Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Legalább tíz órán keresztül olvasgattam a topicot. Kezdetétöl - meg össze-vissza. Iszonyú szimpatikus!
Vajon a netgombasz oldallal mi újság?
Tegnap beugrottam a Kamaraerdöbe egy órácskára - munkából hazafelé menet - egy fiatal akácos-fenyves-bozótos részt becserkésztem. Gombát persze egyet sem találtam, de a korábban a topicra fölrakott (szabokucsma) réttisztogatós képeken föllelkesülve legalább összegyüjtöttem két (kis) zsák szemetet.
Már Nagypapinak is igértem, hogy hozom a recepteket, de nemigen jártam erre az elmúlt hetekben. Hétfőre hozom az olajban tartósított, az ecetben eltett és a só alá rejtett "gombakonzervek" receptjét. Sajna most nincs itt velem az irodában. Egyébként mindegyik eredeti olasz recept :)
Ma végre én is használtam a gombászkésem. A diófánk alatt megjelent az évi szokásos kerticsiperke adag. Kb. 1/3 része kukacos, a többi szép. Remélem lesz még, más lelőhelyben úgysem bízom. :)
Ma találtunk egy rettenetesen kukacos nagyspórás csiperkét, jópár viseltes állapotú májusi pereszke társaságában, aszalódott szegfűket, kukacos tövisaljákat, nem volt viszont kukac a rétgombákban és a csengettyűkben. Ma este nem gomba lett vacsorára. Pedig Auer Péter is velünk volt. Sehr geehrter Herr Szabokucsma, der Robinie Schuppenritterling ohne Wurm?
Köszönet Lactarius Curtis! Megtaláltam, bár kissé nehézkesen, mert a zöldséget én a víziparadicsom alatt kerestem. Van itt az akácpereszkéről is néhány érdekesség. Rimóczi jó formában -jellegűek az írások, nem?
Az olaszok jók olajos gomba ügyben. Én egyszer vettem olajban tartósított (olasz származású) gombát Németországban, nemcsak finom volt, de dekoratív is (hidegtálakon vendégeknek etc.) . Azóta is próbálok rá receptet kereseni. Remélem ez bejön - na meg gombát is találok hozzá. Idén még csak a gévát illetően volt szerencsém.
apropó géva. Nagypapi, én is kérhetek géva recepteket (már ha ez más gyűjtemény, mint a pisztric címszó alatti, amit a múltkor küldtél)?
Egyszerű, amikor ledinsztelted a gombát (vagyis minded felesleges víz elpárolgott, és szomorúan nézed, hogy az a nagy halom gomba, hogy összeesett), akkor fogod, zsupsz be egy margarinos dobozba, és irány a mélyhütő, Télen kiveszed, kiolvasztod, és végrehajtod rajta a recept második felét.
Különben ez az eljárás mindenféle gomba "téliesítésére" jó, csak a fűszerezés változik, attól függően, hogy mire szeretnéd felhasználni
Szia nagypapi, köszönöm, kedves vagy. Jaj, csak most értettem meg, hogy az NP is Te szoktál lenni:))
A recept, tudom, hogy furcsa. A volt anyósom készíti el így a vegyes gombákat. Délolasz csaj (calabriai) és szakács a mestersége. Megkóstoltam, finom volt, aztán odaadta a receptet: és ilyen fura. De csináltam már én is sokszor azóta. Volt, amikor a fözölébe nem is raktam vizet, csak ecetet meg bort. Úgy is jó volt.
Mi a Bükkben, Putnok és Kelemér között a hegyekben találtunk tavaly nyáron egy tejpereszke-kört. Egy ritkásabb területen voltak egy kb. 2 méteres átmérőjű körben.
Nem ismertük ezt a gombát, pár mintát vittünk a keresztapáméknak, akik évtizedek óta gombáznak, és ő azt mondta, hogy tejpereszke, és a határozóban is azzal egyezett kinézetre. Mivel a rokonság nem szokta megenni, gondolom a ritkasága miatt, mi sem ettük meg, amit elhoztunk belőle.
Ez késő ősszel volt 1-2 héttel a fagyok beállta előtt. Ekkor szatyorszámra tudtunk lila pereszkét és szürke (vagy erdei a neve?) pereszkét szedni. Leforrázva, fagyasztva, és megszárítva fűszernek is nagyon jó mindkettő, erős fűszeres illata és íze van.
