól közelíted szerintem, de ha konzulensed valszeg tud ajánlani közlekedéstechnológia illetve vasútüzemtan témában könyveket, segédanyagokat.
(Az értékeket egyébként fejből írtam, szvsz ne számolj ezekkel. Mindenképpen érdemes kimenni és megmérni.)
"...az adott állomás ÁVU-ja is tartalmazza (mondjuk a vágányútbeállítási időket szinte biztos, megfelelő biztosítóberendezés esetén)"
De azok is csak körülbelüliek, mert gondolj bele, ha mondjuk egyik váltó se úgy áll ahogy kell. Akkor mindegyiket dobni kell, és ha egyszerre csak egy váltó állhat át, akkor az váltónként 3 mp. Tételezzünk fel 5 váltót, amit állítunk, az akkor már 15mp, és akkor még ott van jelfogók lomhasága.
Sajna nincs egy évem rá, mert idén tavasszal lesz az otdk, amire3 jan. 6.-án kell leadnom a jelentkezést, anyagot, mindent. Igazából csaknem készen vagyok, csupán az hiányzik, hogy a körülbelüli időadatokat a valós adatokra cseréljem le.
A vágányútfeloldás minden állomáson ugyanannyi, vagy állomásonként külön kell méregetnem? Továbbá ahhoz látnom kell a pultot is, nem? Nekem viszont nincs forgalmász ismerősöm... :-(.
A tolatást le tudom mérni a valóságban, az igaz (feltéve, hogy mire Győrbe érek Gaskó nem kezdi megint... :-( ).
Az időadatokat tudod közelíteni a technológiai időkkel, ezeket tanuljátok majd. Ezek ökölszámok, néha érdemes felülvizsgálni őket mert vagy túl kevés vagy túl sok. Azt, hogy az adott állomáson mennyi idő kell pontosan mondjuk egy kihaladáshoz, azt stopperrel mérik az okosok is, de talán ezen idők nagy részét az adott állomás ÁVU-ja is tartalmazza (mondjuk a vágányútbeállítási időket szinte biztos, megfelelő biztosítóberendezés esetén). Érdemes lenne megszerezni mondjuk a csomópontról, mondjuk .doc formátumban. :)
Egy menertendszerkesztős tdk-t írok a Széchenyin, és ehhez kellene info néhány állomás biztosítóberendezéséről. Fontos, hogy én idén kezdtem a másodévem, tehát most még erősen hiányos a tudásom (bizberről is), mégis a túlcsorduló kedv miatt vágtam bele a tdk-zásba ;-), tehát ha hülyeséget kérdezek, akkor annak ez az oka.
Olyat hallottam, hogy egy lezárt vágányút a vonat áthaladása után nem old fel azonnal. Mennyi időbe telik, amíg egy vágányút felold? Azután honnan szerezhetek vágányút lezárására nézve időadatokat egy állomásról? Tolatási műveletek (közvetlenkocsicsoportok kapcsolása ill. mozdonycsere miatt) időszükségletére honnan szerezhetek adatokat?
Csak vágányútbeállítás/bontás időszükségletére nézve adatra van szükségem:
Tatabánya
Veszprém
Székesfehérvár
A fenti időszükségleteken kívül tolatási műveletekkel kapcsolatos időszükségleteketet is tudnom kell:
Győr
Celldömölk
Továbbá a 10-es és 20-as vonalon lévő állomások (még nem tudom, melyekről lenne szó - személyvonatokat még nem szerkesztettem ki) behaladási és kihaladási idejéről kellene adat (átmenő és 1 másik peronos vágányon). Ajka, Pápa biztos hogy kell, a további állomásokat meg majd még kérdem.
Ha visszakeresel a régi hsz-m között van egy pár kép az Eperjeske átrakói pultról, és egy rövid kezelési leírást is mellékeltem.
Alacc : Azok a csavarok a kockát rögzítik, mert ha félig lenyomva elfordítod akkor a hajtómű egyéni lezárásba kerül. A nyomógomb alatt 4 érintkező van amiből kettő zár alapban.
Már egyszer ígértem hogy szerzek dokumentációt most megint megteszem és ez lesz az első ujévi feladatom.
Semmi extra. Bemegy a közös visszjel Vt. az RTU (PCS)-be, az egyéni lámpa pedig lepárhuzamosítva az egység oldalán az állvány piramison és beköt az adott objektum adott bitjére.
Utasítás: hagyjuk. Semmit nem tud a különböző berendezések különféle extra szolgáltatásairól (lásd: D55 tolatófénnyel - találós kérdés: hol?, D67, D70, D70V, ILTIS, Elpult, AKF, EBO, valamint kis mértékben már valami: emelet sebességű térköz, sorompó (SR+AS), állomási csatlakozás.
1000 a kivételek száma és semmilyen változás nincs ebben a kérdésben (se)!
Lásd: BILK! EL-nél maradt az egyéni nem állíthatósági lámpa fénye. De ha mellé jön az OL, akkor már ... Pedig elvileg ott volt az összes távvezérlésre fenntartott érintkező! Ha jött volna hozzám a tervező megnézni hogyan is kell ilyet csinálni, FC-ből "ellophatta volna" a korrekt megoldást... (Ilyen még: SU és KL, valamint talán HN.)
D55-nél és a BILK-es D70-nél a legtöbbet (béna tervezői megoldás miatt!) a pultról veszi a KÖFE az infót. Ha nem világít, akkor nincs infó. D70-nél viszont nem a pultról jön az infó, így ott nem változik a visszajelentés. (BILK-en pont ezért nem kikapcsolható a váltó visszajelentés, mert amíg kikapcsolható volt és a bakter kikapcsolta, a KÖFE tiltott kombináció visszajelentést mutatott az összes váltóra.)
