Keresés

Részletes keresés

bd Creative Commons License 2006.04.12 0 0 12455

 

a biotermékekre jogszabályok vonatkoznak, semmiképpen sem szubjektív megítélés vagy táplálkozási divat függvénye, hogy mit tekinthetünk ökológiai gazdálkodásból származó terméknek.

Az ökológiai termékelőállítás előírásai nem a végtermékre, annak meghatározott paramétereire (például nitrát- vagy szermaradvány-tartalom), hanem az előállítási műveletek összességére vonatkoznak. Utólag, laboratóriumi vizsgálatok alapján természetesen nem lehet semmilyen élelmiszert ökotermékké minősíteni.

Itt jegyezzük meg, hogy a reform- és natúrélelmiszer (-termék) fogalmakra nincs se jogszabályi definíció, se ellenőrzési rendszer.

(A hatályos EU és hazai ökorendeletek megtalálhatók magyarul, mindig aktualizálva a http://www.biokontroll.hu/aktualis/index.html címen).

szabokucsma Creative Commons License 2006.04.12 0 0 12454

 

 

Üdv...Mindenkinek.!

 

Az első 10kg kucsmagombám, most szedtem őket.

 

 

maplesyrup Creative Commons License 2006.04.12 0 0 12453
Hatott rád a Kodály-módszer? :)
Előzmény: tuutuu (12451)
maplesyrup Creative Commons License 2006.04.12 0 0 12452
Tegnap megettem a depiellenes birsbefőtt maradékát - tyuhaj!!
Előzmény: nagypapi51 (12450)
tuutuu Creative Commons License 2006.04.12 0 0 12451

Off

Egész általánosban mindig ezzel tudtam az ének-tantárgyból kihúzni magamat a slamasztikából..:}}}

On

Előzmény: maplesyrup (12446)
nagypapi51 Creative Commons License 2006.04.12 0 0 12450
De jó kedved van! :-))
Olaszországban tenyészik a Nostrano sertés, amit kizárólag külterjes módon tartanak, makkon és gombán él, a belőle készült szalámiról pedig csak szuperlativuszban lehet beszélni.
Előzmény: maplesyrup (12446)
maplesyrup Creative Commons License 2006.04.12 0 0 12449
Ja, és ennyit a gombaismeretemről : fekete tölcsér vs. sötét trombita :))
Előzmény: Kardemumma (12447)
maplesyrup Creative Commons License 2006.04.12 0 0 12448

Igen, de nem áztatom, csak szűrőn átmosom és utána belemorzsolom az adott ételbe.

Egyébként a vargányát sem áztatom, felpuhul és megszívja magát így is.

Még nekünk is van egy üveg savanya gombánk, olyan szép, sajnálom felbontani. :)

Előzmény: Kardemumma (12447)
Kardemumma Creative Commons License 2006.04.12 0 0 12447

Elbizonytalanodtam. A feketetölcsér alatt a sötét trombitagombát érted? Beáztatod főzés előtt? S ha igen, mennyi ideig?

Most találtam egy hatalmas adag szárított trombitagombát, amiről teljesen elfeledtkeztem, a már ismert készleten felül, kicsit bele kell húzni a feldolgozásba.

 

Tegnap kinyitottunk egy adag, még az őrségi találkozó idején szedett gombából készült savanyú gombát, még mindig nagyon finom!

Előzmény: maplesyrup (12368)
maplesyrup Creative Commons License 2006.04.12 0 0 12446

Azér' elolvastam én is.

Volt idő, amikor nálunk is makkoltatták a disznókat. Meg is énekelték:

 

Ó, mely sok hal terem az nagy
   Balaton-baha-rahha-rahaha,
Minden ágon egy mérő makk
   a Bakonybah-ha-rah-ha-ra-ha-ha.
Örül ott a halász, rikkongat a kanász
Örömébeh-he-reh-he-re-he-he.

