Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
..........én megértem mindenkinek az álláspontkát................de az erdő nem egy gombás zsák a budafoki pincében..............azt akarom csak mondani, hogy egy erdőben a gombákat a terméshozamot...stb stb...nem lehet úgy vizsgálni mint egy búzaföldet!
....és nagypapi nagyon jól rátapintott a lényegre: minden év más, hol korábban hol később jön a tavasz, hol kevesebb hol több a hó a szél.....és még számos más hatás is lehet.........öregszenek a fák, dolgoznak az erdészek........változnak a vízjárások..........meg mé csuda tudja mi mindentől függ a gombatermés..........lehet a telepek is öregszenek...stb stb............
.....és ezzel az egésszel az a bibi....hogy modellezni nem is lehet laboratóriumban............
...mindezzel együtt: mint mindent a gombákat is ki lehet pusztítani.........de nem gondolnám, hogy ehhez csupán az elég lenne, hogy leszedjük őket!
...de nem akarok okoskodni: engem megnyugtat a kutatás eredménye........:)
ervin, hat en ugy tudom, ez nem ilyen egyertelmu, a gombaknal. es svajcban nagy vitak voltak errol. kantononkent kulonbozo modszerekkel probaltak a gyujtest szabalyozni es hogy legyen pl a gombaknak megerni idejuk, volt ahol megtiltottak a hetfoi gombaszast. vannak akik azt mondjak mondtak, hogy a termotestek tulzott gyujtese visszaveti a gombak ivaros reprodukcios lehetosegeit.
nagypapi51, a különbözö módszerekkel vizsgalt parcellak tulajdonkepp egy helyen voltak azonos korulmenyek kozt, gondolom alapos megfontolasok alapjan osztottak ki ezeket. es sok ev eredmenyet osszegeztek mire jutottak valamire.
Nem kekeckedés, de hogy állították be évenként az azonos időjárási körülményeket és egyéb feltételeket? Svájc a Jóisten szívecsücske lehet... Magyarország meg bokréta az ő kalapján :-))
..............ezzel együtt azért vannak becsületes emberek .....és lehetnek bio termékek....elméletileg...............mo és gyakorlatilag..... csupán én vagyok szkeotikus és azt gondolom, hogy a biotermékkel dupla annyi munka van....ezért elméletben többe is kerül......és mint látjuk drágábban kerül a piacra is....csak a biztosítékot nem látom arra, hogy ne "híguljon" hiszen az emberek többsége nem tudja a kettőt megkülönböztetni.
Mondjuk a mi gyerekkorunkban még sok bió cuccos volt..és kifejezetten emlékszem a tojásra és a csirkére is.............. mindkettőnek más volt az íze............. .......tojást mostanában nem találok sehol biot...de vidékről néha sikerül hozzájutni: ott még azért vannak réten kapirgáló fűevő gilisztaevő csirkék........... ..és újabban a piacokon esetenként kapni igazi füstölt húst is: amit nem egy nap alatt érlelnek és füstölnek.....hanem úgy ahogy a recept előírja................:)
....mindegy.a gombák az erdőben még többnyire biok:)))))))))
tavaly voltam egy konkerencian ahol hihetetlen kitarto es alapos svájci kutatok tobb evtizeden keresztul vizsgaltak egy adott teruleten a gombagyujtes hatasat. , a svajci allam finanszirozta 7 eves ciklusokban a kutatast.
sokfele felosztas volt, ahol szedtek, ahol nem, ahol pallokon jarva szedtek, stb stb. az jott ki a legvegen hogy az eves termesmennyiseget nem befolyasolja hogyha akar minden termotestet osszeszednek. ami kimutathato volt, hogy a taposas (talajtomorites) visszaveti valamennyivel a termest ahoz kepest ahol pl pallokrol szedtek.