Szerény véleményem szerint egyébként hatalmas találmány, hogy a vágányútban érintett törpék fehéren világítanak. Szerintem ez még egy plusz megerősítés a mozdonyvezetőnek (lélektanilag). De nem utasításellenes?
"Szerintem a legjobb az alapon vörös. Amellett, hogy jelentéktelen többletfogyasztással jár, (divatos ezt is figyelembe venni), a kezelőszemélyzet számára "lélektanilag" is előnyös lehet, ha a kezelőfelület minél jobban igyekszik a valós helyzetet szimulálni. De már megint olyanba szóltam bele amihez nem értek...:-)"
Egyet értünk. A teljesen sötétnek én azért nem vagyok a híve, mert hirtelen ránézel a pultra, nem tudod, hogy most üzemszerűen működik, vagy totál meghalt... :-S
Én mondjuk az alaphelyzetű vöröset alapból visszajelenteném a kijárati jelzőkre. Vagy a másik, hogy mindegyik sötét.
Szerintem a legjobb az alapon vörös. Amellett, hogy jelentéktelen többletfogyasztással jár, (divatos ezt is figyelembe venni), a kezelőszemélyzet számára "lélektanilag" is előnyös lehet, ha a kezelőfelület minél jobban igyekszik a valós helyzetet szimulálni. De már megint olyanba szóltam bele amihez nem értek...:-)
Na majd szemléld meg. De mondjuk Kelenföldön ott pl. ki be lehet kapcsolni a váltó visszajelt, ott valszeg már a jelfogó érintkezőkkel megy az infó a KÖFE felé.
Őőőő. A következő van. Mivel nem nyúlkáltak bele a berendezésbe, mert nem volt nagyon szabad érintkező, ezért a visszajelentésre kötötték a KÖFE-t. Ezért van az, hogy a kijárati jelzőknek is alapól világít a vörös visszajelentése. Ez nagyon jól megfigyelhető a hegyeshalmi KÖFE-n. De erről aruzsi topictárs mester többet tud mondani, ő ebben a professzor. :-D
Egyik Várpalota, másik Eperjeske-átrakó? és talán Szolnok magas fogadó?
"- miért nincsenek zöld /cél/ gombok, (hogyan történik a vágányút lezárása a D55höz képest? Ugyanakkor látok "törlés" gombot, = kétszeres lezárás van itt is?)"
Olyasmi inkább, mint a D70 kezelésileg, szerintem a törléssel a tolató vágányutat lehet talán törölni, bár ez inkább találgatás a részemről.
"- miért nincsen "jelzőállítás" közös gomb?"
Kezdő cél lenyomásával és felengedésével magától beáll a vágányút és meghúzza a jelzőt. Természetesen, ha összetartozó gombokat nyomsz meg.
" - mi az a vörös gomb a Bj. előtt?"
A kijárati cél gomb.
" - mik azok a fehér "rajzolatok" a képen, a váltó egyéni gombok felett?"
Azok csavarok, de nem tudom, hogy minek vannak benne a kockában.
Na nekem erről a berendezésről kéne komplett rajzdoku.
Nem biztosított, helyszíni állítású váltók, két őrhely, alak bejárati jelzők, egyik oldalán teljes sorompó és alak kijárati jelző, másik oldalán fény kijárati jelző.
A balatonszentgyörgyi oldalon van az állomási útátjáró (mechanikus sorompóval biztosítva). Itt alak közös kijárati jelző van, amelynek blokkmezője az ellenmenetkizárással is függésben van (B.szentgyörgy és Keszthely között ún. 12 Hz-es blokk van.) A vonyarci oldalon a közös kijárati jelző az állomásközeli vonali sorompót fedezi (mivel közel van a sorompó, az előzárási időt pótolni kell). Vonyarc és Keszthely között nincs ellenmenetbiztosítás.
Semmi ETCS, elektronikus ütemadó, GPS, MFB, GSM-R, mert minek, ill. az Utasítás és azok akik ezt írják, nem bírják átlátni mi hogyan, miért működik.
Igen. A forgalmi szabályok alkotói is és a színes lámpák rendszerének alkotói is mennek a maguk feje után, az egyik felet sem érdekli, hogy egy rendszerben és felhasználhatóan kellene alkotniuk valamit.
Új fiúként üdvözlök mindenkit, régi olvasótok vagyok, eddig sok érdekes és értékes információhoz jutottam általatok.
Egy szakmai kérdés miatt léptem be:
A közelmúltban meg kellett mérnünk sok bizt.ber. kábel (üzemelő) szigetelési ellenállását (ér-ér, ér-föld között), amit szépen jegyzőkönyveztünk is, de arra nem kaptunk sem írásban, sem szóban választ, hogy mely érték alatt minősül az adott kábel (vagy ér) használhatatlannak.
Kérek valakit, aki jártas a témában, írja meg a kérdéses adat(ok)at. Ha van erről előírás vagy egyéb dokumentum, az még jobb lenne.
