Keresés

Részletes keresés

homerx Creative Commons License 2006.04.13 0 0 12518
itt mar tobbektol is hallottam, h nem szedik le, illetve nem hasznaljak a kg tonkjet. miert? nem finom?
Előzmény: lilapereszke (12494)
szabokucsma Creative Commons License 2006.04.13 0 0 12517

Szóval, van valakinek szikes talajon tapasztalata kucsmagomba ügyben?

 

 A pusztai kucsmagomba, a legjobb szík jelző, tavaly ilyenkor már volt.

 

 

Eladtam a gombámat amit tegnap találtam, de volt ám történette.......

Előzmény: fityoerika (12514)
bagusz Creative Commons License 2006.04.13 0 0 12516
szia bd, a cimem hypogea(kukac)yahoo.com
Előzmény: bd (12515)
bd Creative Commons License 2006.04.13 0 0 12515

Bagusz, az egyik leányom környezeti terhelhetőséggel foglalkozik. Nagyon érdekelné az általad írt sveici vizsgálat. Mi az emil-címed, hogy kérdezhessen? az övé bebr@axelero.hu

 

fityoerika Creative Commons License 2006.04.13 0 0 12514

Sziasztok!

 

Gratulálok mindenkinek a kucsmákhoz, főleg Szabókucsmanak:)))))!

 

Szóval, van valakinek szikes talajon tapasztalata kucsmagomba ügyben???? Szikes talaj, ott már napok óta esik az eső, és elég hideg van! Nyárfásban szerintetek van esély keresni???

Ja, és esetleg Kecskemét környékén pontosabban hol? Arra fogunk vissza jönni a 44-esen egy darabig, és ott is szívesen próbálkoznánk valahol (Lakitelek környéke pl???)

 

Durittle Creative Commons License 2006.04.13 0 0 12513
Hahó Szeged környékiek!Tudtok nekem mondani néhány helyet, ahol lehet kucsma gomba?A hét végén lehet ,h megyek és még én sem találtam soha.
Előzmény: Műhód (12508)
Kardemumma Creative Commons License 2006.04.12 0 0 12512
Jó ötletek, köszi! Ez a nokedlis kissé bizarrnak tűnik, de feltétlenül kipróbálom, majd beszámolok.
Előzmény: hapci03 (12499)
ervin1 Creative Commons License 2006.04.12 0 0 12511
-kimentem a konyhába: megszagoltam:) tényleg igazad van:))
Előzmény: TTAMAS (12509)
Shroomer Creative Commons License 2006.04.12 0 0 12510
Na, ez full off topic, de erről órák hosszat tudnék mesélni, ha érdekelne bárkit is. Részben igaz a fajtakérdés, pl. a mediterrán szamócafajták valóban a jó szállíthatóságra és piacos kinézetűre vannak nemesítve, így a spanyol szamócát csúzliba töltve medveölő fegyvert kapunk. Sok termék esetében viszont inkább a termesztéstechnológia a "probléma" kulcsa. Pl. az említett holland paradicsom nem (elsősorban) azért seízű és kemény, mert rossz a fajta, hanem azért mert zöld-narancssárga átmenet között szedik le - így részint a növény nem pazarolja erőforrásait a generatív szervek nevelgetésére így 1 nm-ről nem 12 kg-ot, hanem 52-őt szednek egy tenyészidőszak alatt, részint gyönyörű szép, amikor kirakják 1 hét múlva Stockholm, Edinburgh, vagy Csévharaszt zöldségeseinek polcain. Szóval ugyanazt a fajtát otthon felnevelve marha finom paradicsomot lehet szüretelni, szimplán ki kell várni, amíg megérik. A magyar paradicsom ugyanazoknak a (holland) vetőmegcégeknek ugyanazon fajtáiból készül, csak itt szerencsére (részben a szaktudás hiánya miatt is) kisebb termésmennyiség - jobb minőség alapon megy még a biznic. 
Előzmény: TTAMAS (12424)
TTAMAS Creative Commons License 2006.04.12 0 0 12509
A szárított vargánya pl. kellemes illatú.
Előzmény: ervin1 (12505)
Műhód Creative Commons License 2006.04.12 0 0 12508

A mienk nem biztos Bio?