A tejpereszkés helyre meg visszamegyek majd 34 év múlva, ki tudja... :)
Korábban már kérdeztem, de nem kaptam választ, hogy Debrecen környékén merre érdemes kucsmagombára vadászni. A tokaji hegyen volt szerencsém pár hete egy rántottára valót összeszedni belőle.
Szia NP, én is bejelentkezem a gyűjteményért, sőt, ha gévát is küldesz a kipróbáláshoz, még hálátlan sem leszek :))) *ezmégcsakképentalálkozottgévával*, de majd most :) Köszönet és üdv: Hapci
Tegnap a képfeltöltés adatlapot csiszolgattam.... Elvileg már használható, bár az igazán korrekt megoldás (hogy a képet ne keljen előre valahová felrakni) még egy kicsit várat magára...
Rajta vagyok a témán, csak a recepttár nagyobb lélegzetvételt kíván... :)
Köszönöm edula és nagypapi51 válaszát és segítségét!!!
Még a mail-t nem néztem, első a köszönet!
Főzni (szabadtüzön sütni-főzni) nagyon szeretek.
Szombatra tervezek egy 8-10 km-s evezést a Mosonin, remélem gévagombát is találok, hogy az új receptjeitek közül párat kipróbáljak!
Sajnos az egyéb gombákat nem ismerem, így inkább csak megbízható forrásból szerzem be ha módom van rá!
Nyáron a Moldván eveztünk és hazafelé az útszélén kis kosárkákban árulták a vargányát és rókagombát. Naná, hogy hoztam mind a kettőből. Még szárítottam is belőle. Jól jött télen a perkeltbe és levesekbe! Feleségem kedvence a szegfügomba, ha valaki tud segíteni itt a környéken, szóljon!
A tejpereszke a vendegvaro.hu-n a Hungaricumok (!) között szerepel, a zöldésg növény stb (ejnye!) részlegben. Amúgy google kereséssel jutottam el hozzá.
Szia Prijon! Mivel megtörténhet, hogy lefut a gévaszezon mire dűlőre jutunk a netgombász recepttár kialakítását illetően, mélben elküldöm a géva receptgyűjteményt, használd egészséggel! Természetesen másnak is, ha jelzi ez irányú óhaját. NP
Nagyjából. Az írás Marokkóra vonatkozik. Lehet, hogy a Kamara-erdőben is ritkán bukkan fel? Annak örülhetünk, hogy a Hortobágyon, valamint Békéscsaba környékén is sűrűn lelik.
Ha jól értem, vannak olyan magasan fekvő mezők, amelyek júliusban kiégnek, novemberben megfagynak. Ilyen helyeken váratlanul -ritkán, akár 35 év alatt egyszer- széles körökben megjelennek a gyönyörű tejpereszkék.
Hasonló a klíma pl. a Hortobágyon is (bár ez nincs magasan), ahol nem kell 35 évet várni a következő tejpereszke szezonra... :-)
a felszeletelt gombát olajon megpároljuk sóval, borssal, hagymával (v. hagymakrémmel), vegetával. (Mivel a géva, legalábbis a fiatal, meglehetősen vizes, elég sokáig kell párolni. Az idősebbel nem érdemes foglalkozni, túl rostos. Ha télire is akarsz spejzolni, ezen a ponton érdemes dobozolni és mélyhűtőbe tenni)
A lepárolt gombát vízzel felengedjük, felforraljuk, tejfeles liszttel behabarjuk.
(Kérdeztem a pontos kordinátákat, mennyi víz, mennyi tejfel, mennyi liszt, de mamám szerint aki szokott főzni, az ösztönösen tudja. Úgyhogy remélem nemcsak vízitúrázni szoktál, hanem főzni is, vagy legalábbis van a háztartásodban leveshabarásban gyakorlott személy.)
Nagypapi múltkor"pisztric" címszó alatt küldött gévára is alkalmazható recepteket, elküldöm a mailedre. A svéd gombasalátát tegnap kipróbáltam, nagyon finom lett.
Az a cigányasszony minden bizonnyal csak hozzá szeretmé igazítani jövedelmét (ha sikerül eladnia a gombát) a 9-10-szer akkora jövedelmű sógorokhoz, németekhez. Vagy öt éve, miután látta elborzadó arcomat a vargánya és a rókagomba irtózatos ára miatt, közölte velem, hogy a termesztett laska (jól megtermett, rágós példányok voltak) csak ötezer. Másik alkalommal fehér szarvasgombát százezer Ft-ért árult, digitális mérleget nem láttam az egész hátsó fertályon. A nagy bevétel után, aztán sok adót fizet majd be és emígyen gazdagszik az ország.