Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Mondom, tényleg nem látok bele abba, hogy a Biokontrol kht vagy mi (köszi NP) mennyire hatékonyan ellenőrzi a körülményeket és a védjegy használatát. Nyilván ha nem, akkor itthon is többszöröse lehet az ál-"bio" a valódinak.
Van egy jó nagy kertünk Esztergomban, édesanyám műveli. Évekig kísérletezett a bio termeléssel, mindent elolvasott és felhasznált, ami e témában megjelent. Lett is rengeteg lehullott almánk, kukacos zöldborsónk és sárgarépánk. Végül a család fellázadt, ezért most valami arany középutat talált. Az almánk még mindig hullik, de a többi termény konyhai minőségűre javult.
Azzal együtt, hogy nagyjából egyetértek az itt leírtakkal bio ügyben, egy adalék: bio-tejet csak olyan tehénből lehet fejni az előírás szerint, amelyik legalább 5 éve vegyszermentes legelőn van tartva. A többi előírását nem ismerem, de nyilván megtalálhatóak. Van valamilyen egyesület, aki ezt ellenőrzi is. Pletykaszinten viszont azt is hallottam, hogy az egyesület némileg részrehajlóan osztogatja a pecsétjeit (csak a tagoknak v. valami hasonló volt a vád).
Az E számoktól pedig ésszel féljetek. Pl. az E150 a karamell fedőneve, az E260 pedig az eceté. Javaslom, hogy ha valaki nagyon E-szám ellenes, töltse le a listát az internetről (százával lehet hivatkozásokat találni a guglin) és egy-egy élelmiszer adaléklistáját nézze meg. Azután döntsön, hogy vásárol-e mégegyszer ilyet vagy nem. Nagyanyáink lekvárjai és befőttjei szaliciltől álltak el, nem a házi készítésmódtól. Ezzel szemben a mai konzervek jelentős részében nincs tartósítószer (nem a savanyúságokról beszélek!)
Tudom, hazabeszélek kicsit, élelmiszeriparos lévén, de ez a téma szerintem egy kicsit fel van fújva (elsősorban a természetgyógyász lobbi üzleti érdekei miatt).
Ezzel együtt nem szeretek futószalagon készült csirkét vásárolni, de nincs másra lehetőségem.
Ime egy tudományos írás. Porta.hu :Újabb 35 gombát nyilvánított védetté a Környezetvédelmi tárca. A fajok között szerepelnek a közismert tinóru fajták, valamint a rókagomba is. A rendelkezés a közismert, leggyakoribb gombafajokat nem érinti. Újabb 35 gombát nyilvánított védetté a Környezetvédelmi tárca. A fajok között szerepelnek a közismert tinóru fajták, valamint a rókagomba is. A rendelkezés a közismert, leggyakoribb gombafajokat nem érinti.
Mi a megoldás? Láttok kiutat? A magukat biogazdaságnak nevező termelők nem tudnak tömegesen termelni, ez nyilvánvaló. Akkor sem, ha az egész agrárium átállna biora. Ez globális probléma, hogyan etessünk 6 milliárd embert egészségesen?
A baj az, hogy a műtrágyázott talajon termelt növényekben az ásványisó és vitamin-tartalom töredéke a természetesnek (és az íze sem az igazi). Két példa: erdei szamóca - Spanyol eper ill. Holland paradicsom - igazi Magyar paradicsom.
Ez nagyrészt nem műtrágya, hanem fajta kérdése. A koktél paradicsomnak pl. most is paradicsomíze van, pedig az is üvegházi.
A fajtanemesítés szempontjai: Sokat teremjen, ellenálló legyen, jól szállítható, tárolható legyen, szép legyen, ...hosszú szünet... az íz és a beltartalom.
Sajnos ma még Mo-on nagyrészt kamu a bio felirat, de már nem sokáig.
Eleinte nem igazán értettem, hogy mi a jó benne egyáltalán, de utánaolvastam:
1.) a sok rovarölő, gombaölő egy része felszívódik a növényekben, és aztán bennünk is.