Nézd, ezek a papíros hülyeségek baromira nem érdeklik se a HiF jelfogót, se annak vezérlő bit(jeit), de még csak a sárga vagy zöld vezéreket se! Zongorázza ezt le olyan aki esetleg ért a berendezésekhez, vagy ne engedjen csak mechanikus SH berendezéseket telepíteni. Semmi ETCS, elektronikus ütemadó, GPS, MFB, GSM-R, mert minek, ill. az Utasítás és azok akik ezt írják, nem bírják átlátni mi hogyan, miért működik. Persze lehet szajkózni arról, hogy az állomás HE-től-SU-ig tart, vagy már lefedi a Breszt-Vlagyivosztok deltát, de én úgy tudom, hogy az előtervet látja és véleményezi a "gombnyomogató" (mostmár egyes állomásokon "egér ráncigáló) szakszolgálat is. Akkor pedig tessék ott érvényesíteni a jelenlegi Utasításokat! Nekem ez egy picit azt az érzést hozza elő, mint a Desiró végére a zártárcsa...
Kb., de neked e mellett egy rohadt drága infrastruktúrát is fenn kell tartanod, hogy a megrendelt menetvonalon a megrendelő vonata közlekedhessen rajta.
De ne két tucat pályát használó (és azért jelentős díjat leszurkoló) vállalkozásnak kelljen megoldani azt, amit a(z engedély nélkül) pályaüzemeltető saját szervezeti egységeinek egymás melletti elbeszélésével, és hatósági asszisztenciával évek óta nem tesz meg.
Fel kéne nőni mindenkinek a mostani technikai sz..ok szintjére, vagy visszalökődni SH berendezés korába. Esetleg érteni a berendezéshez. Mindenkinek ahhoz, amivel dolgozik, vagy Utasítást ír belőle!
De ne két tucat pályát használó (és azért jelentős díjat leszurkoló) vállalkozásnak kelljen megoldani azt, amit a(z engedély nélkül) pályaüzemeltető saját szervezeti egységeinek egymás melletti elbeszélésével, és hatósági asszisztenciával évek óta nem tesz meg.
Térközben van elágazás? Pontosabban váltó ide-oda? Piros-fehér jelző váltó nélkül? Mondtam már, h sz.. az Utasítás? Ilyen hülyeségeken vitatkozunk hetek óta!
A centralizált blokkal, ne adj' Isten mozgó blokkal mit kezdenél? Vagy hamisfoglalt váltóval távvezérelt állomáson, ahol ezen az adott váltón kell közlekedni és még állítgatni is kell? Gondolom, minden alkalommal kimész megtartani a vágány szabad állapotának ellenőrzését...
Fel kéne nőni mindenkinek a mostani technikai sz..ok szintjére, vagy visszalökődni SH berendezés korába. Esetleg érteni a berendezéshez. Mindenkinek ahhoz, amivel dolgozik, vagy Utasítást ír belőle!
Ezek akkor lennének kivételek (most Repzeföld kizárva), ha a színes lámpás szaxolgálat, meg a gombnyomkodó szaxolgálat végre el tudná dönteni, hogy mit mikor minősít önműködő térközösnek.
De - egyértelműen sikerült tapasztalni a törölgetős csatározásokon - se nem tudja, se nem akarja a pályaüzemeltető e két egysége a döntést meghozni.
Nem tesznek, mert a hívásfeloldó kivezérlésének van egy olyan feltétele, hogy a vonat elött kell lennie legalább 2 szabad térköznek. Na ugye nem térközös pályán csak 1 van.
Azt valaha arra találták ki, hogy önműködő térközös pályán (ahol a kijárati jelző egyben az első térközt is fedezi az állomási cuccokon kívül) jelezni lehessen azt a feloldó jelzésével, hogy a hiba nem a vonalon van, így az állomás után növelhető a sebesség. Ha nincs önműködő térköz, akkor erre nincs szükség, mert mindenképp visszajelentésre (vagy időközben) mennek a hajók, tehát hiba miatti sebességkorlátozás csak az állomáson van.
És még egy kérdésem lenne mára, bár ez nem biztber. Viszont talán érdekes.
Azt számolgattam, hogy forintra átszámolva mennyibe kerül mondjuk egy 300 tonnás vonat elindítása és felgyorsítása 100 km/h-ra. És meglepően kevés jött ki, én legalábbis kételkedem a realitásában. Ti mit gondoltok? Helyes a következő számítás?
100 km/h = 27,8 m/s, tehát az ilyen sebességgel mozgó vonat mozgási energiája:
E=1/2*300000*27,82 = 116 MJ, ennyi energiát kell tehát befektetni a gyorsításhoz, ha a veszteségektől eltekintünk.
A lakosságnak 1 kWh (=3,6 MJ) nagyjából 45 Ft-ba kerül, tehát a 116 MJ összesen 1450 Ft-ba kerül, ami szerintem nevetségesen kevés. Ilyen olcsón meg lehetne oldani a dolgot ideális esetben? Ráadásul a vasút nyilván olcsóbban kapja az áramot.
Urak, nem térközös pályán sose láttam még hívásfeloldó optikát a bejárati jelző hátoldalán. Valóban nem is tesznek, vagy csak nekem nincs megfelelő vonalismeretem? Ha nincs, mi az elvi akadálya a dolognak?
Ausztriában sok "érdekes" vasúthoz kapcsolódó dolog van... Itthon is jó sok berendezés van, melyek onnan kerültek,kerülnek hazai alkalmazásba. Némelyik bevált és "elmegy" semmi gond velük,de azért van rendesen olyan tákolmányuk is mely biztosító berendezésként csak erőteljes nyomás,erőltetés árán került csak alkamazásra hazánkban,de ez már egy másik történet. Nem kell mindentől hasra esni, csak azért mert más is használja ,még akkor se ,ha az a másik a szomszéd is éppen. A szomszéd nője nem sokszor jobb,csak látszatra!!
