Nem sokára meglátom mi is volt a hétvégi tekercs eredménye. Tehát akkor 44-3 lerekeszelve :) Köszönöm szépen. És star trails (vagy más hosszú záridős) fotókhoz milyen széles látószögű, lehetőleg olcsó M42-es objektívet tudtok?
Ne ez is fontos, hogy tudd rekeszelni is az ojjektivet, pláne makróban, mint irta is monyesz kolléga. f8 a minimum amire le kell hogy éles is legyen valami.
Így van, köszönöm szépen, azt hittem nem érthetően mondtam el, de ezek szerint mégis. :) Tehát mégegyszer: a lent említett 4 objektívből szeretnék megtartani egyet, mai a főként makró képekhez a legideálisabb.
Nem keresgélek én obik között, ezek vannak, ezekből kell választanom. Tevezek egy minél szélesebb látószögű obit venni, vagy cserélnem valamelyikre, amivel majd star trails-eket akarok csinálni, de az már más ..
Hétvégén előttem egy tekercset, Zenit 12S géphez használtam, tudjátok ami a FS12-es készletben van. Van egy olyan készletem is, azzal a legendás 300-as TAÍRral is csináltam képeket, ha akarjátok majd feltöltöm vagy valami, csak megmutatni mit tud. :)
Csináltam makró közgyűrűsorral a 6-os Heliossal is képeket (akkor azt mondták minél nagyobb számú annál jobb a rajzolata, ezért azt használtam) aztán mivel a közgyűrű miatt nem tudtam szűkebb rekeszt használni, ezért csináltam képeket a 3-assal is. 8-ig nem hiszem, hogy szűkítettem, olyan 4-5.6 között használtam.
Még a mai nap megkapom a beszkenelt negatívokat, a jobbakat ha akarjátok akkor majd megmutatom.
Ugyanis a nagy fényerő fog kelleni, mert manuálisan fogod állítani az élességet a keresőkép alapján. Ugyanakkor makrónál igen kicsi a mélységélesség, tehát rekeszelni kell, ami általában f8-at jelent, a legtöbb obi felbontása ezen rekesz környékén optimális.
Maklrónál az elmosás egy fontos dolog, mert a homogén háttér az igazi.
Én a Helios 44-3-at mondanám, mert könnyű kezelni preset jellege miatt,az élessége jó (a 44M-6-éval azonosnak találtam).
Makrónál fontos a munkatáv! Lehet hogy neked nem is 50-es obik között kell keresgélni...
Haverom nekem is kikérte még mikor DSLR-je lett egy fotóról a véleményemet. Mondom szerintem gáz popup vakuval megvakuzni a virágot, beltér sem tul jó, a fekete háttér kifejezetten demoralizáló, vannak kiégett részek is, át kéne komponálni is a képet, de annak már minde. Ellenben élesnek éles.
A fenti választ jött. Mondom ok. Azóta nem kéri ki a tanácsom, de biztos profi lett, azért nem kéri ki.
Nekem nagyon tetszik a c-mountos obik rajza. Igazán érdekes és egyediek. 35/50mm még tök jól használható.
Aztán jönnek a TÉNYLEG elcseszett képek indoklásai: nekem így tetszik. És kész.
Haver most valami biztonsági kamera cuccát hegesztette rá a gépre. Érdekes képe van és vártakkal ellentétben nem szar. Bele is trafáltam, mikor keresgettem: