Könnyedebb miként lenne attól, hogy esetleg vacak a dugó? Ha netán gyorsan öregszik, attól a beltartalom még megmarad.
A most bontottban egyébként a dugó elég vacak volt, szinte szétfoszlott kihúzás közben, de ez egyedi baj lehet, eddig ilyet nem tapasztaltam a SAP-palackoknál.
Bár hozzáteszem, nekem a Diam szimpatikusabb, annál nem látok hasonló fizikai problémákat.
Maci_P 2017-es tihanyi kékjéből kaptam homeopátiás mennyiséget, megkóstoltam tízóraira és tényleg rózsaborsos, nagyon finom. Hamarosan nyitok egy kontroll palackot (Szentesi), hogy kiderüljön, megrózsaborsozta-e ő is. :D
Nekem ez meg a tarcali kék izgalmasabbnak tűnik, mint a csóka.
Azt még nem nyitottam ki, most fogom majd az elsőt jövő héten, és megkínálok vele 3 kedves nőt is, már természetesen a páromon kívül (aki szintén kedves).
Tehát ilyen közösségi kóstolásféle lesz a házunkban, remélem, nagy sikerrel.
A Bukolyi Marci PN-ből nem vettem, de két fehéret igen. A 18-as Riesling jóivású és hibátlan, persze nem farnehéz (12%) nálam olyan 5 pontos bor, amit bármikor szívesen innék.
Mivel én nem vagyok akkora nagy sztár mint mondjuk a Demeter Zoli, ezért én értelem szerűen bármikor, bármelyik borunkat egy az egyben cserélem másmilyen borunkra :)
Ragaljáról sokszor blogoltam, nekem az túl korai (tech preview) és/vagy elegáns volt. Abban a stílusban a somlói vándor somlóvásárhely-borszörcsök (ha jól emlékszem) jobban bejött, abból rendeltem is.
Vásárlóként mintha azt látnám, hogy a Tornai nem felfelé tart minőségben.
Persze, lehet, hogy ez annak a megfejtése, hogy a boraik árszintje nem változott szignifikánsan az elmúlt 4-5 évben.
A prémiumokat szoktam venni, többnyire hársat. A 2013-as zseniális volt és überelhetetlen best buy, ehhez képest a '15-ös halványabb, a '17-es még halványabb. Most meg azt olvastam a Művalkeszen, hogy a 2019-es juhfark prémium nagyságrenddel gyengébb a 2017-esnél.
Volt mostanában egy aldis küvéjük is, az már majdnem a gáz kategória.
Az elmúlt évtized során elfogyasztott a Tornai pincészet vagy 5-6 borászt. Hogy ennek mi az oka arról is van sok pletyka a hegyen.Pedig jó területei vannak a Tornainak, jó pincéje van, minden korszerű eszköz adott és a boraik országosan ismertek, elismertek.
A gyakorlati oka az volt, hogy az ügydöntő szavazáson mind a Kreinbacher és a Tornai tartózkodtak. Addig mindketten nagyon hangosan tolták bio-borvidék agendát, de amikor meg kellett volna szavazni, hogy akkor kétezerhuszonix évtől a borvidék ilyen vagy olyan formában organikussá válik akkor hirtelen mindketten kifaroltak. Ennek az okaként sok pletyka forog a hegyen. Van aki szerint a Kreinbacherrel immáron közös bizniszt toló sajátlábán álló és TBRZC irányból jött a pisszentés, hogy engedjék el ezt a témát. Mások szerint a Tornai megszagolta, hogy bizony erre a témára már nem lehet nagy zsetont leakasztani. De ezek mind csak pletykák. A lényeg az az, hogy a két nagy tartózkodott a szavazáskor és így a biót harcosan ellenző termelők szavazatával ez a téma határozatlan időre lekerült a manpirendről.
Annyira, hogy még a régóta csiszolgatott és vitatott borvidéki termékleírások ráncfelvarrása is elmaradt. Pedig abban alapvetően sikerült konszenzusig elvinni a dolgot. A lényegi kérdésekben, hogy legyen a borvidék neve Somló és nem Nagy-Somló és lehessen használni a Somlói kifejezést az alap borvidéki OEM kategóriában is nem volt vita. Sőt, még a magasabb OEM kategóriát illetőleg is megvolt a konszenzus, hogy az egy alapvetően száraz helyi fajtából (juhfar, furmint, hárs és olasz) készült bor legye. De sajnos amióta a Baráth Sanyi a választmány elnöke azóta semmi érdemi nem történik.
Végül nem tudtam meg, hogy milyen, nem kóstoltam tiszta szájjal, értelmezhető mennyiségben.
Veszek majd még, ha látom valahol.
Csillának tetszett, a főzés meg nem jelent semmit, mivel ha csak 1-2 deci kell, nem nyit a főzőborból (Danubiana sauvignon-chardonnay), hanem az aktuális nyitott palackból tölt.
Egyszer elfőzött egy fél palackot egy klasszis osztrák rajnaiból, az nem esett jól nekem. :)
Tokaj Hétszőlő Hárs, 2016 - egy nagyon szép, egyensúlyos, komplex bor. Nagyjából a csúcsán lehet, talán egy kis túlérettség van benne, esetleg több körös szüret lehetett. Ebből vennék pár üveggel - elvben 5e alatt volt korábban.
Pálffy Mál talán 18 Szentesi Tarcali kék 2017 - sajnos hamarabb elfogyott, mint hogy komoly leírást keríthettem volna belőle, sokan voltunk rá - de ami biztos, hogy nagyon szép tétel, aki teheti, kóstolja, közepesen testes vörös. Tihanyi kék - saját, 2017, - Zoli, szedd elő, amit adtam, szerintem nagyon szép állapotban van, rózsaborsos, silleres (2 hét héjon erjesztés), azt hiszem, ez a fajta sokra hivatott, sajnos nekem a területem nem a legjobb, így ritkán ad jó termést, de már dolgozom rajta egy megfelelő alannyal.
Ha már saját, kinyitottam egy 19-es szűretlen derítetlen Solarist. Palackban (pincében tartott) kiválás nincs (de van olyan palack, amiben volt egy kis üledék) - erősen megkérőjelezi számomra a derítés-szűrés hasznosságát bizonyos esetekben, valami eszméletlen mennyiségű íz és aroma eltűnik a borból... (mondjuk ez persze nem újdonság, csak érdekes, ha orrba ver néha...) Kislaki Jánoshegyi Kékfrankos 2017 - nyitásakor illat szép, ízben nem kiemlekdő, de jó, pár óra után az ízek összetettebbek Homola Kékfrankos 2017 Illatban kicsit többet mutat mind a Kislaki, ízben hasonlóak, mindegyiket jó inni. Csobánci BorManufaktrúra, Tóth Bálint, Szkíta 2017 - Kékfrankos - Pinot Noir házasítás. Kezdetben nem volt kiemelkedő, de 1-2 óra után szép, kerek tétel, fiatal, így a másik palackot pihentetjük. Bukolyi Marcell Pinot Noir 2018 - nyitáskor nem tudtuk hova tenni, leginkább kiöntés érett, de erősek voltunk, aztán összeszedte magát, érdekes anyag, szépen kerekedik, itta ezt már valaki?