Hogy az ütemektől egy kicsit elszakadjunk. Egy kis osztrák "érdekesség".
A váltó biztosítva jelzés.
Váltóhibánál vagy a váltó feletti ellenőrzés megszűntekor alkalmazzák. A kis fehér csúcs a terelés irányát mutatja. Meghatározott vonalakon egy check lista alapján (ami nálunk kell hogy legyen minden egyes váltótipusra külön-külön kidolgozva) a mozdonyvezetőnek is el kell tudni végezni a váltó mechanikus végállásba hozatalát és jelzés elővarázsolását.
Ez a szerkezet a felső kép hátterében látható részben. Valami gyűjtőedény, a tartály alján egy szenzor van. Tipp? Váltófűtéshez valami érzékelő? Alkalmaznak itthon valami hasonlót?
Az egész 0 ütem hülyeség,ilyen alapon az egész pályahálózat ütemezett a máv-nál, ergo a világon a legfejlettebb rendszer,a PQ az sok-sok dolgot kitalál és kitalált ,talán úgy is lehetne nevezni mint az egyik leghatékonyabb közpénztfejő tevékenységet folytató tömörülés. Közhely: a hülyeség előny nálunk és kifizetődő is,csak így tovább!!!
Tehát a jelző utáni szigsínre lépéskor esik vissza? Ezt csak azért nem értem, mert akkor eleve hogy tudják kinyomni a hívót, ha pl. hamisfoglaltság van? Akkor elvileg azonnal vissza kellene esnie(?).
Ha a vonat meghaladja a hívójelzést, akkor automatikusan "esik vissza vörösbe" a jelző, vagy kézi vezérléssel? Tehát mi szűnteti meg a villogó fehér fényt?
Most erre mit mondja: szerintem simán hülyeség. Ezek szerint minden nem kiszigetelt, vagy nem 75Hz-es szigsínben 0-ás ütem van. Mondjuk az egyenfesz az a váltakozó fesz partikuláris megoldása f=0Hz paraméterrel. Kb. ennyit tudok villanytanból.
0-ás ütemet melyik/milyen ütemadó állítja elő? VBU - PQ Az tud 0-ás ütemet is? Pongyolán fogalvazva:Igen
Szakszerűen fogalmazva:Nem, M1. ütemet tud. A VBU - PQ ezt tudja:
M1 ütem: 12db 1-es ütem (72*t1 ideig), majd 0-ás ütem (72*t1 ideig), összesen 144*t1 ideig. M1* ütem (csak 1-es ütem után adható ki)): 3db 1-es ütem (18*t1 ideig), majd 0-ás ütem(72*t1 ideig), összesen 90*t1 ideig. (SZÓ SZERINT IDÉZVE A PQ FÜZETÉBŐL!)
Ez után következett a 8285 az ábrával. Ezen látható a M1 ütem, és ezen belül az OFF-al jelölt rész a tulajdonképpeni 0-ás ütem. Magát a 0-ás ütem kifejezést én is itt ismertem meg. A PQ vezette be, nem én. A MÁV pedig elfogadta (tudomásom szerint) a feltétfüzetet, amit a PQ adott ki. Nekünk pedig véleményem szerint tetszik-nemtetszik, el kell fogadjuk az új fogalom bevezetését. És véleményem szerint ez így logikus is. Az M1 ütem azon részét ahol 0 a jelszint (és nem az 1-es ütem része) valahogy csak el kellett nevezni. Mert itt tulajdonképpen ütemezésről van szó, csak éppen ennek a szintje 0. Akkor pedig miért ne nevezzük 0-ás ütemnek? Mert eddig a hagyományos (ÜA-TÜK) rendszernél gépi úton csak valamely más ütem (1; 2; 3; 4; X) részeként volt a jelszint 0 (t1 vagy t3 ideig). Minden más eset nem üzemszerű múködés volt (pl.:szakadás). Itt pedig gépi úton állítjuk elő a 0 jelszintet huzamosabb ideig (72 t1). És a kettőt valahogy meg kellett különböztetni. És ezért lett a 0-ás ütem.
Megpróbáltam összefoglalni. Nagyon bízom benne, hogy így már érthetőbb leszek.
A PQ-t én sem a reklámokból ismerem. Én igen. Tényleg. De láttam már közelről. Nem szakterületem.
És az elmúlt 30 év alatt még egyszer sem tévesztettem össze az ütemeket. Írtam én ilyet?
Nem kell berágni ... Csak legyünk precízek, ha már Vendégsín ezt mindig megköveteli, de itt éppen Ő fogalmazott pongyolán, amibe én nagy mellénnyel belekötöttem. A dolog kb. erről szól. Mindenki tudja, hogy a 0 a nincs jel, hiszen pont azért 0, mert nincs, tehát nem állítjuk elő. Ellenben az X ütemmel, ami jelet (információt) nem közvetít a jármű felé, de biztosítja a 75Hz-es, ütemezett sínáramkör foglaltság érzékelés funkcióját.
No, sikerült találnom a leírásaim között egy ABU-PQ leírást. VBU-t nem, de csak nem ebben az 1 betűben lesz az eltérés! (A=állomási, V=vonali Biztonsági Utemadó) Az én doc-omban szó nincsen 0-ás ütemről. Ezen kívül 1000 féle van, de 0-ás nincs.