Előzmény: tuutuu (12444)
tuutuu Creative Commons License 2006.04.12 0 0 12445
Höhö, ilyen elég sok van a telkemen, csak győzd szedni..:}}
Előzmény: nagypapi51 (12425)
tuutuu Creative Commons License 2006.04.12 0 0 12444

Most, hogy jövök fölfele, látom, hogy Maple nem a címzett..:}}

Szóval egyformán látjuk, annyi különbséggel, hogy az konda lehetett..:}}

Előzmény: ervin1 (12416)
tuutuu Creative Commons License 2006.04.12 0 0 12443

Bonyolult, de ugye amit az ember eszik, az nem bio.

( Hozzáteszem, nem vagyok bio-lelkes, csak Apám elmagyarázta, hogy pl. miért nem szabad az eladásra szánt röfiknek moslékot adni: mert mindenféle betegségre fogékony a röfi, ami nekünk is van, de legalábbis továbbíthatja. Ennek oka, hogy a gyesznóhoz közel állunk biológiailag..:}}})

Előzmény: maplesyrup (12413)
faág(i) Creative Commons License 2006.04.12 0 0 12442

Igen, már emlékszem.

Kicsit utánanéztem közben a medvehagymának a neten, három lap háromfélét ír. (a többi elegánsan elkerüli a növény leírásának bonyodalmait:)))

Terra: 30-50 cm, ÁNTSZ: 20-25 cm, ez az adat a megkülönböztetésben is fontos szerepet kap (!), a harmadik azt írja, 30 cm-re nő meg. De azért gondolom, a fokhagymaszag alapján nem lehet összetéveszteni a laikusoknak sem.  A hatásáról viszont sok jót olvastam, kedvet is kaptam hozzá.

Előzmény: TTAMAS (12440)
nagypapi51 Creative Commons License 2006.04.12 0 0 12441
Ilyenkor mondom a gyereknek, hogy nem egyet nem ismersz, hanem kettőt...
Előzmény: TTAMAS (12440)
TTAMAS Creative Commons License 2006.04.12 0 0 12440
Gyöngyvirágot ettek. Azt hiszem, belehaltak. Nem zavarta őket, hogy az máshogy néz ki (kicsit hasonlít) és egyáltalán nincs (fok)hagymaszaga...
Előzmény: faág(i) (12438)
TTAMAS Creative Commons License 2006.04.12 0 0 12439

Pontosítanék: tilos olyan állatok etetésére használni, melyek húsát kereskedelmi forgalomban kívánod majd értékesíteni.

 

Én nem láttam ilyen korlátozást.

 

http://www.eu2004.hu/index.php?op=kerdesvalasz_reszletes&kerdes_valasz_id=197

Előzmény: nagypapi51 (12423)
faág(i) Creative Commons License 2006.04.12 0 0 12438

Más:

 

Jól emlékszem arra, hogy néhány éve egy kissebségi család került kórházba, mert medvehagyma helyett valami mást szedett - és evett meg?

faág(i) Creative Commons License 2006.04.12 0 0 12437

Mondom, tényleg nem látok bele abba, hogy a Biokontrol kht vagy mi (köszi NP) mennyire hatékonyan ellenőrzi a körülményeket és a védjegy használatát. Nyilván ha nem, akkor itthon is többszöröse lehet az ál-"bio" a valódinak.

Van egy jó nagy kertünk Esztergomban, édesanyám műveli. Évekig kísérletezett a bio termeléssel, mindent elolvasott és felhasznált, ami e témában megjelent. Lett is rengeteg lehullott almánk, kukacos zöldborsónk és sárgarépánk. Végül a család fellázadt, ezért most valami arany középutat talált. Az almánk még mindig hullik, de a többi termény konyhai minőségűre javult.

Előzmény: TTAMAS (12436)
TTAMAS Creative Commons License 2006.04.12 0 0 12436

Valahol olvastam, hogy a Németországban hazai termelésű biotermékként eladott mennyiség többszöröse a bio művelésű területeken előállíthatónak.

 

Úgy látszik, nem csak a magyarokat csábítja az extraprofit lehetősége...

