Keresés

Részletes keresés

elefada Creative Commons License 2011.04.24 0 0 4485

Ülepítsd.

Alja lefolyóba, tej 63 fok 30 perc, s bármit készíthetsz vele.

Persze csak ha az üledéken veszed észre, hogy valami nem kerek.

Vérágas,vagy rózsaszin kukaesélyes.

Előzmény: Törölt nick (4482)
L.Myke Creative Commons License 2011.04.24 0 0 4484

Sziasztok! Csináltunk kecskesajtot. 1,5 napi tejet gyüjtöttük össze. 28 órát hagytuk savanyodni, de a melegvízes próba nem akart sikerülni. Nem volt nyújtható. Összeállt, de rögösen széttört amikor húzni próbáltuk. Az első próbát 18. órában csináltuk, akkor is ugyanolyan volt. Ami aggaszt még, hogy a tetején lett egy repedés. Kendőben csöpögtettük, elég erősen kinyomtuk belőle a savót és ezután megfordítottuk. Lehet, hogy ezért? 750 g-os lett 5,5 l tejből. Most a sófürdőben van 4 órát. Este kivesszük és holnap este megbontjuk. Csináltunk képet:

 

genziana Creative Commons License 2011.04.24 0 0 4483

BOLDOG NYUSZIT MINDENKINEK!

elefada Creative Commons License 2011.04.23 0 0 4481

A szuperek  szépséghibája.

Előzmény: elefada (4480)
elefada Creative Commons License 2011.04.23 0 0 4480

Igen, vér van a tejben.

Eurofil gél tögyinfuzió.

Nem antibiotikum, elvileg adható lenne a kicsik alatt is, feltéve ha biztosítani tudod, hogy a három nap alatt azt ne szopják.

Dolgozol, nálad ez nem megoldható.

Mást nem tehetsz, csontra fejed azt a felet, akár helyre is jöhet.

Ha nem, választás után infuzió.

Előzmény: Törölt nick (4475)
Törölt nick Creative Commons License 2011.04.23 0 0 4478

Azt mondtad, hogy amit fejsz, azt nem szopják, nem? Egyébként pedig több féle tőgyinfúzió van... Ez antibiotikum, ha probiotikumot eszel mellé (pl. probiotikus joghurt, elvileg nem lehet baj. Aztán a gyakorlat más kérdés, persze.

 

A feszükő tőgy, vagy csak a hirtelen tejtermelés is kiválthatja, ha hajlamos rá. De egy erős ütés is, amit nem feltétlen látsz.

Előzmény: Törölt nick (4477)
Törölt nick Creative Commons License 2011.04.23 0 0 4476

Hát az bizony gyulladás, kérj az állatorvostól tőgyinfúziót. Alapos fejés után kell fölnyomni és elmasszírozni a tőgyben, néhányszor ismételve. Az élelmezés-egészségügyi határideje legtöbbször 3 nap, szóval addig kell, míg nem ti isszátok. Egyszer lopnod kellene egy kis tejet a másik tőgyfélből is, megnézni, hogy azzal van-e gond, bár valószínűleg csak az gyulladt be, amit ritkán fejsz. Addig is, míg meggyógyul, ha tudod, fejd ki háromszor is, mert a feszülő tőgy nem kedvez.

Előzmény: Törölt nick (4475)
elefada Creative Commons License 2011.04.22 0 0 4474

Úgy lett volna teljes a mondat, ha hozzáteszem, mostani tudásom szerint.

De még változhat:-))))

Az is lehet, hogy azt a kecskét Riskának hívják.

Előzmény: Törölt nick (4471)
elefada Creative Commons License 2011.04.22 0 0 4473

Hát... mint a májas alvadás...oltó nélkül ...ha-ha-ha -ha.

Valöban a savanyú nem olyan krémes mint az oltos, hiszen az krémtúró technologia, ..de hogy rögös legyen?

Makó-Jeruzsálem.

Savanyúnál talán még a kálcium kloridot  kéne kipróbálni merevítönek, de nincs rá gusztusom.

A höfok is csak a tehénnél működik fölözött tejböl, kecskénél teljes tejböl nekem a 42-45 jön be.      

Előzmény: Törölt nick (4472)
Törölt nick Creative Commons License 2011.04.22 0 0 4472

A kecsketenyésztéses könyv említ rögöt túrót... Mondjuk sok egyebet is említ, amit recept szerint sem tudtam reprodukálni.

Előzmény: elefada (4470)
elefada Creative Commons License 2011.04.21 0 0 4470

Kecskéböl soha nem lesz rögös!