Itt szedtük:

 

 

 

 

Előzmény: nagypapi51 (12425)
ervin1 Creative Commons License 2006.04.12 0 0 12507
:)
A harmadik szintről megfeledkeztél.
3.: akik még sosem ettek, csak csorog a nyáluk látván ezeket a fotókat és olvasva a recepteket.
Előzmény: IWAS (12504)
heyderia Creative Commons License 2006.04.12 0 0 12506
Bocs, hogy közbekotyogok, de én mindenképpen megcserélném a fattyút és a pusztait ízüket tekintve.
Előzmény: IWAS (12504)
ervin1 Creative Commons License 2006.04.12 0 0 12505
? mert a többi gombapornak jó a szaga?
(pl: szürke tölcsér?)
Előzmény: TTAMAS (12503)
IWAS Creative Commons License 2006.04.12 0 0 12504

Kedves Tigrincs!

 

Kucsmagombák felhasználásával finom vajkrémet, májpástétomot stb. lehet készíteni. Ha mindenképpen savanyú gombát szeretnél alkotni, várj néhány hetet, és májusi pereszkéből tudsz majd. Ha nagyon sürgős, akkor vegyél fiatal termesztett csiperkéket.

 

Üdv:

IWAS

 

PS. Egyébként a kucsmagombák két "ízszinten" mozognak. 1. szint: ízletes, hegyes, pusztai. 2. szint: cseh, fattyú.

Előzmény: Tigrincs_007 (12467)
TTAMAS Creative Commons License 2006.04.12 0 0 12503

Ja, az embereim még most pakolják a pótos IFÁ-t. :))

 

A trombitának a színe az egyetlen hátránya, én is szívesen használom. (Bár szárazon nem igazán bizalomgerjesztő a szaga...)

Előzmény: ervin1 (12502)
ervin1 Creative Commons License 2006.04.12 0 0 12502
de vajon hol vannak a többiek? még nem értek haza a gombaszedésből?????
ervin1 Creative Commons License 2006.04.12 0 0 12501
A sötét trombitagomba csak egy kissé negdarálva(nem porrá) nagyon jó a rízshez is. Speciel a hagymát először üvegesnél jobban megfuttatom, összekeverem a gombaőrleménnyel és beleöntöm rízs főző levébe (nem zacskós rízs: hagyományos)
Nos, ez is elég csúnya fekete amikor kész, de nagyon jó!:)
Előzmény: hapci03 (12499)
Shroomer Creative Commons License 2006.04.12 0 0 12500

Ott kint még én is rézsiklónak hívtam, de itthon már inkább erdei siklóra tippeltem, a neten utánaolvasgatva. Bár a rézsikló előbb jön elő és kisebb is (olyasmi méret, mint ezek), viszont az Alföldön nem gyakori. Herpetológus még nem voltam, úgyhogy ha blöffölsz sem merek ellenkezni :)

Előzmény: otouto (12479)
hapci03 Creative Commons License 2006.04.12 0 0 12499
Hali,
sötét trombitát próbáld ki porrá őrölve nokedli tésztájába keverve... csúnya és igen finom...

vagy amikor párolt rizst csinálsz, tegyél hozzá egy-két evőkanálnyi őrleményt :)
olyan színe lesz, mint a tintahal-rizottónak, csak nagyságrendekkel jobb az íze :)))
Előzmény: Kardemumma (12447)
beetee Creative Commons License 2006.04.12 0 0 12498
Ezen a helyen nem jártunk. Emlékszem. :))))
Előzmény: szabokucsma (12464)
ervin1 Creative Commons License 2006.04.12 0 0 12497
na most azután jól meg vagyunk vígasztalva:)
Előzmény: szabokucsma (12496)
szabokucsma Creative Commons License 2006.04.12 0 0 12496

 

 

Halihó...!

