Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Én ugyan még soha nem vettem.Magamnak szedem,viszont jó tudni,hogy milyen drága lesz a holnapi vacsora főszereplője.Már csak az egyebeket,mint sonka,szalonna,hagyma,fűszerek,stb. kell megvennem.
Meg a Gerecse.. Holnap lesz a Gerecse-50 teljesítménytúra, ott minden évben átmegyünk egy olyan szakaszon, ahol kilómétereken át vastagon tele van vele az erdő, igen erős illat van ám arrafelé..
Csak ugye nem mindegy, hogy venni akarod, vagy eladni. Hogy a szezon elején, vagy közepén vagy. Meg persze, hogy ízletes, vagy cseh az a kucsmagomba...
Magyarországon gyűjtött 1 kg-os kiszerelésben kapható nagyon ízletes erdei gomba.
Felhasználási javaslat: Sokféle gombás és vegetáriánus étel, levesek elkészítéséhez, húsok, vadhúsok mellé ajánljuk, de a legfinomabb töltve.
Termék ára és kiszerelési egysége
3000 Ft/1 kg
Jó hogy látlak, most válaszolt az euvonal disznó ügyben, igazad volt, nem tudom hol hallottam amit állítottam:
Tisztelt Cím! Az Ön által feltett kérdésre: vendéglói moslékot csak hústermelésre/eladásra szánt állattal nem szabad etetni, vagy én, az egy szem malackámnak, - amiből a húsvéti sonkám lesz - sem adhatom? kategorikus a tiltás?
Az alábbiakban küldjük válaszunkat: A klasszikus sertéspestis elleni védekezésről szóló 75/2002. (VIII. 16.) FVM rendelet 28. § első bekezdése írja elő, hogy tilos az élelmiszer-hulladék sertésekkel való feletetése. A rendelet hatálya kiterjed valamennyi sertést tartó természetes és jogi személyre, valamint jogi személyiség nélküli gazdasági társaságra. A rendelet értelmében: sertéstartó: olyan természetes vagy jogi személy, valamint jogi személyiség nélküli gazdasági társaság, akinek sertés van a tulajdonában, illetve sertést tart; élelmiszer-hulladék: az emberi fogyasztásra szánt élelmiszerekből származó bármely hulladék, amely éttermekből, feldolgozóüzemekből, konyhákból vagy a sertéstartó személy háztartásából kerül ki;
Én azért nem használom fel a cseh kucsma tönkjét, mert nem ízlik, kissé gumis jellege van. Tönköstül szedem, mert szerencsétlen gomba nem veszi észre, hogy már nincs feje és tovább nő a tönk. (Nemegyszer csak tönköt lehet találni.)
Azt hiszem erről már írtam régebben, hogy minek dolgozzon feleslegesen szegény gomba, szedjük le a tönkjét is. A végén a tönköket az erdőben hagyom, eltemetve az avar alatt.
A cseh kucsmájé nem jó........a többié igen.......sztem.
Az utóbbi napokban erdőben ugyan nem jártam, de az utcákon "nyitott szemmel sétálgatva" azt tapasztaltam, hogy gasztronómiailag is jelentős mennyiségben lehet már találni Ízletes csiperkét, Gyapjas tintagombát és Nyár-fagombát........
A cseh kucsma tönkje,amíg fiatal fehér,vattaszerűen tömött rostos,ezért nehezen emészthető /de ez egyénileg válltozó/ Ilyenkor viszont a süveg bársonyosan finom tapintású.Ahogy öregszik a gomba,a tönk üregessé és sárga színűvé válik,a süveg vékony és száraz-ráncos lessz.
Egyébként szárításra is a fiatal süvegek alkalmasak.Én félbevágva szárítom,ha sok van.
A kereskedők persze a minél hosszabb tönkkel árusítják a csk-t,hiszen a tömött tönkök hozzák a kilokat,meg persze a forintokat is.
Bagusz, az egyik leányom környezeti terhelhetőséggel foglalkozik. Nagyon érdekelné az általad írt sveici vizsgálat. Mi az emil-címed, hogy kérdezhessen? az övé bebr@axelero.hu
Gratulálok mindenkinek a kucsmákhoz, főleg Szabókucsmanak:)))))!
Szóval, van valakinek szikes talajon tapasztalata kucsmagomba ügyben???? Szikes talaj, ott már napok óta esik az eső, és elég hideg van! Nyárfásban szerintetek van esély keresni???
Ja, és esetleg Kecskemét környékén pontosabban hol? Arra fogunk vissza jönni a 44-esen egy darabig, és ott is szívesen próbálkoznánk valahol (Lakitelek környéke pl???)