2.) a erőteljesem műtrágyázott talajon a terméshozam többszöröse a normálisnak, és a termés is nagyobb ("felfújtabb"). Ez elvileg még jó lenne, mivel kisebb területen több embernek lehet élelmiszert termelni. A baj az, hogy a műtrágyázott talajon termelt növényekben az ásványisó és vitamin-tartalom töredéke a természetesnek (és az íze sem az igazi). Két példa: erdei szamóca - Spanyol eper ill. Holland paradicsom - igazi Magyar paradicsom.
Összehasonlították az egyes mezőgazdasági termékek vitamin és ásványisó tartalmát a 40-60 évvel ezelöttivel. Eredmény: 50-95%-os csökkenés. No comment.
Vasárnap pár barátommal szeretnénk kucsmákra lelni, azokat megkóstolni. Örülnénk, és hálásak lennénk ha tippeket adnátok, hogy Budapest környékén hol számíthatunk ezekre az ínycsiklandó finomságokra.
off Normális moslékban : ételmaradék van + korpa+víz+krumplihéj stb. Amennyiben bio ételeket fogyasztunk, a moslék is bio lesz. Ha a boltban vásárolunk ételeket és annak a maradékát adjuk a disznónak akkor a disznó is "tele lesz ""E"" betűkkel:))))))))), tehát egyáltalán nem lészen biodisznónk. A kérdés nagyon is jogos volt!
Na jó: akkor mesélek biodisznóról: Spanyolországban van hagyománya: a feketelábú disznókat szabadon tartják, és makkon élnek. Egyáltalán nem etetik őket. Az igaz, hogy a sonka ami belőlük készül kb: 20-40 ezer Ft. kilója. Állítólag az otaniak ízük alapján is meg tudják állapítani, hogy valóban biodisznót esznek vagy hamisított sonkát:)
Minden esetre láttam ilyen szabadon tartott falkát. (bár ettől még etethették őket, mielőtt valaki megkérdezné, hogy erre mi a biztosíítésk........
A pontokat lehet hanyagolni. Nos, én az ilyen vizsgálattal kapcsolatban azért vaygok ilyen kételkedő, mert tudom, hogy egyszerűnek tűnő anyagtani vizsgálatok mennyire bonyolultak. Olyan esetben amikor az anyag fizikai tulajdonságait elméletileg ismerjük, matematikai módszerekkel többé-kevésbé leírhatóak. Laboratóriumban végzünk számos vizsgálatot, és ott is jelentős a szórás (a sikertelennek minősített kísérletekről nem is beszélve). Nos az erdő egy egészen különleges élő rendszer. Nem elválasztható sem a levegőtől, sem az időjárástól. Ezekhez képest a gombaszedők tevékenysége, hogy is mondjam: hány százaléknam lehet meghatározó?
Nos: vizsgálódni lehet, a természete megfigyelni helyes dolog, de ebből messze menő következtetést levonni.? Tudod én azt sem tudom, hogy egy adot erdőn belül miért van az egyik helyen gomba, a másik helyen (közel hozzá: ugyaniolyan fa, talaj stb.,) miért nincs? Egyszóval én azt gondolom, hogy a gombákról is keveset tudunk! Ezzel be is fejezem a vélemény-nyilvánításomat:)
"hogy egy erdőben a gombákat a terméshozamot...stb stb...nem lehet úgy vizsgálni mint egy búzaföldet! "
pedig pont ezt csinaltak. tobbszazezer termostet gyujtottek ossze, mindig minden parcellarol minden termotestet. (llletve amit az adott vizsgalti modszer jelentett, volt ahol nem mindet) es ezek kis minden mas emberi hatastol mentes parcellak voltak.
de nem gyözködlek tovabb, remelem nemsokara hozzafeheto lesz szelesebb korben is az eredmeny, ami persze latszolag nyilvanvalo, de megse az.