 

 Itt vagyok, voltam még gombázni, sikerült 2kg szedni a délelőttihez.

 

Már tudom, hogy miért nem találtunk gombát szombaton....

  Mert nem volt vellünk a kutya.

 

 

 

ervin1 Creative Commons License 2006.04.12 0 0 12495
az enyém igen: kekesiervin@axelero.hu

várom az ibfót a gombavadászat helyéről és idejéről.


üdv: ervin1
Előzmény: Ondi (12493)
lilapereszke Creative Commons License 2006.04.12 0 0 12494

Sziasztok!

 

25 dkg cseh kucsmagombából salátát készítettem (csak ennyit sikerült lelni tegnap este 7 órakor ). Nagyon finom, ajánlom mindenkinek.

 

Hozzávalók: 25 dkg cseh kucsmagomba, 1 kígyóuborka, 1 csokor zöldhagyma zöld szárával együtt, 2 dl majonéz, 1 dl tejföl, 1 dl ketchup (vagy házilag fûszerezett sûrû paradicsommártás), 4 evõkanál olaj, 2 evõkanál vörösbor, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors, teáskanálnyi só, csipetnyi porcukor.
A gomba süvegét megmosom alaposan és egészben hagyom. (A tönköt én sem használom.)   Az olajat serpenőben felforrósítom és a gombát ráteszem. A sóval meghintem, rászórom a borsot is, majd befedve, a saját levében puhára párolom, ezután pedig zsírjára sütöm. Ekkor teszem bele a megtisztított és karikákra vágott zöldhagymát, és azzal is pirítom egy percig. Hagyom, hogy kihűljön. Az uborkát kockára vágom. Elkészítem a saláta mártását: a majonézt simára keverem a tejföllel, a ketchuppal és a vörösborral, majd belekeverem a nagyon finomra metélt petrezselyemzöldet és a zúzott fokhagymát. Sóval, fûszerezem. A mártásba belekeverem a párolt gombát és a nyers uborkakockákat. Az egészet alaposan összekeverem. Befedem és a hûtõszekrényben két órán keresztül érlelem.

A tippet a NET-ről szedtem le régebben, de egy kicsit átvariáltam.

Ha valakit érdekel az eredeti recept és más saláta is  megtalálhatja itt.

Üdv: LP

(A medvehagyma levelét érdemes szárítani is, utána összemorzsolva fűszerezni lehet vele. Sötét helyiségben kell szárítani, mert különben kifakul, és sárga lesz a szárított levél. )

Ondi Creative Commons License 2006.04.12 0 0 12493
...az autlokom NEM működik...
Előzmény: Ondi (12487)
Zolcsi67 Creative Commons License 2006.04.12 0 0 12492

Pontosan: a gyöngyvirág később bújik ki és nincs hagymaszaga :-)

ON

Előzmény: ricso3 (12491)
ricso3 Creative Commons License 2006.04.12 0 0 12491
Igen,a gyöngyvirággal keverhető.Sőt itt a Bakonyban,sokszor egymás mellett az élőhelye,de most a gyöngyvirágnak még híre-hamva sincs,míg a medvehagyma teljes levélzettel pompázik.Úgyhogy most még egy laikus is nyugodtan szedheti.
Előzmény: Gombaaaaa (12490)
Gombaaaaa Creative Commons License 2006.04.12 0 0 12490
Az biztos, hogy nem a gyöngyvirággal keverték össze (akikről én írtam), szerencsére nem is haltak bele, de megtanulták a leckét. Megkérdezem, hogy pontosan mit ettek.
Előzmény: Törölt nick (12489)
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.12 0 0 12489
a gyöngyvirággal szokták összekeverni. és bele is szoktak egy kicsit halni.
Előzmény: Gombaaaaa (12481)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!