Keresés

Részletes keresés

Hepci Creative Commons License 2020.11.02 0 0 81732

Könnyedebb miként lenne attól, hogy esetleg vacak a dugó? Ha netán gyorsan öregszik, attól a beltartalom még megmarad.

A most bontottban egyébként a dugó elég vacak volt, szinte szétfoszlott kihúzás közben, de ez egyedi baj lehet, eddig ilyet nem tapasztaltam a SAP-palackoknál.

Bár hozzáteszem, nekem a Diam szimpatikusabb, annál nem látok hasonló fizikai problémákat.

Előzmény: naivkezdo (81731)
naivkezdo Creative Commons License 2020.11.02 0 0 81731

Na ez az, ezt találtam én is érdekesnek, hogy könnyedebb lett.

 

Lehet aggódni a dugók miatt?

Előzmény: Hepci (81730)
Hepci Creative Commons License 2020.11.02 0 0 81730

Éppen vizsgálom... ez a Kükép nem brutálisan farnehéz, hanem éppen olyan, amit szeretek.

Érdekes módon (túl) fiatalnak se érzem, már most is nagyon jó inni, és feltehetőleg jó lesz 2025-ben is, csak akkor már nem lesz. :)

Előzmény: naivkezdo (81720)
kifli Creative Commons License 2020.11.02 0 0 81729

Elfelejtettem;)

Előzmény: BZoltan (81728)
BZoltan Creative Commons License 2020.11.02 0 0 81728

A tüskevári polgi borászata és a tüskevári kocsmába termelik a boraikat. A boraikról értelem szerűen én itt nem nyilatkozhatok.

 

Honnan hallottál róluk?

Előzmény: kifli (81727)
kifli Creative Commons License 2020.11.02 0 0 81727

Minden:)

Előzmény: BZoltan (81726)
BZoltan Creative Commons License 2020.11.02 0 0 81726

Persze, hogy tudok róluk. Mi érdekel?

Előzmény: kifli (81725)
kifli Creative Commons License 2020.11.02 0 0 81725

Zoli, tudsz/hallottál errről a somlói pincéről valamit?

 

https://www.facebook.com/molnarpinceszet/

Előzmény: BZoltan (81718)
naivkezdo Creative Commons License 2020.11.02 0 0 81724

Nekem nem rémlik ilyesmi tihanyi kékből, de lehet nem figyeltem erre. 

Előzmény: Hepci (81723)
Hepci Creative Commons License 2020.11.02 0 0 81723

Maci_P 2017-es tihanyi kékjéből kaptam homeopátiás mennyiséget, megkóstoltam tízóraira és tényleg rózsaborsos, nagyon finom. Hamarosan nyitok egy kontroll palackot (Szentesi), hogy kiderüljön, megrózsaborsozta-e ő is. :D

Nekem ez meg a tarcali kék izgalmasabbnak tűnik, mint a csóka.

Hepci Creative Commons License 2020.11.01 0 0 81722

Azt még nem nyitottam ki, most fogom majd az elsőt jövő héten, és megkínálok vele 3 kedves nőt is, már természetesen a páromon kívül (aki szintén kedves).

Tehát ilyen közösségi kóstolásféle lesz a házunkban, remélem, nagy sikerrel.

Előzmény: naivkezdo (81720)
Hepci Creative Commons License 2020.11.01 0 1 81721

Nézd, bár bizonyos aspektusból nézve 1 faszkalapnak tűnsz, de ebben teljesen biztos voltam. :)

 

Tehát megkóstolom mostanában, aztán majd tavasszal is, és ha akkor még mindig nem nagyon tetszik, leboltoljuk valami másra.

Előzmény: BZoltan (81718)
naivkezdo Creative Commons License 2020.11.01 0 0 81720

Küképet mikor nézted?

Mert mi most, sokkal könnyedebbnek tűnik, mint régebben!

Mármint olyan értelemben, ami talán neked jó hír.

De még mindig magasan a legjobb.

Előzmény: Hepci (81717)
lazaridi Creative Commons License 2020.11.01 0 0 81719

A Bukolyi Marci PN-ből nem vettem, de két fehéret igen. A 18-as Riesling jóivású és hibátlan, persze nem farnehéz (12%) nálam olyan 5 pontos bor, amit bármikor szívesen innék.