Elő az érvekkel! ;-)
(azt is elárulom, hogy nem olvastam végig, betűről, de átfutottam)
Ajánlom elolvasásra a PQ által kiadott "KEZELÉSI ÚTMUTATÓ A VBU-PQ TIPUSÚ 75-HZ-ES VONALI ÜTEMADÓ BERENDEZÉSHEZ" füzetet. Ha ez megvolt, térjünk vissza a témára!
A PQ-t én sem a reklámokból ismerem. És az elmúlt 30 év alatt még egyszer sem tévesztettem össze az ütemeket.
De ha valaki valamit nem akar megérteni, az nem is fog... Nem mert 0-ás ütem nincs. Pont az ütem hiánya az itt hibásan 0-ásnak titulált. Nem összekeverendő a X ütemmel.
Az egész pedig 0-ás ütem felemlegetésével kezdődött... Azóta se láttam 0-ás ütemet, sőt olyan se, aki lassan 1 éve szív vele (PQ) Győrben.
Tápsine külön nincsen. De természetesen be van kötve, TM!-nél ez működik és kényszeríti ki a fékezést (ha a többi szereplője is jól működik az EVB-nek). És nem csak TM!-nél, hanem még az AS is csinálhat ilyet. (Ezért szép az emelt sebesség!) Ha valakit érdekel, kedden talán tudok majd jelalakokat feltenni ide. (Addig sajna nincs rá időm.)
1.: szerintem tárolják őket, és ha kell valahová, akkor alkatrészként felhasználják. Mivel a gyártói lobbi erős, szerintem új telepítésként nem rakják őket sehová.
2.: A vasút és a helyi önkormányzat a közlekedési hatóságnál kéri a megszüntetését.
3.: Általában leszerelik az ilyen sorompókat, mert a sorompó motorja (=tekerőberendezése) nem az átjáró mellett van, hanem az állomásépület előtt. Nagy ritkán kitelepítik az átjáró mellé (pl. Kémesen).
4.: Bejárati irányban a vonat kezeli, kijárati irányban vagy a vonat, vagy kézi kezelésű, vonat általi feloldású.
Három éve tanultam az emelt sebességű kiegészítéseket, de az már régen volt. Készségszinten meg legjobban a gyakorlat során maradnak meg a fejemben az áramkörök.
"Ifjú barátom, a "gondoltam" és "tettem valamit" közötti különbséget majd jól elmagyarázom, ha jársz az új rezidenciám felé... :-))"
Őőőő, majd vizsgaidőszakban valamikor meglátogatlak. :-))
"Hát, nem mindegy, hogy hogyan váltakozik... :-)"
Jó, nem mindegy, de amikor bizt.beresként olvasok egy bizt ber könyvet, akkor nem arra fogok asszociálni, hogy most egyéb hülye módon "szaggatok" meg egy jelet, hanem, ha megszakítom, akkor megszakítom = nincs jel. ;-)
"Szaggatott 1-es ütemmel legfeljebb a s-z 40 kényszeríthető ki. :-)) Emelt sebességű, meg ha jól tévedek, a kényszer menetirányváltással kiegészített technikánál felváltva 1-es és 0-ás ütem megy a sínbe."
Szaggatott 1-es ütemen az: 1-es ütem és a nincs jel váltakozását gondoltam. ;-)
Emelt sebesség? Mi még nem tartunk ott:((. Kb 25 éve mikor elkezdtem suliba járni annyi idő alatt ért fel a vonat Bp-re mint most. Durván fogalmazva. ( 100-as vonal )
emelt sebességűnél TM! kezelésnél szaggatott 1-es ütem megy a sínbe kikényszerítve a kényszer fékezést
Szaggatott 1-es ütemmel legfeljebb a s-z 40 kényszeríthető ki. :-)) Emelt sebességű, meg ha jól tévedek, a kényszer menetirányváltással kiegészített technikánál felváltva 1-es és 0-ás ütem megy a sínbe.
Az lehet, hogy azok kapcsolják, azonban emelt sebességűnél TM! kezelésnél szaggatott 1-es ütem megy a sínbe kikényszerítve a kényszer fékezést. Na most arra nem emlékszem, hogy normál térköznél mi megy a sínbe.
Akkor záródik kb. a sorompó amikor a vonatot előbukkan a delta utáni ívből és átjön a 81-es út felüljárója alatt. Az előző jelző (a delta fedező jelzői) pedig jóval ezelőtt vannak.
Nagyon jó példa! Páratlan irányban 1 elemes indítással a kijárat indítja (azaz 1,5 vágányút), páros irányban pedig 2 (!!!) elemes indítással Kő-Teher M! szakaszában. Ha már a térköz se indítja, akkor ....
Például attól függ, hogy mekkora a pályasebesség, meg hogy mivel zárod a sorompót: térközzel, vagy 13kHz-cel. Ha térközzel, akkor természetesen az előjelzős térköz előttivel, de 13kHz-nél meg ahova a számolás alapján ki kell helyezni, ami nem feltétlen az előjelzős előtt van.
Ilyet én is tudtam: Cegléd AS akármennyi volt a deltában. Bejáraton belül, de AS kezeléssel. Borzasztó hogy egyes tervezők mi mindet ki tudnak hozni magukból! Továbbra is az a véleményem, hogy Sr-en nincs zavar. Persze az AS-t islehet Sr-nek nevezni, viccből ...
Adott egy állomás, és egy hozzá vezető vonal, 100-as pályasebességgel. Közvetlenül a bejárati jelző után van egy sorompó (ami tehát állomási sorompó). Bejáratot lehet húzni anélkül, hogy a sorompó lecsukódna, de valószínűleg a bejárati jelző fedezi a sorompót, tehát ha az Sr zavarba megy, vagy akármi, akkor a bejáraton nem jöhet meg szabad fény.