 

Előzmény: genziana (4469)
genziana Creative Commons License 2011.04.21 0 0 4469

Ne kövezzetek meg a következő kérdésért:

 

A kecsketúró lehet olyan rögös, mint a tehén?

 

Én, most, hogy úgy készítem, ahogy Elefada a számba rágta, krémtúrós.

 

Csak tudni szeretném, hogy kóklert árulnak, vagy valami speckó technikával készítik, hogy eszméletlenül rögös.

 

Bocsika..

Törölt nick Creative Commons License 2011.04.20 0 0 4467

Napi 2 liter a kiskecskék mellett? Te jó ég, hatliteres kecskéd van, vagy mi? :D A négyliteres Bogiból egy cseppet sem tudtam már az első héten sem nyerni két gyerkőc mellett.

Előzmény: Törölt nick (4465)
Törölt nick Creative Commons License 2011.04.20 0 0 4466

Hogy bármilyen ételt készítsek belőle, nyilván egyéb alapanyagok is kellenek. Nekem meg van néhány tojás, tíz kiló rizs, meg 150 kiló tönkölybúza. A snidlingen kívül még a zöldségek sem teremnek igazán a kertben. :) (Amúgy meg borzalmas szakács vagyok. :D) De nem baj, enynit még megisznak a gyerekek...

Előzmény: Törölt nick (4464)
Törölt nick Creative Commons License 2011.04.19 0 0 4463

Persze, szinte mindenhez van lap.hu :) Miért?

Előzmény: Törölt nick (4462)
Törölt nick Creative Commons License 2011.04.19 0 0 4461

Hehe, vicces :)))

Előzmény: Törölt nick (4460)
Törölt nick Creative Commons License 2011.04.19 0 0 4459

Erre én is gondoltam, de még nincsenek méhkaptáraink. :) Csak most vettük meg a méhész szakkönyvet, azt bújom.

Előzmény: Törölt nick (4458)
Törölt nick Creative Commons License 2011.04.19 0 0 4457

Köszönöm, de szerinted megalszik 14-16 fokban? (Este talán kevesebb is, nem tudom, én kabátban szoktam fázni. Mivel nincs semmi hőszigetelésünk, ha nem gyújtok be a sparheltbe, kb. olyan idő van bent, mint kint, csak pár fokkal több.) Szerintem csak állna és megbuggyanna.

 

A gondom azonban leszállt, úgy tűnik, a nagy "tejéhezés" után a napi 1,7 liter magától elfogy, elkészítenem sem kell. A kistesóim rájárnak. :) Én nem iszom natur tejet, de kenyérbe és mindenféle sült dologhoz jól jön.

Előzmény: elefada (4454)
L.Myke Creative Commons License 2011.04.19 0 0 4456

Köszönöm szépen! Jövőre számíthatsz rá. :)

Előzmény: elefada (4455)
elefada Creative Commons License 2011.04.18 0 0 4455

Igen.

Számíthatsz rám.

Egy a gond, Márciustol indult, a Ladányi napokon, jul elsö hétvégéjén van a vizsga. Na majd a következöre.:-)))

Családi kirándulásként ha beűtemezed ezt az időpontot, nem fogsz csalodni.

Előzmény: L.Myke (4452)
elefada Creative Commons License 2011.04.18 0 0 4454

PL: Gyűjtsd 3 napig. Harmadik nap este melegítsd fel , de ne forrpontig,.. mikor elkezd börözödni 60 fele jár... kicsit feljebb. Tartsd itt 20-30 percet.

Hűtsd le, adj hozzá fél-egy dl élöflórás tejfölt, s letakarva altasd. Ha nem akarod kimelegíteni, adj hozzá 2 csepp oltót.

Másnap csak csöpögtetned kell.

Ha kimelegíted, addíg míg meleg, nem forró ( termál víz hó)

Meg lehet csinálni eszköz nélkül is.

Öseink sem használtak hőmérőt:-D

Előzmény: Törölt nick (4453)
Törölt nick Creative Commons License 2011.04.18 0 0 4453

Hümm, hümm. Van napi kb. 1,7 liter kecsketej.

 

Gondolkodtam, hogy készítek aludttejet (vagy ilyen kefirízű aludttejszerűséget, ami nálam a tejből képződik a normál aludttej helyett), de még túl hideg va hozzá szerintem.

 

Gondolkodtam, hogy készítek joghurtot, de nincs még inkubátorom.

