Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
a biotermékekre jogszabályok vonatkoznak, semmiképpen sem szubjektív megítélés vagy táplálkozási divat függvénye, hogy mit tekinthetünk ökológiai gazdálkodásból származó terméknek.
Az ökológiai termékelőállítás előírásai nem a végtermékre, annak meghatározott paramétereire (például nitrát- vagy szermaradvány-tartalom), hanem az előállítási műveletek összességére vonatkoznak. Utólag, laboratóriumi vizsgálatok alapján természetesen nem lehet semmilyen élelmiszert ökotermékké minősíteni.
Itt jegyezzük meg, hogy a reform- és natúrélelmiszer (-termék) fogalmakra nincs se jogszabályi definíció, se ellenőrzési rendszer.
(A hatályos EU és hazai ökorendeletek megtalálhatók magyarul, mindig aktualizálva a http://www.biokontroll.hu/aktualis/index.html címen).
De jó kedved van! :-)) Olaszországban tenyészik a Nostrano sertés, amit kizárólag külterjes módon tartanak, makkon és gombán él, a belőle készült szalámiról pedig csak szuperlativuszban lehet beszélni.
Elbizonytalanodtam. A feketetölcsér alatt a sötét trombitagombát érted? Beáztatod főzés előtt? S ha igen, mennyi ideig?
Most találtam egy hatalmas adag szárított trombitagombát, amiről teljesen elfeledtkeztem, a már ismert készleten felül, kicsit bele kell húzni a feldolgozásba.
Tegnap kinyitottunk egy adag, még az őrségi találkozó idején szedett gombából készült savanyú gombát, még mindig nagyon finom!
Volt idő, amikor nálunk is makkoltatták a disznókat. Meg is énekelték:
Ó, mely sok hal terem az nagy Balaton-baha-rahha-rahaha, Minden ágon egy mérő makk a Bakonybah-ha-rah-ha-ra-ha-ha. Örül ott a halász, rikkongat a kanász Örömébeh-he-reh-he-re-he-he.
Bonyolult, de ugye amit az ember eszik, az nem bio.
( Hozzáteszem, nem vagyok bio-lelkes, csak Apám elmagyarázta, hogy pl. miért nem szabad az eladásra szánt röfiknek moslékot adni: mert mindenféle betegségre fogékony a röfi, ami nekünk is van, de legalábbis továbbíthatja. Ennek oka, hogy a gyesznóhoz közel állunk biológiailag..:}}})
Kicsit utánanéztem közben a medvehagymának a neten, három lap háromfélét ír. (a többi elegánsan elkerüli a növény leírásának bonyodalmait:)))
Terra: 30-50 cm, ÁNTSZ: 20-25 cm, ez az adat a megkülönböztetésben is fontos szerepet kap (!), a harmadik azt írja, 30 cm-re nő meg. De azért gondolom, a fokhagymaszag alapján nem lehet összetéveszteni a laikusoknak sem. A hatásáról viszont sok jót olvastam, kedvet is kaptam hozzá.
Mondom, tényleg nem látok bele abba, hogy a Biokontrol kht vagy mi (köszi NP) mennyire hatékonyan ellenőrzi a körülményeket és a védjegy használatát. Nyilván ha nem, akkor itthon is többszöröse lehet az ál-"bio" a valódinak.
Van egy jó nagy kertünk Esztergomban, édesanyám műveli. Évekig kísérletezett a bio termeléssel, mindent elolvasott és felhasznált, ami e témában megjelent. Lett is rengeteg lehullott almánk, kukacos zöldborsónk és sárgarépánk. Végül a család fellázadt, ezért most valami arany középutat talált. Az almánk még mindig hullik, de a többi termény konyhai minőségűre javult.
Azzal együtt, hogy nagyjából egyetértek az itt leírtakkal bio ügyben, egy adalék: bio-tejet csak olyan tehénből lehet fejni az előírás szerint, amelyik legalább 5 éve vegyszermentes legelőn van tartva. A többi előírását nem ismerem, de nyilván megtalálhatóak. Van valamilyen egyesület, aki ezt ellenőrzi is. Pletykaszinten viszont azt is hallottam, hogy az egyesület némileg részrehajlóan osztogatja a pecsétjeit (csak a tagoknak v. valami hasonló volt a vád).
Az E számoktól pedig ésszel féljetek. Pl. az E150 a karamell fedőneve, az E260 pedig az eceté. Javaslom, hogy ha valaki nagyon E-szám ellenes, töltse le a listát az internetről (százával lehet hivatkozásokat találni a guglin) és egy-egy élelmiszer adaléklistáját nézze meg. Azután döntsön, hogy vásárol-e mégegyszer ilyet vagy nem. Nagyanyáink lekvárjai és befőttjei szaliciltől álltak el, nem a házi készítésmódtól. Ezzel szemben a mai konzervek jelentős részében nincs tartósítószer (nem a savanyúságokról beszélek!)
Tudom, hazabeszélek kicsit, élelmiszeriparos lévén, de ez a téma szerintem egy kicsit fel van fújva (elsősorban a természetgyógyász lobbi üzleti érdekei miatt).
Ezzel együtt nem szeretek futószalagon készült csirkét vásárolni, de nincs másra lehetőségem.
Ime egy tudományos írás. Porta.hu :Újabb 35 gombát nyilvánított védetté a Környezetvédelmi tárca. A fajok között szerepelnek a közismert tinóru fajták, valamint a rókagomba is. A rendelkezés a közismert, leggyakoribb gombafajokat nem érinti. Újabb 35 gombát nyilvánított védetté a Környezetvédelmi tárca. A fajok között szerepelnek a közismert tinóru fajták, valamint a rókagomba is. A rendelkezés a közismert, leggyakoribb gombafajokat nem érinti.
Mi a megoldás? Láttok kiutat? A magukat biogazdaságnak nevező termelők nem tudnak tömegesen termelni, ez nyilvánvaló. Akkor sem, ha az egész agrárium átállna biora. Ez globális probléma, hogyan etessünk 6 milliárd embert egészségesen?