Előzmény: faág(i) (12433)
nagypapi51 Creative Commons License 2006.04.12 0 0 12435
Előzmény: faág(i) (12433)
homerx Creative Commons License 2006.04.12 0 0 12434
meszes talaju bukkos? hat akkor a naszaly! meg a borzsony.
csak tudnam mi az a medvehagyma :( es mire jo ;)
Előzmény: Zolcsi67 (12381)
faág(i) Creative Commons License 2006.04.12 0 0 12433

Megint nagyon OFF-ban vagyunk, de:

 

Azzal együtt, hogy nagyjából egyetértek az itt leírtakkal bio ügyben, egy adalék: bio-tejet csak olyan tehénből lehet fejni az előírás szerint, amelyik legalább 5 éve vegyszermentes legelőn van tartva. A többi előírását nem ismerem, de nyilván megtalálhatóak. Van valamilyen egyesület, aki ezt ellenőrzi is. Pletykaszinten viszont azt is hallottam, hogy az egyesület némileg részrehajlóan osztogatja a pecsétjeit (csak a tagoknak v. valami hasonló volt a vád).

 

Az E számoktól pedig ésszel féljetek. Pl. az E150 a karamell fedőneve, az E260 pedig az eceté. Javaslom, hogy ha valaki nagyon E-szám ellenes, töltse le a listát az internetről (százával lehet hivatkozásokat találni a guglin) és egy-egy élelmiszer adaléklistáját nézze meg. Azután döntsön, hogy vásárol-e mégegyszer ilyet vagy nem. Nagyanyáink lekvárjai és befőttjei szaliciltől álltak el, nem a házi készítésmódtól. Ezzel szemben a mai konzervek jelentős részében nincs tartósítószer (nem a savanyúságokról beszélek!)

 

Tudom, hazabeszélek kicsit, élelmiszeriparos lévén, de ez a téma szerintem egy kicsit fel van fújva (elsősorban a természetgyógyász lobbi üzleti érdekei miatt).

Ezzel együtt nem szeretek futószalagon készült csirkét vásárolni, de nincs másra lehetőségem.

heyderia Creative Commons License 2006.04.12 0 0 12432

Szia Ervin!

Ime egy tudományos írás. Porta.hu :Újabb 35 gombát nyilvánított védetté a Környezetvédelmi tárca. A fajok között szerepelnek a közismert tinóru fajták, valamint a rókagomba is. A rendelkezés a közismert, leggyakoribb gombafajokat nem érinti. Újabb 35 gombát nyilvánított védetté a Környezetvédelmi tárca. A fajok között szerepelnek a közismert tinóru fajták, valamint a rókagomba is. A rendelkezés a közismert, leggyakoribb gombafajokat nem érinti.

Előzmény: ervin1 (12405)
nagypapi51 Creative Commons License 2006.04.12 0 0 12431

De mi lesz a többivel?

Sztem pontosan tudjuk, csak nem merjük kimondani...

 

Maple, jó szemed van, de a javát tényleg ő szedte.

Már nagyon várom a júniust, szamócafelfújt vargányaöntettel...:-))

Előzmény: TTAMAS (12430)
TTAMAS Creative Commons License 2006.04.12 0 0 12430

Személyesen lehet (főleg vidékieknek) normális kajához jutni. Globálisan nem.

A Föld el tud tartani természetközeli körülmények között kb. egymilliárd embert. De mi lesz a többivel?

Előzmény: maplesyrup (12427)
nagypapi51 Creative Commons License 2006.04.12 0 0 12429
Alapvetően a fajtanemesítés is génmanipuláció...
Előzmény: Hegedűs Gábor (12426)
maplesyrup Creative Commons License 2006.04.12 0 0 12428
Ezt Szömi festette.
Előzmény: nagypapi51 (12425)
maplesyrup Creative Commons License 2006.04.12 0 0 12427

Mi a megoldás? Láttok kiutat?   A magukat biogazdaságnak nevező termelők nem tudnak tömegesen termelni, ez nyilvánvaló. Akkor sem, ha az egész agrárium átállna biora. Ez globális probléma, hogyan etessünk 6 milliárd embert egészségesen?

Képtelenség?

 

 

Előzmény: Hegedűs Gábor (12422)
Hegedűs Gábor Creative Commons License 2006.04.12 0 0 12426
TTAMÁS: igazad van, a "fajnemesítést" kihagytam.
Előzmény: TTAMAS (12424)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!