Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
erről jut eszembe a tavalyi szigorúan védetten a TIT es gombázós kirándulás :)
szerintem meg lehessen szedni, úgyse szednek sokan, aki meg szed az max pár kilót. a beállunk kamionnal és vasvillával pakoljuk kifele no az azért más dolog
Persze, nem is ezzel a szedési móddal van bajom, hanem amit lentebb írtam. Aki szabad idejében rendszeresen járja az erdőt-mezőt, az útjába eső finomságokból csíphet egy keveset. (Védett területen viszont nulla a tolerancia, ott senki számára nincs menség.) Az nem tetszik, hogy a fitnesz meg az ál-bio, meg a tudomisénmi jegyében kazalszám árulnak piacon oda nem való termékeket. Ez a trambulin esete Tóth Marival...:-)) (Szömi ezt jobban tudná, de még nincs itthon)
Sziasztok! Elkészült a kucsmagomba szósz, kicsit másként, mint ahogy írva volt.... Ennek ellenére nagyon finom lett, sőt.... Darabokkal teli, de mégis krémes, tejfölös, fűszeres.... KÖSZÖNÖM az ötletet Nagypapinak! Tényleg finom, egyedi szószt kapott az ember a húshoz!
Igen,rengeteg a medvehagyma.Kisgyóntól felfele az egész bakony tele van hétházpusztáig és a Burok völgyig(ami mellesleg a kék túra útvonal része).Már erősen kihajtott,teljes levélzettel ellep mindent. Én nem szeretem,mert nehezebb megtalálni a kucsma gomba és májusi pereszke lelőhelyeimet.Meg ilyen mennyiségben tömény hagyma szaga van az erdőnek.
:) a szakács tudta, hogy nem kucsmagomba....ebben biztos lehetsz..........csupán nem gondolta, hogy olyan ember fogja megenni aki ismeri a gombákat..........ha jól belegondolsz az emberek általában nem ismerik....aki gyűjti: többnyire vendéglőben nem ezt kér, hiszen otthon mindig teleeszi magát:)))))))
:) pedig az újságírók sosem szoktak csak úgy össze-vissza írogatni: mindig jól utánanéznek és csak azt írják ami tuti: elvégre a tömegek tájékoztatása felelőségteljes munka (lenne):) .............hogy én miért is nem lettem újságíró?....
....................:)
........nos: ha már itt tartunk: számíthatunk a hétvégén egy kis kucsmagombára?
Az újságok még hagyján, de gomba-ügyben máshol is szeretik hülyének nézni az állampolgárokat.
Pár éve egy elég magas árszínvonallal rendelkező étteremben ünnepeltünk egy családi évfordulót. Örömmel vettem észre, hogy szárnyasból készült húsleves kucsmagombával is szerepel az étlapon. Nosza rendeltem egyet, majd fél óra múlva ki is hozták - az egyébként finom - levest, közepén egy egészben hagyott, jól megtermett kétspórás csiperkével :)) :((
Na most ha ez az átlagos gombaismereti színvonal, akkor pl. hogyan várhatjuk el, hogy egy újságíró különbséget tudjon tenni két rókagomba (vagy tinóru) faj között?
Szia Nagypapi! Most a Magyar Hírlap a dezinformátor. Az Újbuda írója is onnan vehette az álhíreket. A Magyar Nemzetben én ezt találtam: "s a napokban lépett életbe egy rendelet, amely megtiltja egyes hazai gombafélék gyűjtését, tízezer forintban állapítva meg egyes erdei-mezei fajták tarifáját." Ápr. 8-i az írás !! Persze az is lehet, hogy a zsurnaliszták álmosan jegyzeteltek egy unalmas sajtótájékoztatón. Már átéltem ezt 1997 és 1998 között, csak úgy ömlött a sok tévinformáció. Akkor a Népszabadság újságírója vitte a prímet: külföldre kivitt kamionnyi szarvasgombák, stb.
az ízletes vargánya is védett lesz?? ......na ne má, hogy a rókagomba is!....ez már hivatalos?...vagy csak valaki kitalálta, hogy jó lenne?......................hmmm
Nemcsak a madarak miatt aggódok az áprilisi fakitermelések miatt.
A tavaszi szaporodási időszakban rengeteg élő szervezet pusztúl el az ilyen beavatkozások következtében.
Telepített nyárasokban az általad írt sárgarigó és szarka mellett még jó néhány faj talál fészkelési lehetőséget,mint,pld.az erdei pinty,zöldike,tengelic,örvösgalamb,vadgerle,vörös vércse erdei fülesbagoly,hogy csak a gyakoriabbakat és az ismertebbeket említsem.Ha van cserje szint a nyárasban,még néhány poszáta faj is megtelepedhet.
Egyébként ezeket a szabályos sorokba ültetett nyárasokat inkább nevezném nyárfaföldnek,mint erdőnek.
Azt a recipét én is megkaphatnám? Ma reggel vettem fél kiló kucsmagombát és délután szeretném is elkészíteni, csak tanácstalan vagyok, hogy minek elkészítve a legjobb. Köszönöm!
Szuper volt, egyre jobban szeretem ezt a kaját. Kicsit kóserosra csináltam, pulykából, libazsíros párolással, sok zöldség, fehérbor, egy marék feketetölcsér is, meg szárított vargánya. Nagyon finom - ha csak ennyit profitáltam volna az ispánki taliból, már bőven megérte! :))