Tegyük fel, hogy bejáratot húznak (ami megjön mondjuk egy fénnyel, tehát a megelőző térközjelző zöld), majd jön a vonat, eléri a behatási pontot a sorompó pedig nem tud lecsukni, mert mondjuk meghibásodott. A bejárati jelző ívben fekszik, és még az ismétlőjelzővel együtt sincs meg a bejárati jelzőhöz a fékút a 100-as pályasebességről.
Mi van ilyenkor, ha mondjuk olyan jármű jön, amin nincs vonatbefolyásoló? Ugye ő a zöld térközjelzőnek megfelelően szépen gépel befelé, de csak az utolsó pár száz méreten veszi észre, hogy meg kéne állnia, mert az Sr nyitott és a bejárat vörös. Nem gáz ez kicsit? Vagy a behatási pont már a térközjelző előtt van ilyen esetben, hogy az mv vegye észre, hogy az visszaesik sárgára?
Jó, tudom, hogy sötét sorompó mellett mi a teendő a közúti forgalom részéről, de akkor is. Nem lehetne ezt valahogy biztonságosabbá tenni?
Persze képletesen értendő. Mert ugyebár a kisöntölt (valósan foglalt) szakasznál sincs jel. Ha még jól emlékszem. Ezért rossz hiba a sugárzókábel szakadás. Kikerülhető, ha mondjuk áthaladó vonathoz zöld bejáratot húzunk, persze, ha lehet.
A bejárat egy sárga, tehát a következő jelzőn Megállj!-jelzés várható(/van), így a bejárat meghaladása után a jelző, amihez a vonat közelít, vörös, tehát a bejárati jelzőt meghaladva egyes ütem van, amit a váltón elveszt (mert nincs jelfeladás), és vöröset vesz fel. (Egyes helyeken, kapcsolási okok miatt fehéret - hogy melyik az ésszerűbb? Vitatkozhatnánk...)
Sárga bejáratot meghaladva, ha szakadt sugárzókábellel találkozik a váltón, akkor bizony befékezik. Természetesen ez akkor igaz, ha a megálljra ejtőn van jelfeladás, ahol fel tudja venni az egyes ütemet.
Csak akkor van 1-es ütem táplálva, ha a közelített jelzőn vörös van! Minden más esetben 2-es vagy 4-es ütem van. (Ezt a példaesetre leegyszerűsítve írtam, ezért ennél a jelfeladás egy kicsit összetettebb.)
Tehát ha a bejáraton egy sárga van, nem üzemszerű a befékezés!
Valaki meg tudná magyarázni, hogy mi lehet az oka, hogyha Szombathely felől a helyteln vágányon (jobb vágány) közlekedve Porpác állomás bejárati jelzőjén levő egy sárga fény meghaladása után azonnal felveszi a VB a vöröset és levág. Eddig négyszer tapasztaltam, egyszer Bz, egyszer tehervonat, két alkalommal meg utasként hazafelé.
A 24-es vonal nem veszett teljesen el. Zalabértől Zalaszentgrótig új vonalkábel épült, Zalaszentgróton új állomásköz-fedező jelzőt állítottak Az állomásköz foglaltságérzékelésére Zalaszentgróton tengelyszámlálókat telepítettek.
http://www.sze.hu/KO/pages/labor/labor1.html Ezt olvasgattam, és közben a többi topikon kerestem a nyomokat, hogy hol jártál ma. Vagy nem eme "szimulátor-terem" a megoldás?
De ez milyen gáz már. Pedig elvileg oktatásra van az egész cucc. Na ez legalább olyan, mint itt a BME-n a D55-ös pult, ami eddig csak a port fogta, de legalább hamarosan életre kel. :-D
Sajnos nekünk kifejezetten Tilos! volt bemenni ide a modellvasúthoz, nem hogy óránk lett volna a KA-n. :-( 1.-ben az 1. héten megnéztük a KTMF megismerése apropóján, többet kb. soha.
Nem. Agyamat nem terhelem pl. p... mágnes és a többiek jelentésével (ezt persze megjegyeztem). Most őszintén: nem könnyebb a D70 rajztechnikája? (a nyomokról már ne is beszéljünk!)
Azt szeretném, hogy a vonat felhúzzon egészen a kijáratijelzőig. (Ekkor ugye a Schutzsignalt is kezelni kell). Ilyenkor először a beállítom a vágányutat a bejárati jelzőtől a Schutzsignalig, majd utána a Schutzsignaltól a kijáratijelzőig. Vagy egy lépésben felépíthetem a vágányutat a bejáratijelzőtől a kijáratijelzőig, és nem kell külön kezelni a Schutzsignalt (hanem magától megjön rá a két fehér).
Az osztrák biztbereken ha a vágányútban Schutzsignal van, de a cél egy másik főjelző, akkor hogyan állítják be a vágányutat?
Nem vagyok bizberes, csak osztrák utasítás ismerő.
A Schutzsignál feladata többek között a fővágányok felosztása kisebb vágányszakaszokra.
Tehát a bejárati és kijárati jelző között van egy Schutzsignal, ami a fővágányomból két szakaszt csinál. Számtalanszor előfordult már, hogy állok a Schutzsignal előtt egy vonattal (ami jelző vöröset mutat), előttem pedig a kijárati jelző és a Scghutsignal között egy másik vonat dekkol. Kijárat állít majd a vonat indul.
Ezután Schutzsignal és Kijárat állít, majd indulok én (is).