Előzmény: Maci_P (81707)
BZoltan Creative Commons License 2020.11.01 0 0 81718

Mivel én nem vagyok akkora nagy sztár mint mondjuk a Demeter Zoli, ezért én értelem szerűen bármikor, bármelyik borunkat egy az egyben cserélem másmilyen borunkra :)

Előzmény: Hepci (81715)
Hepci Creative Commons License 2020.11.01 0 0 81717

Esetleg párosával összeöntöm őket: 1 Kükép + 1 Ragalja. :)

Azért kíváncsi vagyok, hamarosan nyitok egyet megint.

 

A normál juhfark (2018) is "elegánsodott" kicsit, már nem olyan direkt gyümölcsös, mint nyár elején.

Előzmény: naivkezdo (81716)
naivkezdo Creative Commons License 2020.11.01 0 0 81716

Ragaljáról sokszor blogoltam, nekem az túl korai (tech preview) és/vagy elegáns volt. Abban a stílusban a somlói vándor somlóvásárhely-borszörcsök (ha jól emlékszem) jobban bejött, abból rendeltem is.

A kükép az ver mindent nálam.

Előzmény: Hepci (81715)
Hepci Creative Commons License 2020.11.01 0 0 81715

A Ragalját kóstoltad? Abból még nyáron nyitottam egyet borbuzi társaságban, akkor nem dobta fel a hangulatot.

Vettünk 2 kartont Balázzsal... ha továbbra sem ízlik, majd egy darabig azzal főzünk. :DDD

Előzmény: naivkezdo (81714)
naivkezdo Creative Commons License 2020.11.01 0 0 81714

Ma ránézünk SAP küképre, olaszra újra, remélem azért amikor nem figyelek nem főznek belőle:D

Előzmény: Hepci (81713)
Hepci Creative Commons License 2020.11.01 0 0 81713

Igazi arisztokrata nő: wachaui smaragddal főz. :)

Előzmény: naivkezdo (81709)
Hepci Creative Commons License 2020.11.01 0 0 81712

Vásárlóként mintha azt látnám, hogy a Tornai nem felfelé tart minőségben.

Persze, lehet, hogy ez annak a megfejtése, hogy a boraik árszintje nem változott szignifikánsan az elmúlt 4-5 évben.

A prémiumokat szoktam venni, többnyire hársat. A 2013-as zseniális volt és überelhetetlen best buy, ehhez képest a '15-ös halványabb, a '17-es még halványabb. Most meg azt olvastam a Művalkeszen, hogy a 2019-es juhfark prémium nagyságrenddel gyengébb a 2017-esnél.

Volt mostanában egy aldis küvéjük is, az már majdnem a gáz kategória.

Előzmény: BZoltan (81711)
BZoltan Creative Commons License 2020.11.01 0 0 81711

Az elmúlt évtized során elfogyasztott a Tornai pincészet vagy 5-6 borászt.  Hogy ennek mi az oka arról is van sok pletyka a hegyen.Pedig jó területei vannak a Tornainak, jó pincéje van, minden korszerű eszköz adott és a boraik országosan ismertek, elismertek.

Előzmény: ShiDeci (81704)
BZoltan Creative Commons License 2020.11.01 0 0 81710

A gyakorlati oka az volt, hogy az ügydöntő szavazáson mind a Kreinbacher és a Tornai tartózkodtak. Addig mindketten nagyon hangosan tolták  bio-borvidék agendát, de amikor meg kellett volna szavazni, hogy akkor kétezerhuszonix évtől a borvidék ilyen vagy olyan formában organikussá válik akkor hirtelen mindketten kifaroltak. Ennek az okaként sok pletyka forog a hegyen. Van aki szerint a Kreinbacherrel immáron közös bizniszt toló sajátlábán álló és TBRZC irányból jött a pisszentés, hogy engedjék el ezt a témát. Mások szerint a Tornai megszagolta, hogy bizony erre a témára már nem lehet nagy zsetont leakasztani. De ezek mind csak pletykák. A lényeg az az, hogy a két nagy tartózkodott a szavazáskor és így a biót harcosan ellenző termelők szavazatával ez a téma határozatlan időre lekerült a manpirendről.