és a bio-tojást tojó tyúk egyetlen hozamfokozó oltást sem kapott... Attól tartok igazad van. Sajnos, ebben az elüzletiesedett - még leírni is nehéz - világban.... folytassátok! (a gondolatot magatokban)
Tökéletesen igazad van Ervin. A beszerzési árak közti különbség sem elhanyagolható, ami aztán hozza a plussz hasznot. Hogy legközelebb nem jön be a vendég az nem számít. (Nem nyugaton élünk elvégre.) Nem akarom visszahozni az újságírós témát, hisz már Hapci 03 a 11733-on leírta az álhír keletkezését, ott visszalehet nézni ki is informálta a Magyar Hírlapot. Csak egy apró dolog, 35 kalaposról beszélnek, mutassátok meg nekem a süngombának vagy a hat különböző álszarvasgombának hol találom a kalapjait? Helyes megoldásokat kérem a Környezetvédelmi Minisztériumba küldeni.
elméletileg olyan szőlőből készítik, ami nem látott permetszert......... (ezt ugye nehéz elhinni)
a bio mangalica meg olyan malac ami nem midnenféle szeméten nő fel , hanem a szokásos módon: moslék, növényi magvak ilyesmi...................bár honnan lehet manapság tunni, hogy melyik kukorica génkezelt vagy nem génkezelt? ............... ....de van bio-tej is..............gondolom azokat a marhákat szabadon tartják.......
....de leginkább az a valószínű, hogy van egy nyomda ahol ilyen bio-cimkáéket gyártanak és jó pénzért árulják:)))))))))) akinek van erre pénze vesz belőle....és mindenfélére ráragasztja:))))))))))))))))
Bio-boltba nem járok (piacra sem) de a Marczibányi téren, meg az azóta megszüntetett Fehérvári útin is bevalottan a Mecsekből származót árulták. OFF Szerintetek hogy lehet értelmezni a 'bio bor' meg a 'bio mangalica kolbász' cimkét? (bár ezt inkább a Bio fórumon kéne kérdeznem)
erről jut eszembe a tavalyi szigorúan védetten a TIT es gombázós kirándulás :)
szerintem meg lehessen szedni, úgyse szednek sokan, aki meg szed az max pár kilót. a beállunk kamionnal és vasvillával pakoljuk kifele no az azért más dolog
Persze, nem is ezzel a szedési móddal van bajom, hanem amit lentebb írtam. Aki szabad idejében rendszeresen járja az erdőt-mezőt, az útjába eső finomságokból csíphet egy keveset. (Védett területen viszont nulla a tolerancia, ott senki számára nincs menség.) Az nem tetszik, hogy a fitnesz meg az ál-bio, meg a tudomisénmi jegyében kazalszám árulnak piacon oda nem való termékeket. Ez a trambulin esete Tóth Marival...:-)) (Szömi ezt jobban tudná, de még nincs itthon)
Sziasztok! Elkészült a kucsmagomba szósz, kicsit másként, mint ahogy írva volt.... Ennek ellenére nagyon finom lett, sőt.... Darabokkal teli, de mégis krémes, tejfölös, fűszeres.... KÖSZÖNÖM az ötletet Nagypapinak! Tényleg finom, egyedi szószt kapott az ember a húshoz!
Igen,rengeteg a medvehagyma.Kisgyóntól felfele az egész bakony tele van hétházpusztáig és a Burok völgyig(ami mellesleg a kék túra útvonal része).Már erősen kihajtott,teljes levélzettel ellep mindent. Én nem szeretem,mert nehezebb megtalálni a kucsma gomba és májusi pereszke lelőhelyeimet.Meg ilyen mennyiségben tömény hagyma szaga van az erdőnek.
:) a szakács tudta, hogy nem kucsmagomba....ebben biztos lehetsz..........csupán nem gondolta, hogy olyan ember fogja megenni aki ismeri a gombákat..........ha jól belegondolsz az emberek általában nem ismerik....aki gyűjti: többnyire vendéglőben nem ezt kér, hiszen otthon mindig teleeszi magát:)))))))
:) pedig az újságírók sosem szoktak csak úgy össze-vissza írogatni: mindig jól utánanéznek és csak azt írják ami tuti: elvégre a tömegek tájékoztatása felelőségteljes munka (lenne):) .............hogy én miért is nem lettem újságíró?....
....................:)
........nos: ha már itt tartunk: számíthatunk a hétvégén egy kis kucsmagombára?