Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Bagusz, az egyik leányom környezeti terhelhetőséggel foglalkozik. Nagyon érdekelné az általad írt sveici vizsgálat. Mi az emil-címed, hogy kérdezhessen? az övé bebr@axelero.hu
Gratulálok mindenkinek a kucsmákhoz, főleg Szabókucsmanak:)))))!
Szóval, van valakinek szikes talajon tapasztalata kucsmagomba ügyben???? Szikes talaj, ott már napok óta esik az eső, és elég hideg van! Nyárfásban szerintetek van esély keresni???
Ja, és esetleg Kecskemét környékén pontosabban hol? Arra fogunk vissza jönni a 44-esen egy darabig, és ott is szívesen próbálkoznánk valahol (Lakitelek környéke pl???)
Na, ez full off topic, de erről órák hosszat tudnék mesélni, ha érdekelne bárkit is. Részben igaz a fajtakérdés, pl. a mediterrán szamócafajták valóban a jó szállíthatóságra és piacos kinézetűre vannak nemesítve, így a spanyol szamócát csúzliba töltve medveölő fegyvert kapunk. Sok termék esetében viszont inkább a termesztéstechnológia a "probléma" kulcsa. Pl. az említett holland paradicsom nem (elsősorban) azért seízű és kemény, mert rossz a fajta, hanem azért mert zöld-narancssárga átmenet között szedik le - így részint a növény nem pazarolja erőforrásait a generatív szervek nevelgetésére így 1 nm-ről nem 12 kg-ot, hanem 52-őt szednek egy tenyészidőszak alatt, részint gyönyörű szép, amikor kirakják 1 hét múlva Stockholm, Edinburgh, vagy Csévharaszt zöldségeseinek polcain. Szóval ugyanazt a fajtát otthon felnevelve marha finom paradicsomot lehet szüretelni, szimplán ki kell várni, amíg megérik. A magyar paradicsom ugyanazoknak a (holland) vetőmegcégeknek ugyanazon fajtáiból készül, csak itt szerencsére (részben a szaktudás hiánya miatt is) kisebb termésmennyiség - jobb minőség alapon megy még a biznic.
Kucsmagombák felhasználásával finom vajkrémet, májpástétomot stb. lehet készíteni. Ha mindenképpen savanyú gombát szeretnél alkotni, várj néhány hetet, és májusi pereszkéből tudsz majd. Ha nagyon sürgős, akkor vegyél fiatal termesztett csiperkéket.
Üdv:
IWAS
PS. Egyébként a kucsmagombák két "ízszinten" mozognak. 1. szint: ízletes, hegyes, pusztai. 2. szint: cseh, fattyú.
A sötét trombitagomba csak egy kissé negdarálva(nem porrá) nagyon jó a rízshez is. Speciel a hagymát először üvegesnél jobban megfuttatom, összekeverem a gombaőrleménnyel és beleöntöm rízs főző levébe (nem zacskós rízs: hagyományos) Nos, ez is elég csúnya fekete amikor kész, de nagyon jó!:)
Ott kint még én is rézsiklónak hívtam, de itthon már inkább erdei siklóra tippeltem, a neten utánaolvasgatva. Bár a rézsikló előbb jön elő és kisebb is (olyasmi méret, mint ezek), viszont az Alföldön nem gyakori. Herpetológus még nem voltam, úgyhogy ha blöffölsz sem merek ellenkezni :)
Hali, sötét trombitát próbáld ki porrá őrölve nokedli tésztájába keverve... csúnya és igen finom...
vagy amikor párolt rizst csinálsz, tegyél hozzá egy-két evőkanálnyi őrleményt :) olyan színe lesz, mint a tintahal-rizottónak, csak nagyságrendekkel jobb az íze :)))
25 dkg cseh kucsmagombából salátát készítettem (csak ennyit sikerült lelni tegnap este 7 órakor ). Nagyon finom, ajánlom mindenkinek.
Hozzávalók: 25 dkg cseh kucsmagomba, 1 kígyóuborka, 1 csokor zöldhagyma zöld szárával együtt, 2 dl majonéz, 1 dl tejföl, 1 dl ketchup (vagy házilag fûszerezett sûrû paradicsommártás), 4 evõkanál olaj, 2 evõkanál vörösbor, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors, teáskanálnyi só, csipetnyi porcukor. A gomba süvegét megmosom alaposan és egészben hagyom. (A tönköt én sem használom.) Az olajat serpenőben felforrósítom és a gombát ráteszem. A sóval meghintem, rászórom a borsot is, majd befedve, a saját levében puhára párolom, ezután pedig zsírjára sütöm. Ekkor teszem bele a megtisztított és karikákra vágott zöldhagymát, és azzal is pirítom egy percig. Hagyom, hogy kihűljön. Az uborkát kockára vágom. Elkészítem a saláta mártását: a majonézt simára keverem a tejföllel, a ketchuppal és a vörösborral, majd belekeverem a nagyon finomra metélt petrezselyemzöldet és a zúzott fokhagymát. Sóval, fûszerezem. A mártásba belekeverem a párolt gombát és a nyers uborkakockákat. Az egészet alaposan összekeverem. Befedem és a hûtõszekrényben két órán keresztül érlelem.
A tippet a NET-ről szedtem le régebben, de egy kicsit átvariáltam.
Ha valakit érdekel az eredeti recept és más saláta is megtalálhatja itt.
Üdv: LP
(A medvehagyma levelét érdemes szárítani is, utána összemorzsolva fűszerezni lehet vele. Sötét helyiségben kell szárítani, mert különben kifakul, és sárga lesz a szárított levél. )
Igen,a gyöngyvirággal keverhető.Sőt itt a Bakonyban,sokszor egymás mellett az élőhelye,de most a gyöngyvirágnak még híre-hamva sincs,míg a medvehagyma teljes levélzettel pompázik.Úgyhogy most még egy laikus is nyugodtan szedheti.
Az biztos, hogy nem a gyöngyvirággal keverték össze (akikről én írtam), szerencsére nem is haltak bele, de megtanulták a leckét. Megkérdezem, hogy pontosan mit ettek.