Na a múltkor vita tárgya volt, hogy lehet-e sötét kijárathoz bejáratot húzni. A D55-öt nem mondtam biztosra, hogy lehet, viszont megkérdeztem egy nálam szakmailag felettem állótól, és a válasza az volt, mint nekem, azaz lehet.
Sziasztok Eddig többnyire csak olvasgattam a topikot, most viszont lenne egy kérdésem: Az osztrák biztbereken ha a vágányútban Schutzsignal van, de a cél egy másik főjelző, akkor hogyan állítják be a vágányutat? Először a kezdő főjelzőtől a Schutzsignalig, majd utána a Schutzsignaltól a következő főjelzőig. Vagy lehet egyből a következő főjelző a cél?
"Az irány jelfogó nem a D55 nek a KV mágnesével egyezik meg a feladatköre,vagy a D70 TI (táplálási irány jelfogó) feladatkörével?"
Az a jelfeladó támasz, ami a D55-ben a KV-vel, D70ben a TI-vel egyenértékű. Az irányjelfogó az vezérli a jelfeladó támaszt. (Amúgy a hívó vezér is meg tudja forgatni.)
"A másik :Miért van a két jelzővezér (Első és a második) áramkörileg sorba kötve?Kapcsolástechnika ?Vagy megint vezetékspórolás?"
Mind a kettő. Mivel második jelzővezér oldalanként csak egy van, ezért az első jelzővezért sorba kötik vele, mivel egy oldalban csak egy menet lehet beállítva. Így egyszerű, és megspóroltak egy csomó vezetéket meg jelfogót.
Én is szeretnék hozzászólni a KA 69-es témához.Nem tudom kapok itt választ !Az irány jelfogó nem a D55 nek a KV mágnesével egyezik meg a feladatköre,vagy a D70 TI (táplálási irány jelfogó) feladatkörével?Múltkor bogoztam a rajzon de nem volt elég tisztaEzt nem tudom. A másik :Miért van a két jelzővezér (Első és a második) áramkörileg sorbakötve?Kapcsolástechnika ?Vagy megint vezetékspórolás? Ha valaki tud választ adni,azt megköszönném!Ha nem jól tettem fel a kérdéseket,akkor elnézéseteket kérem!
300 méternél közelebb nem rakhatod a bejárati jelzőket. És asszem valamiért az egy peron (és gyakorlatilag fővágány) nélküli, igen rövid szolgálati hely lett. - ha jól emlékszem.
Pusztapó-Kétpó között van egy nyíltvonali váltócsoport. Miért kell az ezekhez tartózó főjelzőket kb. 4-500 m-re a váltócsoporttól elhelyezni? Egy Hívó jelzés esetén .....
Talán a szigetelésből? A váltókörzet egyben van szigetelve.
Én sose szerettem, mert tele volt piktogramos jelfogó jelekkel és D70 után ige-igen nehéz volt megjegyezni. Ezen kívül alapjaiban más, mint D70, D55. (közös váltóvezér egység, rafinált fényáramkör, közös szigetelés).
elnézésedet kérem, csak mókáztam. Az előzményed és a "69" malackodásra sarkallt... ;-)
A D70 anyagából készült, de az (igen egyedi elgondolású) áramköreiben, kezelésében inkább a D55-re emlékeztető, nagyon spórolós egyvágányú középállomási berendezés. Talán tíz állomáson van ilyen. A hetvenes évek közepén forradalasíthatott volna (de elgáncsolták), mára persze túlhaladott technika.
Hoppá ... a KA69 minősítése előtt megálltál... (félsz, hogy megy a topik a HUSZ-ba? :DDD)
...sajnos a megalkotója (Losoncy Gyula) is a kétvágányú változat kifejlesztése előtt. Kár érte, jó ötlet volt és néhány állomást leszámítva az is maradt. :(
A menetiránykérés nagyjából ugyanaz,mint a dominónál. Vágányútbeállításnál nincs külön jelzőkezelés,(tulajdonképpen olyan mint a D70). Ebből kifolyólag nincs menettörlés csak kényszeroldás. A váltót egyénileg sem úgy állítjuk mint a dominónál (egy hasonlóság van,itt is van közös gomb),hanem a nyomógomb kissé forgatható,ha jobbra fordítva nyomom le egyenesbe ha balra fordítva nyomom le kitérbe állíthatom a váltót.
A felső gombsor a váltóhoz tartozó szigetelés kikpcsolásásra szolgál,ha például hamis foglaltság miatt kell állítanom.
Amint látod,van külön vágánytábla a rendelkező készüléken csak a menetkijelölés zöld nyilacskái látszanak,illeteve a váltó állása. Kijelölésnél villognak,és közben egy csengő ütemesen szól,lezárásnál folyamatosan villágítanak és elhallgat a csengő.
A váltóállításnál folyamatosan szól a csengő,a váltó visszajelentése eltünik,és csak akkor jön meg, ha a váltó átállt,és van végállásellenörzése.
Röviden ennyi.
Nekem személy szerint azért tetszik,mert cseng,villog olyan mintha a berendezés "élne". Igazi kezelőbarát berendezés! Talán az utolsók egyike.....