 

Készíthetnék sajtot, de nincs joghurt hozzá, kultúrának, anélkül szinte mindig lyukas/kólis, pláne ha a hűtőben gyűjtöm napokig.  És nincs normális hőmérőm sem, amivel termizálhatnám, az örökség tartozások egyenlítése utáni maradéka elment a házi malomra.

 

Jó volna tejszínt csinálni, aztán esetleg vajat, de az antik Alfa-Laval szeparátorhoz még mindig nincs meg maradéktalanul a belső dob.

 

Mi a fenét kezdjek így a tejjel? o.O

L.Myke Creative Commons License 2011.04.18 0 0 4452

Te is céh tag vagy?

Előzmény: elefada (4451)
elefada Creative Commons License 2011.04.17 0 0 4451

Jaj, dehogy!

Olvasd tovább!

Előzmény: L.Myke (4450)
L.Myke Creative Commons License 2011.04.17 0 0 4450

Értem! Azt hittem a sós vízes kenegetéstől kéreg alakul ki rajta, ami tartósít.

Megpróbálom a jövőhéten így érlelni. Egy nap egyszer fordítod?

Láttam ezt a videót. Tudtam, hogy ő sajtosferi, csak nem tudtam hova lett a fórumról.

A mangalicafeszt? Hááát! Érdekelne, de... Debrecen az ország másik felén van...

 

És akkor az ígért forma:

 

 

Plusz egy pelenka és egy egyszerű törlőkendő. Ezeket hívtuk segítségül:

 

 

 

 

 

Előzmény: elefada (4447)
brummadra Creative Commons License 2011.04.17 0 0 4449

egyébként meg egyre jobban "savanyodom" itt a topikon citrom nélkül is, hogy milyen jó lenni sajtolni.

Előzmény: elefada (4447)
brummadra Creative Commons License 2011.04.16 0 0 4448

elolvastam még1x : "Valahol olvastam, itt a neten, hogy káros, de nem volt indok.

Elgondolkoztam, s   valahogy igaznak találom.

Mert miröl is van szó?

Valami savanyítóval, legyen az citrom,citromsav, vagy ecet, (a vegyit már le se írom,) kicsapatjuk hö bekapcsolásával az összes, a tejben található fehérjét..."

nem tudom máshogy értelmezni, sebaj :)

Előzmény: elefada (4432)
elefada Creative Commons License 2011.04.16 0 0 4447

Gomolya érleléséhez nem kellenek speciális feltételek.

Pásztorok kint a legelön is készítették.

Persze, ha van pincéd, ott a legjobb.

Én, sötét, mostmég hűvös helyen érlelem, minden nap tiszta deszkára fordítom, de nem kenegetem, a takaró vizes ruha ezt pótolja. Csap alatt lemosom, vagy sós vízzel átkenem, ha penész jelenik meg.

Sajtosferi:www.youtube.com/watch?v=5xSNCHjMRQc&NR=1

és ami szerintem érdekel téged:http://kisshazisajt.hu/index.php?page=events

Előzmény: L.Myke (4445)
kobaiasi Creative Commons License 2011.04.16 0 0 4446

Nem kesergek, otpimista vagyok, lehet ez még rosszabb is. :-)

Köszönöm az eddigi segítséget.

 

 

>L.Myke

a gomolya lenyűgöző, nagyon szép.

persze a paranyica is.

 

Előzmény: elefada (4441)
L.Myke Creative Commons License 2011.04.16 0 0 4445

Köszönjük szépen! :) Mi is örülünk neki, mert egyet meg is ettünk este és nagyon ízlett mindenkinek! :) Köszi az infokat! A forma nekem is bejön, most csináltunk benne elsőzör, de annyira tetszik nekem is, hogy jövőhéten újra csinálunk sajtot ebbe a formába és ezt érlelni szeretnénk. Tudnál nekem egy kis infot adni az érlelésről? Azt tudom, hogy műanyag lavorban szoktad, nedves ronggyal letakarva, de kb hány fok van és milyen gyakran kell forgatni és egy nap hányszor mosod sós vízzel? És ezt az egész érlelés(pl. 14 nap) alatt mosogatod? Szóval, ha nem nagy kérés ezt levezetnéd nekem? A formáról majd teszek fel képet, de most dolgozom.

 

És itt szeretném megköszönni Mindenkinek aki segített, hogy ennyi örömünk legyen a tejfeldolgozásban! :)

 

Még 1 kérdés így a végére. Régebben láttam, hogy sajtosferi is hozzászólt és segített gyakran mindenkinek. Tud róla valaki valamit?

 

Akkor ennyi... Szép napot Mindenkinek! :)

Előzmény: elefada (4443)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!