Annyira, hogy még a régóta csiszolgatott és vitatott borvidéki termékleírások ráncfelvarrása is elmaradt. Pedig abban alapvetően sikerült konszenzusig elvinni a dolgot. A lényegi kérdésekben, hogy legyen a borvidék neve Somló és nem Nagy-Somló és lehessen használni a Somlói kifejezést az alap borvidéki OEM kategóriában is nem volt vita. Sőt, még a magasabb OEM kategóriát illetőleg is  megvolt a konszenzus, hogy az egy alapvetően száraz helyi fajtából (juhfar, furmint, hárs és olasz) készült bor  legye.  De sajnos amióta a Baráth Sanyi a választmány elnöke azóta semmi érdemi nem történik.

Előzmény: shiraz2 (81702)
naivkezdo Creative Commons License 2020.11.01 0 0 81709

Az jó lehetett:DD

Előzmény: Hepci (81708)
Hepci Creative Commons License 2020.11.01 0 0 81708

Végül nem tudtam meg, hogy milyen, nem kóstoltam tiszta szájjal, értelmezhető mennyiségben.

Veszek majd még, ha látom valahol.

Csillának tetszett, a főzés meg nem jelent semmit, mivel ha csak 1-2 deci kell, nem nyit a főzőborból (Danubiana sauvignon-chardonnay), hanem az aktuális nyitott palackból tölt.

Egyszer elfőzött egy fél palackot egy klasszis osztrák rajnaiból, az nem esett jól nekem. :)

Előzmény: naivkezdo (81706)
Maci_P Creative Commons License 2020.10.31 0 0 81707

Egy kis körkép 2 napról (1. nap fehér, 2. vörös):

Tokaj Hétszőlő Hárs, 2016 - egy nagyon szép, egyensúlyos, komplex bor. Nagyjából a csúcsán lehet, talán egy kis túlérettség van benne, esetleg több körös szüret lehetett. Ebből vennék pár üveggel - elvben 5e alatt volt korábban.

Pálffy Mál talán 18
Szentesi Tarcali kék 2017 - sajnos hamarabb elfogyott, mint hogy komoly leírást keríthettem volna belőle, sokan voltunk rá - de ami biztos, hogy nagyon szép tétel, aki teheti, kóstolja, közepesen testes vörös.
Tihanyi kék - saját, 2017, - Zoli, szedd elő, amit adtam, szerintem nagyon szép állapotban van, rózsaborsos, silleres (2 hét héjon erjesztés), azt hiszem, ez a fajta sokra hivatott, sajnos nekem a területem nem a legjobb, így ritkán ad jó termést, de már dolgozom rajta egy megfelelő alannyal.

Ha már saját, kinyitottam egy 19-es szűretlen derítetlen Solarist. Palackban (pincében tartott) kiválás nincs (de van olyan palack, amiben volt egy kis üledék) - erősen megkérőjelezi számomra a derítés-szűrés hasznosságát bizonyos esetekben, valami eszméletlen mennyiségű íz és aroma eltűnik a borból... (mondjuk ez persze nem újdonság, csak érdekes, ha orrba ver néha...)
Kislaki Jánoshegyi Kékfrankos 2017 - nyitásakor illat szép, ízben nem kiemlekdő, de jó, pár óra után az ízek összetettebbek
Homola Kékfrankos 2017 Illatban kicsit többet mutat mind a Kislaki, ízben hasonlóak, mindegyiket jó inni.
Csobánci BorManufaktrúra, Tóth Bálint, Szkíta 2017 - Kékfrankos - Pinot Noir házasítás. Kezdetben nem volt kiemelkedő, de 1-2 óra után szép, kerek tétel, fiatal, így a másik palackot pihentetjük.
Bukolyi Marcell Pinot Noir 2018 - nyitáskor nem tudtuk hova tenni, leginkább kiöntés érett, de erősek voltunk, aztán összeszedte magát, érdekes anyag, szépen kerekedik, itta ezt már valaki?

 

naivkezdo Creative Commons License 2020.10.31 0 0 81706

Sajnálom, de ha jól vettem le, annyira nem hatott meg.

Csillának azért csak tetszett, ha elfogyott. Vagy kényszerfőzés volt? :D

Előzmény: Hepci (81697)
naivkezdo Creative Commons License 2020.10.31 0 0 81705

Úgy úgy, wannabe.

Előzmény: Hepci (81691)
ShiDeci Creative Commons License 2020.10.31 0 0 81704
Előzmény: BZoltan (81701)
menut Creative Commons License 2020.10.31 0 0 81703

A Kristinus leginkább egy fesztiválbor. Olyan is.

Előzmény: kreilw (81690)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!