Elektronikus bizt.ber.-ek lesznek,ETCS is lesz,még GSM-R nélkül is( majd átírják az utasításokat,egy felülvizsgálat most is zajlik) ,hisz akkora üzlet,hogy nem szabad kihagyni,ill. kimaradni belőle. A SIL szintekkel meg a várható színvonal emelkedésről lehet variálni, regélni - az egy dolog - az eljutási körülmények,sebességek azok azért folyamatosan romlanak. A fejlődés óriási!!! 20éve 2h40' alatt fel ill.letekert a vonat egy Pécs-Budapest etapot, ma 3h,ez igen, és vannak ilyenek bőven. Így tovább, és lassan eltűnik a vasúti vonalak egy jelentős része,nagyon jól kitalált dolog ez. Jól mutatnak majd a modernnek és megbízhatónak beállított elektronikus berendezések a szép lassan(gyorsan) leromló ill. tovább romló pályákon,ahol műszaki okok miatt jelentős sebesség csökkentés mellett közlekednek majd a vonatok. ELŐRE,FEJLESSZÜNK!!!!
Szerintem legegyszerűbben a D70 kezelhető. Ezt a VES, utána a D55, SH, Integra, digitális, kulcsrögzítő, kulcsazonosító a ergonúmiai sorrend nálam. Egyébként a VES és a SH a kedvencem.
Na valami ilyesmire gondoltam, csak nem mertem elhinni... Gondolom ez csak a megközelítési-sebesség változásokra vonatkozik... És mit csinál a S+S -> Z helyett? Z+S? Vagy hagyja S+S-ban? Esetleg nem állítja a következő jelzőt, míg a S+S-ból vörös nem lesz? :)
Ezzel nagyságrendeket tévedni és akkor már 10 milló évre fog kijönni egy-egy közfeltűnést okozó baleset. Kimaradt 2 szó: lehet (nagyságrendeket ... tévedni) és nem (már ... 10 millió).
Kaptunk egy sok oldalas kockázat elemzést e tárgyban... 2000-ben olvastam ilyet és már akkor megkérdőjeleztem a bennük lévő adatok helyt állóságát, pl. hogy naponta hány hívót nyomnak ki. Ezzel nagyságrendeket tévedni és akkor már 10 milló évre fog kijönni egy-egy közfeltűnést okozó baleset.
Ahol ezeket az adatokat megadták, nem nagyon olvasnak hibaelőjegyzési könyveket. De a papír mindent kibír (biztonság-igazolás), ellentétben a győri kábelekkel!
Csak sajnos, ott tartunk, amit a napokban egy vonatbefolyásolóval kapcsolatos értekezlet is igazolt. Teb részről ki lett vesézve jelen rendszerünk nem biztonsági funkciója, a forgalomgátlók minden rájuk esőtől elzárkóztak, de akkor vajh' több mint 20 éve miért íródnak így az utasításaink, ugyanakkor azt pontosan meg akarták határozni - különösen a másodikként említettek - hogy a masinisztának mi minden információ áll rendelkezésére, ami alapján dönthet. És a megoldás mindenre a küszöbön van, az ETCS személyében...
Felülbírálom a "biztonság filozófiám", túl konzervatív vagyok!
Nem, csak a színes lámpás szakterület döntéshozóinak rá kellene ébredni arra, hogy a színes lábú karácsonyfák is egy rendszer részei.
Ha ezt tennék, valószínűleg hasznosabban is el lehetne költeni sok pénzt, mert igen ígéretes az elektronikus biztosítóberendezések sok eleve rendelkezésre álló és sok Ungarisztánban beléjük bonyolított szolgáltatása. Csak kiáltó az ellentét a nagyságrendben minden ilyen kütyüsnél nagyobb forgalmú Kőbalta felső VES berendezésének pótvörös nélküli kijárati jelzői, illetve jelfeladás nélküli vágányai biztonsági szintje, meg a csili-vili önmagáért való szolgáltatása között. A kijárati jelző meg ránézésre mindkét helyen ugyanolyan...
Ugyan már! Kaptunk egy sok oldalas kockázat elemzést e tárgyban, amely kifejti, hogy kb tízmillió évente fél ilyen eset fordulhat elő, de ott is a vonat csak tizenhét és fél centit csúszik a sötét jelző mögé.
Erre mit lehet lépni? Felülbírálom a "biztonság filozófiám", túl konzervatív vagyok!
Meg amúgy is, a kukoricás pont az ellenkező irányban van! :(
...hogy egy esetleges jelző visszaesés vagy JM. esetén csak a jellegtáblán lesz valami "piroska". -1 pont neki. A helyismeret nélküli mv. pedig megy a kukoricásba, mert ő keresi a pirosat az oszlop tetején. De az ilyen hackelésekkel már találkoztam ennél a cuccnál.
Elektránál nem lehet cél a sötét jelző, de ez nem a vörös meglétét jelenti, hanem bármi szabad is lehet.
Mivel nincs vágányút állítási sorrend, ezért a sötét jelzőt felhúzom szabadra, és máris használhatom célnak is, holott tudjuk, hogy egy esetleges jelző visszaesés vagy JM. esetén csak a jellegtáblán lesz valami "piroska". ( Ehez már csak fűszer, hogy a LED-es jelzőknek nincs is PV -jük.)
Igen az a KFE érintkező. :-) Viszont megtaláltam a D70V-ben, hogy hova van elbújva a kérdéses érintkező. Kérem szépen a 19. nyomban a CL jelfogó elé van befűzve, úgyhogy akkor ott sötét jelzőhöz nem jön meg a jelző, viszont a tároló áramkörben nincs semmi, ami kizárná a vágányút beállítását. Dobja a váltókat, lezárja, oldalvédelmet keres, lezár, aztán ott elakad ebben az esetben. Na de mi van a D55-tel? Ott az összes új rajzban sem láttam sehol V/PV érintkezőt, csak a nagyon régiekben.